Ρωσία: Προειδοποίηση Μεντβέντεφ για πυρηνικά αντίποινα αν χτυπηθούν πυραυλικές βάσεις
Η Μόσχα φαίνεται ότι ανησυχεί ότι Δυτικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο έδαφός της.
- Σήκωσε μαχητικά η Πολωνία λόγω «μαζικής επίθεσης της Ρωσίας» στην Ουκρανία
- Τη ζωή του έχασε 53χρονος πατέρας σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη - Μετέφερε τα παιδιά του στο σπίτι
- Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες των χάκερ τρομάζει τις επιχειρήσεις
- Πώς θα «πρασινίσουν» οι αναπτυσσόμενες χώρες, χωρίς να επηρεαστεί ο πληθυσμός τους
Ενδεχόμενη επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικές βάσεις εκτόξευσης πυραύλων θα απαντηθεί με πυρηνικό χτύπημα, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Ντίτρι Μεντβέντεφ.
Ο τέως πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού στρατού εξετάζουν τη δυνατότητα επίθεσης σε πυραυλικές βάσεις σε ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλους βεληνεκούς που προσφέρει η Δύση.
Ο Μεντβέντεφ δεν κατονόμασε τους αξιωματούχους ούτε έδωσε λεπτομέρειες για το υποτιθέμενο σχέδιο. Μέχρι στιγμής η Ουκρανία δεν έχει αντιδράσει στις δηλώσεις του, μεταδίδει το Reuters.
«Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ένα πράγμα –ρισκάρουν την ενεργοποίηση της παραγράφου 19 της θεμελιώδους κρατικής πολιτικής της Ρωσίας στον τομέα των πυρηνικών αποτρεπτικών μέσων» έγραψε ο στενός σύμμαχος του Πούτιν στην εφαρμογή επικοινωνίας Telegram.
«Αυτό δεν πρέπει να λησμονείται» πρόσθεσε.
Η παράγραφος 19 του πυρηνικού δόγματος που εφαρμόζει η Ρωσία από το 2020 περιγράφει τις περιστάσεις κάτω από τις οποίες ο πρόεδρος θα μπορούσε να διατάξει πυρηνικό πλήγμα.
Σε γενικές γραμμές, αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση επίθεσης με πυρηνικά όπλα ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής, ή ακόμα και σε περίπτωση συμβατικής επίθεσης εφόσον «απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».
Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο τμήμα g της παραγράφου 19 που αφορά τα πυρηνικά αντίποινα σε περίπτωση συμβατικού πλήγματος.
Αν και σε μια τέτοια περίπτωση η τελική απόφαση θα ερχόταν από τον ίδιο τον Πούτιν, διπλωμάτες λένε ότι η προειδοποίηση του Μεντβέντεφ δίνει μια εικόνα για το πώς σκέφτονται τα γεράκια του Κρεμλίνου, το οποίο παρουσιάζει τον πόλεμο ως υπαρξιακή μάχη με τη Δύση.
Επικριτές του Κρεμλίνου είχαν απορρίψει προηγούμενες πυρηνικές απειλές του Μεντβέντεφ ως προσπάθεια να αποθαρρυνθεί η Δύση από την αποστολή περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.
Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν υποσχεθεί βοήθεια σχεδόν 250 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.
Ο κίνδυνος πυρηνικής κλιμάκωσης βαραίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις. Ο Πούτιν ελέγχει τα κουμπιά για 5.889 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι ΗΠΑ διαθέτουν 5.244, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις