Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε μερική συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ – Διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας

Σε μερική συμφωνία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ – Διαπραγματεύσεις για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας

Η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού

Σε μερική συμφωνία για την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2024-2027, κατέληξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τη «Διευκόλυνση της Ουκρανίας», χωρίς ωστόσο να εξετάζεται το ζήτημα της χρηματοδότησης που η Επιτροπή προτείνει να οριστεί στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά απορρίφθηκε από την Ουγγαρία.

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της ΕΕ, που συνεδρίασε χθες, Τετάρτη, σε επίπεδο πρέσβεων (Coreper), κατέληξε σε μερική πολιτική συμφωνία στο σχέδιο του κανονισμού για τη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία» (Ukraine Facility). Η Επιτροπή έχει προτείνει συνολικό προϋπολογισμό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027 ( 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια).

Από πού εξαρτώνται αυτά τα ποσά

Τα ποσά αυτά θα εξαρτηθούν από το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2021-2027. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παρέχει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία όσο χρειαστεί. (…)

Η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που απαιτούνται για να προχωρήσει στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Βινσέν βαν Πέντεγκεμ.

Η Επιτροπή έχει προτείνει συνολικό προϋπολογισμό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία

Τρεις πυλώνες

Η μερική συμφωνία διατηρεί τα κύρια δομικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής.

Αυτά περιλαμβάνουν τους στόχους της Διευκόλυνσης και τη δομή της σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα προετοιμάσει ένα σχέδιο καθορίζοντας τις προθέσεις της για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να αναλάβει ως μέρος της διαδικασίας προσχώρησής της στην ΕΕ. Θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη στη χώρα, με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, με βάση την εφαρμογή του σχεδίου της Ουκρανίας, το οποίο θα υποστηρίζεται από ένα σύνολο όρων και ένα χρονοδιάγραμμα για τις εκταμιεύσεις.

Δεύτερον, σύμφωνα με το επενδυτικό πλαίσιο της Ουκρανίας, η ΕΕ θα παρέχει υποστήριξη με τη μορφή δημοσιονομικών εγγυήσεων και μίγματος επιχορηγήσεων και δανείων από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μια εγγύηση της Ουκρανίας θα καλύπτει τους κινδύνους δανείων, εγγυήσεων, μέσων κεφαλαιαγοράς και άλλων μορφών χρηματοδότησης που υποστηρίζουν τους στόχους της Διευκόλυνσης.

Τρίτον, τεχνική βοήθεια και άλλα υποστηρικτικά μέτρα που βοηθούν την Ουκρανία να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους της ΕΕ και να διεξάγει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Must in

Το πολύχρωμο παζλ της Κεντροαριστεράς

Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να πετυχαίνει την επαναφορά για την οποία παλεύει εδώ και μία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται σε νέα κομμάτια. Πώς διαμορφώνεται το νέο τοπίο της Κεντροαριστεράς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024