Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Μεγαλώνει το κίνημα για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση
Φοιτητικό αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου με πανεκπαιδευτική πορεία. Εκδηλώσεις στις κατειλημμένες σχολές και συντονισμός με την πανεπιστημιακή κοινότητα και φορείς της.
Οι φοιτητές μέσω Γενικών Συνελεύσεων προχωρούν σε καταλήψεις και πάνω από 100 φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά συντονίζονται για τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας τις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος και χρησιμοποιώντας ως «παραθυράκι» το άρθρο 28, που αναφέρεται σε συνεργασίες επιχειρήσεων του εξωτερικού με ελληνικές.
Κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους με απόφαση που ελήφθη χθες από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Αθήνας και καλούν σε πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη (18 Ιανουαρίου) προαναγγέλοντας μεγάλα συλλαλητήρια σε κάθε γωνιά της χώρας.
«Τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι υπερεξειδικευμένα»
Ήδη περισσότερες από 80 πανεπιστημιακές σχολές τελούν υπό κατάληψη με το Συντονιστικό να τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Θέλουν με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να απαξιώσουν τα πτυχία μας! Τα πτυχία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα είναι υπερεξειδικευμένα, και θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για να έρθει στην χώρα το μοντέλο της πολιτικής της ‘’Μπολόνια’’, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ, με τα τριετή bachelor/ προπτυχιακά, που θα είναι κουρελόχαρτα, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου έχει εφαρμοστεί».
Οι εκτιμήσεις του φοιτητικού κινήματος για την επόμενη ημέρα
Εκτιμούν πως «μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα στα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους να σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και κάθε χρόνο θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων. Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας – μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα- με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες τις αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (αλυσίδες, ροές κατευθύνσεις)».
Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με το Συντονιστικό είναι «δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με πειθαρχημένους φοιτητές και φοιτήτριες, χωρίς ζωντανές διεργασίες και κινήματα».
Εντός του μήνα το νομοσχέδιο στη Βουλή
Στην κυβέρνηση, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν στο γεγονός ότι το νομοσχέδιο μιλάει ρητά για μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και τονίζουν πως πρόκειται για παραρτήματα πιστοποιημένων πανεπιστημίων που λειτουργούν ήδη και έχουν αποδεδειγμένα ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Υπογραμμίζουν επίσης ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα πρέπει να πληρούν πολύ αυστηρές ακαδημαϊκές και κτιριολογικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν. Παράλληλα, για να μην υπάρξουν γενικευμένες αντιδράσεις από το χώρο των δημόσιων πανεπιστημίων η κυβέρνηση σπεύδει να λύσει προβλήματα των δημόσιων ΑΕΙ και να δεσμευτεί και για αυξημένη χρηματοδότηση.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που το υπουργείο Παιδείας έχει βαφτίσει «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» όπως αποκάλυψε την Τρίτη (9/1) ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή προς διαβούλευση εντός του τρέχοντος μηνός.
Καταλήψεις και #metoarthro16
Στο μεταξύ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησε καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, #metoarthro16», η οποία δημιουργήθηκε από πανεπιστημιακούς προκειμένου να υπάρξει μια ευρύτερη παρέμβαση απέναντι στην εξαγγελλόμενη ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Καταλήψεις παντού
Καταλήψεις διάρκειας λίγων ημερών πραγματοποιούνται στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στις Σχολές Επιστημών Αγωγής ΕΚΠΑ, στη Σχολή Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Κατάληψη πραγματοποιείται και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στη Σχολή Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων, και στις Σχολές Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ