Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι IDF σκότωσαν Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου - «Βράζει» η Ερυθρά Θάλασσα

Live: Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι IDF σκότωσαν Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου – «Βράζει» η Ερυθρά Θάλασσα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Φόβοι για κλιμάκωση μετά την επίθεση ΗΠΑ και Βρετανίας στην Υεμένη - Το Ισραήλ παρουσίασε τις θέσεις του στη Χάγη απέναντι στις κατηγορίες για γενοκτονία

H επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στρατιωτικές βάσεις στην Υεμένη, δεν θα μείνει αναπάντητη δηλώνουν οι αντάρτες Χούθι, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται για πάνω από τρεις μήνες.

Το Ισραήλ παρουσίασε την Παρασκευή τις θέσεις του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνοντας ότι «η Χαμάς ευθύνεται για τον υψηλό αριθμό θανάτων» στη Λωρίδα.

Η επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής προκάλεσε ανησυχία και εντός του Ισραήλ καθώς κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δώσει με τις δηλώσεις τους «δικαίωμα» να κατηγορηθούν για πρόθεση γενοκτονίας.

Το λουτρό αίματος στη Γάζα συνεχίζεται παρά τις ανακοινώσεις ότι ο πόλεμος έχει περάσει σε μία τρίτη, ηπιότερη, φάση.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

04:06 Εκρήξεις ακούγονται από τη Σαναά η πρωτεύουσα της Υεμένης βομβαρδίζεται για δεύτερη νύχτα

Ο Μοχάμεντ αλ-Αττάμπ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, δήλωσε: «Ο βομβαρδισμός της Υεμένης και της πρωτεύουσας, Σαναά, είναι η τελευταία επίθεση που δέχτηκε η χώρα.

Πηγές των μέσων ενημέρωσης των Χούθι ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ βομβάρδισαν, για άλλη μια φορά, την πρωτεύουσα Σαναά. Αυτό έρχεται αμέσως μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού των Χούθι τις τελευταίες 48 ώρες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 73 βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως νεκροί.

Οι Χούθι απείλησαν ότι θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των ισραηλινών πλοίων προς τα λιμάνια του Ισραήλ».

03:48 Νέα πλήγματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα στρατιωτικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το CNN μία ημέρα μετά τη συντονισμένη πολυεθνική επίθεση εναντίον σχεδόν 30 θέσεων των Χούθι.

Τα πρόσθετα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, αλλά ήταν πολύ μικρότερα σε έκταση σε σχέση με την προηγούμενη νύχτα. Στόχευαν μια εγκατάσταση ραντάρ που χρησιμοποιούν οι Χούθι, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το τελευταίο χτύπημα πραγματοποιήθηκε μονομερώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:30 «Φρικτές εικόνες στη Γάζα, πτώματα στους δρόμους, άνθρωποι χωρίς φαγητό και νερό»

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, απευθύνθηκε την Παρασκευή στα μέλη του την του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και περιέγραψε τη φρικτή εικόνα των συνθηκών που επικρατούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως είπε οι συνάδελφοί του έχουν γίνει μάρτυρες «σκηνών απόλυτης φρίκης». «Πτώματα που έχουν αφεθεί στο δρόμο. Άνθρωποι πεινασμένοι σταματούν φορτηγά αναζητώντας οτιδήποτε μπορούν να βρουν για να επιβιώσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πλέον σπίτια για να επιστρέψουν, με τα καταφύγια στον θύλακα να φιλοξενούν πολύ περισσότερους ανθρώπους από όσους μπορούν να αντεπεξέλθουν. Τα τρόφιμα και το νερό τελείωναν και ο κίνδυνος λιμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε.

Το σύστημα υγείας όπως είπε, βρισκόταν «σε κατάσταση κατάρρευσης», όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να γεννήσουν με ασφάλεια, τα παιδιά δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν, οι μολυσματικές ασθένειες ήταν σε έξαρση και οι άνθρωποι αναζητούσαν καταφύγιο στις αυλές των νοσοκομείων.

Ακόμα σύμφωνα με τον Γκρίφιθς περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι από 58.000 έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου και 1,9 εκατομμύρια πολίτες έχουν εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια τους.

Ο Γκρίφιθς περιέγραψε ότι πρόκειται για «ένα συγκλονιστικό 85% του συνολικού πληθυσμού, τραυματισμένο και αναγκασμένο να φεύγει ξανά και ξανά καθώς οι βόμβες και οι πύραυλοι πέφτουν βροχή».

Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι είναι «βαθιά θορυβημένος από τις πρόσφατες δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών σχετικά με τα σχέδια ενθάρρυνσης της μαζικής μεταφοράς αμάχων από τη Γάζα σε τρίτες χώρες, που επί του παρόντος αναφέρεται ως «εθελοντική μετεγκατάσταση».

«Οι δηλώσεις αυτές εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πιθανή βίαιη μαζική μεταφορά ή απέλαση του παλαιστινιακού πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα απαγορευόταν αυστηρά από το διεθνές δίκαιο», είπε.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης της Γάζας πρέπει να απορριφθεί αποφασιστικά», πρόσθεσε.

03:12 «Είστε ναζί και τα χτυπήματά σας τρομοκρατικές ενέργειες» – Οργισμένη απάντηση των Χούθι σε ΗΠΑ και Βρετανία

«Σκληρή» γλώσσα χρησιμοποίησε ο επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής των Χούθι, Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, απέναντι σε ΗΠΑ και Βρετανία, μετά τα χτυπήματα 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι που είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων.

Ο αλ Χούθι κάλεσε τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να «επιστρέψουν στη χώρα τους» και να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του ρατσισμού αντί να προστατεύουν τα ισραηλινά πλοία.

Ακόμα σύμφωνα με το CNN επέκρινε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για την «επιθετικότητά» τους με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών της Πέμπτης κατά τη διάρκεια ομιλίας που απηύθυνε σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά κατά των χτυπημάτων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:55 Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Σολτς για την απόρριψη των ισχυρισμών που ακούστηκαν  στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε την Παρασκευή με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον ευχαρίστησε για την απόρριψη από τη Γερμανία των ισχυρισμών που ακούστηκαν στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

«Η στάση σας και η στάση της Γερμανίας στο πλευρό της αλήθειας συγκινεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου στον Σολτς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ο Ισραηλινός ηγέτης χαρακτήρισε την υπόθεση που έφερε η Νότια Αφρική στο δικαστήριο ως «γεμάτη υποκρισία και κακία», προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να επιτραπεί να επικρατήσει επί των ηθικών αρχών που μοιράζονται οι δύο χώρες μας και ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος».

Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε επίσης τον Σολτς για την απόφαση της Γερμανίας να συμμετάσχει στις συζητήσεις στο ΔΔΔ ως τρίτο μέρος, γεγονός που ουσιαστικά σηματοδοτεί την ετοιμότητα του Βερολίνου να διαδραματίσει ενεργό ρόλο υποστηρίζοντας το Ισραήλ στο δικαστήριο.

Την Παρασκευή, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «απορρίπτει ρητά» τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα.

02:37 Νέες ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη με ελεύθερους σκοπευτές και ενέδρες

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, αναφέρει μια συνεχιζόμενη επιδρομή στην κατεχόμενη πόλη Γιαμπάντ της Δυτικής Όχθης, στην οποία έχουν ήδη γίνει πολλαπλές επιδρομές αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις «πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας επιδρομές και έρευνες σε σπίτια, ανέπτυξαν ελεύθερους σκοπευτές στις ταράτσες κτιρίων και καταστημάτων και έστησαν ενέδρες σε όλες τις γειτονιές».

Ακόμα αναφέρει ότι ένας νεαρός νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο αφού ξυλοκοπήθηκε σοβαρά από Ισραηλινούς στρατιώτες και ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και δακρυγόνα μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν.

02:20 Νεκροί από ισραηλινά πυρά τρεις Παλαιστίνιοι που εξαπέλυσαν επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους μαχητές που εξαπέλυσαν επίθεση σε εβραϊκό οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Παρασκευής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).

Οι τρεις Παλαιστίνιοι άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών που εκτελούσαν περιπολία στον εβραϊκό οικισμό Αντόρα και οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ανταπέδωσαν τα πυρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι επιτιθέμενοι είχαν επίσης στην κατοχή τους τσεκούρια, μαχαίρια και εμπρηστικούς μηχανισμούς, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ένας 34χρονος Ισραηλινός τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυρών.

Μάλιστα η Haaretz δημοσίευσε να βίντεο που δείχνει τη στιγμή που τρεις μαχητές διείσδυσαν στον ισραηλινό οικισμό στη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:01 Από το δωμάτιο του νοσοκομείου διέταξε την επίθεση κατά των Χούθι ο Λόιντ Όστιν

Από το δωμάτιό του στο νοσοκομείο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αρχικά οργάνωσε και στη συνέχεια παρακολούθησε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη της αμερικανικής επίθεσης αντιποίνων κατά των μαχητών Χούθι που εδρεύουν στην Υεμένη το βράδυ της Πέμπτης.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει ο Όστιν από το Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed, όπου αναρρώνει από επιπλοκές λόγω θεραπειών για καρκίνο του προστάτη, τις οποίες αρχικά δεν είχε γνωστοποιήσει.

Την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ήταν σφάλμα κρίσης για τον Όστιν να κρατήσει μυστική τη νοσηλεία του, αλλά δήλωσε ότι εξακολουθεί να έχει εμπιστοσύνη στον επικεφαλής του Πενταγώνου.

Οι καθυστερήσεις του Όστιν στην αποκάλυψη του καρκίνου του προστάτη και της νοσηλείας του έχουν αναστατώσει την κυβέρνηση, το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο Όστιν εκτελεί τα καθήκοντά του την τελευταία εβδομάδα, ακόμη και όταν παραμένει στο νοσοκομείο.

01:43 Κυρώσεις σε δύο εταιρείες για στήριξη στους Χούθι επέβαλαν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε δύο εταιρίες θαλασσίων μεταφορών για την οικονομική τους υποστήριξη στους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι  πραγματοποιούν επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, και ενώ η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο πραγματοποίησαν τη νύχτα της Παρασκευής πλήγματα στην Υεμένη.

Οι εταιρίες αυτές, Cielo Maritime που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ, και Global Tech Marine Services των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταφέρουν «ιρανικά προϊόντα για λογαριασμό» των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:26 To Shin Bet καλεί τον Νετανιάχου να αποτρέψει έκρηξη βίας στη Δυτική Όχθη

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, προειδοποίησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να δράσει προκειμένου να αποτρέψει μια επικείμενη έκρηξη βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η υπηρεσία υπέβαλε έγγραφο με το οποίο προειδοποιεί επειγόντως τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η Δυτική Όχθη βρίσκεται στα πρόθυρα μεγάλων ταραχών, ανέφερε η εφημερίδα Times of Israel, σύμφωνα με το Channel 13. Παρόμοιες προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί από τον αρχηγό του επιτελείου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), αντιστράτηγο Χέρζι Χάλεβι, και άλλους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές.

Ο Νετανιάχου, μαζί με άλλα μέλη του πολεμικού του υπουργικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, και του Μπένι Γκαντζ, έχουν προειδοποιηθεί ότι το Ισραήλ κινδυνεύει με ένα νέο μέτωπο στη Δυτική Όχθη εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα βόρεια σύνορα με τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ, ανέφερε το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η αυξημένη ανησυχία έρχεται εν μέσω της παρακράτησης από το Ισραήλ εκατοντάδων εκατομμυρίων σε φορολογικά έσοδα που ανήκουν στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ), της άρνησης να επιτρέψει σε περίπου 150.000 Παλαιστίνιους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις δουλειές τους στο Ισραήλ και στους οικισμούς.

Ως αποτέλεσμα αυτών των ισραηλινών πολιτικών, η Παλαιστινιακή Αρχή αδυνατεί να πληρώσει κανονικά τους υπαλλήλους της, συμπεριλαμβανομένων των μελών των υπηρεσιών ασφαλείας της, εδώ και μήνες. Το έγγραφο της Shin Bet προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τα στρατεύματα της ΠΑ να στρέψουν τα όπλα τους εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων, αναφέρει η έκθεση.

01:09 Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ: Στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου τα πλήγματα εναντίον των Χούθι

Η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενεργούσαν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, πλήττοντας στόχους των Χούθι στην Υεμένη το βράδυ της Πέμπτης.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε ότι περισσότερα από 2.000 πλοία έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι και ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματική απάντηση, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

00:52 Προειδοποίηση σε πλοία με αμερικάνικη σημαία να απομακρυνθούν από την Ερυθρά Θάλασσα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προειδοποιεί τα πλοία με αμερικανική σημαία να απομακρυνθούν από τις περιοχές γύρω από την Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν για τις επόμενες 72 ώρες, αφού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές με στόχο τους αντάρτες Χούθι.

Η προειδοποίηση σε ειδοποίηση προς τους ναυτιλλόμενους έρχεται καθώς οι Χούθι της Υεμένης υπόσχονται σφοδρά αντίποινα για τις επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αυξάνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης σε μια περιοχή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα.

00:38 Η Γαλλία αρνήθηκε να υποστηρίξει ΗΠΑ-Βρετανία κατά των Χούθι

Η βρετανική εφημερίδα The Telegraph αναφέρει ότι η Γαλλία όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετάσχει όταν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν στόχους των Χούθι στην Υεμένη νωρίτερα την Παρασκευή, αλλά αρνήθηκε επίσης να υπογράψει δήλωση υποστήριξης τους.

«Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Παρίσι φοβόταν ότι με τη συμμετοχή του στα χτυπήματα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θα έχανε κάθε μοχλό πίεσης που είχε στις συνομιλίες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Γαλλία μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία αρνήθηκαν να υπογράψουν την κοινή δήλωση, η οποία προειδοποιούσε για περαιτέρω δράση σε περίπτωση που οι Χούθι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους στις εμπορικές ναυτιλιακές οδούς στην Ερυθρά Θάλασσα. Τη δήλωση υπέγραψαν η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και το Μπαχρέιν.

00:21 Η CIA παρέχει πληροφορίες για τους ηγέτες της Χαμάς στο Ισραήλ

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι η CIA έχει συγκροτήσει μια νέα ομάδα εργασίας που έχει αποκαλύψει πληροφορίες για την ηγεσία της Χαμάς καθώς και για τη θέση των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ κρύβεται στο «βαθύτερο τμήμα του δικτύου σηράγγων κάτω από το Χαν Γιουνίς», αλλά πιστεύεται επίσης ότι έχει περιβάλει τον εαυτό του με αιχμαλώτους, περιπλέκοντας οποιαδήποτε επιχείρηση για τη σύλληψη ή τη θανάτωσή του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:07 Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι «τρομοκρατικό σχέδιο» που αποτράπηκε σχετιζόταν με τη Χαμάς

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας δήλωσαν ότι απέτρεψαν τον Δεκέμβριο μια συνωμοσία που είχε διασυνδέσεις με τη Χαμάς. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP μετέδωσε ότι η απροσδιόριστη συνωμοσία «έχει δεσμούς με τη Χαμάς», επικαλούμενο e-mail του Δανού εισαγγελέα, Άντερς Λάρσον.

00:01 Έξι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες σε συγκρούσεις στο βόρειο Ιράκ

Έξι στρατιώτες έπεσαν νεκροί σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ, κατά μελών του παράνομου στην Τουρκία Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Τραυματίστηκαν άλλοι επτά στρατιώτες, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:56 Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ κατηγορεί τις ΗΠΑ για την περιφερειακή επέκταση του πολέμου στη Γάζα

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «μόνες τους» προκάλεσαν την επέκταση των μαχών στη Μέση Ανατολή μετά από μια σειρά χτυπημάτων στην Υεμένη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Νεμπένζια κατηγόρησε επίσης τον σύμμαχο των ΗΠΑ Ισραήλ για την αδιάκριτη χρήση βίας στη Γάζα, όπου η Ρωσία κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο.

Η Ρωσία έχει επικριθεί έντονα για φερόμενα δικά της εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε τον Φεβρουάριο του 2022.

23:46 Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι IDF χτύπησαν πολίτες του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth επιβεβαιώνει αρκετές αναφορές ότι ο στρατός του Ισραήλ στόχευσε πολίτες του στις 7 Οκτωβρίου.

Η έρευνα αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλες τις μάχιμες μονάδες του να χρησιμοποιήσουν στην πράξη τη διαδικασία Hannibal, στοχεύοντας όλα τα οχήματα που κατευθύνονται προς τη Γάζα, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης, αντιαρματικούς πυραύλους και ελικόπτερα, ακόμη και αν σε αυτά επέβαιναν Ισραηλινοί έποικοι.

23:36 Αρνείται ότι υπάρχει γενοκτονία στη Γάζα ο Τριντό

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό αρνείται ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, λέγοντας ότι η χώρα του απορρίπτει την παραδοχή της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια σειρά διεθνείς νομικούς ως τεκμηριωμένη και πειστική, όπως σημειώνει το Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:27 Σε λιμάνι του Ιράν το ελληνόκτητο τάνκερ μετά την κατάληψη – Χωρίς επικοινωνία με το πλήρωμα η εταιρεία

Μαίνεται το θρίλερ με την κατάληψη του τάνκερ St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), το οποίο είναι συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, καθώς μετά το ρεσάλτο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν έχει χαθεί κάθε επικοινωνία με τα 19 μέλη του πληρώματος ανάμεσα στα οποία είναι κι ένας Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:17 Τουλάχιστον 319 εκτοπισμένοι έχουν σκοτωθεί σε καταφύγια της UNRWA στη Γάζα

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ίλζε Μπραντς Κέχρις δήλωσε ότι τουλάχιστον 319 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν σκοτωθεί και 1.135 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις σε καταφύγια που διαχειρίζεται η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους από τις 7 Οκτωβρίου.

Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η εκκένωση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου.

«Ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι οι εντολές εκκένωσης έγιναν για την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων, φαίνεται ότι το Ισραήλ έχει λάβει ελάχιστη πρόνοια για να διασφαλίσει ότι οι μετεγκαταστάσεις αυτές συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο, ιδίως για να εξασφαλίσει την πρόσβαση στην κατάλληλη υγιεινή, υγεία, ασφάλεια, διατροφή και καταφύγιο, και να λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο διαχωρισμού των μελών της οικογένειας», είπε.

«Τέτοιες αναγκαστικές εκκενώσεις, που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη νομιμότητα, επομένως δυνητικά ισοδυναμούν με βίαιη μεταφορά, ένα έγκλημα πολέμου», τόνισε.

23:07 Ισραήλ κατά του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη μη αναφορά στους ομήρους

Το Ισραήλ επέκρινε το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών μετά την έκδοση ανακοίνωσης για την 100ή ημέρα της σύγκρουσης με τη Χαμάς την Κυριακή, χωρίς να ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:58 Ο Μπάιντεν λέει ότι οι Χούθι είναι «τρομοκράτες» και ότι έχει ήδη στείλει μήνυμα στο Ιράν

Αν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποχαρακτήρισε τους Χούθι ως «τρομοκρατική οργάνωση» πριν τρία χρόνια και σε δύο μήνες θα υπάρχει επανεκτίμηση, ο Τζο Μπάιντεν τώρα τους ονόμασε «τρομοκράτες» μετά από ερώτηση δημοσιογράφου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Με ένα smoothie στο χέρι από μια κοντινή καφετέρια, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε επίσης αν έχει κάποιο μήνυμα για το Ιράν.

«Έχω ήδη στείλει το μήνυμα στο Ιράν», είπε.

Σε ερώτηση αν είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να βομβαρδίζει τους Χούθι αν οι επιθέσεις δεν σταματήσουν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Θα βεβαιωθούμε ότι θα απαντήσουμε στους Χούθι αν συνεχίσουν αυτή την εξωφρενική συμπεριφορά».

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τις επιθέσεις στην Υεμένη με επιστολή στο Κογκρέσο.

Δείτε την επιστολή εδώ

22:49 Ιρανός ΥΠΕΞ: «Αντί να επιτίθενται στην Υεμένη, οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στα εγκλήματα του Ισραήλ»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναφέρθηκε στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη και δήλωσε ότι «αντί να επιτεθούν στην Υεμένη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στα εγκλήματα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αποκατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή απαιτεί μια αμερικανική θέση που δεν θα υποστηρίζει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Η Σαναά έχει δεσμευτεί για την ασφάλεια της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας. Εκτιμούμε την υποστήριξη της Υεμένης προς τη Γάζα».

22:40 Αιγυπτιακή οργάνωση δικαιωμάτων ζήτησε από το Κάιρο να ανοίξει πλήρως το πέρασμα στη Ράφα

Αιγυπτιακή οργάνωση δικαιωμάτων κάλεσε την κυβέρνηση της Αιγύπτου να ανοίξει πλήρως το πέρασμα της Ράφα με τη Γάζα μετά τις παρατηρήσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής «είναι πλήρως υπεύθυνη για το πέρασμα της Ράφα».

«Το Ίδρυμα Σινά καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να ανοίξουν πλήρως το χερσαίο πέρασμα της Ράφα και να επιτρέψουν τη διέλευση τραυματισμένων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας για περίθαλψη, καθώς και να επιτρέψουν την είσοδο της ανθρωπιστικής και ανακουφιστικής βοήθειας που συσσωρεύεται στις περιοχές Αλ-Αρίς και Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς καθυστέρηση», ανέφερε η οργάνωση Σινά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:30 Φόβοι για γενική σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά τους βομβαρδισμούς της Δύσης στην Υεμένη

Δυτικά πολεμικά αεροσκάφη και κατευθυνόμενοι πύραυλοι ούρλιαζαν στον ουρανό της Υεμένης τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/1) σε μια ηχηρή απάντηση στην επιδεινούμενη κρίση που τυλίγει την περιοχή, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντιμετωπίζουν μια άμεση σύγκρουση με μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η θρυαλλίδα της Μέσης Ανατολής δείχνει πια αναμμένη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:23 Νεκρά παιδιά στη Ράφα μετά από ισραηλινή επίθεση

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera μεταδίδει ότι ισραηλινές βόμβες έβαλαν στο στόχαστρο ένα σπίτι στο πιο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που φιλοξενούσε εκτοπισμένους.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει τις σορούς πολλών νεκρών από την αεροπορική επιδρομή, κυρίως παιδιών, να φτάνουν στο νοσοκομείο Αμπού Γιουσέφ αλ-Νατζάρ στη Ράφα.

22:13 Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών: «Η πλειονότητα στη βόρεια Γάζα είναι σοβαρά υποσιτισμένη»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει σε ανάρτησή του στο X ότι εννέα στους 10 Παλαιστίνιους στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας «μπορεί να τρώνε λιγότερο από ένα γεύμα την ημέρα».

Ζήτησε «πρακτικές λύσεις που σώζουν ζωές, όπως περισσότερη βοήθεια που παραδίδεται από ξηράς, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Οργανισμοί και αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι μόνο μετά την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως η ανθρωπιστική κρίση εκεί.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:03 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: «Ένας νεαρός σκοτώθηκε από πυρά των IDF στην Τουλκαρέμ»

Το Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο Χαλέντ Άχμεντ Ζαμπίντι, 19 ετών, σκοτώθηκε από πυρά των IDF στην πόλη Ζίτα στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

21:54 UKMTO: Αναφορές για μικρά σκάφη που προσέγγιζαν εμπορικό πλοίο κοντά στο Άντεν της Υεμένης

Η αρχή Ναυτιλιακών Εμπορικών Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) έλαβε πολλαπλές αναφορές σήμερα για μικρά σκάφη που προσέγγιζαν ένα εμπορικό πλοίο 80 ναυτικά μίλια (148 χιλιόμετρα) νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

«Δύο μικρά σκάφη αναφέρεται ότι ακολούθησαν ένα εμπορικό πλοίο για πάνω από μία ώρα», γράφει το συμβουλευτικό σημείωμα, προσθέτοντας ότι το πλοίο ανέφερε πως δεν εθεάθησαν όπλα. Ένα περιστατικό είχε αναφερθεί νωρίτερα σήμερα περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του λιμανιού Άντεν στην Υεμένη.

Η UKMTO ανακοίνωσε ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Η σχετική ανάρτηση:

21:45 «Εξουδετέρωσαν» τρία άτομα στην κοινότητα Αντόρα στη Δυτική Όχθη οι IDF – Τι ανακοίνωσαν

«Μετά την αναφορά σχετικά με τρομοκρατική διείσδυση στην κοινότητα Αντόρα, πριν από λίγο, επιτιθέμενοι πυροβόλησαν εναντίον στρατιωτών των IDF που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι στρατιώτες ξεκίνησαν καταδίωξη των υπόπτων και διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τρεις δράστες εντοπίστηκαν και εξουδετερώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι δυνάμεις συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι IDF.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:35 Τουρκία και Ισραήλ συνεχίζουν να κοντράρονται στα social media

«Η ισραηλινή κατοχή, η ισραηλινή επεκτατική νοοτροπία και οι ενέργειες που αγνοούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο και τις ηθικές αρχές έχουν οδηγήσει στην καταστροφική κατάσταση στη Γάζα», αναφέρεται σε ανάρτηση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χ, Οντζού Κετσελί.

Η ανάρτηση προσθέτει ότι η Τουρκία «παρακολουθεί στενά τις ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) σχετικά με τις παραβιάσεις του Ισραήλ της Σύμβασης Γενοκτονίας του 1948».


Σε δική του ανάρτηση στο Χ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι «ο Ερντογάν συνέτριψε την τουρκική δημοκρατία, την τουρκική οικονομία, το όνομα της Τουρκίας. Το μόνο που του έχει απομείνει είναι να υποκινεί τον λαό του εναντίον του Ισραήλ».

21:26 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανακοίνωσαν επίθεση με ρουκέτες κατά του Ισραήλ

Η ένοπλη πτέρυγα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε στην πόλη Ασντόντ και σε οικισμούς γύρω από τη Γάζα με «έντονο» καταιγισμό ρουκετών.

Η ισραηλινή δημόσια ραδιοτηλεόραση δημοσίευσε βίντεο με το σύστημα πυραυλικής άμυνας του ισραηλινού στρατού να αναχαιτίζει ρουκέτες κοντά στην πόλη, η οποία βρίσκεται νότια του Τελ Αβίβ.

21:16 Σειρήνες ακούγονται στην Ασντόντ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στην Ασντόντ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα, οι IDF είχαν ανακοινώσει ότι χτύπησαν και πάλι στον Λίβανο μετά από επιθέσεις της Χεζμπολάχ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

21:10 Χωρίς καύσιμα το Νοσοκομείο Αλ Άκσα – Το Ισραήλ κλιμακώνει τα χτυπήματα στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης στη Γάζα, οι γεννήτριες έκλεισαν στο Νοσοκομείο Αλ Άκσα προκαλώντας διακοπή ρεύματος.

«Φοβόμαστε το θάνατο ασθενών και παιδιών στα τμήματα εντατικής θεραπείας και των βρεφονηπιακών σταθμών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Με βάση όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη Ράφα στη νότια Γάζα, Τάρεκ Αμπού Αζούμ το Ισραήλ κλιμακώνει τα χτυπήματά του στην περιοχή.

21:00 Επικοινωνία Φιντάν – Κάμερον μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν επικοινώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον και του ζήτησε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Ο Φιντάν επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη πολλές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και ότι η ένταση στον Κόλπο του Άντεν θα πρέπει να μειωθεί, λένε οι ίδιες πηγές.

20:51 PRCS: «Το ισραηλινό μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης»

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι το νέο μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:41 Η Αίγυπτος ανησυχεί για τις επιθέσεις στην Υεμένη, προειδοποιεί για τους κινδύνους επέκτασης της σύγκρουσης

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος ανησυχεί για τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη. Καλούμε σε μια περιφερειακή και διεθνή προσπάθεια για τη μείωση της έντασης και της αστάθειας στην περιοχή».

«Η Αίγυπτος προειδοποιεί για τους κινδύνους επέκτασης της σύγκρουσης, ως αποτέλεσμα της συνέχισης του πολέμου στη Γάζα», τονίζεται και σημειώνεται ότι η χώρα της βόρειας Αφρικής επιθυμεί τη διατήρηση της ασφάλειας στην περιοχή.

20:32 Ο Γκουτέρες ζητά από όλες τις πλευρές να μην κλιμακώσουν μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη

Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε όλες τις πλευρές «να μην κλιμακώσουν» μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι στην Υεμένη.

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί περαιτέρω όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να μην κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ.

20:22 Ambrey: Το πλοίο που στόχευσαν οι Χούθι είχε ρωσικό πετρέλαιο – Το πέρασαν για βρετανικό

Νωρίτερα, η βρετανική υπηρεσία UKMTO είχε ενημερώσει για επίθεση κατά πλοίου στα ανοιχτά της Υεμένης.

Το Reuters αναφέρει ότι η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey αναφέρει ότι οι Χούθι στόχευσαν κατά λάθος πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά.

«Ένα δεξαμενόπλοιο με σημαία Παναμά εντόπισε τρία μικρά σκάφη κατά τη διέλευσή του προς ανατολάς μέσω του διεθνούς συνιστώμενου διαδρόμου διέλευσης», αναφέρει η Ambrey, σύμφωνα με το Reuters.

Η εταιρεία εκτίμησε ότι το πλοίο αποτέλεσε λανθασμένα στόχο με βάση παλιότερες πληροφορίες από βάση δεδομένων που συνδέουν το πλοίο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

20:12 Το Ισραήλ ευχαριστεί τη Γερμανία για την υπεράσπισή του απέναντι στις κατηγορίες για γενοκτονία

Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμησή του προς τη γερμανική κυβέρνηση, αφού ανακοίνωσε ότι θα μιλήσει για την υπεράσπιση του Ισραήλ ως τρίτο μέρος στο Διεθνές Δικαστήριο, αρνούμενη τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονίες στη Γάζα.

Ο αξιωματούχος αποκάλεσε τη Γερμανία «αληθινό φίλο».

20:02 Τη θέση του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου που έχει καταληφθεί, επιβεβαιώνει η Empire Navigation

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται από χθες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St NIKOLAS, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων στα ανοιχτά του Ομάν.

Τη θέση του πλοίου επιβεβαίωσε με νέο ενημερωτικό της σημείωμα σήμερα το απόγευμα η διαχειρίστρια εταιρεία Empire Navigation, προσθέτοντας ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από τους απαγωγείς.

Προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το ελληνόκτητο τάνκερ επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα (19 υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Έλληνας δόκιμος).

Tο δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στη Μπάσρα (Ιράκ) φορτίο περίπου 145.000 κ.μ. αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα (Τουρκίας), μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Ο ναυλωτής του πλοίου είναι η Tupras.

19:53 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 23.708 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 60.005 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα
  • Το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι το Ισραήλ είχε επανειλημμένα αποτύχει να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα
  • Όλες οι υπηρεσίες διαδικτύου και τηλεπικοινωνιών στη Γάζα έχουν διακοπεί ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών, έχουν ανακοινώσει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα
  • Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική ότι υποστηρίζει τη Χαμάς και λέει ότι δεν υπάρχει «καμία βάση» για τους ισχυρισμούς της χώρας για γενοκτονία στη Γάζα
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις με στόχο δύο εταιρείες για διασυνδέσεις με τους Χούθι και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι προετοιμασμένη για πιθανά αντίποινα της ένοπλης οργάνωσης
  • Νέα επίθεση με πύραυλο κατά πλοίου έγινε νωρίτερα στα ανοιχτά της Υεμένης μετά από τις απειλές των Χούθι για αντίποινα έπειτα από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας σε στρατιωτικές θέσεις των ανταρτών

19:43 Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συμφωνία για μεταφορά φαρμάκων στους ομήρους στη Γάζα

Σύμφωνα με τα πρακτορεία Walla και Reuters, με το δεύτερο να επικαλείται ανακοίνωση του γραφείου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υπάρχει συμφωνία Ισραήλ – Κατάρ, και άρα και της Χαμάς, για τη μεταφορά φαρμάκων στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Η δήλωση Νετανιάχου αναφέρει ότι τα φάρμακα θα παραδοθούν στους ομήρους «τις επόμενες ημέρες».

19:34 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα λέει ότι η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι «πιο επείγουσα από ποτέ»

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τερκ επανέλαβε την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός, καθώς οι συνθήκες για τους αμάχους στη Γάζα συνεχίζουν να επιδεινώνονται και η επίθεση του Ισραήλ περιπλέκει τις προσπάθειες για την παροχή ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Όσον αφορά τη διενέργεια των εχθροπραξιών, έχουμε επανειλημμένα επισημάνει τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες του Ισραήλ να τηρήσει τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου: διάκριση, αναλογικότητα και προφύλαξη κατά την εκτέλεση των επιθέσεων», δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του Τερκ σε ενημέρωση του Τύπου, χαρακτηρίζοντας την κατάπαυση του πυρός «πιο επείγουσα από ποτέ».

«Η Ύπατη Αρμοστεία έχει τονίσει ότι οι παραβιάσεις αυτών των υποχρεώσεων ενέχουν τον κίνδυνο να εκτεθούν στην ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και έχει επίσης προειδοποιήσει για τους κινδύνους άλλων θηριωδών εγκλημάτων».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:24 Εκτοξεύτηκε πύραυλος εναντίον πλοίου κοντά στην Υεμένη

Μετά τις ανακοινώσεις των Χούθι ότι θα απαντήσουν στις επιθέσεις των ΗΠΑ – Βρετανίας, πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της βρετανικής υπηρεσίας UKMTO, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε νοτιοανατολικά από το Άντεν της Υεμένης, έπεσε στο νερό 400-500 μακριά από το πλοίο, το οποίο ακολουθούνταν από τρία μικρά σκάφη.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Νωρίτερα, η βρετανική υπηρεσία είχε κάνει λόγο για «περιστατικό» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δείτε τη νεότερη ανάρτηση της UKMTO:

19:17 Αιματοχυσία χωρίς τέλος στη Γάζα – Πλησιάζουν τις 24.000 οι νεκροί

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 23.708 είναι οι νεκροί στη Γάζα εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 60.005.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 151 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 248 έχουν τραυματιστεί μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και τις IDF στην κεντρική Γάζα και στη Χαν Γιουνίς, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

19:09 Eκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για πιθανά αντίποινα των Χούθι

Ο Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για πιθανά αντίποινα από τους Χούθι, αλλά δεν επιδιώκουν περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Ράιντερ δήλωσε ότι οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στόχευαν «στρατιωτικούς στόχους εντός του εδάφους που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι περιλάμβαναν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης UAV, παράκτια ραντάρ, όλοι οι στόχοι αποσκοπούσαν στην υποβάθμιση και καταστροφή της ικανότητάς τους να διεξάγουν τέτοιου είδους απερίσκεπτες επιθέσεις στο μέλλον».

«Δεν έχουμε δει αντίποινα σε αυτό το στάδιο από τους Χούθι, κάτι που θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε ανάλογα με την περίπτωση», δήλωσε.

Ο Ράιντερ πρόσθεσε ότι δεν έχει ανακοινώσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

18:59 Η υπουργός Υγείας της Γάζας είπε ότι φορτίο φαρμάκων έφτασε στη Λωρίδα

Η Μάι αλ-Κάιλα αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι φορτίο φαρμάκων αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα άρχισε να φτάνει στη Γάζα από την Αίγυπτο.

Η ίδια πρόσθεσε ότι εμβόλια για την πολιομυελίτιδα και άλλα φάρμακα, που αγοράστηκαν σε συνεργασία με τη UNICEF, θα εισέλθουν σύντομα στη Γάζα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει αυξήσει δραματικά τους κινδύνους εκδήλωσης ασθενειών, ιδίως μεταξύ των παιδιών, καθώς χιλιάδες Παλαιστίνιοι στεγάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Δείτε σχετικό γράφημα:

Πηγή: Al Jazeera

18:50 Το ΚΚΕ στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων».

«Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ που έχει επιβάλλει και διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 24.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Πάνω από το 70% των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο λαός λιμοκτονεί, πεθαίνει, χωρίς τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.

Τώρα, να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» προσθέτει η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ και την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ζήτημα της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, για την καταδίκη του ισραηλινού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και να απαιτήσουν να καταδικαστεί για γενοκτονία το κράτος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο».

18:40 Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας λόγω των επιθέσεων στην Υεμένη

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα δυτικών ΗΠΑ) μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατά των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Ιανουάριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία του ΣΑ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα έπειτα από άλλη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

18:36 Ιρανικό ΥΠΕΞ: Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναντίον των Χούθι είναι μια αμερικάνικη προσπάθεια να καλύψουν τα εγκλήματα του Ισραήλ

Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει σε δήλωσή του στο X ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υπερψηφίστηκε αυτή την εβδομάδα και απαιτεί από τους Χούθι της Υεμένης να σταματήσουν οι επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί κάλυψη για τους «πολιτικούς στόχους» των ΗΠΑ.

Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών με αυτό το ψήφισμα είναι να «δημιουργήσουν μια απαραίτητη ασπίδα για τη συνέχιση των εγκλημάτων πολέμου του ισραηλινού καθεστώτος στη Γάζα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Αντί να αναλάβει αποφασιστική δράση για να σταματήσει τα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος, η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του προαναφερθέντος καθεστώτος με πλήρη πολιτική, στρατιωτική, διεθνή και διπλωματική υποστήριξη», τονίζεται.

Η σχετική ανάρτηση του ιρανικού ΥΠΕΞ:

Ο Ιρανός αξιωματούχος προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά οποιασδήποτε περαιτέρω «προκλητικής» δράσης αφού μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν στόχους στην Υεμένη.

18:27 Σκληρές μάχες σε κεντρική Γάζα και Χαν Γιουνίς

Ο Μόμεν αλ-Σαράφι του Al Jazeera αναφέρει ότι «βίαιες συγκρούσεις» λαμβάνουν χώρα μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι και στη γειτονιά Ζουβάιντα  στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

«Σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα νοτιοανατολικά της Χαν Γιουνίς», δήλωσε ο αλ-Σαράφι προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις εκεί έχουν σκοτώσει αρκετούς Παλαιστίνιους. «Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν βομβαρδισμούς πυροβολικού και στοχεύουν κατοικίες. Οι γιατροί και τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες στην περιοχή».

18:20 Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε εταιρείες από Χονγκ Κονγκ και ΗΑΕ για υποστήριξη των Χούθι

Η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις σε δύο εταιρείες στο Χονγκ Κονγκ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για να πατάξει το οικονομικό δίκτυο που χρηματοδοτεί τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι εταιρείες είχαν μεταφέρει ιρανικά εμπορεύματα για λογαριασμό ενός δικτύου οικονομικών διαμεσολαβητών των Χούθι και ότι «τα έσοδα από τις πωλήσεις εμπορευμάτων υποστηρίζουν τους Χούθι και τις συνεχείς επιθέσεις τους κατά της διεθνούς ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν».

18:16 Πώς οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη μπορεί να ευεργετήσουν τους Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης δεν θα αποθαρρυνθούν από τις επιθέσεις τις οποίες η Δύση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπολύει εναντίον τους, ως αντίποινα για τη στόχευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέονται με το Ισραήλ, και οι οποίες, στην πραγματικότητα, μπορεί να τους ενθαρρύνουν περαιτέρω, λένε αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:06 Λευκός Οίκος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν παρά τις επιθέσεις στους Χούθι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν, παρά τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά των υποστηριζόμενων από την Τεχεράνη ανταρτών Χούθι της Υεμένης για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας, δηλώνει ο Λευκός Οίκος.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να κλιμακωθεί πέρα από αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες», δηλώνει στο MSNBC ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι.

18:02 Η Γερμανία λέει ότι οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ είναι «αβάσιμες», θα ζητήσει να μιλήσει ως «τρίτο μέρος» στη Χάγη

Η Γερμανία απορρίπτει τις κατηγορίες για γενοκτονία που διατυπώνονται κατά του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη και θα ζητήσει να εκφράσει τη γνώμη της ως τρίτο μέρος, δήλωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:58 Νέο «περιστατικό» στην Ερυθρά Θάλασσα – Τι αναφέρει η UKMTO

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO, υπάρχουν αναφορές για νέο «περιστατικό» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το τι έχει συμβεί.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

17:49 Κατζ εναντίον Ερντογάν: «Θυμόμαστε τους Αρμένιους, τους Κούρδους»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ απάντησε με δηκτικό τρόπο στις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δίκη στη Χάγη.

Ο Ερντογάν «προέρχεται από μια χώρα με τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο παρελθόν της, ενώ τώρα καυχιέται ότι στοχοποιεί το Ισραήλ με αβάσιμους ισχυρισμούς», σημείωσε ο Κατζ.

«Θυμόμαστε τους Αρμένιους, τους Κούρδους. Η ιστορία σας μιλάει από μόνη της. Το Ισραήλ στέκεται στην άμυνα, όχι στην καταστροφή, απέναντι στους βαρβάρους συμμάχους σας», τόνισε.

Η σχετική ανάρτηση:

17:39 Το Ισραήλ προτίθεται να μηνύσει την Ομοσπονδία του Χόκεϊ Επί Πάγου μετά τον αποκλεισμό του

Το Ισραήλ δηλώνει ότι σχεδιάζει να μηνύσει τη διεθνή Ομοσπονδία του Χόκεϊ Επί Πάγου λόγω του αποκλεισμού του από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με βάση τις ανησυχίες για την «ασφάλεια και την προστασία», σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Η Ομοσπονδία Χόκεϊ επί πάγου του Ισραήλ δήλωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση της Τετάρτης να αποκλειστεί η ισραηλινή ομάδα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Χόκεϊ επί Πάγου (IIHF) είχε δηλώσει ότι θα εμποδίσει την εθνική ομάδα του Ισραήλ να αγωνιστεί όχι λόγω της δολοφονίας σχεδόν 24.000 ανθρώπων στη Γάζα από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά για να διατηρήσει την ασφάλεια των παικτών.

17:33 Η Ισπανία δεν θα συμμετάσχει σε μια πιθανή ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ισπανία δηλώνει ότι δεν θα πάρει μέρος σε μια πιθανή ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να βοηθήσει στην προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να κάνει μια νέα αποστολή», αλλά αν το κάνει, «η Ισπανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτήν στην Ερυθρά Θάλασσα, διότι ήδη συμμετέχει σε 17 αποστολές», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες σε δημοσιογράφους στη Μαδρίτη.

17:26 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε τρεις θέσεις των IDF

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις σε τρεις θέσεις των IDF στο Ισραήλ.

Από το πρωί αυτή είναι η πέμπτη επίσημη ανάληψη επίθεσης από την ένοπλη οργάνωση.

Την ίδια ώρα, το δίκτυο Al-Manar, το οποίο συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, κάνει λόγο για χτυπήματα των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο.

17:16 «Επίσημη» κυβέρνηση της Υεμένης κατά των Χούθι: «Έχουν σύρει τη χώρα σε αρένα στρατιωτικής σύγκρουσης»

Η «επίσημη» κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε ότι «οι στόχοι των ανταρτών Χούθι που δέχθηκαν απόψε επίθεση στη χώρα αποτελούν απάντηση στις συνεχείς επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «οι Χούθι είναι υπεύθυνοι για το σύρσιμο της Υεμένης στην αρένα μιας στρατιωτικής σύγκρουσης».

17:07 Στους 11 οι νεκροί από τον ισραηλινό βομβαρδισμό στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ασράφ Αμπού Άμρα μεταδίδει ότι 11 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά από την επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Φαγιάντ στην περιοχή Μασ’άλα στα νότια της Ντέιρ ελ-Μπάλαχ.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, Μπασίρ Φαγιάντ, σκοτώθηκε μαζί με την κόρη και τους δύο γιους του. Το σπίτι φιλοξενούσε κι άλλες οικογένειες εκτοπισμένων.

«Τα πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο σε κομμάτια», δήλωσε ο δημοσιογράφος του Al Jazeera. «Οι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σκηνές που είχαν στηθεί κοντά στο σπίτι», σημείωσε.

16:57 Επιβεβαιώνει την κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα και η εταιρεία Paltel

Η εταιρεία Paltel επιβεβαίωσε ότι έχουν καταρρεύσει οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:47 Κατέρρευσαν και πάλι οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Jawwal ανακοίνωσε ότι διέκοψε κάθε υπηρεσία τηλεπικοινωνιών εξαιτίας «της συνεχιζόμενης ισραηλινής επίθεσης».

Η ανάρτηση της Jawwal:

16:38 Δεκάδες χιλιάδες διαδηλώνουν στην Υεμένη μετά τις επιθέσεις ΗΠΑ – Βρετανίας κατά των Χούθι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της Υεμένης, διαμαρτυρόμενοι για τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Οι επιθέσεις στην Υεμένη είναι τρομοκρατία, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο διάβολος», δήλωσε σε μια από τις διαδηλώσεις ο Μοχάμεντ Αλί αλ-Χούθι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούθι, κρατώντας πολεμικό τουφέκι.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Διαβάστε για το πώς αντέδρασαν ΝΑΤΟ και Τουρκία στις επιθέσεις κατά των Χούθι εδώ

16:28 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στη Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ.

16:19 Νότια Αφρική: «Το Ισραήλ απέτυχε να διαψεύσει τις κατηγορίες για γενοκτονία»

Το Ισραήλ «απέτυχε να διαψεύσει» την υπόθεση γενοκτονίας που παρουσιάστηκε ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα.

Μετά την υπερασπιστική τοποθέτηση του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, ο Λαμόλα, ο οποίος ηγήθηκε της νοτιοαφρικανικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Χάγη:

«Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να έχει κάνει κάποιο άτομο μέσα στην ομάδα της Παλαιστίνης και της Γάζας, και ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ, οι επιθέσεις γενοκτονίας εναντίον ολόκληρης της Γάζας με σκοπό την καταστροφή τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθόλου».

«Πιστεύουμε και παραμένουμε πολύ σίγουροι ότι αυτά τα γεγονότα εξακολουθούν να παραβιάζουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία», πρόσθεσε.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής στη Χάγη.

16:09 Πέθανε Παλαιστίνια αθλήτρια του καράτε – Είχε χάσει το πόδι της σε βομβαρδισμό

Νεκρή είναι η αθλήτρια του καράτε, Νίγκμε Αμπού Σάμρα. Η Παλαιστίνια αθλήτρια κατέληξε κατά τη μεταφορά της από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Προηγουμένως είχε χάσει το πόδι της μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού της στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Η Νίγκμε Αμπού Σάμρα.

15:49 NATO: «Αμυντικά» τα πλήγματα εναντίον των Χούθι

Το ΝΑΤΟ εκτίμησε σήμερα πως τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη ήταν «αμυντικά» και κάλεσε τους τελευταίους να θέσουν τέλος στις επιθέσεις τους.

«Τα πλήγματα αυτά ήταν αμυντικά και είχαν σκοπό να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε μία από τις πιο σημαντικές θαλάσσιες διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο Ντίλαν Γουάιτ, εκπρόσωπος της Συμμαχίας. «Οι επιθέσεις των Χούθι πρέπει να λάβουν τέλος», πρόσθεσε.

15:36 Παλαιστίνιος αξιωματούχος: «Το Ισραήλ είπε ψέματα»

Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών Ammar Hijazi δήλωσε ότι η νομική ομάδα του Ισραήλ δεν ήταν «σε θέση να παράσχει κανένα στέρεο επιχείρημα, που να βασίζεται στα γεγονότα και το νόμο».

«Το Ισρσήλ είπε ψέματα», πρόσθεσε, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι νοσοκομεία στη Γάζα χρησιμοποιούνται ως στρατιωτικές βάσεις.

«Επιπλέον, πιστεύουμε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει σήμερα η ισραηλινή ομάδα είναι ακριβώς αυτό για το οποίο η Νότια Αφρική ήρθε στο δικαστήριο. Και αυτό είναι ότι τίποτα απολύτως δεν δικαιολογεί τη γενοκτονία», κατέληξε.

15:28 Νότια Αφρική: «Η αυτοάμυνα δεν είναι απάντηση στη γενοκτονία»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου έξω από το Διεθνές Δικαστήριο, όπου εξετάστηκε η προσφυγή της χώρας του κατά του Ισραήλ και τόνισε ότι:

  • Το Ισραήλ απέτυχε να αντικρούσει την υπόθεση της Νότιας Αφρικής που παρουσιάστηκε χθες.
  • Το Ισραήλ λέει στο δικαστήριο ότι αυτές οι δηλώσεις που διαβάστηκαν από ανώτερους ισραηλινούς πολιτικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της κοινωνίας είναι απλώς ρητορικές και δεν θα τους αποδώσουμε καμία σημασία.
  • Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το τι σημαίνει ο όρος «Αμαλέκ» του πρωθυπουργού Νετανιάχου και πώς τον αντιλαμβάνονται οι στρατιώτες που μάχονται στο έδαφος και οι Ισραηλινοί.
  • Πώς μπορείτε να αγνοήσετε τη δήλωση του Νετανιάχου, τη δήλωση του υπουργού Άμυνας και των χερσαίων δυνάμεων;
  • Το Ισραήλ επέλεξε σήμερα να επικεντρωθεί εκτενώς στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου. Η Νότια Αφρική δεν αγνόησε αυτό το γεγονός, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, διότι έχει καταδικάσει απερίφραστα και συνεχίζει να καταδικάζει αυτές τις επιθέσεις.
  • Η αυτοάμυνα δεν αποτελεί απάντηση στη γενοκτονία. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη γενοκτονία.

15:13 IDF: «Περισσότεροι από 700 εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς έχουν καταστραφεί από την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα»

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία και τα στρατεύματα που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει περισσότερους από 700 εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης, αναφέρουν οι IDF.

Επίσης, αναφέρουν ότι τα στρατεύματα έχουν κατασχέσει εκατοντάδες ρουκέτες, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς, και έχουν εντοπίσει πολλούς εκτοξευτές, καθώς ο στρατός εργάζεται για να καταστρέψει τις δυνατότητες εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Μαζί, τα χερσαία στρατεύματα και η IAF έχουν καταστρέψει περισσότερους από 700 εκτοξευτές πυραύλων, λέει ο IDF.

Τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε σημαντική μείωση του ρυθμού των πυραυλικών πυρών από τη Γάζα, την οποία οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποδίδουν στον έλεγχο του εδάφους από το Ισραήλ και στα στρατεύματα που κατέλαβαν τις κρύπτες και τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων της Χαμάς.

Όπως αναφέρουν οι IDF, τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Γκολάνι εντόπισαν εκτοξευτές πυραύλων με έτοιμα βλήματα σε ένα νεκροταφείο στη Γάζα. Οι εκτοξευτές καταστράφηκαν χωρίς να προκληθεί ζημιά στο νεκροταφείο.

Σε πλάνα που μοιράστηκε ο στρατός, η 100η Μοίρα συλλογής πληροφοριών της IAF φαίνεται να εντοπίζει τη Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες από ένα σχολείο και ένα τζαμί. «Η Χαμάς σκόπιμα εκτοξεύει ρουκέτες από πολιτικά κτίρια», επιμένουν οι IDF.

15:00 Κάτζ: «Η Νότια Αφρική παραβιάζει τη Σύμβαση για τη γενοκτονία υποστηρίζοντας τη Χαμάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορεί τα μέλη της διεθνούς κοινότητας για διπλά μέτρα και σταθμά σε θέματα που αφορούν το Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της υπεράσπισης έναντι των κατηγοριών της Νότιας Αφρικής.

Σε δήλωση που δημοσίευσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Κατζ αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής ήταν «αβάσιμοι» και την κατηγορεί ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη γενοκτονία «υποστηρίζοντας τη Χαμάς, η οποία ζητά την εξάλειψη του κράτους του Ισραήλ».

«Ελπίζω ότι η καταγγελία θα απορριφθεί πλήρως και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει», προσθέτει, ευχαριστώντας τη νομική ομάδα του Ισραήλ για τα «εντυπωσιακά» επιχειρήματά της κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

14:45 Τα κύρια επιχειρήματα υπεράσπισης του Ισραήλ

Η δημοσιογράφος Step Vaessen, μεταδίδει από τη Χάγη, ότι στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ αντέταξε το επιχείρημα της αυτοάμυνας. Έκανε λόγο για φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, έδειξε φωτογραφίες των ομήρων και τόνισε ότι η Νότια Αφρική δεν ανέφερε τίποτα για όλα αυτά την πρώτη ημέρα της ακρόασης την Πέμπτη, καθώς προσπάθησε να παραπλανήσει το Δικαστήριο.

«Το Ισραήλ επεσήμανε επίσης ότι είναι μια χώρα που βασίζεται σε κανόνες με νομικό σύστημα, οπότε ό,τι πάει στραβά στη Γάζα, αν διαπράττονται εγκλήματα, αυτά θα αντιμετωπιστούν από τα εθνικά δικαστήρια», προσθέτει η Step Vaessen.

14:33 Ολοκληρώθηκε η διήμερη ακροαματική διαδικασία στο ΔΔΔ

Η ομάδα του Ισραήλ ολοκλήρωσε τις προφορικές της αγορεύσεις και η πρόεδρος του ΔΔΔ, Joan Donoghue, έθεσε τέλος στη σημερινή διαδικασία.

Έτσι, ολοκληρώθηκε η διήμερη ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες.

14:17 Ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ παίρνει το λόγο

Ο Γκιλάντ Νοάμ λίγο πριν ολοκληρωθεί η δεύτερη ημέρα των ακροάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης πήρε τον λόγο, σημειώνοντας ότι η Νότια Αφρική απέτυχε να αποδείξει ότι πρέπει να ληφθούν «προσωρινά μέτρα» για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Απαριθμώντας τους λόγους, ανέφερε ότι ο προσφέυγων δεν απέδειξε καμία διαφορά μεταξύ του Ισραήλ και της Νότιας Αφρικής και προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να πιστέψει ότι υπάρχει.

Επίσης, όπως είπε, τα γεγονότα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας λαμβάνουν χώρα στο πλαίσιο ενός πολέμου που υποκινείται από τη Χαμάς και διέπεται από το νομικό πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. «Δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τη γενοκτονία», τόνισε.

«Τα κριτήρια που απαιτούνται για την εφαρμογή προσωρινών μέτρων -για ανεπανόρθωτη βλάβη- δεν πληρούνται, επειδή το Ισραήλ έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Το Ισραήλ έχει εκπληρώσει όλες τις νομικές του υποχρεώσεις. Καθένα από τα εννέα προσωρινά μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική είναι αδικαιολόγητα και επιζήμια», κατέληξε ο Γκιλάντ Νοάμ.

14:06 Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνουν νόμιμοι στόχοι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου των Χούθι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν πλέον νόμιμο στόχο των ένοπλων δυνάμεων της Υεμένης ως απάντηση στις επιθέσεις.

14:00 Το Ισραήλ ζητά από το ΔΔΔ να μην επιβάλει προσωρινά μέτρα εναντίον του

Ο Κρίστοφερ Στέικερ, ένας διεθνής δικηγόρος που στο παρελθόν συμμετείχε στο ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, έχει αναλάβει τώρα την υπεράσπιση του Ισραήλ.

Στην τοποθέτησή του στο ΔΔΔ, ο Στέικερ είπε ότι η έκκληση της Νότιας Αφρικής προς το Ισραήλ να αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα προκαλεί έκπληξη.

Ο ίδιος απαρίθμησε τους λόγους για τους οποίους ζητά από το ΔΔΔ να μη λάβει προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ:

  • Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ και άλλα κράτη
  • Στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς διέπραξε «τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακας» στο Ισραήλ
  • Το δικαίωμα του Ισραήλ να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις και να ασκεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του
  • Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
  • Δεν πρόκειται για μια περίπτωση όπου τα προσωρινά μέτρα θα μπορούσαν να απαιτηθούν από τα δύο μέρη μιας σύγκρουσης να επιδείξουν αμοιβαία αυτοσυγκράτηση, καθώς η Χαμάς προτίθεται να πραγματοποιήσει συνεχείς επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των πολιτών του
  • Τα προσωρινά μέτρα θα στερούσαν από το Ισραήλ τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την απειλή ασφάλειας εναντίον του.
  • Τα μέτρα αυτά θα τερμάτιζαν τις προσπάθειες διάσωσης αιχμαλώτων στη Γάζα.
  • Η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων θα έδινε στη Χαμάς περισσότερο χρόνο για να αναπτύξει τις δυνατότητές της, επιτρέποντάς της να αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερη απειλή.

13:58 Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας ζητά τη σύγκληση του κοινοβουλίου για την επίθεση στην Υεμένη – Δεν ενημερωθήκαμε

Ο  Humza Yousaf δήλωσε ότι ήταν «αρκετά απογοητευτικό» το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τα χτυπήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ.

Είπε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι το SNP ευθυγραμμίζεται με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά τον τερματισμό των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά ότι το ιστορικό στρατιωτικών επεμβάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή «δεν είναι καλό».

«Το σωστό και ενδεδειγμένο θα ήταν να είχαμε συγκαλέσει το κοινοβούλιο για να έχουμε δώσει σοβαρές λεπτομέρειες για οποιαδήποτε προτεινόμενη στρατιωτική δράση, διότι υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα».

Είπε ότι, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιμένει ότι δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, «αυτό είναι μια πλήρης πλάνη και η ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει μια ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση εξαιτίας της δράσης που αναλαμβάνεται».

«Η ανησυχία μου είναι επίσης ότι βλέπουμε χιλιάδες παιδιά να πεθαίνουν στη Γάζα και εύχομαι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να νοιαζόταν εξίσου για αυτά τα παιδιά που πεθαίνουν».

13:52 Βέλγιο: Οι επιθέσεις των Χούθι αποτελούν κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής

Η Hadja Lahbib, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη σταθερότητα της περιοχής και συνιστούν μια κλιμάκωση που δεν ωφελεί κανέναν».

Πρόσθεσε ότι «το Βέλγιο συνεργάζεται με τους εταίρους του στην ΕΕ και τον σύμμαχο των ΗΠΑ για την αποκατάσταση της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή και την αποφυγή οποιασδήποτε επέκτασης».

13:38 «Το Ισραήλ διευκόλυνε την ανθρωπιστική βοήθεια»

Ο Sender, εκπρόσωπος της νομικής αντιπροσωπείας στο ΔΔΔ, ισχυρίστηκε στην τοποθέτησή του ότι το Ισραήλ διευκόλυνε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. «Το Ισραήλ αναμφίβολα πληροί το νομικό κριτήριο λήψης συγκεκριμένων μέτρων που στοχεύουν ειδικά στην αναγνώριση και διασφάλιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πολιτών στη Γάζα».

Υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ότι δεν υπήρξε κανένας περιορισμός στην ποσότητα νερού που μπορεί να εισέλθει στον θύλακα.

Ο Σέντερ είπε ότι τα φορτηγά με τρόφιμα μπόρεσαν να εισέλθουν στη λωρίδα και ότι οι άρρωστοι και οι τραυματίες είχαν τη δυνατότητα να περάσουν στην Αίγυπτο. Ως απόδειξη για τον ισχυρισμό του ανέφερε ότι το Ισραήλ άνοιξε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια περνά με το σταγονόμετρο στη Γάζα ενώ αντιμετωπίζουν εμπόδια και στο να τη λάβουν αλλά και να τη μοιράσουν στους Παλαιστίνιους, ειδικά στη βόρεια Γάζα.

13:28 Ερντογάν: ΗΠΑ και Βρετανία προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος – Το Ισραήλ θα καταδικαστεί στο ΔΔΔ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την Παρασκευή, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την Υεμένη δεν ήταν αναλογικά όπως ισχυρίζονται και τους κατηγόρησε ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα αίματος». Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι Χούθι προέβαλαν «επιτυχή άμυνα, απάντηση» στις επιθέσεις.

Ο Ερντογάν μίλησε επίσης για τη μήνυση κατά του Ισραήλ με την κατηγορία της γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στο Δικαστήριο και τόνισε ότι η Τουρκική Δημοκρατία συνέβαλε στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων του Ισραήλ. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα κριθεί ένοχο», είπε.

13:07 «Το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύσει τους αμάχους – Η Χαμάς ευθύνεται για τον υψηλό αριθμό θανάτων»

Η Galit Rajuan, εκπρόσωπος στην ομάδα υπεράσπισης του Ισραήλ, δήλωσε ότι «η Νότια Αφρική δεν έλαβε υπόψη της την απόλυτη έκταση στην οποία η Χαμάς χρησιμοποιεί φαινομενικά μη στρατιωτικές δομές για στρατιωτικούς σκοπούς» και υποστήριξε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των αμάχων και να διευκολύνει την παροχή για ανθρωπιστική βοήθεια.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών της παρουσίασε φωτογραφίες του ισραηλινού στρατού που έχουν δημοσιευτεί ξανά και σύμφωνα με την ίδια δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία όπως το Αλ Σίφα ως στρατηγεία.

Ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία, αλλά ότι έχουν συμβεί ζημιές και βλάβες ως «αποτέλεσμα των εχθροπραξιών» στην «περιοχή» των νοσοκομείων, ενώ υποδομές έχουν υποστεί ζημιές από τις ρουκέτες της Χαμάς που έπεσαν στη Γάζα.

Είπε ακόμα ότι ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές εκκένωσης του πληθυσμού για να προστατευθούν οι άμαχοι, παρουσιάζοντας τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Γάζα τεμαχισμένη σε δεκάδες ζώνες όπου οι Παλαιστίνιοι μπορούσαν, όπως είπε, να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο ανάλογα με τις οδηγίες των IDF.

12:45 Σύντομη σύνοψη των εξελίξεων στη Γάζα

  • Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή al-Masha’la της Deir El-Balah, αναφέρει η Παλαιστινιακή Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου.
  • Η οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι τουλάχιστον 10.000 παιδιά – ή το ένα τοις εκατό του συνολικού παιδικού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας – έχουν σκοτωθεί.
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, εξέδωσε αυστηρή δήλωση με την οποία προειδοποιεί ότι το Ισραήλ «οδηγεί ολόκληρη την περιοχή προς μεγαλύτερες συγκρούσεις» και πρέπει να περιοριστεί.
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι σκότωσε «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών.

12:33 Τα βασικότερα σημεία της επιχειρηματολογίας του Ισραήλ μέχρι τώρα

Μέχρι στιγμής έχουν μιλήσει δύο εκπρόσωποι της νομικής αντιπροσωπείας του Ισραήλ στο ΔΔΔ για να αντικρούσουν τις κατηγορίες για γενοκτονία.

Οι δικηγόροι έχουν υποστηρίξει ότι:

  • Οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ δίνουν μια «διαστρεβλωμένη πραγματική και νομική εικόνα».
  • Η Νότια Αφρική έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, υπονομεύοντας την αξιοπιστία των ισχυρισμών της.
  • Η Χαμάς είναι υπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου με την επίθεσή της. Αυτό δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να αμυνθεί, τηρώντας παράλληλα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
  • Η Χαμάς ενσωματώνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις σε μη στρατιωτικές περιοχές, επιδεινώνοντας τον φόρο αίματος των Παλαιστινίων στη Γάζα. Το Ισραήλ, εν τω μεταξύ, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις βλάβες στους αμάχους.
  • Οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα δεν μπορούν να σταθούν.
  • Οι δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων (σσ Νετανιάχου και κορυφαίων υπουργών) που προβλήθηκαν από τη Νότια Αφρική για να επιχειρηματολογήσει για το ότι το Ισραήλ έχει πρόθεση γενοκτονίας, παρουσιάστηκαν αποσπασματικά και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να ληφθούν υπόψιν καθώς η «γραμμή» χαράσσεται από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.
  • Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραβιάσει άλλους κανόνες σύγκρουσης, το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί από «το ισχυρό και ανεξάρτητο νομικό σύστημα του Ισραήλ».
  • Οι νομικοί σύμβουλοι λένε επίσης ότι σκοπεύουν να δείξουν ακατέργαστο υλικό από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, προκειμένου να δείξουν τη «φύση της απειλής» που αντιμετωπίζει το Ισραήλ.

12:20 «Η επιλογή αποσπασματικών δηλώσεων ισραηλινών αξιωματούχων είναι παραπλανητική», λέει το Ισραήλ

Ο Malcolm Shaw, δήλωσε, για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έχει πρόθεση για γενοκτονία με βάση τα όσα έχουν πει Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ότι «προκειμένου να προσδιοριστεί η πολιτική και οι προθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης, είναι απαραίτητο να εξεταστούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το υπουργικό συμβούλιο πολέμου και το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και να εξεταστεί εάν τα συγκεκριμένα σχόλια που εκφράζονται επιβεβαιώνουν ή όχι την πολιτική και τις αποφάσεις που λαμβάνονται».

«Η επιλογή τυχαίων αποσπασμάτων, τα οποία δεν συνάδουν με την κυβερνητική πολιτική, είναι στην καλύτερη περίπτωση παραπλανητική», υποστήριξε. «Όπως η δήλωση του υπουργού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο οποίος βρίσκεται εντελώς έξω από τα στάδια λήψης πολιτικών αποφάσεων του πολέμου. Η δήλωσή του διαψεύστηκε αμέσως από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς».

Ακόμα υποστήριξε ότι η δήλωση του Νετανιάχου με βιβλικές αναφορές που αναφερόταν σε καταστροφή των εχθρών, παρουσιάστηκε αποσπασματικά.

Ακόμα σημείωσε ότι:

  •  Εάν οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν παραβιάσει οποιουσδήποτε κανόνες σύγκρουσης τότε το θέμα θα αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή από «το ισχυρό και ανεξάρτητο νομικό σύστημα του Ισραήλ».
  • Οι ενέργειες του Ισραήλ είναι σύμφωνες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και είναι αναλογικές.
  • Η πρακτική του είναι να μετριάζει τον θάνατο των αμάχων, όπως η προειδοποίηση τους για επικείμενη δράση με την εκτεταμένη χρήση τηλεφωνημάτων, φυλλαδίων κ.λπ.

12:00 «Το σωστό πλαίσιο να δούμε τον πόλεμο στη Γάζα είναι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου»

  • Ο Shaw, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο δεύτερος που παίρνει τον λόγο υπέρ του Ισραήλ έναντι των ισχυρισμών της Νότιας Αφρικής περί γενοκτονίας. Ακολουθεί μια περίληψη των όσων έχει πει μέχρι στιγμής:
  • Το σωστό πλαίσιο υπό το οποίο πρέπει να δούμε τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είναι η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
  • Ενώ η επίθεση της Χαμάς δεν δίνει στο Ισραήλ το δικαίωμα να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν έχει το δικαίωμα να αμυνθεί σύμφωνα με το ανθρωπιστικό δίκαιο.
  • Η υπόθεση εναντίον του Ισραήλ αφορά μόνο τις κατηγορίες για γενοκτονία, η οποία «στέκεται μόνη της μεταξύ των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου ως η επιτομή του κακού». Εάν η κατηγορία της γενοκτονίας απαγγελθεί εσφαλμένα, «θα χαθεί η ουσία αυτού του εγκλήματος».
  • Αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της Νότιας Αφρικής ότι τα έθνη (Ισραήλ και Παλαιστίνη)βρίσκονται σε διαμάχη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αδιαμφισβήτητη διαφορά»
  • Αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς της Νότιας Αφρικής ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με το Ισραήλ και να ανοίξει διάλογο
  • Είπε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ξεκινήσει διμερείς συνομιλίες και ότι η Νότια Αφρική προχώρησε αντ’ αυτού με την υπόθεση του ΔΔΔ

11:56 Επιθέσεις σε ξηρά και θάλασσα υπόσχονται οι Χούθι

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι διαβεβαίωσε ότι «την ευθύνη για αυτή την επίθεση φέρουν οι εχθροί», υποσχόμενος να μη μείνει ατιμώρητη. Επιπλέον, εξέφρασε τη δέσμευση ότι οι Χούθι θα στοχεύουν απειλές και εχθρικές οντότητες τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, ενώ υποσχέθηκε συνεχή υποστήριξη για τη Γάζα.

11:50 Μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων στη Γάζα την ώρα που το Ισραήλ επιχειρηματολογεί στο ΔΔΔ

Την ώρα που το Ισραήλ υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στις κατηγορίες για γενοκτονία, στη Γάζα εξαπολύονται σφοδρές επιθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινά άρματα μάχης βομβαρδίζουν την περιοχή του τεμένους Al Shuhada στη νότια Γάζα, σκοτώνοντας αρκετούς πολίτες.

Μεγάλος είναι ο αριθμός των θυμάτων από ισραηλινό χτύπημα στη γειτονιά Σάμπρα στη Γάζα, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να προσεγγιστούν εξαιτίας των επιθέσεων.

11:30 Αιχμές για τη σχέση της Νότιας Αφρικής με τη Χαμάς – Το αίτημα στο ΔΔΔ πρέπει να απορριφθεί ως συκοφαντική δυσφήμιση

Στην ομιλία του ο πρώτος εκπρόσωπος της νομικής αντιπροσωπείας του Ισραήλ ανέφερε ότι η Νότια Αφρική που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία διατηρεί για χρόνια στενές σχέσεις με τη Χαμάς, παρά το ότι η «ομάδα αναγνωρίζεται από πολλά κράτη ως τρομοκρατική οργάνωση».

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι πίσω από τον θάνατο αμάχων, τη στοχοποίηση ασθενοφόρων στη Γάζα και άλλων ακροτήτων βρίσκεται η Χαμάς, ενώ αμφισβήτησε και τον αριθμό των θυμάτων.

Ωστόσο δεν παρουσίασε κάποιο στοιχεία για τους ισχυρισμούς του αλλά τους διατύπωσε με μορφή ερωτημάτων, ενώ υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιχειρεί στη Γάζα για να προστατεύσει τους αμάχους.

Ο Μπέκερ δήλωσε ακόμα ότι το αίτημα Νότιας Αφρικής «πρέπει να απορριφθεί ως αυτό που είναι – συκοφαντική δυσφήμιση».

11:04 Με αναφορές στο Ολοκαύτωμα η εισαγωγική τοποθέτηση του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Ο νομικός σύμβουλος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, Ταλ Μπέκερ, παρουσίασε την εναρκτήρια τοποθέτηση εκ μέρους του Ισραήλ. Ο ίδιος ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στο Ολοκαύτωμα και τη Συνθήκη για τη Γενοκτονία που θεσπίστηκε μετά τα εγκλήματα των ναζί, σημειώνοντας ότι η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε μια «βαθιά διαστρεβλωμένη και νομική εικόνα» της γενοκτονίας που οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά, στερώντας ουσιαστικά την έννοια από την ουσία της απευθύνοντας αυτή τη κατηγορία στο Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος της νομικής αντιπροσωπείας επεσήμανε ότι ο θάνατος αμάχων στον πόλεμο ακόμα και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν συνιστούν γενοκτονία και προχώρησε με την επίθεση της Χαμάς υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της είναι να εξαλείψει το Ισραήλ και παρέθεσε βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως ένδειξη της αγριότητας εναντίον του λαού του Ισραήλ.

Ο ίδιος πάνω σε αυτή τη βάση υποστηρίζει ότι το Ισραήλ ασκεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, απέναντι σε μια οργάνωση (σσ Χαμάς) που έχει ως σκοπό τη γενοκτονία κατά του Ισραήλ και τα αιτήματα της Νότιας Αφρικής για να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα θα σημάνουν ότι το Ισραήλ θα μείνει απροστάτευτο.

11:02 Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη

10:56 Γερμανία: Η επίθεση στην Υεμένη αποσκοπούσε στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ολονύκτιες επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούθι στην Υεμένη αποσκοπούσαν στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων, αναφέρει το Reuters.

«Στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα», έγραψε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο X.

10:42 «Το Ισραήλ εμφανίζεται στη Χάγη επειδή δεν είναι ένοχο»

«Το Ισραήλ εμφανίζεται στη Χάγη επειδή δεν είναι ένοχο», λέει ο επικεφαλής εκπρόσωπος της νομικής αντιπροσωπείας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

10:30 Χούθι: Πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από την επίθεση στην Υεμένη

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πέντε νεκροί και έξι τραυματίες από την επίθεση με 73 πλήγματα στην Υεμένη από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

10:19 Οι δυσκολίες του Ισραήλ να απαντήσει στα επιχειρήματα της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο

  • Ο Kenneth Roth, πρώην επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίλησε στο AJ για τη χθεσινή επιχειρηματολογία της Νότιας Αφρικής που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Τελ Αβίβ στο να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.
  • Τα βασικά σημεία, σύμφωνα με τον Roth, είναι τα ακόλουθα:
  • Ήταν σαφές ότι η ομάδα της Νότιας Αφρικής συνέταξε μια λεπτομερή, νομικά πειστική υπόθεση.
  • Πρόκειται για μια εξαιρετικά ισχυρή υπόθεση και έτσι θα είναι δύσκολο σήμερα για το Ισραήλ να απαντήσει.
  • Πολλά από τα σχόλια της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν περισσότερο δηλώσεις δημοσίων σχέσεων.
  • Αν πάνε στο δικαστήριο σήμερα και πουν «η Χαμάς διέπραττε φρικαλεότητες, αυτό ήταν αυτοάμυνα», θα γελοιοποιηθούν.
  • Οι φρικαλεότητες από τη μία πλευρά σαφώς και δεν δικαιολογούν τη γενοκτονία από την άλλη πλευρά. Αυτού του είδους τα επιχειρήματα απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.
  • Αν πάνε και πουν ότι η Νότια Αφρική είναι ο νόμιμος βραχίονας της Χαμάς, όπως λένε, αυτό είναι σχεδόν απόδειξη της πρόθεσης γενοκτονίας, επειδή η Νότια Αφρική υπερασπιζόταν Παλαιστίνιους πολίτες και έχει καταδικάσει τη Χαμάς.

10:12 Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι τα πλήγματα στην Υεμένη ήταν «πράξη αυτοάμυνας»

Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίππι, δήλωσε ότι τα στρατιωτικά πλήγματα που πραγματοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στόχους στην Υεμένη ήταν δικαιολογημένα.

«Η δράση μας και η δράση των Αμερικανών χθες το βράδυ συνιστά αυτοάμυνα, προκειμένου να αμυνθούμε έναντι περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία, που βρίσκονται νόμιμα και δικαιολογημένα στην περιοχή», δήλωσε στο Times Radio.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps είχε δηλώσει ότι η «απειλή για αθώες ζωές και το παγκόσμιο εμπόριο» είχε γίνει τόσο μεγάλη που το Λονδίνο θεωρούσε «καθήκον» του να προστατεύσει τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας.

10:08 Ρωσία: Η επίθεση στην Υεμένη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο

Η Ρωσία δήλωσε ότι τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και εκμεταλλεύονται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε απαιτήσει από τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στις ναυτιλιακές οδούς, διαστρεβλώνοντας το .

«Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη είναι ένα ακόμη παράδειγμα της διαστρέβλωσης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τους Αγγλοσάξονες», δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα πλήγματα δείχνουν «πλήρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου» και «κλιμακώνουν την κατάσταση στην περιοχή».

Η Ρωσία ζήτησε τη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για την τελευταία επίθεση.

10:01 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν δύο διοικητές της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των IDF ανακοίνωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν περίπου 20 «τρομοκράτες» στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Ανάμεσά τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, είναι ένας διοικητής της δύναμης Nukhba της Χαμάς. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Πολεμική Αεροπορία έπληξε ένα στρατιωτικό κτίριο της Χαμάς στο Χαν Γιούνις, «σκοτώνοντας επτά τρομοκράτες της Χαμάς».

Ένας από αυτούς, όπως αναφέρθηκε, ήταν επίσης ένας διοικητής της Nukhba που είχε συμμετάσχει στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

09:58 Γαλλία: Υπεύθυνοι για την κλιμάκωση στην περιοχή είναι οι Χούθι

Η Γαλλία επαναβεβαίωσε την καταδίκη της για τα πλήγματα των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα στον απόηχο των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Υεμένη.

«Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες, οι Χούθι φέρουν την εξαιρετικά σοβαρή ευθύνη της κλιμάκωσης στην περιοχή», ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

09:45 Χαμάς: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα υποστούν τις συνέπειες της επίθεσης στην Υεμένη

Η Χαμάς δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη.

Η οργάνωση πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα αναλάβουν την ευθύνη για τις επιπτώσεις της επίθεσής τους στην ασφάλεια της περιοχής

09:31 Το 1% των παιδιών στη Γάζα έχει σκοτωθεί

Μετά από σχεδόν 100 ημέρες πολέμου στη Γάζα, περισσότερα από 10.000 παιδιά – ή το 1% του συνολικού παιδικού πληθυσμού της Λωρίδας – έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Save The Children.

Τα παιδιά που επιβιώνουν από τον πόλεμο «υφίστανται ανείπωτη φρίκη, συμπεριλαμβανομένων τραυματισμών που αλλάζουν τη ζωή τους, εγκαυμάτων, ασθενειών, ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης και απώλειας των γονέων τους και άλλων αγαπημένων τους προσώπων», αναφέρει η έκθεση.

Από τα χιλιάδες τραυματισμένα παιδιά, τουλάχιστον 1.000 έχουν χάσει το ένα ή και τα δύο τους πόδια, αναφέρει η έκθεση. Περισσότερα από 10 παιδιά ακρωτηριάζονται κάθε μέρα από την έναρξη του πολέμου, με πολλούς από τους ακρωτηριασμούς να γίνονται χωρίς αναισθησία.

«Οι αριθμοί δεν είναι απλώς συγκλονιστικοί ως προς την κλίμακα και την έκταση, αλλά ως προς τον πραγματικό αντίκτυπο», δήλωσε στο Al Jazeera ο Jason Lee από τη ΜΚΟ. «Δεν πρόκειται απλώς για αριθμούς. Κάθε ένας από αυτούς είναι ένα παιδί».

09:13 Το Ισραήλ αφήνει ελεύθερο τον διευθυντή του Κέντρου Ασθενοφόρων στη Χαν Γιουνίς μετά από 51 ημέρες κράτησης

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις απελευθέρωσαν τον διευθυντή του Κέντρου Ασθενοφόρων της στη Χαν Γιουνίς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τον Awni Khattab στο σημείο ελέγχου Wadi Gaza στη Γάζα στις 22 Νοεμβρίου, καθώς ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων και λεωφορείων του ΟΗΕ που απομάκρυναν τραυματισμένους ασθενείς από το νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας σε νοσοκομεία στο νότο.

Το πού βρισκόταν ο Χαττάμπ ήταν άγνωστο κατά τη διάρκεια της κράτησής του και η ανθρωπιστική οργάνωση δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι ήταν «βαθιά ανήσυχη» γι’ αυτόν.

09:08 Τουλάχιστον 30 σοροί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 30 νεκροί που σκοτώθηκαν στο τελευταίο κύμα ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο αναφερόμενος απολογισμός έρχεται καθώς τα πυρά του ισραηλινού πυροβολικού συνεχίζουν να πλήττουν κατοικίες στη νότια πόλη.

09:03 Η επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην Υεμένη βάζει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή

Η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ολλανδίας και του Μπαχρέιν να προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιθέσεις κατά του τμήματος της Υεμένης που ελέγχεται από τους αντάρτες του κινήματος Ανσαρουλάχ που συνήθως του αποκαλούμε «αντάρτες Χούθι» είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις ως προς τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Και αυτό γιατί ενέχει τον κίνδυνο να κάνει τον πόλεμο στη Γάζα να μετατραπεί σε μια συνολικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και να οδηγήσει σε μια σύγκρουση που θα συμπαρασύρει και άλλες δυνάμεις πρώτα και κύρια το Ιράν.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

08:58 Ιράκ: Η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Fadi Al-Shammari, προειδοποιεί ότι η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (INA).

08:49 ΟΗΕ: Η βοήθεια στη Γάζα «έχει παραλύσει» γιατί το Ισραήλ αρνείται την πρόσβαση

Η τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι οι προσπάθειες παροχής βοήθειας του οργανισμού επηρεάζονται από την άρνηση πρόσβασης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τις πρώτες 11 ημέρες του έτους, μόνο πέντε από τις 24 προγραμματισμένες παραδόσεις βοήθειας σε τρόφιμα, φάρμακα, νερό και άλλες σωτήριες προμήθειες στο βόρειο τμήμα του Wadi Gaza προχώρησαν.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν τις αποστολές σε δύο περιπτώσεις λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στα ισραηλινά σημεία ελέγχου ή επειδή οι συμφωνημένες διαδρομές ήταν αδιάβατες», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι μόνο δύο από τις πέντε αποστολές που τους επετράπη η είσοδος μπόρεσαν να παραδώσουν πλήρως τη βοήθειά τους.

«Η ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να ανταποκριθούν στις εκτεταμένες ανάγκες στο βόρειο τμήμα της Γάζας περιορίζεται από τις επαναλαμβανόμενες αρνήσεις πρόσβασης για τους διανομείς βοήθειας και την έλλειψη συντονισμένης ασφαλούς πρόσβασης από τις ισραηλινές αρχές. Αυτές οι αρνήσεις και οι σοβαροί περιορισμοί πρόσβασης παραλύουν την ικανότητα των ανθρωπιστικών οργανισμών να ανταποκριθούν ουσιαστικά και με συνέπεια».

08:39 Ο αιματηρός κύκλος της καταστροφής συνεχίζεται στη Γάζα

Όσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Υεμένη μετά την επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας καθώς ένα νέο μέτωπο φαίνεται να ανοίγει, η καταστροφή στη Γάζα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Όπως αναφέραμε τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους στη Ντέιρ ελ Μπαλάχ, ενώ η Χαν Γιουνίς δέχεται ανηλεείς βομβαρδισμούς. Στόχος της επίθεσης για άλλη μια φορά κατοικίες και σπίτια.

08:30 Χούθι: Τρομοκρατικό χτύπημα την ώρα που ο κόσμος αναζητά τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα – Σύντομα θα δοθεί απάντηση

Νέα αντίδραση από τους Χούθι της Υεμένης ήρθε πριν από λίγο μέσω του Mohammed Ali al-Houthi, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου της ομάδας, που χαρακτήρισε το χτύπημα των ΗΠΑ – Βρετανίας ως τρομοκρατικό και βάρβαρο.

Πρόσθεσε επίσης ότι σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση ως απάντηση στις επιθέσεις.

«Τα αμερικανοβρετανικά χτυπήματα είναι βάρβαρα, τρομοκρατικά και αποτελούν μια σκόπιμη και αδικαιολόγητη επίθεση», αναφέρει και προσθέτει ότι στόχος ήταν να προστατεύσει την ισραηλινή τρομοκρατία σε μια εποχή που ο κόσμος αναζητά τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.

08:20 Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται στην κεντρική Γάζα

Το AJ επιβεβαιώνει ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα στη συνοικία al-Masha’la, δυτικά της πόλης Deir el-Balah.

Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από το χτύπημα.

Τα ισραηλινά πλήγματα έπληξαν και πάλι τον καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, εν μέσω σφοδρών μαχών μεταξύ ισραηλινών στρατευμάτων και παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στην περιοχή.

08:05 Καταδικάζει η Χεζμπολάχ την επίθεση στην Υεμένη

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των Χούθι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Η Χεζμπολάχ, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

07:49 Ιράν: Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η χώρα του «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

07:36 Συνεχίζουν να επιχειρούν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Γάζα – Έκτακτη εθνική συνάντηση Χαμάς με άλλες οργανώσεις

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP) δήλωσαν ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας «παραμένουν ικανοί να διαταράξουν τις ισραηλινές επιχειρήσεις», παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έχει «διαλύσει» την αντίσταση της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Οι αμυντικές δεξαμενές σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι οι μάχες συνεχίζονται στη νότια Χαν Γιουνίς, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές στόχευσαν την Πέμπτη μια ισραηλινή στρατιωτική μπουλντόζα και χερσαίες δυνάμεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατά τανκς και κατά προσωπικού.

Σύμφωνα με το ISW και το CTP, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες πραγματοποίησαν μια «έκτακτη εθνική συνάντηση», η οποία μπορεί να σηματοδοτεί ότι εξετάζεται η επανέναρξη των συνομιλιών με το Ισραήλ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν τη συνεχιζόμενη ενότητά τους και απάντησαν στα ισραηλινά σχέδια για τη μεταπολεμική Γάζα λέγοντας ότι «η διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας είναι παλαιστινιακό ζήτημα», ανέφεραν οι παρατηρητές.

07:18 Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε πέντε άτομα στη Deir el-Balah

Μια ισραηλινή βόμβα σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους αφού έπληξε ένα σπίτι στη συνοικία al-Masha’la δυτικά της πόλης Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Shehab.

Η Deir el-Balah έχει υποστεί μεγάλες απώλειες ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

07:14 Την ικανοποίηση του εκφράζει ο Μπάιντεν για τις επιθέσεις στην Υεμένη

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα, ο αμερικανικός στρατός έκανε την ακόλουθη ανάρτηση:

07:05 Με πλάνα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη θα προσπαθήσει το Ισραήλ να αντικρούσει τις κατηγορίες για γενοκτονία

Καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς ότι διέπραξε γενοκτονία στη Γάζα στο Διεθνές Δικαστήριο σήμερα, ο Καναδός καθηγητής νομικής Michael Lynk λέει ότι το πιθανότερο είναι ότι θα δείξει πλάνα από την επίθεση της Χαμάς για να υποστηρίξει ότι υπερασπίζεται τον εαυτό του.

Νοτιοαφρικανοί δικηγόροι παρουσίασαν χθες στη Χάγη την προσφυγή τους, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ διέπραξε πράξεις γενοκτονίας στον πόλεμό του στη Γάζα.

Για να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της γενοκτονίας θα πρέπει να αποδειχτεί η ύπαρξη πρόθεσης για γενοκτονία. Η νομική αντιπροσωπεία της Ν. Αφρικής παρέθεσε δηλώσεις αξιωματούχων από τον πρωθυπουργό μέχρι τους υπουργούς και τους στρατιωτικούς που απανθρωποιούσαν τους Παλαιστίνιους και εμπεριείχαν καλέσματα για εξάλειψή τους προκειμένου να στηρίξει την κατηγορία της.

Δικηγόρος της Ν. Αφρικής ανέφερε επίσης ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν έχει νομική εφαρμογή στην περίπτωση του Ισραήλ γιατί αφορά επιθέσεις από κράτη. Όπως είπε το Διεθνές Δίκαιο δεν προβλέπει «δικαίωμα σε αυτοάμυνα» σε περιπτώσεις κατοχής άλλου έθνους.

07:00 Έκτακτη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία μετά το χτύπημα στην Υεμένη

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο AJ η Ρωσία έστειλε μήνυμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο αναφέρει ότι θεωρεί ότι η χρήση βίας στην Υεμένη αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η χώρα ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα μια εκστρατεία βομβαρδισμών εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη σε απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά.

06:47 Η Σαουδική Αραβία καλεί σε αυτοσυγκράτηση μετά τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή της κλιμάκωσης» με αφορμή τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία εναντίον περιοχών που συνδέονται με το κίνημα των Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Χούθι της Υεμένης, παρακολουθεί στενά την κατάσταση με «μεγάλη ανησυχία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

«Το βασίλειο τονίζει τη σημασία της διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής της Ερυθράς Θάλασσας, καθώς η ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε αυτήν αποτελεί διεθνές αίτημα», πρόσθεσε το υπουργείο.

06:35 Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ μετά την επίθεση στην Υεμένη – Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και συνολικότερα στη Μέση Ανατολή καθώς ανοίγουν περισσότερα μέτωπα μετά και το χτύπημα ΗΠΑ – Βρετανίας στην Υεμένη.

Οι αντιδράσεις από την επίθεση δεν έχουν ακόμα ξεδιπλωθεί, ενώ στις ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε η πρώτη αντιπολεμική διαδήλωση στη Νέα Υόρκη με τους συγκεντρωμένους να ζητούν από την κυβέρνηση να κρατήσει τα στρατεύματά της μακριά από τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε εδώ όσα έχουν προηγηθεί

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024