Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Χούθι: Πώς οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη μπορεί να τους ευεργετήσουν

Χούθι: Πώς οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη μπορεί να τους ευεργετήσουν

Το να σου επιτίθεται μια υπερδύναμη, μπορεί ν' απογειώσει το εγχώριο και διεθνές προφίλ σου

Οι Χούθι της Υεμένης δεν θα αποθαρρυνθούν από τις επιθέσεις τις οποίες η Δύση, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εξαπολύει εναντίον τους, ως αντίποινα για τη στόχευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που συνδέονται με το Ισραήλ, και οι οποίες, στην πραγματικότητα, μπορεί να τους ενθαρρύνουν περαιτέρω, λένε αναλυτές.

Μάννα εξ ουρανού οι βόμβες μια υπερδύναμης

Το βράδυ της Πέμπτης (11/1), οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βομβάρδισαν πολλές τοποθεσίες στην Υεμένη που η Ουάσιγκτον είπε ότι ήταν εγκαταστάσεις των Χούθι, μια ημέρα αφότου κατέρριψαν πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τους αντάρτες της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Σε αυτήν τη σύρραξη, είναι οι πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους επιτίθενται σε έδαφος της Υεμένης.

Από αυτήν την ιστορία, οι Χούθι μπορεί να κερδίσουν την αναβάθμιση του προφίλ τους σε περιφερειακό κι εγχώριο επίπεδο, δηλαδή του κύρους και κατ’ επέκτασιν της επιρροής τους, επειδή μια παγκόσμια υπερδύναμη αναλαμβάνει να τους αντιμετωπίσει, λένε οι ειδικοί.

Μπορεί να κερδίσουν αναβάθμιση

Έτσι, από μιαν οντότητα που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς ως κυβέρνηση της Υεμένης, παρά ως μια που ελέγχει μεγάλα τμήματα της χώρας, τα δεδομένα για τους Χούθι μπορεί ν’ αλλάξουν θετικά για τους ίδιους – ενδεχομένως ακόμη και θεαματικά.

Στις 10 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και η Βρετανία απώθησαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, στη μεγαλύτερη επιχείρηση των Χούθι μέχρι τώρα κατά εμπορικών καραβιών που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νίκη από την πρώτη μέρα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεδρίασή του στην οποία μετείχαν τα πιο ισχυρά έθνη του πλανήτη, επίσης εστίασε στις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, και κατέληξε σ’ ένα ψήφισμα που καταδικάζει τους Χούθι και παράλληλα υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή τους ως δύναμη που πρέπει να υπολογίζεται.

«Οι Χούθι, στην πραγματικότητα, νίκησαν σε αυτήν τη σύγκρουση από την ημέρα που την ξεκίνησαν», δήλωσε στο Al Jazeera ο Abdulghani al-Iryani, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Σαναά.

Δημοφιλείς στην Υεμένη

Εντός της Υεμένης, οι Ανσάρ Αλλάχ, όπως είναι το επίσημο όνομά των Χούθι, ελέγχουν το δυτικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του στενού Bab al-Mandeb που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα, και μάχονται για να κερδίσουν έδαφος έναντι της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης και των εγχώριων συμμάχων της.

Οι ενέργειες των ανταρτών στην Ερυθρά Θάλασσα, μαζί με τα μηνύματά τους για την υποστήριξη του λαού της Γάζας, ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς στους Υεμενίτες, ενισχύοντας τη στρατολόγηση την οποίαν πραγματοποιούν κι επιτρέποντάς τους να κινητοποιήσουν μαζικές συγκεντρώσεις για την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού.

Οι Χούθι λένε ότι αναχαιτίζουν πλοία με προορισμό το Ισραήλ και πλοία ισραηλινής ιδιοκτησίας που περνούν από το στενό Bab al-Mandeb προκειμένου να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει μια, τουλάχιστον, επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, την οποίαν το Ισραήλ σφυροκοπά ανελέητα τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα, που ξέσπασε μετά από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες, έχει σκοτώσει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους. Άλλοι πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και άλλοι από τις άθλιες συνθήκες στις οποίες έχει βυθιστεί ο θύλακος λόγω των ισραηλινών ενεργειών.

Οι Χούθι τράβηξαν την παγκόσμια προσοχή στις 19 Νοεμβρίου, όταν κατέσχεσαν το φορτηγό πλοίο Galaxy Leader και στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε τουριστικό αξιοθέατο.

Ενώ η παγκόσμια ναυτιλία έχει πληγεί βαθιά, με τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν εντελώς την Ερυθρά Θάλασσα, οι αναχαιτίσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει μικρές ζημιές στα περισσότερα πλοία και έχουν οδηγήσει στον θάνατο ή τον τραυματισμό κάποιου από τους ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτά.

Στις 31 Δεκεμβρίου, τέσσερα σκάφη των Χούθι προσπάθησαν να καταλάβουν ένα πλοίο που ταξίδευε μέσω της Ερυθράς Θάλασσας όταν τα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ τους επιτέθηκαν, σκοτώνοντας 10 μαχητές των Χούθι και βυθίζοντας τρία σκάφη.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Χούθι άρχισαν να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας. Στο παρελθόν, η ομάδα τα είχε χρησιμοποιήσει ως τηλεκατευθυνόμενα σκάφη που εκρήγνυνται σε πρόσκρουση με άλλα σκάφη. Ενώ οι αντάρτες άλλαξαν τακτική, δεν σταμάτησαν τη δραστηριότητά της στην Ερυθρά Θάλασσα, αφενός, λένε οι αναλυτές, επειδή ο δεδηλωμένος στόχος τους δεν επιτεύχθηκε και αφετέρου, επειδή δεν φοβούνται τις απειλές των ΗΠΑ.

«Το μέτωπο της Ερυθράς Θάλασσας έχει εισέλθει στο επόμενο επίπεδο: την άμεση σύγκρουση μεταξύ των Χούθι και των ΗΠΑ», δήλωσε στο Al Jazeera η Eleonora Ardemagni, συνεργάτιδά του κι ερευνήτρια στο Ιταλικό Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Σπουδών. «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Χούθι δοκιμάζουν αντίστοιχα τα αποτελέσματα των κινήσεών τους και πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε».

Οι αεροπορικές επιθέσεις δεν θα αποτρέψουν τους Χούθι

Ως απάντηση σε προ εβδομάδος τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της να σταματήσουν τη δραστηριότητα τους στην Ερυθρά Θάλασσα, ειδάλλως θα προκαλέσουν τη στρατιωτική τους οργή, οι Χούθι πραγματοποίησαν μια τεράστια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά όπου οι ηγέτες των ανταρτών έβγαλαν πύρινους λόγους και δήλωσαν ότι είναι σε θέση ν’ αντιμετωπίσουν μια κλιμάκωση που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ.

«Ό,τι άξιζε να χτυπηθεί, έχει χτυπηθεί από τη σαουδαραβική συμμαχία τα τελευταία εννέα χρόνια», είπε ο al-Iryani, αναφερόμενος στον πόλεμο που διεξήχθη κατά των Χούθι από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία που άρχισε να πολεμά τους Χούθι το 2015, μετά από την ανατροπή του προέδρου Abd-Rabbu Mansour Hadi, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης.

«Δεν νομίζω ότι [οι επιθέσεις των ΗΠΑ σε στόχους των Χούθι] θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους Χούθι», είπε στο Al Jazeera ο Raiman al-Hamdani, ερευνητής και πρώην συνεργάτης του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη ρητορική των Χούθι, που πάντοτε κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ για τα όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην Υεμένη και τη Μέση Ανατολή, νομίζω ότι τους κάνουν πολύ χαρούμενους».

Στρατηγικά, είπε ο al-Iryani, οι Χούθι θα πρέπει επίσης να νιώθουν αρκετά άνετοι. Η κινητή υποδομή των Χούθι θα κάνει πιο δύσκολη την επιλογή στόχων για τους Αμερικανούς, είπε.

Κάνοντας ειρήνη με τους γείτονες

Εν τω μεταξύ, οι Χούθι συνεχίζουν να συζητούν με τη γειτονική Σαουδική Αραβία για μια μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός και οι αναλυτές λένε ότι μπορεί να προσπαθούν να ενισχύσουν τη μόχλευσή τους μέσω επίδειξης ισχύος στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Σαουδάραβες επιθυμούν να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην Υεμένη και, τον Δεκέμβριο, το Ριάντ προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Η Σαουδική Αραβία ενδυνάμωσε πολύ περισσότερο το εν λόγω μήνυμα για προσοχή, μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη.

Η αστάθεια δίπλα της δεν θα ωφελούσε τη Σαουδική Αραβία, της οποίας η πετρελαϊκή υποδομή είχε επηρεαστεί σημαντικά σε προηγούμενες επιθέσεις των Χούθι. Οι Σαουδάραβες μπορεί επίσης να έχουν μακροπρόθεσμους προβληματισμούς σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, καθώς θα τους ωφελούσε να οικοδομήσουν σχέσεις με τους Χούθι και μπορεί να είναι σε καλό δρόμο να τους αναγνωρίσουν.

«Η επίσημη αναγνώριση μπορεί να είναι το πιο σημαντικό πράγμα για [τους Χούθι]», είπε ο al-Hamdani. «Το κύριο μέλημα των ανταρτών είναι να συνεχίσουν να εδραιώνουν την εξουσία τους στη χώρα».

Μέχρι σήμερα, οι Χούθι έχουν αντλήσει υποστήριξη από το Ιράν ως μέρος του περιφερειακού τους Άξονα Αντίστασης, μαζί με τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και ένα δίκτυο πολιτοφυλακών στο Ιράκ και τη Συρία. «Οι Χούθι… έχουν αναπτύξει μια σχέση με το Ιράν που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι συναγωνίζεται με τη Χεζμπολάχ που κατέχει το Ιράν», δήλωσε στο Al Jazeera ο ερευνητής της Υεμένης Nicholas Brumfield.

Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι οι αντάρτες δεν πρέπει να λογίζονται ως αντιπρόσωποι του Ιράν και, στο μέλλον, οι Χούθι μπορεί να προσπαθήσουν να υπολογίσουν εκ νέου τις περιφερειακές τους συμμαχίες. «Θα είναι καλύτερο για αυτούς να είναι κοντά στους Σαουδάραβες», είπε ο al-Hamdani, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν περισσότερο «βασιζόμενοι στους οικονομικούς πόρους [της Σαουδικής Αραβίας] αντί να εξαρτώνται από το Ιράν για όπλα».

Η ταυτότητα των Χούθι ως σιιτικής ομάδας δεν σημαίνει ότι τίθενται εξ ορισμού υπό ιρανική επιρροή – οι μακροχρόνιοι ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο μεταξύ των δύο.

Only in

Τι αλλαγές φέρνουν οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι γίνεται με κόμμα Κασσελάκη και αξιωματική αντιπολίτευση

Οι τεκτονικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλάζουν αναμένεται να αλλάξου τις ισορροπίες στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024