Έρευνα ασφαλιστικών εταιρειών: Η κάλυψη από φυσικές καταστροφές θεωρείται περιττό έξοδο
Παρατηρείται σημαντικό έλλειμα στην κουλτούρα ασφάλισης των Ελλήνων
- «Τραμπ, ζώο, κάτω τα χέρια από τη Διώρυγα» του Παναμά
- Νέα επείγουσα έκκληση του ΟΗΕ για βοήθεια σε νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα - Επιδεινώθηκε η κατάσταση
- «Εξωφρενικό επεισόδιο» στο Χριστουγεννιάτικο Χαλάνδρι με πρωταγωνιστή αστυνομικό καταγγέλλει ο δήμαρχος
- Άκρως Ζωδιακό: Τα do’s και don’ts στα ζώδια σήμερα
Τα καιρικά φαινόμενα και ο σεισμός αποτελούν ως φαίνεται τους μεγαλύτερους φόβους των Ελλήνων, αφού ένα στα δύο ασφαλιστήρια συμβόλαια κατοικιών αφορούν τους δύο αυτούς κινδύνους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών υπάρχει σημαντικό έλλειμα στην κουλτούρα ασφάλισης των Ελλήνων, αφού, παρά τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών και τα προβλήματα που ανέδειξαν, μόλις το 17% των κατοικιών στη χώρα συνεχίζει να έχει κάποιας μορφής ασφαλιστική κάλυψη. Για τους ιδιοκτήτες φαίνεται ότι η σύναψη ενός ασφαλιστικού συμβολαίου για τις κατοικίες τους θεωρείται κάτι περιττό ή έξοδο που δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία και συγκέντρωσε στοιχεία για 1.086.037 συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, ούτε δύο στις δέκα κατοικίες στη χώρα μας δεν είναι ασφαλισμένες, ενώ οι ιδιοκτήτες που έχουν συνάψει συμβόλαια σε ποσοστό 80,8% το έχουν κάνει για κάλυψη από σεισμό (794.723 κατοικίες) και σε ποσοστό 66,3% για καιρικά φαινόμενα (651.818 κατοικίες).
Την ίδια στιγμή σημαντικά χαμηλό είναι το ποσοστό εκείνων που ασφαλίζουν το περιεχόμενο των κατοικιών τους είτε για καταστροφές είτε για κλοπές, αφού οι κατοικίες με κάλυψη μόνο περιεχομένου ανέρχονται στις 102.676 (9,5%).
Συμβόλαια
Ο τρόπος με τον οποίο έχει αγοραστεί ή κατασκευαστεί η κατοικία, με τραπεζικό δανεισμό ή όχι, αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει, καθώς όσες κατοικίες συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια ασφαλίζονται υποχρεωτικά αφού αυτό τίθεται ως όρος από τις τράπεζες. Ετσι 613.471 κατοικίες που αντιστοιχούν στο 62,4% των ασφαλισμένων συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια και καλύπτονται από κάποιο συμβόλαιο. Ενα ακόμα στοιχείο που δείχνει την εικόνα στην ασφαλιστική κουλτούρα στη χώρα μας αναφορικά με τις κατοικίες είναι ότι τα ποσοστά των ασφαλισμένων σπιτιών εκτός των μεγάλων πόλεων κυμαίνονται σε μονοψήφιο αριθμό, κάτι που φάνηκε και στον απολογισμό των πρόσφατων φυσικών καταστροφών. Στην Αττική το ποσοστό συνολικά των ασφαλισμένων κατοικιών φτάνει στο 46,4% με τα ενυπόθηκα να είναι στο 41,1%, του συνόλου. Στην Κεντρική Μακεδονία στο 14,4% (με 15,8% ενυπόθηκα), στη Δυτική Μακεδονία στο 1,6% (με 2,1% ενυπόθηκα), στην Πελοπόννησο στο 5,4% (5,2% ενυπόθηκα), στη Θεσσαλία στο 4,9% (6% ενυπόθηκα), στην Κρήτη στο 4,5% (5,1% ενυπόθηκα) ενώ στα Ιόνια Νησιά στο 2,2% (1,9% ενυπόθηκα).
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις