Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ακύρωσε την έκθεση της Παλαιστίνιας καλλιτέχνιδας Samia Halaby

Το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ακύρωσε την έκθεση της Παλαιστίνιας καλλιτέχνιδας Samia Halaby

Η ματαίωση ήρθε λίγο αφότου ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Μπανκς έστειλε επιστολή στο πανεπιστήμιο λέγοντας ότι θα κινδύνευε να χάσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αν επιτρεπόταν ο δήθεν «αντισημιτισμός».

Το Μουσείο Τέχνης Εσκενάζι του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ακύρωσε την επερχόμενη έκθεση της Παλαιστίνιας καλλιτέχνιδας Samia Halaby. Η έκθεση «Samia Halaby: Centers of Energy» που ετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια, όπως ανέφεραν οι New York Times, επρόκειτο να αποτελέσει την πρώτη αναδρομική έκθεση της Halaby στις ΗΠΑ.

«Η πολιτική ατμόσφαιρα τώρα είναι εξαιρετικά τεταμένη, και μια τέτοια έκθεση θα μπορούσε να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους με τις αποχρώσεις του έργου της Samia»

Ήταν προγραμματισμένη να εγκαινιαστεί στις 10 Φεβρουαρίου, πριν ταξιδέψει τελικά στο Μουσείο Τέχνης Broad του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ελευθερία της έκφρασης

Στις 20 Δεκεμβρίου, η Halaby ειδοποιήθηκε ότι η έκθεση θα ακυρωνόταν μέσω μιας επιστολής δύο προτάσεων από τον διευθυντή του μουσείου, David Brenneman, όπως αναφέρουν οι Times.

«Σας γράφω για να σας ενημερώσω επίσημα ότι το Μουσείο Τέχνης Εσκενάζι δεν θα φιλοξενήσει την προγραμματισμένη έκθεση του έργου σας», έγραφε το μήνυμα. Ο Brenneman στο παρελθόν είχε εγκωμιάσει τη Halaby για την τέχνη της.

Η ματαίωση ήρθε λίγο αφότου ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζιμ Μπανκς από την Ιντιάνα έστειλε επιστολή στο πανεπιστήμιο λέγοντας ότι θα κινδύνευε να χάσει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αν επιτρεπόταν ο δήθεν «αντισημιτισμός» στην πανεπιστημιούπολη.

«Νόμιζα ότι είχα βρει κάτι που θα μπορούσα να αποκαλώ σπίτι μου στην Ιντιάνα», δήλωσε η καλλιτέχνις

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Artnet News, ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μαρκ Μποντ δήλωσε: «Οι ακαδημαϊκοί ηγέτες και οι αξιωματούχοι της πανεπιστημιούπολης ακύρωσαν την έκθεση λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διασφάλιση της ακεραιότητας του έργου κατά τη διάρκεια της έκθεσης».

Ο ίδιος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την αποσαφήνιση της εν λόγω δήλωσης.

Η Halaby, σε δήλωσή της στους Times, είπε: «Είναι σαφές ότι η ελευθερία της έκφρασης μου είναι αυτή που τίθεται υπό αμφισβήτηση στην προκειμένη περίπτωση». Το Artnet News επικοινώνησε με τη Halaby προκειμένου να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Εξπρεσιονισμός, κονστρουκτιβισμός και μεξικάνικος κοινωνικός ακτιβισμός

Η καλλιτέχνις γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1936, πριν από τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Ισραήλ το 1948, που υποχρέωσε σχεδόν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Από το 1951, η Halaby ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα -συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των καθηγητών, του προσωπικού και των αποφοίτων, καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Μπλούμινγκτον και της Ιντιάνα- στερήθηκε μια σπουδαία έκθεση σύγχρονης τέχνης και μια πρώτης τάξεως πολιτιστική εμπειρία»

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα με μεταπτυχιακό στη ζωγραφική και συνέχισε να διδάσκει στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτι το 1964, από όπου έλαβε ερευνητική υποτροφία για να μελετήσει τη γεωμετρική αφαίρεση στην ισλαμική αρχιτεκτονική στην περιοχή της Μεσογείου. Από τότε, θεωρείται κορυφαία αφαιρετική ζωγράφος και μελετήτρια της παλαιστινιακής τέχνης.

Η Halaby έχει εξυμνηθεί από τον καλλιτεχνικό και ακαδημαϊκό κόσμο καθώς συνδυάζει τις πρακτικές του αφηρημένου εξπρεσιονισμού και του ρωσικού κονστρουκτιβισμού με τον κοινωνικό ακτιβισμό των Μεξικανών τοιχογραφιστών στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Πρώτης τάξεως πολιτιστική εμπειρία»

Στον απόηχο της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η Halaby έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη εν μέσω της καλπάζουσας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα. Στο λογαριασμό της στο Instagram, η καλλιτέχνις έχει εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τον παλαιστινιακό λαό, γράφοντας στις 21 Οκτωβρίου: «Κατάπαυση του πυρός, ανοίξτε όλες τις εξόδους, ελεύθερη μετακίνηση. Στείλτε βοήθεια κάθε είδους».

Έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή εκστρατεία με αίτημα την επαναφορά της έκθεσης. Έχει λάβει σχεδόν 5.000 υπογραφές μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα -συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών, των καθηγητών, του προσωπικού και των αποφοίτων, καθώς και η ευρύτερη περιοχή του Μπλούμινγκτον και της Ιντιάνα- στερήθηκε μια σπουδαία έκθεση σύγχρονης τέχνης και μια πρώτης τάξεως πολιτιστική εμπειρία», αναφέρεται στην αίτηση. «Με την ακύρωση της έκθεσης την ύστατη ώρα, οι τοίχοι του μουσείου θα μείνουν γυμνοί για πάνω από έξι μήνες».

«Αποστάσεις από την υπόθεση της παλαιστινιακής ελευθερίας»

«Η πολιτική ατμόσφαιρα τώρα είναι εξαιρετικά τεταμένη, και μια τέτοια έκθεση θα μπορούσε να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους με τις αποχρώσεις του έργου της Samia», δήλωσε η Nadia Radwan, ιστορικός τέχνης που ειδικεύεται σε καλλιτέχνες από τη Μέση Ανατολή, σχετικά με την ακυρωθείσα έκθεση στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. «Ανήκει στην παλαιστινιακή διασπορά, αλλά είναι επίσης μια πολύ Αμερικανική «αφαιρετική» καλλιτέχνιδα. Η αναγνωρισιμότητα ήρθε αργά στη ζωή της».

Η Μάντισον Γκόρντον, εγγονή της καλλιτέχνιδας και διαχειριστής του ιδρύματος της, δήλωσε στην αίτηση ότι οι εκκλήσεις της Halaby προς την πρόεδρο του πανεπιστημίου, Pamela Whitten, έμειναν χωρίς απάντηση.

«Το πανεπιστήμιο ακυρώνει την έκθεση για να κρατήσει αποστάσεις από την υπόθεση της παλαιστινιακής ελευθερίας», έγραψε η Γκόρντον. «Εδώ και πενήντα χρόνια, η Samia είναι μια ειλικρινής ακτιβίστρια με αρχές που υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του παλαιστινιακού λαού».

Η Halaby δήλωσε απογοητευμένη από την απόφαση του πανεπιστημίου. Έχει μεγαλώσει στις μεσοδυτικές πολιτείες και θεωρούσε ότι με την πρώτη της μεγάλη αμερικανική αναδρομική έκθεση εκεί θα έκλεινε ο κύκλος της καριέρας της.

«Νόμιζα ότι είχα βρει κάτι που θα μπορούσα να αποκαλώ σπίτι μου στην Ιντιάνα», δήλωσε η καλλιτέχνις, «και αποδείχτηκε ότι έκανα λάθος».

Με πληροφορίες από New York Times & Artnet | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Shanti Knight | Instagram | samiahalaby

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024