Ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στη Σερβία – Πώς διαμορφώνεται η Βουλή
Άνετη πλειοψηφία Βούτσιτς στο σερβικό κοινοβούλιο - Διπλάσιες έδρες από την αντιπολίτευση
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Σερβία στις 17 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και την κατανομή των 250 εδρών στη Βουλή, ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Μετά τις επαναληπτικές εκλογές σε 28 εκλογικά τμήματα και την εξέταση όλων των ενστάσεων, η επιτροπή έκρινε ότι η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε το 46,75% των ψήφων και καταλαμβάνει 129 έδρες.
Άνετη πλειοψηφία Βούτσιτς στη Βουλή – Οι έδρες της αντιπολίτευσης
Ο συνασπισμός «Η Σερβία ενάντια στη βία», που συνθέτουν κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα, έλαβε ποσοστό 13,66% και εκλέγει 65 βουλευτές.
Με 18 βουλευτές θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) του υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, που έλαβε το 6,55% των ψήφων.
Από 13 βουλευτές θα έχουν ο δεξιός συνασπισμός «NADA» (5,02%) και το κόμμα «Εμείς – Η φωνή του λαού» (4,69%) του συνομωσιολόγου, αντιεμβολιαστή γιατρού Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς.
Στη νέα Βουλή, οι εθνικές μειονότητες θα εκπροσωπηθούν με 12 βουλευτές. Οι Ούγγροι εξέλεξαν έξι βουλευτές, οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι τέσσερις βουλευτές και από έναν βουλευτή εξέλεξαν η αλβανική μειονότητα και το κόμμα των Ρώσων.
Σημειώνεται ότι η σερβική αντιπολίτευση δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα των εκλογών, καταγγέλλοντας νοθεία και ζητάει την επανάληψή τους.
Υποστηρίζει ότι οι εκλογές ήταν αντιδημοκρατικές, έγιναν υπό καθεστώς εκφοβισμού, βίας και νοθείας.
Ζητά επίσης την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τη δημιουργία συνθηκών ομαλής εκλογικής διαδικασίας, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις