Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: 100 μέρες πολέμου στη Γάζα: Ξεχειλίζει η οργή στο Ισραήλ – Χιλιάδες ζητούν παραίτηση Νετανιάχου

Live: 100 μέρες πολέμου στη Γάζα: Ξεχειλίζει η οργή στο Ισραήλ – Χιλιάδες ζητούν παραίτηση Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Μαίνονται οι ισραηλινές επιθέσεις σε κεντρική και νότια Γάζα - Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ εναντίον της Υεμένης

Για 99η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να ζουν έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη.

Οι αεροπορικές επιδρομές και οι επιθέσεις πυροβολικού μαίνονται στην περιοχή al-Manar, νοτιοανατολικά της Χαν Γιουνίς, ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και οι καταυλισμοί στο Bureij και στο Maghazi.

Σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις αναφέρονται επίσης στην περιοχή του νοσοκομείου al-Aqsa στο Deir el-Balah, το οποίο έχει πλέον ξεμείνει από καύσιμα.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά και τη νέα επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι της Υεμένης.

Δείτε live

08:38 Διαβάστε εδώ όλες τις νεότερες εξελίξεις

04:00 Τραγικές συνθήκες στη Γάζα – Δεν υπάρχουν σκηνές, νερό, φαγητό και φάρμακα

Ο Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ περιέγραψε τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαουάσι στη νότια Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης σκηνών και των ανεπαρκών προμηθειών τροφίμων, νερού και φαρμάκων. Ξέρω ότι η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθεί να εργαστεί για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες βασικών υλικών.

«Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έχει στήσει αυτές τις σκηνές πίσω μας, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές για τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, για τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φτάσει. Και δεύτερον … οι υπηρεσίες που έρχονται στους καταυλισμούς δεν είναι επαρκείς, βασικά αγαθά λείπουν, η παροχή νερού και αποχέτευσης, η παροχή τροφίμων και οι ιατρικές προμήθειες. Ξέρω ότι η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος προσπαθεί να εργαστεί για αυτό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια, χρειαζόμαστε περισσότερες προμήθειες βασικών υλικών». δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:49 Επιμένει το Ισραήλ: Μόνο η στρατιωτική πίεση μπορεί να φέρει πίσω τους ομήρους

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι μόνο η «αυξημένη στρατιωτική πίεση» μπορεί να εξασφαλίσει την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Σε τηλεοπτική δήλωσή του το Σάββατο ενόψει της 100ής ημέρας του πολέμου στη Γάζα, ο αντιστράτηγος των IDF, Χέρζι Χαλέβι προειδοποίησε για οποιαδήποτε υποχώρηση των μαχών, καθώς τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν «όλα τα μέσα» για να φέρουν τους αιχμαλώτους στην πατρίδα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να επιχειρούμε σε εχθρικό έδαφος, να μην επιτρέψουμε εκβιαστικές προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός που φαινομενικά δεν θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Χαλέβι .

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 132 αιχμάλωτοι παραμένουν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των άψυχων συμάτων τουλάχιστον 25 που πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

03:30 Οι Ισραηλινές επιδρομές του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera έχει επαληθεύσει βίντεο από πολλές ισραηλινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη απόψε, μεταξύ των οποίων:

  • Αλ Μαζράα Αλ Γκαρμπίγια, βορειοδυτικά της Ραμάλα, όπου συνελήφθησαν δύο νεαροί άνδρες
  • Μπίντια, δυτικά της Σιλφάτ
  • Τζενίν, όπου ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν αρκετούς δρόμους
  • Ναμπλούς

03:12 Η Αίγυπτος απάντησε στον Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απάντησε σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, που εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, με τον Νετανιάχου να λέει ότι αυτό είναι «μια δυνατότητα για αυτό που ονομάζω νότιο φράγμα».

«Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς να κλείσουμε αυτό το ρήγμα. Διαφορετικά δεν θα εξαλείψουμε τη Χαμάς, δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Γάζα και τότε περισσότερα όπλα θα εισέλθουν από αυτό το νότιο ρήγμα. Προφανώς πρέπει να το κλείσουμε. Υπάρχουν διάφορες επιλογές και δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση», προσέθεσε.

Όπως ήταν φυσικό αυτή η δήλωση προκάλεσε την αντίδραση της Αιγύπτου, η οποία απάντησε λέγοντας πως έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της,

«Η Αίγυπτος ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και τα ελέγχει πλήρως και τα θέματα αυτά υπόκεινται σε νομικές συμφωνίες και συμφωνίες ασφαλείας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, οπότε οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό υπόκειται γενικά σε έλεγχο και απαντάται με διακηρυγμένες θέσεις», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αχμέντ Αμπού Ζέιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El-Balad.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:51 Σκληρή δήλωση της Ναμίμπια για τη στήριξη της Γερμανίας στο Ισραήλ – «Απέτυχε να μάθει από τη φρικτή της ιστορία

Η προεδρία της Ναμίμπια άσκησε σκληρή κριτική στην υποστήριξη της Γερμανίας στον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ και χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ανέφερε ότι οι ενέργειες της Γερμανίας στη Ναμίμπια μεταξύ 1904-1908 αποτελούν «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα… κατά την οποία δεκάδες χιλιάδες αθώοι πολίτες πέθαναν υπό τις πιο απάνθρωπες και βάναυσες συνθήκες» και προσέθεσε ότι η Γερμανία απέτυχε «να αντλήσει διδάγματα από τη φρικτή ιστορία της».

Μια δήλωση της προεδρίας που αναρτήθηκε στο X (πρώην Twitter), συνέχισε: «Ο πρόεδρος εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη σοκαριστική απόφαση που κοινοποίησε η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας χθες, 12 Ιανουαρίου 2024, με την οποία απέρριψε το ηθικά ορθό κατηγορητήριο που υπέβαλε η Νότια Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Η δήλωση της προεδρίας της Ναμίμπια αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γερμανίας στις 12 Ιανουαρίου ότι θα απορρίψει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία που διαπράττει το  Ισραήλ και ότι επρόκειτο να παρέμβει για λογαριασμό του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο.

02:30 Κάτοικος της Γάζας αναλογίζεται τις 100 ημέρες των ισραηλινών επιθέσεων

«Μοιάζει σαν 100 χρόνια τώρα», λέει στο Al Jazeera ο Μανσούρ Σουμάν, κάτοικος του Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Μαζί με 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους αμάχους εδώ, νομίζω ότι κανείς δεν θα πίστευε ότι θα περνούσαμε 100 ημέρες από αυτό», συνέχισε.

«Παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, το ηθικό του παλαιστινιακού λαού εδώ είναι ακόμα πολύ υψηλό και παραμένει αποφασισμένος να παραμείνει ακλόνητος, να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματά του παρά τις τόσες προκλήσεις που περνάει».

Πρόσθεσε ότι η ζωή τις τελευταίες 100 ημέρες ήταν «μια μάχη».

Όταν ρωτήθηκε πώς οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα παραμένουν τόσο ανθεκτικοί παρά τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και ενώ αντιμετωπίζουν την έλλειψη τροφίμων, καθαρού νερού και στέγης, ο Σούμαν απάντησε: «Δεν έχουν άλλη επιλογή. Πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους, σωστά;».

02:11 «Ξυπνήστε επιτέλους και φέρτε τους πίσω» – Οργή συγγενών ομήρων κατά Νετανιάχου

Μήνυμα στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έστειλε μιλώντας στο συλλαλητήριο στην Πλατεία Ομήρων η μητέρα του Ταμίρ Αντάρ, ο οποίος έπεσε όμηρος από το κιμπούτς Νιρ Οζ και στη συνέχεια σκοτώθηκε στη Γάζα, καλώντας την επίσης να «ξυπνήσει».

«Κάθε μέρα που περνάει θέτει σε κίνδυνο αυτούς που επιβιώνουν», είπε ακόμα η Γιαέλ Αντάρ. «Ξυπνήστε, κυβέρνηση του Ισραήλ, ξυπνήστε, η μόνη δουλειά που έχετε είναι να τους πάρετε πίσω», προσέθεσε.

«Δεν θα ξεχάσω και δεν θα συγχωρήσω. Κυβέρνηση του Ισραήλ, η ευθύνη βαρύνει εσάς για ό,τι συνέβη επί των ημερών σας», κατέληξε σύμφωνα με τους Times of Israel.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:50 Τουλάχιστον 82 δημοσιογράφοι νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανανέωσε τις εκκλήσεις της για τον τερματισμό των δολοφονιών δημοσιογράφων από τον ισραηλινό στρατό, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα εισέρχεται στην 100ή ημέρα του.

«Μετά από 100 ημέρες μάχης, το μακροχρόνιο ρεκόρ ατιμωρησίας του Ισραήλ στις δολοφονίες δημοσιογράφων πρέπει να αντιμετωπίσει τον δημόσιο έλεγχο, επιτρέποντας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και στους διεθνείς ερευνητές να έχουν πρόσβαση στη Γάζα χωρίς λογοκρισία», δήλωσε ο Σερίφ Μανσούρ, συντονιστής του προγράμματος της CPJ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι δολοφονίες δημοσιογράφων από τον ισραηλινό στρατό πρέπει να σταματήσουν τώρα».

Τουλάχιστον 82 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης – 75 Παλαιστίνιοι, τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Λιβανέζοι – έχουν σκοτωθεί από τις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της CPJ.

01:25 Η Χαμάς έχασε επαφή με μέλη της που φρουρούσαν Ισραηλινούς που κρατούνταν στη Γάζα από το 2014

Η Χαμάς δήλωσε το Σάββατο ότι έχει χάσει την επαφή με μέλη της που φρουρούσαν τέσσερις Ισραηλινούς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας από το 2014 και το 2015.

Το Middle East Eye δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα του ισχυρισμού.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2014 στη Γάζα, η παλαιστινιακή οργάνωση αιχμαλώτισε δύο στρατιώτες, Χαντάρ Γκόλντιν και τον Ορόν Σαούλ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι και οι δύο θεωρούνται νεκροί, ενώ η Χαμάς αρνήθηκε να σχολιάσει αν είναι ζωντανοί ή νεκροί.

Δύο άλλοι Ισραηλινοί, ο Χισάμ αλ-Σαγιέντ και o Αβέρα Μενγκίστου εισήλθαν στη λωρίδα το 2014 και το 2015 αντίστοιχα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Και οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί μέχρι σήμερα.

01:09 Καθημερινό φαινόμενο οι ισραηλινές επιδρομές και η βία στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης

Σύμφωνα με το Al Jazeera πολλά ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην Τζενίν από διάφορες τοποθεσίες.

Συνεχίζονται μάχες μεταξύ Παλαιστινίων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας. Κάποια στιγμή, περικύκλωσαν το νοσοκομείο της πόλης – μεταξύ άλλων, έψαχναν τα ασθενοφόρα.

Δεν είναι γνωστό αν έγιναν συλλήψεις ή αν κάποιος έχει σκοτωθεί.

Από τις 7 Οκτωβρίου, επιδρομές συμβαίνουν κάθε μέρα, με στρατιωτικά οχήματα με μπουλντόζες, συγκρούσεις και συλλήψεις.

00:50 100 ημέρες πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα

Είναι 00:30 στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι η Γάζα έχει εισέλθει στην 100ή ημέρα πολέμου.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση που παρείχε το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 23.843 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 60.317 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου.

«Πώς πέρασαν αυτές οι 100 ημέρες; Δεν ξέρω πώς πέρασαν. Αλλά πέρασαν με πίκρα, με μάρτυρες, με τραυματίες. Πέρασαν με σκηνές πόνου, σκληρότητας και θλίψης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σοχυχάιμπ αλ-Χαμς, γιατρός στο κουβετιανό νοσοκομείο στη Ράφα.

«Γίναμε μάρτυρες καταστροφών, όχι μόνο σε σπίτια, σε πανεπιστήμια και σχολεία. Και αυτό που βομβαρδίστηκε δεν ήταν μόνο νοσοκομεία ή δρόμοι, οι στόχοι δεν ήταν μόνο ιατρικές ομάδες ή ασθενοφόρα», συνέχισε. «Είναι τα όνειρά μας, οι προσδοκίες μας, οι ελπίδες μας για μια αξιοπρεπή ζωή που είχαμε προσπαθήσει να ζήσουμε υπό πολιορκία. Πήγαν και αυτά μαζί τους».

00:33 «Έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα των Χούθι να πλήττουν πλοία»

Ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ αναφέρει οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εμποδίσει την ικανότητα των Χούθι να στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτό που οι ΗΠΑ προσπάθησαν σαφώς να κάνουν ήταν να αφαιρέσουν τα εργαλεία ώστε οι Χούθι να δυσκολευτούν να συνεχίσουν να διεξάγουν αυτές τις επιδρομές, αλλά η ρητορική συνεχίζεται», δήλωσε ο Μπελ στο Al Jazeera.

«Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Χούθι δεν θα τα παρατήσουν, η ικανότητά τους να πλήττουν τη ναυτιλία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:18 Οι Χούθι ανακοίνωσαν τον αριθμό των μελών τους που σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ομάδα της Υεμένης αναφέρει ότι έξι μέλη της σκοτώθηκαν στις 12 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των επιδρομών.

Οι ΗΠΑ έπληξαν στόχους που ανήκουν στους Χούθι νωρίς το πρωί του Σαββάτου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

00:01 Ερυθρά Ημισέληνος: 180 γυναίκες γεννούν στη Γάζα κάθε μέρα σε «απάνθρωπες συνθήκες»

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ανέφερε ότι 180 γυναίκες γεννούν στη Γάζα σε «επικίνδυνες και απάνθρωπες συνθήκες» κάθε μέρα.

«Πολλές από αυτές δεν μπορούν να φτάσουν σε νοσοκομεία επειδή βρίσκονται σε πολιορκημένες περιοχές, με τις ισραηλινές δυνάμεις να εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να φτάσουν σε αυτές», ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Σάββατο.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα, ένας γιατρός προσπαθεί να βοηθήσει μια γυναίκα στον τοκετό δίνοντάς της οδηγίες μέσω τηλεφώνου.

23:46 Μήνυμα Μακρόν στη συγκέντρωση για τους ομήρους: «Η Γαλλία δεν εγκαταλείπει τα παιδιά της»

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε σε νέες συνομιλίες για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο Μακρόν πίεσε για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των αιχμαλώτων στην πατρίδα τους. Τρεις άνθρωποι με γαλλική υπηκοότητα παραμένουν αγνοούμενοι περισσότερο από τρεις μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να αιχμαλωτιστούν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.

Αναφέρθηκε στον Εϊτάν Γιαχαλόμι, τη Μία Σεμ και του Ερέζ και Σαχάρ Καλντερόν, τους ομήρους που απελευθερώθηκαν έχουν γαλλική υπηκοότητα, ενώ θρήνησε  τον Ελία Τοντελάνο που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ομηρίας του.

«Η Γαλλία δεν εγκαταλείπει τα παιδιά της», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις ξανά και ξανά για την απελευθέρωσή τους», προσέθεσε,.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους γονείς τους που εξακολουθούν να είναι όμηροι. «Το γαλλικό έθνος είναι αποφασισμένο ότι ο Οχάντ Γιαχαλόμι και ο Οφέρ Καλντερόν θα επιστρέψουν στα παιδιά τους, ότι ο Οριόν Ερνάντς Ραντού θα απελευθερωθεί, όπως και όλοι οι όμηροι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα απελευθερωθούν».

23:30 Επανήλθε στη συνεδρίαση του συμβουλίου πολέμου ο Γκάλαντ

Ο Γκάλαντ επανέρχεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου μετά την αποχώρησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Αφού νωρίτερα αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ επανήλθε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου.

Σύμφωνα με τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, σε αυτό το μέρος της συνεδρίασης δεν υπάρχουν βοηθοί, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η άρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο στον επιτελάρχη του Γκάλαντ οδήγησε τον υπουργό Άμυνας να αποχωρήσει οργισμένος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:14 Ένταση στο συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ – Αποχώρησε ο υπουργός Άμυνας μετά από διαμάχη με τον Νετανιάχου

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ φέρεται να αποχώρησε από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολέμου στη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ μετά από διαμάχη με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην τελευταία σύγκρουση μεταξύ των δύο.

Σύμφωνα με έναν ανεπιβεβαίωτο απολογισμό που φέρεται να έχει διαδοθεί ευρέως από εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, ο Γκαλάντ εξοργίστηκε επειδή δεν επετράπη στον βοηθό του να εισέλθει στη συνεδρίαση με την αιτιολογία ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε βοηθούς, παρόλο που ο Νετανιάχου είχε αρκετούς βοηθούς παρόντες.

«Σταματήστε να παρεμποδίζετε τη δουλειά μου», αναφέρεται ότι είπε ο Γκάλαντ στον Νετανιάχου και στον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζάχι Χανέγκμπι πριν αποχωρήσει οργισμένος.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Haaretz, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας εγκατέλειψε τη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου μετά την απαγόρευση εισόδου στον βοηθό του.

23:00 «Με έπιασαν, με έπιασαν» – Το ανατριχιαστικό τελευταίο μήνυμα ομήρου της Χαμάς στην αδελφή της

Η Γιαμίτ Ασκενάζι αναπαρήγαγε το τελευταίο φωνητικό μήνυμα που έλαβε από τη μικρότερη αδελφή της, Ντορόν Στάινμπρέχερ, η οποία πιστεύεται ότι κρατείται όμηρος στη Γάζα μετά την αρπαγή της στις 7 Οκτωβρίου.

«Με έπιασαν, με έπιασαν, με έπιασαν», έλεγε η Ντορόν με μια αχνή φωνή στην ηχογράφηση.

«Πηγαίνω για ύπνο και ξυπνάω το πρωί και την ακούω να το λέει αυτό», είπε η Γιαμίτ Ασκενάζι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:48 120.000 πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για τους ομήρους στο Τελ Αβίβ

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στο Τελ Αβίβ για τους ομήρους ανέφεραν ότι 120.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην αποψινή διαδήλωση.

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοούμενων Οικογενειών αρνείται επίσης σθεναρά οποιαδήποτε σχέση με μια ομάδα διαδηλωτών που απέκλεισε για λίγο την εθνική οδό Αγαλόν του Τελ Αβίβ νωρίτερα απόψε, πριν διαλυθεί από την αστυνομία.

Ο αποκλεισμός του αυτοκινητόδρομου έγινε ενώ μια ξεχωριστή διαδήλωση που ζητούσε νέες εκλογές πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Χαμπίμα.

22:38 Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι σχεδίαζε επίθεση στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Σουηδία

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στην πρεσβεία του στη Σουηδία.

Η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας Μοσάντ κατονόμασε ένα φερόμενο ως μέλος της Χαμάς στη Σουηδία ως εμπλεκόμενο, αλλά δεν διευκρίνισε αν έχει συλληφθεί.

Είπε ότι μια πολυεθνική έρευνα έλαβε πληροφορίες ότι το δίκτυο της Χαμάς λάμβανε εντολές από ένα κέντρο διοίκησης της ομάδας στο Λίβανο και είχε «πρόθεση να επιτεθεί στην ισραηλινή πρεσβεία στη Σουηδία, να προμηθευτεί αλεξίπτωτα πλαγιάς και να ενεργοποιήσει μέλη εγκληματικών ομάδων στην Ευρώπη».

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αφού οι αρχές της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας ανακοίνωσαν τις συλλήψεις αρκετών υπόπτων τον περασμένο μήνα.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τη Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:20 «Τα χτυπήματα των ΗΠΑ κατέστρεψαν μόνο το 20-30% της επιθετικής ικανότητας των Χούθι»

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη και την Παρασκευή εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη «προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν περίπου το 90% των στόχων που χτυπήθηκαν, αλλά η ομάδα διατήρησε περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς της να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα».

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι «ακόμη και μετά τα χτυπήματα σε περισσότερους από 60 στόχους πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με περισσότερα από 150 πυρομαχικά ακριβείας, τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν μόνο το 20 έως 30 τοις εκατό της επιθετικής ικανότητας των Χούθι».

22:08 Οργή κατά Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον – «Θα θυμόμαστε τον Σεπτέμβριο»

Χιλιάδες συγκεντρώνονται στην Ουάσινγκτον σε διαμαρτυρίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το βασικό μήνυμα προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι: «Βάλτε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, σταματήστε να παρέχετε όπλα στους Ισραηλινούς στη συνεχιζόμενη επίθεσή τους εναντίον όσων βρίσκονται στη Γάζα».

Υπάρχει ένας βαθμός οργής και υπάρχει επίσης μεγάλη εχθρότητα προς το πρόσωπο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μάλιστα σύμφωνα με το Al Jazeera οι παρευρισκόμενοι φωνάζουν: «Θα θυμόμαστε τον Νοέμβριο».

Το συγκεκριμένο σύνθημα αποτελεί μια αναφορά στις επερχόμενες εκλογές τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, και για τις οποίες το πλήθος είναι ανένδοτο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και η κυβέρνησή του θα επωμιστούν το κόστος για ό,τι έκαναν και ό,τι βοήθησαν το Ισραήλ στη Γάζα.

Οι διαδηλωτές κρατώντας σημαίες της Παλαιστίνης και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «σταματήστε τη χρηματοδότηση του απαρτχάιντ», ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός.

21:56 Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι αναφέρθηκαν νεκροί μετά από αεροπορικές επιδρομές

Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα, Σάββατο δήλωσαν αξιωματούχοι στην περιοχή.

Βίντεο που δόθηκε από το τμήμα πολιτικής άμυνας της Γάζας έδειχνε διασώστες να ψάχνουν με φακό μέσα στα ερείπια ενός σπιτιού στην πόλη της Γάζας, αφού χτυπήθηκε από επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Από την επίθεση στο σπίτι στην περιοχή Νταράι σκοτώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πολιτικής άμυνας Μαχμούντ Μπασάλ.

Ένα άλλο χτύπημα κοντά στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, σκότωσε τουλάχιστον 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Οι σοροί των νεκρών, που προέρχονταν κυρίως από μια εκτοπισμένη οικογένεια από την κεντρική Γάζα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αμπού Γιουσέφ αλ Νατζάρ της πόλης, όπου τις είδε δημοσιογράφος του Associated Press.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς ανακοίνωσε ότι 135 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό του πολέμου σε 23.843.

Η καταμέτρηση δεν κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων, αλλά το υπουργείο δήλωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των νεκρών είναι γυναίκες και παιδιά.

Το υπουργείο ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των τραυματιών του πολέμου ξεπέρασε τους 60.000.

21:48 ΟΗΕ: Οι «εκατό ημέρες» του πολέμου στη Γάζα είναι «μια κηλίδα στην ανθρωπότητα»

«Ο αριθμός των θανάτων σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, η καταστροφή» και «ο πόνος των τελευταίων 100 ημερών» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι «μια κηλίδα στην κοινή μας ανθρωπιά», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Έχουν περάσει εκατό ημέρες από τότε που ξεκίνησε αυτός ο καταστροφικός πόλεμος, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας ανθρώπους στη Γάζα, μετά από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων οργανώσεν εναντίον του λαού στο Ισραήλ. Ήταν εκατό μέρες κακουχίας και αγωνίας για τους ομήρους και τις οικογένειές τους», σνέφερε  ο Φιλίπ Λαζαρινί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ βρισκόταν σε παλαιστινιακό έδαφος.

Αυτό που περνά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «είναι αφόρητο, με μια μάχη ενάντια στον χρόνο ενάντια στην πείνα», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτεί μια ολόκληρη γενιά τραυματισμένων παιδιών», σημείωσε.

Ο Λαζαρινί ζήτησε επίσης να μείνουν μακριά από εμπόλεμες συγκρούσεις κτίρια όπως νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις της UNRWA. Αυτές οι υποδομές «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από κανένα μέρος για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε

Όπως είπε, 146 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:34 Η αστυνομία διέλυσε βίαια τους διαδηλωτές που μπλόκαραν τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν

Μια ομάδα Ισραηλινών που ζητούσαν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, νέες εκλογές και το τέλος της πρωθυπουργίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε τον αυτοκινητόδρομο  Αγαιλόν στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Haaretz η αστυνομία διαλύει βίαια τους αντιπολεμικούς διαδηλωτές που βρίσκονται μπροστά από το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ.

Ο Oren Ziv, δημοσιογράφος του ισραηλινού πρακτορείου 972, μοιράστηκε βίντεο με πλάνα της αστυνομίας να προσπαθεί να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τον δρόμο με χρήση βίας.

21:18 Το Ισραήλ σχεδιάζει «τεράστια προσθήκη» στον αμυντικό προϋπολογισμό

Περισσότερα από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καθώς είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια «τεράστια» προσθήκη στον αμυντικό προϋπολογισμό του, προσθέτοντας ότι ένας στόχος είναι ένας ανεξάρτητος τομέας στρατιωτικής παραγωγής.

Είπε ότι σε οκτώ εβδομάδες θα παρουσιαστεί ένα σχέδιο για «την τεράστια πρόσθετη [χρηματοδότηση], για να δημιουργηθεί αυτή η ανεξαρτησία στη δημιουργία δυνάμεων και σε άλλα πράγματα που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η ασφάλειά μας τα επόμενα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτει τις δηλώσεις ακροδεξιών μελών της κυβέρνησής του που αναφέρθηκαν στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο, δηλώνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο πεδίο.«Σε όλο το πολιτικό φάσμα, έχουν ειπωθεί πράγματα που δεν έχουν καμία βαρύτητα – για έναν λόγο: Αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική της κυβέρνησης, όπως αυτή καθορίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο», είπε ακόμα ο Νετανιάχου στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τελ Αβίβ.

«Οι IDF αποφεύγουν να βλάπτουν μη μαχητές, αυτή είναι η πολιτική μας», υποστηρίζει χωρίς να καταδικάζει ρητά τους πολιτικούς του συμμάχους.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση να μην επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα μέχρι να επιστραφούν όλοι οι όμηροι, ο Νετανιάχου λέει ότι η πολιτική του Ισραήλ τηρεί τους νόμους του πολέμου.

«Υπάρχει ένας διεθνής νόμος και λέει ένα απλό πράγμα: απομακρύνεις έναν πληθυσμό για να τον κρατήσεις μακριά από μια ζώνη μάχης και δεν τον επιστρέφεις όσο υπάρχει ο κίνδυνος. Υπάρχουν εκτεταμένες μάχες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και δεν θα φέρουμε πίσω τους κατοίκους όσο υπάρχουν μάχες», προσέθεσε.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου εκφράζει την έγκριση της ανακοίνωσης του αρχηγού του επιτελείου των IDF Χέρζι Χάλεβι για εσωτερική έρευνα σχετικά με τα λάθη του στρατού ενόψει της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι μια εξωτερική έρευνα για το θέμα θα ήταν αντιπαραγωγική αυτή τη στιγμή.

Λέει ότι είναι «προφανές» ότι ο στρατός πρέπει να εξετάσει τον εαυτό του επιχειρησιακά, αλλά όταν πρόκειται για μια εξωτερική έρευνα, «νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς που να θέλει οι διοικητές των IDF να ψάχνουν για δικηγόρους αντί να ασχολούνται με τις μάχες».

21:03 «Μπορεί να καταλάβουμε τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στα σύνορα Γάζας – Αιγύπτου»

Περισσότερα από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ καθώς απαντά σε ερώτηση για το αν το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου Φιλαδέλφειας, που εκτείνεται σε μήκος 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων Γάζας-Αιγύπτου, ο Νετανιάχου λέει ότι αυτό είναι «μια δυνατότητα για αυτό που ονομάζω νότιο φράγμα».

«Δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο χωρίς να κλείσουμε αυτό το ρήγμα. Διαφορετικά δεν θα εξαλείψουμε τη Χαμάς, δεν θα αποστρατιωτικοποιήσουμε τη Γάζα και τότε περισσότερα όπλα θα εισέλθουν από αυτό το νότιο ρήγμα. Προφανώς πρέπει να το κλείσουμε. Υπάρχουν διάφορες επιλογές και δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση», προσέθεσε.

Ο Διάδρομος Φιλαδέλφειας είναι η λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων που αντιπροσωπεύει το σύνολο της συνοριακής περιοχής μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου.

Καθιερώθηκε ως νεκρή ζώνη στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συνθήκης του 1979, ελέγχεται και περιπολείται από τις ισραηλινές δυνάμεις.

20:49 Οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς ξεκινούν 24 ώρες εκδηλώσεων για τις 100 ημέρες ομηρίας

Στο Τελ Αβίβ άρχισαν οι εκδηλώσεις για τις 100 ημέρες από τότε που οι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και απήγαγαν άλλους 240 περίπου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πλατεία Ομήρων, όπου το πλήθος διαχέεται στη λεωφόρο Shaul Hamelech.

Σύμφωνα με τη Haaretz, διαδηλωτές αποκλείουν τον αυτοκινητόδρομο Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων.

Οι διοργανωτές ανακοινώνουν ότι πολλοί ηγέτες από όλο τον κόσμο έχουν στείλει μηνύματα υποστήριξης που θα διαβαστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας. Λένε επίσης από τη σκηνή ότι το γεγονός είναι «ιστορικό» και πρωτοφανές οπουδήποτε στον κόσμο.

Το πλήθος πληροφορείται επίσης ότι όλοι οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

20:37 Ογκώδης διαδήλωση στη Χάιφα – Πρόωρες εκλογές και παραίτηση Νετανιάχου

Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν πρόωρες εκλογές για την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Χάιφα.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν, παλιός σύμμαχος του Νετανιάχου που πλέον έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές του, καθώς τον κατηγορεί ότι δημιούργησε τις συνθήκες που επέτρεψαν στη Χαμάς να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία οι μαχητές της σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν 240 Ισραηλινούς στη Γάζα.

«Η τελική ευθύνη του κατηγορούμενου», είπε ο Γιααλόν αναφερόμενος στη δίκη του πρωθυπουργού για διαφθορά, «οφείλεται και στην παράλογη πολιτική του που θεωρεί τη Χαμάς ως πλεονέκτημα και την Παλαιστινιακή Αρχή ως υποχρέωση».

«Προσπάθησε να αγοράσει τη Γάζα και τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ με βαλίτσες μετρητών, τις οποίες η Χαμάς χρησιμοποίησε για να οπλιστεί, να δυναμώσει και να επιτεθεί στις πόλεις μας και να σκοτώσει τους πολίτες μας», κατηγόρησε τον Νετανιάχου ο Γιααλόν.

Οργανωμένη από μια αριστερή ομάδα με την ονομασία Λαϊκή Διαμαρτυρία Χάιφα, η συγκέντρωση στο κέντρο Horev είναι η δεύτερη μεγάλη αντικυβερνητική διαμαρτυρία στη βόρεια παραλιακή πόλη από τις 7 Οκτωβρίου. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση, η οποία φέρει τον τίτλο  «Εγκρίθηκε για δημοσίευση: Εκλογές τώρα», σχεδιάζουν να συνεχίσουν από τη Χάιφα στην Καισάρεια για να διαμαρτυρηθούν κοντά στην εκεί ιδιωτική κατοικία του Νετανιάχου.

20:22 Η Χεζμπολάχ κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης.

Η λιβανέζικη ομάδα λέει ότι βομβάρδισε το άρμα στην «τοποθεσία Μετούλα» και ότι μέλη του πληρώματός του σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

20:10 Η Χαμάς ευχαριστεί το Κατάρ για την αποστολή φαρμάκων

Αξιωματούχος της Χαμάς στη Βηρυτό ευχαριστεί το Κατάρ για την αποστολή φαρμάκων στη Γάζα υπό το πρίσμα των απειλητικών για τη ζωή κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι.

Ορισμένα φάρμακα θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία Ισραηλινών κρατουμένων.

19:55  Νετανιάχου: Δεν θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από τη νίκη

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από την «ολοκληρωτική νίκη» στον πόλεμό του κατά της Χαμάς. «Κανείς δεν θα μας σταματήσει, συμπεριλαμβανομένης της Χάγης».

19:20 ΙDF: Ο χρόνος τελειώνει για τους ομήρους

Ο αρχηγός των IDF ανέφερε ότι ο χρόνος τελειώνει για την επιστροφή των ομήρων μας. «Για να πετύχουμε αποτελέσματα πρέπει να δράσουμε και να μην υποκύψουμε σε εκβιασμούς για κατάπαυση του πυρός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «η ηγεσία της Χαμάς ελπίζει σε κατάπαυση του πυρός, είναι σίγουρη ότι η ώρα για αυτή πλησιάζει», αλλά διευκρίνισε ότι ο στρατός είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να επιχειρεί προς την κατεύθυνση της διάλυσης της Χαμάς.

18:45 Νέος βομβαρδισμός με στόχο την πόλη-λιμάνι Χοντέιντα που ελέγχουν οι Χούθι

Ένας νέος βομβαρδισμός έπληξε το Σάββατο την πόλη Χοντέιντα στη δυτική Υεμένη, πλήγμα που ήρθε ως απάντηση σε μια επίθεση με ρουκέτα που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι από αυτή την πόλη-λιμάνι, ανέφεραν πηγές ασφαλείας.

«Η τοποθεσία, από την οποία εκτοξεύτηκε μια ρουκέτα από τους Χούθι, στα περίχωρα της Χοντέιντα, βομβαρδίστηκε», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια στρατιωτική πηγή, σύμμαχη με τους αντάρτες, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής δυνατό να εξακριβωθεί αν το πλήγμα προήλθε δια θαλάσσης ή από αέρος.

Μια αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό της τοποθεσίας.

18:15 Μπάιντεν: Παραδώσαμε μήνυμα στο Ιράν για την επίθεση των Χούθι 

Οι ΗΠΑ έστειλαν μήνυμα στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ παρέδωσαν ιδιωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη σχετικά με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι που ευθύνονται για τις επιθέσεις στα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε σίγουροι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

18:00 Επτά τραυματίες σε ισραηλινή επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαράα

Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φάραα.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι ισραηλινοί στρατιώτες εμπόδισαν το έργο ιατρικών ομάδων και σταμάτησαν και έψαξαν τουλάχιστον ένα ασθενοφόρο.

17:45 Οι IDF δηλώνουν ότι χτύπησαν στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας επιτέθηκαν σε διάφορους στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, κοντά στα ισραηλινά σύνορα.

Ανέφεραν επίσης ότι ένας αριθμός βλημάτων που εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο εντοπίστηκαν να εκτοξεύονται προς διάφορες περιοχές στο βόρειο Ισραήλ. Τα βλήματα έπεσαν σε ανοικτές περιοχές και οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στα σημεία εκτόξευσης.

16:50 Η Γάζα χρειάζεται 1.300 φορτηγά με τρόφιμα τη μέρα

Η πόλη της Γάζας και οι περιοχές στα βόρεια χρειάζονται καθημερινά 1.300 φορτηγά με τρόφιμα, ανέφερε το κυβερνητικό γραφείο πληροφοριών στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, κατά μέσο όρο 2.000 φορτηγά εισέρχονταν στη Λωρίδα της Γάζας σε καθημερινή βάση μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στο νότο.

Ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ήδη μισός πληθυσμός της περιοχής αντιμετωπίζει λιμό.

16:13 Στο στόχαστρο των Ταξιαρχιών Κασάμ στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, δηλώνουν ότι μαχητές της ενεργοποίησαν έναν μηχανισμό κατά προσωπικού εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ανατολικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν τέσσερις στρατιώτες.

Επίσης, αναφέρουν ότι βομβάρδισαν ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα με βλήματα όλμου βαρέως διαμετρήματος και ότι κατάφεραν να στοχεύσουν ένα ελικόπτερο ανατολικά της πόλης με πύραυλο εδάφους-αέρος.

Μια ισραηλινή μπουλντόζα και δύο ισραηλινά άρματα μάχης Merkava χτυπήθηκαν ακόμη με εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανέφερε η ένοπλη ομάδα.

16:02 Μόνο έξι ασθενοφόρα λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας εκπέμπει SOS, καθώς μόνο έξι ασθενοφόρα έχουν απομείνει σε λειτουργία σε ολόκληρο τον θύλακα.

«Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε για να λειτουργήσουν ορισμένες βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων εντατικής θεραπείας και των βρεφονηπιακών σταθμών», αναφέρει το υπουργείο σε δελτίο τύπου.

Στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες, οι υποδομές και οι υπηρεσίες υγείας «είναι εύθραυστες» και δεν μπορούν να αντέξουν τις ανάγκες των 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων εκεί, υπογραμμίζει το υπουργείο.

15:53 ΥΠΕΞ Γάζας: «Οι επιθέσεις του Ισραήλ δείχνουν ότι δεν σέβεται το Διεθνές Δικαστήριο»

Το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Γάζα παρά την υπόθεση γενοκτονίας στο Διεθνές Δικαστήριο δείχνει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο κατηγορεί τον στρατό του Ισραήλ ότι διαπράττει «εγκλήματα πολέμου» και «αγνοεί τις διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των αμάχων».

Καταδικάζει επίσης τον τελευταίο γύρο ισραηλινών στρατιωτικών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι οποίες έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο εν μέσω του πολέμου.

15:45 «Επίθεση» των Χούθι σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Οι δυνάμεις των Χούθι στην Υεμένη έδωσαν παράσταση, στην οποία κατέστρεψαν «αμερικανικές» και «ισραηλινές» κατασκευές.

Σε φωτογραφίες, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι αντάρτες διεισδύουν σε έναν ισραηλινό οικισμό, παίρνουν ομήρους, πατούν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες και σημαδεύουν με ένα τουφέκι μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι Χούθι εναντίον ΗΠΑ και Ισράηλ

Οι Χούθι καταστρέφουν ισραηλινό όχημα

Οι αντάρτες διεισδύουν σε έναν ισραηλινό οικισμό

Οι Χούθι πατούν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες

15:33 Διαδηλωτής στο Λονδίνο: «Η Παλαιστίνη είναι ελεύθερη»

Η Jeanine Hourani, μέλος του Κινήματος Νεολαίας Παλαιστίνης που συμμετέχει στη σημερινή πορεία στο Λονδίνο, λέει ότι οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι για την αδικία στη Γάζα και αποφασισμένοι να συνεχίσουν να διαδηλώνουν για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

«Το συναίσθημα είναι αυτό της οργής και της απογοήτευσης», αναφέρει στο Al Jazeera και προσθέτει: «Βγαίνουμε στους δρόμους κάθε εβδομάδα από τις 7 Οκτωβρίου».

Η Hourani λέει επίσης ότι ενώ οι Βρετανοί υποστηρίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, «οι πολιτικοί του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζουν να χρηματοδοτούν και να υποστηρίζουν τη γενοκτονία».

«Θα συνεχίσουμε να βγαίνουμε στους δρόμους, θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, μέχρι η Παλαιστίνη να είναι ελεύθερη», καταλήγει.

Διαμαρτυρία στο Λονδίνο για τις 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου

15:25 Υπουργείο Υγείας Χαμάς: «Παλαιστίνιος έφηβος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από ισραηλινούς στρατιώτες στη Δυτική Όχθη»

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο 18χρονος Khaled Ahmed Zubaidi ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά την επιδρομή τους στην πόλη Zeita της Δυτικής Όχθης, κοντά στο Tulkarem.

Ο απολογισμός των Παλαιστινίων, που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται πλέον σε 344, εκ των οποίων 90 παιδιά.

15:13 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ κατακεραυνώνει τον Ερντογάν για τα έγγραφα στο ΔΔΔ

Με ανάρτησή του στο X, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, κατηγορεί την Τουρκία ότι διέπραξε γενοκτονία κατά του αρμενικού λαού. «Από μια χώρα με τη γενοκτονία των Αρμενίων στο παρελθόν της, τώρα καυχιέται ότι στοχοποιεί το Ισραήλ με αβάσιμους ισχυρισμούς», γράφει.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας το θέμα, απαντά ότι «η προσπάθεια των υπουργών της (ισραηλινής) κυβέρνησης να αποσπάσουν την προσοχή από τις θηριωδίες που διαπράττουν δεν θα πετύχει».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία παρείχε έγγραφα για την υπόθεση του πολέμου στη Γάζα, που έφερε η Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει έγγραφα, κυρίως οπτικό υλικό, σχετικά με τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. «Πιστεύω ότι το Ισραήλ θα καταδικαστεί. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε.

15:00 «Ώρα για δράση» – Έκκληση από τις οικογένειες των ομήρων της Χαμάς

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των απαχθέντων στη Γάζα, δημοσίευσε ένα βίντεο, στο οποίο οι Mayim Bialik, Sheryl Sandberg και Ginnifer Goodwin περιγράφουν μαρτυρίες, που ανέφεραν οι New York Times και η Telegraph, για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά των γυναικών από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

«Το βίντεο δεν είναι απλώς μια εξιστόρηση των φρικαλεοτήτων, αλλά μια έκκληση για δράση», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Αποτελεί μια αυστηρή υπενθύμιση ότι η σιωπή και η άρνηση εξυπηρετούν μόνο την περαιτέρω βία των θυμάτων. Είναι μια έκκληση προς τον κόσμο να αναγνωρίσει αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα και να σταθεί αλληλέγγυος στους επιζώντες και σε όσους εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι.

Καλούμε την παγκόσμια κοινότητα όχι απλώς να παρακολουθεί, αλλά να δράσει. Καλούμε όλους να μιλήσουν για τις γυναίκες που κρατούνται όμηροι, που εξακολουθούν να υφίστανται φρικαλεότητες στα χέρια των απαγωγέων τους, και να απαιτήσουν την απελευθέρωσή τους. Πρέπει να τις φέρουμε πίσω στην πατρίδα».

14:51 Διαδηλώσεις για τις 100 ημέρες πολέμου

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστινίων πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο, καθώς αύριο συμπληρώνονται 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές από την Μπανγκόκ, το Γιοχάνεσμπουργκ, τη Τζακάρτα, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο ενώνουν τις φωνές τους και ζητούν κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε φωτογραφίες από το Λονδίνο:

Διαδηλωτής με μάσκα του Νετανιάχου κρατάει μια κούκλα με «αίματα»

«Κατάπαυση του πυρός τώρα – Σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα», φωνάζουν στο Λονδίνο

Άνθρωποι συμμετέχουν σε διαμαρτυρία με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

Διαδηλωτής κρατά μια ισραηλινή σημαία

14:39 Γάλλος πολιτικός καταδικάζει τη σιωπή της κυβέρνησης Μακρόν για τον πόλεμο του Ισραήλ

Γάλλος πολιτικός καταδικάζει τη σιωπή της χώρας του απέναντι στις βίαιες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, συμμετέχοντας σε διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο Aurelien Tachi δίνει το «παρών» σε συγκέντρωση υπέρ της Γάζας που διοργανώνεται στην κοινότητα Pontoise στα περίχωρα του Παρισιού.

«Πρέπει να συνεχίσουμε, ακόμη και αν είναι δύσκολο, ακόμη και αν δεν μας ακούνε, ακόμη και αν τα μέσα ενημέρωσης είναι προκατειλημμένα», τονίζει ο πολιτικός.

Ο Tachi ήταν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε μια μαζική διαμαρτυρία στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας στα τέλη Οκτωβρίου.

14:30 Δραματική η κατάσταση στο νοσοκομείο al-Aqsa

Οι ασθενείς του νοσοκομείου al-Aqsa στην κεντρική Γάζα, προσπαθούν να το εγκαταλείψουν, καθώς έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ κινδυνεύουν από τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού που πραγματοποιούνται σε κοντινή απόσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη για αυτούς που προσπαθούν να φύγουν», αναφέρει ο Tareq Abu Azzoum του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα. «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια περιοχή που θεωρείται ζώνη μάχης», συμπληρώνει.

Όπως τονίζει ο Azzoum, οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το νοσοκομείο.

14:21 Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Mahershala Ali, συγκέντρωσε χρήματα για οικογένεια στη Γάζα

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, Mahershala Ali, συγκέντρωσε χρήματα για την οικογένεια ενός Παλαιστίνιου ποιητή που ζει στη Γάζα, επεκτείνοντας τις προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις δολοφονίες των αμάχων στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο πρωταγωνιστής των ταινιών Moonlight και True Detective κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερα από 22.000 δολάρια για τον Mohammad al-Qudwa, έναν νεαρό Παλαιστίνιο ποιητή που προσπαθεί να βγάλει την οικογένειά του από τη Γάζα.

Ο Ali δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο απαγγέλλει το ποίημα του al-Qudwa, Longing for Haifa (Λαχτάρα για τη Χάιφα).

Ο 49χρονος είναι μεταξύ των ηθοποιών του Χόλιγουντ, που έχουν ζητήσει δημόσια και επανειλημμένα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

14:12 IDF: Οι μάχες συνεχίζονται στην κεντρική και νότια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαιώνει ότι οι σφοδρές μάχες μαίνονται στο κεντρικό και το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί σε όλον τον θύλακα.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστηρίζει ότι το Ισραήλ κατέστρεψε δύο θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και πολλούς εκτοξευτές πυραύλων στην al-Mughraqa στην κεντρική Γάζα.

Στη Χαν Γιουνίς στον νότο, ο στρατός έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές. Επίσης, αρκετοί ένοπλοι μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί στις μάχες.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 135 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι δύο ετών, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού τις τελευταίες 24 ώρες.

Υλικά της Χαμάς που βρέθηκαν από τους IDF στην κεντρική Γάζα

13:59 «Απεγνωσμένη προσπάθεια» ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι η Αιγύπτος μπλοκάρει τη βοήθεια για τη Γάζα

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στον Λίβανο απαντά στον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η Αίγυπτος παρεμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως σημειώνει ο Alaa Moussa, «πρόκειται για άλλη μια απεγνωσμένη προσπάθεια του Ισραήλ να αποφύγει τόσο τις ευθύνες ως κατοχική αρχή, όσο και τις επιπτώσεις για τη βοήθεια που δεν φτάνει στη Γάζα παρά τα πολλαπλά ψηφίσματα του ΟΗΕ για το θέμα».

Ο ίδιος τονίζει επίσης ότι «πρόκειται για μια νέα προσπάθεια του Ισραήλ να ρίξει την ευθύνη σε άλλους που δεν χρειάζεται να αποδείξουν την ιστορική τους στάση υπέρ των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και της παλαιστινιακής υπόθεσης».

13:47 Νοτιοαφρικανοί διαδηλωτές ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έξω από προξενείο των ΗΠΑ

Διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου κινήματος διαμαρτυρίας ενόψει της συμπλήρωσης 100 ημερών από τον πόλεμο στη Γάζα.

Η Fahmida Miller του Al Jazeera, μεταδίδει ότι πολλοί από το πλήθος κατηγορούν τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού από την έναρξη του πολέμου, για «συνενοχή στον βομβαρδισμό του παλαιστινιακού λαού».

«Η διαμαρτυρία έχει ενισχυθεί από την υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία», συμπληρώνει.

Ο Roshan Dadoo, ηγέτης του κινήματος «Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS)» της Νότιας Αφρικής, ο οποίος συμμετέχει στη διαμαρτυρία, δηλώνει: «Θα είμαστε εδώ μέχρι να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα».

13:34  «Τρέμω. Δεν έχουν βγει από εδώ για 100 ημέρες»

Οι οικογένειες των ομήρων, που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζουν να ζουν έναν εφιάλτη, καθώς μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν αν τα αγαπημένα τους είναι καλά.

Η Ela Ben Ami, της οποίας οι γονείς απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Be’eri στις 7 Οκτωβρίου, επισκέφθηκε την αναπαράσταση μιας σήραγγας της Γάζας στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ.

Η μητέρα της απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας του Νοεμβρίου, αλλά ο πατέρας της παραμένει όμηρος.

«Τρέμω. Εδώ και σχεδόν 100 ημέρες είναι όμηροι, δεν μπορούν να φύγουν από εδώ», λέει στο Channel 12, κρατώντας μια αφίσα του πατέρα της.

Πολλοί από τους ομήρους πιστεύεται ότι κρατούνται σε σήραγγες της Χαμάς βαθιά κάτω από τη Γάζα.

«Ξέρω ότι ο πατέρας μου είναι τραυματισμένος. Έχει ίλιγγο, αλλά δεν ξέρω τώρα τι φάρμακα χρειάζεται», σημειώνει αναφερόμενη στη χθεσινή ανακοίνωση ότι φάρμακα θα μεταφερθούν στους ομήρους τις επόμενες ημέρες.

«Η μητέρα μου δεν μπορεί να κοιμηθεί τη νύχτα, είναι σε τρομερή κατάσταση», συμπληρώνει και καλεί τα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης να πάνε στο Τελ Αβίβ και να δουν την εγκατάσταση της σήραγγας ώστε να καταλάβουν γιατί πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Σημειώνεται ότι στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ στις 20:00 θα ξεκινήσουν εκδηλώσεις -που θα κρατήσουν 24 ώρες- με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την αρπαγή των ομήρων κατά τη διάρκεια της βίαιης επίθεσης της Χαμάς και την έναρξη του πολέμου.

H σήραγγα που στήθηκε για την προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης των ομήρων της Χαμάς

13:27 Σειρήνες ηχούν στο Netiv HaAsara

Σειρήνες ηχούν στη κοινότητα Netiv HaAsara, που βρίσκεται στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, προειδοποιώντας για εισερχόμενες εκτοξεύσεις ρουκετών. Η κοινότητα έγινε στόχος για τελευταία φορά πριν από περίπου 11 ώρες.

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

13:19 Γκραντ Σαπς: «Χούθι και Χεζμπολάχ να σταματήσουν και να αποσυρθούν»

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, δηλώνει ότι το Ιράν πρέπει να πει στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, στους Χούθι της Υεμένης και σε άλλους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή να «σταματήσουν και να αποσυρθούν».

Σε συνέντευξή του στην Telegraph, ο Σαπς προειδοποιεί ότι τα «όρια έχουν πραγματικά ξεπεραστεί».

Ερωτώμενος τι μήνυμα θα έστελνε στο Ιράν, λέει: «Πρέπει να κάνετε τους Χούθι, τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ και άλλους που ενεργούν ως πληρεξούσιοι για εσάς -κάποιοι στο Ιράκ και τη Συρία- να σταματήσουν και να αποσυρθούν, διότι εξαντλείται η υπομονή μας».

«Σας βλέπουμε, καταλαβαίνουμε τι κάνετε. Βλέπουμε πώς το κάνετε, ιδίως οι αντάρτες Χούθι, και δεν μπορεί να βγει κάτι καλό από αυτό», συμπληρώνει.

13:06 Συλλήψεις Παλαιστινίων σε ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

15 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν από τις ισραηλινές δυνάμεις το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σαββάτου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων από τις 7 Οκτωβρίου σε 5.835, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται μέλη των οικογενειών των τριών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Χεβρώνα.

Οι συλλήψεις χθες και σήμερα επικεντρώθηκαν στην επαρχία έξω από τη Βηθλεέμ, ενώ οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν στη Χεβρώνα και την Τζενίν, αναφέρει το υπουργείο.

Εκτός από τις συλλήψεις, οι ισραηλινές δυνάμεις προέβησαν επίσης σε διάφορες διαρρήξεις και παρενοχλήσεις, καθώς και σε βανδαλισμούς και καταστροφές μέσα σε σπίτια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξυλοκόπησαν τους συλληφθέντες και τις οικογένειές τους.

12:55 Οι IDF δίνουν στη δημοσιότητα πλάνα από επιδρομή στη Γάζα εναντίον πυρήνα της Χαμάς

Οι IDF δημοσιεύουν πλάνα που δείχνουν τον εντοπισμό πυρήνα στελεχών της Χαμάς οπλισμένων με RPGs και τυφέκια εφόδου στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, αλλά και την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε εναντίον τους.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, τα στρατεύματα της 179ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας εντόπισαν τον πυρήνα της Χαμάς και του έστησαν ενέδρα.

Αφού ο πυρήνας εισήλθε σε μια δομή που, σύμφωνα με τις IDF, χρησιμοποιούσε η οργάνωση ως κέντρο διοίκησης, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή, κατά την οποία οι μαχητές σκοτώθηκαν και το κτίριο καταστράφηκε.

12:40 Χούθι: «Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ»

Ο Nasreddin Amer, αναπληρωτής γραμματέας πληροφοριών των Χούθι, δήλωσε στο Al Jazeera ότι το χτύπημα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας που έπληξε ραντάρ στην Υεμένη δεν προκάλεσε ζημιές ή θύματα.

«Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ούτε υλικές ούτε ανθρώπινες απώλειες», ανέφερε ο Amer, προσθέτοντας ότι οι Χούθι θα επανέλθουν με μια «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση».

Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Mohammed Abdulsalam, δήλωσε στο Reuters ότι το αμερικανικό χτύπημα δεν θα τους αποτρέψει από το να πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

12:32 4.800 Παλαιστίνιους έχει φροντίσει η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος

Τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι σχηματίζουν ουρές για να λάβουν περίθαλψη από την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRCS) στη Ράφα και σε διάφορες κινητές κλινικές κοντά στη Χαν Γιουνίς.

Η ομάδα της PRCS  λέει ότι έχει βοηθήσει 4.800 Παλαιστίνιους, που δεν μπορούν να έχουν περίθαλψη στα νοσοκομεία καθώς είναι υπερπλήρη και υποστελεχωμένα, ενώ πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί και υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές επιθέσεις.

12:19 Με τη πλάτη στον τοίχο ο Λευκός Οίκος έναντι των Χούθι;

Οι αγγλοαμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον των Χούθι της Υεμένης, αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ενώ η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητείται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, τα χτυπήματα έδειξαν την περιορισμένη γκάμα των κυρίως κακών επιλογών που έχουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των ανταρτών.

Από τη μία πλευρά, λένε οι ειδικοί, η κλίμακα των επιθέσεων των Χούθι σε ένα τόσο σημαντικό σημείο για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, θα καθιστούσε δυσβάστακτο το κόστος της αδράνειας. Από την άλλη, τα χτυπήματα κινδυνεύουν να προκαλέσουν οξύτερες κλιμακώσεις ή να εγκλωβίσουν περαιτέρω την Ουάσινγκτον και άλλες περιφερειακές δυνάμεις σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:06 Σύνοψη των τελευταίων γεγονότων

  • 135 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 312 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
  • Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον αναμένει ότι οι Χούθι θα πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις, παρά τις δύο συνεχόμενες νύχτες που έχουν χτυπηθεί από πυραύλους.
  • Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε δύο νέες επιθέσεις στο νότιο Λίβανο την Παρασκευή, με στόχο τους «τρομοκρατικούς πυρήνες» που λειτουργούν από τη Χεζμπολάχ.
  • Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 130 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από ομάδες που υπάγονται στην ομπρέλα του «άξονα της αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν.
  • Αμερικανοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι 22 υπηρεσιών σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους αυτή την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας.

11:54 Πάνω από 23.000 τα θύματα του πολέμου στη Γάζα

Στους 135 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τις 7 Οκτωβρίου σε 23.843, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Από τις τελευταίες επιθέσεις τραυματίστηκαν επίσης 312 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα και δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν οι διασώστες.

Από την έναρξη του πολέμου, συνολικά 60.317 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές επιθέσεις, με χιλιάδες να υποφέρουν από την απώλεια άκρων και άλλους τραυματισμούς που αλλάζουν τη ζωή τους.

11:48 «Τι κακό έκανε;»

Ο αριθμός των νεκρών από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα αυξήθηκε σε 14, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι παιδιά.

«Χωρίς προειδοποίηση, το σπίτι μας βομβαρδίστηκε τη νύχτα από ισραηλινά αεροπλάνα», δήλωσε ο Basim Atrifa, ο οποίος απουσίαζε από το σπίτι του όταν αυτό χτυπήθηκε. «Μόνο γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στο σπίτι. Σκοτώθηκαν όλοι».

Ο ίδιος είπε ότι ένα από τα θύματα ήταν ένα κοριτσάκι δύο ετών. «Τι κακό τους έκανε; Πέθανε πεινασμένη. Μπορείτε να τη δείτε να κρατάει ψωμί στο μικρό της χέρι… Είναι αυτό το κοριτσάκι μαχητής;», αναρωτήθηκε.

«Ακόμα και αυτοί που επέζησαν από το χτύπημα, είναι τώρα ανάπηροι. Μια έγκυος γυναίκα έχασε το έμβρυό της, η άλλη έχασε και τα δύο της πόδια. Μήπως αυτές οι αθώες γυναίκες έκαναν κάποιο κακό στο Ισραήλ; Είναι μαχητές της Χαμάς;», συνέχισε.

Παλαιστίνια μητέρα κρατά τη σορό της κόρης της, που σκοτώθηκε σε επίθεση στη Ράφα

11:40 Νέες επιδρομές των IDF στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Γενική απεργία έχει εξαγγελθεί στην πόλη Idhna της Δυτικής Όχθης, μετά τον θάνατο τριών Παλαιστινίων εφήβων από ισραηλινά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε τις εισόδους της πόλης και της γειτονικής Tarqumiya και ενίσχυσε την παρουσία του στον παρακείμενο παράνομο εβραϊκό οικισμό Adora.

Αλλού, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Faraa, νότια της Tubas από το στρατιωτικό σημείο ελέγχου Hamra, και προώθησαν πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις στον καταυλισμό.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων Wafa ότι τα πληρώματα ασθενοφόρων φρόντισαν έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο, ο οποίος έφερε τραύμα από σφαίρα στο ένα χέρι.

11:32 Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ για επιθέσεις των Χούθι

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει από τους Χούθι να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις, παρά το μπαράζ πυραύλων που δέχτηκαν για δύο συνεχόμενες νύχτες.

Οι αντάρτες της Υεμένης έχουν ήδη εκτοξεύσει «τουλάχιστον έναν» πύραυλο ως απάντηση στις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε 16 διαφορετικές θέσεις με 150 πυρομαχικά, δήλωσε ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του Κοινού Επιτελείου Αντιστράτηγος Ντάγκλας Σιμς στους δημοσιογράφους.

«Αναμένουμε ότι θα επιχειρήσουν κάποιου είδους αντίποινα. Ελπίζω να μην το κάνουν, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση», σημείωσε ο ίδιος.

Ο γερουσιαστής Τιμ Κέιν, μέλος των επιτροπών της Γερουσίας για τις Ένοπλες Υπηρεσίες και τις Εξωτερικές Σχέσεις, δήλωσε με τη σειρά του ότι ανησυχεί για την εξέλιξη του πολέμου.

«Τα διδάγματα των τελευταίων 25 ετών συνηγορούν έντονα κατά της εμπλοκής αμερικανικών στρατευμάτων σε ένοπλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.

11:20 Παλαιστίνιοι στοχοποιήθηκαν ενώ οδηγούσαν νότια της Χαν Γιουνίς

Στο στόχαστρο των IDF μπήκαν δύο οχήματα νότια της πόλης Χαν Γιουνί, ενώ βρίσκονταν στην οδό Σάλαχ αλ Ντιν που οδηγεί στη Ράφα.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, αναφέρει το Al Jazeera για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε περίπου στις 11:00 σήμερα.

11:13 Μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από τη Ράφα

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Για ακόμα μία ημέρα μαχητικά αεροσκάφη «σκίζουν» τον ουρανό, ενώ μαίνονται και οι μάχες στο έδαφος.

«Οι καταστροφές από την προηγούμενη αεροπορική επιδρομή σε κτίριο κατοικιών, η οποία σκότωσε τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, είναι εμφανείς», μεταδίδει από την πόλη ο Tareq Abu Azzoum.

Μάλιστα, περιγράφει ότι ένα από τα παιδιά βρέθηκε νεκρό να κρατάει ένα κομμάτι ψωμί στα χέρια του. Φαίνεται ότι έτρωγε όταν βομβαρδίστηκε το κτίριο.

11:04 Νέες επιθέσεις στον Λίβανο από το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε δύο νέες επιθέσεις στο νότιο Λίβανο, με στόχο τους «τρομοκρατικούς πυρήνες» που λειτουργούν από τη Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποίησε χθες επιδρομή στο Marwahin, στο νότιο Λίβανο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο στρατός έριξε βολές πυροβολικού εναντίον πυρήνα που εκτόξευε αντιαρματικούς πυραύλους στην περιοχή Yaroun.

10:55 «Ψέματα ότι το ινδονησιακό νοσοκομείο είναι κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς»

Ινδονήσιοι αξιωματούχοι απορρίπτουν τις κατηγορίες του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο ότι η Χαμάς συντόνισε επιχειρήσεις από το ινδονησιακό νοσοκομείο στη Beit Lahiya, στη βόρεια Γάζα, και ότι πέντε νεκροί αιχμάλωτοι βρέθηκαν σε σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο.

Ο Sarbini Abdul Murad, επικεφαλής της ινδονησιακής φιλανθρωπικής οργάνωσης Medical Emergency Rescue Committee (MER-C) που χρηματοδότησε το νοσοκομείο, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ «δεν είναι καθόλου αληθινές».

«Ας ελπίσουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα έχει το θάρρος να διαπιστώσει ότι το Ισραήλ διέπραξε γενοκτονία. Το Ισραήλ έχει πει πολλά ψέματα», συμπλήρωσε.

Ο εθελοντής της MER-C, Fikri Rofiul Haq, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο πριν αυτό δεχτεί επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις και εκκενωθεί, δήλωσε ότι το Ισραήλ λέει ανακρίβειες.

«Ποτέ δεν είδα σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο ή αιχμαλώτους», τόνισε.

To βομβαρδισμένο ινδονησιακό νοσοκομείο

10:46 Μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα

Τα ισραηλινά στρατεύματα στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από μαχητές της Χαμάς παρά τις εκτεταμένες ισραηλινές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελέτης Πολέμου (ISW) και του Critical Threats Project (CTP) αναφέρει ότι οι μαχητές εξακολουθούν να διατηρούν παρουσία στο βόρειο τμήμα του θύλακα.

Από έναν ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο αναφέρεται επίσης ότι οι περισσότεροι από τους τοπικούς διοικητές των ταγμάτων της Χαμάς στην περιοχή έχουν σκοτωθεί, αλλά δεκάδες μαχητές εξακολουθούν να είναι ενεργοί και βρίσκονται πλέον σε «αντάρτικο».

10:37 Wafa: Δεκάδες νεκροί από τις τελευταίες επιθέσεις στη βόρεια και κεντρική Γάζα

Πολλά είναι τα θύματα στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας και στον καταυλισμό προσφύγων Nuseirat από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις των τελευταίων ωρών, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στη συνοικία Daraj ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε 20 Παλαιστίνιους. Στην al-Dawa, κοντά στο Nuseirat, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν ή τραυμάτισαν δεκάδες άλλους ανθρώπους. Αρκετά θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.

Οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν επίσης περιοχές της Maghazi και της Deir el-Balah, σύμφωνα με το Wafa.

10:29 Μέρος της καθημερινότητας οι βίαιες στρατιωτικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι τελευταίες ολονύκτιες ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη δείχνουν -για άλλη μια φορά- ότι οι επιχειρήσεις αυτές έχουν γίνει μέρος της καθημερινής ζωής, σχολιάζει από τη Ραμάλα η δημοσιογράφος  Mohammed Jamjoom.

Κατά μέσο όρο 40 επιδρομές πραγματοποιεί στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός καθημερινά.

«Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποιούν ότι η κατάσταση μπορεί να εκραγεί. Ασκείται στρατιωτική και οικονομική πίεση. Υπάρχουν τόσες λίγες θέσεις εργασίας και τόσοι αποκλεισμοί που οι Παλαιστίνιοι που κάποτε μπορούσαν να εργαστούν σε άλλες περιοχές, δεν μπορούν πλέον να το κάνουν. Στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στο Tulkarem, στον οποίο έχουν γίνει επανειλημμένα επιδρομές, οι άνθρωποι λένε ότι η καταστροφή που άφησε πίσω του ο στρατός προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση», συμπληρώνει η ρεπόρτερ.

Παλαιστίνιοι εναποθέτουν λουλούδια γύρω από κηλίδες αίματος στο σημείο επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην Tulkarm

10:20 Όσα έγιναν στις ακροάσεις του ΔΔΔ για «γενοκτονία» στη Γάζα

Ολοκληρώθηκαν χθες στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη οι ακροάσεις, μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ για «γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων».  Ακολουθούν τα κύρια επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν από τις δύο πλευρές:

Νότια Αφρική

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει μαζικά Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών πολιτικών περιοχών που έχουν κηρυχθεί ως «ασφαλείς».
  • Το Ισραήλ έχει προκαλέσει «σοβαρές ψυχικές και σωματικές βλάβες» σε ανθρώπους στη Γάζα, με περίπου 60.000 τραυματίες.
  • Το Ισραήλ έχει επιβάλει όρους που αποσκοπούν στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
  • Ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί στο σύστημα υγείας της Γάζας.
  • Βασικοί Ισραηλινοί ιθύνοντες έχουν εκφράσει ρητά «γενοκτονική πρόθεση» με τις πολεμικές τους δηλώσεις.

Ισραήλ

  • Ο στρατός του Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει και όχι να βλάψει τους Παλαιστίνιους πολίτες.
  • Το Ισραήλ κατηγορεί επανειλημμένα τη Χαμάς για τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα που έχει σχεδόν φτάσει τους 24.000.
  • Το Ισραήλ συνεργάζεται εκτενώς με διεθνείς ομάδες για να βοηθήσει τη Γάζα.
  • Το ΔΔΔ δεν θα έπρεπε να έχει δικαιοδοσία επί της υπόθεσης επειδή η Νότια Αφρική δεν έχει νόμιμη διαφορά με το Ισραήλ.
  • Η υπόθεση αφορά μόνο τις κατηγορίες για «γενοκτονία» και όχι άλλες πιθανές καταχρήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα δικαστήρια του Ισραήλ.

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης εκδικάζουν την προσφυγή της Νότιας Αφρικής σε βάρος του Ισραήλ

10:12 Η CIA δίνει στο Ισραήλ πληροφορίες για τους ηγέτες της Χαμάς και τους αιχμαλώτους στη Γάζα

Η CIA παρέχει πληροφορίες στο Ισραήλ για ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, φέρεται να διέταξε το σχηματισμό μιας νέας ομάδας εργασίας για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι και οι ηγέτες της Χαμάς λίγο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κορυφαίος ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ, κρύβεται στα βαθύτερα σημεία του δικτύου τούνελ κάτω από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Επίσης, πιστεύεται ότι έχει περιτριγυριστεί από Ισραηλινούς αιχμαλώτους ώστε να καταστήσει οποιαδήποτε επιχείρηση εναντίον του εξαιρετικά δύσκολη.

Η Ουάσινγκτον δαπανά πολύ περισσότερους πόρους για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη Χαμάς απ’ ό,τι πριν από τον πόλεμο, ενώ πραγματοποιεί και περισσότερες πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα για την υποκλοπή των επικοινωνιών μεταξύ των στελεχών της Χαμάς, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

10:04 Σε κίνδυνο τα νεογέννητα στο νοσοκομείο al-Aqsa

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχει μείνει το νοσοκομείο al-Aqsa στο Deir al-Balah, στην κεντρική Γάζα, με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ζωές των πιο ευάλωτων ασθενών.

«Η κατάσταση αυτή απειλεί τη ζωή πολλών ασθενών και νεογέννητων», δήλωσε ένας γιατρός στο Al Jazeera.

«Προσπαθούμε να δουλέψουμε με ό,τι έχουμε, αλλά θα πρέπει να σταματήσουμε εντελώς να δουλεύουμε, επειδή δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχει πλήρης διακοπή ρεύματος. Πώς μπορούμε να περιθάλψουμε τους ασθενείς;», διερωτήθηκε.

Ένας άλλος, από τους λίγους εναπομείναντες γιατρούς, δήλωσε ότι εργάζεται με το φλας του κινητού, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ευάλωτους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 12 μωρών.

«Προσπαθούμε να τα καταφέρουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ψάχνουμε μερικές κουβέρτες για τα παιδιά και τα μωρά. Υποφέρουν από υποσιτισμό. Μπορούν εύκολα να αρρωστήσουν, ακόμη και να πεθάνουν», ανέφερε.

Τραυματίες και εκτοπισμένοι στο νοσοκομείο al-Aqsa

09:53 Τουλάχιστον 130 επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ

Τουλάχιστον 130 επιθέσεις κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ έχουν πραγματοποιηθεί από ομάδες που υπάγονται στην ομπρέλα του «άξονα της αντίστασης», που υποστηρίζεται από το Ιράν, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σύμφωνα με έκθεση του λιβανέζικου πρακτορείου Al Mayadeen.

Το δίκτυο μέσων ενημέρωσης, το οποίο πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός αποτελείται από 53 επιθέσεις στο Ιράκ και 77 στη Συρία. Οι ΗΠΑ διατηρούν βάσεις και στρατεύματα και στις δύο χώρες με δηλωμένο στόχο την καταπολέμηση της αναζωπύρωσης των δυνάμεων του ISIS.

Η έκθεση έρχεται στο φως μία ημέρα μετά τους ισχυρισμούς της Ισλαμικής Αντίστασης στο Ιράκ ότι πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτα εναντίον αμερικανικής βάσης στη Συρία.

09:42 Οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης σχεδιάζουν επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική του Μπάιντεν στη Γάζα

Αμερικανοί ομοσπονδιακοί υπάλληλοι σε 22 υπηρεσίες σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από την εργασία τους αυτή την Τρίτη (16/1) για να διαμαρτυρηθούν για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο της Γάζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Al-Monitor.

Η ομάδα φέρεται να αυτοαποκαλείται «Feds United for Peace». Αποτελείται από δεκάδες κυβερνητικούς υπαλλήλους που θα τηρήσουν μια «ημέρα πένθους» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την έναρξη του πολέμου.

Οι διοργανωτές επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό το φόβο αντιποίνων από την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά δήλωσαν ότι αναμένουν να συμμετάσχουν στην αποχή εκατοντάδες άλλοι υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι κινητοποιήσεις αναμένονται σε υπηρεσίες, όπως το Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικής Ασφάλειας και Βετεράνων, καθώς και οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ και το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών.

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 100 ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

09:34 Μάχες κοντά στο νοσοκομείο al-Aqsa

Το νοσοκομείο al-Aqsa επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις ισραηλινές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που επεκτείνονται στην κεντρική Γάζα.

Στο νοσοκομείο επικρατεί συσκότιση, ενώ βίντεο δείχνουν σφοδρούς πυροβολισμούς και μάχες κοντά στο κτίριο. Οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό έχουν αφεθεί σε μια αβέβαιη μοίρα.

Στρατιωτικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στην εγκατάσταση του νοσοκομείου την τελευταία ώρα.

«Κατοικίες στην περιοχή έγιναν στόχος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος επεκτείνει τις επιχειρήσεις του και πλέον απέχει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από το al-Aqsa», μεταδίδει το Al Jazeera.

09:25 Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του στη Γάζα

«Σήμερα ξυπνήσαμε με τον ήχο των μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή της Ράφα», περιγράφει ο ρεπόρτερ Tareq Abu Azzoum και αναφέρει ότι βομβαρδίστηκε σφοδρά ένα κτίριο κατοικιών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 12 Παλαιστίνιοι.

Η επίθεση έγινε σε μια περιοχή πολύ κοντά στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.

«Οι επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς συνεχίστηκαν επίσης, με ανθρώπους να λένε ότι μαχητές της Χαμάς και Ισραηλινοί στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά», συμπληρώνει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera και σημειώνει ότι στην πόλη έχουν καταστραφεί κατοικίες και πολιτικές υποδομές.

Ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι και να μην μπορούν να φύγουν από τη Χαν Γιουνίς, ενώ ένας μεγάλος αριθμός βρίσκεται κάτω από τα χαλάσματα και δεν μπορεί να λάβει βοήθεια από τις μονάδες διάσωσης.

09:16 Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Υεμένη

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση εναντίον μίας εγκατάστασης ραντάρ των Χούθι στην Υεμένη.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), η οποία είναι υπεύθυνη για τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το US Carney του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ προς την τοποθεσία του ραντάρ.

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η CENTCOM περιέγραψε την επίθεση ως «συνέχεια» των κοινών πυραυλικών μπαράζ ΗΠΑ – Ηνωμένου Βασιλείου αργά το βράδυ της Πέμπτης, τα οποία, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν ως στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Χούθι σε ολόκληρη την Υεμένη.

Αξιωματούχοι των ανταρτών αναφέρουν ότι αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν την πρώτη νύχτα των επιθέσεων. Είναι άγνωστο, ακόμη, αν υπήρξαν θύματα από τη δεύτερη επίθεση.

09:09 Καμπανάκι ΟΗΕ για τις περιορισμένες αποστολές βοήθειας στη βόρεια Γάζα

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για την κατάσταση στη Γάζα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA), η άρνηση του Ισραήλ για πρόσβαση στη βόρεια Γάζα είχε ως αποτέλεσμα να φθάσει εκεί μόλις το 21% του συνόλου των προγραμματισμένων προμηθειών τροφίμων, νερού και φαρμάκων.

Το Ισραήλ έχει περιορίσει σημαντικά τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα του θύλακα από την αρχή του νέου έτους σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αναφέρει ο ΟΗΕ.

«Το ποσοστό άρνησης πρόσβασης για αποστολές στο βόρειο τμήμα του Wadi Gaza που παρατηρήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024 παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση σε σύγκριση με εκείνο του Δεκεμβρίου 2023, όπου πάνω από το 70% (13 από 18) των προγραμματισμένων αποστολών του ΟΗΕ συντονίστηκαν και αναλήφθηκαν», ανέφερε το UNOCHA.

«Κάθε μέρα που δεν παρέχεται βοήθεια έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται ζωές και να υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα», πρόσθεσε.

08:59 Νέες επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης

Τα μέσα ενημέρωσης των Χούθι στην Υεμένη, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έκαναν λόγο για νέες επιδρομές στην πρωτεύουσα Σαναά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύουν την πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σαναά, πραγματοποιώντας επιδρομές», ανέφερε το κανάλι Al Masirah TV.

Υπάρχουν επίσης αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους στην Υεμένη ότι μια αεροπορική βάση κοντά στην πρωτεύουσα έχει δεχθεί επίθεση, ενώ αναφορές υπάρχουν και για αεροπορικές επιθέσεις στην παράκτια πόλη Χοντέιντα.

Μιλώντας στο Reuters, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη νέα αυτή επίθεση, λέγοντας ότι ο στρατός πραγματοποίησε νέα πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη. Ωστόσο, αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ακόμη ότι στο στόχαστρο των ΗΠΑ φέρεται να μπήκε και μία εγκατάσταση ραντάρ των Χούθι.

Άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε μονομερώς από τις αμερικανικές δυνάμεις και εξαπολύθηκε από πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν υποβρύχιους πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη για να βομβαρδίσουν τουλάχιστον 12 τοποθεσίες που χρησιμοποιούν οι Χούθι, σε αντίποινα, όπως είπαν, για τις επιθέσεις τους σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

08:50 Νεκροί μαχητές σε επιδρομή στη Δυτική Όχθη

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τρεις Παλαιστίνιοι μαχητές κατάφεραν να διεισδύσουν σε έναν από τους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πυροβόλησαν μια περίπολο και υπήρξε ανταλλαγή πυρών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν. Ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του, καθώς συνέχισε να ερευνά την περιοχή.

Αυτό δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που συνέβη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το βράδυ της Παρασκευής, καθώς οι επιδρομές ήταν αυξημένες.

08:44 Λουτρό αίματος στον παλαιστινιακό θύλακα

Τουλάχιστον 151 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 248 τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 23.708 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του πολέμου και περισσότεροι από 60.000 έχουν τραυματιστεί.

08:4ο Οι τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Ένας ισραηλινός βομβαρδισμός ενός σπιτιού με εκτοπισμένους κοντά στο πέρασμα της Ράφα σκότωσε 12 ανθρώπους, κυρίως παιδιά, και τραυμάτισε πολλούς Παλαιστίνιους, αναφέρει το Al Jazeera.

Επίσης γίνεται λόγος για αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού στην περιοχή al-Manar, νοτιοανατολικά της πόλης Χαν Γιουνίς χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα ο αριθμός των θυμάτων.

Επίσης, οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται και στους καταυλισμούς στο Bureij και στο Maghazi, ενώ σφοδρές συγκρούσεις και εκρήξεις αναφέρονται και στην περιοχή του νοσοκομείου al-Aqsa στο Deir el-Balah, το οποίο έχει ξεμείνει από καύσιμα.

08:33 Διαδηλώσεις υπερ της Παλαιστίνης

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθούν σε όλο τον κόσμο, καθώς συμπληρώνονται 100 ημέρες από την ένραξη του πολέμου στη Γάζα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να βγουν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν.

Ήδη μία διαδήλωση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην Κουάλα Λουμπούρ, όπου ο κόσμος έχει συγκεντρωθεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ για να «στείλει ένα μήνυμα», όπως μεταδίδει η Florence Looi του Al Jazeera από την πόλη.

Επίσης διαδηλώσεις θα γίνουν σήμερα και αύριο σε:

  • Λονδίνο
  • Παρίσι
  • Βιέννη
  • Βερολίνο
  • Γιοχάνεσμπουργκ
  • Αμμάν
  • Ουάσινγκτον
  • Σικάγο

08:25 Τα σημαντικότερα γεγονότα κατά τη διάρκεια της νύχτας

  • Ο αμερικανικός στρατός εκτόξευσε πυραύλους κρουζ εναντίον μιας εγκατάστασης ραντάρ των Χούθι σε μια δεύτερη νύχτα επιθέσεων στην Υεμένη.
  • Οι Ισραηλινοί περιορίζουν σημαντικά τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
  • Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη «φρικτή» κατάσταση στη Γάζα εν μέσω «αδυσώπητων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων».
  • Τρεις Παλαιστίνιοι έφηβοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά σε οικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  • Οι νυχτερινές στρατιωτικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Φωτιά στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τον Λίβανο και αναζητούν καταφύγιο στη Συρία

«Η μοίρα μας είναι να ζήσουμε όλη τη ζωή μας στο έλεος του πολέμου και ο πόλεμος δεν έχει έλεος» - Φλέγεται ο Λίβανος, χιλιάδες εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024