Νέα Υόρκη: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο δάσος στον κόσμο – Το είχαν δει και οι δεινόσαυροι
Επιστήμονες γνώριζαν εδώ και χρόνια την ύπαρξη του συγκεκριμένου δάσους αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνήθηκε σε βάθος.
Το αρχαιότερο δάσος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Γη ανακάλυψαν επιστήμονες από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το οποίο μάλιστα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τη Νέα Υόρκη.
Η ομάδα των επιστημόνων γνώριζε εδώ και χρόνια την ύπαρξη του συγκεκριμένου δάσους αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ερευνήθηκε σε βάθος για να διαπιστωθεί η ηλικία των φυτών και των δέντρων που φύονται εκεί.
Το δάσος είχε ενδείξεις ότι υπήρχαν εκεί κάποια πολύ πρώιμα φυτά – ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να τα έχουν δει ακόμη και οι δεινόσαυροι, αναφέρει το BBC.
Οι ομάδες, από το Πανεπιστήμιο του Binghamton στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, πιστεύουν ότι το δάσος απλωνόταν σε μία έκταση περίπου 400 χιλιομέτρων.
Η ανακάλυψή αφορά τη μελέτη της παλαιοβοτανικής
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το δάσος στον πυθμένα ενός λατομείου σε ένα μέρος που ονομάζεται Κάιρο, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η χαρτογράφηση της περιοχής ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, το 2019.
Εξετάζοντας τα απολιθώματα διαφόρων φυτών και δέντρων που βρέθηκαν στην περιοχή, ανακάλυψαν ότι πρόκειται για το αρχαιότερο δάσος που έχει βρεθεί στη Γη μέχρι στιγμής. Άλλα εξαιρετικά παλιά δάση περιλαμβάνουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και το δάσος Γιοκουσίμα στην Ιαπωνία.
Οι ειδικοί εργάζονται για να μάθουν τις ακριβείς ηλικίες των φυτών
Η ανακάλυψή τους αφορά τη μελέτη της παλαιοβοτανικής, δηλαδή τη μελέτη αρχαίων φυτών. Οι ειδικοί εργάζονται για να μάθουν τις ακριβείς ηλικίες των φυτών και των δέντρων που φύονται στην περιοχή, όπου βράχοι ηλικίας έως και 385 εκατομμυρίων ετών φέρονται να συγκρατούν τον απολιθωμένο θησαυρό της δασικής περιοχής.
Πολλά από τα απολιθωμένα δέντρα που βρέθηκαν σε αυτό το δάσος θα αναπαράγονταν χρησιμοποιώντας σπόρους. «Η περιοχή του Καΐρου είναι πολύ ιδιαίτερη», δήλωσε το 2019 στο Science ο Κρίστοφερ Μπέρι, παλαιοβοτανολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
«Περπατάτε μέσα στις ρίζες αρχαίων δέντρων. Στεκόμαστε στην επιφάνεια του λατομείου μπορούμε να ανακατασκευάσουμε στη φαντασία μας το ζωντανό δάσος γύρω μας», είχε πει.
Εδώ και χρόνια, ο Μπέρι και οι συνάδελφοί του εξετάζουν απολιθώματα φυτών και δέντρων στην περιοχή για να τους βοηθήσουν να χτίσουν την υπόθεσή τους.
Το δάσος, που απέχει μόλις δύο ώρες οδήγησης από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον της Νέας Υόρκης.
Όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την ακριβή τοποθεσία θα απογοητευτούν, τουλάχιστον προς το παρόν – το λατομείο ανήκει στην πόλη του Καΐρου και επί του παρόντος προορίζεται αυστηρά για επιστημονική μελέτη, από ενδιαφέρον για τη διατήρηση της περιοχής.
- Ο Φρανκ Άουερμπαχ, ο κορυφαίος παραστατικός ζωγράφος που διέφυγε από τους Ναζί, πέθανε στα 93 του
- Τόμας Γουόκαπ: Το πιο χρήσιμο μηδενικό!
- Λίβανος: Το Ισραήλ εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης – Τουλάχιστον έξι νεκροί κοντά στη Βηρυτό
- Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκίνησε τώρα, τώρα απλώς πέφτουν οι τίτλοι τέλους
- Αρκάς: Μια καλημέρα με αέρα… μετανάστευσης
- Ο πονοκέφαλος του Χατζηδάκη, θα πούμε το νερό, νεράκι και το φαί, φαγάκι