Κορονοϊός: Πώς θα είχαν αποφευχθεί οι θάνατοι – Τα συμπτώματα στα παιδιά που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η έξαρση του κορονοϊού σε συνδυασμό με την γρίπη και τις ιώσεις. Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 01-07/01, ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 78, ενώ καταγράφηκαν 93 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 56-96 έτη).
Σημειώνεται πως ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023.
Οι θάνατοι από κορονοϊό «θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί από τον εμβολιασμό»
Μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, ανέφερε πως εκείνο που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι οι θάνατοι από κορονοϊό, με την ίδια να συστήνει στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά νόσηση.
«Ευτυχώς τώρα έχουμε μία σταθερότητα ως προς τις νέες εισαγωγές. Το δυσάρεστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι οι θάνατοι που έφτασαν τους 93. Μας ανησυχεί από την άποψη ότι δεν θέλουμε ούτε ένα θάνατο και οι θάνατοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί από τον εμβολιασμό».
Πότε πρέπει να πάμε το παιδί μας σε γιατρό
«Βλέπουμε ότι η διάμεση ηλικία είναι γύρω στα 80-85 έτη, που σημαίνει ότι εάν είχαν εμβολιαστεί κι εάν κάποιος έχει πυρετό και άλλα συμπτώματα κορονοϊού, πρέπει άμεσα να διαγνωστεί ώστε και τα αντιικά φάρμακα να μπορέσει να λάβει και να έχει μικρότερη πιθανότητα για σοβαρή νόσηση».
Όσον αφορά τα παιδιά που νοσούν με Covid, η κα Ψαλτοπούλου τονίζει πως τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς είναι ο επίμονος πυρετός, η κακουχία του παιδιού ή μία δυσκολία στην κατάποση. Εάν εμφανιστούν τα παραπάνω συμπτώματα συστήνεται η επικοινωνία με τον παιδίατρο.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα περιστατικά Long Covid, για τα οποία δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης, ωστόσο τα συμπτώματα αφορούν την παράταση και την επιδείνωση των συμπτωμάτων κορονοϊού ενώ ο ασθενής έχει βγει αρνητικός και έχουν περάσει 2 με 3 μήνες, την κόπωση, το brainfog, αλλά και την απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις