Ισότητα στον γάμο: Η Ολλανδία έκανε τον πρώτο γκέι γάμο το 2001 – Εμείς πότε;
Στην Ολλανδία, έχουν γίνει περισσότεροι από 18.000 γάμοι ομοφυλόφιλων από το 2001 — περίπου το 53% από αυτούς μεταξύ δύο γυναικών
Πριν από είκοσι χρόνια, αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Απριλίου, ο δήμαρχος του Άμστερνταμ παντρεύτηκε τέσσερα ζευγάρια στο Δημαρχείο, καθώς η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο με νομιμοποιημένους γάμους ομοφύλων.
«Υπάρχουν δύο λόγοι για να χαίρεσαι», είπε ο δήμαρχος Job Cohen στους νεόνυμφους πριν σερβιριστεί ροζ σαμπάνια και ροζ κέικ. «Γιορτάζεις τον γάμο σου, και γιορτάζεις επίσης το δικαίωμά σου να παντρευτείς».
Ο γάμος ομοφύλων είναι πλέον νόμιμος σε 28 χώρες παγκοσμίως, καθώς και στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν
Αυτό περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Η Ταϊβάν είναι το μόνο μέρος στην Ασία που κάνει βήματα. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη αφρικανική χώρα που εφαρμόζει τους γκέι γάμους.
«Αν μου έλεγες πριν από 20 χρόνια ότι σήμερα ο γάμος ομοφύλων θα ήταν πραγματικότητα σε 29 χώρες, δεν θα σε πίστευα», είπε στο AP η Jessica Stern, εκτελεστική διευθύντρια της παγκόσμιας ομάδας για τα δικαιώματα LGBTQ OutRight Action International.
«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»
Ωστόσο, σημείωσε πόσο πολωμένος είναι ο κόσμος όσον αφορά την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+, με σχεδόν 70 χώρες να συνεχίζουν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
«Η πρόοδος ήταν μεγάλη, αναμφίβολα. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», είπε ο Στερν.
Σε πολλές χώρες, ακόμη και εκτός της Ασίας και της Αφρικής, η αντίθεση στην ισότητα του γάμου παραμένει σφοδρή. Στη Γουατεμάλα, ορισμένοι νομοθέτες πρότειναν ένα νομοσχέδιο που θα απαγόρευε ρητά τους γάμους ομοφυλόφιλων. Στην Πολωνία, ο πρόεδρος Andrzej Duda επανεξελέγη πέρυσι μετά από μια εκστρατεία που παρουσίαζε το κίνημα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ως πιο επιβλαβές από τον κομμουνισμό.
Η Πολωνία συγκαταλέγεται σε ένα συμπαγές μπλοκ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν αντισταθεί στους γάμους ομοφύλων, ενώ 16 χώρες στη Δυτική Ευρώπη τον έχουν νομιμοποιήσει.
Σύμφωνα συμβίωσης αντί για γάμο
Αρκετές χώρες στην Ευρώπη — συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Τσεχικής Δημοκρατίας — παρέχουν αστικές ενώσεις για ομόφυλα ζευγάρια. Αλλά ακόμα κι αν αυτές οι ρυθμίσεις προσφέρουν πολλές από τις προστασίες του γάμου, πολλοί ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές τις θεωρούν υποτιμητικές, δεύτερης κατηγορίας.
Στην Ολλανδία, έχουν γίνει περισσότεροι από 18.000 γάμοι ομοφυλόφιλων από το 2001 — περίπου το 53% από αυτούς μεταξύ δύο γυναικών, σύμφωνα με την Ολλανδική Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Κάθε χρόνο περίπου 400 γάμοι ομοφυλόφιλων διαλύονται, λέει το γραφείο.
Το Άμστερνταμ θα γιορτάσει την επέτειο της 1ης Απριλίου με ένα διαδικτυακό συμπόσιο και μια διαδρομή «βόλτα στο ουράνιο τόξο» κατά μήκος 20 τοποθεσιών που θεωρούνται σημαντικές στον αγώνα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Πού είναι νόμιμος ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Ως επί το πλείστον, οι θρησκείες στις χώρες του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων μπόρεσαν να διατηρήσουν τις δικές τους τελετουργίες γάμου.
Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες νομικές υποθέσεις με μεγάλη δημοσιότητα, όπως μια που έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, η οποία αφορούσε έναν συντηρητικό χριστιανό αρτοποιό που αρνήθηκε να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για ένα γκέι ζευγάρι.
Ένα άλλο επιχείρημα ήταν ότι η νομιμοποίηση του γάμου ομοφύλων θα υπονόμευε τον ίδιο τον θεσμό του γάμου.
Στην Αφρική, όπου οι θρησκευτικές και πολιτιστικές παραδόσεις συχνά συνοφρυώνουν την ομοφυλοφιλία, καμία χώρα δεν φαίνεται σε καλό δρόμο για να ενταχθεί σύντομα στη Νότια Αφρική στη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλοφίλων.
Η κατάσταση είναι πιο ρευστή στην Ασία. Στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης προτάθηκε ένα νομοσχέδιο για τη συντροφική σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Στην Ιαπωνία, όπου ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις, ένα δικαστήριο αποφάσισε πρόσφατα ότι ο γάμος ομοφυλόφιλων πρέπει να επιτρέπεται σύμφωνα με το σύνταγμα. Η απόφαση δεν έχει άμεση νομική ισχύ, αλλά ακτιβιστές λένε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες δικαστικές υποθέσεις και να τονώσει την προσπάθειά τους για κοινοβουλευτική συζήτηση σχετικά με την επιτρεπτή του γάμου ομοφύλων.
Η Ινδία κατέρριψε έναν νόμο της αποικιακής εποχής το 2018 που καθιστούσε το γκέι σεξ τιμωρούμενο με φυλάκιση έως και 10 ετών, ενώ υπάρχουν και κάποιες ανοιχτά γκέι διασημότητες. Ωστόσο, ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου παραμένει παράνομος. Η κυβέρνηση λέει ότι τα γκέι και λεσβιακά ζευγάρια δεν δικαιολογούν το καθεστώς της «οικογενειακής μονάδας».
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
- Μπόνους δόμησης: Μάχη χαρακωμάτων δημάρχων – ΥΠΕΝ μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Ομπράντοβιτς: «Δεν θέλω να υποτιμήσω τη δουλειά του Σπανούλη στη Μονακό, αλλά…»
- Εύβοια: «Τα παιδιά αυτά λειτούργησαν ως μαριονέτες» – Νέα στοιχεία για τη δολοφονία
- Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Εκτός εκπομπής – Τι είπε η Ανθή Βούλγαρη για την απουσία του
- Βεζένκοφ – Ναν: Ανταγωνισμός για τα πρωτεία