Η παταγώδης αποτυχία της Γιουνάιτεντ: Ο Μπρούνο Φερνάντες και το 2/14 σε μεταγραφές 50+ εκατομμυρίων
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια πάνω από 50 εκατ. λίρες για 14 μεταγραφές και στις 12 έχει αποτύχει παταγωδώς. Το success story με Μπρούνο και Λισάντρο και ο Μαγκουάιρ
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας από την ημέρα που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σύλλογο το καλοκαίρι του 2013, με τους «κόκκινους διαβόλους» εδώ και 11 χρόνια να μην μπορούν να σηκώσουν κεφάλι με τίποτα.
Σε όλα αυτά τα χρόνια η μία αποτυχία διαδεχόταν και διαδέχεται την άλλη, τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε διοικητικό, αλλά κυρίως σε μεταγραφικό. Τα χρήματα που έχει ξοδέψει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 11 χρόνια είναι αδιανόητα και αυτό που έχει καταφέρει είναι μια «τρύπα» στο νερό, αφού είναι χωρίς πρωτάθλημα από το 2013 και το «αντίο» του Σκωτσέζου θρύλου, ενώ πλην ελαχίστων εξαιρέσεων έχει πετάξει από πάνω της ακόμη και την ταυτότητα και το mentality που είχε με τον Σερ Άλεξ.
Πώς έχει καταφέρει η Γιουνάιτεντ να «πετάξει» 1 δισεκατομμύριο ευρώ
Το απόλυτο «φιάσκο» της Γιουνάιτεντ ξεκινάει σε διοικητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο επιλογών με τους «κόκκινους διαβόλους» να έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά από επενδύσεις σε παίκτες που αποτέλεσαν σούπερ σταρ πριν τη Γιουνάιτεντ, όμως στο «Ολντ Τράφορντ» προσέφεραν ελάχιστα.
Συνολικά η αγγλική ομάδα έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά, που ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο, ενώ έχουν στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. λίρες 14 ποδοσφαιριστές σε αυτά τα 11 χρόνια. Από αυτούς, όμως οι 12 έχουν αποτύχει και μόλις δύο κατάφεραν να κάνουν «απόσβεση» τα χρήματα που δαπανήθηκαν.
Ο «άγιος» Μπρούνο και ο Λισάντρο Μαρτίνες
Ο πρώτος και καλύτερος είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο Μπρούνο Φερνάντες, ο νυν αρχηγός της ομάδας, ο οποίος αποκτήθηκε από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας πριν από τέσσερα χρόνια για 46 εκατ. λίρες, που με τα μπόνους θα έφτανε τα 68. Τελικά, όχι μόνο τα έπιασε, αλλά αποτελεί και τον κορυφαίο παίκτη της ομάδας σταθερά σε αυτή την τετραετία με 70 γκολ σε 212 ματς.
Ο δεύτερος χωρίς το ίδιο δείγμα με τον Πορτογάλο είναι ο Λισάντρο Μαρτίνες, που αποκτήθηκε πέρσι από τον Άγιαξ, με τον Έρικ Τεν Χαγκ να δικαιώνεται για την επιλογή του, αφού ο Αργεντινός έχει καταφέρει να δικαιολογήσει και με το παραπάνω τα 57 εκατ. λίρες που έβγαλε από τα ταμεία της η Γιουνάιτεντ το περασμένο καλοκαίρι, αφού πρόκειται για τον πιο ολοκληρωμένο αμυντικό που έχει μεταγραφεί στη Γιουνάιτεντ εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Οι τεράστιες αποτυχίες Σάντσο, Πογκμπά και Άντονι
Οι εξαιρέσεις στον κανόνα της Γιουνάιτεντ είναι οι Φερνάντες και Λισάντρο, αφού από εκεί και πέρα, μια περίπτωση είναι χειρότερη από την άλλη. Τελευταίο και τρανταχτό παράδειγμα είναι αναμφίβολα ο Τζέιντον Σάντσο, ο οποίος πήγε στη Γιουνάιτεντ από την Ντόρτμουντ για 73 εκατ. λίρες πριν από δύο καλοκαίρια, όμως έφυγε πριν λίγες ώρες κακήν κακώς και χωρίς ουσιαστικά να προσφέρει τίποτα με δανεισμό. Και επέστρεψε στη Βεστφαλία.
Και όμως ο Σάντσο δεν είναι η χειρότερη κίνηση της Γιουνάιτεντ, αφού οι κόκκινοι διάβολοι το καλοκαίρι του 2016 είχαν δαπανήσει 89 εκατ. λίρες (120 εκατ. ευρώ) για να πάρουν πίσω τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους, όταν πριν λίγα χρόνια ο Σερ Άλεξ Φέρκιουσον τον είχε αφήσει ελεύθερο! Η προσφορά του πλην της πρώτης του σεζόν ήταν μηδαμινή, έφυγε με τεράστια γκρίνια από τον κόσμο, με τη διοίκηση να παραδέχεται το μεγάλο λάθος της.
Η τρίτη πιο μεγάλη αποτυχία είναι ένας εν ενεργεία παίκτης της ομάδας. Ο λόγος για τον Άντονι, ο οποίος έγινε κάτοικος Μάντσεστερ κατόπιν εισήγησης του Τεν Χαγκ για 85,5 εκατ. λίρες και κατάφερε να μην προσφέρει το παραμικρό. Ειδικά, φέτος είναι από τους χειρότερους παίκτες της ομάδας, ενώ τέθηκε και για κάποιο καιρό στο περιθώριο γιατί είχε εμπλακεί σε υπόθεση βιασμού, αν και δικαιώθηκε. Σκόραρε 8 γκολ την περασμένη σεζόν, αλλά δεν κατάφερε να βρει δίχτυα αυτή τη σεζόν ή να σημειώσει μία ασίστ.
Ο Μαγκουάιρ και άλλοι 8
Οι αποτυχίες της Γιουνάιτεντ ξεκινούν ουσιαστικά από τον Άνχελ Ντι Μαρία, ο οποίος άντεξε μόλις μια σεζόν στη Γιουνάιτεντ, παρότι την περίοδο που μεταγράφηκε στην Premier League θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.
Ο Κασεμίρο που επίσης ήρθε την περασμένη σεζόν μπορεί να μην αντέξει πολύ περισσότερο από τον πρώην συμπαίκτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης, παρά το γεγονός ότι έδειξε σε εξαιρετική κατάσταση την περασμένη σεζόν. Φέτος, είναι σκιά του εαυτού του, ενώ έχει και τραυματισμούς. Και αυτός όπως και ο Ντι Μαρία πήγε σαν top class ποδοσφαιριστής, που έχει κατακτήσει τα πάντα.
Για τα λεφτά που δαπανήθηκαν όπως θα δείτε και στον πίνακα παρακάτω είναι αποτυχίες και οι μεταγραφές των Ρομέλου Λουκάκου, Φρεντ, Άαρον Γουάν Μπισάκα, αλλά και οι πιο πρόσφατες. Αυτές των Μέισον Μάουντ και Ράσμους Χόιλουντ. Και οι δύο μεταγράφηκαν φέτος στους κόκκινους διαβόλους και δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Ο Χόιλουντ είναι με βάση τη στατιστική από τους χειρότερους επιθετικούς τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ ο Μάουντ είναι μεταξύ ιατρείου και φυσικοθεραπευτηρίου στο Κάρινγκτον.
Ο Χάρι Μαγκουάιρ, από την άλλη, αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Η μεταγραφή του είναι σίγουρα αποτυχημένη, ειδικά για τα λεφτά που δαπανήθηκαν, όμως άντεξε παρά τα όσα έχει ακούσει και έμεινε στην ομάδα. Μάλιστα, κατάφερε να αναδειχθεί ο παίκτης του μήνα στην Premier League τον Νοέμβριο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άξιζε τα 80 εκατ. που έδωσε η ομάδα στη Λέστερ.
Οι μεταγραφές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχουν στοιχίσει πάνω από 50 εκατ. λίρες
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Αρμάνι
- Γιατί όλο και περισσότεροι Ισραηλινοί γίνονται κατάσκοποι για το Ιράν
- Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός 83-84: Πήρε το «θρίλερ» και χτίζει σερί
- Γαλλία: Πώς προετοιμάζεται για τσουνάμι σε Μεσόγειο και Ατλαντικό
- Συντριβή αεροπλάνου, σαμποτάζ (;) σε υποθαλάσσιο καλώδιο και το ΝΑΤΟ σε… εγρήγορση
- «Δεν είμαστε πια παγιδευμένοι σε κουτάκια» – Η σκηνοθέτις του «Babygirl» για το ηλικακό χάσμα