Αγιά Σοφιά: Εισιτήριο 25 ευρώ για τους τουρίστες από Δευτέρα
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο αποκατάστασης
- Ισχυροί άνεμοι στη Φθιώτιδα ξερίζωσαν δέντρα και ξήλωσαν τέντες - Σοβαρές ζημιές σε σκάφη
- Τη θεατρική παράσταση «Κανόνια και Τρομπέτες» είδε ο Ανδρουλάκης - Ποιοι τον συνόδευαν
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Διάχυτη η απογοήτευση μετά την διάσκεψη για την κλιματική κρίση - «Καμία χώρα δεν πήρε αυτά που ήθελε»
Σε ισχύ τίθεται από αύριο 15 Ιανουαρίου η απόφαση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στην Αγιά Σοφιά για τους αλλοδαπούς τουρίστες.
Το υπουργείο ολοκλήρωσε τον διαχωρισμό των εισόδων για εκείνους που θα εισέρχονται στο μνημείο ως προσκυνητές και εκείνους που θα το επισκέπτονται για πολιτιστικούς ή τουριστικούς σκοπούς. Η είσοδος για τους αλλοδαπούς που θα εισέρχονται στο ιστορικό τέμενος για τουριστικούς σκοπούς ανέρχεται στα 25 ευρώ.
Ειδικοί πάντως επισημαίνουν τα προβλήματα στατικότητας του μνημείου και ζητούν να περιοριστούν δραστικά οι επισκέψεις
Σχετική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρει: «Στο πλαίσιο των εργασιών αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου που ξεκίνησε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Έρσοϊ προβλέπεται η εγκατάσταση εκδοτηρίου εισιτηρίων σε συγκεκριμένο μέρος που έχει ήδη προετοιμαστεί για τους επισκέπτες και θα τεθεί σε λειτουργία στις 15 Ιανουαρίου.
Επιπλέον έχει γίνει η εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, συστημάτων ανίχνευσης πυρκαγιάς καθώς και συστημάτων ανακοίνωσης έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας κατά μήκος της διαδρομής περιήγησης στα αξιοθέατα του τεμένους».
Δωρεάν για τους πολίτες της Τουρκίας
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, ότι «οι υπήκοοι της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκέπτονται για σκοπούς θρησκευτικής λατρείας το τέμενος θα συνεχίσουν να εισέρχονται δωρεάν από την προβλεπόμενη για αυτό το λόγο είσοδο».
Στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου επισημαίνεται ότι oι εργασίες καθαρισμού και προστασίας των μαρμάρινων καλυμμάτων και των ξύλινων κιγκλιδωμάτων στον όροφο της στοάς του μνημείου πραγματοποιήθηκαν από συντηρητές κατόπιν της έγκρισης και επίβλεψης της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής.
Επίσης με ένα ειδικό σύστημα ακουστικών και μέσω ενός QR code οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το μνημείο σε 23 γλώσσες σε ένα ήσυχο περιβάλλον χωρίς να ενοχλούν τους προσκυνητές που θα προσεύχονται σε αυτό.
Θέμα στατικότητας
Πριν από δύο μήνες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, Σερίφ Γιασάρ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αγιά Σοφιά, λέγοντας πως αν δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό καθώς «κομμάτια πέφτουν από τα σημεία σύνδεσης».
Ο ίδιος ζήτησε να περιοριστούν δραστικά οι επισκέψεις στο μνημείο και να μην γίνονται δεκτές ομάδες πλέον των 25 ατόμων. «Ακόμη και η αναπνοή από τους εκατοντάδες ανθρώπους μειώνουν τη διάρκεια ζωής του ιστορικού οικοδομήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Τον κίνδυνο κατάρρευσης του μνημείου είχε επισημάνει και ο γνωστός στην Τουρκία ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί. «Πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν» είχε δηλώσει σε τηλεοπτική εκπομπή.
Τον περασμένο καλοκαίρι, ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγιάς Σοφιάς, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την αρμόδια επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Στη συνέχεια θα επισκευαστεί και θα τοποθετηθεί στη θέση του το μολύβδινο κάλυμμα. Επίσης θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες, συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις