Ασφαλείς οι ναυτικοί του υπό κατάληψη ελληνόκτητου St. Nikolas – Η εταιρεία ήρθε σε επικοινωνία με το πλήρωμα
Όλα τα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας δόκιμος (καθώς και 18 υπήκοοι Φιλιππίνων), είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς.
Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι τα 19 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Bandar Abass στο Ιράν.
H πλοιοκτήτρια εταιρεία «Empire Navigation» κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με μέλη του πληρώματος για πρώτη φορά μετά το περιστατικό της Πέμπτης όταν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο (τάνκερ) κατελήφθη από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν.
Εντοπίστηκε χθες, Σάββατο, ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ
Όπως αναφέρει η εταιρεία όλα τα μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας δόκιμος (καθώς και 18 υπήκοοι Φιλιππίνων), είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς.
Το πλοίο είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου με προορισμό την Αλιάγα της Τουρκίας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Το πλοίο είχε ναυλώσει η τουρκική εταιρεία Tupras.
Το St. Nikolas που κατελήφθη την Πέμπτη (11/1) από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, εντοπίστηκε χθες, Σάββατο ανατολικά του ιρανικού νησιού Κεσμ.
«Το ελληνόκτητο, ασφαλισμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο και με σημαία των Νησιών Μάρσαλ δεξαμενόπλοιο Suezmax ST NIKOLAS, φορτωμένο με 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρακινό αργό πετρέλαιο, εντοπίσθηκε σήμερα ανατολικά του Νησιού Κεσμ του Ιράν. Το AIS (αυτόματο σύστημα αναγνώρισης πλοίων) είναι εκτός λειτουργίας», ανέφερε συγκεκριμένα.
Η διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν
Η προηγούμενη ονομασία του πλοίου ήταν «Suez Rajan» και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.
Το συγκεκριμένο πλοίο είχε εμπλακεί και σε υπόθεση παραβίασης των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μονομερώς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, ενώ παράλληλα έχουν και νομοθεσία σε ισχύ που επιβάλλει περιουσιακά στοιχεία οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές να χρησιμοποιούνται για αποζημίωση θυμάτων τρομοκρατίας, όπως π.χ. τα θύματα της 11/09/2001.
Τον Φεβρουάριο του 2022, η ομάδα United Against Nuclear Iran δήλωσε ότι υποπτεύεται ότι το δεξαμενόπλοιο μετέφερε πετρέλαιο από το νησί Khargh του Ιράν, τον κύριο τερματικό σταθμό διανομής πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.
Οι αμερικανικές αρχές κατηγόρησαν την πλοιοκτήτρια εταιρεία ότι παραβίαζε τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ενώ παράλληλα υπήρξε και αίτημα κατάσχεσης του φορτίου του συγκεκριμένου πλοίου, επειδή θεωρήθηκε ότι τα χρήματα από την πώλησή του θα κατέληγαν στους Φρουρούς της Επανάστασης που θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ως αποτέλεσμα αυτής της δικαστικής διαμάχης το πλοίο καθηλώθηκε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Σιγκαπούρης για μήνες. Τελικά, η πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation θα δηλώσει ένοχη στη βάρος της κατηγορία, θα πληρώσει πρόστιμο 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα συμμορφωθεί στο αίτημα κατάσχεσης του φορτίου, που τελικά θα μεταφορτωθεί τον περασμένο Αύγουστο. Οι αμερικάνικες αρχές είχαν θεωρήσει την υπόθεση μια μεγάλη επιτυχία τους.
Στη συνέχεια το πλοίο θα μετονομαστεί από Suez Rajan σε St Nikolas και θα αναχωρήσει από το Χιούστον του Τέξας.
Έτσι η τρέχουσα εξέλιξη με την κατάληψη του πλοίου αποτελεί ένα είδος απάντησης της Τεχεράνης.
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»