Ισλανδία: Νέα ηφαιστειακή έκρηξη – Η λάβα έφτασε στα πρώτα σπίτια του Γκρίνταβικ, έφυγαν άρον-άρον οι κάτοικοι
Δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, εκτεθειμένες στον κίνδυνο είναι οι υποδομές της περιοχής - Είναι η δεύτερη φορά, σε σύντομο διάστημα, που οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους
- Πού βρίσκεται η Ahoo Daryaei; - «Αν την έχουν πειράξει θα πάρουν φωτιά οι δρόμοι»
- Όσα συνέβησαν μέσα στην έπαυλη του Φρανκ Σινάτρα – Τζόγος και κρυφές ερωτικές συναντήσεις
- Νέες ισραηλινές σφαγές σε Βηρυτό και Γάζα που παραπέμπει στην «Αποκάλυψη»
- Πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Μήπως είναι πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία του;
Η λάβα από την ηφαιστειακή έκρηξη, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη νοτιοδυτική Ισλανδία, έφθασε σήμερα στο λιμάνι Γκρίνταβικ, όπου δύο σπίτια έπιασαν φωτιά, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.
Έφυγαν άρον-άρον από τα σπίτια τους οι κάτοικοι, δεν κινδύνευσαν ζωές
Οι μερικές δεκάδες κάτοικοι, οι οποίοι είχαν επιστρέψει στα τέλη Δεκεμβρίου στο Γκρίνταβικ, απ’ όπου είχαν απομακρυνθεί τον Νοέμβριο, επειδή υπήρχαν φόβοι για έκρηξη του ηφαιστείου, απομακρύνθηκαν πάλι επειγόντως στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, μερικές ώρες αφότου άρχισε η έκρηξη.
«Δεν κινδυνεύουν ζωές, αν και υποδομές μπορεί να απειλούνται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρόεδρος της Ισλανδίας Γκούντνι Γιοχάνεσον, προσθέτοντας ότι οι πτήσεις των αεροπλάνων δεν έχουν διακοπεί.
Δείτε βίντεο – Η λάβα εκλύεται από το ηφαίστειο και πλησιάζει απειλητικά το Γκρίνταβικ
Πόσα ενεργά ηφαίστεια έχει η Ισλανδία
Η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια και βρίσκεται πάνω σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία κατά μήκος της γραμμής της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Ως εκ τούτου, η χώρα είναι συνηθισμένη σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αν και συχνά συμβαίνουν στην άγρια φύση, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Το ηφαιστειακό σύστημα Bárðarbunga στο κέντρο της χώρας εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα (32 τετραγωνικά μίλια) ορεινών περιοχών, αλλά δεν προκάλεσε ζημιές σε κοινότητες.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι η τελευταία σειρά εκρήξεων θα προκαλέσει το ίδιο χάος με αυτό που παρατηρήθηκε το 2010, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, καθώς είναι απίθανο να περιλαμβάνει παγετώδεις πάγους που οδήγησαν σε ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις