Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Νέο βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Χαμάς - Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι χτύπησαν ξανά τους Χούθι

Live: Νέο βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Χαμάς – Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι χτύπησαν ξανά τους Χούθι

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Πάνω από 30.000 είναι οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στη Γάζα, ενώ ο πόλεμος επεκτείνεται με τις επιθέσεις στην Υεμένη - Συμπληρώθηκαν 100 μέρες αιματοχυσίας

Εκατό ημέρες από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, η αιματοχυσία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ενώ το τέλος της σύγκρουσης φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Διαδηλώσεις έγιναν σε όλον τον κόσμο ζητώντας κατάπαυση πυρός ενώ μεγάλες κινητοποιήσεις γίνονται στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων με τους συγκεντρωμένους να ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ερυθρά μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, ενώ σύμφωνα με αναλυτές ο πόλεμος γίνεται πλέον περιφερειακός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι πιθανόν το Ισραήλ καταλάβει τη συνοριακή γραμμή Αιγύπτου – Γάζας, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Ανάρτηση Μπλίνκεν για τους ομήρους

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, συμμετέχει στις εκκλήσεις για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, καθώς συμπληρώνεται η 100η ημέρα της αιχμαλωσίας τους.

«100 ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε ο Αντονι Μπλίνκεν σε ανάρτησή του στο X.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ησυχάσουν έως ότου όλοι οι εναπομείναντες όμηροι, συμπεριλαμβανομένων έξι Αμερικανών, επανενωθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα», πρόσθεσε.

05:00 Συγκρούσεις στη Χαν Γιουνίς

Οι ήχοι έντονων πυροβολισμών ακούστηκαν απόψε στην πόλη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται.

04:30 «Δολοφονήθηκε» και άλλος δημοσιογράφος από ισραηλινά πυρά

Παλαιστίνιος 28 ετών, εικονολήπτης και δημοσιογράφος του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Γαντ, το οποίο έχει έδρα το Κάιρο, σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το δίκτυο, αποδίδοντας τον θάνατό του σε πλήγμα του ισραηλινού στρατού.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο εικονολήπτης του Αλ Γαντ, Γιάζαν αλ Ζουαΐντι, δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά» ενώ βρισκόταν «στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε μέσω X το τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες (περισσότερα εδώ).

04:00 Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι κατέρριψαν πύραυλο κρουζ κατά πλοίων από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι

Μαχητικό αεροσκάφος των ΗΠΑ κατέρριψε πύραυλο κρουζ κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν περιοχές της Υεμένης από τους μαχητές Χούτι προς το USS Laboon, το οποίο επιχειρούσε στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM).

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές, σύμφωνα με την CENTCOM.

03:45 Δεν έχει σχέση αν θα κατατάξουμε τους Χούθι στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, λέει ο Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φαίνεται να μετριάζει τις προσδοκίες ότι θα χαρακτηρίσει τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση, δύο ημέρες αφότου αποκάλεσε τρομοκρατική οργάνωση την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα ανταρτών που κυβερνά περίπου το 1/3 της Υεμένης.

«Είναι άσχετο αν έχουν χαρακτηριστεί», λέει ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Πενσιλβάνια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα κάνει αυτό το βήμα μετά την εντατικοποίηση της ρητορικής του εναντίον των Χούθι.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του, ο Μπάιντεν αφαίρεσε την καταχώριση των Χούθι στον κατάλογο των τρομοκρατών, υπό την πίεση προοδευτικών που υποστήριζαν ότι αυτό έβλαπτε τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

03:30 Ανακαταλαμβάνουν εδάφη στη βόρεια Γάζα η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ σύμφωνα με το Al Mayadeen

Μαχητές των κινημάτων αντίστασης Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ ελέγχουν πλέον το 50% των περιοχών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, μόλις δύο εβδομάδες μετά την κατοχή του 30% των περιοχών αυτών, μετέδωσε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Mayadeen με έδρα τη Βηρυτό, επικαλούμενο ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης του καθεστώτος αναφέρονταν στη «μακρά» τρίτη φάση του πολέμου, η οποία ανακοινώθηκε από τον υπουργό Στρατιωτικών Υποθέσεων Γιοάβ Γκαλάντ την περασμένη εβδομάδα και περιλαμβάνει «διαφορετικούς τύπους ειδικών επιχειρήσεων». Περιέγραψαν τη φάση αυτή ως ένα στάδιο εγκατάλειψης του στόχου της εξόντωσης της Χαμάς.

Τα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τακτική που χρησιμοποιεί το καθεστώς κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι ο στρατός δεν έχει καταφέρει να πάρει υπό τον έλεγχό του ούτε καν τους προσφυγικούς καταυλισμούς στις πόλεις Ράφα και Χαν Γιουνίς, αμφότερες στη νότια Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τη διαδρομή Φιλαδέλφεια στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο.

03:10 Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στην πόλη Καλκίγια της Δ. Όχθης, κατεδαφίζουν σπίτι που ανήκει σε απελευθερωμένο κρατούμενο

Οι κατοχικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από τρεις στρατιωτικές μπουλντόζες, εισέβαλαν στην πόλη από διάφορες κατευθύνσεις μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και κατεδάφισαν ένα σπίτι παλαιστινιακής ιδιοκτησίας, επικαλούμενες την έλλειψη οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί από το Ισραήλ, σύμφωνα με τοπικές πηγές.

Η στρατιωτική εισβολή είχε στόχο το βόρειο τμήμα της πόλης, συγκεκριμένα την περιοχή Khillet Yaseen και al-Maraj, όπου απέκλεισαν ένα από τα σπίτια πριν οι μπουλντόζες προχωρήσουν στην κατεδάφισή του, προκαλώντας αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους.

Το σπίτι ανήκει σε έναν απελευθερωμένο κρατούμενο από τις ισραηλινές φυλακές, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Μουσταφά αμπού Σαλέχ. Οι δυνάμεις φέρονται να επιτέθηκαν στους κατοίκους με πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων, πυροβολώντας και τραυματίζοντας έναν νεαρό στον μηρό.

02:50 «Δεν έκλεισε ποτέ το πέρασμα της Ράφα με ευθύνη της Αιγύπτου» ισχυρίζεται η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου

Ράφα από την αιγυπτιακή πλευρά δεν έκλεισε ποτέ, ούτε πριν ούτε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών της Αιγύπτου (SIS) επιβεβαίωσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην έγκαιρη παράδοση επαρκούς βοήθειας στους Παλαιστίνιους στη Γάζα κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της ισραηλινής επίθεσης προκλήθηκε από την εσκεμμένη αδιαλλαξία των ισραηλινών αρχών κατοχής που ελέγχουν τα άλλα περάσματα της Λωρίδας.

Η SIS, σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η διαδικασία επιθεώρησης της ισραηλινής κατοχής, η οποία διατηρεί τον έλεγχο των διαβάσεων προς και από τη Γάζα, εκτός από εκείνη της Ράφα με την Αίγυπτο, ήταν ένα από τα μεγάλα εμπόδια που προκάλεσαν αναποδιές στην παράδοση της βοήθειας.

Η SIS τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των 100 ημερών του αιματηρού ισραηλινού πολέμου εναντίον της Λωρίδας, η αιγυπτιακή πλευρά ανέλαβε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για τη συνέχιση της παράδοσης ανθρωπιστικής και βοηθητικής βοήθειας στη Λωρίδα, ώστε να συμβάλει στην ανακούφιση της καταστροφικής ανθρωπιστικής κατάστασης ως αποτέλεσμα της φαύλης ισραηλινής επίθεσης.

02:30 Διαταγή για γκρέμισμα 200 κατοικιών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές κοινοποίησαν σήμερα στους ιδιοκτήτες περίπου 200 εγκαταστάσεων, σπιτιών και δωματίων στην Παλιά Πόλη της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ την πλήρη ή μερική κατεδάφιση, δήλωσαν τοπικές πηγές. Οι δυνάμεις ειδοποίησαν τους κατοίκους στην Παλιά Πόλη για την πρόθεσή τους να κατεδαφίσουν πλήρως ορισμένα σπίτια και άλλα μερικώς, συμπεριλαμβανομένων δωματίων, κλιμακοστασίων και οποιωνδήποτε προσθηκών σε σπίτια που έγιναν πριν από το 2015.

Οι πηγές πρόσθεσαν ότι οι κατοχικές δυνάμεις έδωσαν στους ιδιοκτήτες των στοχευμένων εγκαταστάσεων και σπιτιών ποικίλες προθεσμίες για να αυτοκατεδαφίσουν τα σπίτια τους, διαφορετικά, τα συνεργεία του ισραηλινού δήμου θα τα κατεδαφίσουν και θα αναγκάσουν τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα βαριά τέλη κατεδάφισης. Η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έχει έκταση σχεδόν 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, με πληθυσμό 35.000 Ιεροσολυμιτών. Βρίσκεται υπό συνολική ισραηλινή πολιορκία από την έναρξη της επίθεσής της στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διοικητηρίου της Ιερουσαλήμ που καταγράφει τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις της ισραηλινής κατοχής στην κατεχόμενη πρωτεύουσα Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια του 2023, ο αριθμός των κατεδαφίσεων στο Διοικητήριο της Ιερουσαλήμ έφτασε τις 316, εκ των οποίων 79 κατασκευές ήταν αναγκαστικές αυτοκαταργήσεις, εκτός από 40 επιχειρήσεις μπουλντόζας. Οι κατοχικές αρχές παρέδωσαν επίσης 263 εντολές κατεδάφισης κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι οι κατοχικές αρχές ενέκριναν 29 αποικιακά έργα στην επαρχία της Ιερουσαλήμ το 2023. Οι Παλαιστίνιοι δεν λαμβάνουν άδεα ανέγερσης για οποιοδήποτε κτίσμα σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς κατοίκους της Ιερουσαλήμ, ως ένας τρόπος να φύγουν από τον τόπο τους. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών αφορούν αν όχι αποκλειστικά, ως επί το πλείστον σπίτια και επιχειρήσεις Παλαιστινίων.

02:10 Η νομική ομάδα του ΔΔΔ της Νότιας Αφρικής έγινε αποδεκτή στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ με υποδοχή ηρώων

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής, η οποία παρουσίασε την υπόθεση της γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγινε δεκτή με επευφημίες και επαίνους στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ μετά την επιστροφή της από τη Χάγη.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο έδειξαν πλήθος υποστηρικτών να συγκεντρώνονται στο διεθνές αεροδρόμιο OR Tambo το Σαββατοκύριακο για να υποδεχθούν τη νομική ομάδα, με πολλούς να ανεμίζουν νοτιοαφρικανικές και παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι υποστηρικτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν: «Ο κόσμος δεν είναι μόνος του: Δεν φορούν όλοι οι ήρωες κάπες», ενώ φώναζαν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη!».

01:50 Το Μπανγκλαντές εξέφρασε την υποστήριξή του στη Νότια Αφρική στην υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαγκλαντές ανέφερε ότι το Μπαγκλαντές «καλωσορίζει την ευκαιρία να καταθέσει δήλωση παρέμβασης στη διαδικασία εν ευθέτω χρόνω».

«Το Μπαγκλαντές καλεί όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας», πρόσθεσε.

01:30 Τρεις μαχητές του Λιβάνου και δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, λέει το Ισραήλ

Τρεις ένοπλοι που πέρασαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο και δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και ένα χτύπημα κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών την Κυριακή, ανακοίνωσαν ο στρατός και οι γιατροί.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματα που περιπολούσαν σε μια αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή (εδάφη του Λιβάνου κατεχόμενα από το Ισραήλ) «εντόπισαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα που πέρασε από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και πυροβόλησε εναντίον των δυνάμεων» κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τρεις ένοπλοι που συγκρούστηκαν με τα στρατεύματα και δύο Ισραηλινοί, δήλωσε ο στρατός, αναθεωρώντας προηγούμενη δήλωση που ανέφερε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις μαχητές. Χωρίς όμως να αναφέρει αν οι Ισραηλινοί ήταν ένοπλοι. Ο στρατός ανέφερε ότι πέντε στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών.

Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται Kataeb Al-Ezz Al-Islamiya δήλωσε αργότερα ότι οι μαχητές ήταν από τις τάξεις της, μετέδωσαν λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η ομάδα δήλωσε ότι η επίθεση ήταν απάντηση στη δολοφονία του αναπληρωτή επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ-Αρούρι σε προάστιο της Βηρυτού στις 2 Ιανουαρίου.

01:05 Ισραηλινή δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Νετανιάχου θα χάσει την εξουσία στις εκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του καναλιού 14, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Νετανιάχου πέφτει στις 56 έδρες, ενώ η αντιπολίτευση ανεβαίνει στις 64.

Το κόμμα Λικούντ του Μπ. Νετανιάχου θα χάσει την ιδιότητα του μεγαλύτερου κόμματος στο κοινοβούλιο, πέφτοντας από 32 έδρες σε 26. Το Μπλε και Λευκό κόμμα του υπουργού Μπ. Γκαντζ που μετέχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, θα κάνει άλμα στις 29 έδρες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κόμμα.

Πολλοί επισημαίνουν ότι ο Γκαντζ είναι ο πιθανός επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αλλά, αν δεν πέσει ο συνασπισμός του Νετανιάχου, δεν χρειάζεται να προγραμματιστούν γενικές εκλογές μέχρι το 2026.

00:50 Η Κίνα καλεί σε ειρηνευτική διάσκεψη μεγάλης κλίμακας για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζει να κλιμακώνεται και η Κίνα ζητά μια μεγαλύτερης κλίμακας, πιο έγκυρη και αποτελεσματική διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή μιας λύσης δύο κρατών.

Ο Γουάνγκ έκανε τα σχόλια αυτά σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στο Κάιρο, μοιραζόμενος τις απόψεις του για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αργά το βράδυ της Κυριακής.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Σούκρι, ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου, πλήρως κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». Οι Σούκρι και Γουάνγκ και ζήτησαν «μια διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, συνολική και μόνιμη λύση για την παλαιστινιακή υπόθεση με τον τερματισμό της κατοχής και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, συνεχούς παλαιστινιακού κράτους».

00:28 Ο Ιρανός πρόεδρος Ραΐσι λέει στον ηγέτη των Χούθι ότι «ο κόσμος απορρίπτει τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη»

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι καταδικάζει τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αποκάλυψαν αυτό που αποκαλεί πραγματική επιθετική φύση των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Η υποστήριξη των ανυπεράσπιστων Παλαιστινίων είναι η στάση αρχών του Ιράν», προσθέτει ο Ραΐσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι της Υεμένης, Μαχντί αλ-Μασάτ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αναφερόμενος στα αμερικανικά πλήγματα, ο Ραΐσι λέει ότι τέτοιες ενέργειες «απορρίπτονται και καταδικάζονται από τα έθνη του κόσμου που αναζητούν την ελευθερία».

Ο Μασάτ ανταπάντησε ότι «η Υεμένη είναι σταθερή στην αντιμετώπιση του σκληρού καθεστώτος του Ισραήλ και στηρίζει τον λαό της Γάζας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο ισλαμικός κόσμος θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητές του για να αποσαφηνίσει τις τρέχουσες εξελίξεις καθώς και τα απάνθρωπα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του».

00:07 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Πέντε νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη μετά από συγκρούσεις με τις IDF

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια και συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σκότωσε δύο «τρομοκράτες» αφού ισραηλινές δυνάμεις κυνήγησαν ένα αυτοκίνητο που πέρασε χωρίς να σταματήσει από ένα σημείο ελέγχου κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δύο νεαροί άνδρες σκοτώθηκαν σε επεισόδια.

Σε ένα ξεχωριστό συμβάν, ένας 16χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού σε επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Ιεριχώ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε άμεσα αυτό το περιστατικό.

Το υπουργείο της Παλαιστινιακής Αρχής γνωστοποίησε επίσης τον θάνατο δύο εφήβων που σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς κοντά στη Ραμάλα.

Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός τόνισε ότι «εξουδετέρωσε δύο επιτιθέμενους» που πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε στρατιωτική βάση κοντά στη Ραμάλα.

23:57 Επικεφαλής του ΠΟΥ: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να σταματήσουν οι σκοτωμοί στη Γάζα»

Σε μια παθιασμένη έκκληση με αφορμή τις 100 ημέρες πολέμου στη Γάζα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους κατήγγειλε «πάνω από 300 επιθέσεις κατά της Υγείας και τη συνεχή έλλειψη ασφαλούς πρόσβασης σε κρίσιμη βοήθεια» στη Γάζα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι μόνο 15 νοσοκομεία παραμένουν λειτουργικά στη Λωρίδα, αλλά είναι σε θέση να παρέχουν περιορισμένες μόνο υπηρεσίες.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις «παρεμποδίζονται επανειλημμένα να παράσχουν τη βοήθεια που τόσο κρίσιμα χρειάζεται».

«Οι άνθρωποι στη Γάζα ζουν στην κόλαση. Πουθενά δεν είναι ασφαλείς. Οι 100 ημέρες, και συνεχίζονται, συνεχούς ανασφάλειας και φόβου είναι απερίγραπτες», έγραψε στο Χ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να τερματιστεί η βία, ώστε να αποφευχθούν περισσότεροι άσκοποι θάνατοι και τραυματισμοί», έγραψε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:47 Αναφορές ότι ανακρίνεται Ισραηλινός ποδοσφαιριστής στην Τουρκία επειδή αφιέρωσε γκολ στους ομήρους που βρίσκονται στη Γάζα

Σύμφωνα με το ynet, ο Ισραηλινός ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ οδηγήθηκε για ανάκριση στην Άγκυρα, αφού αφιέρωσε ένα γκολ στους ομήρους κατά τη διάρκεια του αγώνα Αντάλιασπορ – Τράμπζονσπορ.

Σύμφωνα με το ισραηλινό Μέσο, αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα στην Τουρκία, τα οποία έρχονται μετά την ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Γιλμάζ Τουντς ότι θα ξεκινήσει έρευνα κατά του Γεχεζκέλ.

Ο παίκτης της Αντάλιασπορ σκόραρε, έκανε μια καρδούλα με τα χέρια του και έδειξε περιβραχιόνιο που έγραφε «100 ημέρες».

Η τουρκική ομάδα τον έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:37 Βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό στο Ισραήλ

Ο υπουργός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Γκίντεον Σά’αρ δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στην πρόταση της ισραηλινής κυβέρνησης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024 σε ψηφοφορία.

«Οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και οι αποφάσεις που αποτελούν προσωπικό παράδειγμα θα διευκολύνουν την κινητοποίηση του λαού για την αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας, αλλά τέτοια πράγματα λείπουν από την πρόταση προϋπολογισμού που υποβλήθηκε από την κυβέρνηση», δήλωσε ο υπουργός Σά’αρ.

Ο υπουργός αιτιολόγησε περαιτέρω τη θέση του λέγοντας ότι, κατά την άποψή του, το αναμενόμενο έλλειμμα θα πρέπει να μειωθεί πέραν της μείωσης που θα επιφέρει ο προτεινόμενος προϋπολογισμός.

23:28 Μπάιντεν: «Εργαζόμαστε ασταμάτητα για να εξασφαλίσουμε την ελευθερία των ομήρων»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέβη σε δήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών ομηρίας των απαχθέντων στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «η ομάδα μου για την εθνική ασφάλεια και εγώ εργαζόμαστε ασταμάτητα για να εξασφαλίσουμε την ελευθερία τους».

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας δεν έχουν χάσει την ελπίδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Λίνκολν έφτασε στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα σε αναζήτηση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των απαχθέντων. Προσδοκώ να διατηρήσω στενή επαφή με τους συναδέλφους μου στο Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ για να επιστρέψουν όλοι οι απαχθέντες στις οικογένειές τους».

23:18 Η Ερυθρά Ημισέληνος παρέλαβε 46 φορτηγά με βοήθεια

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε ότι παρέλαβε 46 φορτηγά από την αιγυπτιακή ομόλογό της μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα.

Τα φορτηγά περιέχουν τρόφιμα, νερό, ανθρωπιστική βοήθεια και ιατρικές προμήθειες.

Εν τω μεταξύ, περίπου 113 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Χθες, κανένα φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια δεν εισήλθε μέσω των διαβάσεων Ράφα και Κερέμ Σαλόμ, σημείωσε η PRCS.

23:08 Η μητέρα της ομήρου που εμφανίστηκε στο νέο βίντεο της Χαμάς είχε κάνει έκκληση να την ξαναδεί πριν πεθάνει από καρκίνο

Η μητέρα της Νόα Αργκαμάνι, της ομήρου που διακρίνεται στο νέο βίντεο της Χαμάς, είχε κάνει έκκληση να την ξαναδεί πριν πεθάνει καθώς πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Haaretz.

Κανείς δεν είχε νέα της συγκεκριμένης ομήρου μέχρι τη δημοσίευση του βίντεο από τη Χαμάς.

Η ίδια είχε απαχθεί από φεστιβάλ Supernova, ενώ είχε ακουστεί να λέει «μη με σκοτώσετε».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:59 Εμίρης του Κατάρ: «Η δολοφονία και ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά»

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι δήλωσε ότι η δολοφονία και ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων ξεπερνά μια (σ.σ. κόκκινη) γραμμή και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, μετέδωσε την Κυριακή το Al Jazeera TV με έδρα την Ντόχα, προσθέτοντας ότι περιέγραψε την παλαιστινιακή υπόθεση ως ζήτημα αρχής.

22:50 Νέο βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Χαμάς

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Στο βίντεο διακρίνονται οι όμηροι: Νόα Αργκαμάνι, Γιόσι Σαράμπι και Ίτι Σβίρτσκι, σύμφωνα με το ynet.

Δείτε το βίντεο:

22:43 Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ είχε επικοινωνία με τον ομόλογό του από τα ΗΑΕ για τον πόλεμο στη Γάζα

Σε ανάρτησή του στο X, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι είχε μια «εποικοδομητική συζήτηση» με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

«Τόνισα τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στις σχέσεις μας με τα ΗΑΕ», έγραψε ο Κατζ.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων και την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας προς όφελος όλων των ανθρώπων της περιοχής», πρόσθεσε

Τα ΗΑΕ δεν σχολίασαν αμέσως το περιεχόμενο της επικοινωνίας των δύο ΥΠΕΞ.

Το κράτος του Κόλπου υπέγραψε συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά ήταν μεταξύ των αραβικών κρατών που καταδίκασαν τις επιχειρήσεις στη Γάζα.

Τα ΗΑΕ ηγήθηκαν επίσης ανεπιτυχών προσπαθειών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έγκριση ψηφίσματος που ζητούσε πλήρη κατάπαυση του πυρός. Παρ’ όλα αυτά, αξιωματούχοι των ΗΑΕ έχουν δηλώσει ότι δεν θα διακόψουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Κατζ:

22:33 Οι ΗΠΑ διαψεύδουν ότι χτύπησαν ξανά τους Χούθι

Οι ΗΠΑ διέψευσαν τις αναφορές των Χούθι ότι πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις στην Υεμένη την Κυριακή.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας, αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε: «Καμία επίθεση των ΗΠΑ ή του συνασπισμού δεν σημειώθηκε σήμερα».

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου έρχονται σε απάντηση σε μέσα ενημέρωσης των Χούθι που ανέφεραν ότι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έπληξαν την πόλη-λιμάνι της Υεμένης Χοντάιντα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ansar Allah των Χούθι αναφέρει ότι «αεροπορικές επιδρομές από την αμερικανοβρετανική επίθεση έπληξαν τη Χοντάιντα». Ο ιστότοπος φέρεται να επικαλείται πηγή ασφαλείας που αναφέρει ότι τα πλήγματα είχαν στόχο την Τζαμπάλ Τζάντα στην περιοχή Αλ Λουχάγια της Χοντάιντα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούθι στην Υεμένη μετά τις επιθέσεις της αντάρτικης οργάνωσης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

22:24 Έφηβοι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τις IDF κοντά στη Ραμάλα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας άλλος έφηβος σκοτώθηκε στην Αλ-Μπίρεχ, κοντά στη Ραμάλα. Σύμφωνα με το υπουργείο ήταν ο Χάλεντ Χμειντάτ, 16 ετών.

Νωρίτερα, όπως αναφέρει το Al Jazeera, είχε γίνει γνωστό ότι σκοτώθηκε και ο 17χρονος Σουλεϊμάν Κάνααν στην ίδια περιοχή.

22:14 Έξι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στη Βρετανία

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έξι φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που σχεδίαζαν να οχυρωθούν μέσα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την έναρξη των συναλλαγών του.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στη Met από την Daily Express την Παρασκευή, δήλωσε η αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν σε Λίβερπουλ, Λονδίνο και Μπράιτον, ενώ οι ακτιβιστές ήταν μέλη της Palestine Action.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:05 Ο πρόεδρος του Ιράν καταδικάζει τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αποκάλυψαν, όπως αποκάλεσε, την πραγματική επιθετική φύση των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η υποστήριξη των Παλαιστινίων αποτελεί στάση αρχής του Ιράν, τόνισε ο Ραΐσι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι, Μαχντί αλ-Μάσα, ανέφερε.

21:55 Δέκα μαχητές του PKK «εξουδετέρωσαν» οι τουρκικές δυνάμεις σε επιδρομές στο βόρειο Ιράκ

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τουρκικές δυνάμεις «εξουδετέρωσαν» 10 μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε αεροπορικές επιδρομές στις περιοχές Μετίνα και Γκάρα στο βόρειο Ιράκ.

21:45 Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι επισκέφθηκε νοσοκομεία στην κεντρική και νότια Γάζα

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι ο ΠΟΥ επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλ Άκσα στην κεντρική Γάζα και το Ιατρικό Κέντρο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο X, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι και τα δύο νοσοκομεία είναι «ζωτικής σημασίας σημεία για τους ασθενείς και τους χιλιάδες εκτοπισμένους στη Γάζα» και ότι χρειάζονται «συνεχή υποστήριξη και προστασία για να παραμείνουν λειτουργικά».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:36 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι «εξολόθρευσαν» δύο «τρομοκράτες« κοντά σε στρατιωτική βάση στη Ραμάλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «δύο τρομοκράτες» που «έριξαν βόμβα σε στρατιωτική βάση στην Μπενιαμίν στη Ραμάλα», σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Δεν υπήρχαν απώλειες για τις IDF.

Το παλαιστινιακό Υπουργείο νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι άνδρας σκοτώθηκε από τις IDF στη βόρεια είσοδο της πόλης αλ-Μπίρα στην Μπένιαμιν.

21:26 Το Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ καταδικάζει τις δηλώσεις Νετανιάχου για το ΔΔΔ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα σχόλια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τα οποία δεσμεύτηκε «να συνεχίσει τον γενοκτονικό πόλεμο αψηφώντας τόσο τη διεθνή κοινότητα όσο και τον ρόλο του Διεθνούς Δικαστηρίου».

Το Σάββατο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι σε θέση να σταματήσει τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει – ούτε η Χάγη, ούτε ο ‘Άξονας του Κακού’, ούτε κανένας άλλος», είπε ο Νετανιάχου, αναφερόμενος στο Διεθνές Δικαστήριο με την έδρα του στην Ολλανδία, αλλά και αναφερόμενος στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του.

Το παλαιστινιακό υπουργείο δήλωσε επίσης: «Τα κράτη που επέτρεψαν, ενθάρρυναν και συμμετείχαν στη γενοκτονία του Ισραήλ είναι επίσης συνένοχα σε αυτές τις επιθέσεις εναντίον του Δικαστηρίου και των αξιωματούχων του».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:17 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι εμποδίζονται διασώστες να πλησιάσουν άτομο που πυροβολήθηκε στη Ραμάλα

Το Quds News Network, που σχετίζεται με τη Χαμάς, φιλοξενεί καταγγελία σύμφωνα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις δεν επιτρέπουν σε διασώστες να πλησιάσουν νεαρό που πυροβολήθηκε στην Αλ-Μπιρέχ στη Ραμάλα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:07 Κίρμπι: Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να περάσει σε επιχειρήσεις «χαμηλότερης έντασης» στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ μιλούν «εντατικά» με το Ισραήλ για τη μετάβαση σε επιχειρήσεις «χαμηλότερης έντασης» στη Γάζα.

Το Ισραήλ δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τον θύλακα, ενώ στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις προχωρούν σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα συνέχισε να αυξάνεται και η ανθρωπιστική κρίση διογκώθηκε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και εβδομάδες απευθύνει δημόσιες εκκλήσεις προς το Ισραήλ να κάνει τη στροφή, αλλά έχουν απορρίψει την επιβολή οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων ή κόκκινων γραμμών, λέγοντας ότι αυτές οι αποφάσεις εναπόκεινται στους ηγέτες του Ισραήλ.

«Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτή τη μετάβαση. Και συζητάμε να το κάνουν αυτό τώρα», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει κάνει «κάποια προκαταρκτικά βήματα» προς τη μείωση των αεροπορικών επιδρομών. Ωστόσο, οι ισραηλινές επιθέσεις μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

20:57 «Άγνωστη η τύχη πολλών ομήρων» – Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ της Χαμάς, Αμπού Ομπάιντα δήλωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου «καταστρέψαμε ή αχρηστεύσαμε 1.000 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις κατά της κατοχής».

«Όλα τα όπλα που χρησιμοποιούμε είναι όπλα που έχουν κατασκευάσει οι Ταξιαρχίες», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ είπε ότι η τύχη πολλών από τους Ισραηλινούς ομήρους παραμένει «άγνωστη τις τελευταίες εβδομάδες».

«Πολλοί από αυτούς έχουν πιθανότατα σκοτωθεί εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών», δήλωσε ο Αμπού Ομπάιντα.

«Οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κίνδυνο και ο εχθρός φέρει την ευθύνη για την τύχη τους», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πρώτη εμφάνιση του Αμπού Ομπάιντα σε προηχογραφημένο μήνυμα από τις 23 Νοεμβρίου.

20:48 Από ποιες περιοχές προέρχονται οι παίκτες της Εθνικής Παλαιστίνης

Ο λογαριασμός στο X, Football Palestine δημοσίευσε ένα χάρτη με τις περιοχές από όπου κατάγονται οι ποδοσφαιριστές της Εθνικής Παλαιστίνης που αυτή την ώρα δίνει το πρώτο της παιχνίδι στο Ασιατικό Κύπελλο.

Το σκορ είναι στο 4-1 υπέρ του Ιράν περίπου στο 60′.

Δείτε τον σχετικό χάρτη:

Πηγή: Football Palestine

Όπως προαναφέρθηκε οι παίκτες της Παλαιστίνης παίζουν στη διοργάνωση με το μυαλό τους να είναι στους αγαπημένους τους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη.

20:38 Σε νέα χτυπήματα στον Λίβανο προχώρησε η ισραηλινή αεροπορία

Τα μαχητικά αεροσκάφη της AF ολοκλήρωσαν μια σειρά επιθέσεων στο Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF.

Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν ήταν «τρομοκρατικές υποδομές και κέντρα επιχειρησιακής διοίκησης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:29 IDF: «Τουλάχιστον 9.000 τρομοκράτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας»

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα προσωρινά στοιχεία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον στρατό, «περίπου 9.000 τρομοκράτες σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων δύο διοικητών ταξιαρχιών της Χαμάς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τρομοκρατική οργάνωση αριθμούσε περίπου 30.000 τρομοκράτες την παραμονή των μαχών.

Περίπου 170 σκοτώθηκαν στη βόρεια περιοχή».

Επιπλέον, οι IDF ενημέρωσαν ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 9.000 εκτοξεύσεις ρουκετών ή άλλων βλημάτων από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, περίπου 2.000 ακόμη από τον Λίβανο και περίπου 30 από τη Συρία. Επίσης, από την έναρξη των μαχών έχουν επιτραπεί να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα 522 νεκρών μελών των IDF και συνολικά 2.536 στρατιώτες τραυματίστηκαν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:19 Μάχες ανάμεσα στις Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ και Ισραηλινοί στρατιώτες δίνουν μάχες στον καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα.

Δείτε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς:

20:10 Κι άλλος δημοσιογράφος νεκρός στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, σκοτώθηκε ο Γιαζάν Ζουέιντι, ο οποίος δούλευε στο αιγυπτιακό κανάλι Al Ghad TV.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο βόρειο τμήματης

20:00 Νέες αμερικανοβρετανικές επιθέσεις στην Υεμένη σε θέσεις των Χούθι

Σύμφωνα με ΜΜΕ που σχετίζονται με τους Χούθι, νέες επιθέσεις πραγματοποίησαν ΗΠΑ και Βρετανία σε θέσεις των Χούθι στην Τζαμπάλ αλ-Τζάντα στην περιοχή αλ-Λαχίγια.

Τα δημοσιεύματα προσθέτουν ότι αεροσκάφη των ΗΠΑ συνεχίζουν να πετούν πάνω από το κυβερνείο στη Χοντάιντα, το οποίο βρίσκεται στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας στην Υεμένη.

Ο ακριβής στόχος των επιδρομών δεν είναι σαφής, αλλά δεν έχουν αναφερθεί θύματα, δήλωσε στρατιωτική πηγή των Χούθι στο Al Jazeera.

Η Χοντάιντα έχει αποτελέσει ιδιαίτερο επίκεντρο των αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες άρχισαν την Παρασκευή και έχουν στόχο να περιορίσουν τη δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η συμμαχική με το Ιράν ομάδα ανταρτών της Υεμένης λέει ότι οι επιθέσεις της είναι προς υποστήριξη της Γάζας.

19:52 Διαδήλωση στην Κύπρο ενάντια στις επιθέσεις στην Υεμένη

Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι, διαμαρτυρόμενοι για τον ρόλο της στις πρόσφατες επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη.

Η βάση χρησιμοποιήθηκε ως σημείο στάθμευσης για τα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon που συμμετείχαν στην επιχείρηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Χρησιμοποιούν κυπριακή γη για να κάνουν κάτι που κάθε Κύπριος καταδικάζει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ο ακτιβιστής Νίκος Παναγιώτου.

Πηγή φωτογραφίας: AFP

19:42 Στην Ιορδανία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχωρεί αύριο, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, για το Αμμάν, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Βασίλειο της Ιορδανίας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας, ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του, Άιμαν Σαφάντι. Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών προς τον Τύπο.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός από τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

19:32 Η Ναμίμπια ζητά από τη Γερμανία να μην παρέμβει ως τρίτο μέρος στη Χάγη υπέρ του Ισραήλ

Η Ναμίμπια στράφηκε κατά της Γερμανίας για την υποστήριξή της στο Ισραήλ και την πρόθεσή της να παρέμβει ως τρίτο μέρος στην υπόθεση που εκδικάζεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:23 Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ καλεί για την άμεση απελευθέρωση των ομήρων

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λιου ανάρτησε στο Χ έκκληση να επιστρέψουν οι όμηροι που παραμένουν ακόμη στη Γάζα.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Λιου απευθύνθηκε στους διαδηλωτές κατά την έναρξη της 24ωρης συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ, καλώντας να «τους φέρουμε πίσω τώρα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:13 Ο πόλεμος στη Γάζα επισκιάζει το πρώτο ματς της Παλαιστίνης στο Κύπελλο Ασίας

Η ομάδα της Παλαιστίνης θα αντιμετωπίσει το Ιράν στο πρώτο της ματς στο φετινό Κύπελλο Ασίας.

Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 19:30.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο προπονητής της Παλαιστίνης, Μακράμ Νταμπούμπ, μίλησε για το αίσθημα συνεχούς άγχους μεταξύ των παικτών.

Ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς να επικοινωνήσουν με τους φίλους και την οικογένειά τους και συχνά έπρεπε να βασίζονται στις ειδήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει στην πατρίδα τους.

Στην πραγματικότητα, «μόλις χθες το βράδυ, μάθαμε από έναν από τους παίκτες από τη Γάζα ότι ο ξάδελφός του σκοτώθηκε λίγο πριν από την τελευταία προπόνηση ενόψει αυτού του αγώνα», τόνισε ο ίδιος.

19:04 Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες ίντερνετ στη Γάζα

Το παρατηρητήριο NetBlocks σημείωσε ότι η 48ωρη και πλέον διακοπή λειτουργίας των τηλεπικοινωνιών άφησε «τους περισσότερους κατοίκους αποκομμένους», καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συμπλήρωσε 100 ημέρες.

Το παρατηρητήριο πρόσθεσε ότι η εταιρεία Paltel δήλωσε ότι δύο μέλη από τα συνεργεία επισκευής της σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες ίντερνετ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:54 Διαδηλωτής στο Λονδίνο κυκλοφορεί με οθόνη που αναγράφει τα ονόματα των χιλιάδων νεκρών παιδιών στη Γάζα

Διαδηλωτής στο Λονδίνο κυκλοφορεί με οθόνη που αναγράφει τα ονόματα των χιλιάδων νεκρών παιδιών στη Γάζα μετά από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:45 Απελευθερωμένη όμηρος δήλωσε ότι «εγκαταλειφθήκαμε από το κράτος του Ισραήλ»

Η Χαγκάρ Μπρόντουτς, η οποία πιάστηκε όμηρος μαζί με τα τρία παιδιά της και το παιδί των γειτόνων της, την Αβιγκέιλ Ίνταν, μίλησε για τις 51 ημέρες ομηρίας της, κατά τις οποίες ήταν σίγουρη ότι ο σύζυγός της, Αβιχάι, είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια μάχης με την τοπική ομάδα ασφαλείας του κιμπούτς.

«Μας εγκατέλειψε το κράτος του Ισραήλ», είπε η Μπρόντουτς σε συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με αφορμή τις 100 ημέρες από τις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν υπάρχει ανάσταση μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι», είπε η ίδια.

Το κιμπούτς Κφαρ Αζά έθαψε περισσότερα από 60 μέλη του, είπε η Μπρόντουτς, σημειώνοντας ότι τα παιδιά της υποφέρουν από εφιάλτες, όπως και όλοι οι όμηροι.

«Χρειάζονται το σπίτι τους τώρα!», είπε η ίδια.

Η Χαγκάρ Μπρόντουτς μίλησε με σκληρά λόγια για το κράτος του Ισραήλ.

18:30 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αποθήκη με βλήματα όλμων, εκρηκτικά, AK-47 και στολές των επιχειρησιακών στελεχών της Nukhba

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα νέα πλάνα από την ταξιαρχία Kfir που επιχειρεί στην περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αποθήκη με βλήματα όλμων, εκρηκτικά, AK-47 και στολές των επιχειρησιακών στελεχών της Nukhba, της επίλεκτης ομάδας μαχητών της Χαμάς.

Δείτε βίντεο:

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:21 Aστέρες του Χόλιγουντ τάσσονται υπέρ της προσφυγής της Νότιας Αφρικής για γενοκτονία των Παλαιστινίων

Όπως προαναφέρθηκε, περισσότεροι από είκοσι επιφανείς ηθοποιοί – μεταξύ των οποίων η Σούζαν Σάραντον, η Σύνθια Νίξον, οι ηθοποιοί του The Crown, Χαλίντ Αμπντάλα και Τομπάιας Μένζις, καθώς και οι σταρ του Game of Thrones, Τσαρλς Ντανς, Καρίς βαν Χάουτεν και Λένα Χίντεϊ – συμμετείχαν σε μια πρωτοβουλία υπέρ της ιστορικής προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:11 Κοινή επιχείρηση Ισλαμικής Τζιχάντ και Φατάχ κατά ισραηλινών θέσεων στη Χαν Γιουνίς, ανακοίνωσαν οι δύο οργανώσεις

«Σε μια κοινή επιχείρηση, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς και οι Ταξιαρχίες Αλ-Άκσα – Ταξιαρχία Αλ-Αμούντι βομβαρδίζουν τις εχθρικές εγκαταστάσεις γύρω από το Κολέγιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Χαν Γιουνίς με καταιγισμό βλημάτων όλμου βαρέως διαμετρήματος», ανακοίνωσαν οι δύο οργανώσεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς είναι ο στρατιωτικός βραχίονας της Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ οι Ταξιαρχίες Αλ-Άκσα – Ταξιαρχία Αλ-Αμούντι σχετίζονται με τη Φατάχ και δεν είχαν καταθέσει τα όπλα τους μετά το τέλος της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Η επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή ωστόσο έχει ενδιαφέρον ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις φαίνεται να δρουν από κοινού παρά τις πολιτικές διαφορές τους.

18:01 UNRWA: «Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα στιγματίζει την παγκόσμια ανθρωπιά»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δήλωσε ότι: «η μαζική καταστροφή, ο εκτοπισμός, η πείνα και οι απώλειες των τελευταίων 100 ημερών αμαυρώνουν την παγκόσμια ανθρωπιά».

«Η ανθρωπιστική επιχείρηση έχει γίνει μία από τις πιο σύνθετες και δύσκολες στον κόσμο», πρόσθεσε η υπηρεσία σε ανάρτησή της στο Χ.

«Λόγω της σκληρής πολιορκίας της Λωρίδας της Γάζας, η βοήθεια που παραδίδεται δεν καν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων», σημείωσε η UNRWA.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:51 Μαζικοί τάφοι στη Γάζα

Μαζικοί τάφοι έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα σε κατοικίες στη Γάζα, σύμφωνα με το Quds News Network.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

17:41 Τράπεζα του Ισραήλ: Ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να κοστίσει περισσότερα από 54 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Τράπεζα του Ισραήλ εκτιμά ότι περίπου 54 δισεκατομμύρια δολάρια (210 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ) θα δαπανηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ 2023 και 2025, σύμφωνα με το ισραηλινό Κανάλι 12.

Από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει ξοδέψει 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια (24,7 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ) για τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των ισραηλινών συνόρων και της χρηματοδότησης για τους περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από το βόρειο και το νότιο τμήμα της χώρας, αναφέρει το ρεπορτάζ.

17:32 «Πράξη ηλιθιότητας» οι επιθέσεις στους Χούθι, λέει ο Νασράλα – «Θα βλάψουν όλη τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα»

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι οι αντάρτες Χούθι θα συνεχίσουν να επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και δεν θα πτοηθούν από τα αμερικανικά πλήγματα κατά της οργάνωσης.

Χαρακτηρίζοντας τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη ως «πράξη ηλιθιότητας», ο Νασράλα είπε ότι οι Χούθι θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που ανήκουν στο Ισραήλ και πηγαίνουν στα λιμάνια του.

«Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα θα βλάψει όλη τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ακόμη και τα πλοία που δεν πηγαίνουν στην Παλαιστίνη, ακόμη και τα πλοία που δεν είναι ισραηλινά, ακόμη και τα πλοία που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα, επειδή η θάλασσα έχει γίνει αρένα μαχών, πυραύλων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων», είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Ο Χασάν Νασράλα.

17:22 Σειρήνες ακούγονται σε Λαχίς και Ασντόντ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες ακούγονται σε Λαχίς και Ασντόντ.

17:13 Η ανάρτηση του Ισραηλινού βουλευτή Άχμαντ Τίμπι για τους συγγενείς που έχασε στη Γάζα

Όπως προαναφέρθηκε, ο Ισραηλινός βουλευτής της Κνεσέτ, Άχμαντ Τίμπι έχασε τρεις συγγενείς στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Τίμπι γράφει: «Είθε ο Θεός να τους λυπηθεί», μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Νουσεϊράτ.

«Αγαπάμε τη ζωή, αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο για να τη βρούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Μαχμούντ Νταρουίς, έναν διάσημο Παλαιστίνιο ποιητή.

Οι συγγενείς του Τίμπι που σκοτώθηκαν ήταν οι εξής: Σαχάρ Τίμπι, λέκτορας, Φαϊζάλ Τίμπι, φοιτητής, και Άχμεντ Τίμπι, ένα 10χρονο αγόρι.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο σχετίζονταν μαζί του τα τρία θύματα από τον βομβαρδισμό.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:03 Η Ερυθρά Ημισέληνος ξεκίνησε ξανά να προσφέρει επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες στη βόρεια Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) ανακοίνωσε την επανέναρξη των επειγουσών ιατρικών υπηρεσιών της στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος είχε αναγκαστεί να διακόψει προσωρινά τις δραστηριότητές της λόγω των ισραηλινών επιθέσεων σε ιατρικά κέντρα και ασθενοφόρα.

«Συγχαίρουμε τους αφοσιωμένους εθελοντές και το προσωπικό μας για την ακλόνητη δέσμευσή τους μπροστά στις προκλήσεις και τους κινδύνους», ανέφερε στο Χ η οργάνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:54 Axios: «Η υπομονή του Μπάιντεν με την ισραηλινή κυβέρνηση εξαντλείται»

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι απογοητευμένη από την απόρριψη από το Ισραήλ των περισσότερων πρόσφατων αιτημάτων της που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Η κατάσταση είναι χάλια και έχουμε κολλήσει. Η υπομονή του προέδρου εξαντλείται», φέρεται να δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε καταστήσει σαφές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ ότι το ισραηλινό σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πολέμου είναι «pie in the sky», δηλαδή ουτοπία.

16:44 Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει νέο προσωρινό επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυλακών μετά τη διαμάχη με τον Μπεν – Γκβιρ

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τον διορισμό του Κόμπι Γιαακόμπι ως προσωρινού επικεφαλής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών ως αντικαταστάτη της απερχόμενης επικεφαλής Κέιτι Πέρι.

Η Πέρι είχε αρχικά δηλώσει ότι δεν επρόκειτο να επιδιώξει να παρατείνει τη θητεία της, στη συνέχεια με το ξέσπασμα του πολέμου αποφάσισε ότι θα παραμείνει – αλλά ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ είπε όχι σε αυτό, προκαλώντας κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ενώ ο Μπεν – Γκβιρ έκανε αργότερα πίσω, η Πέρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τελικά θα αποχωρήσει από τη θέση της αυτόν τον μήνα.

Ο Γιαακόμπι, βετεράνος αστυνομικός, υπηρετούσε ως γραμματέας ασφαλείας του Μπεν – Γκβίρ, προκαλώντας αντιδράσεις κατά του διορισμού του, ο οποίος θεωρήθηκε από ορισμένους ως πολιτικά υποκινούμενος.

Ο Κόμπι Γιαακόμπι.

16:35 Ασφαλείς οι ναυτικοί του υπό κατάληψη ελληνόκτητου St. Nikolas – Η εταιρεία ήρθε σε επικοινωνία με το πλήρωμα

Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι τα 19 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου St. Nikolas (πρώην Suez Rajan), που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Bandar Abass στο Ιράν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:25 Το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ακύρωσε την έκθεση της Παλαιστίνιας καλλιτέχνιδας Σαμία Χαλάμπι

Το Μουσείο Τέχνης Εσκενάζι του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα ακύρωσε την επερχόμενη έκθεση της Παλαιστίνιας καλλιτέχνιδας Samia Halaby.

Η έκθεση «Samia Halaby: Centers of Energy» που ετοιμαζόταν εδώ και τρία χρόνια, όπως ανέφεραν οι New York Times, επρόκειτο να αποτελέσει την πρώτη αναδρομική έκθεση της Halaby στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:15 Ο απεσταλμένος του Ιράν στον ΟΗΕ κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν πόλεμο κατά του λαού της Υεμένης

Ο πρέσβης Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, κατηγορεί το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν πόλεμο κατά του λαού της Υεμένης σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek μετά από δύο νύχτες κοινών αεροπορικών επιδρομών κατά των Χούθι.

Ο Ιραβανί δήλωσε ότι «κάθε χώρα που συμμετέχει σε αυτή τη στρατιωτική επίθεση ή σε επακόλουθες εχθροπραξίες μπορεί να εκτεθεί σε πιθανό κίνδυνο».

Πρόσθεσε ότι τα πλήγματα αποτελούν «κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παράβαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Αυτή η στρατιωτική επίθεση είναι ενδεικτική της επιτυχίας των πιέσεων του ισραηλινού καθεστώτος στην Ουάσιγκτον για να παρασύρει τις ΗΠΑ σε άμεσο πόλεμο και να επιδεινώσει τη μετάδοση των συγκρούσεων σε άλλα μέρη της περιοχής», είπε.

16:00 Ασφαλείς οι 19 ναυτικοί του υπό κατάληψη ελληνόκτητου τάνκερ

Καλά στην υγεία τους και ασφαλείς είναι τα 19 μέλη του πληρώματος του ελληνόκτητου δεξαμενόπλοιου St. Nikolas που βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Bandar Abass στο Ιράν, όπως ανέφερε σε νεότερη ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου Empire Navigation.

Ο τοπικός αντιπρόσωπος του ασφαλιστικού της φορέα (P&I Club), επικοινώνησε με τις Ιρανικές αρχές και οι ναυτικοί – μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου σημαίας Marshall Islands, είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς.

Η εταιρεία επισημαίνει και πάλι ότι κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητά της είναι και θα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος – 19 ναυτικών συνολικά (18 Φιλιππινέζοι και 1 Έλληνας).

15:48 Οι IDF κλείνουν δρόμους στο βόρειο Ισραήλ

Μετά από εκτίμηση της κατάστασης από τις IDF, αρκετοί δρόμοι έκλεισαν στην περιοχή της Άνω Γαλιλαίας για την κυκλοφορία των πολιτικών οχημάτων. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι από τις πυραυλικές επιθέσεις της Χεζμπολάχ στην περιοχή σκοτώθηκαν δύο άτομα.

15:41 Η Κίνα ζητά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος – Κάλεσμα για διεθνή σύνοδο κορυφής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi ζήτησε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry στο Κάιρο, ο κορυφαίος Κινέζος διπλωμάτης δήλωσε ότι «είναι απαραίτητο να επιμείνουμε στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου, πλήρως κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Μια κοινή δήλωση των δύο υπουργών προέτρεψε τον άμεσο τερματισμό «όλων των πράξεων βίας, δολοφονίας και στοχοποίησης αμάχων και πολιτικών εγκαταστάσεων».

Ο Shoukry και ο Wang κάλεσαν για «μια διεθνή σύνοδο κορυφής για την ειρήνη με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς λύσης για την παλαιστινιακή υπόθεση με τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου, συνεχούς παλαιστινιακού κράτους».

15:28 Νεκρός 14χρονος από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δ. Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον 14χρονο Lu’ai Soufi στον προσφυγικό καταυλισμό Ain Al Sultan στην Ιεριχώ στη Δ. Όχθη, μεταδίδει το Quds News Network.

O Lu’ai Soufi

Οι Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου είναι 347, μεταξύ των οποίων πολλοί ανήλικοι.

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει 5.875 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 355 παιδιών και 200 γυναικών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τις 100 ημέρες του πολέμου κατά της Γάζας.

Οι αριθμοί προέρχονται από ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι συνθήκες των Παλαιστινίων που έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται υπό κράτηση έχουν επιδεινωθεί σοβαρά. Πολλοί έχουν παραπονεθεί για σοβαρούς ξυλοδαρμούς, ενώ τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν πεθάνει υπό ισραηλινή κράτηση.

Πηγή: AJ

15:19 Δύο οι νεκροί στο Ισραήλ από επίθεση από τον Λίβανο

Σύμφωνα με τη Haaretz η 70χρονη Ισραηλινή που τραυματίστηκε από επίθεση σε σπίτι στο Ισραήλ από αντιαρματικό πύραυλο της Χεζμπολάχ υπέκυψε στα τραύματά της.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο 40χρονος γιος της Barak Ayalon σκοτώθηκε από την ίδια επίθεση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο 40χρονος ήταν μέλος της ομάδας έκτακτης ανάγκης της κοινότητας Kfar Yuval.

15:08 Κάτοικοι της Γάζας περιγράφουν τις 100 ημέρες πολέμου

Το Al Jazeera μίλησε με Παλαιστίνιους στη Γάζα οι οποίοι περιγράφουν την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί μετά από 100 ημέρες ισραηλινών επιθέσεων στον θύλακα.

Ακολουθούν κάποιες από τις μαρτυρίες:

Μετά από 100 ημέρες πολέμου, η ζωή μας είναι δύσκολη και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις, από τα τρόφιμα μέχρι το νερό. Πάνω απ’ όλα, οι συνθήκες διαβίωσής μας είναι άθλιες. Οι τιμές είναι στα ύψη. Ζούμε σε σκηνές με αυτό το άγριο κρύο. Μια μέρα περνάει σαν να ήταν ένας χρόνος. Προσευχόμαστε στο Θεό για ένα καλύτερο αύριο.

Πιστεύω ότι αυτές είναι οι σκληρότερες 100 ημέρες που έχει ζήσει ποτέ η ανθρωπότητα από τη δημιουργία αυτού του σύμπαντος. Ήρθα από την πόλη της Γάζας στη Ράφα με τα πέντε παιδιά μου, το μικρότερο είναι μόλις δύο ετών. Δεν μπορούμε να βρούμε τα πιο αναγκαία αγαθά για επιβίωση.

Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από αυτόν τον πόλεμο. Ζούμε μέσα στο φόβο. Πάνω απ’ όλα, όλοι αντιμετωπίζουμε τραύμα. Κάθε πολίτης στη Γάζα, ειδικά τα παιδιά, έχει επηρεαστεί αρνητικά από αυτόν τον πόλεμο.

Επιθυμούμε να έχουμε καλύτερες συνθήκες ζωής. Δεν μπορούμε να βρούμε καθαρό νερό ή άλλα απαραίτητα για τη ζωή. Αυτή είναι η απόλυτη ταπείνωση, όπου κι αν γυρίσετε το πρόσωπό σας. Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί περισσότερο και εμείς, οι ενήλικες, είμαστε αβοήθητοι. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, ούτε καν να καλύψουμε τις βασικές τους ανάγκες.

14:55 Αυτοψία ΠΟΥ: Κρίσιμο να προστατευθούν τα νοσοκομεία στη νότια Γάζα

Κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Al-Aqsa στην κεντρική Γάζα και το νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis στα νότια, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ να ζητήσει την προστασία των κέντρων υγείας.

«Αυτές οι εγκαταστάσεις χρειάζονται συνεχή υποστήριξη και προστασία για να παραμείνουν λειτουργικές. Οι αυξημένες εχθροπραξίες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας καθιστούν δύσκολη την πρόσβαση της βοήθειας σε αυτά», δήλωσε.

Στο Al-Aqsa, είπε, ο ΠΟΥ έμαθε ότι οι ασθενείς φεύγουν από φόβο και ο αριθμός του ιατρικού προσωπικού είναι μικρός.

Στο Nasser, οι εκπρόσωποι του ΠΟΥ κατέγραψαν έλλειψη νοσοκομειακών κρεβατιών με 700 ασθενείς στις εγκαταστάσεις μαζί με περίπου 7.000 εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

14:45 Οι IDF επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη των IDF επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένου ενός επιχειρησιακού στρατηγείου. Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Misgav Am και Goren, όπου οι πτώσεις ήταν σε ανοιχτές περιοχές.

Αντιαρματικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν επίσης προς το Kfar Yuval, όπου σκοτώθηκε ένας 40χρονος άνδρας και τραυματίστηκε σοβαρά μια 70χρονη γυναίκα.

14:38 Ο ηγέτης των Εργατικών στο ΗΒ «ξεχνά» τις υποσχέσεις του για να στηρίξει την επιχείρηση στην Υεμένη

Ο Keir Starmer, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, κάνει πίσω σε σχέση με τις υποσχέσεις του να εισαγάγει νόμο που θα δίνει στους βουλευτές δικαίωμα ψήφου πριν από στρατιωτική επέμβαση και να σταματήσει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει το PA Media.

Όταν έθεσε υποψηφιότητα για να διαδεχθεί τον Τζέρεμι Κόρμπιν το 2020, ο Στάρμερ υποσχέθηκε νόμο για την πρόληψη στρατιωτικών επεμβάσεων στο πλαίσιο δεσμεύσεων για την αποτροπή «περισσότερων παράνομων πολέμων».

Είχε πει τότε ότι θα «περάσει νομοθεσία» σύμφωνα με την οποία η «στρατιωτική δράση» μπορεί να αναληφθεί μόνο εάν υπάρχει νόμιμη υπόθεση, υπάρχει βιώσιμος στόχος και έχει δοθεί η συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όμως η ταχεία υποστήριξή του στις επιδρομές της RAF στην Υεμένη σε μια βομβιστική επιδρομή με τις ΗΠΑ, την οποία ενέκρινε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, χωρίς να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο, δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με τη δέσμευση αυτή.

Ο Starmer δήλωσε στην εκπομπή Sunday With Laura Kuenssberg του BBC:

Δεν υπάρχει καμία ασυνέπεια εδώ. Υπάρχει προφανώς μια τεράστια διάκριση μεταξύ μιας επιχείρησης, όπως αυτή που είδαμε τις τελευταίες ημέρες, και μιας στρατιωτικής δράσης, μιας διαρκούς εκστρατείας, μιας στρατιωτικής δράσης που συνήθως περιλαμβάνει στρατεύματα στο έδαφος.

Υποστήριξε ότι η προτεινόμενη αλλαγή για να δοθεί λόγος στους βουλευτές αφορά μόνο την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι εμμένει σε αυτό «κατ’ αρχήν, απολύτως».

Ο ηγέτης των Εργατικών επέμεινε ότι εξακολουθεί να θέλει να φέρει την αλλαγή, αλλά τώρα άφησε να εννοηθεί ότι η αλλαγή μπορεί να μην χρειάζεται να γίνει με νόμο.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό: θα μπορούσε να γίνει με νόμο, θα μπορούσε να γίνει με κάποιο άλλο μέσο», είπε, προσθέτοντας: «Δεν αποκλείω τον νόμο».

14:27 Περισσότεροι από 1.100 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εισβολής λένε οι IDF

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι 1.106 στρατιώτες τραυματίστηκαν από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα, εκ των οποίων οι 240 σοβαρά.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι 12 αξιωματικοί και στρατιώτες τραυματίστηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες.

Από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στα τέλη Οκτωβρίου, 187 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον στρατό.

14:15 Ένας νεκρός από «επίθεση της Χεζμπολάχ» στο βόρειο Ισραήλ

Ένας 40χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε από πυρά αντιαρματικού πυραύλου της Χεζμπολάχ στη βόρεια ισραηλινή πόλη Κφαρ Γιουβάλ, αναφέρει η Haaretz.

Νωρίτερα επίσης η Haaretz ανέφερε ότι μία γυναίκα 70 ετών τραυματίστηκε από την επίθεση.

14:00 Παλαιστινιακή οργάνωση στον Λίβανο ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή σε ισραηλινό έδαφος το πρωί της Κυριακής

Η παλαιστινιακή οργάνωση στον Λίβανο, ταξιαρχίες «Alez Al-Islami», ανέλαβε την ευθύνη για την εισβολή σε ισραηλινό έδαφος στην περιοχή του Όρους Ντοβ νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η οργάνωση παραδέχτηκε ότι τρεις άνδρες της σκοτώθηκαν επί τόπου, σε μια επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η επιχείρηση στο Όρος Ντοβ ήταν μια απάντηση στη δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς στον Λίβανο τις τελευταίες εβδομάδες.

13:44 Κοινή δήλωση Αιγύπτου και Κίνας για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Αίγυπτος και η Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, εστιάζοντας στην προτεραιότητα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους την Κυριακή.

Οι δύο χώρες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή, τονίζοντας τη σημασία της ενοποίησης των προσπαθειών για τον τερματισμό των επιθέσεων στη Γάζα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

13:30 Ακόμα 125 νεκροί το τελευταίο 24ωρο στη Γάζα – Σχεδόν 24.000 από την αρχή του πολέμου

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν ακόμα 125 Παλαιστίνιοι και άλλοι 265 τραυματίστηκαν. Από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 23.968 ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι τουλάχιστον 60.582.

13:26 Μία τραυματίας από επίθεση στο βόρειο Ισραήλ

Μία Ισραηλινή γυναίκα, 70 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά από αντιαρματικό πύραυλο της Χεζμπολάχ στη βόρεια ισραηλινή πόλη Kfar Yuval, αναφέρει η Haaretz.

13:18 Η νομική αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής φτάνει στην πατρίδα της μετά τις ακροάσεις στο ΔΔΔ

Ο Tembeka Ngcukaitobi, δικηγόρος της ομάδας, μίλησε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο OR Tambo.

Είπε ότι η ακροαματική διαδικασία, η οποία έλαβε χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, σηματοδότησε ένα «πολύ κρίσιμο σημείο καμπής» για να δει ο κόσμος τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα μέσα από έναν «νομικό φακό».

Ο «συνολικός αγώνας» του παλαιστινιακού λαού θα συνεχιστεί, πρόσθεσε.

Η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής μπόρεσε να συμβάλει σε ένα «πολύ μικρό μέρος σε έναν κατά τα άλλα μακρύ και θαρραλέο αγώνα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Ngcukaitobi.

13:00 Αντιαρματικός πύραυλος έπληξε σπίτι στην άνω Γαλιλαία στο Ισραήλ

12:51 Δάσκαλος στο Ισραήλ φυλακίστηκε επειδή επέκρινε τους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων

Ένας Εβραίος καθηγητής ιστορίας που εξέφρασε τη φρίκη του στο Facebook στη θέα των Παλαιστινίων αμάχων που σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα απολύθηκε από τη δουλειά του.

Ο Meir Baruchin απολύθηκε στο δήμο Petach Tikvah του Ισραήλ και αργότερα συνελήφθη και τέθηκε σε απομόνωση σε φυλακή υψηλής ασφαλείας.

«Το μήνυμα είναι πεντακάθαρο: σιωπή, προσοχή», δήλωσε στον Guardian μετά την απελευθέρωσή του. «Σκέφτηκα ότι όταν συνταξιοδοτηθώ ίσως καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έδωσα ποτέ στην αγωγή του πολίτη».

Η περίπτωση του Baruchin δεν είναι μοναδική. Είναι ένα από τα περιστατικά που έχουν αυξηθεί μετά τη μεταπολεμική αλλαγή του νόμου που επιτρέπει στην κυβέρνηση και τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ να πατάξουν κάθε υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους, ακόμα και διαδικτυακή.

12:40 Χιλιάδες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο Ισραήλ σε αλληλεγγύη με τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα εδώ και 100 μέρες

Χιλιάδες συμμετέχουν απεργία αλληλεγγύης 100 λεπτών προς τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα εδώ και 100 ημέρες

Στις 11:00 πλήθος διαδηλωτών στην πλατεία Ομήρων του Τελ Αβίβ έμεινε σιωπηλό για 100 δευτερόλεπτα. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε μια απεργία 100 λεπτών ως ένδειξη αλληλεγγύης στους ομήρους.

Στην απεργία συμμετέχουν επίσης διάφορες ισραηλινές εταιρείες και οργανώσεις.

12:33 Τουλάχιστον 40 συλλήψεις την κατεχόμενη Δυτική Όχθη: .

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων (PPS) και την Αρχή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων, αναφέρει ότι 15 από τα άτομα που συνελήφθησαν ήταν εργάτες από τη Γάζα.

Οι συλλήψεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί, επικεντρώθηκαν στην επαρχία της Χεβρώνας, ενώ αναφέρθηκαν επίσης συλλήψεις στη Ναμπλούς, τη Ραμάλα, τη Βηθλεέμ και την Τζενίν.

12:19 Εκτόξευση ρουκετών προς το βόρειο Ισραήλ

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, επικαλούμενη τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι οι ρουκέτες προσγειώθηκαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν προκάλεσαν ζημιές ή τραυματισμούς.

Το ισραηλινό κανάλι 12 μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε τα πυρά.

12:17 Εννιά Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατος

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιους μαχητές κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών τους στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Οι συγκρούσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημειώθηκαν στην νότια πόλη του παλαιστινιακού θύλακα Χαν Γιούνις, όπως και σε περιοχές που βρίσκονται βορειότερα, όπου το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι έχει διαλύσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

12:05 Κάμερον: Τα πλήγματα κατά των Χούθι δεν συνιστούν κλιμάκωση

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε ότι τα πλήγματα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των Χούθι συνιστούν κλιμάκωση.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC:

Η κλιμάκωση προκλήθηκε από τους Χούθι. Θέλω να πω ότι το θέμα υπάρχει και από τις 19 Νοεμβρίου είχαμε αυτές τις 26 επιθέσεις.

Οι επιθέσεις χειροτερεύουν και ξέρετε, η μη δράση είναι επίσης πολιτική, είναι όμως μια πολιτική που δεν λειτουργεί.

12:02 Νέα ομιλία Νασράλα το μεσημέρι της Κυριακής

Ο Νασράλα θα μιλήσει στις 14:30 με αφορμή τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας από τη δολοφονία από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ, Γουισάμ αλ Ταουίλ.

11:57 «Ο επικεφαλής της Σιν Μπετ αναμένεται να παραιτηθεί»

Ο πρώην επικεφαλής της Shin Bet, Τζέικομπ Πέρι, εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του στρατού ότι ο σημερινός επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, Ρόναν Μπαρ, θα παραιτηθεί μετά την αποτυχία που οδήγησε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Πέρι, ο Μπαρ μίλησε για το θέμα και δήλωσε ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση του.

«Δεν του μίλησα άμεσα για τις προθέσεις του, αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είναι από τους πρώτους που θα παραιτηθούν», δήλωσε ο Πέρι. «Δεν μου το είπε προσωπικά, αλλά το είπε στο γραφείο και το έμαθα. Είπε ότι η αποτυχία πρέπει να πληρωθεί και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του».

11:48 Ιράν: Ο κόσμος απαιτεί μια «δίκαιη» απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Ισραήλ

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι λέει ότι ο κόσμος παρακολουθεί και απαιτεί μια «δίκαιη» απόφαση από το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ σχετικά με την υπόθεση γενοκτονίας κατά του Ισραήλ.

«Λέω στους νομικούς εμπειρογνώμονες αυτού του δικαστηρίου ότι πρέπει να λογοδοτήσουν πρώτον στον Θεό, δεύτερον στην παγκόσμια συνείδηση και τρίτον στην ιστορία και στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Ραΐσι σε θρησκευτικούς παράγοντες από όλη την περιοχή που προσκλήθηκαν σε διάσκεψη στην Τεχεράνη με στόχο την ισλαμική ενότητα για τη Γάζα.

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εκτιμήσουν μια δίκαιη ετυμηγορία. Αλλά αν οι νομικοί αφήσουν την κρίση τους να επηρεαστεί από τη δύναμη των Αμερικανών και από τον πλούτο και την εξουσία, πρέπει να λογοδοτήσουν γι’ αυτό».

Ο Ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η έλλειψη ενότητας μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών της περιοχής επέτρεψε στο Ισραήλ να συνεχίσει τα «εγκλήματά» του στη Γάζα.

11:31 «Δεν θα μας σταματήσει ούτε το Δικαστήριο της Χάγης» διαμηνύει ο Νετανιάχου εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι κανένα δικαστήριο ή στρατιωτικός εχθρός δεν μπορεί να σταματήσει το Ισραήλ από το να πετύχει τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

«Κανείς δεν θα μας σταματήσει – ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού και κανένας άλλος», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις ομάδες του «άξονα της αντίστασης», που έχουν συμμαχήσει με το Ιράν, στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

«Είναι δυνατό και απαραίτητο να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και θα το κάνουμε», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα περισσότερα τάγματα της Χαμάς στη Γάζα έχουν «εξουδετερωθεί».

Ο Νετανιάχου δέχεται αυξανόμενες πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας του να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα εδώ και 100 ημέρες, με χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους.

Την ίδια στιγμή ενώ είναι πιθανό το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει προσωρινά μέτρα κατά του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της κατάπαυσης πυρός, ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να συμμορφωθεί σε οποιαδήποτε τέτοια απόφαση.

Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να επιβάλει τις αποφάσεις του, ωστόσο η λήψη μέτρων κατά του Ισραήλ αυξάνει την πίεση στη χώρα και κυρίως στους στενούς της συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

11:20 ΟΗΕ: Αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση λιμού στη Γάζα

Η αντίστροφη μέτρηση για την επικράτηση λιμού στη Γάζα έχει ξεκινήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της περιοχής εισήλθε στην 100ή ημέρα του την Κυριακή.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της UNRWA, ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά το Σάββατο ότι η κρίση «επιδεινώθηκε από την απάνθρωπη γλώσσα και τη χρήση των τροφίμων, του νερού και των  καυσίμων ως μέσων πολέμου».

11:04 Η Χαμάς καταγγέλλει τη δολοφονία του προσωπικού των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα ως «έγκλημα πολέμου»

Η Χαμάς καταδίκασε τη δολοφονία δύο Παλαιστίνιων υπαλλήλων τηλεπικοινωνιών από τον ισραηλινό στρατό ως «έγκλημα πολέμου» που αποσκοπεί στην εξάπλωση του σχεδόν πλήρους τηλεπικοινωνιακού μπλακ άουτ που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.

Η στοχοποίηση του προσωπικού της Paltel το Σάββατο ήταν «σκόπιμη», καθώς είχε προηγηθεί συντονισμός για να μεταβούν στην περιοχή και να προσπαθήσουν να επιδιορθώσουν τις γραμμές επικοινωνίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

«Αυτό το έγκλημα έρχεται να προστεθεί στα εγκλήματα της διακοπής των επικοινωνιών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και στα εγκλήματα της παρεμπόδισης της παροχής νερού, τροφίμων και φαρμάκων και όλα αυτά αυξάνουν τα δεινά του λαού μας».

Οι αδιάκοποι βομβαρδισμοί του Ισραήλ έχουν επανειλημμένα διακόψει τις τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη τη Γάζα, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι διακοπές ρεύματος θα μπορούσαν να επιτρέψουν στις ισραηλινές δυνάμεις να δρουν ανεξέλεγκτα χωρίς να καταγράφονται και χωρίς επιπτώσεις.

10:50 Ξυλοδαρμός νεαρού Παλαιστίνιου στην Ιερουσαλήμ σε επιδρομή συλλήψεων

Σε βίντεο που κυκλοφορεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναπαράγουν παλαιστινιακά ΜΜΕ φαίνεται η βίαιη επίθεση ισραηλινών δυνάμεων σε νεαρό Παλαιστίνιο κοντά στο σημείο ελέγχου Shufat στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας μαζικών συλλήψεων.

10:36 Βουλευτής της Κνεσέτ στο Ισραήλ λέει ότι τρία μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις IDF

Ο Παλαιστίνιος, πολίτης του Ισραήλ και βουλευτής στη Κνεσέτ, Ahmed Tibi ανακοίνωσε ότι τρία μέλη της οικογένειάς του σκοτώθηκαν σε επίθεση των IDF στη Γάζα.

10:22 Νέα επίθεση σε αμερικανικές βάσεις στη Συρία

Ένοπλες δυνάμεις που αντιτίθενται στις ΗΠΑ στο Ιράκ ανέλαβαν την ευθύνη για νέες επιθέσεις, αυτή τη φορά εναντίον δύο αμερικανικών βάσεων στη Συρία.

Η ομπρέλα οργανώσεων με το όνομα «Ισλαμική Αντίσταση» στο Ιράκ που πρόσκειται στο Ιράν δήλωσε ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει δύο αμερικανικές βάσεις, μία στην πετρελαιοπηγή αλ-Ομάρ στην επαρχία Ντέιρ Αζ Ζορ και μία άλλη στην περιοχή του χωριού αλ-Κάντρα στη βορειοανατολική Συρία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

«Η Ισλαμική Αντίσταση τονίζει ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον των προπυργίων του εχθρού», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι όπως και οι προηγούμενες επιθέσεις στόχο έχουν να αντιταχθούν στην αμερικανική παρουσία σε όλη την περιοχή και στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί περισσότερες από 130 επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών υποδομών στο Ιράκ και τη Συρία. Δεκάδες Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί αλλά κανένας δεν έχει σκοτωθεί μέχρι στιγμής.

Ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία το τελευταίο έτος

10:10 «Δεν είναι καιρός για το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα;» – Τι απαντά η Τεχεράνη

Ένας παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης του Ιράν ρώτησε τον επικεφαλής των πυρηνικών της χώρας αν είναι καιρός για να αναπτύξει το πρώτο της πυρηνικό όπλο, υπό το φως του πολέμου στη Γάζα και των επανειλημμένων απειλών του Ισραήλ.

«Τώρα που είμαστε βέβαιοι ότι το σιωνιστικό καθεστώς είναι εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα, με τον πρωθυπουργό του να απειλεί ευθέως την Ισλαμική Δημοκρατία, δεν είναι καιρός για το Ιράν να αποκτήσει και αυτό πυρηνικό όπλο ή τουλάχιστον να κάνει μια πυρηνική δοκιμή;» ρώτησε ο παρουσιαστής τον Μοχάμαντ Εσλάμι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Ο Eslami δήλωσε ότι το Ιράν ακολουθεί μια προσέγγιση «ενεργητικής αποτροπής», αλλά «η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής δεν αποτελεί ποτέ μέρος του δόγματος ασφάλειας-άμυνας του Ιράν» – ειδικά από τη στιγμή που ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξέδωσε προηγουμένως θρησκευτική απόφαση που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι δεν θα επιδιώξει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά τώρα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, το οποίο είναι ένα βήμα κάτω από το πάνω από 90% που απαιτείται για μια βόμβα.

09:58 Οι Χούθι υπόσχονται «ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση» μετά τις αμερικανικές επιθέσεις

Οι αντάρτες Χούθι απάντησαν προκλητικά μετά το χτύπημα από τον αμερικανικό στρατό μιας εγκατάστασης ραντάρ στην Υεμένη, μια ημέρα μετά από δεκάδες αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα.

«Αυτό το νέο χτύπημα θα έχει μια σταθερή, ισχυρή και αποτελεσματική απάντηση», δήλωσε στο Al Jazeera ο εκπρόσωπος των Χούθι, Nasruldeen Amer, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή «υλικές ζημιές».

Ο Mohammed Abdulsalam, ένας άλλος εκπρόσωπος των Χούθι, δήλωσε ότι τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένου ενός κατά τη διάρκεια της νύχτας που έπληξε μια στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα Σαναά, δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της ομάδας να εμποδίζει τα πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ να περνούν από την Ερυθρά Θάλασσα και την Αραβική Θάλασσα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μήνυμα στο Ιράν σχετικά με τις επιθέσεις των Χούθι. Δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Το παραδώσαμε ιδιωτικά και είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι».

09:49 Ανησυχία των αντασφαλιστικών για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Εισάγουν «ρήτρες αποχώρησης»

Αυξάνεται η ανησυχία των παγκόσμιων αντασφαλιστικών εταιρειών για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς οι επιπτώσεις από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Σε δημοσίευμα των Financial Times αναφέρονται αξιωματούχοι του κλάδου που αναφέρουν ότι σε ορισμένα συμβόλαια έχουν εισαχθεί «ρήτρες αποχώρησης», «αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία του χρηματοπιστωτικού τομέα για την κατεύθυνση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς».

«Ο κίνδυνος να ξεφύγει κάτι από τον έλεγχο είναι εξαιρετικά υψηλός. Ο ασφαλιστικός κλάδος έχει πρόβλημα στην περιοχή αυτή για το προβλέψιμο μέλλον», αναφέρεται ένα στέλεχος.

09:38 Συνελήφθησαν οι δύο αδερφές του διοικητή της Χαμάς, Αρούρι, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στη Βηρυτό

Οι δύο αδελφές του ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε δολοφονία που αποδόθηκε στο Ισραήλ στη Βηρυτό πριν από περίπου δύο εβδομάδες, συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας από τις IDF.

Οι δύο τους, Νταλάλ και  Φατίμα, ζουν βόρεια της Ραμάλα. Πρόσφατα, εμφανίστηκαν πολύ στα παλαιστινιακά και αραβικά μέσα ενημέρωσης, μιλώντας για τον αδελφό τους, μετά το θάνατό του.

09:29 Καλλιτέχνες διαβάζουν την προσφυγή γενοκτονίας κατά του Ισραήλ – Βίντεο

Μια ομάδα κυρίως Αμερικανών και Βρετανών καλλιτεχνών κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο διαβάζουν την προσφυγή γενοκτονίας κατά του Ισραήλ για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερή θέση των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Περισσότεροι από είκοσι  -μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, θεατρικοί συγγραφείς και τραγουδιστές- διάβασαν την προσφυγή που ασκήθηκε από τη Νότια Αφρική στο Διεθνές Δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Ανάμεσά τους ήταν αρκετοί ηθοποιοί από την επιτυχημένη σειρά Game of Thrones, όπως ο Charles Dance, η Lena Heady, ο Liam Cunnigham και η Carice van Houten.

Άλλοι περιλαμβάνουν τη Susan Sarandon, τον Steve Coogan, τον Tobias Menzies και τον Tunde Adebimpe.

«Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε τις πράξεις γενοκτονίας στο ευρύτερο πλαίσιο της συμπεριφοράς του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια ενός 75ετούς απαρτχάιντ, της 56ετούς πολεμικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και του 16ετούς αποκλεισμού της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των σοβαρών και συνεχιζόμενων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», ανέφερε ο Dance.

09:14 Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο Τελ Αβίβ για την απελευθέρωση των ομήρων – «Κάθε λεπτό είναι κρίσιμο. Συμφωνία τώρα!»

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από τη σύλληψή τους στις 7 Οκτωβρίου, το συλλαλητήριο για την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία του Μουσείου του Τελ Αβίβ. Το συλλαλητήριο ξεκίνησε το Σάββατο και οι διοργανωτές δήλωσαν την πρόθεσή τους να το συνεχίσουν συνεχώς για 24 ώρες.

Ο Itai Regev, ο οποίος απήχθη από το μουσικό φεστιβάλ στο Re’im και απελευθερώθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για τους ομήρους στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν μεταξύ των ομιλητών στο συλλαλητήριο. «Στεκόμουν εδώ μπροστά σας πριν από περίπου ένα μήνα και ήλπιζα ότι τα πράγματα θα άλλαζαν και θα φαίνονταν διαφορετικά», είπε ο Regev. «Δυστυχώς, στέκομαι εδώ μπροστά σας ένα μήνα αργότερα και υπάρχουν ακόμα 136 απαχθέντες που κρατούνται σε φρικτές συνθήκες στην αιχμαλωσία της Χαμάς χωρίς φαγητό και αέρα.». Ανέφερε ότι κρατήθηκε αιχμάλωτος μαζί με τον φίλο του, Omer Shem Tov, και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ομήρων. «Πρέπει να ξυπνήσουμε! Κάθε λεπτό και δευτερόλεπτο είναι κρίσιμο και απαιτεί μια συμφωνία τώρα!», πρόσθεσε ο Regev.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας μίλησαν συγγενείς των ομήρων, δημόσια πρόσωπα, δημοσιογράφοι και άλλοι. Εκεί πραγματοποιήθηκαν επίσης συζητήσεις και εμφανίστηκαν ισραηλινοί καλλιτέχνες.

09:08 Βίντεο της Χεζμπολάχ δείχνει επίθεση σε Ισραηλινούς στρατιώτες

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου λέει ότι έβαλε στο στόχαστρο Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν συγκεντρωθεί στη Shtula, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Η ομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που τοποθετεί την ημερομηνία της επίθεσης στις 8 Ιανουαρίου. Δείχνει ένα κτίριο όπου σταθμεύουν στρατιώτες και έναν πύραυλο να εκτοξεύεται και να σημειώνει άμεσο χτύπημα.

Η 8η Ιανουαρίου ήταν η ημέρα που το Ισραήλ δολοφόνησε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Wissam al-Tawil σε αεροπορική επιδρομή στο νότιο Λίβανο.

09:04 IDF: Σκοτώσαμε «τέσσερις τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο ισραηλινό έδαφος από το Λίβανο

Ισραηλινή στρατιωτική δύναμη που περιπολούσε στην περιοχή του όρους Ντοβ κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο «σκότωσε τέσσερις τρομοκράτες» που είχαν περάσει στο ισραηλινό έδαφος το βράδυ του Σαββάτου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των IDF.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρά και ότι ο στρατός χρησιμοποίησε πυρά όλμων και πυροβολικού.

09:00 Απάντηση της Αιγύπτου στις δηλώσεις Νετανιάχου: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Άχμεντ Αμπού-Ζέιντ, δήλωσε την Κυριακή ότι η Αίγυπτος επιμένει στον «απόλυτο έλεγχο των συνόρων μας».

Μιλώντας στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό κανάλι Sada El-Balad, ο Abu-Zeid απαντούσε σε προηγούμενες δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ θα θελήσει να ελέγξει τα σύνορα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου μετά τον πόλεμο, λέγοντας ότι «δεν θα τελειώσουμε τον πόλεμο χωρίς να κλείσουμε αυτό το κενό».

Αναφερόμενος στην είσοδο φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, ο Αμπού-Ζιάντ είπε ότι «κάθε απόφαση που καθυστερεί την είσοδο της βοήθειας είναι ισραηλινό μέτρο, συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής σχολαστικότητας στην επιθεώρηση των φορτηγών, της σπατάλης χρόνου κατά τη διαδικασία επιθεώρησης, της απαγόρευσης της εισόδου ιατρικού εξοπλισμού και της παρεμπόδισης της εισόδου δημοσιογράφων και αξιωματούχων».

08:48 «Σταματήστε αυτή την τρέλα» – Μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ πιέζουν τον Μπάιντεν

Σε μια από τις μεγαλύτερες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ και φώναζαν «ελεύθερη Παλαιστίνη» και «κατάπαυση του πυρός τώρα».

Ο Adam Abosherieah, ένας από τους ομιλητές, δήλωσε ότι περισσότερα από 100 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένου του 83χρονου πατέρα του, της μητέρας του και του αδελφού του, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Τα πτώματα δεκάδων μελών της οικογένειάς μου βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια», δήλωσε ο Abosherieah, φαρμακοποιός από το Νιου Τζέρσεϊ. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί εύκολα να σταματήσει αυτή τη γενοκτονία… Μπορεί εύκολα να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει το Ισραήλ να σταματήσει αυτή την τρέλα».

08:35 Οι 100 μέρες πολέμου σε αριθμούς

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη και στην ευρύτερη περιοχή.

Στις 100 μέρες από την έναρξη του πολέμου παραθέτουμε τους αριθμούς της καταστροφής,σύμφωνα με στοιχεία που οργανώθηκαν από το Associated Press και προέρχονται από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, Ισραηλινούς αξιωματούχους, καθώς και διεθνείς παρατηρητές και ομάδες βοήθειας.

Θάνατοι

Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στη Γάζα: τουλάχιστον 23.708

Ισραηλινοί που σκοτώθηκαν: περισσότεροι από 1.100 (ο συνολικός αριθμός θυμάτων στο Ισραήλ είναι πάνω από 1.300)

Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: 347

Καταστροφές στη Γάζα

Τα κτίρια της Γάζας υπέστησαν ζημιές/καταστράφηκαν: 45-56%

Μερική λειτουργία των νοσοκομείων στη Γάζα: 15 από τα 36

Παλαιστίνιοι που αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα και λιμοκτονία»: 576,600

Σχολικά κτίρια στη Γάζα που έχουν υποστεί ζημιές: πάνω από 69%

Τζαμιά που υπέστησαν ζημιές: 142

Εκκλησίες που υπέστησαν ζημιές: 3

Ζημιές σε ασθενοφόρα: 121

Μαθητές εκτός σχολείου: 625.000

Τραυματισμοί

Παλαιστίνιοι στη Γάζα: 60.005

Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη: περισσότεροι από 4.000

Συνολικοί τραυματισμοί Ισραηλινών: 12,415

Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν από τις 7 Οκτωβρίου: 2.496

Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στην επίθεση στο έδαφος: 1.085

Εκτοπισμένοι

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στη Γάζα: 1,8 εκατομμύρια

Εκτοπισμένοι Ισραηλινοί από τις βόρειες και νότιες συνοριακές κοινότητες: 249.263

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης: 1,208

Αιχμάλωτοι/Φυλακισμένοι

Αιχμάλωτοι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου: περίπου 250

Αιχμάλωτοι που απελευθερώθηκαν: 121

Αιχμάλωτοι που παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας: 136

Αιχμάλωτοι που σκοτώθηκαν ή πέθαναν στην αιχμαλωσία της Χαμάς: 33

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας παύσης των μαχών: 240

Πυρομαχικά

Ρίχτηκαν στη Γάζα: 29.000 βόμβες, πυρομαχικά και οβίδες

Ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ: 14.000

Διαβάστε τις εξελίξεις που προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024