Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σκύλος: Δεν κάθεται φρόνιμος να του βάλετε το στηθόλουρο/περιλαίμιο; Τι μπορείτε να κάνετε

Σκύλος: Δεν κάθεται φρόνιμος να του βάλετε το στηθόλουρο/περιλαίμιο; Τι μπορείτε να κάνετε

Το περιλαίμιο/στηθόλουρο είναι ένα από τα πιο βασικά αξεσουάρ του σκύλου, καθώς είναι απαραίτητο για την καθημερινή του βόλτα

Είναι κάποιοι σκύλοι, που όταν αντιληφθούν όταν ήρθε η ώρα να πάνε βόλτα, δεν δέχονται από τον κηδεμόνα τους να τους φορέσουν το στηθόλουρο/περιλαίμιο.

«Οι πιο συνήθεις εικόνες που έχουμε, όταν ένας κηδεμόνας πάει να βάλει το στηθόλουρο/περιλαίμιο στον σκύλο, είναι, είτε να τον κυνηγάει μέσα στο σπίτι, είτε να τον ακινητοποιεί.

Κατά συνέπεια, ο σκύλος φοβάται. Οπότε, θα κρυφτεί, θα γρυλίσει, ή θα υπομένει μέχρι να τελειώσει το μαρτύριο του.

Επίσης, τις αντιδράσεις με πάρα πολύ ενθουσιασμό δεν τις επιθυμούμε», επισημαίνει η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου.

Όπως αναφέρει, το περιλαίμιο και το στηθόλουρο είναι άκρως απαραίτητα για τη βόλτα του σκύλου, καθώς μάς βοηθούν να τον διαχειριστούμε, αλλά και τον διευκολύνουν στην επαφή του με το περιβάλλον.

Ο τρόπος που τοποθετούμε το περιλαίμιο και το στηθόλουρο στον σκύλο, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, είναι «προπομπός» για το πώς θα είναι η βόλτα που θα ακολουθήσει.
Ένας σκύλος που έχει διδαχθεί να είναι ήρεμος, όταν ο κηδεμόνας του βάζει το σαμαράκι του, θα παραμείνει ήρεμος και στη βόλτα που θα ακολουθήσει.

Το σαμαράκι που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να μην εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση του σώματος του σκύλου

Υπάρχουν τρείς τύποι στηθόλουρων: με εμπρόσθιο άγκιστρο, με οπίσθιο άγκιστρο, και με συνδυασμό και των δύο

Έτσι, αν δεν του έχω διδάξει κάτι, δεν μπορώ να έχω την απαίτηση να το γνωρίζει.

«Ο σωστός τρόπος εφαρμογής του περιλαίμιου/ στηθόλουρου είναι, ο σκύλος να συμμετέχει στη διαδικασία. Να νιώθει πως το επιλέγει.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν συσχετίσουμε το άγγιγμα και την επαφή μας μαζί του με κάτι θετικό», τονίζει η κα Χαρμπούρου.

Αν έχουμε ένα κουταβάκι, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, θα χτίσουμε από την αρχή τη συμπεριφορά με θετικούς συσχετισμούς. Στην περίπτωση που έχουμε ένα ενήλικο σκυλάκι, που έχει ήδη ένα ιστορικό μάθησης, ίσως μάς πάρει περισσότερο χρόνο, καθώς πρέπει να κάνουμε αλλαγή συσχετισμού.

Πώς θα μάθω στον σκύλο να δέχεται ήρεμα το στηθόλουρο/περιλαίμιο, λουρί

Σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, παρουσιάζουμε το στηθόλουρο/περιλαίμιο και, ταυτόχρονα, επιβραβεύουμε τον σκύλο. Περιμένουμε να πλησιάσει ο σκύλος το στηθόλουρο/περιλαίμιο. Δεν πηγαίνουμε κατά πάνω του, κρατώντας τα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία πολλές φορές, και όταν ο σκύλος έχει εξοικειωθεί με αυτή, σταδιακά αρχίζουμε να μετακινούμε το στηθόλουρο/περιλαίμιο.

Στη συνέχεια, του φοράμε το στηθόλουρο/περιλαίμιο. Είναι πολύ σημαντικό, όπως επισημαίνει η εκπαιδεύτρια, να μην τρομάξει ο σκύλος και όταν του τα βγάζουμε – όχι μόνο όταν τα φοράει.
Όταν έχουμε κάνει πολλές φορές επαναλήψεις, και νιώθει άνετα ο σκύλος, προσπαθούμε σταδιακά να τα κουμπώσουμε.

Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και με τον οδηγό.

«Όταν φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορώ να το εξελίξω ακόμη περισσότερο. Να μάθω στον σκύλο μια συμπεριφορά που να δείχνει πως είναι έτοιμος και πως μου επιτρέπει να προχωρήσω τη διαδικασία. Για παράδειγμα, να του μάθω το «Κάτσε» για να περάσω το λουρί.

Σωστά εργαλεία

Περιλαίμιο: Κατά την εκπαίδευση με θετική ενίσχυση χρησιμοποιούμε τα λεγόμενα flat colar, όπως λέει η εκπαιδεύτρια. Δηλαδή, περιλαίμια σταθερής διαμέτρου, που δεν αυξομειώνεται το μήκος τους.

Στηθόλουρο – Σαμαράκι: Το σαμαράκι που θα επιλέξουμε, θα πρέπει να μην εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση του σώματος του σκύλου. Όπως επίσης, επισημαίνει η κα Χαρμπούρου, να μην τον ενοχλεί στο βάδισμα. Το σαμαράκι βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της πίεσης σε μεγαλύτερη επιφάνεια από αυτήν με το περιλαίμιο. Υπάρχουν τρείς τύποι στηθόλουρων: με εμπρόσθιο άγκιστρο, με οπίσθιο άγκιστρο, και με συνδυασμό και των δύο.

Σύμφωνα με την κα Χαρμπούρου, ο οδηγός θα πρέπει να δένεται στο στηθόλουρο, και όχι στο περιλαίμιο. Γιατί αν ένας σκύλος τραβάει, είναι επικίνδυνο να τραυματιστεί. Δεν αρκεί το σωστό στηθόλουρο για μια σωστή και ομαλή βόλτα. Απλώς, με βοηθάει να ελέγξω καλύτερα την κατάσταση.

Τέλος, η κα Χαρμπούρου επισημαίνει: «Η εκπαίδευση του σκύλου, για οποιαδήποτε συμπεριφορά, είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, πρόγραμμα και σωστή αντιμετώπιση. Συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων, που μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχημένη εκπαίδευση με τον σκύλο σας».

Η διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Ειρήνη Χαρμπούρου

* Η κυρία Ειρήνη Χαρμπούρου είναι διπλωματούχος εκπαιδεύτρια σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, απόφοιτη των σχολών «Kynagon Dog Trainers» και Woofland Academy.

Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια για να εμπλουτίσει τις γνώσεις της πάνω στον τομέα της θετικής εκπαίδευσης. Ζει στην Πρέβεζα.

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο