Περιοδεία Γεραπετρίτη σε χώρες του αραβικού κόσμου
Ο Γεραπετρίτης τη Δευτέρα βρέθηκε στο Αμμάν, για επαφές με τον ιορδανό ομόλογο του Αϊμάν Σαφάντι
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Την παρουσία της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιθυμεί να δηλώσει η Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών να συνεχίζει την περιοδεία του τη Δευτέρα σε χώρες του αραβικού κόσμου με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα. Ο Γεραπετρίτης τη Δευτέρα βρέθηκε στο Αμμάν, για επαφές με τον ιορδανό ομόλογο του Αϊμάν Σαφάντι, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή είναι «η εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το παλαιστινιακό ζήτημα.
Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής
Η Ελλάδα έχει διαχρονικά και σταθερά υποστηρίξει τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, με βάση την προ του 1967 συνοριακή γραμμή και με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα.
Ανησυχίες ξανά
Επανέλαβε τις ανησυχίες της Αθήνας για τον αριθμό των νεκρών αμάχων, την ανθρωπιστική κατάσταση, την εντεινόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο, αλλά και την κορύφωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι πρέπει να κάνουν όλοι ότι μπορούν για την αποκλιμάκωση της κρίσης υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να προσφέρει καλές υπηρεσίες, ώστε να συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του πολέμου, την αποκλιμάκωση και την αποφυγή περιφερειακής ανάφλεξης».
Όχι σε σενάρια εκτοπισμού
Για την Αθήνα όπως είπε άλλωστε «τα σενάρια εκτοπισμού πληθυσμών δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι η ώρα να αρχίσει σοβαρή συζήτηση για την επόμενη μέρα, προκειμένου να μπορέσει να ανοίξει μία πολιτική προοπτική ειρήνευσης στην περιοχή».
Με τον ΥΠΕΞ να σημειώνει για μία ακόμα φορά το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς αποτελεί «το μόνο αξιόπιστο συνομιλητή μας».
Ισορροπία στις δηλώσεις
Και την Αθήνα να αναζητά τις ισορροπίες στις δηλώσεις της. Και ενώ ήδη διπλωμάτες και αναλυτές εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη του πολέμου σε εθνοκάθαρση. Πέρα από την ανησυχία για διάχυση της κρίσης.
Χάνεται η αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο ιορδανός ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση στη Γάζα έχει συνέπειες ως προς την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Ενώ υπογράμμισε πως «η σύγκρουση δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν αποδοθούν στους Παλαιστίνιους όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους και κυρίως, το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος και να ζουν σε αυτό ειρηνικά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις