Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Επιθέσεις του Ιράν σε Συρία και Ιράκ - Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Άντεν

Live: Επιθέσεις του Ιράν σε Συρία και Ιράκ – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Άντεν

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Επιθέσεις του Ιράν σε Ιράκ και Συρία με στόχους «πράκτορες της Μοσάντ και στόχους του ISIS» αντίστοιχα.

Μετά από 100 μέρες πολέμου οι επιθέσεις του Ισραήλ στη νότια Γάζα δεν υποχωρούν, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις των ΗΠΑ οι επιχειρήσεις πλέον να γίνουν πιο στοχευμένες.

Η πείνα, το κρύο και οι ασθένειες πολιορκούν επίσης τη Γάζα με τις ζωές χιλιάδων να απειλούνται από την ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο με ομήρους για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ ανακοίνωσε ότι πολλοί αιχμάλωτοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι έγινε στο κεντρικό Ισραήλ με μία νεκρή και πολλούς τραυματίες, την ευθύνη ανέλαβε η Χαμάς.

Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι κατέρριψαν έναν πύραυλο των Χούθι, ενώ νέα επίθεση σε πλοίο έγινε στα ανοιχτά του Άντεν. Επιθέσεις από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν σε στόχους στο Ιράκ και την Συρία. Ισχυρίζονται πως χτύπησαν αρχηγείο της Μοσάντ και στόχους του ISIS.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Θα «τερματιστεί σύντομα» η εντατική φάση του πολέμου

Η εντατική φάση του πολέμου θα «τερματιστεί σύντομα» στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είναι σφοδρότεροι το τρέχον διάστημα, ανήγγειλε ο υπουργός Aμυνας του Ισραήλ, ο Γιοάβ Γκάλαντ.

«Είχαμε πει καθαρά πως το στάδιο των εντατικών επιχειρήσεων θα διαρκούσε περίπου τρεις μήνες» στον νότο, «θα φθάσουμε εκεί και θα τερματιστεί σύντομα», καθώς, κατ’ αυτόν, «θα έρθει η στιγμή που θα εισέλθουμε στην επόμενη φάση» του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι εντατικότερες μάχες μεταφέρθηκαν στον νότο

Με ανακοινωθέν του, ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ενημέρωσε πως μια από τις τέσσερις μεραρχίες που ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας «αποχώρησε». Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν επίσης μονάδες των ειδικών δυνάμεων.

05:00 Ερευνούν νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε ότι έλαβε πληροφορίες για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή που απέχει περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ της Ερυθραίας.

Οι αρχές διενεργούν έρευνα, πρόσθεσε το UKMTO στο προειδοποιητικό δελτίο που μεταφόρτωσε στο X.

04:30 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει «σθεναρά» την επίθεση του Ιράν

Η διπλωματία των ΗΠΑ «καταδίκασε σθεναρά» την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο ιρακινό Κουρδιστάν το βράδυ χθες Δευτέρα, τονίζοντας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε πως «αντιτίθεται» στα «ανεύθυνα πυραυλικά πλήγματα» στα οποία προχώρησε, καθώς «υπονομεύουν τη σταθερότητα του Ιράκ».

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, ανακοίνωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες πως εξαπέλυσε ομοβροντίες βαλλιστικών πυραύλων εναντίον εγκαταστάσεων «τρομοκρατών» και κέντρα «κατασκοπείας» στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν.

Τα πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον «τέσσερις άμαχοι», σύμφωνα με τις τοπικές αρχές (περισσότερα εδώ).

04:00 Το Ισραήλ αρνείται τις παραδόσεις φαρμάκων, καυσίμων για αντλίες νερού στη βόρεια Γάζα σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για παραδόσεις φαρμάκων και καυσίμων για τη λειτουργία αντλιών νερού και αποβλήτων.

«Η έλλειψη καυσίμων για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους», ανέφερε η OCHA στην καθημερινή της ενημέρωση, ενώ «η έλλειψη φαρμάκων εξασθενεί τη λειτουργικότητα των έξι νοσοκομείων που λειτουργούν μερικώς».

Μόνο μία από τις 19 προγραμματισμένες αποστολές που παρέδιδαν καύσιμα και προμήθειες για εγκαταστάσεις ύδρευσης έχει επιτραπεί βόρεια του Wadi Gaza από τις αρχές Ιανουαρίου, ανέφερε το OCHA.

Οι ακόλουθες δεκαοκτώ αποστολές δεν είχαν πρόσβαση:

πέντε προγραμματισμένες αποστολές στο κεντρικό φαρμακείο
τέσσερις προγραμματισμένες αποστολές στο Κέντρο Υγείας της Τζαμπάλια
οκτώ προγραμματισμένες αποστολές σε τέσσερις κρίσιμες δεξαμενές και αντλίες νερού και αποβλήτων

03:40 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν δύο έφηβους Παλαιστίνιους εν μέσω επιδρομών στη Δυτική Όχθη

Η μητέρα του ενός από τους δύο Παλαιστίνιους εφήβους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις δήλωσε ότι ο γιος της είχε σκεφτεί τον θάνατό του και αν σκοτωνόταν, ήθελε η φωτογραφία του να τοποθετηθεί σε έναν τοίχο στο σπίτι της οικογένειας δίπλα σε φωτογραφίες άλλων φίλων του που επίσης σκοτώθηκαν.

Αγαπούσε τη ζωή, είπε η μητέρα του στο Al Jazeera, και ονειρευόταν να γίνει μια μέρα δημοσιογράφος.

Αλλά υπό τη στρατιωτική κατοχή της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, αυτό το όνειρο δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.

03:20 Τα χτυπήματα κατά των Χούθι «μια ακόμη τρομερή συνέπεια» του πολέμου στη Γάζα, λέει ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ

Τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ πλήγματα σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη είναι άλλη μια «σοβαρή συνέπεια» του πολέμου στη Γάζα, δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς, καθώς εξέφρασε το παράπονό του για τις αρνητικές επιπτώσεις στους απλούς κατοίκους της Υεμένης μετά από χρόνια συγκρούσεων στη χώρα.

Ήταν απογοητευτικό να βλέπει κανείς την προοπτική της ειρήνης στην Υεμένη να «αρπάζεται» (από τα χέρια τους), δήλωσε ο Γκρίφιθς στο CNN.

Ο Γκρίφιθς δήλωσε ότι «δεν κατηγορεί τη μία ή την άλλη πλευρά».

02:55 Δημοσιογραφικός οργανισμός του Λιβάνου δημοσιεύει σειρά infographic, ανάμεσά τους ένα συγκεντρωτικό για τις απώλειες στη Γάζα

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Λιβάνου Αλ-Μανάρ δημοσίευσε ένα infographic σύμφωνα με το οποίο οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί φτάνουν τα 2 εκατομμύρια σε σύνολο 2,3 εκάτ. ανθρώπων. Οι αγνοούμενοι φτάνουν τις 8.000, με επιπλέον 23.843 νεκρούς κατοίκους της Γάζας. Τα νεκρά παιδιά ανέρχονται σε 10.300 και οι γυναίκες που έχουν χάσει τη ζωή τους σε 7.100. Συνολικά δηλαδή μόλις οι 6.500 χιλιάδες από τους νεκρούς είναι άντρες, πολλοί εκ των οποίων, η πλειονότητα για να ακριβολογούμε, άμαχοι.

02:30 Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν 1.500 πεζοναύτες στην Συρία και το Ιράκ με το πρόσχημα του ISIS, χωρίς να ζητηθεί από τις δύο χώρες

Το CBS News με έδρα τη Νέα Υόρκη μετέδωσε την Κυριακή ότι 1.500 στρατιώτες της Εθνοφρουράς του στρατού του Νιου Τζέρσεϊ αναπτύσσονται στο Ιράκ και τη Συρία για να συμμετάσχουν στον παγκόσμιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Αυτό θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του αμερικανικού στρατού από το Νιου Τζέρσεϊ από το 2008.

Η φερόμενη ανάπτυξη των στρατευμάτων αποτελεί μέρος του παγκόσμιου συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά της επιχείρησης «Inherent Resolve» του ISIS, ανέφερε το CBS επικαλούμενο έναν συνταγματάρχη που συμμετέχει στη στρατιωτική εκστρατεία και ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος. Αλλά και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι, σε ένα βίντεο που δείχνει τους στρατιώτες να αποχαιρετούν τις οικογένειές τους πριν από την αναχώρησή τους από την πολιτεία.

Μιλώντας στα ιρακινά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο υποστράτηγος Tahsin al-Khafaji, επικεφαλής του Security Media Cell του Ιράκ, διέψευσε τις αναφορές για τον ερχομό επιπλέον συμμαχικών στρατευμάτων στο Ιράκ. Ο Khafaji τόνισε ότι το Ιράκ «δεν χρειάζεται ξένες δυνάμεις και η παρουσία του παγκόσμιου συνασπισμού περιορίζεται στην παροχή συμβουλών, εκπαίδευσης και πληροφοριών για την ασφάλεια».

02:10 Καταδικάζουν οι ΗΠΑ την «απερίσκεπτη και ανακριβή» επίθεση του Ιράν, στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την Τρίτη ως «απερίσκεπτα και ανακριβή» τα πλήγματα βαλλιστικών πυραύλων του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) κατά της πρωτεύουσας της Περιφέρειας του Κουρδιστάν, Ερμπίλ, επιβεβαιώνοντας ότι δεν στοχοθετήθηκε προσωπικό ή εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν.

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση, αλλά οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι επρόκειτο για ένα απερίσκεπτο και ανακριβές σύνολο πληγμάτων», δήλωσε στον ρεπόρτερ Diyar Kurda του Rudaw η Αντριέν Γουάτσον, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Τουλάχιστον πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν το Ερμπίλ αργά το βράδυ της Δευτέρας, ενώ οι ήχοι από δυνατούς κρότους και εκρήξεις τρομοκρατούσαν τους κατοίκους. Το IRGC ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα, ισχυριζόμενο ότι έπληξαν «κατασκοπευτικά αρχηγεία» της Μοσάντ στην περιοχή του Κουρδιστάν. Από τα πλήγματα σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις πολίτες και τραυματίστηκαν άλλοι 17, ενώ προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές σε κατοικίες κοντά στον δρόμο Ερμπίλ-Πιρμάμ.

Ο κυβερνήτης του Ερμπίλ Ομέντ Χοσνάου χαρακτήρισε την επίθεση ως «τρομοκρατική».

01:55 Ιρακινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 4 πολίτες σκοτώθηκαν σε ιρανική πυραυλική επίθεση, μεταξύ των οποίων και Κούρδος επιχειρηματίας

Σε πυραυλική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν εναντίον στόχων στο Ερμπίλ του Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Κουρδιστάν αναφέρει ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν αναφέρει ότι «μια μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους« σκότωσε αρκετούς πολίτες «συμπεριλαμβανομένου του Πεσράου Ντιζαγί, του διακεκριμένου Κούρδου επιχειρηματία».

01:32 Αναθεωρημένος προϋπολογισμός για το Ισραήλ ύψους 15 δισ. δολαρίων με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τον πόλεμο

Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε τη Δευτέρα αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό του 2024 με τροποποιήσεις που προσθέτουν 55 δισεκατομμύρια σέκελ (15 δισ. δολάρια ή 13,7 δισ. ευρώ) για ως επί το πλείστον πολεμικές δαπάνες, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών και το γραφείο του πρωθυπουργού.

Με τον πόλεμο του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων να συμπληρώνει 100 ημέρες την Κυριακή, ο τροποποιημένος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει περισσότερα χρήματα για την άμυνα και την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη σύγκρουση, μαζί με υψηλότερα κονδύλια για την υγειονομική περίθαλψη, την αστυνομία, την πρόνοια και την εκπαίδευση.

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε μονάχα από το κόμμα Εθνική Ενότητα του Μπένυ Γκάντζ.

01:10 Δεν επλήγησαν αμερικανικές εγκαταστάσεις στο Ερμπίλ του Ιράκ από την Ιρανική επίθεση

Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν στο Reuters κατά τη διάρκεια επιθέσεων του Ιράν στο Ερμπίλ του Ιράκ, δεν χτυπήθηκε η τοπική αμερικανική βάση.

00:50 Τρίτη ανακοίνωση και ανάληψη ευθύνης από το Ιράν για τα χτυπήματα σε Ιράκ και Συρία

Το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση σε «κατασκοπευτικό αρχηγείο της Μοσάντ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αγαπητό και ευγενές έθνος του ισλαμικού Ιράν – η μεγάλη ισλαμική Ούμα, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ως απάντηση στις πρόσφατες φρικαλεότητες του σιωνιστικού καθεστώτος με τον μαρτυρικό θάνατο των διοικητών της Φρουράς και του Μετώπου Αντίστασης, με την υπεροχή των πληροφοριών και τον έλεγχο των κεντρικών γραφείων και των κινήσεων αυτού του καθεστώτος στην περιοχή, στόχευσε και κατέστρεψε με βαλλιστικούς πυραύλους ένα από τα κύρια κατασκοπευτικά αρχηγεία του σιωνιστικού καθεστώτος (Μοσάντ) στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ.

Το αρχηγείο αυτό αποτελούσε κέντρο ανάπτυξης κατασκοπευτικών επιχειρήσεων και σχεδιασμού τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στην περιοχή και ιδιαίτερα στην αγαπημένη μας χώρα.

Διαβεβαιώνουμε το αγαπητό μας έθνος ότι οι επιθετικές επιχειρήσεις του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης θα συνεχιστούν μέχρι να εκδικηθούν για τις τελευταίες σταγόνες αίματος των μαρτύρων».

00:25 Δεύτερη ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σχετικά με τις επιθέσεις στην Συρία

Σε δεύτερή τους ανακοίνωση το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης αναφέρθηκε αποκλειστικά στα χτυπήματα στην Συρία: «Το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) απάντησε στα πρόσφατα εγκλήματα των τρομοκρατικών ομάδων, τα οποία με τραγικό τρόπο οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατο πολλών αγαπητών συμπατριωτών μας στο Κέρμαν και στο Ρασκ, εντοπίζοντας και καταστρέφοντας τα σημεία συγκέντρωσης των διοικητών και των κύριων στοιχείων που εμπλέκονται στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιχειρήσεις, ιδίως του ISIS, στα κατεχόμενα εδάφη της Συρίας, μέσω της εκτόξευσης πολλών βαλλιστικών πυραύλων.

Σημείωση: Η επιχείρηση αυτή διαφέρει από εκείνη που στόχευε τοποθεσίες στο Ιράκ. Ταυτόχρονα, εκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι από το Ιράν προς το Ιράκ και τη Συρία».

00:03 Οι IDF άνοιξαν πυρ κατά περίπου 20 ατόμων, ανάμεσά τους και ένοπλοι, στα σύνορα Ισραήλ και Αιγύπτου

Σύμφωνα με τις IDF: «Πριν από λίγο, περίπου 20 ύποπτοι, εκ των οποίων αρκετοί οπλισμένοι, έφτασαν από το αιγυπτιακό έδαφος προς την περιοχή των συνόρων με το Ισραήλ, δίπλα στο πέρασμα της Νιτζάνα.

Οι στρατιώτες των IDF που επιχειρούσαν στην περιοχή άνοιξαν πυρ προς τα ένοπλα άτομα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:58 WAFA: 25 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις τη Δευτέρα το βράδυ στη Γάζα

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει ότι έγιναν αρκετές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Μιράτζ, στα βόρεια της Ράφα, ιατρικές πηγές δήλωσαν στο WAFA ότι 11 Παλαιστίνιοι από τις οικογένειες αλ-Σιιμπάν και Μπιν Τζάρμι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι.

Σε άλλο περιστατικό, το Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς παρέλαβε τις σορούς οκτώ ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινό χτύπημα κοντά στο αρχηγείο της Πολιτικής Προστασίας στη νότια πόλη.

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα και δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε χτύπημα στο Ταλ αλ-Χάουα στην πόλη της Γάζας.

Ιατρικές πηγές δήλωσαν στo WAFA ότι 132 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες.

23:48 Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε ότι στόχευσε με βαλλιστικούς πυραύλους ένα «αρχηγείο κατασκόπων» και μια «συγκέντρωση αντι-ιρανικών τρομοκρατικών ομάδων», λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν αρκετές περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν.

Τρεις πηγές ασφαλείας δηλώνουν στο Reuters ότι το αεροδρόμιο του Ερμπίλ, που είναι η πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, σταμάτησε την εναέρια κυκλοφορία μετά τις εκρήξεις.

Δεν υπάρχει άμεση επιβεβαίωση για το τι χτυπήθηκε, αλλά η ανακοίνωση των Φρουρών φαίνεται εξαιρετικά σπάνια και σημαντική.

Στιγμιότυπο από την επίθεση στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Δείτε σχετικό βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media:

23:41 Σε νέο χτύπημα στον Λίβανο προχώρησαν οι ισραηλινές δυνάμεις

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή σε τοποθεσία της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ως απάντηση στις σημερινές επιθέσεις της ένοπλης οργάνωσης στα σύνορα.

Η θέση που χτυπήθηκε από μαχητικό αεροσκάφος στο Μαρούν Ελ-Ρας περιγράφεται από τις IDF ως «επιχειρησιακή υποδομή» που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:31 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης και για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα στην πλατεία Ένωσης στο Μανχάταν

Μαζική διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης και για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα έγινε στην πλατεία Ένωσης στο Μανχάταν των ΗΠΑ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

23:22 Ο ισραηλινός στρατός αρνείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο ομήρου της Χαμάς

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) αντέκρουσαν τον ισχυρισμό ότι ευθύνονται για τους θάνατο του Ιτάι Σβίρσκι, ενός εκ των δύο ομήρων που φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση του Σβίρσκι, υπογραμμίζοντας ότι «ο Ιτάι δεν σκοτώθηκε από τις δυνάμεις μας. Αυτό είναι ένα ψέμα της Χαμάς. Το κτίριο στο οποίο κρατούνταν (οι όμηροι) δεν αποτέλεσε στόχο που χτυπήθηκε από τις δυνάμεις μας».


Σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως «δεν εξαπολύουμε επίθεση σε τοποθεσία όπου γνωρίζουμε πως μπορεί να βρίσκονται όμηροι». Ωστόσο, παραδέχθηκε πως «δεν γνωρίζαμε την ακριβή τοποθεσία τους σε πραγματικό χρόνο» και ότι «εκ των υστέρων, (είμαστε σε θέση να) γνωρίζουμε πως πλήξαμε στόχους κοντά στο μέρος όπου κρατούνταν».

Σε συνέχεια του βίντεο με τους τρεις ισραηλινούς ομήρους, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες Κυριακή, οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ – ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς – ανακοίνωσαν σήμερα τον θάνατο δύο εξ αυτών: του 53χρονου Γιόσι Σαράμπι και του 38χρονου Ιτάι Σβίρσκι.

Οι τρεις όμηροι είχαν απευθύνει έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι. Το βίντεο, διάρκειας 37 δευτερολέπτων, τελείωνε με το μήνυμα: «Αύριο θα σας ενημερώσουμε για την τύχη τους».

Στο σημερινό βίντεο, όπου παρουσιάζονται τα δύο πτώματα, η όμηρος Νόα Αργκαμάνι λέει πως τραυματίστηκε από ισραηλινό πλήγμα κατά το οποίο σκοτώθηκε ο Σαράμπι. Συμπληρώνει ότι ο Σβίρσκι βρήκε επίσης τον θάνατο σε άλλη επίθεση.

23:12 Ουαέλ Νταντού: «Καμία άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε το ρεπορτάζ»

Ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera στη Γάζα, Ουαέλ Νταντού έχει γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο για τα ρεπορτάζ του παρά τον χαμό πολλών μελών της οικογένειάς του από ισραηλινές επιθέσεις.

Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν σκοτώσει τη σύζυγο του Νταντού, δύο από τους γιους του, μια κόρη και έναν εγγονό, καθώς και τον καμεραμάν του, τον Σαμίρ Αμπουντάκα του Al Jazeera. Ο ίδιος ο Νταντού τραυματίστηκε στην επίθεση που σκότωσε τον Αμπουντάκα.

«Το κόστος είναι πολύ υψηλό, αλλά στο τέλος της ημέρας, αναρωτιόμαστε: ‘Ποια είναι η άλλη επιλογή;’», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Αϊμάν Μοχιελντίν στο NBC News που εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Καθόμαστε στα σπίτια μας και περιμένουμε να προσγειωθούν πύραυλοι. Να αφήσουμε αυτή τη δουλειά, να εγκαταλείψουμε αυτό το ανθρωπιστικό μήνυμα που μεταφέραμε; Αυτό σίγουρα δεν είναι επιλογή», τόνισε.

Μιλώντας για την υπόλοιπη οικογένειά του, ο Νταντού είπε ότι τον βλέπουν ελάχιστα.

«Το συνήθισαν αυτό και υπέφεραν. Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη θυσία που έκαναν και έκαναν αυτή τη θυσία για να μπορέσω να συνεχίσω τη δουλειά μου», είπε. «Όταν λοιπόν έρθει η ώρα και χυθεί το αίμα τους και θυσιαστούν οι ζωές τους, θα πρέπει να τους αφήσω και να εγκαταλείψω αυτή τη δουλειά; Ποτέ».

Έλλειψη υποστήριξης

Ο Νταντού πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι στη Γάζα αισθάνονται απογοητευμένοι από την έλλειψη υποστήριξης που έχουν λάβει, λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό των νεκρών μεταξύ όσων εργάζονται στον θύλακα.

«Πολλοί Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι αισθάνονται ότι μας απογοήτευσαν, ότι μας άφησαν μόνους να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφαγή και αυτό το μακελειό και ότι ο κόσμος δεν έβλεπε τη γενικότερη εικόνα, δεν στάθηκε πραγματικά στο πλευρό μας όπως θα θέλαμε», είπε.

«Νιώθουμε ότι μας σκοτώνουν δύο φορές: μία από τις βόμβες και μία από αυτή τη σιωπή, αυτόν τον άτολμο τρόπο έκφρασης της υποστήριξης», παραπονέθηκε.

Ο Ουαέλ Νταντού συνεχίζει το ρεπορτάζ παρά τον χαμό πολλών μελών της οικογένειάς τους από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

23:03 Το θύμα της επίθεσης στη Ρα’ανάνα ήταν η 79χρονη Έντνα Μπλουστάιν

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η νεκρή στην επίθεση στη Ρα’ανάνα ήταν η Έντνα Μπουστάιν, 79 ετών.

Η Έντνα Μπλουστάιν.

22:53 Περιοδεία Γεραπετρίτη σε χώρες του αραβικού κόσμου

Την παρουσία της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επιθυμεί να δηλώσει η Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη να συνεχίζει την περιοδεία του τη Δευτέρα σε χώρες του αραβικού κόσμου με επίκεντρο τον πόλεμο στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:43 «Η δημοσίευση του βίντεο με τους ομήρους από τη Χαμάς είναι προσπάθεια να πιέσει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός»

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, που βρίσκεται στη Ράφα στη νότια Γάζα, σημειώνει ότι: «Η Χαμάς είναι προσεκτική όταν επικοινωνεί γενικά με τον κόσμο και μετρημένη όταν μιλάει στο ισραηλινό κοινό.

Ελπίζουν να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση και να την φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο για να εξασφαλίσουν μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ή την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων.

Αυτό συμβαίνει καθώς έχουν γίνει διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ που πιέζουν για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση.

Αυτό που φαίνεται να είναι το μήνυμα είναι ότι αν το Ισραήλ δεν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ανελέητες αεροπορικές επιδρομές του που συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας θα σκοτώσουν πιθανότατα περισσότερους αιχμαλώτους».

22:34 Διαδήλωση υπέρ της Γάζας και της Νότιας Αφρικής στην Αίγυπτο

Διαδηλωτές στο Κάιρο της Αιγύπτου φωνάζουν συνθήματα υπέρ της Γάζας, αλλά και της προσφυγής της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη: «Το έκαναν, τα εγγόνια του Μαντέλα, ενώ εμείς είμαστε φοβισμένοι, ντροπιασμένοι και ταπεινωμένοι» σε μια ευθεία αιχμή για την κυβέρνηση Σίσι.

Δείτε σχετικό βίντεο:

22:24 COGAT: 227 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν σήμερα στη Γάζα

Ο στρατιωτικός σύνδεσμος του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους, COGAT αναφέρει ότι 227 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια επιθεωρήθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, με 111 να περνούν από τη διάβαση Ράφα της Αιγύπτου και 116 να εισέρχονται μέσω του ισραηλινού περάσματος Κερέμ Σαλόμ.

«Δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που μπορεί να μεταφερθεί στο λαό της Γάζας», αναφέρει η COGAT στο X.

Ωστόσο, η Τάνια Χάρι, η οποία είναι επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας δικαιωμάτων Gisha, αμφισβητεί τον ισχυρισμό της COGAT.

«Δεν υπάρχει όριο», αλλά αφού περιορίσεις τα είδη των αγαθών που εισέρχονται, πού μπορούν να πάνε, ποιος επιτρέπεται να τα μεταφέρει και από πού, ενώ δεν συμμετέχεις σε πραγματική αποκλιμάκωση με τους ανθρωπιστικούς φορείς που διανέμουν τη βοήθεια, έχει πραγματικά σημασία; Στην πράξη περιορίζετε την ποσότητα της βοήθειας», έγραψε στο Χ.

22:15 Αναλυτής Al Jazeera: «Σε δύσκολη θέση το Ισραήλ», δεν επιτυγχάνονται οι βασικοί στόχοι του

Μετά το νέο βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς με τους ομήρους, ο ανώτερος πολιτικός αναλυτής του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα, λέει ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου παραμένει «σε δύσκολη θέση».

«Οι Ισραηλινοί έθεσαν τους κύριους στόχους του πολέμου. Έθεσαν τον πρώτο ως την ήττα της Χαμάς, τον δεύτερο ως την απελευθέρωση των αιχμαλώτων», δήλωσε ο Μπισάρα. «Τότε ο Νετανιάχου προσπάθησε να συνδέσει και τα δύο λέγοντας ότι μόνο μέσω του πολέμου θα απελευθερώσουν ή θα ελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι», πρόσθεσε.

«Μετά από έξι εβδομάδες ή και περισσότερο, αποδείχθηκε ότι ήταν λάθος. Δεν μπόρεσαν να απελευθερώσουν κανέναν αιχμάλωτο μέσω του πολέμου», είπε, σημειώνοντας ότι η απελευθέρωση των αιχμαλώτων τον Νοέμβριο ήρθε μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και μιας «διπλωματικής διαδικασίας».

«Τώρα, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι ο διακηρυγμένος στόχος της ήττας της Χαμάς και της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων δεν πραγματοποιείται», υποστήριξε.

22:05 Εκατοντάδες οι νεκροί υπάλληλοι της UNRWA και οι εκτοπισμένοι στις εγκαταστάσεις της

Στην καθημερινή της ενημέρωση, η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) περιέγραψε και πάλι μια ζοφερή εικόνα των προσπαθειών της για την παροχή υπηρεσιών στη Γάζα.

Μέχρι σήμερα, οι εγκαταστάσεις της έχουν πληγεί από τις μάχες σε 232 περιστατικά, με 66 διαφορετικές εγκαταστάσεις της UNRWA να έχουν πληγεί άμεσα.

Μόλις έξι από τις 22 εγκαταστάσεις υγείας που διαχειρίζεται η υπηρεσία στη Γάζα παραμένουν λειτουργικές.

Μέχρι σήμερα, 150 υπάλληλοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ενώ 330 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν σκοτωθεί σε εγκαταστάσεις της υπηρεσίας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:56 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα στο πλοίο αμερικανικών συμφερόντων

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της αντάρτικης ομάδας της Υεμένης, Γιάχια Σαρία δήλωσε ότι οι δυνάμεις των Χούθι χτύπησαν «ένα αμερικανικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν, με έναν αριθμό κατάλληλων ναυτικών πυραύλων, και το χτύπημα ήταν ακριβές και άμεσο».

«Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πλοία και πολεμικά σκάφη που εμπλέκονται στην επίθεση εναντίον της χώρας μας θεωρούνται εχθρικοί στόχοι», δήλωσε ο Σαρία, πριν προσθέσει ότι καμία μελλοντική αμερικανική ή βρετανική επίθεση στην Υεμένη δεν θα μείνει «ατιμώρητη».

Ο Σαρία επανέλαβε ότι οι Χούθι θα «εμποδίσουν την ισραηλινή ναυσιπλοΐα στην Αραβική Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση στο Χ:

21:47 Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Με μήνυμά της στο Telegram, η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σντερότ και άλλες νότιες περιοχές του Ισραήλ.

Οι επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ, όπως σημειώνει το Al Jazeera, έχουν συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ωστόσο έχουν περιοριστεί όσο οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται πιο έντονες.

21:37 Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κριτικάρει τη βρετανική κυβέρνηση για τις επιθέσεις κατά των Χούθι

Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν κριτικάρει τη βρετανική κυβέρνηση για τις επιθέσεις στην Υεμένη κατά των Χούθι και τη στάση της στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Δείτε σχετικό βίντεο:

21:28 Σειρήνες ακούγονται στη Σντερότ και σε άλλες περιοχές δίπλα στη Γάζα

Σειρήνες ακούγονται στη Σντερότ και σε άλλες πόλεις δίπλα στα σύνορα με τη Γάζα.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές, ενώ οι περισσότεροι Ισραηλινοί έχουν απομακρυνθεί από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

21:18 Γκουτέρες: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών στη Γάζα είναι γυναίκες και παιδιά.

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ενώ συμπληρώθηκαν χθες 100 ημέρες από την έναρξη του ισραηλινού πολέμου στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

«Οι τραυματισμένοι άνθρωποι σπρώχνονται σε όλο και πιο περιορισμένες περιοχές στον νότο, οι οποίες γίνονται ανυπόφορα και επικίνδυνα συμφορημένες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι ενώ έχουν γίνει κάποια βήματα για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, «η σωτήρια για τη ζωή ανακούφιση δεν φτάνει στους ανθρώπους που έχουν υπομείνει μήνες ανελέητης επίθεσης ούτε κατά διάνοια στην κλίμακα που απαιτείται».

«Η μακρά σκιά της πείνας καταδιώκει τους κατοίκους της Γάζας μαζί με τις ασθένειες, τον υποσιτισμό και άλλες απειλές για την υγεία», πρόσθεσε. «Και είμαι βαθιά προβληματισμένος από την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

21:09 Γεραπετρίτης: «Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να αποκλιμακωθεί η κρίση στη Μέση Ανατολή»

«Είναι σημαντικό να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκλιμακωθεί η κρίση», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινές δηλώσεις του στο Αμμάν με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:59 Δύο Γάλλοι τραυματίες από την επίθεση στη Ρα’ανάνα

Δύο νεαροί Γάλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην επίθεση με αυτοκίνητο στη Ρα’ανάνα, στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε το Κε ντ’ Ορσέ.

Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι 17 άνθρωποι. Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε δύο Παλαιστίνιους ως υπόπτους.

«Η Γαλλία καταδικάζει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την τρομοκρατική επίθεση από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 17, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, σήμερα στη Ρα’ανάνα. Δύο νεαροί συμπατριώτες μας είναι μεταξύ των τραυματιών, ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» το γενικό προξενείο της Γαλλίας στο Τελ Αβίβ ώστε να παρασχεθεί όποια βοήθεια χρειαστεί στους τραυματίες.

20:50 Ερυθρά Θάλασσα «τέλος» και για δεξαμενόπλοια – Στον γύρο της Αφρικής φορτία πετρελαίου

Τουλάχιστον έξι ακόμη πετρελαιοφόρα έπλευσαν μακριά από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην κομβικής σημασίας θαλάσσια αρτηρία μετά τα πλήγματα δυτικών χωρών υπό τις ΗΠΑ κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:40 Quds News Network: Φονική ισραηλινή αεροπορική επίθεση κοντά στα κεντρικά της πολιτικής προστασίας στη Χαν Γιουνίς

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, αναφέρει ότι έγινε ισραηλινή αεροποτική επίθεση στα κεντρικά της πολιτικής προστασίας στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι, ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και μέλη της πολιτικής προστασίας στη Γάζα.

20:31 Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στο Μάντσεστερ οργάνωσαν διαμαρτυρία σε εταιρεία που σχετίζεται με το Ισραήλ

Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές στο Μάντσεστερ οργάνωσαν διαμαρτυρία στην BNY Mellon, που είναι μεγάλη επενδύτρια στην Ελμπίτ Σίστεμς, τη μεγαλύτερη εταιρεία που παράγει όπλα για το Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:21 Γκάλαντ: «Η εντατική φάση της χερσαίας επίθεσης στη βόρεια Γάζα έχει τελειώσει, σύντομα θα τελειώσει και στη Χαν Γιουνίς»

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι η «εντατική φάση» της χερσαίας επίθεσης στη βόρεια Γάζα έχει τελειώσει και σύντομα θα τελειώσει και στην περιοχή Χαν Γιουνίς στα νότια της Λωρίδας.

Με βάση το ίδιο ρεπορτάζ, τα στρατεύματα διεξάγουν επιχειρήσεις σε χαμηλότερη ένταση στη βόρεια Γάζα, αφού νίκησαν όλα τα τάγματα της Χαμάς στην περιοχή. Οι στρατιώτες επιχειρούν για να εντοπίσουν τις εναπομείνασες τοποθεσίες της Χαμάς και να σκοτώσουν ή να συλλάβουν τα τελευταία μέλη της ένοπλης οργάνωσης.

«Στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (σ.σ. η εντατική φάση) θα τελειώσει σύντομα», είπε ο Γκάλαντ, αναφερόμενος στην περιοχή Χαν Γιουνίς, χωρίς να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Γκάλαντ τόνισε ότι «τα στρατεύματα των IDF επικεντρώνονται στην κεφαλή του φιδιού, την ηγεσία της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης η Ταξιαρχία Χαν Γιουνίς διαλύεται σταδιακά ως δύναμη μάχης».

«Αποκόψαμε επίσης τους δρόμους που οδηγούν στη Ράφα πάνω και κάτω από το έδαφος», υποστήριξε.

Ο ίδιος προειδοποιεί επίσης ότι «η πολιτική αναποφασιστικότητα μπορεί να βλάψει την πρόοδο της στρατιωτικής επιχείρησης».

«Η μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα πρέπει να αναπτυχθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, η Γάζα θα κυβερνηθεί από Παλαιστίνιους. Το τέλος της στρατιωτικής εκστρατείας πρέπει να εδραιωθεί σε μια πολιτική πράξη», υποστήριξε ο Γκάλαντ.

Τα αραβικά ΜΜΕ, όπως το Al Arabiya, στέκονται στη συγκεκριμένη τοποθέτηση του Γκάλαντ για τη μεταπολεμική Γάζα.

20:11 Νέα φονική επίθεση στην πόλη της Γάζας – Παιδιά ανασύρθηκαν ζωντανά κάτω από τα ερείπια

Επίθεση σε πολυκατοικία στη συνοικία αλ-Σάμπρα της πόλης της Γάζας σκότωσε πολλούς Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

Ωστόσο, οι διασώστες της πολιτικής προστασίας στη Γάζα κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανά άλλα παιδιά κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου κτιρίου.

Τα παιδιά ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες αφού φαίνεται ότι κοιμόντουσαν.

20:01 Εκατοντάδες παρευρέθηκαν στην αγρυπνία μητέρας και γιου που σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Εκατοντάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή που πραγματοποιήθηκε σε δημοτικό κτίριο στο βόρειο Ισραήλ πριν από την κηδεία των Μπαράκ και Μίρα Αγιαλόν.

Όπως αναφέρει η Haaretz, η μητέρα και ο γιος σκοτώθηκαν από αντιαρματικό πύραυλο που εκτόξευσε από τον Λίβανο η Χεζμπολάχ σε σπίτι στην κοινότητα Κφαρ Γιουβάλ.

Η κηδεία θα γίνει στο νεκροταφείο της κοινότητας και η προσέλευση θα είναι περιορισμένη λόγω της εγγύτητας με τα λιβανέζικα σύνορα.

Φωτογραφία από την επίθεση στην Κφαρ Γιουβάλ στο Ισραήλ.

19:52 Ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ: «Νετανιάχου και Γκάλαντ δεν μιλούν ο ένας στον άλλο»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δεν μιλούν μεταξύ τους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται κάτι τέτοιο, ενώ πρόσφατα οι δύο πολιτικοί είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση για να διαλύσουν αυτή τη φημολογία.

19:42 Η Χαμάς επαινεί τους δράστες της επίθεσης στη Ρα’ανανά, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη

Σύμφωνα με τους Times of Israel, η Χαμάς επαινεί την επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι στην πόλη Ρα’ανάνα του κεντρικού Ισραήλ νωρίς το απόγευμα, αλλά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη γι’ αυτήν.

Η επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκε μια ηλικιωμένη γυναίκα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 17 άτομα, πραγματοποιήθηκε από δύο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης από την περιοχή της Χεβρώνας, οι οποίοι εργάζονταν παράνομα στο Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι η επίθεση ήταν μια «φυσική απάντηση» στις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη και χαιρετίζει τους δράστες ως «ήρωες του λαού μας».

Η Χαμάς καλεί τους νεαρούς Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ να κλιμακώσουν τις επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών «μέχρι να απελευθερωθούν η γη μας και οι ιεροί τόποι».

19:33 Πλήγμα των IDF σε πυρήνα της Χεζμπολάχ

Σύμφωνα με τις IDF, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα σε πυρήνα της Χεζμπολάχ που εκτόξευσε αντιαρματικό πύραυλο από τον Λίβανο στη βόρεια ισραηλινή κοινότητα Μαλκιά.

Το χτύπημα πραγματοποιήθηκε μέσα σε μία ώρα από την επίθεση, λένε οι IDF.

Βλήματα εκτοξεύθηκαν επίσης στη Ματάτ, στη Μαργκαλιότ, στην Ανταμίτ και στη Ζαρ’ίτ. Ορισμένες από τις επιθέσεις αναλήφθηκαν από τη Χεζμπολάχ.

Οι IDF λένε ότι έπληξαν τις θέσεις εκτόξευσης.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

19:23 Νέο βίντεο με ομήρους δημοσίευσε η Χαμάς – «Ζωντανή η Νόα Αργκαμάνι»

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με ομήρους.

Στο βίντεο διακρίνεται η Νόα Αργκαμάνι, η οποία ακούγεται να λέει ότι οι στρατιώτες των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ τους φέρονται καλά και ότι την έσωσαν μαζί με έναν άλλο όμηρο μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό που τους εγκλώβισε κάτω από συντρίμμια.

Σύμφωνα με την ίδια, οι όμηροι Ετάι Σβίρσκι και Γιόσι Σαράμπι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αν και ο πρώτος είχε σωθεί στο πρώτο χτύπημα στο οποίο και η ίδια τραυματίστηκε στο κεφάλι.

«Σταματήστε αυτή την τρέλα και φέρτε μας σπίτι στις οικογένειές μας», λέει χαρακτηριστικά η Νόα Αργκαμάνι που είχε απαχθεί από το φεστιβάλ Supernova.

Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, προσοχή σκληρές εικόνες:

19:18 Οι Χούθι θα στοχοποιούν αμερικάνικα πλοία – Τι δήλωση εκπρόσωπός τους

Σύμφωνα με δήλωση του Νασουρλντίν Αμίρ, εκπροσώπου Τύπου των Χούθι, στο Al Jazeera η αντάρτικη οργάνωση από την Υεμένη θα επεκτείνει τις επιθέσεις της και σε αμερικάνικα πλοία.

Oι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «στα πρόθυρα να χάσουν τη θαλάσσια ασφάλειά τους», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Χούθι.

19:08 Δεύτερος Ισραηλινός παίκτης συνελήφθη στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερος και τώρα αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ

Δεύτερος Ισραηλινός ποδοσφαιριστής στην Τουρκία συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές επειδή εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Εντέν Κάρτσεβ αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος και αναμένεται να επιστρέψει στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η Μπασάκσεχιρ της Κωνσταντινούπολης δήλωσε νωρίτερα ότι ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα για τον Κάρτσεβ επειδή αναδημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους ομήρους που έγραφε: «Φέρτε τους σπίτι τώρα».

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο ποδοσφαιριστής της Αντάλιασπορ Σαγκίβ Γεχεζκέλ που απελάθηκε από την Τουρκία, προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

18:59 Παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας: Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δύο Παλαιστίνιοι – ένας άνδρας και μια γυναίκα – σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην Ντούρα, κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο κατονόμασε τον άνδρα ως τον Μοχάμεντ Αμπού Σαμπάα, 22 ετών, αλλά δεν έχει ακόμη κατονομάσει τη γυναίκα.

Το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε επίσης ότι ο Φαρές Χαλίφα σκοτώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην Τουλκαρέμ.

18:50 Βίντεο από την κοινή επιχείρηση παλαιστινιακών οργανώσεων κατά ισραηλινών στόχων στη Γάζα

Σκηνές από την κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς και των Ταξιαρχιών Αλ-Άκσα – Ταξιαρχία Αλ-Αμούντι έδωσαν στη δημοσιότητα οι δύο οργανώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες, χτύπησαν συγκέντρωση εχθρικών οχημάτων και στρατιωτών στην πρώτη γραμμή της προέλασης των IDF στην κεντρική Χαν Γιουνίς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

18:40 «Ο μεγαλύτερος εκτοπισμός των Παλαιστινίων από το 1948» – Εκατό ημέρες πολέμου σε εκατό δευτερόλεπτα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA πόσταρε ένα βίντεο 100 δευτερολέπτων για τις εκατό ημέρες πολέμου.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X, η UNRWA δήλωσε: «Μια ολόκληρη γενιά παιδιών έχει τραυματιστεί, χιλιάδες έχουν σκοτωθεί, ακρωτηριαστεί και μείνει ορφανά. Οι άνθρωποι ζουν σε μια αβίωτη κατάσταση».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:30 Ισραηλινοί στρατιώτες φορούν στολές αποφοίτησης και κοροϊδεύουν ενώ βρίσκονται στα ερείπια κατεστραμμένου πανεπιστημιακού χώρου

Ισραηλινοί στρατιώτες φορούν στολές αποφοίτησης και κοροϊδεύουν ενώ βρίσκονται στα ερείπια κατεστραμμένου πανεπιστημιακού χώρου.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Quds News Network:

18:23 Η Ερυθρά Ημισέληνος επανεκκινεί το σύστημα επικοινωνίας για έκτακτη ανάγκη 101 στην 101 ημέρα του πολέμου

Την 101η ημέρα του πολέμου στη Γάζα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) επανεκκινεί το σύστημα κλήσεων έκτακτης ανάγκης και αποστολής 101.

Το σύστημα είχε διακοπεί λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών σε περιοχές γύρω από τα κεντρικά γραφεία και τους σταθμούς ασθενοφόρων, καθιστώντας τις απαντήσεις στις κλήσεις για βοήθεια όλο και πιο δύσκολες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:13 Αναφορές ότι συγγενείς των επιτιθέμενων στην Ρα’ανάνα είχαν πεθάνει σε ισραηλινές φυλακές

Σύμφωνα την ανταποκρίτρια του Al Jazeera από την Αλ-Μπιρέχ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Νίντα Ιμπραχίμ που επικαλείται πηγές από την περιοχή, οι ύποπτοι για την επίθεση στη Ρα’ανάνα είχαν ξαδέρφια που πέθαναν στις φυλακές στις αρχές του 2000.

Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η Χαμάς, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

18:04 Η Γάζα βιώνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες που έχει καταγραφεί από τις 7 Οκτωβρίου

Ο οργανισμός παρακολούθησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο Netblocks αναφέρει ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός σύνδεσης για περισσότερες από 72 ώρες.

To τωρινό μπλακ άουτ είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή των τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, «και είναι πιθανό να περιορίσει σημαντικά την ορατότητα των γεγονότων επί τόπου», τονίζεται σε σχετική ανάρτηση.

Δείτε την ανάρτηση στο Χ:

17:55 Ο ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ που απελάθηκε από την Τουρκία, προσγειώθηκε στο Ισραήλ

Σύμφωνα με το ynet, ο ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ που απελάθηκε από την Τουρκία, προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

17:45 Παλαιστινιακή Αρχή: «Το Ισραήλ χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αυτοάμυνας για να βαθύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) δήλωσε ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αυτοάμυνας για να καταστήσει τη Γάζα ακατοίκητη.

Η ΠΑ υποστηρίξε ακόμη ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα «ως πολιτικό εργαλείο».

«Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη βοήθεια και τις ανθρωπιστικές ανάγκες για παζάρια και ανταλλαγές για να επιτύχει πολιτικούς σκοπούς, οι οποίοι θα πρέπει να απορριφθούν από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Οργανώσεις αρωγής έχουν δηλώσει ότι η βοήθεια που επιτρέπει το Ισραήλ στη Γάζα δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των ανθρώπων στον θύλακα.

17:36 Το μεγαλύτερο τέκνο κλαμπ της Ευρώπης ακύρωσε εμφάνιση καλλιτέχνη λόγω της φιλοπαλαιστινιακής στάσης του

Όπως ενημέρωσε ο καλλιτέχνης Arabian Panther στον λογαριασμό του στο Instagram το μεγαλύτερο τέκνο κλαμπ της Ευρώπης και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, το Berghain, ακύρωσε εμφάνισή του λόγω της φιλοπαλαιστινιακής στάσης του.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:32 Η Βρετανία απαγόρευσε την Χιζμπ ουτ Ταχρίρ ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Η Βρετανία απαγόρευσε την οργάνωση Χιζμπ ουτ Ταχρίρ, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατική οργάνωση, με την επιφύλαξη της συμφωνίας του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

«Η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ είναι μια αντισημιτική οργάνωση που προωθεί ενεργά και ενθαρρύνει την τρομοκρατία, επαινώντας και γιορτάζοντας συν τοις άλλοις τις τρομακτικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου» ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις σε σχέση με τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο έπαινος των επιθέσεων στον οποίο προβαίνει η οργάνωση όπως και ο χαρακτηρισμός των μαχητών της Χαμάς ως ήρωες στον ιστότοπο της, συνιστούν προώθηση και ενθάρρυνση της τρομοκρατίας, πρόσθεσε ο Κλεβερλι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης έως 14 έτη.

Ο Κλέβερλι έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει μια οργάνωση σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία εάν θεωρείται ότι η οργάνωση αυτή «συνδέεται με την τρομοκρατία και πράττει αναλόγως», σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ, με έδρα τον Λίβανο, δραστηριοποιείται σε 32 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

17:22 Το πλοίο που χτυπήθηκε στα ανοικτά της Υεμένης ήταν το Eagle Gibraltar

Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη έπληξε πλοίο αμερικανικών συμφερόντων στον Κόλπο του Άντεν τη Δευτέρα, δήλωσαν ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας στο Associated Press.

Η Ambrey και η Dryad Global αναγνώρισαν το πλοίο ως το Eagle Gibraltar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ. Το πλοίο ανήκει στην Eagle Bulk, μια εταιρεία με έδρα το Στάμφορντ του Κονέκτικατ, η οποία είναι ενταγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η εταιρεία δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό, σημειώνεται.

Το Eagle Gibraltar.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για την επίθεση, αν και οι υποψίες πέφτουν στους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ:

17:12 «Η Κίνα ψάχνει ρόλο ειρηνοποιού στη Μέση Ανατολή»

Ο Γκίλμπερτ Άτσκαρ, καθηγητής Αναπτυξιακών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων στο SOAS του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μίλησε στο Al Jazeera για την έκκληση της Κίνας για μια μεγάλης κλίμακας διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη που θα συζητήσει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

Ο καθηγητής είπε ότι μια τέτοια κίνηση είναι μια ευκαιρία για την Κίνα να φανεί, για άλλη μια φορά, ως ειρηνοποιός στη Μέση Ανατολή, μετά την πρόσφατη εμπλοκή της στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ένας ειρηνευτικός ρόλος θα ερχόταν σε αντίθεση με την εικόνα των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούνται ότι «υποθάλπουν τον πόλεμο στην περιοχή».

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και το Ιράν, γι’ αυτό και ο Άτσκαρ δήλωσε ότι είναι «καλά τοποθετημένη» για να διαδραματίσει ειρηνευτικό ρόλο.

17:03 Οι IDF απέσυραν την 36η Μεραρχία από τη Γάζα

Οι IDF απέσυραν την 36η Μεραρχία από τη Γάζα για ξεκούραση και εκπαίδευση, αφήνοντας τρεις άλλες μεραρχίες να πολεμούν τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τους Times of Israel και την ανακοίνωση των IDF, η απόσυρση της Μεραρχίας γίνεται στο πλαίσιο των σχεδίων των IDF για έναν μακρύ πόλεμο κατά της Χαμάς, διατηρώντας παράλληλα τις αρμοδιότητες των στρατευμάτων.

Οι μονάδες της Μεραρχίας θα κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα και στη συνέχεια θα επιστρέψουν για μια περίοδο εκπαίδευσης, μετά την οποία οι IDF θα αποφασίσουν εάν και πού θα τις επανατοποθετήσουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η 36η Μεραρχία επιχείρησε στη βόρεια Γάζα, διαλύοντας τάγματα της Χαμάς.

Η 162η Μεραρχία παραμένει στη βόρεια Γάζα, διεξάγοντας επιχειρήσεις εκκαθάρισης για τον εντοπισμό των υποδομών της Χαμάς και τη θανάτωση ή τη σύλληψη των εναπομεινάντων στελεχών της, η 99η Μεραρχία επιχειρεί στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας και η 98η Μεραρχία μάχεται τη Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

16:53 ΟΗΕ: Τουλάχιστον 30 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη μέσα στο 2024

Τουλάχιστον 30 νεκροί υπάρχουν μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, OCHA.

Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει επτά παιδιά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τρία παιδιά σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις την Κυριακή, ανάμεσά τους ένας 14χρονος Παλαιστίνιος στον προσφυγικό καταυλισμό Αΐν Αλ Σουλτάν στην Ιεριχώ και δύο 17χρονα αγόρια κοντά στον ισραηλινό οικισμό Μπετ Ελ στην περιοχή Αλ Μπιρέχ, έξω από τη Ραμάλα.

Πέρυσι, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 507 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός νεκρών από τότε που η OCHA άρχισε να καταγράφει τα θύματα, το 2005.

16:43 Νεκρός Παλαιστίνιος μετά από επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Ντούρα στη Δυτική Όχθη

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα αναφέρει ότι ένας 22χρονος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής των ισραηλινών στρατευμάτων στην παλαιστινιακή πόλη Ντούρα της Δυτικής Όχθης, κοντά στη Χεβρώνα.

Ο άνδρας ονομαζόταν Χασάν Ιμπραήμ Αμπού Σεμπάα.

Άλλοι δέκα άνθρωποι φέρονται να έχουν τραυματιστεί στην επιδρομή, η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τη σημερινή επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι στη Ρα’ανάνα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, και οι δύο ύποπτοι για τη φονική επίθεση ήταν από την περιοχή της Χεβρώνας.

Μια σειρά από ανεπιβεβαίωτα βίντεο που μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν στρατιώτες να επιχειρούν στην πόλη και να συλλαμβάνουν πολίτες.

Βίντεο δείχνει τις ισραηλινές δυνάμεις να χρησιμοποιούν πολίτη ως ανθρώπινη ασπίδα.

Δείτε τα χαρακτηριστικά πλάνα:

Άλλο βίντεο δείχνει στρατιώτες να κλωτσάνε ένα άτομο που βρίσκεται τραυματισμένο σε δρόμο.

Δείτε σχετικά βίντεο:

16:37 Ambrey: Το φορτηγό πλοίο που χτυπήθηκε είναι αμερικανικών συμφερόντων

Το φορτηγό πλοίο που χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στην Υεμένη έχει σημαία Νήσων Μάρσαλ και αμερικανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Ambrey.

Ο πύραυλος προκάλεσε πυρκαγιά στο αμπάρι του πλοίου, αλλά το πλοίο παραμένει αξιόπλοο, ανέφερε.

Η Ambrey πρόσθεσε ότι δεν έχουν αναφερθεί θύματα και ότι το πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ.

16:29 UKMTO: Το πλοίο στα ανοικτά της Υεμένης χτυπήθηκε από πύραυλο

Σύμφωνα με νεότερη ανάρτηση της βρετανικής υπηρεσίας UKMTO, το πλοίο για το οποίο είχε αναφορές ότι δέχθηκε επίθεση νοτιοανατολικά του Άντεν στην Υεμένη, χτυπήθηκε από πύραυλο.

Η έρευνα για το νέο σοβαρό περιστατικό στα ανοικτά της Υεμένης συνεχίζεται.

Η επίθεση έγινε στα 95 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

16:24 Απελάθηκε από την Τουρκία και επιστρέφει στο Ισραήλ ο ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ

Απελάθηκε από την Τουρκία και επιστρέφει στο Ισραήλ ο ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές για υποκίνηση μίσους, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους ομήρους που κρατούνται στην Γάζα κατά την διάρκεια του αγώνα Αντάλιασπορ – Τράμπζονσπορ.

Την πληροφορία μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ.

«Δεν έκανα κάτι για να προκαλέσει οποιονδήποτε. Δεν είμαι υπέρ του πολέμου. Υπάρχουν Ισραηλινοί που κρατούνται όμηροι στην Γάζα», δήλωσε κατά την διάρκεια της ανάκρισης σύμφωνα με το δίκτυο NTV ο Γεχεζκέλ.

Ο Σαγκίβ Γεχεζκέλ τη στιγμή που αφιέρωσε το γκολ που πέτυχε στους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

16:15 Ο προϋπολογισμός του Ισραήλ εγκρίθηκε στο υπουργικό συμβούλιο

Εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ανακοινώθηκε ότι μετά την έγκριση του προϋπολογισμού στο υπουργικό συμβούλιο προστέθηκαν 55 δισεκατομμύρια σέκελ ως προσθήκη στον αμυντικό προϋπολογισμό και ένα πλήρες κονδύλι για τους εφέδρους.

«Αλλάζουμε τη σειρά των προτεραιοτήτων. Βρισκόμαστε εδώ στο τραπέζι της κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ και οι στρατιώτες μας βρίσκονται στον βορρά, στον νότο και στο Γιος σε αδιάκοπες μάχες», δήλωσε ο Σμότριχ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε το ενδιαφέρον μας γι’ αυτούς γιατί είναι καθήκον μας και είναι η ατμομηχανή αυτού του έθνους», τόνισε.

16:00 Νέος συναγερμός στα ανοικτά της Υεμένης – Έγινε επίθεση σε πλοίο από τους Χούθι;

Νέα επίθεση φαίνεται ότι έγινε στα ανοικτά της Υεμένης σε πλοίο.

Το επεισόδιο που εξετάζει η υπηρεσία UKMTO έγινε στα νοτιοανατολικά του Άντεν στη Σαουδική Αραβία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:45 Δημοσκόπηση: Ο πόλεμος στη Γάζα ενίσχυσε τη δημοτικότητα της Χαμάς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος οδήγησε επίσης σε σημαντική πτώση του κύρους της ηγεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η υποστήριξη προς τη Χαμάς στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε στο 44%, αλλά αυξήθηκε ελαφρώς στη Λωρίδα της Γάζας στο 42%. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου οδήγησε επίσης σε σημαντική αύξηση της υποστήριξης για τον ένοπλο αγώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

15:37 Χούθι: Οι επιθέσεις κατά ισραηλινών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούθι της Υεμένης δήλωσε σήμερα ότι η θέση της οργάνωσης δεν έχει αλλάξει μετά τα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικά πλήγματα στην Υεμένη και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις κατά πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα συνεχιστούν.

«Οι επιθέσεις για να αποτραπούν τα ισραηλινά πλοία ή αυτά που κατευθύνονται προς λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ στο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αιτήματα της οργάνωσης συνεχίζουν να είναι να δοθεί τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο και το νότιο τμήμα του θύλακα.

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα», δήλωσε ο Αμπντελσαλάμ. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία που στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα με τα πολεμικά τους πλοία.

«Η ενημέρωσή μας… συνεχίζει να αποσαφηνίζει τη θέση μας και να επιβεβαιώνει ότι όλα τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα είναι ασφαλή, με την εξαίρεση των ισραηλινών πλοίων ή αυτών που κατευθύνονται στο Ισραήλ, και μόνο αυτών», δήλωσε.

15:22 Κατέληξε η 70χρονη – θύμα της επίθεσης με μαχαίρι στο κέντρο του Ισραήλ

Υπέκυψε στα τραύματά της η 70χρονη γυναίκα, μία εκ των θυμάτων της επίθεσης με μαχαίρι στο κέντρο του Ισραήλ. Τον θάνατό της, τον ανακοίνωσε το νοσοκομείο Meir στο οποίο μεταφέρθηκε.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 18 ακόμη άτομα τραυματίστηκαν μετά την επίθεση. Σύμφωνα με την Jerusalem Post οι δύο δράστες είναι ηλικίας 44 και 24 και βρίσκονταν στην χώρα παράνομα.

15:14 Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης στο κεντρικό Ισραήλ

Η Αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον δράστη της επίθεσης με τους τουλάχιστον 12 τραυματίες στο κέντρο του Ισραήλ. Όπως ανέφεραν νωρίτερα πρόκειται για Παλαιστίνιο από την κατεχόμενη πόλη της Χεβρώνας στη Δ. Όχθη.

Επιπλέον οι Αρχές συνέλαβαν και έναν συγγενή του.

15:07 Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ζητούν αυτοσυγκράτηση ενώ υποστηρίζουν τον πόλεμο, λέει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Σε κοινή τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου με τον ινδό ομόλογό του στην Τεχεράνη, ο Hossein Amirabdollahian κάλεσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους «να μην συνδέσουν την ασφάλεια και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ με την τύχη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος πέφτει».

Είπε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν μπορούν να ζητούν αυτοσυγκράτηση ενώ υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Amirabdollahian απαίτησε διπλωματική λύση στον πόλεμο κατά του πολιορκημένου θύλακα.

14:55 Ο ΠΟΥ παρουσιάζει τη ζοφερή εικόνα του νοσοκομείου Al-Aqsa

Μετά από μια επίσκεψη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έδωσε μια πιο λεπτομερή εικόνα της δεινής κατάστασης που επικρατεί σε δύο μεγάλες υγειονομικές εγκαταστάσεις της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Al-Aqsa.

Είπε ότι μετά την αποχώρηση νωρίτερα αυτό το μήνα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) και δύο άλλων οργανώσεων βοήθειας, το νοσοκομείο είναι πλέον εξαιρετικά ανεπαρκώς στελεχωμένο με μόνο 12 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να έχουν απομείνει – δηλαδή το 10% του συνολικού εργατικού δυναμικού.

«Μόνο δύο γιατροί είναι διαθέσιμοι για να περιθάλψουν τους τραυματίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, ενώ οι υπηρεσίες μητρότητας έχουν κλείσει», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα τρόφιμα, το νερό και τα καύσιμα είναι ελάχιστα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι το ιατρικό συγκρότημα Nasser Medical Complex των 360 κλινών στο Khan Younis παραμένει υπερφορτωμένο με 700 ασθενείς, διπλάσιο της κανονικής του χωρητικότητας. Στο νοσοκομείο αυτό βρίσκουν καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περίπου 7.000 εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

14:43 Άγνωστος μαχαίρωσε και εμβόλισε με αυτοκίνητο ανθρώπους στο κέντρο του Ισραήλ

«Είδα κάποιον να μαχαιρώνει τρεις ανθρώπους δίπλα στο εμπορικό κέντρο, στη συνέχεια να κλέβει ένα αυτοκίνητο, να αρχίζει να οδηγεί και να πέφτει επάνω σε ανθρώπους» δήλωσε στη Haaretz, αυτόπτης μάρτυρας.

Σύμφωνα με το μέσο οι τραυματίες αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 19.

Η Times of Israel αναφέρει ότι ανάμεσα στους τρεις που μαχαιρώθηκαν είναι και μία 70χρονη. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Eli Levy δήλωσε στο Army Radio ότι το κίνητρο της επίθεσης δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί «με βεβαιότητα».

Περισσότερα εδώ.

14:36 «Όχι ασφάλεια, όχι μέλλον»

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Majed Bamia, λέει ότι το Ισραήλ κατέστρεψε «κάθε σημείο όπου οι Παλαιστίνιοι διατηρούσαν ευτυχισμένες αναμνήσεις».

«Ανήκω στη γενιά που γεννήθηκε με τη Νάκμπα, με τις σφαγές, τις σκηνές και τις κακουχίες. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα το ξαναδώ στη ζωή μου, καθώς το 70% των Παλαιστινίων στη Γάζα έγιναν πρόσφυγες και τους αρνήθηκαν το δικαίωμά τους να επιστρέψουν», είπε.

«Μέσα σε 100 ημέρες, σχεδόν κάθε Παλαιστίνιος στη Γάζα αναγκάστηκε να φύγει πολλές φορές – από ένα σπίτι σε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ σε μια σκηνή – προς αναζήτηση ασφάλειας. Και κάθε φορά που ένας Παλαιστίνιος που αναζητούσε τη ζωή συναντούσε το θάνατο, το Ισραήλ κατέστρεφε σκόπιμα τα πάντα. Σκότωσε και ακρωτηρίασε τα παιδιά μας, τους γιατρούς, τους δημοσιογράφους, τους μηχανικούς, τους ποιητές, τους ακαδημαϊκούς και τις απαιτήσεις της ζωής», δήλωσε ο Bamia.

«Δεν υπάρχουν πια σπίτια για να ζήσουμε, δεν υπάρχουν σχολεία ή πανεπιστήμια για να σπουδάσουμε, νοσοκομεία για να θεραπεύσουμε, τζαμιά ή εκκλησίες για να λατρεύσουμε, δεν υπάρχει γεωργική γη για να καλλιεργήσουμε, δεν υπάρχουν φούρνοι για να ψήσουμε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, δεν υπάρχουν αγορές για να αγοράσουμε, δεν υπάρχει ασφάλεια, δεν υπάρχει μέλλον».

14:31 OHE: Η Γάζα χρειάζεται «θεμελιώδη αλλαγή» στη ροή βοήθειας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) δηλώνουν ότι οι απελπιστικές συνθήκες στη Γάζα εμποδίζουν την επαρκή βοήθεια να φτάσει στον πεινασμένο πληθυσμό.

Για να έρθουν περισσότεροι πόροι, λένε οι οργανισμοί, πρέπει να υπάρξει:

  • Περισσότερες οδοί εισόδου (σε σύγκριση με τις δύο που υπάρχουν σήμερα).
  • Περισσότερα φορτηγά να περνούν καθημερινά από τα σύνορα
  • Λιγότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
  • Εγγυήσεις ασφάλειας για όσους διανέμουν τη βοήθεια

«Οι άνθρωποι στη Γάζα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα μόλις χιλιόμετρα μακριά από φορτηγά γεμάτα με τρόφιμα», προειδοποίησε η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν. «Κάθε ώρα που χάνεται θέτει σε κίνδυνο αμέτρητες ζωές. Μπορούμε να κρατήσουμε την πείνα μακριά, αλλά μόνο αν μπορούμε να παραδώσουμε επαρκείς προμήθειες και να έχουμε ασφαλή πρόσβαση σε όλους όσους έχουν ανάγκη, όπου κι αν βρίσκονται».

14:18 Βόσνια συγγραφέας διακόπτει τη συνεργασία της με γερμανικό εκδοτικό οίκο λόγω λογοκρισίας για τη Γάζα

Η συγγραφέας Λάνα Μπάστασιτς δήλωσε ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με τον γερμανικό εκδοτικό οίκο S Fischer Verlag, επειδή δεν κατάφερε να μιλήσει κατά της «γενοκτονίας που συμβαίνει στη Γάζα» ή να αντιταχθεί στη λογοκρισία των φιλοπαλαιστινιακών απόψεων στη Γερμανία.

Στο Instagram, η Bastasic δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αντιτίθεται στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό, απέτυχε να υπερασπιστεί πολλούς Γερμανούς Εβραίους που έχασαν τις δουλειές τους ή συκοφαντήθηκαν λόγω διαφορετικών απόψεων.

Η S Fischer Verlag επιχείρησε να χρησιμοποιήσει τον πόλεμο στη Γάζα για να «κερδίσει πολιτικούς πόντους» με τρόπο που καθιστά τους μουσουλμάνους μετανάστες «ανασφαλείς», είπε.

«Με δεδομένο το παγκόσμιο πολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι είναι ηθικό και δεοντολογικό μου καθήκον να καταγγείλω τις συμβάσεις μου με την S Fischer», δήλωσε η Bastasic.

Τους τελευταίους μήνες, η Γερμανία έχει δεχθεί πυρά για λογοκρισία φιλοπαλαιστινιακών φωνών, με την κυβέρνηση να απαγορεύει ή να διαλύει πολυάριθμες συγκεντρώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και πολιτιστικές ομάδες να ακυρώνουν εκδηλώσεις με ομιλητές που επικρίνουν το Ισραήλ.

14:14 Επίλεκτη μονάδα του Ισραήλ μεταφέρεται από τη Γάζα στη Δ. Όχθη εν μέσω φόβων για την «έκρυθμη κατάσταση»

Η επίλεκτη μονάδα ειδικών δυνάμεων Duvdevan μεταφέρθηκε από τη Γάζα στη Δυτική Όχθη εν μέσω ανησυχίας για «έκρηξη».

Αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι η κατάσταση στη Δυτική Όχθη βρίσκεται «στα πρόθυρα έκρηξης».

Προειδοποίησαν επίσης ότι αν η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δεν λάβει αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον των Παλαιστινίων που ζουν στη Δυτική Όχθη, ο κίνδυνος συγκρούσεων θα αυξηθεί.

Από την πλευρά του ισραηλινού στρατού, η απομάκρυνση της μονάδας ειδικών δυνάμεων από τη Γάζα αποτελεί παραχώρηση μιας σημαντικής δύναμης στην πολεμική προσπάθεια.

13:53 Πρώην υποστράτηγος του Ισραήλ: Ο στρατός πρέπει να απομακρυνθεί από τη Χαν Γιουνίς – Σκοτώνονται δύο με τρεις αιχμάλωτοι κάθε μέρα

Ο ισραηλινός υποστράτηγος εν αποστρατεία Yitzhak Barik κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να αφιερώσει όλες τις δυνάμεις του αυτή τη στιγμή στον στόχο της διάσωσης των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς και να τους φέρει πίσω ζωντανούς, μειώνοντας παράλληλα την ένταση των μαχών στη Γάζα.

«Βγάλτε τα στρατεύματα από τη Χαν Γιουνίς, σταματήστε την κατάσταση στην οποία σκοτώνονται δύο ή τρία άτομα αιχμάλωτοι κάθε μέρα και επιχειρήστε με αεροπλάνα ακριβείας ή χειρουργικές επιδρομές. Περιμένετε λίγο καιρό και αν δείτε ότι δεν έχετε απάντηση από τη Χαμάς στη Ράφα – σκεφτείτε να διαφυλάξετε τον στόχο της απελευθέρωσης των ομήρων ζωντανών», δήλωσε ο Μπαρίκ σε συνέντευξή του στο ισραηλινό μέσο ενημέρωσης News 13.

«Αν δεν πάρουμε τους απαχθέντες ζωντανούς δεν θα μας συγχωρεθεί», προειδοποίησε ο Μπαρίκ.

13:49 Το βράδυ η Χαμάς θα ανακοινώσει την τύχη των τριών ομήρων που εμφανίστηκαν χθες σε βίντεο

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δηλώνουν ότι θα ανακοινώσουν απόψε την τύχη τριών κρατούμενων ισραηλινών στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και της Noa Argamani.

Οι τρεις όμηροι που εμφανίστηκαν σε βίντεο της Χαμάς

13:47 Ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ

13:32 Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσπαθούν να πάρουν αλεύρι

Σε βίντεο που δημοσίευσε το AJ φαίνονται εκατοντάδες Παλαιστίνιοι να προσπαθούν να πάρουν λίγο αλεύρι από ένα φορτηγό κατά πάσα πιθανότητα ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του λιμού καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων έχει μόνο ένα γεύμα την ημέρα και αυτό περιορισμένο.

Η ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο.

13:16 Ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής: Νέα συμφωνία για τους αιχμαλώτους της Χαμάς θα σήμαινε παραδοχή αποτυχίας

Σε μια νέα συμφωνία για τους αιχμαλώτους, η Χαμάς θα επιδιώξει να επιτύχει μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός και μια δέσμευση να μην βλάψει την ηγεσία της, σύμφωνα με άρθρο του ισραηλινού στρατιωτικού αναλυτή Amos Harel στην εφημερίδα Haaretz.

«Αυτό σημαίνει το τέλος των μαχών χωρίς να επιτευχθεί ο δηλωμένος στόχος της – η διάλυση της οργάνωσης και των δυνατοτήτων της. Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου παίρνει τον χρόνο του, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι οι εταίροι του από το στρατόπεδο των ΗΠΑ μπορούν να το αντέξουν», είπε.

13:03 Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει «τους τρομοκράτες» του Μπεν Γκβίρ

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί επεκτείνουν συστηματικά την κατοχή της Δυτικής Όχθης και μάλιστα υπό την άμεση εποπτεία «τρομοκρατικών» δυνάμεων που έχει αναπτύξει ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Καταδίκασε τις εντεινόμενες καθημερινές βίαιες επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την επέκταση των πολιτοφυλακών των εποίκων και «τα τρομοκρατικά στοιχεία του Μπεν-Γβιρ, τα οποία ο ίδιος εποπτεύει οπλίζοντας και παρέχοντας πολιτική και νομική υποστήριξη και προστασία σε αυτά με διάφορους τρόπους και μεθόδους», ανέφερε στο Χ.

«Το υπουργείο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συστηματική ισραηλινή κλιμάκωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, ιδιαίτερα για την ένοπλη επίθεση μεγάλης ομάδας εποίκων στην πόλη Μπουρίν, με σκοπό να τρομοκρατήσουν τους Παλαιστίνιους πολίτες και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους».

12:57 Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις «υψηλής έντασης» τον Ιανουάριο

Παρά τις αμερικανικές πιέσεις να μειωθούν τα θανατηφόρα πλήγματα κατά αμάχων στη Γάζα, η ισραηλινή ηγεσία αποφάσισε να «συνεχίσει την εκστρατεία υψηλής έντασης καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου», αναφέρει δημοσίευμα.

Η Washington Post επικαλείται έξι Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας και λένε ότι το Ισραήλ αγνοεί όλα τα αμερικανικά αιτήματα να μειώσει την ένταση των επιθέσεών του, καθώς ο απολογισμός των νεκρών αμάχων εκτοξεύεται στα ύψη.

Αλλά η περικοπή της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 3,8 δισ. δολαρίων είναι ένας τρόπος για να συμμορφωθεί το Ισραήλ, δήλωσε ο Ματ Ντας, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής.

«Αν ο Μπάιντεν είναι πραγματικά απογοητευμένος, έχει πολλά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Η υπόσχεση άνευ όρων υποστήριξης, ό,τι και να γίνει, δεν είναι καλός τρόπος για να κάνεις κάποιον να κάνει κάτι διαφορετικό», ανέφερε ο Duss.

12:46 Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν βλέπουν άμεσες αποδείξεις που να συνδέουν το Ιράν με τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις που να δείχνουν ότι ανώτεροι Ιρανοί διοικητές διέταξαν τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με έκθεση των New York Times που επικαλείται αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ανώνυμες πηγές δήλωσαν ότι συνεχίζουν να εκτιμούν ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για έναν ευρύτερο πόλεμο, παρόλο που ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Ο σκοπός των ιρανικών πληρεξούσιων, υποστηρίζουν, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να χτυπήσουν το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να πυροδοτήσουν το είδος του πολέμου που το Ιράν θέλει να αποφύγει», ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι ανώτεροι Ιρανοί ηγέτες, είτε ο διοικητής της επίλεκτης δύναμης Quds είτε ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διέταξαν τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα».

12:39 Η πολιτική προστασία της Γάζας έχει χάσει 45 μέλη της ενώ πολλοί έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ εν ώρα υπηρεσίας

Η πολιτική προστασίας της Γάζας αναφέρει σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της στο Al Jazeera ότι ολοκλήρωσε περισσότερες από 22.000 αποστολές διάσωσης «υπό τραγικές συνθήκες», καθώς το προσωπικό, τα οχήματα, το αρχηγείο και τα επιτόπια σημεία της δέχθηκαν συστηματικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ο Mohammed al-Mughayir, διευθυντής προμηθειών και οικονομικών υποθέσεων της πολιτικής προστασίας, δήλωσε ότι όλα τα αρχηγεία της πολιτικής προστασίας είναι εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών και των μπουλντόζων από ισραηλινά οχήματα.

Πρόσθεσε ότι τα πληρώματα στη συνοικία Tuffah, στην ανατολική Γάζα, έγιναν δύο φορές στόχος, γεγονός που οδήγησε στο θάνατο 12 μελών.

Ο Al-Mughayir επεσήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών της ομάδας διάσωσης ανέρχεται σε 45, ενώ περισσότεροι από 200 άλλοι τραυματίστηκαν. Επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε αρκετό προσωπικό της πολιτικής προστασίας ενώ βρισκόταν σε υπηρεσία.

12:23 Πρώην αρχηγός IDF: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τη θητεία μου

Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Αβίβ Κοτσάβι, μίλησε για πρώτη φορά για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας ότι θα απαιτηθούν «βαθιές διευκρινίσεις και ενδελεχείς έρευνες».

Ο Kochavi, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του ως αρχηγός των IDF πριν από ένα χρόνο, αποδέχθηκε την ευθύνη για τη συμμετοχή του στην αποτυχία της 7ης Οκτωβρίου. «Είμαι υπεύθυνος για τις αποφάσεις και τις ενέργειες των IDF κατά τη διάρκεια της θητείας μου και αναρωτιέμαι συνεχώς τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά».

Ο Kochavi πρόσθεσε ότι «όλοι όσοι ακολουθούν μια διχαστική πορεία, με επικεφαλής μεμονωμένους ηγέτες και δημόσια πρόσωπα, διαβρώνουν την αρχή της εταιρικής σχέσης και δημιουργούν τις συνθήκες για την ασφάλεια και τις υπαρξιακές απειλές».

Πέρυσι, τέθηκαν περιορισμοί στον Kochavi που τον υποχρέωναν να λαμβάνει εκ των προτέρων έγκριση για κάθε δημόσια δήλωση.

12:07 Ελεύθερος αφήνεται ο Ισραηλινός ποδοσφαιριστής στην Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές άφησαν ελεύθερο τον Ισραηλινό ποδοσφαιριστή Sagiv Jehezkel από την αστυνομική κράτηση και θα επιστρέψει στο Ισραήλ τη Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ.

Ο Jehezkel έδειξε με χειρονομία ένα μήνυμα στο δεμένο χέρι του που έγραφε «100 ημέρες 7/10» μαζί με ένα αστέρι του Δαβίδ μετά από ένα γκολ που πέτυχε.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ κατηγόρησε νωρίτερα την Τουρκία ότι χρησιμεύει ως «ντε φάκτο εκτελεστικός βραχίονας της Χαμάς», μετά τη σύλληψη του ποδοσφαιριστή.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ υπενθύμισε στην Τουρκία τη βοήθεια που της παρείχε το Ισραήλ μετά τον περσινό σεισμό και χαρακτήρισε τη μεταχείριση του ποδοσφαιριστή «εκδήλωση υποκρισίας και αχαριστίας».

11:53 «Τρομοκράτες» της Χαμάς οι φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Πανεπιστήμιο, λένε οι IDF

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 25 Παλαιστίνιους φοιτητές του Πανεπιστημίου An-Najah, οι οποίοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία για τα υψηλά δίδακτρα του ιδρύματος.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται τώρα ότι συνέλαβε εννέα φοιτητές για να «ματαιώσει τις δραστηριότητες των τρομοκρατικών φοιτητικών ομάδων των πυρήνων της Χαμάς» που κρύβονταν στο πανεπιστήμιο στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, σε ανάρτησή τους στο Χ, ανέφεραν επίσης ότι συνέλαβαν και άλλους φοιτητές για ανάκριση.

11:40 Στη Γάζα κάποιοι περιμένουν ακόμη την ανάσυρση των νεκρών παιδιών τους από τα συντρίμμια

Τα ονόματα Ομάρ, Αμπντουλάχ και Μάσα, γραμμένα με κόκκινη μπογιά σε έναν πεσμένο τοίχο, σημαδεύουν το σημείο όπου τα τρία παιδιά θάφτηκαν ζωντανά κάτω από τα συντρίμμια έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας τον Νοέμβριο.

Ο Mohammad Abu Aweidah, θείος των αγνοούμενων παιδιών, δήλωσε ότι επισκέπτεται τα ερείπια του σπιτιού τους στη Ράφα κάθε μέρα με την «ελπίδα ότι κάποιος μπορεί να βγάλει τα σώματά τους ή να ρίξει μια τελευταία ματιά σε ό,τι έχει απομείνει από αυτά».

«Προσευχόμαστε στον Θεό να μπορέσουμε να τα βγάλουμε έξω και να τα δούμε», λέει ο ίδιος, ο οποίος πέρα από τα ανίψια του, έχασε και τον 18 μηνών γιο του, το πτώμα του οποίου ανασύρθηκε.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

11:26 Ισραηλινός αξιωματούχος ξεσπά μετά το φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ – «Ο χρόνος είναι εναντίον μας»

Ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ, τακτικός στόχος επιθέσεων της Χεζμπολάχ, απαίτησε αυστηρότερη δράση και καλύτερη προστασία από τη λιβανέζικη ένοπλη ομάδα.

Ο Giora Zaltz  είπε ότι «ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας» στο βορρά.

«Κάθε μέρα που περνά χωρίς η ισραηλινή κυβέρνηση να θέτει στόχους και να εργάζεται για την ασφάλεια των κατοίκων της Γαλιλαίας προκαλεί ζημιά που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη», είπε.

Ο Zaltz είπε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να καταλήξει σε ένα «ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο», καθώς χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τις συνοριακές περιοχές με τον Λίβανο και δεν διαφαίνεται τέλος στις μάχες με τη Χεζμπολάχ.

Η αντίδραση αυτή έρχεται μετά τον θάνατο δύο Ισραηλινών στην πόλη Kfar Yuval μετά την εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου από τη Χεζμπολάχ.

11:10 «Ακόμα κάτω από τα ερείπια»: 132 νεκροί στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 252 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από ισραηλινές επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

«Ένας αριθμός θυμάτων βρίσκεται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους και τα ασθενοφόρα και τα πληρώματα της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Facebook.

Τα τελευταία θύματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 24.100, σύμφωνα με το υπουργείο, με επιπλέον 60.834 τραυματίες.

10:52 Αυξάνονται οι βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – Προσπάθεια να προωθηθούν βαθύτερα οι ισραηλινές δυνάμεις

Η Χαν Γιουνίς βομβαρδίζεται από αέρος με όλο και μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με το AJ, βαριά πυρά πυροβολικού έπληξαν την ανατολική Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί. Υπάρχουν αναφορές για συνέχιση των βομβαρδισμών την τελευταία μισή ώρα.

Στην νότια Χαν Γιουνίς, οι αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν να καταστρέφουν υποδομές και περισσότερα σπίτια.

Στα δυτικά της Khan Younis – στη «ζώνη εκκένωσης» Mawasi – ένα ισραηλινό χτύπημα έπληξε μια εκτοπισμένη οικογένεια που βρισκόταν μέσα σε μια σκηνή. Ο αριθμός των νεκρών από αυτό το χτύπημα ανέρχεται σε τρεις – όλοι από την ίδια οικογένεια. Άλλοι σοβαρά τραυματισμένοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Nasser. Υπάρχει φόβος ότι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προωθούνται βαθύτερα στην καρδιά της πόλης.

10:46 Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στο Ισραήλ

Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του πολέμου δεν είναι εύκολη στο Ισραήλ, καθώς το κράτος κόβει από την υγεία και τη παιδεία για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία.

Ο πόλεμος κοστίζει στο Ισραήλ περίπου 269 εκατ. δολάρια κάθε μέρα, ένα μεγάλο βάρος για την οικονομία της χώρας.

Το κόστος δεν αφορά μόνο τη χρηματοδότηση του οπλισμού. Πρέπει να συνυπολογιστεί η πληρωμή των εφέδρων, η σίτιση και η στέγαση τους.

Και έπειτα είναι το κόστος της φροντίδας πάνω από 100.000 Ισραηλινών εκκενωμένων που έχουν εγκαταλείψει κοινότητες κοντά στα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου. Αυτοί οι εκκενωμένοι πρέπει να στεγάζονται σε ξενοδοχεία και πληρώνονται χιλιάδες σέκελ κάθε μήνα από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Για τη χρηματοδότηση του πολέμου φέτος, ορισμένες από τις προτάσεις του Ισραήλ περιλαμβάνουν περικοπή 239 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας και περικοπές άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.

10:38 Η Γαλλία διαμαρτύρεται γιατί το Ισραήλ παρέλειψε να αναφέρει τη συνεισφορά της στη συμφωνία μεταφοράς φαρμάκων για τους ομήρους

Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος επέκρινε την παράλειψη αναφοράς στον ρόλο του Παρισιού στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας συμφωνίας για τη μεταφορά φαρμάκων στους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πηγή ανέφερε ότι η Γαλλία ξεκίνησε την προώθηση της συμφωνίας με τις οικογένειες των ομήρων, πραγματοποίησε τις αρχικές επαφές με το Κατάρ και ήταν μάλιστα εταίρος στη δημιουργία του καταλόγου των φαρμάκων που θα μεταφερθούν σύμφωνα με τις ανάγκες των ομήρων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού παρέλειψε τον ρόλο της Γαλλίας, δηλώνοντας μόνο ότι η επαφή έγινε μεταξύ της Μοσάντ, της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, και του Κατάρ.

10:24 Περισσότεροι από 24.000 νεκροί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Οι τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών σε πάνω από 24.000 από την έναρξη του πολέμου.

Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται περισσότερα από 10.400 παιδιά – ή πάνω από το 1% του παιδικού πληθυσμού του θύλακα.

Τουλάχιστον 60.317 άνθρωποι είναι επίσης τραυματισμένοι στον θύλακα, με πολλούς να αγωνίζονται να βρουν υγειονομική περίθαλψη ή φάρμακα για να θεραπεύσουν τα τραύματά τους. Πάνω από 8.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

10:08 Αμερικανοί στρατιώτες αγνοούνται ενώ έψαχναν για όπλα με προορισμό την Υεμένη

Δύο Πεζοναύτες που χάθηκαν στη θάλασσα την περασμένη εβδομάδα αναζητούσαν ένα φορτίο όπλων που φέρεται να είχε σταλεί από το Ιράν στους Χούθι στην Υεμένη.

Η Washington Post, επικαλούμενη δύο Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν σε πλοίο σε ταραγμένη θάλασσα στον Κόλπο του Άντεν, όταν ο ένας γλίστρησε από μια σκάλα, με αποτέλεσμα ο άλλος να πηδήξει σε μια προσπάθεια διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι η επιχείρηση εντάσσεται στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να διακόψει τη φερόμενη στρατιωτική υποστήριξη του Ιράν προς τους Χούθι, αλλά πρόσθεσε ότι η επιχείρηση ήταν «άσχετοη» με τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Υεμένη.

09:52 Ο Νετανιάχου εργάζεται για την απελευθέρωση Ισραηλινού ποδοσφαιριστή στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για την επιστροφή του Ισραηλινού ποδοσφαιριστή που κατηγορείται για υποκίνηση σε μίσος μετά για τον τρόπο που πανηγύρισε το γκολ του με αναφορές στον πόλεμο στη Γάζα.

Η κράτηση του Τζεζκέλ προκάλεσε οργή στο Ισραήλ. «Ντροπή σου, τουρκική κυβέρνηση», έγραψε στο Χ ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης N12 και Haaretz αναφέρουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση εργάζεται μέσω της διπλωματικής οδού για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του 28χρονου παίκτη της Antalyaspor και της εθνικής ομάδας του Ισραήλ, Sagiv Jehezkel.

Ο ίδιος τέθηκε υπό κράτηση για ανάκριση και αναμένεται να οδηγηθεί σύντομα ενώπιον δικαστή. Οι ισραηλινές αρχές φέρονται να περιμένουν την απόφαση του δικαστή πριν προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Ο Jehezkel έδειξε με χειρονομία ένα μήνυμα στο δεμένο χέρι του που έγραφε «100 ημέρες 7/10» μαζί με ένα αστέρι του Δαβίδ μετά από ένα γκολ που πέτυχε.

Η πράξη ερμηνεύτηκε στην Τουρκία ως υποστήριξη των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης λένε ότι πρόκειται για μήνυμα υποστήριξης προς τους αιχμαλώτους που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα.

09:45 Βρετανία: «Θα περιμένουμε και θα δούμε» για περισσότερα πλήγματα στην Υεμένη

Η Βρετανία θα «περιμένει και θα δει» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει νέα στρατιωτικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη, προκειμένου να προστατεύσει τη διεθνή ναυτιλία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς.

«Ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, διότι δεν είναι ότι θέλουμε να εμπλακούμε σε δράση στην Ερυθρά Θάλασσα. Αλλά τελικά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ένα διεθνές δικαίωμα», δήλωσε ο Shapps στο Sky News, όταν ρωτήθηκε αν η Βρετανία θα πραγματοποιήσει περισσότερα πλήγματα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν σειρά κοινών επιδρομών στην Υεμένη την Παρασκευή και το Σάββατο.

09:37 Τουλάχιστον 33 νεκροί στην πόλη της Γάζας

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε σπίτια στην πόλη της Γάζας, στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα, νωρίς σήμερα το πρωί σκότωσαν τουλάχιστον 33 ανθρώπους και τραυμάτισαν δεκάδες άλλους, αναφέρουν δημοσιογράφοι του Al Jazeera Arabic.

Η ιατρική περίθαλψη είναι πιο περιορισμένη στο βόρειο τμήμα της Γάζας, καθώς κανένα νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλήρως στην περιοχή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι ελέγχει τη βόρεια Γάζα και ότι απέσυρε κάποια από τα στρατεύματά του. Ωστόσο οι συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές συνεχίζονται όπως και οι βομβαρδισμοί σε μία σειρά περιοχές όπως ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια.

09:30 Ο Σούνακ θα μιλήσει στο κοινοβούλιο για την επίθεση στην Υεμένη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα απευθυνθεί τη Δευτέρα στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μετά τα πλήγματα που πραγματοποίησαν το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ στην Υεμένη.

Ο Σούνακ ενέκρινε τις πυραυλικές επιθέσεις χωρίς να ζητήσει τη γνώμη του κοινοβουλίου, κάτι που έχει την εξουσία να κάνει, ωστόσο συνήθως οι Βρετανοί πολιτικοί έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ των προτέρων για στρατιωτικές ενέργειες.

Μετά τα πλήγματα, ο Σούνακ δήλωσε ότι οι Χούθι «διακινδύνευαν ζωές στη θάλασσα» και «προκαλούσαν μεγάλη αναστάτωση σε μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό». Χαρακτήρισε επίσης τα πλήγματα «περιορισμένα» αλλά «απαραίτητα» για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας και των ζωών.

Οι Χούθι είχαν πει ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό σήμαινε ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες εκτρέπουν τα πλοία μέσω μιας μεγαλύτερης διαδρομής γύρω από τη νότια Αφρική.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Σουνάκ συμφωνεί σε στρατιωτική δράση από τότε που έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2002. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε την Κυριακή ότι η «επιχειρησιακή ασφάλεια» κατέστησε αναγκαίο να προχωρήσει χωρίς ψηφοφορία. Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε την απόφαση «εντελώς επαίσχυντη ενώ δεν ζητήθηκε καν η γνώμη του κοινοβουλίου».

09:20 Γιατί ο Μπάιντεν διέταξε τώρα την επίθεση κατά των Χούθι στην Υεμένη;

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ έστειλαν έναν αριθμό αντιτορπιλικών AEGIS για να συνδράμουν στην προστασία της διεθνούς ναυτιλίας, εκτελώντας τον διπλό ρόλο της αναχαίτισης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των πυραύλων των ισλαμιστών ανταρτών καθώς και της προσφοράς βοήθειας στα απειλούμενα εμπορικά πλοία.

Οι Βρετανοί έστειλαν, επίσης, ένα από τα καλύτερα πλοία τους, το HMS Diamond. Ωστόσο, κάτι άλλαξε, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να χτυπήσουν, σε αντίποινα, στρατιωτικές θέσεις των Χούθι στην Υεμένη. Τι άλλαξε;

Τόσο στη βρετανική όσο και στην αμερικανική πλευρά προέκυψαν σοβαρές αμφιβολίες ότι δεν ήταν εξοπλισμένες για ν’ αντιμετωπίσουν σμήνη UAV και πυραύλων.

Στις 10 Ιανουαρίου, δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν 21 drones και πυραύλους. Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς δήλωσε αμέσως μετά ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν βιώσιμο. Τι εννοούσε;

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

09:14 Η πετρελαϊκή QatarEnergy σταματά τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά

Η QatarEnergy, μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, δηλώνει ότι διακόπτει τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ αναζητά συμβουλές ασφαλείας, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters.

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι δεν θα υπάρξει διακοπή της μακροχρόνιας παραγωγής.

09:02 «Ντροπή» – Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ κατηγορεί τον Μπλίνκεν ότι αγνοεί τους σκοτωμένους αμάχους

Η αποστολή της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ επειδή δεν έκανε καμία αναφορά στους 24.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας – οι μισοί περίπου από αυτούς παιδιά – στην ανάρτησή του για τον εορτασμό των 100 ημερών πολέμου.

«Ντροπή σε όσους παραμένουν συνένοχοι και δεν ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ντροπή τους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο Μπλίνκεν είπε μόνο ότι «100 ημέρες αιχμαλωσίας στη Γάζα είναι πάρα πολλές» και υποσχέθηκε να φέρει πίσω τους αιχμαλώτους.

08:45 Πάνω από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε νωρίς τη Δευτέρα ότι περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σε όλη την επικράτεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Είπε ότι δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης  από “έντονα” ισραηλινά πλήγματα και βομβαρδισμούς πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα έπληξαν τις νότιες πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, καθώς και περιοχές γύρω από την πόλη της Γάζας, ανέφερε το γραφείο Μέσων Ενημέρωσης. Είπε ότι δύο νοσοκομεία, ένα σχολείο θηλέων και “δεκάδες” σπίτια ήταν μεταξύ των στόχων.

08:28 Μπαράζ συλλήψεων στη Δ. Όχθη – Ακόμα πέντε νεκροί

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν πέντε Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη Zababdeh, νοτιοανατολικά της Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτοί προστίθενται στους 25 Παλαιστίνιους φοιτητές που φέρονται να συνελήφθησαν απόψε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο An-Najah στη Ναμπλούς.

Στην πόλη Qalqilya, ισραηλινοί στρατιώτες κατεδάφισαν τα σπίτια δύο αποφυλακισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων για υποτιθέμενες παραβιάσεις αδειών. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στο σπίτι της οικογένειας του Nael al-Barghouti, του Παλαιστίνιου κρατούμενου με τα περισσότερα χρόνια στις ισραηλινές φυλακές στο χωριό Kobar, στη Ραμάλα.

Νωρίτερα το βράδυ αναφέραμε επίσης ότι πέντε Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τρεις έφηβοι, σκοτώθηκαν επίσης σε ξεχωριστά περιστατικά σε όλη τη Δυτική Όχθη.

08:15 Επίσκεψη της ΥΠΕΞ της Αυστραλίας στη Μέση Ανατολή – «Βιώσιμη κατάπαυση πυρός»

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας ζήτησε τη Δευτέρα «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα, καθώς αναχώρησε για περιοδεία στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει επίσκεψη στη Δυτική Όχθη και συναντήσεις με τις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων.

Η Penny Wong δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τις επισκέψεις της στην Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υποστηρίξει μια διέξοδο από την τρέχουσα σύγκρουση και μια διαρκή ειρήνη με τη μορφή μιας λύσης δύο κρατών.

«Η θέση μας είναι ότι θέλουμε να δούμε μια βιώσιμη κατάπαυση πυρός και ότι βλέπουμε μια διεθνή ανθρωπιστική, άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ως ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Γουόνγκ σε συνέντευξη Τύπου πριν από την αναχώρησή της.

«Καμία εκεχειρία δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη και καμία εκεχειρία δεν μπορεί να είναι άνευ όρων».

Η Αυστραλία υποστήριξε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τον Δεκέμβριο, σε μια σπάνια διάσταση με τον σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

08:00 «Η χειρότερη ανθρωπογενής ιατρική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία»

Ο Δρ Mads Gilbert, γιατρός που εργάστηκε στη Γάζα για περισσότερα από 20 χρόνια, λέει ότι η κατάρρευση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζεται. Ο δήμαρχος της πόλης της Γάζας ανέφερε ότι δεν έχει λάβει «ούτε μια σταγόνα καυσίμου» εδώ και μήνες.

Στον νότο, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

«Είναι μια φρικτή κατάσταση. Η ικανότητα υγειονομικής περίθαλψης δεν επαρκεί καθόλου για να διαχειριστεί αυτόν τον τεράστιο αριθμό των 61.000 τραυματιών. Τους λείπουν τα πάντα, δεν έχουν αντιβιοτικά, αναισθητικά, ενδοφλέβια φάρμακα», δήλωσε ο Γκίλμπερτ στο Al Jazeera.

«Πρόκειται για μια συστηματική ανθρωπογενή καταστροφή. Είναι σχεδιασμένη και εκτελείται από την ισραηλινή κυβέρνηση με την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ. Είναι η χειρότερη ανθρωπογενής ιατρική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία».

07:41 Χούθι: Αμερικανικά αεροσκάφη κοντά στον εναέριο χώρο της Υεμένης

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο των Χούθι που στόχευε πλοίο χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές. Αυτός θα ήταν ο δεύτερος βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων που εκτοξεύουν οι Χούθι από τότε που οι ΗΠΑ άρχισαν να βομβαρδίζουν στόχους στην Υεμένη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Λίγες ώρες πριν από τη δήλωση της CENTCOM, ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπούλ Σαλαμ, μίλησε στο AJ και δήλωσε ότι την Κυριακή παρατηρήθηκε αμερικανικό αεροσκάφος να πετάει κοντά στον εναέριο χώρο της Υεμένης και σε παράκτιες περιοχές.

Είπε ότι η δραστηριότητα από «εχθρικά αεροσκάφη αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας».

07:28 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν σε σπίτι Παλαιστίνιου κρατούμενου στη Ραμάλα

Οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της οικογένειας του Nael al-Barghouti, του Παλαιστίνιου κρατούμενου με τα περισσότερα χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, στο χωριό Kobar, στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram, το οποίο επαληθεύτηκε από το Al Jazeera, δείχνει αναποδογυρισμένα έπιπλα και σκεύη κουζίνας διασκορπισμένα στο πάτωμα μετά την επιδρομή.

Ο Al-Barghouti συνελήφθη για πρώτη φορά από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1978. Αφού πέρασε 34 χρόνια στη φυλακή, απελευθερώθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ το 2011. Συνελήφθη εκ νέου τον Ιούνιο του 2014 βάσει του άρθρου 186 της στρατιωτικής διαταγής 1651.

Τον Οκτώβριο, η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων δήλωσε ότι ο al-Barghouti ήταν ένας από τους 559 Παλαιστίνιους που εκτίουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

07:15 Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης στέλνει μήνυμα για την απελευθέρωση των ομήρων στις 100 μέρες από τον πόλεμο – Δεν αναφέρεται στους θανάτους αμάχων στη Γάζα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης όπως και πολλοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησε να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Χαμάς μετά από 100 ημέρες αιχμαλωσίας και πολέμου στη Γάζα. Όπως και στην ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν έτσι και σε αυτή του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στους θανάτους αμάχων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει συχνά διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας από εβραίους που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, κατά την οποία συνελήφθησαν εκατοντάδες άνθρωποι τον περασμένο Οκτώβριο.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τη θέση του σχετικά με την κατάπαυση πυρός την περασμένη εβδομάδα, ο Άνταμς είπε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τερματίσουμε οτιδήποτε πρόκειται να αφαιρέσει τη ζωή αθώων ανθρώπων», αλλά δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε κατάπαυση του πυρός.

07:12 Αλλαγές στον προϋπολογισμό του Ισραήλ – Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο θα συνέλθει σήμερα το πρωί για να συζητήσει τις αλλαγές στον προϋπολογισμό της χώρας για το 2024, αναφέρει η εβραϊκή εφημερίδα Maariv.

Η Τράπεζα του Ισραήλ εκτίμησε ότι περίπου 210 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (56 δισεκατομμύρια δολάρια) θα δαπανηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ 2023 και 2025. Το Ισραήλ έχει ήδη δαπανήσει 24,7 δισεκατομμύρια ισραηλινά σέκελ (6,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον πόλεμο.

07:00 Ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν και δεύτερο σπίτι στην Qalqilya

Το Al Jazeera Arabic μεταδίδει ότι ένα δεύτερο σπίτι κατεδαφίστηκε απόψε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συνεχιζόμενων επιδρομών στην πόλη Qalqilya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι το πρώτο σπίτι κατεδαφίστηκε καθώς δεν διέθετε τις κατάλληλες άδειες, με τους ενοίκους να λένε ότι δεν τους δόθηκε χρόνος για να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους. Το δεύτερο σπίτι λέγεται ότι ανήκει σε Παλαιστίνιο κρατούμενο που απελευθερώθηκε.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην περιοχή του νοσοκομείου Darwish Nazzal στην πόλη.

06:56 Ο πρόεδρος της Κολομβίας λέει ότι η νομική ομάδα της Νότιας Αφρικής αξίζει το βραβείο Νόμπελ

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Δικαστήριο, έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας ως «γενοκτονία».

«Αν κάποιος άξιζε σήμερα το Νόμπελ Ειρήνης, θα ήταν η νοτιοαφρικανική νομική ομάδα που έχει καταθέσει μήνυση κατά του Νετανιάχου για γενοκτονία προς υπεράσπιση του παλαιστινιακού λαού», έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Οι κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Χιλής και του Περού έχουν επίσης καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

06:45 Εισβολή του ισραηλινού στρατού σε πανεπιστήμιο στη Δ. Όχθη και συλλήψεις 25 φοιτητών

Στη Ναμπλούς στη Δ. Όχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου An-Najah, όπου φοιτητές πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία.

Οι φοιτητές λένε ότι πάνω από 25 από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου δήλωσε πρόσφατα ότι όλες οι επικοινωνίες είχαν διακοπεί μέσα και γύρω από την πανεπιστημιούπολη.

Επιπλέον, όλοι οι φοιτητές που βρίσκονταν εκεί έλαβαν γραπτό μήνυμα από τις ισραηλινές δυνάμεις που τους έλεγε να «παραδοθούν τώρα».

06:34 Ο πόλεμος στη Γάζα συμπλήρωσε 100 μέρες και συνεχίζεται

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή την 101η ημέρα του πολέμου.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Γάζα ενώ οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έχουν γίνει πλέον ρουτίνα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

BIG 3: Το 48ωρο και η ιδέα που… τρελαίνει τον Ολυμπιακό (pics)

Η δυνητική τριάδα που έχει κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χάσουν τον… ύπνο τους. Τι γίνεται με τους Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024