Σούπερ μάρκετ: Το μπρα ντε φερ των PL με τις μεγάλες μάρκες
Αυξήθηκε η κατανάλωση παρά την ακρίβεια – Ο χάρτης των μεριδίων
Συνεχίζεται η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και μεγάλων brands στις σάλες των σούπερ μάρκετ, με τους καταναλωτές να μετακινούνται από τη μία στην άλλη κατηγορία αναζητώντας τρόπους να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη ακρίβεια που στο 11μηνο του 2023 «έτρεξε» με 7,2% όσον αφορά την τιμή ανά μονάδα προϊόντος.
Με βάση τα στοιχεία του market view της Circana (πρώην IRI) ο τζίρος των private label προϊόντων αναπτύσσεται για την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2023 με 11,6%, όταν την ίδια ώρα στα επώνυμα ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 8,8%.
Ιδιωτική ετικέτα
Όσον αφορά το μερίδιο των προϊόντων με επωνυμία των σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων της Lidl Hellas, διαμορφώθηκε στο 26,3% από 25,8% το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 24,3% το 2020.
Μάλιστα στην κατηγορία των τροφίμων το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας έχει ελαφρώς αυξηθεί το 11μηνο στο 26,8% από 26,4% το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Στην κατηγορία των ειδών ατομικής υγιεινής και ομορφιάς το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας είναι 20,9% ενώ στην κατηγορία των ειδών νοικοκυριού φτάνει το 25,6%.
Από την πλευρά της οργανωμένης λιανικής στελέχη μεγάλων σούπερ μάρκετ που μίλησαν στον ΟΤ αναφέρουν ότι ναι μεν η κατηγορία των private label προϊόντων διατηρεί τα κέρδη της στο καλάθι του καταναλωτή, αλλά τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια σταθερότητα ως προς το ράλι που κατέγραφε τους πρώτους μήνες του 2023.
Την ίδια ώρα τα επώνυμα προϊόντα «αντεπιτίθενται» αυξάνοντας την ένταση των προσφορών στο ράφι, με τα τρόφιμα και τα προϊόντα νοικοκυριού να πρωταγωνιστούν όσον αφορά τις προωθητικές ενέργειες.
Στην πρώτη κατηγορία το ποσοστό του τζίρου που προήλθε από τις προωθητικές αυξήθηκε σε 24,8% και στη δεύτερη σε 25,3%. Συνολικά ο τζίρος των ταχυκίνητων αγαθών που διατέθηκε υπό καθεστώς προσφοράς αυξήθηκε σε 25% το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.
Αυξήθηκε η κατανάλωση παρά την ακρίβεια
Παρά την αύξηση των τιμών, οι πωλήσεις σε όγκο αυξήθηκαν κατά 2,2% όταν ο όγκος πωλήσεων το 2022 είχε αυξηθεί μόλις κατά 0,5% και το 2021 είχε υποχωρήσει 2%.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις σε αξία των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκαν στα 8,188 δισ. ευρώ έναντι 7,477 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένες κατά 9,5%, εκ των οποίων 6,239 δισ. ευρώ αφορούν την κατηγορία των τροφίμων.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφοντα στα απορρυπαντικά και καθαριστικά με τις αυξήσεις τιμών να φτάνουν το 11,6%. Ακολουθούν τα υλικά μαγειρικής με αυξήσεις τιμών 9,4%, τα σνακ με αυξήσεις τιμών 8,5% και τα κατεψυγμένα τρόφιμα με αυξήσεις τιμών 8,3%. Οι μικρότερες αυξήσεις τιμών στη διάρκεια του 11μήνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα καταγράφηκαν στα αλκοολούχα ποτά (3,3%).
Σχετικά με τις πωλήσεις σε τεμάχια, το 11μηνο Ιανουαρίου Νοεμβρίου 2023 καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων σε 9 κατηγορίες από τις 11 που εξετάζονται στην έρευνα.
Πιο αναλυτικά αύξηση στον όγκο πωλήσεων σημειώθηκε στα συσκευασμένα τρόφιμα (0,4%), στα σνακς (4,7%), στα γαλακτοκομικά (2,9%), στα μη αλκοολούχα ποτά (4,7%), στα αλκοολούχα ποτά (4,8%), στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (1,7%), στα είδη ατομικής υγιεινής (1,8%), στα απορρυπαντικά & καθαριστικά σπιτιού (0,2%) και στα άλλα είδη νοικοκυριού (0,7%). Στον αντίποδα, μείωση του όγκου πωλήσεων σημειώθηκε στα κατεψυγμένα τρόφιμα (0,2%) και στα υλικά μαγειρικής (2%).
- Ισραήλ: Οι IDF δημοσιοποίησαν πλάνα από τη φονική επίθεση ενάντια στους Χούθι στην Υεμένη
- Ο Ν. Πλακιάς για όσα συνέβησαν στη Λάρισα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά ο Κ. Αγοραστός
- LIVE: Παναθηναϊκός – Μπασκόνια
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης αναβολικών – Κατασχέθηκαν πάνω από 130 κιλά σκευάσματα και 68.000 κάψουλες
- Παίζατε Pokemon Go; Συγχαρητήρια, βοηθήσατε έναν κολοσσό να χαρτογραφήσει τον πλανήτη
- Τα γούρια της Καίτης Ταζεδάκη στολίζουν τα πέτα των Αθηναίων εδώ και 50 χρόνια