Απαντήσεις Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη και Κασσελάκη – Tην Τετάρτη συνεδριάζει η ΚΟ
O Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε το γάντι τόσο προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και προς αυτή του Στέφανου Κασσελάκη.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Με ένα «ναι» επί της αρχής, αλλά χωρίς κομματική πειθαρχία (και εν αναμονή του νομοσχεδίου για την τελική χάραξη της κοινοβουλευτικής στρατηγικής) για την θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε το γάντι τόσο προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και προς αυτή του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε τόσο προς την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου όσο και προς αυτή της Κουμουνδούρου, «δείχνοντας» εκ νέου στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές: «Να αξιολογήσει ο ελληνικός λαός ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα για να έχω την δυνατότητα και την δημοκρατική εντολή να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με προοπτική νίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Η πρώτη απάντηση Ανδρουλάκη ήταν αυτή προς την πλευρά του Μητσοτάκη και στην δικό του σχόλιο για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος του πολιτικού γάμου εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, λόγω της φράσης για τα κορδόνια. Ο Ανδρουλάκης αποκάλυψε πως για λόγους αντιπολιτευτικούς, «όπως έχουν κάνει δεκάδες φορές τα κόμματα της αντιπολίτευσης», δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του για τα ομόφυλα. «Δεν είμαστε α λα καρτ δικαιωματιστές, είμαστε υπέρ της θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου», επεσήμανε, δείχνοντας επί της ουσίας προς το «ναι».
«Έχει ξαναϋπάρξει πρωθυπουργός που λέει στους βουλευτές του να φύγουν; Εγώ άκουσα ότι προέτρεψε υπουργούς και βουλευτές να μην πάνε να ψηφίσουν», σχολίασε για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει «αξιοπρεπή στάση» την αποχή από την ψηφοφορία όσων γαλάζιων βουλευτών διαφωνούν. Ο Ανδρουλάκης υπενθύμισε δε πως την περίοδο που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, η γαλάζια πλευρά κατηγορούσε τους βουλευτές του Ποταμιού, που θα υπερψήφιζαν, πως «έκαναν τα ρεπό του Καμμένου» -εγκαλώντας ωστόσο τώρα τους βουλευτές της προοδευτικής αντιπολίτευσης, την στιγμή που η «κανονική» κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν στηρίζει την μεταρρύθμιση.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, πάντως, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το νομοσχέδιο -με μια ομάδα βουλευτών που δύσκολα θα αλλάξουν γνώμη μέχρι το τέλος (εκτιμάται πως, μαζί με τους δύο βουλευτές από την Λέσβο και την Χίο που έχουν ήδη εκδηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους είναι περίπου πέντε) και άλλη μια που εκφράζει επιφυλάξεις ειδικά στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, ωστόσο τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών φαίνεται πως μπορούν να μεταπειστούν, ώστε ο τελικός αριθμός των «εκτός γραμμής», αν τελικά αποφασιστεί το «ναι επί της αρχής», να είναι μονοψήφιος. Μια πρώτη συζήτηση τόσο γι’ αυτό όσο και γι’ άλλα νομοσχέδια που έρχονται νωρίτερα προς ψήφιση (όπως η επιστολική ψήφος) θα γίνει την Τετάρτη στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπέρ του νομοσχεδίου (οι πληροφορίες θέλουν ομόφωνα) έχει ταχθεί ο αρμόδιος τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, που συνεδρίασε την Δεύτερα το απόγευμα και ο οποίος εμφανίζεται θετικός ακόμα και στην παρένθετη κύηση.
Την δυσφορία του με τον Στέφανο Κασσελάκη για τις υπόνοιες περί εκβιασμού και την υιοθέτηση του γαλάζιου αφηγήματος ο Ανδρουλάκης την αξιοποιεί για να αναδείξει την διαφορά μεταξύ του ίδιου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -και κατ’ επέκταση των δύο δυνάμεων που διεκδικούν τον βασικό αντιπολιτευτικό ρόλο. «Είναι θέμα αρχών και πολιτικού ήθους το “εκβιαζόμενος”», σχολίασε.
«Η δημοσκοπική απελπισία τον οδήγησε σε αυτή την απαράδεκτη διατύπωση. Στο ζήτημα των υποκλοπών είμαι ο μόνος πολιτικός που έχει κάνει ό,τι μπορούσε σε επίπεδο δικαιοσύνης, ελληνικής και ευρωπαϊκής», ανέφερε χαρακτηριστικά, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω: «Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον των παρατάξεών μας (…) Θέλω να αξιολογήσει ότι με την εμφάνισή μου στην κεντρική πολιτική σκηνή πήγαν να με παγιδεύσουν με το θέμα των υποκλοπών», ανέφερε, περιγράφοντας τον Κασσελάκη ως «ακραιφνή πρώην οπαδό» και «υποψήφιο υπουργό του Μητσοτάκη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις