Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

Live: Συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Κατάρ: Συμφωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα - Πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν εναντίον εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Πακιστάν

Για 102η ημέρα μαίνεται ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους να θρηνούν περισσότερους από 24.000 νεκρούς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την προέλασή τους σε όλο το μήκος του παλαιστινιακού θύλακα, με τις επιχειρήσεις τους ωστόσο να επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα και τις πόλεις Χαν Γιουνίς και Ράφα.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη οι ισραηλινές επιδρομές δεν έχουν τέλος, ενώ στην Ερυθρά Θάλασσα η κατάσταση παραμένει εκρηκτική με τους Χούθι να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους και τη Μέση Ανατολή να βρίσκεται μπροστά σε γενικευμένη σύγκρουση.

Δείτε live

 Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:37 Δείτε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:40 Νέα προσπάθεια Μπάιντεν για χρηματοδότηση του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν θα δει σήμερα Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, για να συζητηθεί το αίτημά του, ανικανοποίητο επί μήνες, να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του χθες Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, άλλα ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο παρατάξεων, καθώς και προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο κ. Μπάιντεν ζητεί να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, για να υποστηριχθεί η Ταϊβάν, καθώς και να ενισχυθούν τα μέσα της ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων και τους μετανάστες στην αμερικανομεξικανική μεθόριο (περισσότερα εδώ).

05:10 Διπλωματικό επεισόδιο Ιράν – Πακιστάν

Δυο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε «παράνομα» ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, κατήγγειλε σήμερα το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εκλήθη ιρανός διπλωμάτης — ο επιτετραμμένος της πρεσβείας — στο Ισλαμαμπάντ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για αυτή την «αδικαιολόγητη παραβίαση του εναέριου χώρου» του Πακιστάν.

«Αυτή η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Πακιστάν είναι εντελώς απαράδεκτη και ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες», προειδοποίησε η πακιστανική διπλωματία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, συμπληρώνοντας πως τα πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος χθες Τρίτη το βράδυ «προκάλεσαν τον θάνατο δυο αθώων παιδιών και τραυμάτισαν (άλλα) τρία μικρά κορίτσια» (περισσότερα εδώ).

04:36 To Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν

Το Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν, καταδικάζοντας ως «ξεκάθαρη πράξη επιθετικότητας» τις θανατηφόρες πυραυλικές επιθέσεις από τον σύμμαχό του στην αυτόνομη κουρδική περιοχή. Το Ιράκ αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι οι επιδρομές είχαν στόχο τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Είπε ότι θα υποβάλει καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιρανική «επίθεση στην κυριαρχία του». Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν στις επιδρομές στο ιρακινό Κουρδιστάν, ανακοίνωσε το συμβούλιο ασφαλείας της περιοχής.

Μεταξύ των νεκρών ήταν ο εξέχων μεγιστάνας των ακινήτων Peshraw Dizayee, ο οποίος χτυπήθηκε από μια απεργία στο σπίτι της οικογένειάς του, είπε το ηγετικό κόμμα της περιοχής, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Tο Ιράν δεν έχει διευκρινήσει αν ο στόχος ήταν ο ίδιος ο επιχειρηματίας.

04:22 Οι αστέρες του Χόλιγουντ Khalid Abdalla και Mark Ruffalo δείχνουν το σήμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) και το περιστέρι της Ειρήνης

Οι αστέρες του Χόλιγουντ Khalid Abdalla και Mark Ruffalo δείχνουν την υποστήριξή τους στην ειρήνη στην Γάζα στο κόκκινο χαλί των Emmy και συγκεκριμένα στα βραβεία των κριτικών (Critics Choice Awards), δείχνοντας μια καρφίτσα με το περιστέρι της Βηθλεέμ και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ).

04:00 Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Υεμένης ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να αλλάξει την πολιτική του στη Γάζα, υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός

Η έκκληση έγινε από τον Αχμάντ μπιν Μπουμπάρακ, τον υπουργό Εξωτερικών του Προεδρικού Ηγετικού Συμβουλίου της Υεμένης, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον Βρετανό υπουργό Μέσης Ανατολής, Λόρδο Άχμαντ.

Είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την ανάγνωση που παρείχε η πλευρά της Υεμένης. Το τηλεφώνημα αυτό σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης -η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση και οι αντάρτες Χούθι- υποστηρίζουν την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα υποστηρίξει μόνο μια κατάπαυση του πυρός που είναι βιώσιμη, η οποία ορίζεται από τους υπουργούς ως αυτή που επιτυγχάνεται αφού η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ. Τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να γίνει καμία σύνδεση μεταξύ της Γάζας και των αμερικανικών-βρετανικών επιδρομών στην Υεμένη, αλλά αυτή η άποψη δεν είναι ευρέως αποδεκτή, καθώς οι Χούθι λένε ότι πραγματοποιούν επιδρομές κατά της εμπορικής ναυτιλίας για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα όπως αναφέρει εκτενώς ο Guardian.

03:40 Η ιαπωνική Nippon Yusen  αναστέλλει τα δρομολόγια μέσω της Ερ. Θάλασσας εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι εναντίον πλοίων στην θαλάσσια οδό

Εκπρόσωπος της Nippon Yusen δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο:

«Αναστείλαμε τη ναυσιπλοΐα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας από όλα τα πλοία που διαχειριζόμαστε, (…) για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πληρωμάτων».

Η βασική διαδρομή μεταξύ της Ασίας και των ευρωπαϊκών αγορών μεταφέρει κανονικά περίπου το 12% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, όπως αναφέρει το AFP.

03:30 Το ερώτημα του Σάντερς στη Γερουσία

Ο γερουσιαστής Σάντερς μίλησε πριν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα το οποίο εκείνος έφερε προ της επιτροπής

«Είναι μια πολύ απλή ερώτηση. Υποστηρίζουμε να ζητήσουμε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πληροφορίες σχετικά με το αν μπορεί να έχουν σημειωθεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη βοήθεια των ΗΠΑ στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ;» λέει ο Σάντερς. «Αυτό είναι όλο. Αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτό το ψήφισμα. Δεν είναι αμφιλεγόμενο και θα πρέπει να ψηφιστεί σε μεγάλους αριθμούς».

03:20 Η Γερουσία απορρίπτει το μέτρο που επιβάλλει την υποβολή έκθεσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ισραήλ για την παροχή βοήθειας

Ψήφισμα με στόχο να τεθούν νέοι όροι στην αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια προς το Ισραήλ καταψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Γερουσία, όπως αναμενόταν. Το ψήφισμα που κατέθεσε ο προοδευτικός γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς επεδίωκε να παγώσει όλη την αμερικανική βοήθεια ασφαλείας προς το Ισραήλ, εκτός εάν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδώσει εντός 30 ημερών έκθεση που θα εξετάζει εάν ο ισραηλινός στρατός διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διεξαγωγή του πολέμου στη Γάζα.

Το ψήφισμα καταψηφίστηκε με 72 ψήφους έναντι 11, με μόνο τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Jeff Merkley, Bernie Sanders, Chris Van Hollen, Heinrich, Laphonza Butler, Ed Markey, Ben Ray Lujan, Mazie Hirono, Peter Welch και Elizabeth Warren και ο Ρεπουμπλικανός Rand Paul ψήφισαν υπέρ. Η ψηφοφορία εξαναγκάστηκε νωρίτερα από τον Σάντερς, έναν ανεξάρτητο που συγκυβερνά με τους Δημοκρατικούς.

02:56 Το Ιράκ κατέθεσε καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιρανική επιθετικότητα

Το Ιράκ κατέθεσε καταγγελία κατά του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την ιρανική επιθετικότητα, όπως ανέφερε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

02:45 Το Πακιστάν λέει ότι το Ιράν παραβίασε τον εναέριο χώρο, σκοτώνοντας δύο παιδιά

Το Πακιστάν λέει ότι το γειτονικό Ιράν παραβίασε τον εναέριο χώρο του με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο παιδιά, λίγες ώρες αφότου τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι πύραυλοι στόχευσαν δύο βάσεις της μαχητικής οργάνωσης Jaish al Adl.

Το Ισλαμαμπάντ προειδοποιεί ότι το περιστατικό θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες» και ήταν «εντελώς απαράδεκτο» σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχόλια.

02:20 Έκθεση της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων διαπίστωσε ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός στρατός έχει συλλάβει τουλάχιστον 5.980 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Η έκθεση αποκαλεί τις εν λόγω συλλήψεις «κρατικές απαγωγές», καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτές γίνονται με διοικητική κράτηση και χωρίς απόδοση κατηγοριών.  Με περίπου 1.300, η διοικητική περιφέρεια Al-Khalil παρουσίασε το υψηλότερο ποσοστό συλλήψεων. Αυτές οι εκστρατείες συλλήψεων στόχευαν όλες τις ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών, των ηλικιωμένων και των πρώην κρατουμένων που έχουν υπομείνει προηγουμένως χρόνια στις φυλακές της κατοχής.

Στις συλλήψεις περιλαμβάνονταν 31 γυναίκες, μερικές από τις οποίες ήταν μητέρες κρατουμένων και άλλες που συνελήφθησαν ως όμηροι για να πιέσουν τους καταζητούμενους γιους τους. Στις συλλήψεις περιλαμβάνονταν επίσης περίπου 35 τραυματίες και άρρωστοι, μαζί με 9 δημοσιογράφους.

02:00 Το Ισραήλ βομβαρδίζει το τελευταίο λειτουργικό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις, μέρος με χιλιάδες εκτοπισμένους

Τις τελευταίες δύο ώρες, πολεμικά αεροσκάφη και πυροβολικό του Ισραηλινού στρατού βομβαρδίζουν σφοδρά την περιοχή του ιατρικού συγκροτήματος Nasser στο Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αναγκάζοντας εκατοντάδες εκτοπισμένους να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο κάτω από τους βομβαρδισμούς.

Δημοσιογράφος κάνει λόγο για βομβαρδισμούς ολόκληρης της περιοχής (carpet bombing), κάτι που δεν αποτελεί στοχευμένη επίθεση, αλλά επίθεση στα τυφλά.

01:45 Η Oxfam καλεί τη Γερουσία των ΗΠΑ να εγκρίνει το ψήφισμα του Σάντερς

Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών συζητά τώρα ένα ψήφισμα που πρότεινε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και το οποίο απαιτεί μια έκθεση σχετικά με τις πρακτικές του Ισραήλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθούν τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Oxfam America, Abby Maxman, ενόψει της ψηφοφορίας.

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η συμβολή του στην καταστροφική πολιορκία και τους βομβαρδισμούς της Γάζας», δήλωσε η Maxman. «Είναι καιρός η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών … να λάβει υπόψη της τον δικό της ρόλο στην κρίση», δήλωσε η Maxman, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να διερευνήσουν εάν τα αμερικανικά κεφάλαια και η στρατιωτική υποστήριξη χρησιμοποιούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

01:20 Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία του Κατάρ για την παράδοση φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε την ανακοίνωση του Κατάρ ότι κατέληξε σε συμφωνία για την παράδοση φαρμάκων σε ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντριέν Γουάτσον. Ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί και στις πιο ευάλωτες περιοχές της Γάζας.

01:00 Νέα πλήγματα των ΗΠΑ στην Υεμένη ως αντίποινα για την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε νέα πλήγματα στην Υεμένη την Τρίτη εναντίον βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων σε τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τους Χούθι, καθώς νωρίτερα ένας πύραυλος έπληξε πλοίο ελληνικών συμφερόντων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η οργάνωση των Χούθι, η οποία είναι προσκείμενη στο Ιράν, έχει απειλήσει ότι θα επεκτείνει τις επιθέσεις της και σε αμερικανικά πλοία, σε απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των εγκαταστάσεών της στην Υεμένη.

00:40 Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να επανακατατάξει τους Χούθις ως «ειδικά χαρακτηρισμένους παγκόσμιους τρομοκράτες»

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει σχέδια για την επανακατάταξη των ανταρτών Χούτι ως ειδικά χαρακτηρισμένων παγκόσμιων τρομοκρατών, όπως δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

00:20 Μακρόν: Η Γαλλία έμεινε έξω από τον συνασπισμό κατά των Χούτι για να αποφύγει την κλιμάκωση

Η Γαλλία έμεινε εκτός του συνασπισμού Βρετανίας-ΗΠΑ που πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι, οι οποίοι επιτέθηκαν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς το Παρίσι φοβόταν κλιμάκωση, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό που πραγματοποίησε προληπτικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στο έδαφός τους. Γιατί; Ακριβώς επειδή έχουμε μια θέση που επιδιώκει να αποφύγουμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι το θέμα δεν ήταν «στρατιωτικό αλλά διπλωματικό».

23:55 Περισσότερα για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Χαμάς, μέσω Κατάρ για την απευλευθέρωση των ομήρων

Ο απεσταλμένος του Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκαρκ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Ντόχα συζητώντας μια νέα συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο ΜακΓκουρκ συμμετείχε σε «πολύ σοβαρές και εντατικές συζητήσεις» με τους Καταριανούς σχετικά με μια νέα συμφωνία για τους ομήρους.

«Δεν θέλω να πω πάρα πολλά δημόσια εδώ, καθώς έχουμε αυτές τις συνομιλίες, αλλά ελπίζουμε ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς, και να αποδώσει καρπούς σύντομα», δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση.

23:35 Η ανακοίνωση της Ισραηλινής πλευράς για την συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας για κάποιες παραμέτρους της συμφωνίας με τη Χαμάς. «Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και σύμφωνα με τη συμφωνία του διευθυντή της Μοσάντ με το Κατάρ για την παροχή φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους, δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ αναμένεται να πετάξουν αύριο προς την Αίγυπτο με φάρμακα που έχουν αγοραστεί στη Γαλλία, σύμφωνα με κατάλογο που καταρτίστηκε στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ιατρικές ανάγκες των ομήρων.

Μετά την άφιξη των αεροπλάνων στην Αίγυπτο, τα φάρμακα θα μεταφερθούν από εκπροσώπους του Κατάρ στον τελικό προορισμό τους εντός της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου μεταφέρει την εκτίμησή του σε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθεια αυτή. Το Ισραήλ επιμένει ότι όλα τα φάρμακα θα φτάσουν στον προορισμό τους».

23:13 Α.Μπλίνκεν: Στηρίζουμε το Ισραήλ, αλλά θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος «το συντομότερο δυνατό»

Ο Α. Μπλίνκεν επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτό που αποκαλεί «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», λέγοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν« υποστηρίζει σθεναρά» την ισραηλινή απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αλλά ταυτόχρονα, θέλουμε να δούμε αυτή τη σύγκρουση να τελειώνει το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο ειδησεογραφικό κανάλι CNBC. «Και μέχρι να γίνει αυτό, θέλουμε να δούμε να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για την προστασία των αμάχων και την παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται. Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν σε αυτή τη σύγκρουση».

22:48 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Αλ Σουντάνι

Ξανά ο Τζέικ Σάλιβαν πάλι στο Νταβός, συζήτησε μια σειρά θεμάτων με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Σία Αλ Σουντάνι, συμπεριλαμβανομένων της επίθεσης του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ερμπίλ στο Ιράκ κοντά στο Αμερικαννικό προξενείο και «τη σημασία της διατήρησης μιας ισχυρής διμερούς εταιρικής σχέσης, όπως περιγράφεται στη Συμφωνία Στρατηγικού Πλαισίου». Οι Σάλιβαν και Σουντάνι «συζήτησαν τη σημασία της παύσης των επιθέσεων κατά του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία και δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης, βιώσιμης αμυντικής εταιρικής σχέσης». Πιθανώς να υπάρχουν διεργασίες σχετικά με την παραμονή ή όχι των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, την ώρα που ο Σάλιβαν «έφερε μαζί του» και πρόσκληση του προέδρου Μπάιντεν προς τον πρωθυπουργό Σουντάνι.

22:28 Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ συζητούν τις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων, την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ αλ Θάνι του Κατάρ, στο Νταβός της Ελβετίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα δύο μέρη συζήτησαν την επείγουσα προσπάθεια απελευθέρωσης όλων των εναπομεινάντων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, και τις τρέχουσες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της αυξημένης και διαρκούς πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια που σώζει ζωές στη Γάζα.

22:10 Δύο σοροί κατοίκων του κιμπούτς Μπέ’ερι κρατούνται από την Χαμάς – Ζητούν τις σορούς για ταφή

Το κιμπούτς Μπέ’ερι ανακοινώνει ότι οι κάτοικοί του Γιόσι Σαραμπί και Ιτάι Σβίρσκι σκοτώθηκαν στη Γάζα και ότι οι σοροί τους κρατούνται από την οργάνωση Χαμάς.

Από τον οικισμό ζητούν να επιστραφούν οι σοροί τους για ταφή και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Οι Σαραμπί και Σβίρσκι εμφανίστηκαν σε δύο προπαγανδιστικά βίντεο που δημοσίευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Χαμάς, με το τελευταίο κλιπ να οδηγεί τις IDF να φοβούνται για τη ζωή του ζευγαριού.

21:50 Κατάρ: Συμφωνία με το Ισραήλ και τη Χαμάς για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

Το υπ. Εξωτερικών του Κατάρ ανέφερε ότι η συμφωνία, η οποία συμφωνήθηκε σε συνεργασία με τη Γαλλία, θα προβλέπει την παράδοση φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στις «πιο πληγείσες και ευάλωτες περιοχές» της Γάζας με αντάλλαγμα την παράδοση φαρμάκων σε ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Majed al-Ansari, δήλωσε ότι τα φάρμακα και η βοήθεια θα αναχωρήσουν από τη Ντόχα την Τετάρτη για την Αίγυπτο, πριν μεταφερθούν στη Γάζα.

«Ο Δρ Al-Ansari τόνισε το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση των προσπαθειών με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους (…) ιδιαίτερα σε ανθρωπιστικά θέματα και την ιατρική εκκένωση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του Κατάρ για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών.

21:25 O ζωντανός-θρύλος της δημοσιογραφίας Γουαέλ Νταντού ταξιδεύει στο Κατάρ μέσω Αιγύπτου για ιατρική περίθαλψη

Ο βετεράνος επικεφαλής του γραφείου του Al-Jazeera στη Γάζα, εγκατέλειψε την Γάζα για ιατρική περίθαλψη. Ο Γουαέλ έχασε τη σύζυγό του Άμνα, το εγγόνι του Άνταμ, τον 15χρονο γιο του Μαχμούντ και τη επτάχρονη κόρη του Σαμ σε ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής του συνδικάτου δημοσιογράφων της Αιγύπτου, Χαλέντα αλ Μπάλσι, λέει ότι ο Γουαέλ Νταντού θα ταξιδέψει στο Κατάρ, όπου εδρεύει το Al Jazeera, για ιατρική περίθαλψη. Ο 53χρονος Νταντού πέρασε στην Αίγυπτο νωρίτερα σήμερα.

Ο Γουαέλ Νταντού κάνει διαρκώς ρεπορτάζ για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τις αεροπορικές επιδρομές από την έναρξητου πολέμου, ακόμη και όταν αυτές έχουν σπείρει τον θάνατο στην ίδια του την οικογένεια, ενώ τραυματίστηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή από drone στις 15 Δεκεμβρίου, από την οποία σκοτώθηκε ο εικονολήπτης Σαμίρ Αμπουντάκα που εργαζόταν μαζί του. O γιος του Χάμζα επίσης δημοσιογράφος σκοτώθηκε σε απευθείας χτύπημα του Ισραηλινού στρατού, ο οποίος αιτιολόγησε τον βομβαρδισμό του αυτοκινήτου με δημοσιογράφους, αναφέροντας πως άνηκαν στην Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος δήλωσε στο κρατικό αιγυπτιακό κανάλι Qahera TV ότι θα λάβει θεραπεία για τον τραυματισμό στο χέρι που υπέστη κατά την επίθεση και ότι θα επιστρέψει στην εργασία του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ήταν το πρόσωπο της 24ωρης κάλυψης του πολέμου από το Al Jazeera για εκατομμύρια αραβόφωνους τηλεθεατές σε όλη την περιοχή, ενώ δεν έχει αφήσει ασυγκίνητα τα Δυτικά ΜΜΕ από τις μεταφρασμένες ανταποκρίσεις του.

21:00 Πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράν εναντίον εξτρεμιστικής οργάνωσης στο Πακιστάν

Το Ιράν εξαπέλυσε σήμερα πυραυλικές επιθέσεις εναντίον δύο βάσεων της ένοπλης οργάνωσης «Τζάις αλ Άντλ» («Στρατός της Δικαιοσύνης») στο πακιστανικό τμήμα του Μπαλουχιστάν. Οι μαχητές της συγκεκριμένης οργάνωσης έχουν κατά καιρούς επιτεθεί σε ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας στη μεθόριο των δύο χωρών.

«Οι βάσεις που μπήκαν στο στόχαστρο καταστράφηκαν από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Χθες Δευτέρα, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον εγκαταστάσεων «τρομοκρατών» στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

20:45 Τουλάχιστον 8.800 Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές φυλακές

Η Παλαιστινιακή Κοινότητα Κρατουμένων αναφέρει ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που κρατούνται στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός είναι πιθανώς μεγαλύτερος.

Ο Amany Sarahneh, εκπρόσωπος της ομάδας, δήλωσε ότι στις ισραηλινές φυλακές βρίσκονται 90 γυναίκες, 53 εκ των οποίων είναι από τη Γάζα, και 166 παιδιά.

Περίπου 3.290 βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση χωρίς δίκη ή αποδεικτικά στοιχεία, με δυνατότητα κράτησης επ’ αόριστον, και 559 έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, δήλωσε η Sarahneh.

«Το 2023, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση, γεγονός που καθιστά τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τη δεύτερη Ιντιφάντα του 2000, όπου κατά μέσο όρο 15.000 άτομα κρατούνταν ετησίως», δήλωσε στο Al Jazeera.

20:30 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ «ανησυχεί εξαιρετικά» για τις περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νταβός, δήλωσε στον Τζέιμς Μπέις του Al Jazeera ότι οι εκκλήσεις για «αποκλιμάκωση» τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Χούθις οι επιθέσεις και από τις δύο πλευρές συνεχίζονται.

Είπε επίσης ότι «ο Λίβανος είναι, αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, ο πιο επικίνδυνος κίνδυνος διάχυσης που έχουμε», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μια άλλη Γάζα στο Λίβανο».

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το ξέσπασμα συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι εντάσεις είναι «εξαιρετικά υψηλές».

Πάνω απ’ όλα, επανέλαβε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

19:55 Ομάδα πολιτοφυλακής του Ιράκ ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ομάδα με δεσμούς με το Ιράν, εξέδωσε ανακοίνωση την Τρίτη, στην οποία ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε πύραυλο «στη μέση της σιωνιστικής οντότητας [Ισραήλ] τις προηγούμενες ημέρες», χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή τοποθεσία του στόχου ή τη συγκεκριμένη ημέρα που πραγματοποιήθηκε η επίθεση.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι ο πρώτος που διατυπώνει η ομάδα. Στα τέλη Δεκεμβρίου η ομάδα δήλωσε ότι εκτόξευσε έναν πύραυλο στην ισραηλινή λιμενική πόλη Eilat.

19:15 Στόχος του IDF αποθήκη της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ

Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο και προκάλεσαν ζημιές σε αποθήκη προμηθειών που ανήκει στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) κοντά στην οδό Salah al-Din στην πόλη Deir el-Balah, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Το κτίριο, το οποίο αποτελεί κρίσιμο μέρος των προσπαθειών της UNRWA για την παροχή βασικών προμηθειών στη Γάζα, υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω βομβαρδισμών πυροβολικού, έντονων πυροβολισμών και των επιπτώσεων των γύρω αεροπορικών επιθέσεων.

Παράλληλα με τους τρυπημένους τοίχους, τουλάχιστον ένα όχημα του ΟΗΕ φαίνεται επίσης να έχει καταστραφεί.

UN vehicle at warehouse targeted by Israel in Deir al-Balah, central Gaza Strip

19:00 Μπλίνκεν: Τα αραβικά κράτη «δεν επιθυμούν» να ανοικοδομήσουν τη Γάζα χωρίς μακροπρόθεσμη λύση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η επιδίωξη των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση.

«Πρέπει να επιλύσετε το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Οι αραβικές χώρες το λένε αυτό: Λένε, κοιτάξτε, δεν πρόκειται να μπούμε στη διαδικασία, για παράδειγμα, να ανοικοδομήσουμε τη Γάζα για να την ισοπεδώσουμε ξανά σε ένα χρόνο ή πέντε χρόνια και μετά να μας ζητηθεί να την ανοικοδομήσουμε ξανά».

18:50 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το χτύπημα με πύραυλο στο ελληνόκτητο πλοίο

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το κίνημα στόχευσε το ελληνόκτητο πλοίο που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ με πολλούς ναυτικούς πυραύλους, επιβεβαιώνοντας το άμεσο χτύπημα.

«Η επιχείρηση έγινε αφού το πλήρωμα του πλοίου απέρριψε τις προειδοποιητικές κλήσεις», δήλωσε ο Saree.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης θα συνεχίσουν να εμποδίζουν την ισραηλινή ναυσιπλοΐα ή όσους συνδέονται με τον ισραηλινό εχθρό στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα μέχρι να σταματήσει η επίθεση και να αρθεί η πολιορκία του ακλόνητου παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

18:15 Η Γερουσία των ΗΠΑ θα ψηφίσει ψήφισμα για τη διερεύνηση των ισραηλινών καταχρήσεων

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς είχε εισαγάγει το μέτρο τον περασμένο μήνα εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Το ψήφισμα θα απαιτούσε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εξετάσει την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία, συμπεριλαμβανομένης μιας «αξιολόγησης της συμμόρφωσης του Ισραήλ με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη βοήθεια σε στρατούς που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει προβεί σε επίσημη αξιολόγηση σχετικά με πιθανές ισραηλινές παραβιάσεις.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επί του ψηφίσματος του Σάντερς στις 17:30 τοπική ώρα στην Ουάσινγκτον (20:30 ώρα Ελλάδας).

17:55 Νέο πλήγμα από τις ΗΠΑ κατά των Χούθι

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε νέο πλήγμα σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι και έχουν στόχο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το χτύπημα της Τρίτης είχε στόχο τέσσερις πυραύλους κατά πλοίων.

17:40 Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται σε 24.285

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, τα παιδιά, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι αποτελούν πάνω από το 75% των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

Είπε ότι τουλάχιστον 10.600 παιδιά, 7.200 γυναίκες και 1.049 ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν στον πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι περίπου 61.154 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

17:25 Τα κράτη μέλη της ΕΕ εγκρίνουν την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για την αποτροπή των Χούθι

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, τα κράτη μέλη έδωσαν την αρχική υποστήριξη για τη δημιουργία μιας ναυτικής αποστολής για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Reuters.

Οι διπλωμάτες ανέφεραν ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί η αποστολή το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου, με την αποστολή να τίθεται σε λειτουργία αμέσως μετά, και ότι θα λειτουργεί σε συντονισμό με άλλους ομοϊδεάτες εταίρους στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσουν οι διαταραχές στη βασική εμπορική οδό.

17:05 Η Shell σταματά τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας

O πετρελαϊκός κολοσσός Shell αποφάσισε να αναστείλει επ’ αόριστον όλες τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μετά τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που προκάλεσαν φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση.

Αυτό ανέφερε την Τρίτη η Wall Street Journal, σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την απόφαση.

Οι επιθέσεις σε πλοία από τους Χούθι, οι οποίοι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία έλαβε το μέτρο να σταματήσει όλες τις διελεύσεις λόγω ανησυχιών ότι μια επιτυχημένη επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει μια μαζική διαρροή στην περιοχή, καθώς και να παρουσιάσει κινδύνους για την ασφάλεια των πληρωμάτων των πλοίων, πρόσθεσε το δημοσίευμα.

16:50 Γάζα όπως λέμε Βοσνία: «Παρόμοιες τακτικές, παρόμοιες φρικαλεότητες»

Η Arnesa Kustura, ερευνήτρια για τη γενοκτονία, λέει ότι οι επιζώντες της γενοκτονίας της Βοσνίας «έχουν δει συναισθήματα που εκφράστηκαν από την ισραηλινή ηγεσία με πολύ παρόμοιο τρόπο που εκφράστηκαν από τη σερβική ηγεσία τη δεκαετία του 1990».

Η Kustura, η οποία υπογράφει μια ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Δικαστήριο από επιζώντες της γενοκτονίας και του πολέμου της Βοσνίας, δήλωσε στο Al Jazeera: «Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τη σημασία αυτής της υπόθεσης [που υποβλήθηκε από τη Νότια Αφρική και κατηγορεί το Ισραήλ για τη διάπραξη γενοκτονίας στη Γάζα]. Το πιο κοντινό που έχει φτάσει ποτέ το ΔΔΔ στο να περάσει μια καταδικαστική απόφαση για γενοκτονία ήταν στην υπόθεση της Βοσνίας εναντίον της Σερβίας».

16:20 «Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατέψω»

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τις τελευταίες 24 ώρες οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 158 ανθρώπους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, ο Ζαχέρ Αμπού Ζαρίφα έκλαιγε και κρατούσε μια μαύρη πλαστική σακούλα με το πτώμα που κρατούσε τον επτάχρονο γιο του Σαΐφ, ένα από τα τουλάχιστον 11 πτώματα που μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου.

Το αγόρι σκοτώθηκε από πύραυλο ενώ έπαιζε με το ποδήλατό του δίπλα στην πύλη του σχολείου, δήλωσε ο πατέρας του. Αργότερα, δίπλα σε έναν μικρό φρεσκοσκαμμένο τάφο, ένας νεκροθάφτης άνοιξε το φερμουάρ της σακούλας για να μπορέσει ο πατέρας να φιλήσει το πρόσωπο του παιδιού, και στη συνέχεια την ξανακλείδωσε, πήρε το αγόρι και το έβαλε απαλά στο χώμα.

«Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατεύσω», επανέλαβε ο πατέρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. «Συγχώρεσέ με, γιε μου. Δεν μπόρεσα να σε προστατεύσω».

INTERACTIVE-LIVE-TRACKER-GAZA-JAN16-2023-0915GMT_1080x1080-1705401860

16:06 Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Στη Γάζα τα παιδιά πεθαίνουν πρώτα και ακολουθούν οι ενήλικες

Συγκλονίζει η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια που υποβάλλει αναφορές στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι θα γινόμασταν μάρτυρες μιας μαζικής πείνας τέτοιων διαστάσεων στον 21ο αιώνα. Κι όμως, αυτό συμβαίνει εδώ στη Γάζα, μετά από 100 ημέρες βομβαρδισμών, με ανεπαρκή τρόφιμα, καύσιμα και νερό», περιγράφει.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η ίδια γράφει ότι τα παιδιά «πεθαίνουν γρήγορα» και προειδοποιεί ότι «οι ενήλικες ακολουθούν».

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση προς τους Ισραηλινούς πολίτες, λέγοντας: «Δεν μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό χωρίς εσάς. Αναγνωρίζω πλήρως τον διαρκή πόνο σας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου για τους ομήρους που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα. Σας παρακαλώ, μην παραβλέπετε την καταστροφή που προκλήθηκε στη Γάζα, ειδικά στα παιδιά της, το μισό του πληθυσμού που είναι παγιδευμένο σε αυτή τη φρίκη. Αυτό δεν κάνει κανέναν ασφαλέστερο».

15:56 IDF: Η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο κατά των ισραηλινών στρατευμάτων από νοσοκομείο της Χαν Γιουνίς

Η Χαμάς εκτόξευσε πύραυλο από το νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων που επιχειρούν στον παλαιστινιακό θύλακα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ισχυρίζονται οι IDF.

«Η Χαμάς δρα συστηματικά στα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας και στις περιοχές που γειτνιάζουν με αυτά, χρησιμοποιώντας τον άμαχο πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα και εκμεταλλευόμενη τις νοσοκομειακές υποδομές», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινοί.

15:44 OHE: 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα διατρέχουν άμεσο κίνδυνο λιμού – Αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α

Καμπανάκι κρούει ο ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Από τα 2,3 εκατομμύρια ανθρώπων, 378.000 βρίσκονται στη φάση 5, αναφέρει η υπηρεσία OCHA.

Πρόκειται για την ακραία έλλειψη τροφίμων, την πείνα και την εξάντληση των δυνατοτήτων αντιμετώπισης.

«939.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν τα επίπεδα πείνας της φάσης 4, έκτακτης ανάγκης», προσθέτει και επισημαίνει ότι οι ΜΚΟ που επικεντρώνονται στη διατροφή, όπως και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ μπορούν να καλύψουν μόνο το 25% των διατροφικών αναγκών των υποσιτισμένων παιδιών και των ευάλωτων μητέρων τους επόμενους δύο μήνες.

Παράλληλα, η υγειονομική υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει ότι αυξάνονται τα κρούσματα ηπατίτιδας Α στον θύλακα, κυρίως στις κεντρικές περιοχές και τη Ράφα, καθώς οι τρέχουσες συνθήκες ύδρευσης και αποχέτευσης ευνοούν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Παλαιστίνιοι περιμένουν να παραλάβουν τρόφιμα στη Ράφα

15:32 Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ εάν βρισκόταν λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, σχολίασε ότι η χώρα του «θα μπορούσε να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας εάν βρισκόταν λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

15:20 ΕΕ: Στη λίστα των τρομοκρατών ο επικεφαλής της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει και επισήμως τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στον κατάλογο με τους τρομοκράτες. Τα περιουσιακά στοιχεία του στα κράτη μέλη της Ένωσης θα παγώσουν και δεν θα του διατίθενται οικονομικοί πόροι.

«Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απειλή που συνιστά η Χαμάς», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο πρόσθεσε στον κατάλογο τους στρατιωτικούς ηγέτες της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ και Μαρουάν Ισά.

15:06 Κύμα επιδρομών κατά στόχων της Χεζμπολάχ από τις IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι πραγματοποίησαν κύμα αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο Wadi Saluki του νότιου Λιβάνου.

Όπως ισχυρίζεται, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού έπληξαν δεκάδες στόχους που ανήκουν στην οργάνωση, συμπεριλαμβανομένων παρατηρητηρίων, στρατιωτικών κτιρίων και άλλων υποδομών της.

«Η Χεζμπολάχ»κάνει εκτεταμένη χρήση της περιοχής για τρομοκρατικούς σκοπούς και έχει δεκάδες θέσεις κρυμμένες στη δασώδη περιοχή», τονίζουν οι IDF.

14:55 Υπουργείο Παιδείας της Χαμάς: 4.368 μαθητές έχουν σκοτωθεί, 388 σχολεία έχουν βομβαρδιστεί

Το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι 4.368 Παλαιστίνιοι μαθητές έχουν σκοτωθεί στα κατεχόμενα εδάφη από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των μαθητών που έχουν χάσει τη ζωή τους τους τελευταίους 3,5 μήνες είναι 4.327, ενώ άλλοι 7.819 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, 41 φοιτητές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 282 έχουν τραυματιστεί. Τουλάχιστον 85 φοιτητές έχουν συλληφθεί κατά την ίδια περίοδο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 231 δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί και 756 έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνει το υπουργείο.

Ακόμα, τουλάχιστον 281 κυβερνητικά σχολεία και 65 σχολεία που συνδέονται με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNRWA) έχουν βομβαρδιστεί από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα 83 από αυτά να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και επτά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

14:42 Συναγερμός στην Ερυθρά Θάλασσα – Ελληνόκτητο πλοίο χτυπήθηκε με πύραυλο

Συναγερμός έχει σημάνει μετά τη νέα επίθεση που καταγράφηκε κατά ενός ελληνόκτητου πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για το πλοίο «Ζωγραφιά», το οποίο πλέει υπό σημαία Μάλτας και χτυπήθηκε από πύραυλο ενώ βρίσκονταν 76 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού του Saleef.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει υποστεί περιορισμένες υλικές ζημιές από το χτύπημα, αλλά παραμένει αξιόπλοο και συνεχίζει το ταξίδι του με ίδια μέσα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμό μελών του πληρώματος, ενώ σε αυτό δεν επιβαίνει κανένας Έλληνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:34 Συνεργασία Γαλλίας – Κατάρ για τη χορήγηση φαρμάκων στους ομήρους της Χαμάς

Η Γαλλία και το Κατάρ συνεργάζονται για να δώσουν φάρμακα στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, αποκαλύπτει η γαλλική πρεσβεία στο Ισραήλ στους Times of Israel.

Οι δύο χώρες συνεργάζονται από τα τέλη Οκτωβρίου, αφού τους προσέγγισε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, αναφέρει η Γαλλία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να συντάξει έναν κατάλογο με φάρμακα για 45 ομήρους, να πραγματοποιήσει την αγορά και να τα στείλει στο Κατάρ, που με τη σειρά του θα φροντίσει να φτάσουν στους ομήρους.

«Το Ισραήλ επιβλέπει την ασφάλεια της επιχείρησης, που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της», σημειώνει Γάλλος αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι στο εγχείρημα λαμβάνει μέρος και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

14:27 Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν όπλα του Ιράν που προορίζονταν για τους Χούθι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα ότι στις 11 Ιανουαρίου κατέσχεσαν προηγμένα συμβατικά όπλα του Ιράν που προορίζονταν για τους Χούθι της Υεμένης.

Πρόκειται για την πρώτη κατάσχεση «θανατηφόρων προηγμένων συμβατικών όπλων που προμήθευσε το Ιράν» στους Χούθι από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων τον Νοέμβριο, προστίθεται στην ανακοίνωση.

14:13 Μέσα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς στη Ράφα

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, που δείχνει τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό ενός πρόχειρου καταυλισμού για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας.

«Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν φάει εδώ και μέρες, τα παιδιά δεν έχουν χειμωνιάτικα ρούχα, δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη. Τα περισσότερα προϊόντα δεν διατίθενται στην αγορά και όταν διατίθενται, είναι πολύ ακριβά», περιγράφει η Όλγα Τσερέβκο από την ομάδα του OCHA.

Η στέγη είναι μια τεράστια ανάγκη και φυσικά τα τρόφιμα και πάνω απ’ όλα η ειρήνη», συμπληρώνει.

13:58 Υπουργείο Υγείας της Χαμάς: 350.000 ασθενείς στερούνται φαρμάκων στη Γάζα

Τουλάχιστον 350.000 ασθενείς με χρόνιες ασθένειες δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους λόγω του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου, αναφέρει το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Άσραφ Αλ Κούντρα, προειδοποιεί για σοβαρές επιπλοκές, που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση των ασθενών και καλεί τους διεθνείς οργανισμούς να διανείμουν επειγόντως φάρμακα.

Νωρίτερα, ο Αλ Κούντρα έκανε γνωστό ότι έχει εξαντληθεί το υποξείδιο του αζώτου, που χρησιμοποιείται στα χειρουργεία ενώ σοβαρές είναι ελλείψεις και σε άλλα ιατρικά αέρια.

13:44 Στο στόχαστρο των Αλ Κασάμ όχημα μεταφοράς προσωπικού στη Γάζα

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ανακοίνωσαν ότι μαχητές της έβαλαν στο στόχαστρο ένα ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με ένα βλήμα Yassin 105, βόρεια της συνοικίας Σεϊκ Ραντβάν στην πόλη της Γάζας.

Επίσης, μαχητές συγκρούστηκαν με ισραηλινή δύναμη του πεζικού δυτικά της Ταλ-αλ-Χάουα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας στρατιώτες.

13:37 Συνάντηση Νετανιάχου με τους ηγέτες του νότου

Με τους επικεφαλής των τοπικών κοινοτήτων, που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζας, συναντήθηκε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μεταξύ άλλων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι κοινότητες και τα κιμπούτς που έχουν καταστραφεί θα αποκατασταθούν και υποσχέθηκε ότι «οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και θα έχουν ευημερία πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που υπήρχε ακόμη και πριν από τον πόλεμο».

Στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, ο Νετανιάχου συνέδεσε την αναζωογόνηση της ζωής στις συνοριακές κοινότητες της Γάζας με τη «νίκη επί της Χαμάς».

«Βασιζόμαστε στους ηρωικούς στρατιώτες μας και τους εξαιρετικούς διοικητές μας για να επιτύχουμε τον στρατιωτικό στόχο μας. Ταυτόχρονα, εμπιστευόμαστε την ηγεσία σας, τους επικεφαλής των κοινοτήτων, για να επιτύχουμε -σε συνεργασία με τα υπουργεία- την αποκατάσταση, την ευημερία και την άνθηση», τόνισε.

13:22 Μασρούρ Μπαρζανί: Το Ιράν επιτέθηκε σε πολίτες, όχι σε βάση της Μοσάντ

Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, κατηγόρησε το Ιράν ότι σκότωσε αθώους πολίτες κατά τις πυραυλικές επιθέσεις του στην Ερμπίλ.

Μιλώντας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Μπαρζανί δήλωσε ότι οι ιρανικοί ισχυρισμοί για ισραηλινό κέντρο κατασκοπείας στην περιοχή είναι «αβάσιμοι».

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε νωρίτερα ότι επιτέθηκε και κατέστρεψε ένα «αρχηγείο κατασκοπείας» της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ.

«Τώρα δεν είναι η ώρα να αποσυρθούν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ. Οι ΗΠΑ βρίσκονται εκεί μετά από πρόσκληση της ιρακινής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν πιστεύουμε ότι η τρομοκρατία έχει εξαλειφθεί στη χώρα», συμπλήρωσε.

13:11 Νεκρός στρατιώτης που είχε τραυματιστεί τον περασμένο μήνα στη Γάζα

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός στρατιώτη, που υπέκυψε στα τραύματά του, τα οποία υπέστη κατά τη διάρκεια των μαχών στη Γάζα τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για τον αρχιλοχία Noam Ashram, 37 ετών, του 5352ου λόχου περιπολίας της 179ης Ταξιαρχίας.

Ο Ashram τραυματίστηκε σοβαρά στις 29 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια μάχης στην κεντρική Γάζα και σήμερα άφησε την τελευταία του πνοή ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών στρατιωτών σε 190.

O αρχιλοχίας Noam Ashram

12:56 «Θα επιστρέψω στο σπίτι μου» – Συγκλονίζει ηλικιωμένη γυναίκα από τη Γάζα

Η Rasmiya Abu Shahma, 80 ετών, κάθεται σε μια σκηνή στη νότια Γάζα έχοντας εγκαταλείψει το κατεδαφισμένο σπίτι της στη Χαν Γιουνίς.

Μιλάει για το τσουχτερό κρύο που κάνει και ακούγεται να είναι απεγνωσμένη. «Μας είπαν ότι το σπίτι μας καταστράφηκε και υπήρχαν πολλά θύματα», αφηγείται στο Al Jazeera και τονίζει ότι το μόνο που θέλει είναι να επιστρέψει στο σπίτι της.

«Δεν θέλουμε να μεταναστεύσουμε στο Σινά της Αιγύπτου ή οπουδήποτε αλλού», αναφέρει και θυμάται ότι ως παιδί υπέστη επίσης τη Νάκμπα ή αλλιώς την καταστροφή του 1948. «Είμαστε ακλόνητοι και θα παραμείνουμε έτσι μέχρι θανάτου», εξομολογείται.

12:45 «Ετοιμάστε τα φέρετρά σας» – Η τοιχογραφία σε πλατεία Τεχεράνης

Η πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη «στέλνει» μήνυμα στο Ισραήλ. Μία γιγαντιαία τοιχογραφία απεικονίζει βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται ενώ στα εβραϊκά είναι γραμμένο το μήνυμα: «Καταφύγιο; Ετοιμάστε τα φέρετρά σας!».

Την περασμένη Κυριακή (14/1) κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ιράν – Παλαιστίνης γράφτηκε συμβολικά «οι καρδιές μας είναι μία», με την Τεχεράνη να δείχνει ότι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Η τοιχογραφία στην πλατεία της Τεχεράνης

12:34 Υεμένη: Αδύναμη η συμμαχία των ΗΠΑ κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία, που έχει στόχο να προστατεύσει το εμπόριο στην Ερυθρά Θάλασσα απέναντι στις επιθέσεις από τους προσκείμενους στο Ιράν Χούθι της Υεμένης, είναι αδύναμη διότι οι περιφερειακές μεγάλες δυνάμεις, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος δεν συμμετέχουν, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Υεμένης.

Οι Χούθι επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να διαμαρτυρηθούν κατά των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, ένας πόλεμος που απειλεί να εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή.

«Αυτός ο διάδρομος Μπαμπ αλ-Μάντεμπ είναι σημαντικός για ολόκληρο τον κόσμο και την περιοχή, άρα η περιφερειακή παρέμβαση είναι το κλειδί», δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Αϊνταρούς αλ-Ζουμπέιντι, αντιπρόεδρος της Υεμένης και επικεφαλής του Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο στενό στην είσοδο της Ερυθράς Θάλασσας.

Ο Ζουμπέιντι δήλωσε ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από τις επιθέσεις έχει βαρύ αντίκτυπο στην οικονομία της Υεμένης, που είχε ήδη επηρεαστεί από τον πόλεμο των Χούθι κατά του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού.

Χθες αξιωματούχος των ανταρτών δήλωσε ότι θα επεκτείνουν τους στόχους τους στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να συμπεριλάβουν αμερικανικά πλοία, καθώς δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε θέσεις των Χούθι.

Yποστηρικτές των Χούuι κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ σε στόχους της οργάνωσης

12:23 Ιορδανία: Το Ισραήλ εμποδίζει τη βοήθεια στη Γάζα

«Το Ισραήλ θέτει πολλά εμπόδια στην είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τα οποία επιδεινώνουν την κατάσταση των Παλαιστινίων», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό ομόλογό του, ο Σαφάντι τόνισε επίσης ότι σήμερα καλύπτεται μόνο το 10% των συνολικών αναγκών των  περισσότερων από δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας, που βρίσκονται υπό πολιορκία.

12:15 Το Ιράκ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη για διαβουλεύσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ καλεί τον πρεσβευτή του στην Τεχεράνη πίσω στη Βαγδάτη, μετά τις επιθέσεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στην Ερμπίλ.

Ο πρεσβευτής, Νασίρ Αμπντούλ Μοχσέν, κλήθηκε «για διαβουλεύσεις με φόντο τις πρόσφατες ιρανικές επιθέσεις στην Ερμπίλ, στις οποίς υπήρξαν νεκροί και τραυματίες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΥΠΕΞ του Ιράν δήλωσε ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, αλλά δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει το «νόμιμο δικαίωμά του» για να δράσει εναντίον όσων απειλούν την εθνική του ασφάλεια.

12:04 Οπλισμένα drones καταρρίφθηκαν πάνω από βάση των ΗΠΑ στο βόρειο Ιράκ

Τρία οπλισμένα drones αναχαιτίστηκαν και καταρρίφθηκαν σήμερα πάνω από το αεροδρόμιο της Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ, στο οποίο σταθμεύουν αμερικανικές και διεθνείς δυνάμεις, ανακοίνωσε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αυτή δεν αναφέρεται αν προκλήθηκαν απώλειες ή ζημιές στην υποδομή.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία σημειώθηκε μερικές ώρες μετά από αυτήν που πραγματοποίησαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε φερόμενο από τους ίδιους ως «αρχηγείο κατασκοπείας» της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, επίσης στην Ερμπίλ.

11:50 Στους 24.285 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 24.285 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 61.154 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν σκοτωθεί 158 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 320, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι IDF ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει πάνω από 9.000 μαχητές στη Γάζα και περίπου άλλους 1.000 μέσα στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

11:42 ΥΠΕΞ Κατάρ: Δεν υπάρχει επιστροφή πριν από τις 7 Οκτωβρίου χωρίς λύση δύο κρατών

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε ομιλία του στο Νταβός της Ελβετίας, ανέφερε για τον πόλεμο στη Γάζα ότι «δεν υπάρχει καμία μαγική φόρμουλα για επιστροφή πριν τις 7 Οκτωβρίου χωρίς μία πραγματική λύση των δύο κρατών».

«Ο τερματισμός του πολέμου, η απελευθέρωση των Παλαιστινίων ομήρων και κρατουμένων, καθώς και η κατάσταση στη Δυτική Όχθη πρέπει να αντιμετωπιστούν γρήγορα», τόνισε και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στη Δυτική Όχθη δεν είναι λιγότερο κακή από τη Γάζα. Δεν βλέπουμε μια πραγματική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν η διεθνής κοινότητα όσον αφορά τις δηλώσεις που καλούσαν σε γενοκτονία, αν προέρχονταν από άλλες πλευρές. Υπάρχουν πολιτικοί που πιστεύουν ότι η κατάσταση στη Γάζα μπορεί να αγνοηθεί και η παγκόσμια αντίδραση στον πόλεμο είναι πολύ απογοητευτική στην περιοχή», συμπλήρωσε.

11:33 Παλαιστινιακό ΥΠΕΞ: Να ενταχθούν οι Ισραηλινοί έποικοι στους καταλόγους τρομοκρατίας

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ζητά από τη διεθνή κοινότητα να ενταχθούν οι ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις Ισραηλινών εποίκων σε καταλόγους τρομοκρατίας, σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στην επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών.

«Ο στόχος είναι να συνδεθεί η διεθνής και αμερικανική στάση που απορρίπτει την τρομοκρατία των πολιτοφυλακών εποίκων με κυρώσεις που θα αναγκάσουν το Ισραήλ να τις διαλύσει και να τις αφοπλίσει», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων είχε ενταθεί και πριν από τον πόλεμο, αλλά έχει κλιμακωθεί σημαντικά από τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο είχε προηγουμένως κατηγορήσει «τα τρομοκρατικά στοιχεία του υπερεθνικιστή Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ» ως κύρια πηγή αυτής της βίας.

11:22 Σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις στη βόρεια Γάζα

Την τελευταία ώρα, έχουν ενταθεί οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και οι αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως μεταδίδει ο Hani Mahmoud για το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στην Μπέιτ Χανούν, καθώς και στην Μπέιτ Λαχία. Οι δυνάμεις των IDF προωθούνται επίσης βαθύτερα στην πόλη Τζαμπάλια.

«Πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή σε ένα κέντρο εκκένωσης στη γειτονιά Daraj, ανατολικά της πόλης της Γάζας. Μια άλλη σε σπίτι κατά μήκος ενός μεγάλου δρόμου, που συνδέει τη βόρεια Γάζα με τις νότιες γειτονιές της. Υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον τέσσερα άτομα από μια οικογένεια που σκοτώθηκαν εκεί και ανησυχία για ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια», τονίζει ο δημοσιογράφος.

«Πρόκειται για μια περιοχή που έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό ενώ τα νοσοκομεία δεν είναι λειτουργικά», προσθέτει ο ίδιος.

11:13 Συλλήψεις στην Δυτική Όχθη

Στους 35 ανέρχονται οι συλληφθέντες Παλαιστίνιοι στις τελευταίες επιδρομές στην Δυτική Όχθη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν:

  • 16 άτομα στη Χεβρώνα
  • 6, μεταξύ των οποίων 2 πρώην κρατούμενοι, στην Τζενίν
  • 2 στην Καλκίλια
  • 11, εκ των οποίων 1 ανήλικος, στη Ραμάλα.

Συνολικά, το Ισραήλ έχει συλλάβει περισσότερους από 5.800 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

10:59 Ιράν: «Σεβόμαστε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών»

Βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων στο Ιράκ και τη Συρία «για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της ασφάλειάς του, καθώς και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εκτόξευσε το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Νάσερ Καναάνι, δήλωσε ότι η Τεχεράνη «σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών» αλλά ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το «νόμιμο δικαίωμά της για την αποτροπή απειλών για την εθνική ασφάλεια».

«Αφού ο εχθρός υπολόγισε λάθος στοχεύοντας την Ισλαμική Δημοκρατία, το Ιράν ανταπέδωσε με μία ακριβή και στοχευμένη επιχείρηση εναντίον της έδρας των ενόχων», δήλωσε ο Καναάνι για την επίθεση στην Ερμπίλ.

10:50 Μπαράζ ρουκετών στη Νετιβότ

Μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την πόλη Νετιβότ, με το σύστημα αεράμυνας Iron Dome να πραγματοποιεί 20 αναχαιτίσεις.

«Περισσότεροι από 50 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν», αναφέρουν οι Times of Israel και άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για μία από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα κατάστημα στη Νετιβότ να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις επιθέσεις.

Επίσης, μία ρουκέτα φέρεται να χτύπησε μία αποθήκη στην παρακείμενη κοινότητα Givolim, προκαλώντας επίσης ζημιές.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων Magen David Adom τονίζει ότι δεν έχει λάβει αναφορές για τραυματισμούς.

10:41 Πλήγμα στον Λίβανο από τον ισραηλινό στρατό

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή εναντίον της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο, και έπληξαν έναν εκτοξευτή αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων της οργάνωσης.

Επίσης, οι ειδικές δυνάμεις έπληξαν στόχο στην Άιτα ασ-Σαμπ για να «απομακρύνουν μια απειλή», όπως έκαναν γνωστό.

Ένας συναγερμός για ύπαρξη drone, που ακούστηκε το πρωί στο βόρειο Ισραήλ, ήταν ψευδής, προσθέτουν οι IDF.

10:30 Οικογένεια σκοτώθηκε σε νυχτερινό χτύπημα στη Ράφα

Αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας το βόρειο τμήμα της Ράφα. Ένα σπίτι εκεί έγινε στόχος και καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια ολόκληρη οικογένεια, ο πατέρας, η μητέρα και τα παιδιά τους.

Δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Γάζας.

Τουλάχιστον άλλα επτά άτομα, πέντε από τα οποία ανήκαν στην ίδια οικογένεια, σκοτώθηκαν στην Χαν Γιουνίς ενώ είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι, που έγινε στόχος.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγαμε εκρήξεις από τις αεροπορικές επιδρομές», τονίζουν οι Παλαιστίνιοι από τη νότια Γάζα.

10:17 Το Ιράκ καταδικάζει την επίθεση του Ιράν

Η Βαγδάτη καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν κατά της Ερμπίλ, της πρωτεύουσας της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, το βράδυ της Δευτέρας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, κάνει λόγο για «επίθεση κατά της κυριαρχίας της Ερμπίλ» και δηλώνει ότι θα λάβει νομικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της υποβολής καταγγελίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να καταστήσει το Ιράν υπεύθυνο για τα πλήγματα.

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την επίθεση, η οποία, όπως είπε, έπληξε ένα κατασκοπευτικό αρχηγείο της Μοσάντ.

10:06 Εικόνες καταστροφής μετά τις τελευταίες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν πλέον τελειώσει. Μερικές εξ’ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Ιεριχώ, τη Ραμάλα, τη Χεβρώνα και την Καλκίλια.

«Δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και θωρακισμένες μπουλντόζες εισήλθαν στην Καλκίλια κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας πολλές καταστροφές», μεταδίδει για το Al Jazeera o Mohammed Jamjoom.

Όπως επισημαίνει, «αυτή είναι μια συνηθισμένη τακτική του ισραηλινού στρατού». Χρησιμοποιεί μπουλντόζες για να διαλύσει υποδομές και να σκάψει δρόμους.

«Στην Ιεριχώ, ο ισραηλινός στρατός περικύκλωσε το σπίτι ενός Παλαιστίνιου που βρίσκεται ακόμη στη φυλακή και απαίτησε από τα μέλη της οικογένειάς του να παραδοθούν. Κατά μέσο όρο, γίνονται περίπου 40 επιδρομές την ημέρα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη», τονίζει.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού σε πόλεις και χωριά της Δυτικής Όχθης

09:57 Τραμπ: Το Ισραήλ δεν θα είχε δεχθεί επίθεση αν ήμουν εγώ στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε στην πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων, στην Αϊόβα, για την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Μιλώντας μετά τη νίκη του, ο πρώην πρόεδρος επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός ενώ έκανε ειδική μνεία στον πόλεμο στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την «ισραηλινή κατάσταση τόσο φρικτή».

«Το Ισραήλ δεν θα είχε ποτέ δεχθεί επίθεση» αν ήταν ο ίδιος στον Λευκό Οίκο, είπε και αποκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν τον «χειρότερο πρόεδρο» στην ιστορία των ΗΠΑ.

Επίσης, αναφερόμενος στις εχθροπραξίες τόσο στην Ουκρανία, όσο και στον παλαιστινιακό θύλακα ανέφερε ότι «θα βρει λύσεις πολύ γρήγορα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

09:46 «Η μεγαλύτερης εμβέλειας πυραυλική επίθεση που έχει γίνει ποτέ» από το Ιράν

Η πυραυλική επίθεση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στη Συρία μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, παρόλο που οι στόχοι που δηλώθηκαν ήταν συνδεδεμένοι με το ISIL (ISIS).

Οι πύραυλοι που έπληξαν τη Συρία πιστεύεται ότι εκτοξεύθηκαν από κάπου στο νοτιοδυτικό Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι κάλυψαν μια σημαντική απόσταση περίπου 1.200 χιλιομέτρων (745 μιλίων), επισημαίνεται σε ανάλυση του Al Jazeera.

Αυτή ήταν η «μεγαλύτερης εμβέλειας πυραυλική επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ» από το Ιράν, σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Σαλτούκι, στρατιωτικό δημοσιογράφο της κρατικής ιρανικής ιστοσελίδας IRNA.

O ίδιος είπε ότι αυτό φέρει ένα μήνυμα για το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε παρόμοια απόσταση από το Ιράν. Σημαίνει ότι το IRGC έδειξε για πρώτη φορά στην πράξη τον ισχυρισμό του ότι μπορεί να πλήξει απευθείας και με ακρίβεια στόχους βαθιά μέσα στο Ισραήλ.

09:39 Γκίντεον Σαάρ: Η Χαμάς απέχει πολύ από το να ηττηθεί

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, Γκίντεον Σαάρ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού τόνισε ότι η «Χαμάς απέχει πολύ από το να ηττηθεί».

Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να παραμείνει «προσηλωμένο στον στόχο του», ο οποίος είναι να εκδιωχθεί η ισλαμιστική οργάνωση.

Χθες, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι ο στρατός θα τερματίσει σύντομα τις έντονες επιχειρήσεις του και θα περάσει στην «επόμενη φάση» του πολέμου.

09:30 Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση Μπάιντεν για τη Γάζα

Απογοήτευση νιώθουν τα κυβερνητικά στελέχη στις ΗΠΑ, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τουλάχιστον δύο στελέχη της κυβέρνησης υπέβαλαν την παραίτησή τους, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ.

Τους προηγούμενους μήνες υπάλληλοι της διοίκησης υπέγραψαν ανοιχτές επιστολές, που προέτρεπαν τον Μπάιντεν να ζητήσει κατάπαυση του πυρός, κάτι που αρνήθηκε να κάνει.

09:23 Ισραήλ: Νεκροί δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές στη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές γύρω από την πόλη Μπέιτ Λαχία στη βόρεια Γάζα και επίσης εντόπισαν περίπου 100 εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών.

«Στη διάρκεια των δραστηριοτήτων των IDF στην περιοχή της Μπέιτ Λαχία, οι στρατιώτες εντόπισαν περίπου 100 εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών και 60 έτοιμες για χρήση ρουκέτες. Ο στρατός σκότωσε δεκάδες τρομοκράτες κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής», προσθέτει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

09:15 Πλάνα από εκτοξεύσεις πυραύλων στο Ιράκ και τη Συρία

Τουλάχιστον πέντε βαλλιστικοί πύραυλοι έπληξαν αργά το βράδυ της Δευτέρας (15/1) την πόλη Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους έξι.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ισχυριζόμενο ότι «χτύπησε» κατασκοπευτικό αρχηγείο της Μοσάντ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πλάνα από τις εκτοξεύσεις των πυραύλων:

09:04 Νεκρός Ισραηλινός στρατιώτης στη Γάζα

Ο 21χρονος, μέλος του 7155ου τάγματος της 55ης ταξιαρχίας, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μαχών στη νότια Γάζα τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Ένας δεύτερος στρατιώτης από το ίδιο τάγμα τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της ίδιας μάχης, ενώ ένας τρίτος στρατιώτης από το 603ο Τάγμα Μηχανικού Μάχης τραυματίστηκε επίσης σε άλλο περιστατικό στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ, η οποία επικαλείται τον ισραηλινό στρατό, αναφέρει ότι 186 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 24.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

08:55 Οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

  • Ο ισραηλινός στρατός μετέφερε μια επίλεκτη μονάδα από τη Γάζα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου, όπως λέει, η κατάσταση είναι «σπειροειδής».
  • Ο πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασρούρ Μπαρζανί, καταδίκασε την «άνανδρη επίθεση» του Ιράν στην Ερμπίλ, από την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι.
  • Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση που, όπως υποστηρίζουν, κατέστρεψε το αρχηγείο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Μοσάντ.
  • Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε έλαβε πληροφορίες για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ, στην Ερυθραία.
  • Δεκάδες ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακές περιουσίες στην πόλη Sinjil, βόρεια της Ραμάλα. Επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης κοντά στις πόλεις Ναμπλούς, Τουλκαρέμ, Καλκίλια και Ραμάλα.

08:47 Επιθέσεις ισραηλινών εποίκων σε παλαιστινιακές περιουσίες στη Δυτική Όχθη

Δεκάδες ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα σε παλαιστινιακά οχήματα στην πόλη Sinjil, βόρεια της Ραμάλα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Επίσης, αρκετές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κοντά στις πόλεις Ναμπλούς, Τουλκαρέμ, Καλκίλια και Ραμάλα.

Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι των Ahmed και Mohammed Zeidat, οι οποίοι κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν επίθεση με εμβολισμό αυτοκινήτου και μαχαίρι στη  Ραανάνα, κοντά στο Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας τουλάχιστον 14 άλλα.

Επιδρομές και συλλήψεις αναφέρθηκαν ακόμη στη γειτονιά Batn al-Hawa της Ραμάλα, στην πόλη Idhna, δυτικά της Χεβρώνα και στον καταυλισμό Ein al-Sultan στην Ιεριχώ.

08:39 Νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα – Ασφαλές το εμπορικό πλοίο

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO) ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (16/1) ότι έλαβε πληροφορίες για νέο «συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα, σε περιοχή περίπου 57 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Ασάμπ, στην Ερυθραία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της UKMTO, μικρό «σκάφος» -δεν διευκρινίζεται εάν επρόκειτο για πλεούμενο, drone, ή άλλο τύπο αεροσκάφους- «έκανε κύκλους» γύρω από εμπορικό πλοίο.

Πάντως αυτό το τελευταίο είναι ασφαλές, όπως και το πλήρωμά του, και συνεχίζουν την πορεία τους, αφού το προσωπικό ασφαλείας του εμπορικού πλοίου άνοιξε πυρ «προειδοποιητικά» και το «μικρό σκάφος έφυγε», σύμφωνα με νεότερο ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε από την υπηρεσία στο X.

08:30 ΟΗΕ: Το Ισραήλ αρνείται τις παραδόσεις φαρμάκων και καυσίμων στη Γάζα

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) καταγγέλλει ότι οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να αρνούνται την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα για παραδόσεις φαρμάκων και καυσίμων, που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι αντλίες νερού και αποβλήτων.

«Η έλλειψη καυσίμων για την ύδρευση, την αποχέτευση και την υγιεινή αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους», αναφέρει η OCHA και συμπλήρωνει ότι «η έλλειψη φαρμάκων εξασθενεί τη λειτουργικότητα των έξι νοσοκομείων που λειτουργούν μερικώς».

Μόνο μία από τις 19 προγραμματισμένες αποστολές που παρέδιδαν καύσιμα και προμήθειες για εγκαταστάσεις ύδρευσης έχει επιτραπεί βόρεια του Wadi Gaza από τις αρχές Ιανουαρίου, σημειώνει το OCHA.

Πρόσβαση δεν είχαν οι ακόλουθες 18 αποστολές:

  • Πέντε προγραμματισμένες αποστολές στο κεντρικό φαρμακείο
  • Τέσσερις προγραμματισμένες αποστολές στο Κέντρο Υγείας της Τζαμπάλια
  • Οκτώ προγραμματισμένες αποστολές σε τέσσερις δεξαμενές και αντλίες νερού και αποβλήτων

08:26 Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και στην ευρύτερη περιοχή την 102η ημέρα του πολέμου.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στον παλαιστινιακό θύλακα ενώ οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη έχουν γίνει πλέον ρουτίνα.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ

Sports in

Τα δεδομένα για Ποκουσέφσκι: Η προτεραιότητα, η Euroleague και μία σημαντική απόφαση

Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένας παίκτης που ακούγεται έντονα για επιστροφή στην Ευρώπη, όμως τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα – Ποιες είναι οι σκέψεις του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024