Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη ανησυχία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι - Τι είπε στο Νταβός

Η μεγάλη ανησυχία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι – Τι είπε στο Νταβός

Έκκληση του Ουκρανού προέδρου για οικονομική στήριξη από τη Δύση και «καρφιά» για τον Ρώσο πρόεδρο. Τι ανησυχεί τον ηγέτη της Ουκρανίας.

Με την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, να έχει σταματήσει, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη μετά από μπαράζ συναντήσεων στο Νταβός με 70 ανώτατα στελέχη και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε τον Βλαντίμιρ Πούτιν «αρπακτικό» και υποστήριξε πως δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί από μια «παγωμένη» σύρραξη στην Ουκρανία.

Με τη γραμμή του μετώπου να παραμένει εδώ και πολλούς μήνες σχεδόν αμετακίνητη ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν ότι «επιχειρεί να επιβάλλει μια κανονικότητα» με τις «μαζικές εκτοπίσεις, τα ισοπεδωμένα χωριά και πόλεις και την τρομακτική αίσθηση ότι ο πόλεμος ίσως να μην τελειώσει ποτέ». Αμφισβήτησε επίσης την ιδέα ότι η ειρήνη είναι δυνατή εάν η σύγκρουση «παγώσει» αναγνωρίζοντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μεγάλα τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

«Οι Ουκρανοί χρειάζονται χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024», λέει η φον ντερ Λάιεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε λάβει νωρίτερα ισχυρή υποστήριξη από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε ότι ο Πούτιν είχε αποτύχει στρατιωτικά, οικονομικά και διπλωματικά.

«Η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντίστασή της», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κεντρική ομιλία της. «Οι Ουκρανοί χρειάζονται χρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 και πέραν αυτού. Χρειάζονται επαρκή και συνεχή προμήθεια όπλων για να υπερασπιστούν την Ουκρανία και να ανακτήσουν το νόμιμο έδαφός της», υποστήριξε.

«Να επιβληθούν κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας»

Ο Ζελένσκι κάλεσε για άλλη μία φορά τις χώρες της Δύσης να εφοδιάσουν με περισσότερα όπλα την Ουκρανία και να την βοηθήσουν να επικρατήσει στον αέρα, εξοπλίζοντάς την με μαχητικά αεροσκάφη, διαβεβαιώνοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη πλεονέκτημα στη Μαύρη Θάλασσα, έναντι του ρωσικού στόλου. «Οι εταίροι μας γνωρίζουν τις ανάγκες μας και πόσες είναι», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία έχει αποδείξει ότι «μπορεί να πλήξει τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που κανείς δεν είχε καταρρίψει μέχρι τώρα».

Ανησυχία στο Κίεβο ότι η Δύση έχει κουραστεί από τον πόλεμο

Παράλληλα,κατήγγειλε για άλλη μια φορά τις φωνές εκείνες που ζητούν να μην οδηγηθεί σε «κλιμάκωση» η σύγκρουση. «Για εμάς, κάθε έκκληση ‘’μη κλιμάκωσης’’ αντηχεί σαν να λένε στον Πούτιν ότι θα κερδίσει τον πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας και να δοθούν στην Ουκρανία τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» σε χώρες της Ευρώπης.

Να σημειώσουμε πως τα προηγούμενα χρόνια, ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλούσε στο Νταβός μέσω βιντεοκλήσης. Η απόφασή του να εμφανιστεί αυτοπροσώπως φέτος αντανακλά την ανησυχία στο Κίεβο ότι η Δύση έχει κουραστεί από τον πόλεμο.

Sports in

BIG 3: Το 48ωρο και η ιδέα που… τρελαίνει τον Ολυμπιακό (pics)

Η δυνητική τριάδα που έχει κάνει τους φίλους του Ολυμπιακού να χάσουν τον… ύπνο τους. Τι γίνεται με τους Εβάν Φουρνιέ, Σάσα Βεζένκοφ και Τάιλερ Ντόρσεϊ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024