Βόρεια Κορέα: Καταργεί υπηρεσίες που εργάζονταν για την επανένωση με τη Νότια Κορέα
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ήταν «λάθος» η επιδίωξη της συμφιλίωσης με τη Νότια Κορέα και τώρα προχωρεί στην κατάργηση οργανισμών που εργάζονταν για την επανένωση των δύο κρατών.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Ποια είναι η Κριστίν Καβαλάρι: Τα ριάλιτι, το toy boy και το «πιο καυτό σεξ» με τον Τζέισον Στέιθαμ
- Κουτσουρεμένος ο προϋπολογισμός του «Διατηρώ»
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην κατάργηση οργανισμών οι οποίοι εργάζονταν για τη μελλοντική επανένωση με τη Νότια Κορέα, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από το κοινοβούλιο (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το KCNA via Reuters) της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το πρακτορείο, καταγράφεται μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τις οποίες η επιδίωξη της συμφιλίωσης και της επανένωσης ήταν «λάθος».
Τα δυο κράτη, που ιδρύθηκαν πριν 75 χρόνια, θεωρούν το ένα το άλλο παράνομο
Τα γειτονικά κράτη παραμένουν, από τεχνική άποψη, σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή, δεν υπεγράφη ποτέ συμφωνία ειρήνης.
Πιονγιάνγκ και Σεούλ «βρίσκονται σε οξυμένη σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο» και «η επανένωση της Κορέας δεν μπορεί να επιτευχθεί ποτέ με τη Νότια Κορέα», τονίστηκε στην απόφαση του βορειοκορεατικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το KCNA.
Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώθηκαν ραγδαία το 2023, ειδικά εξαιτίας της εκτόξευσης τον Νοέμβριο από την Πιονγιάνγκ κατασκοπευτικού δορυφόρου, κίνησης που εξώθησε τη Σεούλ ν’ αναστείλει διμερή συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία είχε συναφθεί το 2018 κι είχε σκοπό να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στα σύνορα.
«Δεν πρέπει να διαπραχθεί»
Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν, η Νότια Κορέα είναι ο «κυριότερος εχθρός» της χώρας του και οι προσπάθειες για την επανένωση μαζί της είναι λάθος που «δεν πρέπει να διαπραχθεί».
Στα Συντάγματα και των δυο κρατών διεκδικείται η εθνική κυριαρχία στο σύνολο της κορεατικής χερσονήσου. Τα δυο κράτη, που ιδρύθηκαν πριν 75 χρόνια, θεωρούν το ένα το άλλο παράνομο.
Τις ελάχιστες διπλωματικές επαφές ανάμεσά τους χειρίζονταν κυρίως – ως τη διάλυση των βορειοκορεατικών θεσμών – από πλευράς Νότιας Κορέας το υπουργείο Ενοποίησης και από πλευράς Βόρειας Κορέας η Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση, ένας από τους οργανισμούς που κατάργησε η Πιονγιάνγκ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις