«Πρεμιέρα» σήμερα για ΟΔΔΗΧ με επανέκδοση 5ετούς
Ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός του ελληνικού δημοσίου για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές
«Πρεμιέρα» για το 2024 με έξοδο στις αγορές κάνει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Ο Οργανισμός ενεργοποιεί το εργαλείο επανεκδόσεων ομολόγων «βγαίνοντας» με 5ετές ομόλογο που είχε δημοπρατηθεί τον Απρίλιο του 2023 με στόχο αυτή την άντληση 250 εκατ. ευρώ.
Στην πρώτη έκδοση του ομολόγου το Δημόσιο είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 19 δισ. ευρώ και το τελικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,875%. Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ στις 26 Ιουλίου και στις 25 Οκτωβρίου του 2023 είχε προχωρήσει σε επανέκδοση του συγκεκριμένου ομολόγου αντλώντας τότε 250 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Στόχος της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση. Παράλληλα, φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για μία ακόμα έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες μέσω της έκδοσης νέου ομολόγου με στόχο την άντληση τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Το συνολικό σχέδιο
Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο. O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από εκεί και πέρα, αξίζει να σημειωθεί ότι στις 26 Ιανουαρίου ο πρώτος οίκος που θα ανοίξει τον κύκλο των αξιολογήσεων για το 2024 είναι η Scope Ratings στις 26 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος ήταν ο πρώτος οίκος που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα.
Πηγή: ot.gr
- Κρήτη: Eίχε προσπαθήσει και πατήσει με το αμάξι του και άλλα άτομα ο 33χρονος Γάλλος
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Μ’ οδηγό ένα γραφιά…
- Άρης: Ξανά ατομικό για Μορόν και Μάγιο, ανεβάζει στροφές ο Κουάισον
- Σκωτία: Φυλακίστηκε ο νεοναζί που διατηρούσε οπλοστάσιο και απειλούσε οργάνωση LGBTQ – «Θα πληρώσουν με αίμα»
- Ο Δήμος Πολυγύρου αποκτά το δικό του λογότυπο
- Δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα κλάπηκαν από χάκερ το 2024