«Στενό μαρκάρισμα» στους διοικητές για τα οικονομικά του ΕΣΥ
Προτεραιότητα στα οικονομικά των νοσοκομείων δίνει το υπουργείο Υγείας, προαναγγέλλοντας και εκτενές πρόγραμμα προσλήψεων υγειονομικών σε μόνιμες θέσεις που είναι κενές
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Απόλυτη ευθύνη για τήρηση των προϋπολογισμών «χρεώνει» στους διοικητές των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα το τρίπτυχο λογοδοσία – έλεγχος – αποτελεσματικότητα, στη χρηστή διοίκηση των νοσοκομείων. Απώτερος στόχος είναι η κάλυψη όλων των δαπανών των νοσοκομείων από τους προϋπολογισμούς τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας που σήμερα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την σωστή τήρηση της ελεγκτικής διαδικασίας, το υπουργείο ζητά ακριβή στοιχεία για τη λειτουργία των νοσοκομείων και εισάγει σύστημα κωδικοποίησης των ασθενειών (DRG’s) για την πλήρη κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται.
Παράλληλα, με την αρωγή του Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζει τον εμβολιασμό για την covid, αλλά και την τηλεϊατρική.
Για πρώτη φορά φέτος οι προϋπολογισμοί είναι έτοιμοι από τον Ιανουάριο, ενώ ξεκινά και η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.
Η προσπάθεια δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα
Οι προτεραιότητες αυτές τέθηκαν υπόψιν των διοικητών των νοσοκομείων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ενημερωτική ημερίδα για τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την έναρξη της ημερίδας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας, όπου ο ασθενής πρέπει να φεύγει υγιής και ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες υγείας που του παρασχέθηκαν.
Δηλώνοντας το σεβασμό του απέναντι στους διοικητές, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο έλεγχος των δαπανών είναι μία από τις 1000 ευθύνες τους, εφιστώντας την προσοχή τους στο clawback που επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα και λέγοντας πως «άρα έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς».
Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα δαπανών για την υγεία στην Ε.Ε., κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε όμως ότι το 2014 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων ήταν 1,46 δις ευρώ, ενώ σήμερα έχουν διπλασιαστεί στα 2,9 δις και τόνισε πως «δεν έχουμε άπειρους δημοσιονομικούς πόρους».
Υποσχέθηκε όμως ότι ξεκινά τμηματικά εντός του 2024 «ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα προκήρυξης μονίμων θέσεων» στο ΕΣΥ, με στόχο να καλυφθούν με μόνιμες θέσεις τα κενά από τις συνταξιοδοτήσεις ή τις αποχωρήσεις κλπ.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή της απόφασης για την ενιαία λίστα χειρουργείων, που θα επιτρέψει να γνωρίζουμε ποια είναι τα χειρουργεία σε αναμονή, σε ποιο νοσοκομείο, ποια κλινική και για ποιο λόγο, ενώ θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια απέναντι στους πολίτες.
Ταμείο Ανάκαμψης
Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη ευχαρίστησε τους Διοικητές για την πολύτιμη συνεργασία τους κατά την πανδημία και επέστησε την προσοχή τους στον εμβολιασμό για την Covid19, αλλά και στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως η «ναυαρχίδα» τηλεϊατρική, λέγοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε συνεχή συνεργασία και να λειτουργούν σε πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού».
Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια δεν σημαίνει τίποτα αν δεν μεταφράζεται σε απτά αποτελέσματα για την βελτίωση της εμπειρίας που έχει ο πολίτης από το Σύστημα Υγείας».
Και η μισθοδοσία στους προϋπολογισμούς
Ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος τόνισε ότι «η εισαγωγή των DRGs και η συνεχής παρακολούθηση της συνεπούς εκτέλεσης των προϋπολογισμών είναι μια πραγματική επανάσταση. Συνιστά τη χρυσή τομή μεταξύ των δημοσιονομικών περιορισμών και της αυξήσεως των αναγκών και θα μειώσει μέχρις εξαφανίσεως τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι προϋπολογισμοί βέβαια θα πρέπει σταδιακά, να προσαρμοσθούν στην αδήριτη ανάγκη να καλύπτουν των σύνολο των δαπανών και της μισθοδοσίας. Έτσι θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε βάσει με διεθνών καλών πρακτικών ανά κλινική εργαστήριο και Νοσοκομείο και επιλέγουμε ιατρούς συντονιστές διευθυντές και διοικητές με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια απόδοσης». Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο απολύτως αναγκαίος ανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο του ΕΚΑΒ» καθώς και ότι «η κλιματική κρίση επιβάλλει νέες μορφές σχεδίων εκτάκτου ανάγκης».
Η μεταρρύθμιση ξεκίνησε
Στο τρίπτυχο «Λογοδοσία-Έλεγχος-Αποτελεσματικότητα» αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, λέγοντας πως «Με αυτό το τρίπτυχο συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και με στόχο τη διασφάλιση της άμεσης προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Εμείς ως υπουργείο Υγείας παρέχουμε όλα τα σύγχρονα εργαλεία, ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες, ενισχύουμε με προσωπικό τις διοικήσεις οι οποίες μαζί με το ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, κράτησαν όρθιο το σύστημα υγείας της χώρας μέσα στην πανδημία. Μαζί εργαζόμαστε για το ΕΣΥ της νέας εποχής. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ.
Για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουν, χρειάζεται ομαδική δουλειά, επιμονή στη λεπτομέρεια και υπομονή».
Καταγραφή δεδομένων
Στα δεδομένα που συλλέγει το υπουργείο Υγείας από τα νοσοκομεία για την τεκμηρίωση και τον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βιλδιρίδη η οποία τόνισε πως είναι αναγκαία η αμεσότητα της ανταπόκρισης των διοικητών και κυρίως η ακρίβεια και η ορθότητα των στοιχείων.
Τα στοιχεία που ζητούνται εντάσσονται σε τρείς βασικούς άξονες δράσης:
- τα οικονομικά των νοσοκομείων,
- την ορθολογική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του δημοσίου συστήματος υγείας και
- την αποτύπωση της προσβασιμότητας των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις