Κορονοϊός: Κινέζοι επιστήμονες πειραματίζονται σε στέλεχος με 100% θνησιμότητα σε ποντίκια
Οι παγκολίνοι είναι γνωστοί φορείς των κορονοϊών και εικάζεται έντονα ότι ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής που μετέδωσε το Covid από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Μνήμες Γουχάν και την πανδημία του κορονοϊού ξύπνησε ένα νέο πείραμα Κινέζων επιστημόνων σε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του COVID-19, το οποίο έχει αποδειχθεί 100% θανατηφόρο σε ποντίκια παρά τις ανησυχίες ότι μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα πανδημία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Χημικής Τεχνολογίας του Πεκίνου, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα επίσημα, τα ποντίκια είχαν «εξανθρωπιστεί», δηλαδή είχαν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να εκφράζουν μια πρωτεΐνη που συναντάται στους ανθρώπους, με στόχο να εκτιμηθεί πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο ιός σε αυτούς.
Ο θανατηφόρος ιός είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή του GX/2017, ενός ιού συγγενικού στον κορονοϊό που φέρεται να ανακαλύφθηκε σε παγκολίνους στη Μαλαισία το 2017 – τρία χρόνια πριν από την πανδημία.
Οι παγκολίνοι είναι γνωστοί φορείς των κορονοϊών και εικάζεται έντονα ότι ήταν ο ενδιάμεσος ξενιστής που μετέδωσε το Covid από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.
Οκτώ ποντίκια μολύνθηκαν και τα οκτώ πέθαναν
Ο θανατηφόρος ιός – γνωστός ως GX_P2V – επιτέθηκε στους εγκεφάλους ποντικιών σύμφωνα με μελέτη. Για τη νέα έρευνα, οκτώ ποντίκια μολύνθηκαν με τον ιό, οκτώ μολύνθηκαν με έναν αδρανοποιημένο ιό και οκτώ χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Όλα τα ποντίκια που μολύνθηκαν με τον ιό πέθαναν. Υπέκυψαν στη μόλυνση μεταξύ επτά και οκτώ ημερών μετά τη μόλυνση, κάτι που οι ερευνητές χαρακτήρισαν «εκπληκτικά» γρήγορο.
Η ομάδα εξεπλάγη επίσης όταν βρήκε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στους εγκεφάλους και τα μάτια των ποντικών – γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός, παρά το γεγονός ότι σχετίζεται με το Covid, πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται στο σώμα με μοναδικό τρόπο.
«Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά»
Ο GX_P2V είχε μολύνει τους πνεύμονες, τα οστά, τα μάτια, τις τραχείες και τους εγκεφάλους των ποντικών, το τελευταίο από τα οποία ήταν αρκετά σοβαρό ώστε να προκαλέσει τελικά το θάνατο των ζώων.
Μέχρι την έκτη ημέρα, το ιικό φορτίο είχε «μειωθεί σημαντικά» στους πνεύμονες, αλλά ο εγκέφαλος των ζώων είχε συρρικνωθεί και υπήρχαν «εξαιρετικά υψηλά» επίπεδα ιού στον εγκέφαλό τους.
Κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο
Τα αποτελέσματα όπως αναφέρει η New York Post υποδηλώνουν ότι ο ιός διεισδύει στον οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος και στη συνέχεια επεκτείνεται μολύνοντας τον εγκέφαλο. Σε αντίθεση με το Covid που προκαλεί λοιμώξεις στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και πνευμονία σε σοβαρές περιπτώσεις. Ωστόσο, έχουν υπάρξει παραδείγματα ανεύρεσης του Covid σε εγκεφαλικό ιστό βαριά ασθενών.
«Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο διάχυσης του GX_P2V στον άνθρωπο και παρέχει ένα μοναδικό μοντέλο για την κατανόηση των παθογενετικών μηχανισμών των ιών που σχετίζονται με τον SARS-CoV-2», έγραψαν οι συγγραφείς.
Οι ερευνητές κατασκεύασαν τον ιό και αποθήκευσαν πολλαπλά αντίγραφα στο εργαστήριο του Πεκίνου, όπου συνέχισε να εξελίσσεται.
Δεν είναι σαφές πότε διεξήχθη η νέα μελέτη. Αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι πιθανό ο ιός να είχε υποστεί μια «μετάλλαξη ενίσχυσης της ιογένειας» κατά την αποθήκευση, η οποία τον έκανε πιο θανατηφόρο.
Αν και τρομακτική, η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που αναφέρει ποσοστό θνησιμότητας 100% σε ποντίκια που έχουν μολυνθεί από τον ιό COVID-19 – ξεπερνώντας κατά πολύ τα αποτελέσματα που είχαν αναφερθεί προηγουμένως από άλλη μελέτη.
«Αυτή είναι η πρώτη αναφορά που δείχνει ότι ένας κορονοϊός που σχετίζεται με τον SARS-CoV-2 και μπορεί να προκαλέσει 100% θνησιμότητα σε ποντίκια hACE2, γεγονός που υποδηλώνει τον κίνδυνο να διαχυθεί ο GX_P2V στον άνθρωπο», έγραψαν οι ερευνητές
Ωστόσο, το αρχικό στέλεχος του Covid είχε επίσης 100% θνησιμότητα σε ποντίκια σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα αποτελέσματα μπορεί να μην έχουν άμεση εφαρμογή στους ανθρώπους.
Ανήσυχοι οι επιστήμονες με την έρευνα
Το πιο σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν δείχνουν σαφώς πώς θα επηρεάσει τους ανθρώπους. Ο Φρανσουά Μπαλού, ειδικός επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Γενετικής του University College του Λονδίνου, χαρακτήρισε την έρευνα «τρομερή» και «επιστημονικά εντελώς άσκοπη».
«Δεν βλέπω τίποτα που να έχει αόριστο ενδιαφέρον και να μπορεί να μαθευτεί από την αναγκαστική μόλυνση μιας παράξενης φυλής εξανθρωπισμένων ποντικιών με έναν τυχαίο ιό. Αντίθετα, θα μπορούσα να δω πώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πάει στραβά», έγραψε ο καθηγητής στο X.
«Η προδημοσίευση δεν προσδιορίζει το επίπεδο βιοασφάλειας και τις προφυλάξεις βιοασφάλειας που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα», συνέχισε.
«Η απουσία αυτών των πληροφοριών εγείρει την ανησυχητική πιθανότητα ότι μέρος ή το σύνολο αυτής της έρευνας, όπως και η έρευνα στη Γουχάν το 2016-2019 που πιθανότατα προκάλεσε την πανδημία Covid-19, εκτελέστηκε απερίσκεπτα χωρίς την ελάχιστη βιοασφάλεια περιορισμού και τις πρακτικές που είναι απαραίτητες για την έρευνα με δυνητικά παθογόνα πανδημίας».
Ο καθηγητής χημείας και χημικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ruger’s, Ρίτσαρντ H. Εμρπάιτ συμφώνησε με τις ανησυχίες του Μπαλού.
Ο δρ. Γκενάντι Γκλίνσκι, συνταξιούχος καθηγητής ιατρικής στο Στάνφορντ, έγραψε: «Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά».
Η μελέτη του 2024 δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν της Κίνας, το οποίο ήταν το κέντρο των θεωριών συνωμοσίας για διαρροή του κορονοϊού από εργαστήριο και οδηγώντας στην πανδημία COVID-19.
Το 2022 σύμφωνα με τη Daily Mail είχε πραγματοποιηθεί παρόμοια έρευνα χειραγώγησης ιών από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης. Διαπιστώθηκε ότι οι ερευνητές είχαν δημιουργήσει ένα νέο στέλεχος Covid που είχε ποσοστό θανάτου 80% μεταξύ των ποντικιών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις