«Σεμινάρια» τέλος, αλλά οι ζυμώσεις στη ΝΔ συνεχίζονται – Ποιοι «πονοκέφαλοι» παραμένουν
Τι έδειξαν οι 5,5 ώρες «ενημέρωσης» των βουλευτών στην Πειραιώς – Η Εκκλησία, οι ισορροπίες στις εκλογικές περιφέρειες, τα… πύρινα «όχι»
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η εμπέδωση χαμηλών τόνων στη δημόσια σφαίρα και η στροφή της συζήτησης στην ουσία του νομοσχέδιου για τα ομόφυλα ζευγάρια και όχι στο γαλάζιο παρασκήνιο είναι προτεραιότητα του Μαξίμου και της ΝΔ. Χρόνος υπάρχει μέχρι την έγκριση του νόμου στο υπουργικό συμβούλιο και την ανάρτηση στη διαβούλευση, που σημαίνει ότι οι ζυμώσεις συνεχίζονται.
Πάντως τα «σεμινάρια» 5,5 ωρών στην κομματική έδρα ολοκληρώθηκαν με διατυπώσεις ενστάσεων και προβληματισμών, πολλές διευκρινίσεις, αλλά και μερικές απουσίες (κυρίως των κάθετα διαφωνούντων). Η χθεσινή δεύτερη μέρα της «ενημέρωσης» κινήθηκε σε περισσότερο αποφορτισμένο κλίμα συγκριτικά με τη συζήτηση της Δευτέρας, αν και εκ νέου ξεχώρισαν οι επιφυλάξεις πρωτίστως για την τεκνοθεσία και λιγότερο για τον πολιτικό γάμο.
Ο… εισηγητής Πλεύρης
Περίπου ως εισηγητής- εκπρόσωπος των διαφωνούντων ο Θάνος Πλεύρης είχε σχεδόν μισάωρη τοποθέτηση με διατύπωση ερωτημάτων και απαντήσεις από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τις καθηγήτριες Κατερίνα Φουντεδάκη και Λίνα Παπαδοπούλου οι οποίες συμμετείχαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου.
Κατά πληροφορίες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εστίασε μεταξύ άλλων σε τρία σημεία: ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα με βάση τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, ότι η παράταξη το 2018 είχε ταχθεί κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και ότι «υπάρχουν σήμερα ισχυρές δικλείδες ασφαλείας στο σύστημα» που δεν επιτρέπουν σε κανένα παιδί να πάει στο ίδρυμα εάν πεθάνει ο βιολογικός γονιός. Ο Σκέρτσος μεταξύ άλλων επεσήμανε πάντως ότι μετά το 2019 άρχισε να εκπονείται το εθνικό σχέδιο για τα δικαιώματα Στις απόψεις Πλεύρη απάντησε ο κ. Σκέρτσος λέγοντας πως στην προηγούμενη τετραετία εκπονήθηκε το σχέδιο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ.
«Θετικές» δηλώσεις για το κλίμα στη ΝΔ
«Η συζήτηση στο κόμμα μας που γίνεται με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πήγε εξαιρετικά. Αποδεικνύουμε ότι με ειλικρίνεια και ευθύτητα συζητάμε δύσκολα θέματα που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είναι μια κατάκτηση της παράταξης μας» έγραψε ο ίδιος χθες το βράδυ στην πλατφόρμα X, σε μια ήπια γραμμή.
Ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε ικανοποίηση για τον «ανοιχτό», δημοκρατικό διάλογο, όπως είπε, εκτιμώντας ότι η παράταξη θα βγει πιο δυνατή. Αντίστοιχα ο γραμματέας της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Καλαφάτης εκτίμησε ότι «βγαίνουμε πιο δυνατοί» μετά από τέτοια μαζική συμμετοχή και ανταλλαγή όλων των απόψεων.
Ακολουθούν άλλες 15 ημέρες εντατικής ζύμωσης ώστε στη συνέχεια το νομοσχέδιο να μπει επίσημα στο τραπέζι του υπουργικού συμβούλιου και να προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου
Αντίθετοι και… μετακινούμενοι
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκφράστηκαν προβληματισμοί έως σοβαρές διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συζήτηση έθεσαν τις επιφυλάξεις τους μεταξύ άλλων ο Άγγελος Συρίγος, ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Γιώργος Βλάχος ενώ από το μέτωπο των υπερασπιστών τοποθετήθηκαν ο Γιώργος Σταμάτης, ο Ιάσων Φωτήλας και η Ζέτα Μακρή.
Ο Μακάριος Λαζαρίδης μετακινείται από την αρχική θέση άρνησης και θα υπερψηφίσει, ενώ αντίστοιχη κατεύθυνση φαίνεται να παίρνει η Τζίνα Οικονόμου η οποία αρχικώς μπήκε στη συζήτηση με προβληματισμούς. Εξερχόμενη από τη συνάντηση η Ασημίνα Σκόνδρα είπε ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει η παρένθετη μητέρα, είναι θέμα δικαιωμάτων των παιδιών που υπάρχουν μέσα στις οικογένειες».
Και ενώ η προσοχή της παρασκηνιακής εκστρατείας πειθούς πέφτει κυρίως στους… ενδιάμεσους, όσους σταθμίζουν δεδομένα και προβληματισμούς ανάμεσά τους και υφυπουργοί, με στόχο να πειστούν, ταυτόχρονα υπάρχουν οι αμετάπειστοι βουλευτές, οι οποίοι θα καταψηφίσουν ή – κάποιοι – θα απέχουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Άννα Καραμανλή (πήγε στην ενημέρωση της Δευτέρας), ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (δεν έδωσε χθες το «παρών»), ο Μαξίμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.ά.
Οι «πονοκέφαλοι»
Τώρα ακολουθούν άλλες 15 ημέρες εντατικής ζύμωσης ώστε στη συνέχεια – πιθανότατα στις 30 Ιανουαρίου ή σε μια εμβόλιμη συνεδρίαση στις αρχές Φεβρουαρίου – το νομοσχέδιο να μπει επίσημα στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβούλιου και να προωθηθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Στο φόντο παραμένουν «πονοκέφαλοι» για τους επιτελείς σε Μαξίμου και ΝΔ.
Ο πρώτος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας που ήδη έχει εκφράσει δημόσια μια πρώτη θέση αναμένοντας πλέον τις ακριβείς ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Ο πρωθυπουργός έχει επιχειρήσει επικοινωνιακά «γέφυρες» λέγοντας ότι είναι σεβαστή η άποψη της Εκκλησίας «και θα την ακούσουμε» αλλά και ότι η Πολιτεία δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι ειδικά στην περιφέρεια είναι ισχυρή η επιρροή της Εκκλησίας (όπως και των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, όπως της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης), εντείνοντας τις πιέσεις για τους βουλευτές που δεν θέλουν απειληθούν με ξαφνικές αποστάσεις από το συντηρητικό κοινό.
Η άλλη παράμετρος στην οποία στέκονται από το γαλάζιο στρατόπεδο είναι η στάση των βουλευτών έναντι των συνυποψηφίων τους στην ίδια εκλογική περιφέρεια. Κοινώς, τι θα προκύψει από τον μεταξύ τους ανταγωνισμός και από τον επικοινωνιακό χειρισμό, που επιλέγουν για τα μηνύματά τους προς τους πολίτες. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν βουλευτές που κατευθύνονται προς την υπερψήφιση αλλά προτιμούν να μην ανοίξουν τα χαρτιά τους και παραμένουν σε μια γκρίζα ζώνη, καθώς διαπιστώνουν ότι συνυποψήφιοί τους μέσα από τις ενστάσεις τους στη ρύθμιση διεκδικούν περισσότερα ερείσματα στο συντηρητικό κοινό.
Επιπλέον προεξοφλούνται… πύρινα «όχι» κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και η προαναγγελθείσα ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μαζί με αυτά θα χρειαστεί ειδική διαχείριση η περίπτωση του διαφωνούντα υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη για τον οποίο αναμένεται να αναζητηθεί φόρμουλα συνεννόησης με τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην πυροδοτηθεί ενδοκυβερνητική ένταση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις