Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: «Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος» για τους ηγέτες της Χαμάς - Εντός λίγων μηνών η επίθεση στην Χεζμπολάχ

Live: «Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος» για τους ηγέτες της Χαμάς – Εντός λίγων μηνών η επίθεση στην Χεζμπολάχ

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζονται, ενώ οι IDF πραγματοποιούν φονικές επιδρομές και στη Δυτική Όχθη - Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ εναντίον των Χούθι.

Το Ισραήλ δεν έχει μειώσει την ένταση των επιθέσεών του στη Γάζα και σφυροκοπά με βομβαρδισμούς τον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει μείνει χωρίς τηλεπικοινωνίες από τις 12 Ιανουαρίου. Ο αρχηγός του Ισραηλινού στρατού, προετοίμασε έφεδρους στρατιώτες πως η στιγμή για την επίθεση στο Λίβανο «είναι θέμα μηνών».

Οι επιθέσεις του Ιράν στο Πακιστάν προκαλούν νέα ανησυχία για ανάφλεξη, την ώρα που οι υπ. Εξωτερικών των δύο χωρών μίλησαν μεταξύ τους, μεταφέροντας εκ διαμέτρου διαφορετικές εκδοχές της συνομιλίας.

Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν ξανά στην Υεμένη μετά από επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επαναχαρακτήρισε ως «τρομοκρατική οργάνωση» την αντάρτικη οργάνωση, με τους Χούθι να χτυπούν αμερικανικό εμπορικό πλοίο. Με την σειρά τους οι ΗΠΑ βομβάρδισαν εγκαταστάσεις των Χούθι από πλοία και υποβρύχια.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:37 Δείτε όλες τις νεότερες εξελίξεις εδώ 

05:15 Πλήξαμε 14 πυραύλους των Χούθι, λένε οι ΗΠΑ

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε στο έδαφος 14 πυραύλους των Χούθι στην Υεμένη προκειμένου να «προστατεύσει» τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, προχωρώντας στην τέταρτη σειρά επιδρομών της Δύσης εναντίον των φιλοϊρανών ανταρτών μέσα σε μια εβδομάδα.

«Οι πύραυλοι αυτοί σε εξέδρες εκτόξευσης ήγειραν άμεσο κίνδυνο για εμπορικά πλοία και σκάφη του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή», καθώς «θα μπορούσαν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή», τόνισε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM) μέσω X.

04:30 Απλώς «περίμεναν τον θάνατο»

Στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αρμόδιο για τον συντονισμό των ομάδων του στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε, μιλώντας στον Τύπο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πως είδε ασθενείς που απλώς «περίμεναν τον θάνατο» σε νοσοκομεία του θυλάκου, η λειτουργία των οποίων αντιμετωπίζει αδιανόητα προβλήματα εξαιτίας του πολέμου.

Επειτα από πέντε εβδομάδες στον παλαιστινιακό θύλακο, ο Σον Κέισι, συντονιστής του ΠΟΥ, είπε πως καθημερινά έβλεπε σε νοσοκομεία ασθενείς με «πολύ σοβαρά εγκαύματα», με «ανοιχτά κατάγματα», που περίμεναν «ώρες και μέρες» για να τους προσφερθούν φροντίδες.

«Συχνά ζητούσαν από μένα τροφή ή νερό», κάτι που «δείχνει το επίπεδο της απελπισίας», συνέχισε (περισσότερα εδώ).

03:50 Ο Μπ. Νετανιάχου φέρεται να αρνήθηκε την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων κρατών – Συνομιλίες ΗΠΑ με την αντιπολίτευση

Σε συνέχεια της προηγούμενης είδησης ο Μπιν Σαλμάν συμφώνησε επίσης σε εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, θέτοντας ως προϋπόθεση την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο Νετανιάχου δεν συμφωνεί με αυτό και η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιλαμβάνεται ότι για να υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή, πρέπει να περιμένουμε για την κυβέρνηση χωρίς τον νυν πρωθυπουργό.

Η απογοήτευση μεταξύ της κυβέρνησης Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου αυξάνεται, καθώς απόψε (ξημερώματα Πέμπτης) αναφέρθηκε στο NBC ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να «δημιουργήσουν μια νέα υποδομή» με άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους – εν αναμονή της κυβέρνησης που θα έρθει μετά τον Νετανιάχου. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, κάνοντας σαφές το μήνυμα πως δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον Μπ. Νετανιάχου.

Περισσότερα για το μεγαλεπίβολο σχέδιο εδώ.

03:30 Οι ΗΠΑ έλαβαν διαβεβαιώσεις για την ανοικοδόμηση της Γάζας, μοναδικό τίμημα ένα ελεύθερο παλαιστινιακό κράτος

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έλαβε δέσμευση από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και άλλους τέσσερις Άραβες ηγέτες να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. Επιπλέον, οι Άραβες ηγέτες συμφώνησαν ακόμη και να υποστηρίξουν μια νέα και μεταρρυθμισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Γάζας. Αυτό υποννοεί να μην αποτελεί η Χαμάς μέλος της πολιτικής λύσης.

03:07 Ανώτερος ηγέτης της Χαμάς ανέφερε πως 400.000 άτομα έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες και 800.000 κινδυνεύουν από την πείνα

«Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι στις επαρχίες της Λωρίδας της Γάζας ζουν μια πραγματική τραγωδία, απερίγραπτη και ανείπωτη, εν μέσω της απουσίας όλων των βασικών αγαθών της κανονικής ζωής, όπως τροφή, νερό, φάρμακα και στέγη. 400.000 από αυτούς έχουν προσβληθεί από μολυσματικές ασθένειες ως αποτέλεσμα του εκτοπισμού» δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

Κατηγορώντας το Ισραήλ για «ναζιστική συμπεριφορά», έκανε λόγο πως πρόκειται για ένα «πόλεμο της συστηματικής πείνας και αφυδάτωσης εναντίον περισσότερων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι βιώνουν έναν πραγματικό λιμό, λόγω της παρεμπόδισης από την κατοχή της εισόδου βοήθειας, τροφίμων και προμηθειών, καυσίμων, φυσικού αερίου και προμηθειών που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της κανονικής ζωής».

Συνέχισε λέγοντας πως «Ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει σε περίπου 61.000, οι οποίοι στερούνται τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας, εν μέσω των εγκλημάτων της κατοχής κατά των νοσοκομείων και της κατάργησής τους. Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Οι ιατρικές ομάδες και η Πολιτική Άμυνα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να τους ανασύρουν, λόγω των συνεχιζόμενων αδιάκριτων άγριων βομβαρδισμών και λόγω της έλλειψης καυσίμων και απαραίτητου εξοπλισμού».

02:50 Το CNN μετέδωσε πλάνα στις 7 Οκτωβρίου με απόσπασμα από τον οικισμό Nir Oz που δείχνει «αποδείξεις αποκεφαλισμών» από τη Χαμάς

Το  CNN υποστηρίζει ότι δείχνει σε βίντεο «έναν τρομοκράτη να πριονίζει τους λαιμούς νεκρών Ισραηλινών, στοιχεία αποκεφαλισμών». Το βίντεο που ακολουθεί είναι ενοχλητικό, όμως έχει υποστεί επεξεργασία από το δίκτυο.

Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι μια ανώνυμη ισραηλινή πηγή παρείχε το υλικό από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, το οποίο είναι λογοκριμένο και μονταρισμένο για να αναδείξει τη χρήση του μαχαιριού. Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει έναν κουκουλοφόρο να πλησιάζει έναν νεκρό ισραηλινό και εκεί είναι το σημείο που η καταγραφή κόβεται, με το CNN να το αποκαλεί «αποδείξεις αποκεφαλισμών». Μέχρι στιγμής όλες οι διαθέσιμες πηγές παρουσιάζουν το κομμένο βίντεο των 27 δευτερολέπτων και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν ο κουκουλοφόρος αποκεφαλίζει την σορό του νεκρού Ισραηλινού.

02:40 Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε την Τετάρτη ένα κύμα πυραυλικών πληγμάτων από πλοία και υποβρύχια εναντίον περιοχών που ελέγχονται από τους Χούτι, ανέφερε το Associated Press. Τα πλήγματα έρχονται μετά την εκτόξευση από την ομάδα των ανταρτών ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους νωρίτερα την Τετάρτη, το οποίο έπληξε ένα αμερικανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στον Κόλπο του Άντεν.

Τα πλήγματα σηματοδοτούν την τέταρτη φορά τις τελευταίες ημέρες που οι ΗΠΑ στοχεύουν άμεσα την ομάδα στην Υεμένη. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

02:20 Επιβεβαίωση από τον ιορδανικό στρατό για χτύπημα στο Ιορδανικό νοσοκομείο του Χαν Γιουνίς

Το στρατιωτικό νοσοκομείο του ιορδανικού στρατού στο Χαν Γιουνίς στη Γάζα υπέστη σοβαρές ζημιές την Τετάρτη από ισραηλινούς βομβαρδισμούς κοντά στο κτίριο και ο στρατός δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνο για μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ένα μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου τραυματίστηκε και θα μεταφερθεί αεροπορικώς στην Ιορδανία για θεραπεία, ενώ ένας ασθενής χτυπήθηκε από θραύσματα, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Το νοσοκομείο υπέστη σοβαρές ζημιές (…) Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ως αποτέλεσμα της επίθεσης», ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

02:00 Γάλλος υπ. Εξωτερικών «Ακόμα και η κατηγορία εναντίον του Ισραήλ για γενοκτονία είναι ανήθικη»

Η Γαλλία επέλεξε να μην υποστηρίξει την υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ), μετέδωσε το AFP επικαλούμενο τον πρόσφατα ορκισθέντα Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος υποστήριξε ότι «ακόμα και η κατηγορία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία είναι ανήθικη».

«Η κατηγορία του εβραϊκού κράτους για γενοκτονία ξεπερνά ένα ηθικό όριο. Η έννοια της γενοκτονίας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

01:43 Η συμφωνία ιατρικής βοήθειας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ ξεσήκωσε αντιδράσεις μεταξύ των ισραηλινών πολιτικών

Μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που επιτρέπει περιορισμένες αποστολές ιατρικής βοήθειας στη Γάζα έχει διχάσει τους ισραηλινούς αξιωματούχους, ορισμένοι από τους οποίους έχουν εκνευριστεί με τον όρο ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν μπορούν να ερευνήσουν τις παραδόσεις.

«Μέρος αυτής της συμφωνίας ήταν ότι αυτή η βοήθεια δεν θα ελεγχόταν ή δεν θα σαρωνόταν, θα έφτανε στη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατό. Αλλά αυτό προκάλεσε αρκετή θύελλα πυρκαγιών στον ισραηλινό πολιτικό χώρο», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Hamdah Salhut από την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανέφερε πως «η ίδια η κυβέρνηση του Νετανιάχου να τον δείχνει με το δάχτυλο, καθώς δεν αναλάμβανε την ευθύνη γι’ αυτό».

Πρόσθεσε ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είπαν ότι δεν είχαν ιδέα ότι το φορτίο δεν έπρεπε να σαρωθεί και ότι μέλη του ακροδεξιού υπουργικού συμβουλίου χαρακτήρισαν τη συμφωνία τεράστιο λάθος.

01:23 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έφυγαν μετά από βαρύ βομβαρδισμό των ισραηλινών δυνάμεων κοντά στο νοσοκομείο

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ή MSF) δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν βαρύ βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο Nasser χωρίς προηγούμενη εντολή εκκένωσης το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που αναζητούσαν καταφύγιο στο νοσοκομείο να «φύγουν πανικόβλητοι».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο νοσοκομείο, ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ για την Παλαιστίνη Leo Cans δήλωσε ότι οι συνθήκες στο Nasser, το μεγαλύτερο εναπομείναν λειτουργικό νοσοκομείο στη Γάζα, ήταν «καταστροφικές» και ότι η εγκατάσταση λειτουργούσε με πληρότητα 300%. Ο απολογισμός ήταν 8 νεκροί και 80 τραυματίες, μονάχα σε αυτή την επίθεση.

01:00 Η CENTCOM επιβεβαιώνει την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι σε πλοίο αμερικανικής ιδιοκτησίας, λέει ότι δεν υπάρχουν τραυματισμοί αλλά κάποιες ζημιές

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξαπέλυσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έπληξε το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Genco Picardy, το οποίο πλέει υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ και είναι αμερικανικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση, από την επίθεση δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά προκλήθηκαν κάποιες ζημιές.

«Το Genco Picardy είναι αξιόπλοο και συνεχίζει να βρίσκεται εν πλω», αναφέρει σε ανακοίνωσή της στο X, πρώην Twitter.

00:40 Αντικρουόμενες πληροφορίες από Ιράν και Πακιστάν για την συνομιλία μεταξύ των υπουργών εξωτερικών

Αντικρουόμενες έρχονται οι πληροφορίες από την Ιρανική και την Πακιστανική πλευρά σχετικά με την επίθεση του Ιράν κατά ιρανικής τρομοκρατικής οργάνωσης σε πακιστανικό έδαφος. Χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αν όλα τα θύματα ήταν τρομοκράτες.

Από την συνομιλία μεταξύ Τζιλάνι (Πακιστάν) και Αμίρ-Αμπντολαχιάν (Ιράν) μεταφέρθηκαν τα εξής: Εκφράζοντας την ανεπιφύλακτη καταδίκη της επίθεσης από το Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «το περιστατικό προκάλεσε σοβαρή ζημία στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Ιράν». Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «το Πακιστάν επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτή την προκλητική πράξη».

Κατηγορούμενος ότι παρέχει καταφύγιο σε τρομοκρατικές ομάδες, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν τόνισε ότι «η τρομοκρατία αποτελεί κοινή απειλή για την περιοχή και απαιτεί συντονισμένες και συντονισμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της απειλής. Τόνισε επίσης ότι μονομερείς ενέργειες θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Καμία χώρα στην περιοχή δεν πρέπει να βαδίσει σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι».

Στον αντίποδα το Ιράν αναφέρει πως ο Αμίρ-Αμπντοπλαχιάν τόνισε πως «η ασφάλεια του Ιράν έχει επανειλημμένα απειληθεί από αυτή την ιρανική τρομοκρατική ομάδα από το έδαφος του Πακιστάν και η ομάδα έχει επανειλημμένα αναλάβει την ευθύνη για τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος του Ιράν». Πρόσθεσε ότι «η αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ήταν εναντίον αυτής της ιρανικής τρομοκρατικής ομάδας και κανένας Πακιστανός υπήκοος δεν δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια της επιχείρησης».

00:25 Η Ινδονησία και η Σλοβενία συμμετέχουν σε μια άλλη υπόθεση κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Οι δύο χώρες δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν σε διαδικασίες που ζητούν συμβουλευτική γνωμοδότηση σχετικά με τον έλεγχο και τις πολιτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Λιουμπλιάνα δήλωσε ότι ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Γάζας και η αυξημένη ισραηλινή βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ήταν οι λόγοι για την απόφασή της να συμμετάσχει στην προσφυγή. «Πρόκειται για ένα πολύ ευρύ φάσμα υποτιθέμενων παραβιάσεων που διαπράττονται στην περιοχή εδώ και δεκαετίες και των οποίων οι φρικτές συνέπειες είναι ακόμη και σήμερα ορατές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Τάνια Φάχον.

«Υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, η Σλοβενία, ως μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ, αποφάσισε να συμμετάσχει ενεργά και να παρουσιάσει τις απόψεις της σε αυτές τις διαδικασίες ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, από το οποίο ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει συμβουλευτικά».

00:12 Διεθνής Αμνηστία: «Το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες δυσκολεύει τις υπηρεσίες διάσωσης στη Γάζα»

Η Διεθνής Αμνηστία, με ανάρτησή της στο Χ, αναφέρεται στο μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα που υπάρχει από τις 12 Ιανουαρίου και μετά.

Η ανθρωπιστική οργάνωση τονίζει ότι αυτή η κατάσταση δυσκολεύει τις υπηρεσίες διάσωσης και βάζει τους πολίτες σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

00:03 Δύο συλλήψεις για βανδαλισμό ισραηλινών σημαιών και φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα σε σχολεία

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε δύο γυναίκες ηλικίας 19 και 21 ετών, από την πόλη Χούρα των Βεδουίνων, επειδή βανδάλισαν σημαίες του Ισραήλ και έγραψαν φιλοπαλαιστινιακά μηνύματα σε σχολείο της πόλης Μεϊτάρ.

Το Κανάλι 13 μετέδωσε ότι οι μαθητές και το προσωπικό τον περασμένο μήνα έφτασαν ένα πρωί και βρήκαν τις σημαίες σκισμένες και τον πίνακα να φέρει σχέδιο παλαιστινιακής σημαίας μαζί με κείμενα για την «απελευθέρωση της Γάζας» και την «απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

23:54 Πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας κυνηγούν φορτηγό με βοήθεια

Πεινασμένοι κάτοικοι της Γάζας φαίνονται σε βίντεο να κυνηγούν φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση του Quds News Network:

23:44 Η Κούβα υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο ενάντια στο Ισραήλ

«Η χώρα μας υποστηρίζει την αγωγή της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίλα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση της Επιτροπής για την Παλαιστίνη του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Ο Παρίλα καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο, τις δολοφονίες αμάχων, ιδίως γυναικών, παιδιών και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών» που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός.

«Η ατιμωρησία με την οποία ενεργεί η ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την εμπιστοσύνη της ότι δεν θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της, καθώς έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στο ΝΑΤΟ, πρέπει να σταματήσει», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Το γράφημα του Al Jazeera για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔΔ.

23:34 Το Ισραήλ λέει ότι οι όμηροι δεν σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή, μητέρα υποστήριξε ότι ο στρατός δηλητηρίασε τον γιο της

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι σοροί δύο ομήρων που ανακτήθηκαν από τη Γάζα αποδεικνύουν ότι δεν σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, αντικρούοντας δήλωση της Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Τετάρτη ότι ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε στις οικογένειες των Ρον Σέρμαν και Νικ Μπέιζερ μια έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι οι σοροί τους δεν έφεραν σημάδια τραύματος ή πυροβολισμών.

Ωστόσο, ο στρατός δεν έδωσε εξηγήσεις για την αιτία του θανάτου τους, γεγονός που έχει προκαλέσει συζητήσεις στο Ισραήλ.

Η μητέρα του Σέρμαν, Μάαγιαν, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι σκότωσε τον γιο της γεμίζοντας τη σήραγγα στην οποία βρισκόταν με δηλητηριώδες αέριο.

«Ο Ρον απήχθη εξαιτίας της εγκληματικής αμέλειας όλων των ανώτερων αξιωματούχων του στρατού και της καταραμένης κυβέρνησης που έδωσαν εντολή να τον εξοντώσουν προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ένα λογαριασμό με κάποιον τρομοκράτη από την Τζαμπάλια», ανέφερε σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσθέτοντας ότι ο γιος της θάφτηκε από τον ισραηλινό στρατό σε «τάφο δηλητηρίου».

23:25 Δένδιας: «Ελληνική φρεγάτα θα αποπλεύσει για την Ερυθρά Θάλασσα»

Την ανησυχία του σχετικά με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μετά και την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:15 Κατάρ: «Φάρμακα και βοήθεια έχουν περάσει στη Γάζα»

Ο Ματζίντ Αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι η βοήθεια έφτασε στην πολιορκημένη περιοχή της Γάζας «τις τελευταίες ώρες».

Υπενθυμίζεται ότι η βοήθεια ήταν μέρος συμφωνίας που θα επιτρέψει επίσης να φτάσουν φάρμακα σε Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.

«Το Κατάρ, μαζί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους του, συνεχίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης σε πολιτικό και ανθρωπιστικό επίπεδο», έγραψε ο Αλ Ανσάρι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε την ανάρτηση:

23:08 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε αμερικάνικο πλοίο στον Κόλπο του Άντεν

Ο εκπρόσωπος των Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες επιτέθηκαν με ναυτικούς πυραύλους κατά του αμερικανικού πλοίου GENCO PICARDY στον Κόλπο του Άντεν στα νότια της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το πλοίο χτυπήθηκε. Οι δυνάμεις της Υεμένης δεν θα διστάσουν να πλήξουν οποιονδήποτε αποτελεί απειλή στην Αραβική Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο του δικαιώματος υπεράσπισης της Υεμένης και προς υποστήριξη των Παλαιστινίων».

«Οι δυνάμεις τονίζουν ότι η απάντηση στην αμερικανική και βρετανική επιθετικότητα θα έρθει και οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη», σημειώνουν οι Χούθι.

22:58 Το Ισραήλ λέει ότι σκότωσε πάνω από 30 Παλαιστίνιους μαχητές στην Χαν Γιουνίς την περασμένη ημέρα

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν περισσότερους από 30 μαχητές στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, το τελευταίο 24ωρο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Οι δυνάμεις επέκτειναν τις επιχειρήσεις τους προς μια ένοπλη μονάδα της Χαμάς στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Οι μάχες εκεί την προηγούμενη ημέρα ήταν σκληρές. Δυστυχώς υπάρχουν και απώλειες. Οι δυνάμεις μας σκότωσαν περισσότερους από 30 μαχητές στην περιοχή αυτή μόνο τις τελευταίες 24 ώρες».

Νωρίτερα, δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε δύο προσφυγικούς καταυλισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

22:49 Μαχητής της Χαμάς σκοτώθηκε στον Λίβανο

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ένα από τα μέλη της σκοτώθηκε στον νότιο Λίβανο στο πλαίσιο της μάχης «Κατακλυσμός Αλ Άκσα» – το όνομα που χρησιμοποιεί η Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε.

Η Χαμάς αναγνώρισε τον σκοτωμένο μαχητή ως τον Ουαλίντ Άχμαντ Χασανέιν από τον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Μίεχ Μίεχ κοντά στην παράκτια πόλη της Σιδώνας.

Νωρίτερα, η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ από τον Λίβανο.

22:39 Al Mayadeen: Το Ιράν επιτέθηκε σε δύο ισραηλινά πλοία ως απάντηση στις δολοφονίες διοικητών

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) επιτέθηκε σε δύο ισραηλινά πλοία στις 4 Ιανουαρίου, σε απάντηση στις δολοφονίες που αποδίδονται στο Ισραήλ ενός ηγέτη της Χεζμπολάχ στη Συρία και ενός ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση είναι το Chem Cilicon, που χτυπήθηκε στα βορειοδυτικά των Μαλδίβων, και το Pacific Gold, που χτυπήθηκε 200 μίλια μακριά από την Ινδία.

22:30 Ο Μπεν-Γκβιρ υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα «ξεκινήσει μια εκστρατεία στον Λίβανο»

Ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να ξεκινήσει πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

«Στον Λίβανο, χρειάζεται μια προληπτική επίθεση κατά της Χεζμπολάχ και καμία πολιτική διευθέτηση δεν θα βοηθήσει», δήλωσε ο Μπεν-Γβιρ σε συνέντευξή του στον ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 7, λέγοντας ότι η οργάνωση θα προσπαθήσει να εισέλθει στο Ισραήλ από τον βορρά και να πραγματοποιήσει επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες της 7ης Οκτωβρίου.

«Ένας πόλεμος στον βορρά μπορεί να είναι ο πιο επώδυνος, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε το έργο στην επόμενη γενιά των παιδιών μας», πρόσθεσε. =«Δεν πρέπει να πούμε ότι θα το αναβάλουμε για να μην συμβεί στη δική μας γενιά», σημείωσε ο Μπεν-Γκβιρ.

22:20 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχουν σκοτωθεί 33 άτομα στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ

Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά έχουν σκοτωθεί 33 άτομα στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους.

Ο Φαϊζάλ Σαλάμα, ο οποίος διευθύνει την επιτροπή που παρέχει υπηρεσίες στον καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν «πόλεμο» κατά των προσφυγικών καταυλισμών από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πέντε Παλαιστίνιους στον καταυλισμό και έναν στην Ιζμπέτ αλ-Τζάραντ στην Τουλκαρέμ.

«Στρατιώτες, με στρατιωτικά τζιπ και μπουλντόζες, εισέβαλαν στον καταυλισμό τις πρώτες πρωινές ώρες και άρχισαν να καταστρέφουν τις υποδομές. Όλοι οι δρόμοι του καταυλισμού, οι σωλήνες ύδρευσης και το δίκτυο ηλεκτροδότησης έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Σαλάμα στο Al Jazeera.

Ο Φαϊζάλ Σαλάμα είπε ότι εκατοντάδες πολίτες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν, ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις ταράτσες των σπιτιών, στρατιώτες πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, συλλαμβάνοντας άνδρες και τοποθετώντας γυναίκες και παιδιά σε κάθε σπίτι σε ένα μόνο δωμάτιο.

«Πέντε σπίτια κατεδαφίστηκαν. Όλα αυτά είναι μέρος της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας του Ισραήλ», δήλωσε ο Σαλάμα.

22:06 «Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος» – Οι ηγέτες της Χαμάς δηλώνουν ότι δεν θα εγκαταλείψουν τη Γάζα

Οι ηγέτες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα παρά το αδιάκοπο σφυροκόπημα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Νίκη ή μαρτυρικός θάνατος» είναι οι μοναδικές επιλογές, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αξιωματούχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Βηρυτό, εξηγώντας πως η Γάζα είναι η πατρίδα τους και συμπληρώνοντας ότι το αίμα των ηγετών της Χαμάς δεν έχει μεγαλύτερη αξία από εκείνο των υπολοίπων Παλαιστινίων.

Ο εντοπισμός των ηγετών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF). Πάνω από 100 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ο Γιαχία Σινουάρ και άλλα ηγετικά στελέχη του κινήματος φέρονται να παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτιμάται πως κρύβονται στο δαιδαλώδες δίκτυο υπόγειων τούνελ.

Η Χαμάς απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών για τον τερματισμό της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο πρώην ανώτατος πολιτικός ηγέτης της, ο Χάλεντ Μεσάλ, λέει πως μοναδική λύση είναι ο τερματισμός της ισραηλινής κατοχής. Ο λαός μας απαιτεί την «ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους». Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ «απορρίπτεται κατηγορηματικά», υπογραμμίζει.

21:56 Συγκεντρώσεις δημοσιογράφων του AFP για την υποστήριξη των συναδέλφων τους στη Γάζα

Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι του Agence France-Presse (AFP) σε όλο τον κόσμο πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις για να υποστηρίξουν τους συναδέλφους τους στη Γάζα, όπου δημοσιογράφοι σκοτώνονται από ισραηλινές επιθέσεις με πρωτοφανή ρυθμό.

«Η αίθουσα σύνταξης του AFP θέλησε να εκφράσει την ολόθερμη υποστήριξή της στους συναδέλφους μας στη Γάζα, οι οποίοι εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και υπό τον συνεχή φόβο των βομβαρδισμών», δήλωσε ο Φιλ Τσέτγουιντ, παγκόσμιος διευθυντής ειδήσεων του AFP, σε ανακοίνωσή του.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ισραηλινές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στη Γάζα προστατεύονται και ότι τους επιτρέπεται να εργάζονται με ασφάλεια», πρόσθεσε ο Τσέτγουιντ.

Στους εργαζόμενους του AFP στη Γάζα περιλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι Μαχμούντ Χαμς, Γιάχια Χασούνα, Μπιλάλ αλ-Σαμπάγκ, Μοχάμεντ Άμπεντ, Σαΐντ Χατίμπ, Άντελ Ζαανούν, Μάι Γιάγκι, ο τεχνικός Άχμεντ Έισα και ο διευθυντής γραφείου Μοχάναντ Σάουαν. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης τον ανεξάρτητο βιντεογράφο Γιουσέφ Χασούνα και τον διαχειριστή Ζουχαΐρ Αμπουατίλα.

Το γράφημα του Al Jazeera για τους νεκρούς δημοσιογράφους στη Γάζα.

21:47 Εκπρόσωπος των IDF: Δεν έχουμε σαφείς πληροφορίες για τους ομήρους, αλλά είμαστε σε συνεχή προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την απελευθέρωσή τους

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι ο στρατός δεν έχει σαφείς πληροφορίες για τους ομήρους, αλλά καταβάλλει συνεχή προσπάθεια να τις αποκτήσει.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Χαγκάρι πρόσθεσε ότι ο στρατός ενεργεί για να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι τα φάρμακα που έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας θα δοθούν στους ομήρους.

Ο ίδιος είπε ότι: «αν και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συντονισμό με το Κατάρ που μεσολάβησε και ξεκίνησε αυτή την κίνηση, για να μπορέσουν τα φάρμακα που χρειάζονται οι όμηροι – και χρειάζονται φάρμακα – να φτάσουν σε αυτούς».

Ο Χαγκάρι ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία 24ωρα σκοτώθηκαν πάνω από 30 μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Χαν Γιουνίς οι στρατιώτες επιχειρούν υπόγεια «για να σαρώσουν, να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τον υπόγειο λαβύρινθο».

Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, οι IDF στις μάχες στις σήραγγες χρησιμοποιούν νέες μεθόδους που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ή ακόμη και στον κόσμο.

21:37 Το φορτηγό πλοίο που δέχθηκε επίθεση κοντά στην Υεμένη έπλεε υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey ανακοίνωσε ότι το πλοίο που δέχθηκε επίθεση πριν από λίγη ώρα κοντά στην Υεμένη έπλεε υπό τη σημαία των Νήσων Μάρσαλ.

Διαβάστε περισσότερα για τη νέα επίθεση στα ανοιχτά της Υεμένης εδώ

21:31 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι κατέρριψε ισραηλινό τετρακόπτερο drone

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κατέρριψαν βρισκόταν σε αποστολή επιτήρησης στον καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα όταν καταρρίφθηκε.

Νωρίτερα σήμερα οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς δημοσίευσαν πλάνα από δύο ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Skylark, τα οποία η ομάδα κατέρριψε και επανασυναρμολόγησε.

21:21 Χτυπήθηκε κι άλλο πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO, χτυπήθηκε πλοίο στα ανοιχτά της Υεμένης, 60 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν.

Η επίθεση έγινε με drone, προκλήθηκε φωτιά στο κατάστρωμα, η οποία στη συνέχεια έσβησε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε μετά από τον επαναχαρακτηρισμό των Χούθι από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική οργάνωση».

21:16 Η Ντούα Λίπα ζητάει κατάπαυση του πυρός – Οι ηγέτες να «πάρουν θέση» για τον πόλεμο στη Γάζα

Η Ντούα Λίπα ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «πάρουν θέση» σε μια πρόσφατη συνέντευξη της στο περιοδικό Rolling Stone.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:06 Η νέα συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια επισκέφθηκε την Αίγυπτο

Η Ζίγκριντ Κάαγκ διορίστηκε να παρακολουθεί και να ελέγχει τις αποστολές βοήθειας στη Γάζα, σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα.

Η Κάαγκ θα εργαστεί επίσης για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την επιτάχυνση των ροών βοήθειας προς τη Γάζα μέσω κρατών που δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στη σύγκρουση.

Η συντονίστρια του ΟΗΕ δήλωσε ότι βρίσκεται στην Αίγυπτο «για να δει πώς μπορούμε να διευκολύνουμε, να επιταχύνουμε και να προωθήσουμε όλους τους τομείς της βοήθειας που τόσο πολύ χρειάζονται οι πολίτες στη Γάζα, δεδομένων των πολύ οξυμένων ανθρωπιστικών συνθηκών με τις οποίες πρέπει να ζήσουν».

Φορτηγά με βοήθεια έφτασαν στη Ράφα.

20:57 Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση στα κεντρικά του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, το ένοπλο τμήμα της Ισλαμικής Τζιχάντ, υποστηρίζουν ότι πραγματοποίησαν επίθεση στα κεντρικά του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με τις Ταξιαρχίες, εκτοξεύτηκε ρουκέτα κατά των κεντρικών των IDF στην περιοχή του Κολεγίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στα νότια της Χαν Γιουνίς.

20:48 Αρχηγός των IDF: Η πιθανότητα για πόλεμο στον Λίβανο «τους επόμενους μήνες είναι υψηλότερη από ποτέ»

Ο Χέρζι Χαλέβι, αρχηγός του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι «η πιθανότητα για πόλεμο στον βορρά είναι υψηλότερη από ποτέ».

Μιλώντας σε στρατιώτες στο βόρειο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια άσκησης που προσομοιώνει μια επίθεση στο Λίβανο, ο Χαλέβι είπε ότι οι IDF «αυξάνουν την ετοιμότητα για μάχες στον Λίβανο, έχουμε πολλά μαθήματα από τις μάχες στη Γάζα, πολλά από αυτά είναι πολύ σημαντικά για τις μάχες στον Λίβανο και υπάρχουν μερικά που πρέπει να προσαρμοστούν».

«Θέλουμε να πετύχουμε έναν πολύ σαφή στόχο στο Λίβανο, να επιστρέψουν οι κάτοικοι στο βορρά, σε όλες τις κοινότητες στον βορρά», λέει, αναφερόμενος σε περίπου 80.000 εκτοπισμένους Ισραηλινούς λόγω των καθημερινών επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

«Δεν ξέρω πότε θα γίνει ο πόλεμος στον βορρά. Μπορώ να σας πω ότι η πιθανότητα να συμβεί τους επόμενους μήνες είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», λέει ο Χαλέβι.

«Μπορώ να σας πω ότι πιστεύω ότι τον ξεκινάμε με πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα», πρόσθεσε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:39 Στους έξι οι νεκροί στην Τουλκαρέμ κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής

Άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην Τουλκαρέμ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη και τα περίχωρά της σε έξι την Τετάρτη.

Τέσσερις σκοτώθηκαν νωρίτερα σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό, ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμούς στο αυτοκίνητό του στο Ιζμπέτ αλ-Τζάραντ, κοντά στην Τουλκαρέμ.

20:31 Γκάλαντ: «Θα υπάρξουν εκπλήξεις» στη Χαν Γιουνίς

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε στη Μονάδα Ναυτικών Καταδρομών ότι «αν η Χαμάς δεν διαλυθεί πλήρως, δεν θα μπορούμε να ζήσουμε στο κράτος του Ισραήλ».

Τόνισε ότι οι IDF θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι «να επιστραφούν οι όμηροι, να διαλυθεί η Χαμάς και να φύγει από την κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Ατλίτ, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Δεν έχουμε το δικαίωμα να σταματήσουμε τη μάχη όσο υπάρχουν ακόμα όμηροι που κρατούνται στη Γάζα.

Ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τους ομήρους είναι να ασκήσουμε στρατιωτική πίεση… Όσο πιο ισχυρή και έντονη είναι η μάχη, που φτάνει στα ευαίσθητα σημεία (σ.σ. της Χαμάς), τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να έχουμε αποτελέσματα».

Ο Γκάλαντ αναφέρθηκε στη μάχη στη Χαν Γιουνίς και είπε: «εκεί δουλεύουμε διαφορετικά, σε μια συνδυασμένη προσπάθεια επικεντρωμένη στην ηγεσία της Χαμάς και στους ομήρους. Θα υπάρξουν εκπλήξεις».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «αυτός ο πόλεμος, όποτε και αν τελειώσει, θα είναι σύμφωνα με τα επιτεύγματα. Αυτό το επίτευγμα θα είναι η αδυναμία της Χαμάς να λειτουργήσει και θα κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί για να εξασφαλίσουμε την ελευθερία κινήσεών μας στην περιοχή».

20:22 Καταγγέλλει συλλήψεις μελών της η Ερυθρά Ημισέληνος στη Δυτική Όχθη

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει συλλήψεις μελών της στη Δυτική Όχθη ενώ «έπρατταν το καθήκον τους».

Δείτε σχετική ανάρτηση από το Quds News Network:

20:12 Λίμπερμαν και Λαπίντ λένε ότι απέρριψαν προτάσεις για συμμετοχή στον κυβερνητικό συνασπισμό, «ψέματα» λέει το Λικούντ

Οι αναταράξεις στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ συνεχίζονται.

Το Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να στηρίξει τον πολεμικό συνασπισμό του προσφέροντας συμφωνίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης για να συμμετάσχουν, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet, με το κυβερνητικό κόμμα να εκδίδει διάψευση.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται ανώνυμες ανώτερες πολιτικές πηγές, αναφέρει ότι οι βοηθοί του Νετανιάχου προσέφεραν τις τελευταίες ημέρες στον ηγέτη του κόμματος Γισραέλ Μπεϊτένου, Άβιγκντορ Λίμπερμαν μια θέση στο στενό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που κατευθύνει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, αλλά απαίτησαν να δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν θα εγκαταλείψει τον συνασπισμό μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι έχει προσφερθεί μια θέση στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, αν το κόμμα του Γες Ατίντ συμμετάσχει, αλλά μόνο αν ο Λαπίντ δεσμευτεί να μη μιλήσει για εκλογές.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τόσο ο Λίμπερμαν όσο και ο Λαπίντ απέρριψαν τις προσφορές.

Σε απάντηση στο δημοσίευμα, το Λικούντ κάνει λόγο για «αβάσιμα ψέματα» και κατηγορεί ότι το ρεπορτάζ έχει στόχο «να προκαλέσει την κατάρρευση της κυβέρνησης ενότητας σε καιρό πολέμου».

20:02 Το κόμμα του Λαπίντ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση Νετανιάχου

Το κόμμα Γες Ατίντ του ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τον πρόσφατα εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό για το 2024.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια πρόταση που τίθεται στην ημερήσια διάταξη της Κνεσέτ από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει. Είναι μια αποτυχία που κοστίζει ανθρώπινες ζωές και το μέλλον της χώρας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γες Ατίντ, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός «ευνοεί τα περιττά υπουργεία και τα κονδύλια του συνασπισμού έναντι της βοήθειας προς τους εκκενωμένους, τους εφέδρους και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας».

19:52 Οι Χούθι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα παρά τον επαναχαρακτηρισμό τους από τις ΗΠΑ ως «τρομοκρατική οργάνωση»

Οι Χούθι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα, σύμφωνα με γραπτή δήλωση στον λογαριασμό Χ του Χιζάμ αλ-Άσαντ, μέλους του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης από την Υεμένη.

«Οι επιχειρήσεις των ναυτικών μας δυνάμεων στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα θα συνεχίσουν να στοχεύουν ισραηλινά πλοία που συνδέονται με την εχθρική οντότητα», δήλωσε ο αλ-Άσαντ.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι δήλωσε ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις της όσο διαρκεί η σύγκρουση στη Γάζα.

«Όσο συνεχίζεται η αμερικανική σιωνιστική επίθεση και η πολιορκία του λαού μας στη Γάζα, οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν», πρόσθεσε ο αλ-Άσαντ.

«Αυτό που πρέπει να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατία είναι τα εγκλήματα γενοκτονίας που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός κατοχής, με την αμερικανική υποστήριξη και συμμετοχή, εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», δήλωσε ο Χιζάμ αλ- Άσαντ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:43 Οι IDF ανακοίνωσαν ότι κατέστρεψαν συγκρότημα εκτόξευσης ρουκετών και ότι σκότωσαν μέλη της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε συγκρότημα εκτόξευσης ρουκετών στη Γάζα, από το οποίο φαίνεται να εκτοξεύτηκαν 25 ρουκέτες κατά της πόλης Νετιβότ στο νότιο Ισραήλ την Τρίτη.

Ο στρατός του Ισραήλ συνέλαβε επίσης επτά υπόπτους που ενδέχεται να εξαπέλυσαν το μπαράζ ρίψεων ρουκετών, ενώ αρκετοί μαχητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης.

Σύμφωνα με τις IDF, ορισμένοι από τους εκτοξευτές ρουκετών που καταστράφηκαν ήταν φορτωμένοι με ρουκέτες, έτοιμες να εκτοξευτούν.

Η σχετική ανάρτηση στο X:

19:33 Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές σε Τουλκαρέμ και Νουρ Σαμς

Συνεχίζονται οι επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων στην Τουλκαρέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς στη Δυτική Όχθη, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι έχει στοχοποιηθεί και ιατρικό προσωπικό.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν επιδρομές στα σπίτια των Παλαιστινίων το ένα μετά το άλλο», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Νίντα Ιμπραχίμ από την Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Πήγαν πολλούς Παλαιστίνιους σε δύο περιοχές. Αυτό που βλέπουμε συχνά τον τελευταίο καιρό είναι η ισραηλινή πρακτική να βγάζουν Παλαιστίνιους έξω και να τους κρατούν για ώρες και ώρες για αυτό που αποκαλούν ‘επιτόπιες ανακρίσεις’».

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης νωρίτερα τρεις Παλαιστίνιους σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Ναμπλούς.

«Έχουμε ακούσει από ομάδες της Ερυθράς Ημισελήνου να λένε ότι τα ασθενοφόρα τους που προσπαθούσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία έχουν γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων», πρόσθεσε η Ιμπραχίμ.

Δείτε σχετικό βίντεο από τον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς:

19:24 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Βοήθεια για Ισραηλινούς ομήρους και Παλαιστίνιους πολίτες από το Κατάρ έφτασε στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναχαρακτήρισαν τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση για τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν
  • Περίπου 190 οικογένειες έφτασαν στον καταυλισμό που διαχειρίζεται η Ερυθρά Ημισέληνος στην Αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς αφού η PRCS και η αιγυπτιακή αδερφή της οργάνωση έστησαν 300 σκηνές για εκτοπισμένους
  • Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι μια παρόμοια μοίρα περιμένει το Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς όπως και τα νοσοκομεία στο βορρά, ειδικά μετά από την ισραηλινή επίθεση στο κοντινό ιορδανικό νοσοκομείο εκστρατείας
  • Η Λωρίδα της Γάζας βιώνει τη μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή των τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου αφού δεν διαθέτει υπηρεσίες τηλεφώνου και ίντερνετ από τις 12 Ιανουαρίου

19:14 Επίθεση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ στο Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι επιτέθηκε σε στρατώνες του Ισραήλ στη Δυτική Γαλιλαία στο βόρειο Ισραήλ με μια ομοβροντία 20 ρουκετών.

Η επίθεση προήλθε από το έδαφος του Λιβάνου, όπως ανέφερε η ένοπλη οργάνωση, και ήταν αντίποινα για «τις σιωνιστικές σφαγές εναντίον αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τη δολοφονία των μαρτυρικών ηγετών και των αδελφών τους στα νότια προάστια του Λιβάνου».

19:07 Άλλοι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του τον θάνατο του λοχία Ούριαχ Αϊμελέκ Γκοσέν και του ταγματάρχη Ανουάρ Σαρχάν.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο πρώτος σκοτώθηκε σε μάχη στη Λωρίδα της Γάζας και ο δεύτερος πέθανε σε «επιχειρησιακό αυτοκινητιστικό δυστύχημα» εντός του Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:57 «Ανησυχητική» η απόλυση δημοσιογράφου για ανάρτηση στα social media λέει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ

Η Φραντσέσκα Αλμπανέζε αναφέρθηκε στο περιστατικό με την απόλυση της δημοσιογράφου Αντουανέτ Λατούφ από το αυστραλιανό ABC τον Δεκέμβριο, επειδή αναδημοσίευσε ένα βίντεο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την πείνα στη Γάζα.

«Είτε η απόλυση επηρεάστηκε από φιλοϊσραηλινές οργανώσεις είτε όχι, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης τιμωρεί μια δημοσιογράφο για την αποκάλυψη φρικαλεοτήτων», ανέφερε η Αλμπανέζε σε ανάρτησή της στο X.

Η σχετική ανάρτηση:

Τα στελέχη του ABC News απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι φιλοϊσραηλινές οργανώσεις άσκησαν πιέσεις για την απομάκρυνση της παρουσιάστριας και υποστηρίζουν ότι ήταν απλώς τυχαίο το γεγονός ότι η απόλυση της Λατούφ συνέπεσε με μια εκστρατεία συγγραφής επιστολών υπέρ του Ισραήλ.

Η Λατούφ, η οποία έχει λιβανέζικη καταγωγή, είχε δημοσιεύσει το επίμαχο βίντεο στον ιδιωτικό της λογαριασμό στο Instagram.

18:48 Ακόμα περισσότερες σκηνές στήθηκαν στη Χαν Γιουνίς για τους εκτοπισμένους

Εκατό ενενήντα οικογένειες έφτασαν στον καταυλισμό που διαχειρίζεται η Ερυθρά Ημισέληνος στην αλ-Μαουάσι στη Χαν Γιουνίς αφού η PRCS και η αιγυπτιακή αδερφή οργάνωσή της έστησαν 300 σκηνές.

Οι οργανώσεις εργάζονται έτσι ώστε να στηθούν 1.000 σκηνές για την παροχή στέγης σε 6.000 εσωτερικά εκτοπισμένους στη Γάζα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

18:38 ΗΠΑ: Θα υπάρχουν ανθρωπιστικές εξαιρέσεις στις κυρώσεις κατά των Χούθι

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν λέει ότι ο επαναπροσδιορισμός των Χούθι, ο οποίος συνοδεύεται από σκληρές κυρώσεις, δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον λαό της Υεμένης, καθώς οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν «πρωτοφανείς» ανθρωπιστικές εξαιρέσεις.

«Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι εμπορικές αποστολές στα λιμάνια της Υεμένης, στις οποίες βασίζεται ο λαός της Υεμένης για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, θα πρέπει να συνεχιστούν και δεν καλύπτονται από τις κυρώσεις μας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

Το νέο μήνυμα αποτελεί μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι η εκ νέου εφαρμογή των κυρώσεων κατά των Χούθι θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον λαό της Υεμένης, ο οποίος υποφέρει επί χρόνια από την έναρξη του πολέμου στη χώρα το 2014, οδηγώντας σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:32 Περισσότερα για την εκτίμηση της Maersk για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Για πιθανές διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα προειδοποιεί ο Βενσάν Κλερκ, διευθύνων σύμβουλος μιας εκ των κορυφαίων ναυτιλιακών εταιρειών του κόσμου, της Maersk, χαρακτηρίζοντας ως «απρόβλεπτη» την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:23 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε νέες επιθέσεις κατά του ισραηλινού στρατού

Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ αναφέρει σε ανακοίνωσή της μέσω του καναλιού της στο Telegram ότι πραγματοποίησε σειρά επιθέσεων εναντίον ομάδων ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα της χώρας.

Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς την Ταλ Σάαρ, την «τοποθεσία Ρουβαϊζάτ αλ-Άλαμ στην κατεχόμενη λιβανέζικη περιοχή Αγροκτήματα Σεμπάα» και την τοποθεσία Αλ-Άμπαντ. Και στις τρεις επιθέσεις, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι κατάφερε «άμεσα χτυπήματα».

18:13 Στην Αίγυπτο τα αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους Ισραηλινούς ομήρους και τους κατοίκους της Γάζας

Η βοήθεια που προορίζεται για τους Ισραηλινούς ομήρους και τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας παραδόθηκε σήμερα στην Αίγυπτο, προκειμένου να μεταφερθεί στον παλαιστινιακό θύλακα, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Δύο αεροσκάφη του Κατάρ προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της πόλης Ελ Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, όπου ξεφορτώθηκαν τα εφόδια και μεταφέρθηκαν στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, περίπου 28 χιλιόμετρα ανατολικότερα, ανέφεραν αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και της Ερυθράς Ημισελήνου. Το ένα αεροπλάνο μετέφερε πακέτα με ιατροφαρμακευτικό υλικό για τους 45 από τους 253 ομήρους που το Ισραήλ λέει ότι αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 100 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι στα τέλη Νοεμβρίου, όταν επιτεύχθηκε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ έχει ανακοινώσει ότι τα εφόδια για τους άμαχους Παλαιστίνιους που έφτασαν σήμερα θα μοιραστούν σε περιοχές της Γάζας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Πώς προέκυψε αυτή η εξέλιξη

Ένας Γάλλος αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι η ιδέα για αυτήν την παράδοση βοήθειας προήλθε από τις οικογένειες κάποιων Ισραηλινών ομήρων και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν επί εβδομάδες.

Το Ισραήλ επέτρεψε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στις 21 Οκτωβρίου, ωστόσο οι υπηρεσίες λένε ότι οι ποσότητες που φτάνουν στον θύλακα δεν καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού των 2,3 εκατομμυρίων. Επίσης, ένα μέρος της βοήθειας παραμένει ακόμη στοιβαγμένο στην Ελ Αρίς.

Σήμερα, η Σίγκριντ Κάαγκ, η νέα συντονίστρια του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας, επισκέφθηκε το Σινά στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για να αυξηθεί η ροή της βοήθειας. «Βρίσκομαι εδώ επειδή η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να δούμε πώς μπορεί να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η παροχή βοήθειας που είναι τόσο αναγκαία για τους πολίτες της Γάζας, δεδομένων των ακραίων ανθρωπιστικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν», είπε στους δημοσιογράφους.

18:03 Οι ΗΠΑ κατέταξαν ξανά τους Χούθι στις «τρομοκρατικές οργανώσεις»

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ κατέταξαν ξανά τους Χούθι στις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Σάλιβαν έκανε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι πρόκειται για απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Σήμερα, ως απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον χαρακτηρισμό της Ανσάρ Αλλάχ, επίσης γνωστής ως Χούθι, ως Ειδικά Καθορισμένου Παγκόσμιου Τρομοκράτη», ανέφερε ο Σάλιβαν σε ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ο χαρακτηρισμός – ο οποίος τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες – θα μπορούσε να επανεκτιμηθεί εάν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αφαιρέσει τους Χούθι από τη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

17:56 Η Γαλλία λέει ότι η κατηγορία προς το Ισραήλ για γενοκτονία «ξεπερνά το ‘ηθικό κατώφλι’»

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ δηλώνει ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Η αφρικανική χώρα κατηγορεί το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα.

«Η κατηγορία προς το εβραϊκό κράτους για γενοκτονία ξεπερνά ένα ηθικό κατώφλι. Η έννοια της γενοκτονίας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Στεφάν Σεζουρνέ.

Η Νότια Αφρική προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζοντας την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία που υπεγράφη το 1948.

17:46 Χανέγκμπι: «Είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για την ‘επόμενη ημέρα στη Γάζα’»

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Τζάχι Χανέγκμπι δήλωσε σε ακρόαση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να μιλάμε για τη ‘μέρα μετά τη Χαμάς’, όταν η Χαμάς δεν έχει ακόμη ηττηθεί».

«Η κύρια αρένα είναι η εκστρατεία στη Γάζα, η δεύτερη είναι η βόρεια αρένα, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο, η τρίτη είναι στην Υεμένη, η τέταρτη είναι η πολεμική αεροπορία στη Συρία, η πέμπτη είναι το Ιράκ, το οποίο συμμετέχει στην εκστρατεία μέσω σιιτικών πολιτοφυλακών, η έκτη είναι η Γιος, η έβδομη είναι παγκόσμια, υπάρχουν προσπάθειες να πληγούν ισραηλινοί και εβραϊκοί στόχοι και η όγδοη είναι το Ιράν, ο γεννήτορας όλων των άλλων αρένων», είπε ανάμεσα σε άλλα ο Χανέγκμπι.

17:37 Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση της Γερμανίας να στείλει βλήματα πυροβολικού στο Ισραήλ

Η Χαμάς κατήγγειλε την κίνηση της Γερμανίας να συμφωνήσει να στείλει περίπου 10.000 βλήματα αρμάτων μάχης στον ισραηλινό στρατό.

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς ανέφερε ότι η απόφαση αυτή «καθιστά τη Γερμανία άμεσο εταίρο στον πόλεμο κατά του λαού μας στη Γάζα».

Η Γερμανία «φέρει πλήρη πολιτική και ηθική ευθύνη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η ναζιστική σιωνιστική κυβέρνηση και τον γενοκτονικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Τρίτη, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες στη Γερμανία έχουν εγκρίνει ισραηλινό αίτημα για την απόκτηση 10.000 βλημάτων πυροβολικού ακριβείας 120 χιλιοστών.

17:28 Συνομιλίες Ινδίας – Ιράν για τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ινδία προσπαθεί να προστατεύσει τους εξαγωγείς της από τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ είχε συνομιλίες στο Ιράν τη Δευτέρα, οι οποίες, όπως είπε, είχαν να κάνουν με την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το υπουργείο Άμυνας έχει βελτιώσει την επιτήρηση (σ.σ. στην περιοχή) και το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται διπλωματικά το θέμα αυτό πολύ καλά», δήλωσε η πηγή, η οποία ζήτησε ανωνυμία.

Το ινδικό υπουργείο παρέχει προστατευτική συνοδεία σε ινδικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην περιοχή και το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό έχει ανταποκριθεί σε τουλάχιστον δύο επιθέσεις και απόπειρες αεροπειρατείας σε εμπορικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα.

Η πηγή δήλωσε επίσης ότι ο όγκος του εμπορίου από τα μεγάλα λιμάνια δεν έχει επηρεαστεί μέχρι στιγμής, αλλά τα πλοία πρέπει να ακολουθήσουν μεγαλύτερες διαδρομές για να αποφύγουν τις επιθέσεις.

Οι επιθέσεις έχουν επιβραδύνει το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι Χούθι λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και έχουν απειλήσει να επεκτείνουν τις επιθέσεις και σε αμερικανικά πλοία, καθώς ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα μαίνεται για τέταρτο μήνα.

17:18 Μετά τις επικρίσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι οι IDF θα ελέγχουν τα φορτία φαρμάκων που θα περνούν στη Γάζα

Πολλά ισραηλινά ΜΜΕ, όπως οι Times of Israel, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε τις IDF να επιθεωρήσουν φορτία φαρμάκων που πρόκειται να εισέλθουν σήμερα στη Γάζα, ορισμένα από τα οποία προορίζονται να παραδοθούν σε ομήρους που κρατούνται από Παλαιστίνιους μαχητές.

Ο Νετανιάχου δέχθηκε νωρίτερα σήμερα ευρεία επίθεση από Ισραηλινούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, επειδή ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση με την απουσία των προγραμματισμένων ελέγχων ασφαλείας.

Η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μέσω της Γαλλίας και του Κατάρ δεν περιλαμβάνει τον έλεγχο του φορτίου από το Ισραήλ, κάτι που δεν έχει συμβεί από την έναρξη του πολέμου και μετά.

Δεν είναι σαφές πώς η νέα εντολή του Νετανιάχου θα επηρεάσει την εφαρμογή της συμφωνίας, σημειώνουν οι Times of Israel.

17:09 Βίντεο από το κατεστραμμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις κοιμητήριο στη Χαν Γιουνίς

Δείτε βίντεο από το κατεστραμμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις κοιμητήριο στη Χαν Γιουνίς:

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έκλεψαν και σορούς από το κοιμητήριο.

16:59 Βίντεο από την Τουλκαρέμ όπου συνεχίζεται η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τουλκαρέμ έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ισραηλινών δυνάμεων στη Δυτική Όχθη εδώ και πολλές ώρες.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:54 Γκαζάκια έσκασαν έξω από τα γραφεία ισραηλινής ναυτιλιακής εταιρείας στην Ελλάδα

Το Reuters με τηλεγράφημά του αναφέρεται στην έκρηξη (από γκαζάκια) που έγινε στα γραφεία της ισραηλινής ναυτιλιακής εταιρείας Zim τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μικρές ζημιές προκλήθηκαν από την έκρηξη, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Οι άγνωστοι που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, είχαν ρίξει και τρικάκια που έγραφαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:44 Οι Χούθι φαίνεται να μετακινούν drones και πυραύλους μετά από τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, όπως της Jerusalem Post, οι Χούθι μετακινούν σε άλλες θέσεις drones και πυραύλους μετά από τις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις έτσι ώστε να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε πλοία.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:35 Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρεται και πάλι στον κίνδυνο από ηπατίτιδα Α

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας στη Γάζα αναφέρει ότι ο ιός της ηπατίτιδας Α έχει εξαπλωθεί στους καταυλισμούς εκτοπισμένων λόγω «του υπερπληθυσμού και της κακής υγιεινής στους καταυλισμούς».

16:25 Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει ο ισραηλινός στρατός στην Τουλκαρέμ

Δείτε φωτογραφίες από την καταστροφική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

16:15 Η Κνεσέτ παρέτεινε την κατάσταση «έκτακτης ανάγκης στις φυλακές»

Η Κνεσέτ ενέκρινε την παράταση προσωρινής διαταγής που επιτρέπει στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές» και να επιδεινώσει τις συνθήκες εγκλεισμού των κρατουμένων, όπως σημειώνει η Haaretz.

Η παράταση εγκρίθηκε σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής, η οποία ισχύει πλέον μέχρι τον Απρίλιο, ο υπουργός έχει τη δυνατότητα – με την έγκριση της κυβέρνησης και της επιτροπής εθνικής ασφάλειας – να μειώσει τον χώρο διαβίωσης των κρατουμένων και να υποδεχθεί κρατούμενους σε φυλακές που είναι ήδη πλήρεις.

Τέσσερις βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης, ένας ψήφισε κατά.

16:05 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ, συγκεκριμένα στην Άνω Γαλιλαία.

15:58 Το Πακιστάν ανακαλεί τον πρεσβευτή του μετά την αεροπορική επιδρομή του Ιράν

Το Πακιστάν ανακαλεί τον πρεσβευτή του από το Ιράν και εμποδίζει τον απεσταλμένο της Τεχεράνης να επιστρέψει στο Ισλαμαμπάντ μετά την ιρανική αεροπορική επιδρομή, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο παιδιά στα δυτικά της χώρας, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Η χθεσινοβραδινή απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας του Πακιστάν από το Ιράν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σκοπών και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μουμτάζ Ζάχρα Μπαλόχ.

15:47 Το μεγαλύτερο σε διάρκεια μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες της Γάζας

Οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταρρεύσει από τις 12 Ιανουαρίου.

Οι ακτιβιστές των ψηφιακών δικαιωμάτων λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια διακοπή των τηλεπικοινωνιών που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου, με τους περισσότερους κατοίκους να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο εδώ και αρκετές ημέρες.

15:39 Το Ιράν μοιράστηκε πληροφορίες για τη Μοσάντ με το Ιράκ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη μοιράστηκε πληροφορίες με το Ιράκ σχετικά με τις δραστηριότητες της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ, στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (15/1) οι Φρουροί της Επανάστασης επιτέθηκαν στο «κατασκοπευτικό αρχηγείο» του Ισραήλ στο Ερμπίλ. Ωστόσο, αργότερα το Ιράκ διέψευσε ότι υπήρχε τέτοιο κέντρο στην περιοχή.

Από τις επιθέσεις τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα έξι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε επίσης ότι οι επιθέσεις του «άξονα της αντίστασης» κατά του Ισραήλ και των συμφερόντων του θα σταματήσουν αν τελειώσει ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Καπνός από πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ

15:31 Τραυματισμός στρατιώτη στο Τουλκαρέμ

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επιδρομής των IDF στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η επιδρομή συνεχίζεται εδώ και περίπου εννέα ώρες. Ο Nida Ibrahim του Al Jazeera, που μεταδίδει από την περιοχή, δήλωσε προηγουμένως ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν μαζικές συλλήψεις και εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις με ένοπλους άνδρες στον καταυλισμό.

15:27 Οι κάτοικοι στη Γάζα έχουν χάσει την ελπίδα τους

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) περιγράφει σοκαρισμένος τις συνθήκες που επικρατούν στη Γάζα μετά από 3,5 μήνες πολέμου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, μετά την τέταρτη επίσκεψή του στον θύλακα, ο Φιλίπ Λαζαρίνι τονίζει ότι «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν τώρα στο δρόμο, ζουν σε αυτές τις πλαστικές αυτοσχέδιες σκηνές, κοιμούνται στο τσιμέντο».

«Σε ορισμένα μέρη, οι γυναίκες έχουν σχεδόν σταματήσει να τρώνε ή να πίνουν επειδή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν τις βρώμικες τουαλέτες», συμπληρώνει και σημειώνει ότι η διάρροια και οι δερματικές ασθένειες εξαπλώνονται γρήγορα.

«Οι άνθρωποι χάνουν την ελπίδα τους. Δεν βλέπουν πώς μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι άνθρωποι αρχίζουν να δυσκολεύονται να βλέπουν το μέλλον», λέει.

15:19 Ο Μπεν-Γκβιρ ζητά από τον Νετανιάχου να αναλάβει την ευθύνη για τα φάρμακα στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ζητά από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει να αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών, εν μέσω διαμάχης, για το ποιος ακριβώς επέτρεψε να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας ένα φορτίο φαρμάκων για τους ομήρους και τους αμάχους της Γάζας χωρίς να ελεγχθεί από το Ισραήλ.

«Κύριε πρωθυπουργέ, αρκετά κυνηγήσατε τον Μπένι Γκαντζ και αρκετά προσπαθήσατε να αποφύγετε την ευθύνη σας», γράφει στο X ο Μπεν Γκβίρ μετά την δήλωση του Νετανιάχου ότι η ευθύνη ανήκει στις IDF.

«Ίσως οι ρυθμίσεις για τον τεχνικό έλεγχο να είναι ευθύνη των IDF και των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά η ευθύνη των IDF και των δυνάμεων ασφαλείας να ελέγξουν ότι τα φορτηγά, που υποτίθεται ότι μεταφέρουν φάρμακα για τους ομήρους, δεν μεταφέρουν επίσης πυρομαχικά και εξοπλισμό για τη Χαμάς, είναι δική σας ευθύνη και ευθύνη του υπουργικού συμβουλίου πολέμου», αναφέρει ο ίδιος.

«Εάν τα φορτηγά δεν έχουν ακόμη μπει [στη Γάζα], απλά δώστε εντολή στις IDF και τις δυνάμεις ασφαλείας να μην επιτρέψουν την είσοδό τους χωρίς επιθεώρηση. Αυτό είναι απολύτως εντός της ευθύνης και της εξουσίας σας. Φάρμακα για τους ομήρους – απολύτως. Οξυγόνο για τη Χαμάς για να συνεχίσει να πολεμά – τρέλα», καταλήγει.

15:09 Η ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ συνεχίζεται μετά από εννέα ώρες

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ και να συγκρούονται με ένοπλους άνδρες, όπως αναφέρει η Nida Ibrahim από την Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τους κατοίκους, οι ισραηλινές δυνάμεις πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, μερικές φορές μάλιστα καταστρέφουν πόρτες για να εισέλθουν σε αυτά. Επίσης, προχωρ0ούν σε μαζικές συλλήψεις και ανακρίσεις Παλαιστινίων σε χωράφια.

Νωρίτερα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος χτύπησε Παλαιστίνιους που στέκονταν κοντά σε ένα αυτοκίνητο στον καταυλισμό. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα και οι σοροί τους μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο.

Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την επιδρομή τονίζουν ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

15:00 «SOS» από τον ΟΗΕ για τη Γάζα: Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της απειλείται με λιμοκτονία

Κάθε κάτοικος στη Λωρίδα της Γάζας πεινάει, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα πείνας, τονίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Οι 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κάτοικοι του θύλακα αποτελούν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού που αντιμετωπίζει λιμό ή καταστροφική πείνα παγκοσμίως.

«Επιπλέον, όλα τα παιδιά κάτω των πέντε ετών διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρού υποσιτισμού, καθώς ο κίνδυνος συνθηκών λιμού συνεχίζει να αυξάνεται.Μια ολόκληρη γενιά κινδυνεύει πλέον να υποφέρει από καχεξία», συμπληρώνουν οι εμπειρογνώμονες.

Σε πλήρη εξέλιξη η ισραηλινή επιδρομή στο Τουλκαρέμ

14:52 Δύο διασώστες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στο Τουλκαρέμ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRC) αναφέρει ότι δύο διασώστες της τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, καθώς προσπαθούσαν να προσεγγίσουν θύματα αεροπορικής επίθεσης στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι διασώστες τίθενται συχνά σε κίνδυνο, καθώς προσπαθούν να προσεγγίσουν θύματα ή τραυματίες από επιθέσεις των IDF.

Στις 10 Ιανουαρίου, τέσσερις γιατροί της PRC, καθώς και δύο άτομα στο ασθενοφόρο τους, σκοτώθηκαν από χτύπημα στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα, σε μια στοχευμένη επίθεση, όπως δήλωσε η οργάνωση.

«Αυτοί οι θάνατοι είναι σοκαριστικοί και εντελώς απαράδεκτοι», ανέφερε η Διεθνής Ομοσπονδία Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου σε ανακοίνωσή της μετά τον θάνατό τους.

«Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τα ασθενοφόρα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς τους πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται», τόνισε επίσης.

14:41 ΠΟΕ: Το παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσε να δεχθεί μεγάλο πλήγμα λόγω των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα, δήλωσε σήμερα ότι η αστάθεια στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι Χούθι έχουν βάλει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία, αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Ως αποτέλεσμα της διαταραχής, ο ΠΟΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,3% για το έτος.

Η αναταραχή στη θαλάσσια αυτή οδό θα μπορούσε να έχει ιδιαίτερα σκληρό αντίκτυπο στους Ιταλούς, οι οποίοι βασίζουν στην Ερυθρά Θάλασσα περίπου το 40% των εμπορικών εργασιών τους.

Ο τζιαμπάολο Μπότα, γενικός διευθυντής της ένωσης ναυτιλιακών πρακτόρων της Γένοβας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι φορείς εφοδιαστικής θα πρέπει πιθανότατα να «επανεξετάσουν τους κύκλους εφοδιασμού, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στον ορίζοντα».

14:33 Άχμεντ Ματζνταλάνι: Χρειάζεται περισσότερη πίεση στο Ισραήλ για να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα

Ο Άχμεντ Ματζνταλάνι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ζητά να ασκηθεί πίεση στις ισραηλινές αρχές ώστε να ανοίξουν όλα τα συνοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να εισέλθουν ιατρικές προμήθειες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, τον Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στη Μέση Ανατολή, ο Άχμεντ Ματζνταλάνι τόνισε την αναγκαιότητα της παροχής κατάλληλων σκηνών για τη στέγαση 300.000 εκτοπισμένων Παλαιστινίων που κοιμούνται στην ύπαιθρο, καθώς και την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και των δικτύων επικοινωνιών.

Ο ίδιος προειδοποίησε επίσης για την επιτάχυνση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα των περιορισμένων προμηθειών τροφίμων και βοήθειας που εισάγονται μέσω του περάσματος της Ράφα.

14:24 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εγείρουν φόβους για την παράδοση βοήθειας στη Γάζα

Από τη Ράφα, στη νότια Γάζα, ο Hani Mahmoud του Al Jazeera μεταδίδει ότι οι ευάλωτοι κάτοικοι και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι ανησυχούν πως η πολυπόθητη βοήθεια μπορεί να μην φτάσει στις καθορισμένες περιοχές, λόγω των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Οι αεροπορικές επιδρομές συνεχίζουν το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τον βορρά προς νότο τον», τονίζει ο Mahmoud και προσθέτει ότι η διακοπή των επικοινωνιών επί έξι ημέρες έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθιστώντας «πολύ δύσκολο» τον συντονισμό των προσπαθειών επί τόπου.

Φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια φτάνουν στη Ράφα

14:12 ΟΗΕ: Ο ευρύτερος πόλεμος στο Λίβανο είναι η πιο επικίνδυνη απειλή

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε σε δηλώσεις του ότι ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να σταματήσει πριν παρασύρει και άλλες χώρες στη σύγκρουση.

«Δεν μπορούμε να έχουμε άλλον έναν πόλεμο στο Λίβανο και πρέπει να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. Ο Λίβανος, αυτή τη στιγμή, είναι η πιο επικίνδυνη απειλή επέκτασης», δήλωσε ο Γκουτέρες στο Al Jazeera από το Νταβός της Ελβετίας.

«Έχουμε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου μαίνονται οι εντάσεις, και τα επεισόδια στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα είναι να μην δημιουργήσουμε την κατάσταση όπου οι τιμές ανεβαίνουν. Ήδη η Αίγυπτος αντιμετωπίζει μια δραματική κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ», συμπλήρωσε.

«Ελπίζω ότι η δυτική παρέμβαση στην πολυσύχναστη υδάτινη οδό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και από τις δύο πλευρές», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

13:58 Αξιωματούχος του Πακιστάν: Έχουμε δικαίωμα να απαντήσουμε με χτύπημα στο Ιράν

Ανώτερος Πακιστανός αξιωματούχος ασφαλείας, που μίλησε στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς δεν είχε την άδεια να μιλήσει σε δημοσιογράφους, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι το Ιράν δεν είχε μοιραστεί καμία πληροφορία με το Πακιστάν πριν από το χτύπημα εντός των συνόρων του. Το Ιράν φαίνεται ότι είχε ως στόχο την ομάδα Jaish al-Adl.

Ο αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι το Πακιστάν διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε χρόνο και τόπο της επιλογής του και ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα ήταν μετρημένο και σύμφωνο με τις προσδοκίες.

«Το επικίνδυνο προηγούμενο που δημιουργεί το Ιράν είναι αποσταθεροποιητικό και έχει αμοιβαίες επιπτώσεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο Jan Achakzai, εκπρόσωπος της επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, καταδίκασε επίσης την επίθεση. «Το Πακιστάν επιδιώκει πάντα τη συνεργασία όλων των χωρών της περιοχής – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Αυτό είναι απαράδεκτο και το Πακιστάν έχει το δικαίωμα να απαντήσει σε κάθε επίθεση που διαπράττεται κατά της κυριαρχίας του».

13:45 Υπό πίεση η ναυσιπλοΐα λόγω Χούθι – Ο οικονομικός αντίκτυπος των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οικονομικές συνέπειες οι οποίες παραμένουν περιορισμένες με την προϋπόθεση όμως ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει.

Τα χτυπήματα εναντίον των εμπορικών πλοίων πολλαπλασιάστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στην Αφρική και την Υεμένη.

Επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει καθυστερήσεις, όπως η γιγάντια σουηδική εταιρεία επίπλων IKEA. «Η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ θα προκαλέσει καθυστερήσεις», εξηγεί η επιχείρηση σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στην παραγωγή αυτοκινήτων. Η Tesla διευκρίνισε πως η παραγωγή της θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες στο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της, από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ 

13:33  «Η Χεζμπολάχ δεν θα αναλάβει την ευθύνη για έναν μεγάλο πόλεμο με το Ισραήλ»

Ο Hisham Jaber, ένας απόστρατος Λιβανέζος στρατηγός, αναφέρει στο AJ ότι υπάρχει ένα όριο στο πότε οι συγκρατημένες μάχες κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ μεταμορφώνονται σε «πόλεμο μεγάλης κλίμακας».

Ωστόσο σημειώνει ότι δεν πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει μια μεγάλη σύγκρουση. «Η Χεζμπολάχ δεν θα αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κάνει το πρώτο χτύπημα και να ανοίξει τον μεγαλύτερο πόλεμο».

Ο ίδιος εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με ειδησεογραφικές αναφορές που υποδηλώνουν ότι οι Ισραηλινοί αποσύρουν στρατεύματα από τη Γάζα και τα μεταφέρουν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Μόνο στην περίπτωση ενός μεγάλου πολέμου μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, τότε φυσικά το Ισραήλ θα φέρει άλλα στρατεύματα, άλλες ταξιαρχίες και άλλες μεραρχίες», δήλωσε.

Η Χεζμπολάχ διατηρεί την πίεση στο Ισραήλ πραγματοποιώντας σχεδόν καθημερινές επιθέσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων με τον γείτονά της. Ενώ οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένες, ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλιμάκωσης παραμένει υψηλός.

13:22 Αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιτίθενται σε στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο από το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF. Οι IDF δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε «τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικά κτίρια της Χεζμπολάχ» στην περιοχή Χούλα στο νότιο Λίβανο. Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι το πυροβολικό και οι τεθωρακισμένες δυνάμεις επιτέθηκαν για να απομακρύνουν απειλές που εντοπίστηκαν στην Aita al-Sha’ab και την Dahira.

Νωρίτερα, εντοπίστηκε εκτόξευση αντιαρματικού πυραύλου από το λιβανέζικο έδαφος προς την περιοχή Mount Dov και οι δυνάμεις των IDF επιτέθηκαν στις πηγές των πυρών. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε επίσης ένα στρατιωτικό κτίριο που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ κοντά στο χωριό Marwi’in και το κατέστρεψε.

13:14 Το νοσοκομείο πεδίου της Ιορδανίας στη Γάζα καταστράφηκε από ισραηλινή επίθεση – «Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο ιορδανικός στρατός δήλωσε την Τετάρτη ότι το στρατιωτικό νοσοκομείο του στην πόλη Χαν Γιουνίς στη Γάζα υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα ισραηλινών βομβαρδισμών στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ανέφερε ότι θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιούργησαν νοσοκομεία πεδίου εντός της Γάζας αρκετές εβδομάδες μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

13:02 Γκουτέρες: Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αμέτοχος να σκοτώνονται άμαχοι – Νέα έκκληση για κατάπαυση πυρός

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι τα εμπόλεμα μέρη στη Γάζα «αγνοούν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», οδηγώντας σε αυξανόμενο ανθρώπινο πόνο, και ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει ελάχιστα για να το σταματήσει.

«Ο κόσμος παρακολουθεί αμέτοχος, καθώς άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώνονται, ακρωτηριάζονται, βομβαρδίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν έχουν πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε βιώσιμη ειρήνη για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, με βάση τη λύση των δύο κρατών».

12:48 Maersk: Η αναταραχή στην Ερυθρά θα διαρκέσει τουλάχιστον μερικούς μήνες

Η Maersk, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, προβλέπει ότι οι διαταραχές στη στρατηγικής σημασίας Ερυθρά Θάλασσα θα συνεχιστούν για «τουλάχιστον μερικούς μήνες», καθώς οι μαχητές Χούθι της Υεμένης συνεχίζουν τις επιθέσεις σε διερχόμενα πλοία.

«Για μας αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερους χρόνους διέλευσης και πιθανώς διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Maersk, Βίνσεντ Κλερκ, στη σύνοδο κορυφής του Νταβός.

Η Maersk συγκαταλέγεται μεταξύ περισσότερων από δώδεκα μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών που έχουν επαναδρομολογήσει τα πλοία τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα τους τελευταίους μήνες, φοβούμενες επιθέσεις.

Οι Χούθι έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και διέρχονται από τα ύδατα, σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τη Γάζα, όπως λένε, παρά την παρουσία ενός ναυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τις επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης.

12:39 Μπλίνκεν: Μία αναγεννημένη ΠΑ με την υποστήριξη του Ισραήλ θα ανοίξει τον δρόμο για τη λύση

Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε από το Νταβός ότι αισθάνεται μια «έντονη ανάγκη» να σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά ότι το Ισραήλ πρέπει να αισθάνεται ασφαλές, και ότι πρέπει επίσης να υπάρχει μια οδός προς ένα παλαιστινιακό κράτος.

Σε συνομιλία με τον ιδρυτή του WEF Κλάους Σβαμπ και τον σχολιαστή Τόμας Φρίντμαν, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να προσφέρει καλύτερα στον λαό της και πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί με την υποστήριξη του Ισραήλ και όχι με την αντίθεσή του.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι «ακόμη και η πιο αποτελεσματική» Παλαιστινιακή Αρχή θα δυσκολευτεί εάν έχει την ενεργό αντίθεση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ερωτηθείς στο Νταβός αν οι ζωές των Εβραίων είναι πιο πολύτιμες από τις ζωές των μουσουλμάνων και των χριστιανών Παλαιστινίων, δεδομένης της ασυμμετρίας των απωλειών στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε: «Όχι. Τελεία και παύλα».

Επέμεινε ότι οι ΗΠΑ πίεζαν το Ισραήλ σχετικά με τις ευθύνες του σε κάθε βήμα, πράγμα που σημαίνει ότι υπήρχαν «πολλά σκυλιά που δεν γαύγισαν», αλλά πρόσθεσε: «Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί από την τραγωδία που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε».

Ερωτηθείς αν αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για να είναι κανείς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ή απλώς μία από τις πέντε χειρότερες, ο Μπλίνκεν υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε «ανανεωμένη θέση ισχύος» υπό τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο πόνος μου ραγίζει την καρδιά»

Στη Μέση Ανατολή, έχουμε μια βαθιά και ψυχοφθόρα πρόκληση, συνέχισε ο Μπλίνκεν. Είπε για όσα βλέπει στη Γάζα ότι «ο πόνος μου ραγίζει την καρδιά».

Σημείωσε ακόμα ότι ακούει σχεδόν από κάθε χώρα ότι θέλουν τις ΗΠΑ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, ο κόσμος κινδυνεύει με ένα κενό, υποστήριξε ο Μπλίνκεν. «Τα κενά τείνουν να γεμίζουν από κακούς παράγοντες», δήλωσε.

12:34 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν έναν ακόμη γύρο επιδρομών και επιθέσεων σε όλη τη Δυτική Όχθη, με πλήγματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σκότωσαν τρία άτομα στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς και τέσσερα άτομα στον καταυλισμό Τουλκαρέμ, σύμφωνα με παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν έντονα τη νότια πόλη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισοπεδώνοντας δεκάδες σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιους. Το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας είναι τουλάχιστον 163 με τον συνολικό απολογισμό να φτάνει τους 24.448.
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι σκότωσε έναν βασικό αξιωματικό αντικατασκοπείας της Χαμάς, καθώς και άλλους πέντε μαχητές, κατά τις ολονύκτιες επιδρομές του στη Γάζα.
  • Ένα αεροπλάνο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα προσγειώθηκε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το φορτίο περιλαμβάνει φάρμακα για τους ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται στον θύλακα, καθώς και βοήθεια που θα διανεμηθεί στους Παλαιστίνιους.
  • «Σοβαρές και εντατικές συζητήσεις» βρίσκονται σε εξέλιξη για μια πιθανή νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων και ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι.
  • Οι παγκόσμιοι ηγέτες που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αναμένεται να θέσουν τη Γάζα ψηλά στην ατζέντα καθώς συναντώνται για την τρίτη ημέρα της συνόδου κορυφής.

12:22 Η Χαμάς έδωσε λεπτομέρειες για τη συμφωνία με το Ισραήλ: Ένα κουτί φάρμακα για τους ομήρους προς 1000 για τους κατοίκους της Γάζας

Η Χαμάς έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για την παράδοση φαρμάκων στον πολιορκημένο λαό της Γάζας και στους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται εκεί.

Για κάθε κουτί φαρμάκων που παρέχεται στους αιχμαλώτους, 1.000 κουτιά θα αποστέλλονται για χρήση από τους Παλαιστίνιους πολίτες, λέει ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Moussa Abu Marzouk.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού θα παραδώσει όλα τα φάρμακα -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για τους αιχμαλώτους- σε νοσοκομεία που εξυπηρετούν όλα τα τμήματα της Γάζας. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την παράδοση πρόσθετων τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Abu Marzouk είπε ότι οι ισραηλινές αρχές δεν θα έχουν την ευκαιρία να επιθεωρήσουν τις αποστολές. Σημείωσε ακόμα ότι η Χαμάς επέμεινε στο Κατάρ να παρέχει το ίδιο τα φάρμακα και όχι στη Γαλλία λόγω της υποστήριξης του Παρισιού προς το Ισραήλ.

To 60% των νοσοκομείων στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας

12:16 Το Ιράκ κατέθεσε καταγγελία στον ΟΗΕ εναντίον του Ιράν: «Κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας μας»

Το Ιράκ κατέθεσε καταγγελία στον ΟΗΕ κατά του γειτονικού Ιράν για τα πλήγματά του στην πόλη Ερμπίλ.

Το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων (INA) αναφέρει ότι το υπουργείο Εξωτερικών κατέθεσε τη διαμαρτυρία τόσο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες όσο και στον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Γάλλο πρέσβη Νικολά ντε Ριβιέρ.

«Η επίθεση αυτή θεωρείται κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της ασφάλειας του ιρακινού λαού», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν δήλωσε ότι επιτέθηκε σε στόχους στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία με βαλλιστικούς πυραύλους σε αντίποινα για τα πρόσφατα πλήγματα σε ιρανικά περιουσιακά στοιχεία.

12:10 Ισραηλινές δυνάμεις εμποδίζουν ασθενοφόρα να προσεγγίσουν τραυματίες στην Τουλκαρέμ στη Δ. Όχθη

Τέσσερις είναι οι νεκροί σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης από επίθεσε με drone. Σύμφωνα με αναφορές σε παλαιστινιακά μέσα οι ισραηλινές δυνάμεις εμπόδισαν ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τους τραυματίες.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

11:58 ΗΠΑ: Εντατικές συζητήσεις με το Κατάρ για την επίτευξη νέας συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Brett McGurk βρίσκεται στη Ντόχα για να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με μεγάλη επιμέλεια. Δεν θέλω να προτρέξω στο πού βρισκόμαστε, αλλά θα έλεγα ότι έχουμε πολύ σοβαρές και εντατικές συζητήσεις στο Κατάρ για την πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς, και μάλιστα σύντομα», δήλωσε ο Κίρμπι.

Οι προσπάθειες έρχονται μετά τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας που βοήθησαν να φτάσουν φάρμακα στη Γάζα την Τετάρτη για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους και τους Παλαιστίνιους πολίτες. Ο Κίρμπι εξήρε τη συμφωνία λέγοντας ότι ελπίζει ότι μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω συνεργασία.

11:43 Τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στις τελευταίες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιους στον τελευταίο γύρο επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Πρόσθεσε ότι 40 από αυτούς ήταν Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας που εργάζονταν στη Δυτική Όχθη.

Σχεδόν 6.000 Παλαιστίνιοι στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν τεθεί υπό κράτηση από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Πολλοί Παλαιστίνιοι που κρατούνται από το Ισραήλ παραμένουν στις φυλακές για μήνες ή χρόνια χωρίς να τους απαγγέλλονται κατηγορίες, στο πλαίσιο ενός συστήματος «διοικητικής κράτησης» το οποίο ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

11:38 Αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός στην Τουλκαρέμ της Δ. Όχθης – Στους τέσσερις οι νεκροί

Ο επικαιροποιημένος απολογισμός των νεκρών έρχεται καθώς η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ανέσυρε τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που σκοτώθηκαν μέσα στον καταυλισμό.

Η ανθρωπιστική οργάνωση ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αρχικά εμπόδισαν τα ασθενοφόρα της να φτάσουν σε αυτούς.

Εκτός από τη φονική επιδρομή στο Τουλκαρέμ, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης τρεις Παλαιστίνιους σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Ναμπλούς σήμερα.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 362 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

11:33 Χαμάς: Το Ισραήλ δεν θα επιθεωρήσει τα φάρμακα για τους ομήρους

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Χαμάς το Ισραήλ δεν θα επιθεωρήσει τα φάρμακα που έρχονται από το Κατάρ με προορισμό τους ομήρους στη Γάζα. Η παλαιστινιακή οργάνωση είχε δισταγμούς αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας καθώς ήθελε να αποφύγει τα φάρμακα να φέρουν κάποια συσκευή εντοπισμού που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ισραήλ στην τοποθεσία των ομήρων.

11:27 Περισσότερα για τις επιθέσεις στη Δυτική Όχθη

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πλήγμα σε αυτοκίνητο στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι σκότωσε τον «επικεφαλής της τρομοκρατικής υποδομής» στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα.

Άνθρωποι στον καταυλισμό, ωστόσο, δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στην επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

«Υπάρχουν άλλοι που πιστεύουν ότι ενδεχομένως να είναι περισσότεροι», δήλωσε ο Μοχάμεντ Τζαμτζούμ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ραμάλα.

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι άλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν επίσης από επίθεση με drone στην Τουλκαρέμ όπου η ισραηλινή επιδρομή συνεχίζεται από το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη.

Μπουλντόζες και στρατιωτικά οχήματα κατέστρεψαν σπίτια και υποδομές στην Τουλκαρέμ όπου σημειώνονται επίσης συγκρούσεις με Παλαιστίνιους μαχητές.

Σε φωτογραφίες που κυκλοφορούν σε παλαιστινιακά μέσα φαίνονται νεκροί Παλαιστίνιοι από την ισραηλινή επίθεση.

Δείτε σχετικά – Προσοχή σκληρή εικόνα

Νεκροί Παλαιστίνιοι στην Τουλκαρέμ/ Πηγή: Quds News Network

Εν τω μεταξύ, το AJ σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 40 επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη καθημερινά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Οι κάτοικοι μας λένε ότι έχει ενταθεί ο αριθμός των επιδρομών με στόχο τους μαχητές της αντίστασης. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ισραηλινός στρατός μπαίνει σε αυτές τις περιοχές και καταστρέφει περισσότερες υποδομές επειδή θέλει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως μέσο για να στρέψει τους τοπικούς πληθυσμούς εναντίον των ένοπλων μαχητών της αντίστασης», είπε ο ανταποκριτής του AJ.

«Αλλά κάθε φορά που πηγαίνουμε σε αυτές τις περιοχές, οι άνθρωποι μας λένε ότι δεν πιστεύουν ότι αυτές οι τακτικές που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός θα αποδώσουν τελικά».

11:22 Τουλάχιστον 163 σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 163 ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι τραυματίες την τελευταία μέρα ανέρχονται σε 350.

Πολλά θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια και δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν οι διασώστες, ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Οι τελευταίες επιθέσεις ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό στη Γάζα σε 24.448 νεκρούς και 61.504 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου.

11:14 Νέο χτύπημα με drone στη Δ. Όχθη με δύο νεκρούς – Συνολικά σκοτώθηκαν πέντε σε Τουλκαρέμ και Ναμπλούς

Το χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Έρχεται μετά από ώρες βίαιων επιδρομών στην πόλη, και μετά από προηγούμενη ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε τρεις Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς.

Σύμφωνα με τις IDF το χτύπημα στη Ναμπλούς σκότωσε επικεφαλής «τρομοκρατικής οργάνωσης».

11:06 Μήνυμα στήριξης στην Παλαιστίνη από τα βραβεία Emmy – Το βίντεο του Khalid Abdalla και του Mark Ruffalo

Οι αστέρες του Χόλιγουντ Khalid Abdalla και Mark Ruffalo έστειλαν μήνυμα στήριξης στον παλαιστινιακό λαό στο κόκκινο χαλί των Emmy, με το σύμβολο του περιστεριού της Βηθλεέμ και του ΔΔΔ στο οποίο προσέφυγε η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.

10:52 Αεροσκάφος από το Κατάρ που μετέφερε φάρμακα για ισραηλινούς ομήρους προσγειώθηκε στην Αίγυπτο στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς

10:41 Κυβερνητικό ρήγμα στο Ισραήλ μετά την απόσυρση δυνάμεων από τη Γάζα

Η απόσυρση μιας μεραρχίας από τη Γάζα είναι σύμφωνα με πολλούς ένδειξη ότι το Ισραήλ αρχίζει την πολυαναμενόμενη μετάβαση σε μια μικρότερης έντασης επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, την οποία οι ΗΠΑ ζητούν μετ επιτάσεως αλλά χωρίς αποτέλεσμα εδώ και περίπου δύο μήνες.

Ωστόσο η απόφαση αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στην κυβέρνηση του Ισραήλ καθώς η ακροδεξιά πτέρυγα κάνει λόγο για λάθος και επαναφέρει το ζήτημα του μόνιμου ελέγχου της μεταπολεμικής Γάζας από το Ισραήλ.

Ειδικότερα εκπρόσωπος των IDF δήλωσε στο CNN ότι η 36η μεραρχία αποσύρθηκε από τη Γάζα «για μια περίοδο ανανέωσης και εκπαίδευσης», προσθέτοντας ότι οι μελλοντικές κινήσεις της μεραρχίας δεν έχουν ακόμη αποφασιστεί.

«Στο τέλος της περιόδου, και σύμφωνα με την αξιολόγηση της κατάστασης, θα αποφασιστεί η συνέχεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας των δυνάμεων της μεραρχίας ανάλογα με τις επιχειρησιακές ανάγκες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τρεις μεραρχίες

Η απόσυρση σημαίνει ότι πλέον έχουν απομείνει στη Γάζα τρεις πολεμικές μεραρχίες των IDF, μαζί με τις ειδικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Οι μονάδες που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα περιλαμβάνουν την 98η μεραρχία, η οποία επιχειρεί στο κέντρο της Γάζας και είναι η μεγαλύτερη μεραρχία που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία των IDF. Οι IDF δεν σχολιάζουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στη Γάζα, αλλά κάθε μεραρχία αποτελείται από πολλές ταξιαρχίες που η καθεμία μπορεί να περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ δήλωσε ότι ένα «πυρ ομαδόν ρουκετών» που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα στο Ισραήλ το πρωί της Τρίτης «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η κατοχή της Λωρίδας (της Γάζας) είναι απαραίτητη για την υλοποίηση των στόχων της μάχης».

Τα σχόλια του Μπεν Γκβίρ αναδεικνύουν τις εντάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης, και του ευρύτερου κατεστημένου της άμυνας και της ασφάλειας, σχετικά με το πόση παρουσία θα πρέπει να διατηρήσει το Ισραήλ μέσα στη Γάζα μετά τον πόλεμο.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως οι συγκρούσεις στη βόρεια Γάζα συνεχίζονται και οι Παλαιστίνιοι μαχητές αυξάνονται στην περιοχή μετά και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων, δημιουργώντας νέα ερωτήματα για το κατά πόσο οι τρίμηνες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα κατάφεραν πράγματι να εξαλείψουν τους πυρήνες αντίστασης όπως ισχυρίζεται το Τελ Αβίβ.

10:25 Μεγάλη συγκέντρωση στο Βερολίνο προς υποστήριξη των Παλαιστινίων

Χιλιάδες κόσμου έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση υποστήριξης της Παλαιστίνης στο Βερολίνο το βράδυ της Τρίτης.

10:07 Εικόνες καταστροφής από το νοσοκομείο Νάσερ – Αναφορές ότι οι IDF κατέστρεψαν νεκροταφείο και πήραν πτώματα

Σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, όπου εκτοπισμένοι που είχαν αναζητήσει εκεί καταφύγιο αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν από τον φόβο των επιθέσεων.

Σύμφωνα με το Quds News Network οι ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα νεκροταφείο στη γειτονιά Al-Namsawi και έκλεψαν πολλά πτώματα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

«Στις 7 το απόγευμα, έπεσαν οβίδες πάνω μας και δεν μπορούσαμε να βγούμε από τα σπίτια μας», δήλωσε ένας μάρτυρας στο Al Jazeera. «Στη 1 τα ξημερώματα, ισραηλινά οχήματα εισέβαλαν στη γειτονιά και υποστήκαμε προκλήσεις και ξυλοδαρμούς».

Μαρτυρίες από οικογένειες όσων συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα στα σπίτια και τα καταφύγιά τους λένε ότι οι κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλιώς θα βομβαρδίζονταν.

09:53 Εντείνονται οι μάχες στη βόρεια Γάζα μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για «μείωση της κλίμακας των επιχειρήσεων»

Οι κάτοικοι περιγράφουν τις σφοδρότερες μάχες των τελευταίων εβδομάδων στην πόλη της Γάζας.

«Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ποτέ», δήλωσε ο Faris Abu Abbas που ζει στη συνοικία Tel al-Hawa στο Al Jazeera. «Η αντίσταση είναι εδώ και δεν έφυγε».

Ο Ayoub Saad, που ζει κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa στο κέντρο της πόλης, είπε ότι άκουσε πυροβολισμούς και βομβαρδισμούς και είδε νεκρούς και τραυματίες να μεταφέρονται στο νοσοκομείο με καρότσια.

Μετά από εβδομάδες σφοδρών μαχών σε όλη τη βόρεια Γάζα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στις αρχές του έτους ότι περιορίζουν τις επιχειρήσεις τους εκεί. Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς και στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην κεντρική Γάζα που χρονολογούνται από τη Νάκμπα του 1948. (σσ Νάκμπα σημαίνει καταστροφή και αφορά τους πολλούς θανάτους και τον αναγκαστικό εκτοπισμό χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ).

Με το μπλε αποτυπώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας

09:42 Εφιαλτική νύχτα στη Δυτική Όχθη – Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον επικεφαλής «τρομοκρατικής οργάνωσης»

Η ισραηλινή επιδρομή που ξεκίνησε πριν από αρκετές ώρες στην πόλη Τουκαρέμ συνεχίζεται. Υπάρχουν αναφορές ότι πολλά ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και τεθωρακισμένες μπουλντόζες κατέστρεψαν υποδομές και διέλυσαν δρόμους.

Τεθωρακισμένα οχήματα περικύκλωσαν επίσης ένα κυβερνητικό νοσοκομείο και εμπόδισαν την πρόσβαση ασθενοφόρων σε αυτό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στο AJ.

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς, ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε ένα αυτοκίνητο. Από αυτόπτες μάρτυρες και ιατρικές πηγές φαίνεται ότι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε» τον «επικεφαλής της τρομοκρατικής δομής» – τον Abdullah Abu-Shalal.

Πέραν αυτού, επιδρομές πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Χεβρώνα, την Ιεριχώ, τη Βηθλεέμ, ακόμη και στη Ραμάλα, όπου σήμερα το πρωί έγινε επιδρομή σε ιατρικό κέντρο στην περιοχή al-Bireh.

09:32 IDF: Σκοτώθηκε διοικητής αντικατασκοπείας της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Οι IDF ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι δολοφόνησαν έναν αξιωματικό της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την αντικατασκοπεία και τις έρευνες της τρομοκρατικής οργάνωσης.

09:15 Η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι η πηγή ανασφάλειας στη Μ. Ανατολή λέει το Ιράν – Αποστάσεις από τους Χούθι

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν προειδοποίησε τους Αμερικανούς ηγέτες να μην «συνδέσουν το πεπρωμένο τους» με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο αιματηρός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα παρατείνεται.

«Η πλήρους κλίμακας συνεργασία του Μπάιντεν και του Λευκού Οίκου με κακοποιούς όπως ο Νετανιάχου στο Ισραήλ είναι η ρίζα της ανασφάλειας στην περιοχή», δήλωσε ο Amirabdollahian στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει, ο Μπάιντεν δεν πρέπει να συνδέσει τη μοίρα τους με την τύχη του Νετανιάχου».

Ο Amirabdollahian υποβάθμισε επίσης την υποτιθέμενη ιρανική υποστήριξη για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε ναυτιλιακές οδούς της Ερυθράς Θάλασσας ως απάντηση στην εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

«Ο λαός της Υεμένης και άλλες χώρες της περιοχής που υπερασπίζονται τον παλαιστινιακό λαό ενεργούν σύμφωνα με τη δική τους εμπειρία και μέσα από τα δικά τους συμφέροντα και δεν λαμβάνουν καμία εντολή ή οδηγία από εμάς», είπε.

09:02 Ο Μπενζεμά μηνύει τον Γάλλο ΥΠΕΣ μετά τα σχόλια εναντίον του για την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους της Γάζας

O Γάλλος ποδοσφαιριστής Καρίμ Μπενζεμά, κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς ο τελευταίος είχε δηλώσει ότι είχε σχέσεις με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, μετά από ανάρτηση του ποδοσφαιριστή που καταδίκαζε τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τον θάνατο αμάχων.

Ο δικηγόρος του Μπενζεμά, στη μηνυτήρια αναφορά του τονίζει πως ο ισχυρισμός του υπουργού προκάλεσε τεράστια βλάβη στην τιμή και στη φήμη του, με τον ποδοσφαιριστή να γίνεται θύμα «πολιτικής χειραγώγησης» στα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζουν κάποιοι ενώ κατηγόρησε τον Νταμανέν ότι «σπέρνει τον διχασμό στη Γαλλία».

Ο Γάλλος ΥΠΕΣ είχε δηλώσει μετά την ανάρτηση του Μπενζεμά ότι ο ποδοσφαιριστής δεν βρήκε τίποτα να πει για τα θύματα της Χαμάς και ότι ο πρώην Γάλλος επιθετικός ήταν «γνωστός για τους δεσμούς του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα».

«Πολεμάμε τη Λερναία Ύδρα που είναι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, επειδή δημιουργεί ατμόσφαιρα τζιχαντισμού», είχε δηλώσει ο πολιτικός στο συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι CNews.

Ο Μπενζεμά είχε αρνηθεί ότι έχει σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και είχε προειδοποιήσει με μήνυση.

Η σχετική ανάρτηση του Μπενζεμά για την Παλαιστίνη που προκάλεσε τα σχόλια του Γάλλου ΥΠΕΣ:

08:52 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στη νότια Γάζα.
  • Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τουλάχιστον έναν Παλαιστίνιο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ασθενοφόρα δέχθηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το φλεγόμενο όχημα. Οι IDF είπαν ότι το αυτοκίνητο μετέφερε «τρομοκράτες».
  • Αναλυτές προειδοποιούν για μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή, καθώς δύο παιδιά φέρονται να σκοτώθηκαν από ιρανικό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο έδαφος του Πακιστάν.
  • Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η Γαλλία έμεινε έξω από τις αεροπορικές επιδρομές σε στόχους των Χούθι, καθώς φοβόταν ότι οι επιθέσεις θα συνέβαλαν σε «κλιμάκωση» των περιφερειακών εντάσεων.
  • Η αμερικανική Γερουσία καταψήφισε ψήφισμα του προοδευτικού Δημοκρατικού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς που ζητούσε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ να υποβάλει έκθεση για τις πρακτικές του Ισραήλ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Παλαιστίνιοι μαχητές φαίνεται να επιστρέφουν στη βόρεια Γάζα και να εξελίσσονται σφοδρές μάχες σε περιοχές που το Ισραήλ είχε πει ότι βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

08:41 Νέο περιστατικό με πλοίο κοντά στην Υεμένη

Η βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό σημαία Μάλτας προσεγγίστηκε από τρία σκάφη και ένα μη επανδρωμένο εναέριο σκάφος 10 μίλια νοτιοδυτικά του λιμανιού της Υεμένης Dhubab.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα, πρόσθεσε η εταιρεία σε συμβουλευτικό σημείωμα.

08:31 «Μετέφερε τρομοκράτες» λένε οι IDF για το όχημα που έπληξαν με drone στη Ναμπλούς – Τουλάχιστον ένας νεκρός

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το αυτοκίνητο που χτύπησε με επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέφερε μέλη ενός «τρομοκρατικού πυρήνα».

Παραμένει ανεπιβεβαίωτο πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa να αναφέρει ότι στο όχημα βρισκόταν εκείνη τη στιγμή ένας «αριθμός» νεαρών ανδρών.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν ένα ασθενοφόρο της Εταιρείας Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης καθώς προσπαθούσε να προσεγγίσει το όχημα, το οποίο εξακολουθούσε να καίγεται.

Στη συνέχεια η Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ανέσυρε τη σορό ενός άνδρα.

08:15 Ρουκέτες σε ισραηλινές εγκαταστάσεις από τον Λίβανο

Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τις ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις στην αμφισβητούμενη περιοχή Shebaa Farms, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic και τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η περιοχή Shebaa Farms είναι μια μικρή λωρίδα γης κοντά στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας και στα Υψίπεδα του Γκολάν, την οποία το Ισραήλ κατέχει από τον πόλεμο του 1967.

Η επίθεση με ρουκέτες έγινε αφού ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε νωρίτερα ότι έπληξε αρκετές θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, μεταξύ άλλων στα χωριά Χούλα και Άιτα ασ-Σαμπ.

08:00 Βίντεο από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιουνίς – Ελεύθεροι σκοπευτές ανοίγουν πυρ αδιακρίτως

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται στιγμιότυπα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη στη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με αναφορές από παλαιστινιακά μέσα ισοπεδώθηκαν 12 οικοδομικά τετράγωνα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πρωί της Τετάρτης ελεύθεροι σκοπευτές σκαρφάλωσαν σε ταράτσες κτιρίων στην περιοχή Al Batn Al Sameen στη Χαν Γιουνίς και άνοιξαν πυρ κατά αμάχων.

07:48 Ισραηλινές μπουλντόζες καταστρέφουν δρόμους και υποδομές στη Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινίων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το Al Jazeera δείχνουν ισραηλινές μπουλντόζες να καταστρέφουν δρόμους και υποδομές στην πόλη.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επίσης κατασχέσει δύο οχήματα κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στην πόλη Qalqilya, ενώ αναφέρθηκε ότι συνεχίζονται οι επιδρομές στην Παλιά Πόλη και στις συνοικίες al-Tahta της Ραμάλα.

07:37 «STOP στη γενοκτονία, το απαρτχάιντ και τον σιωνισμό» – Η αστυνομία διαλύει αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

Η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε με τη βία μια ειρηνική διαμαρτυρία στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλακάτ και διέλυσαν τους δεκάδες διαδηλωτές, λέγοντας ότι οι ενέργειές τους «βλάπτουν τα αισθήματα του κοινού».

Ανάμεσα στα συνθήματα των συγκεντρωμένων ήταν να σταματήσει η γενοκτονία και το απαρτχάιντ.

Ισραηλινοί αστυνομικοί κρατούν με τη βία στο έδαφος διαδηλωτή/ Ahmad Gharabli, AFP

«Σταματήστε τη γενοκτονία», αναγράφεται στο πλακάτ/ Ahmad Gharabli, AFP

Αστυνομικός προσπαθεί να κατεβάσει το πανό διαδηλωτών/ Ahmad Gharabli, AFP

«Όχι στη σφαγή, όχι στη γενοκτονία, όχι στο απαρτχάιντ, stop στον σιωνισμό»/ Ahmad Gharabli, AFP

07:26 Δύο ακόμα Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο εφέδρων που σκοτώθηκαν σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας. Οι έφεδροι, και οι δύο από το 87ο Τάγμα της 14ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, είναι οι εξής:

Αρχιλοχίας (ε.α.) Zechariah Pesach Haber, 32 ετών, από την Ιερουσαλήμ.

Ανθυπασπιστής (ε.α.) Yair Katz, 34 ετών, από τη Χολόν.

Και οι δύο σκοτώθηκαν σε μάχες στη βόρεια Γάζα, πρόσθεσαν οι IDF. Επιπλέον, δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες – ο ένας σε μάχες στη Γάζα, ο άλλος στις κοινότητες που συνορεύουν με τη Γάζα εντός του Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ αναφέρει, επικαλούμενος τον στρατό του Ισραήλ, ότι 188 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα και άλλοι 1.135 έχουν τραυματιστεί.

Δεν έγινε γνωστό αν οι τελευταίοι αναφερόμενοι θάνατοι και τραυματισμοί συμπεριλαμβάνονταν στους συνολικούς αριθμούς που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ την Τετάρτη.

07:20 Η συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για παροχή φαρμάκων σε ομήρους είναι η πρώτη μετά από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων

Η βοήθεια για τους Παλαιστίνιους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις εδώ και εβδομάδες, η οποία αφορά την παροχή φαρμάκων -ιδίως συνταγογραφούμενων- στους Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι 45 αιχμάλωτοι θα λάβουν φάρμακα για διάφορες χρόνιες ασθένειες και ότι τα φάρμακα θα πρέπει να διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες.

Υπήρξαν πολλά μπρος-πίσω σχετικά με αυτή τη συμφωνία. Το Γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού την ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες. Αλλά υπήρχαν πολλά πρακτικά ζητήματα που έπρεπε να διευθετηθούν.

Αυτό το φάρμακο πρόκειται να πάει σε συγκεκριμένους ομήρους και η Χαμάς έχει εκφράσει ανησυχίες ότι ίσως θα μπορούσε να εντοπιστεί, ώστε το Ισραήλ να μάθει πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι.

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία η Γαλλία έστειλε στο Κατάρ, θα φύγουν από το Κατάρ σήμερα, θα κατευθυνθούν προς την Αίγυπτο και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στη Γάζα για να διανεμηθούν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για κάτι από τότε που κατέρρευσε η εκεχειρία στις αρχές Δεκεμβρίου.

07:16 Χούθι: «Στο στόχαστρό μας τα αμερικανικά πλοία» – Η κλιμάκωση στην Υεμένη

Ολα δείχνουν ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσαν ΗΠΑ και Βρετανοί εναντίον στρατιωτικών στόχων και βάσεων στην Υεμένη δεν έχουν αναγκάσει τους Χούθι και τους υποστηρικτές τους να αλλάξουν στάση.

Κάτι που σημαίνει, με τη σειρά του, πως το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξουν και νέες επιθέσεις, ενδεχομένως πιο μαζικές και καταστροφικές, κλιμακώνοντας την ένταση και φέροντας ακόμη πιο κοντά έναν περιφερειακό πόλεμο.

Σε αυτό το φόντο και ενώ οι πάντες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη στάση που θα τηρήσει η Τεχεράνη και οι σύμμαχοί της (υπήρξε και επαφή των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών Ιράν και Ρωσίας), είναι φανερό ότι η ανησυχία μεγαλώνει, όπως και το διακύβευμα, θέτοντας σοβαρά διλήμματα για τους πρωταγωνιστές.

Συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, η οποία κινδυνεύει να εμπλακεί σε έναν πόλεμο που εξαρχής δεν φάνηκε να επιδιώκει, ειδικά σε αυτή την εκλογική χρονιά.

Μάλιστα, όπως εκτιμά η «Monde» σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, παρά το μέγεθος και την ισχύ πυρός που διαθέτουν, αντιμετωπίζουν μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση.

«Στο φόντο των νέων συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και των εντάσεων στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ουάσιγκτον είναι υποχρεωμένη να κινητοποιεί τις δυνάμεις της σε όλα τα μέτωπα, μεγεθύνοντας τις αδυναμίες του στρατιωτικού της μηχανισμού σε μια πολύ ευαίσθητη πολιτικά περίοδο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο του Γιώργου Παυλόυπουλου εδώ

07:10 Ισραήλ σε ΟΗΕ: Ήρθε η ώρα να διακρίνετε το καλό από το κακό – Καταγγείλετε τους τρομοκράτες

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Gilad Erdan απάντησε στις εκκλήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για παύση των μαχών στη Γάζα λέγοντας ότι η σύγκρουση «δεν ξέσπασε από το πουθενά».

«Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι, υπό την καθοδήγηση του Ιράν, οδηγούν την περιοχή σε σημείο χωρίς επιστροφή», έγραψε ο Ερντάν στο Χ.

«Ήρθε η ώρα να διακρίνετε το καλό από το κακό. Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να καταγγείλετε τους τρομοκράτες», είπε, αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Γκουτέρες έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης και λανθασμένου υπολογισμού αυξάνεται όσο «συνεχίζεται η σύγκρουση στη Γάζα», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε να δούμε στο Λίβανο αυτό που βλέπουμε στη Γάζα».

«Και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

07:04 Επίθεση με drone σε όχημα στη Δ. Όχθη και πυροβολισμοί εναντίον ασθενοφόρου που έσπευσε για βοήθεια

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι ανέσυρε τη σορό ενός Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε από ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε αυτοκίνητο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν πυροβολήσει εναντίον ασθενοφόρων της Ερυθράς Ημισελήνου που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το φλεγόμενο όχημα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πλέον απομακρύνει το κατεστραμμένο όχημα.

Αλλού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Qalqilya και συνέλαβε αρκετούς εργάτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σφοδρές συγκρούσεις αναφέρθηκαν επίσης στην Τουλκαρέμ μετά από ισραηλινές επιδρομές στην πόλη.

06:59 Τουλάχιστον 15 νεκροί μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα

Το Al Jazeera Arabic μετέδωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον ισραηλινό βομβαρδισμό πολλών κατοικιών στα δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα αυξήθηκε σε 13.

Δύο νεαρά κορίτσια σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινό πλήγμα σε σπίτι στη Ράφα, επίσης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με αναφορές, και ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στη Ράφα αναμένεται να αυξηθεί.

06:53 Επιστρέφουν μαχητές στη βόρεια Γάζα – Ελέγχει την περιοχή το Ισραήλ;

Παλαιστίνιοι μαχητές είναι πιθανό να επιστρέφουν σε περιοχές της βόρειας Γάζας όπου ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως πραγματοποιήσει «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», και νέες επιθέσεις από παλαιστινιακές ομάδες λαμβάνουν χώρα γύρω από την Τζαμπαλίγια, το Σέιχ Ραντβάν και την πόλη της Γάζας, δήλωσαν παρατηρητές πολέμου.

Η «εκ νέου διείσδυση» στη βόρεια Γάζα και η συνεχιζόμενη αντίσταση των παλαιστίνιων μαχητών έρχεται εν μέσω της απόσυρσης ισραηλινών μονάδων από τις μάχες στην παλαιστινιακή επικράτεια και αφού το Ισραήλ ισχυρίστηκε, τον Δεκέμβριο, ότι «διέλυσε» τρία τάγματα της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

«Υπάρχει μια παρόμοια αλλά πιο περιορισμένη ανανέωση της παλαιστινιακής δραστηριότητας και σε άλλες τοποθεσίες που οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν προηγουμένως εκκαθαριστικές επιχειρήσεις γύρω από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας», αναφέρουν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP).

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός του πιστεύει ότι η Χαμάς προσπαθεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο του άμαχου πληθυσμού της βόρειας Γάζας αποκαθιστώντας την τοπική αστυνομική της δύναμη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αναφέρει επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «επιστρέφουν σε περιοχές από τις οποίες είχαν φύγει πρόσφατα… γεγονός που συνάδει με την πιθανή επαναδιείσδυση», αναφέρουν το ISW και το CTP στην κοινή τους έκθεση.

06:48 Παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας βλέπει το Πακιστάν στην επίθεση του Ιράν – Διπλωματικό επεισόδιο

Δυο παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε «παράνομα» ιρανικά πυραυλικά πλήγματα, κατήγγειλε σήμερα Τετάρτη το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εκλήθη ιρανός διπλωμάτης — ο επιτετραμμένος της πρεσβείας — στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να του επιδοθεί διαμαρτυρία γι’ αυτή την «αδικαιολόγητη παραβίαση του εναέριου χώρου» του Πακιστάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

06:45  Νέα προσπάθεια Μπάιντεν για χρηματοδότηση του Ισραήλ

Ο Τζο Μπάιντεν θα δει σήμερα Τετάρτη στον Λευκό Οίκο τους ηγέτες του Κογκρέσου, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, για να συζητηθεί το αίτημά του, ανικανοποίητο επί μήνες, να χρηματοδοτηθεί περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του χθες Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, τον ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον, άλλα ηγετικά στελέχη των κοινοβουλευτικών ομάδων των δυο παρατάξεων, καθώς και προέδρους κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο κ. Μπάιντεν ζητεί να εγκριθεί χρηματοδότηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για να συνεχίσει να παρέχεται στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, για να υποστηριχθεί η Ταϊβάν, καθώς και να ενισχυθούν τα μέσα της ομοσπονδιακής αστυνομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη φύλαξη των συνόρων και τους μετανάστες στην αμερικανομεξικανική μεθόριο (περισσότερα εδώ).

06:34 Όλοι οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από πείνα

Καλημέρα σας. Και σήμερα, την 103η ημέρα του πολέμου, θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ αλλά και την ευρύτερη περιοχή καθώς καθημερινά η κατάσταση φαίνεται να κλιμακώνεται ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιου είδους διέξοδος στην αιματοχυσία του παλαιστινιακού θύλακα, με το Τελ Αβίβ να δηλώνει αποφασισμένο να «συνεχίσει μέχρι τέλους».

Ο ΟΗΕ κρούει για ακόμα μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι ο κάθε άνθρωπος εκεί υποφέρει από πείνα όσο η πολιορκία συνεχίζεται.

Δείτε όσα έχουν προηγηθεί εδώ

Sports in

Ερυθρόλευκη «τρέλα»: Η φοβερή διαδρομή του ανοιχτού πούλμαν και η παράνοια του κόσμου του Ολυμπιακού! (vids)

Το επικό part 2 της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους πανηγυρισμούς στον Πειραιά μετά την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024