Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στη λίστα των ΠΟΠ ο κρόκος από τη Σαφράμπολη

Τουρκία: Στη λίστα των ΠΟΠ ο κρόκος από τη Σαφράμπολη

 Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.684 αγροτικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη

Στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) πρόσθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον κρόκο «Safranbolu Safranı», από την περιοχή της Σαφράμπολης της Τουρκίας.

Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.684 αγροτικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, «το προϊόν «Safranbolu Safranı» είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τον κρόκο που παράγεται σε άλλα μέρη του κόσμου από άποψη αρώματος, χρώματος και χρωστικής ικανότητας, ενώ μπορεί να χρωματίσει ποσότητα νερού που ζυγίζει 100.000 φορές το βάρος του».

Παράγεται, καλλιεργείται, λιπαίνεται, συγκομίζεται και αποξηραίνεται εντός των ορίων της κωμόπολης Σαφράμπολης της επαρχίας Καραμπούκ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σχετικά ξηρό κλίμα με ελάχιστη υγρασία. Η θερμοκρασία της περιοχής και το ύψος των βροχοπτώσεων είναι ιδανικά κλιματικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες του φυτού του κρόκου.

Ο κρόκος «Safranbolu Safranı» μπορεί να χρωματίσει ποσότητα νερού που ζυγίζει 100.000 φορές το βάρος του

Η συγκομιδή

Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά σε μορφή μπουμπουκιού. Αυτή η διαδικασία καθιστά δυνατή τη διατήρηση των αιθέριων ελαίων του φυτού, επηρεάζοντας έτσι την ποσότητα της σαφρανάλης.

Επομένως, για να αποκτηθεί κρόκος υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό πριν από την ανατολή του ηλίου.

Το σημαντικότερο βήμα στην παραγωγή του κρόκου είναι να τραβηχτεί το στέλεχος ολόκληρο από τον ποδίσκο με το χέρι. Οι έμπειροι εργαζόμενοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να τραβήξουν το στέλεχος χωρίς να σπάσουν τα νήματα, καθώς και πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσουν για να το αφαιρέσουν μονοκόμματο. Ο κρόκος δεν συνθλίβεται ούτε κονιοποιείται, αλλά αποξηραίνεται στο αρχικό του σχήμα, διατηρώντας το πορφυρό χρώμα του. Αυτό το αποξηραμένο προϊόν πωλείται στη συνέχεια ως κρόκος.

Must in

Ολυμπιακός: Η «kalimera» με… Φαλ και Φουρνιέ να πανηγυρίζουν (vid)

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός δημοσίευσε την καθιερωμένη καλημέρα της στα social media, με πρωταγωνιστές του Μουστάφα Φαλ και Εβάν Φουρνιέ σε… πανηγυρικό κλίμα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο