Crypto: Το μαύρο χρήμα ρέει ποτάμι σε ανώνυμα ψηφιακά πορτοφόλια
Παρά τα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών, οι δίαυλοι ανώνυμων συναλλαγών παραμένουν ανοιχτοί.
Αστρονομικά ποσά διοχετεύονται σε λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, από διαδικτυακές απάτες μέχρι κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας και τρομοκρατικές οργανώσεις, εκτιμά η εταιρεία ερευνών Chainalysis.
Η έκθεση εκτιμά τον όγκο των συναλλαγών σε 24,2 δισ. δολάρια για το 2023, επισημαίνει όμως ότι η αποτίμηση θα ανέβει με την αναγνώριση περισσότερων παράνομων ψηφιακών πορτοφολιών.
Αυτό είχε συμβεί με την εκτίμηση για το 2022, η οποία διπλασιάστηκε σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς σχεδόν στα 40 δισ.
Τα ποσά αυτά αφορούν τις καταθέσεις σε ψηφιακά πορτοφόλια crypto που αναγνωρίστηκαν ως σχετιζόμενα με παράνομες ενέργειες, καθώς και τον όγκο των κλοπών κρυπτονομισμάτων από χάκερ.
Παρά την υψηλή αβεβαιότητα, η εκτίμηση έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές γνωρίζουν εδώ και καιρό για την αξιοποίηση των κρυπτονομισμάτων σε απάτες και το οργανωμένο έγκλημα
Μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πάγωσε κι άλλους λογαριασμούς crypro που φέρονται να χρηματοδοτούσαν τη Χαμάς, ενώ στη Βόρεια Κορέα ένας στρατός από χάκερ πιστεύεται ότι οργανώνει μεγάλες ψηφιακές κλοπές κρυπτονομισμάτων για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος στη χώρα.
Ανώνυμα, χωρίς κυρώσεις
Η τεχνολογία blockchain στην οποία βασίζονται το bitcoin και άλλες πλατφόρμες crypto αναγνωρίζει τους αποστολείς και τους λήπτες μόνο από τις διευθύνσεις των πορτοφολιών τους, αλληλουχίες από αριθμούς και γράμματα.
Οι περισσότερες χώρες απαιτούν πλέον την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών, όπως ισχύει για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αυτό όμως δεν ισχύει παντού και οι δίαυλοι ανώνυμων συναλλαγών παραμένουν ανοιχτοί.
Πάνω από το 60% του φετινού απολογισμού αφορά χώρες και οντότητες για τις οποίες ισχύουν κυρώσεις.
Τα έσοδα από απάτες με κρυπτονομίσματα και χάκινγκ μειώθηκαν το 2023, σύμφωνα με την Chainalysis, όμως οι αγορές του ransomware και του σκοτεινού αυτού είδαν τα έσοδα να αυξάνονται.
Ένοχος για παράβαση της νομοθεσίας για ξέπλυμα δήλωσε πέρυσι στις ΗΠΑ ο ιδρυτής του μεγάλου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance.
Έκθεση του ΟΗΕ προειδοποιούσε τη Δευτέρα ότι τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων που δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικό έλεγχο έχουν εξελιχθεί σε «θεμέλιο» των οικονομικών υποδομών που χρησιμοποιεί το οργανωμένο έγκλημα στη Νοτιοανατολική Ασία.
Σύμφωνα με την Chainalysis, το bitcoin ήταν πρώτο σε παράνομες συναλλαγές το 2021, όμως τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επικρατήσει τα stablecoin, των οποίων η αξία είναι συνδεδεμένη με πραγματικά νομίσματα.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη