Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδυτές και η αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι επενδυτές και η αναζήτηση του ιερού δισκοπότηρου της τεχνολογίας

Η κυριαρχία της ταχέως αναδυόμενης τεχνολογίας από λίγες μεγάλες εταιρείες φαίνεται ότι θα εξελιχθεί σε μια πολύ πιο ανταγωνιστική εποχή

Άπαντες συμφωνούν ότι η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το επόμενο «χρυσωρυχείο» του κλάδου της τεχνολογίας και επιπλέον η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί κυριολεκτικά να μεταμορφώσει τον κόσμο. Το πρόβλημα είναι ότι ουσιαστικά κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.

Η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia υποστηρίζει ότι η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα και διανύει τα «αμήχανα εφηβικά της χρόνια». Αλλά μερικές από τις ισχυρότερες εταιρείες του χώρου, όπως η Google, η Microsoft, η Meta και η Amazon, καθώς και δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις, επενδύουν δισεκατομμύρια για να καταλάβουν τι θα κάνει η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη όταν μεγαλώσει, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Η startup OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο πυροδότησε την τελευταία επενδυτική φρενίτιδα τον Νοέμβριο του 2022 με την κυκλοφορία του chatbot ChatGPT. Παρόλο που οι εταιρείες τεχνολογίας έπαιζαν με τις υπηρεσίες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εδώ και χρόνια, η άφιξη του ChatGPT εξασφάλισε την είσοδο της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των χρηστών. Η τεχνητή νοημοσύνη έγινε mainstream.

Όλοι εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, από τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών μέχρι τους φοιτητές που προσπαθούσαν να παραδώσουν μια εργασία την τελευταία στιγμή. Ουσιαστικά εντυπωσιάστηκαν από την ικανότητα του ChatGPT να παράγει περιεχόμενο σε αστραπιαία ταχύτητα, υποσχόμενο να απελευθερώσει τη δημιουργικότητα και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Η ίδια η OpenAI ανακοίνωσε ότι 100 εκατομμύρια χρήστες είχαν πειραματιστεί με το ChatGPT μέσα στους δύο πρώτους μήνες από την κυκλοφορία του – μια από τις ταχύτερες αποδοχές οποιουδήποτε νέου προϊόντος στην ιστορία των επιχειρήσεων.

Αθρόες επενδύσεις

Έκτοτε οι επενδύσεις έχουν εισρεύσει στον τομέα, με εταιρείες AI να πρωτοπορούν όχι μόνο σε υπηρεσίες παραγωγής κειμένου αλλά και εικόνας, ήχου και βίντεο. Η CB Insights, εταιρεία δεδομένων με έδρα τη Νέα Υόρκη, εκτίμησε ότι 17,4 δισ. δολάρια είχαν επενδυθεί σε 170 εταιρείες δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 – συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης 10 δισ. δολαρίων της Microsoft στην OpenAI.

Αρκετές άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επίσης επιδιώξει δεσμούς με πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις δημιουργικής ΤΝ: Η Google και η Amazon έχουν επενδύσει στην Anthropic, ενώ η Microsoft και η Nvidia έχουν υποστηρίξει την Inflection AI.

Αλλά και ήδη καθιερωμένες εταιρείες σε πολλούς κλάδους, από την υγειονομική περίθαλψη έως τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την άμυνα, επιθυμούν να αναπτύξουν την σχετική τεχνολογία. Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023, η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη είχε αναφερθεί σε 2.081 εταιρικές αναφορές οικονομικών αποτελεσμάτων, σε σύγκριση με καμία κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με την CB Insights.

Η νέα… επανάσταση

Πολλοί αναλυτές τεχνολογίας εκτιμούν ότι η παραγωγική ΤΝ αντιπροσωπεύει την επόμενη μεγάλη αλλαγή πλατφόρμας στην πληροφορική, μετά τις επαναστάσεις της κινητής τηλεφωνίας και του υπολογιστικού νέφους. Τελικά θα αποτελέσει τη νέα διεπαφή μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, καθώς όλοι μας θα υιοθετήσουμε ψηφιακούς βοηθούς με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση της ζωής μας.

Το επίπεδο υποδομής της δημιουργικής ΤΝ είναι πιθανό να κυριαρχείται από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, όπως η OpenAI και η Google, που έχουν την πολυτέλεια να επενδύουν κεφάλαια σε μαζική κλίμακα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που τροφοδοτούν τα chatbots. Αλλά το επίπεδο εφαρμογών είναι πιθανό να είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό, καθώς πολλές άλλες εταιρείες αναπτύσσουν μικρότερα, φθηνότερα, πιο εξειδικευμένα και, συχνά, ανοιχτού κώδικα μοντέλα, εστιάζοντας σε έναν συγκεκριμένο τομέα, σημειώνουν οι Financial Times.

Ο Σίλβιο Σαβαρέζε, επικεφαλής επιστήμονας της Salesforce και καθηγητής πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, λέει ότι αυτά τα μικρότερα μοντέλα θα γίνουν πιο “πρακτορικά”, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν περισσότερο προληπτικά: «Πιστεύουμε ότι τα μικρότερα μοντέλα είναι πιο αποτελεσματικά από τα μεγάλα μονολιθικά μοντέλα, όπως το ChatGPT. Μπορούμε να επικεντρωθούμε σε πολύ πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις και θέματα», δηλώνει στους Financial Times.

Ο ίδιος προσθέτει: «Η ιδέα είναι ότι αυτά τα εξειδικευμένα μοντέλα είναι πολύ πιο εύκολο να εκπαιδευτούν, έχουν πολύ λιγότερες παραμέτρους και μπορούν να αναπτυχθούν σε κινητές συσκευές».

Νέο πεδίο εφαρμογών και ανησυχίες

Η Apple, η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, η οποία είχε μείνει πίσω από ορισμένους αντιπάλους της Silicon Valley στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύσσει και αυτή σχέδια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας σε κινητές συσκευές. Μια τέτοια μετάβαση θα άνοιγε ένα νέο πεδίο εφαρμογών, καθώς οι χρήστες θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην παραγωγική ΤΝ εν κινήσει.

Όμως η ταχεία εμφάνιση της παραγωγικής ΤΝ έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διακυβέρνηση. Ο καβγάς του Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της OpenAI, όπου ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν απολύθηκε και επαναπροσλήφθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, έχει αναστατώσει πολλούς στον κλάδο, σημειώνουν οι Financial Times.

Μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις εταιρείες αυτές να αναπτύξουν μόνες τους μια τόσο ισχυρή τεχνολογία γενικής χρήσης; Τα συστήματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης εγείρουν πλήθος ανησυχιών σχετικά με την κατάργηση θέσεων εργασίας, την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και την άφθονη παραπληροφόρηση, καθώς και τη διάβρωση της ιδιωτικής ζωής και τη συγκέντρωση της εταιρικής εξουσίας. Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να προλάβουν τις τελευταίες τεχνολογικές ανακαλύψεις.

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο έδωσε εντολή σε όλες σχεδόν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να τροποποιήσουν τους κανόνες τους ώστε να λάβουν υπόψη τους την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοξένησε διεθνή σύνοδο κορυφής στο Bletchley Park για να συζητήσει τους υπαρξιακούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Και, τον Δεκέμβριο, η ΕΕ ψήφισε μια πράξη που απαγορεύει τη χρήση της ΤΝ σε ορισμένους τομείς «υψηλού κινδύνου» και τη ρυθμίζει σε πολλούς άλλους.

Αν η βιομηχανία της δημιουργικής ΤΝ δεν αναπτυχθεί γρήγορα, οι κυβερνήσεις είναι πιθανό να τους θέσουν ακόμη πιο αυστηρές εξετάσεις στο μέλλον, καταλήγουν οι Financial Times.

Πηγή ΟΤ

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο