Μητσοτάκης: Μετρημένη η θέση μας για Μέση Ανατολή – Να χαμηλώσουμε τη «θερμοκρασία» με την Τουρκία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Foreign Policy, στο Νταβός
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
«Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θεση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού Foreign Policy, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά πως «όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης» και προσέθεσε: «Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους…».
«Έχω εκφράσει την ανησυχία μου, γιατί ως Ευρωπαϊκή Ένωση συλλογικά δεν έχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ, για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδρασή του απέναντι σε αυτή την φρικτή επίθεση», σημείωσε, αναφέροντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».
«Είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική»
Αναφορικά με τις αρνητικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και την κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούθι, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλα συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο».
Ειδικά για τα ελληνόκτητα πλοία δήλωσε πως «ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».
«Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ‘θερμοκρασία’ με την Τουρκία»
Κληθείς να σχολιάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Μετά τους σεισμούς, ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ‘θερμοκρασία’ και την ένταση», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, επίσης, πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία, γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές».
«Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαστε προοδευτικοί στην κοινωνική πολιτική»
Μιλώντας για την πολιτική της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε τέσσερα χρονια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα».
«Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θεση από το 2019», σημείωσε, λέγοντας πως «οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελευθέροι στην οικονομία, μειώνοντας τους φόροους. Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε, όπως στην πανδημία».
Και προσέθεσε: «Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες, όπως όταν η Τουρκια προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ταυτοχρόνως, είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική».
Όσο για το θέμα συζήτησης των ημερών στην Ελλάδα, τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, δήλωσε πως η κυβέρνηση φέρνει στο προσκήνιο «πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στο γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις