Τρέμουν πιθανά αντίποινα στην Κύπρο λόγω των επιθέσεων στην Υεμένη
Ανησυχία για αντίποινα στην Κύπρο λόγω του ρόλου των βρετανικών βάσεων στις επιθέσεις στην Υεμένη – Η εμπλοκή αντικειμενικά προκαλεί κινδύνους σημειώνει στο in ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς μπαίνει η Κύπρος στο κάδρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο στόχαστρο των Χούθι, μέσω του ρόλου που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί.
Από τα μέσα Νοεμβρίου σε δημοσίευμα του Declassified UK, αναφερόταν ότι ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύει κρυφά με όπλα το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας τις βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.
Το δημοσίευμα σημείωνε ότι σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz «πάνω από 40 μεταφορικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, 20 βρετανικά μεταγωγικά αεροσκάφη και επτά βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα έχουν πετάξει στη βάση στο Ακρωτήρι, μεταφέροντας εξοπλισμό, όπλα και δυνάμεις».
Σταθμός το Ακρωτήρι
Σημειώνοντας ότι «η βάση στο Ακρωτήρι είναι εδώ και καιρό ο σταθμός για τις βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις εκστρατείες βομβαρδισμών στη Μέση Ανατολή. Βρίσκεται 180 μίλια από το Τελ Αβίβ με διάρκεια πτήσης 40 λεπτά».
Μέσα Ιανουαρίου δημοσίευμα στο «Φιλελεύθερο» αναφέρει ότι η Κύπρος μπαίνει στο κάδρο των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων κατά των Χούθι, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με ΜΜΕ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αναδεικνύεται ο ρόλος του νησιού στην όλη επιχείρηση καθώς επλήγησαν 73 στόχοι σε 16 τοποθεσίες.
Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα, «οι αναφορές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αφετηρία τις Βάσεις Ακρωτηρίου. Δημοσίευμα παρουσιάζει την Κύπρο και ως έδρα αμερικανικής υπηρεσίας, η οποία έχει ως αποστολή τη συλλογή πληροφοριών».
Βρετανικά ΜΜΕ
Σύμφωνα με τον Independent ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίπι, «ανέφερε ότι τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoons απογειώθηκαν στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου».
Στο ρεπορτάζ του Independent προστίθεται, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι τα μαχητικά «πέταξαν δυτικά του Ισραήλ πριν την κατάβαση στην Ερυθρά Θάλασσα και πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις θέσεις των Χούθι στην δυτική Υεμένη. Στον Guardian σημειώνεται πως: «Το Υπουργείο Άμυνας είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησε τέσσερα Typhoon FGR4s της RAF, που υποστηρίζονταν από ένα Voyager. Τα αεροσκάφη πέταξαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης και έριξαν το φορτίο τους σε σημεία της Υεμένης γύρω στις 11:30 μ.μ. Επέστρεψαν στην Κύπρο μέχρι τις 03:00 τα μεσάνυχτα».
Η Ύπατη Αρμοστεία
Η Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο ανέφερε ότι «η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στις διεθνείς θαλάσσιες διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να προστατεύεται, και γι’ αυτόν τον λόγο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μέτρα, σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τη Δημοκρατία της Κύπρου σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή».
Διαδηλώσεις
Στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε διαδήλωση που οργάνωσε το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, έξω από τη Βάση Ακρωτηρίου, που καταδίκαζε την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στο νησί στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.
Μετά τη διαμαρτυρία ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε δήλωση του υποστήριξε ότι κανένα πολεμικό φορτίο «δεν μεταφέρθηκε με πτήσεις μας στο Ισραήλ».
Το κυπριακό ΥΠΕΞ
Σε δική του ανακοίνωση το κυπριακό ΥΠΕΞ στις 12 Ιανουαρίου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε επιχείρηση στρατιωτικού χαρακτήρα», Ο εκπρόσωπος του κυπριακού ΥΠΕΞ ερωτηθείς σχετικά με την απογείωση των βρετανικών αεροσκαφών από τη βάση Ακρωτηρίου, απάντησε πως «ως προς τη χρήση των Βάσεων του ΗΒ στην Κύπρο, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντα στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Συνθήκη Εγκαθίδρυσης και τα συνοδευτικά της έγγραφα».
ΑΚΕΛ: Επικίνδυνη η εμπλοκή
Μιλώντας στο in ο εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς σημειώνει πως «η εμπλοκή των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο στον εξελισσόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα και στους βομβαρδισμούς στην Υεμένη αντικειμενικά προκαλεί κινδύνους για την Κύπρο και τον λαό της. Το ΑΚΕΛ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την κυβέρνηση να απαιτήσει από τη βρετανική κυβέρνηση ενημέρωση και εξηγήσεις και πρωτίστως, να συναισθανθεί τους κινδύνους που δημιουργούνται για τον τόπο από τη εμπλοκή κυπριακού εδάφους στο επικίνδυνο σκηνικό που μαίνεται στη Μέση Ανατολή. Η σιωπή της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα έρχεται να προστεθεί στην κάλυψη που παρέχει στον κυβέρνηση του ακροδεξιού Νετανιάχου από τις αρχές του νέου πολέμου. Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είναι μάλλον η μοναδική κυβέρνηση στον κόσμο που δεν έχει πει την παραμικρή λέξη κριτικής για τις ισραηλινές βαρβαρότητες σε βάρος των Παλαιστινίων. Ούτε καν όσα υποκριτικά λέγονται από δυτικές κυβερνήσεις, δεν έχει ψελλίσει».
Απομεινάρι αποικιοκρατίας
Αναφερόμενος δε στο καθεστώς των βρετανικών βάσεων τονίζει ότι «οι βρετανικές βάσεις ήταν και παραμένουν ένα απομεινάρι της αποικιοκρατίας, μια πληγή στο σώμα της Κύπρου . Είναι γνωστό ότι οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου που επιβλήθηκαν στον κυπριακό λαό το 1959 προνοούν για δύο «κυρίαρχες» βρετανικές βάσεις, στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια, με έκταση σχεδόν 100 τετραγωνικά μίλια που είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα ως ορμητήριο επιδρομών ενάντια σε γειτονικά κράτη. Υπάρχουν βέβαια σειρά ουσιαστικών επιχειρημάτων από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου που αμφισβητούν την αυθαίρετη χρήση των βάσεων από τη Βρετανία αλλά και την ίδια τη νομιμότητα των βάσεων».
Η σιωπή της κυβέρνησης
Για τον βουλευτή του ΑΚΕΛ είναι «προβληματική» και η σιωπή της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη αφού όπως υπογραμμίζει «όποια κι αν είναι τα «δικαιώματα» που παρέχει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης στη Βρετανία για τις βάσεις, έχει τη σημασία και τη βαρύτητά της η πολιτική τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στη χρήση των βάσεων για πολεμικούς σκοπούς. Θα έλεγα ότι είναι και αναγκαία η τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αν θέλει να διατηρεί την αξιοπιστία της διεθνώς -ως ένα κράτος υπό ημικατοχή που διεκδικεί το σεβασμό του διεθνούς δικαίου- αλλά και τις σχέσεις της με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου. Για αυτό είναι διπλά προβληματική η σιωπή της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και γενικά η στάση της στην εξελισσόμενη σφαγή των Παλαιστινίων από το Κράτος του Ισραήλ. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι σε αντίθεση με τη στάση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη και προηγουμένως της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε σχέση με βομβαρδισμούς στη Συρία, το 2011, η τότε κυβέρνηση Χριστόφια είχε εκφράσει ρητά και δημόσια την αντίθεσή της στα σενάρια για χρήση των βρετανικών βάσεων για την επιδομή στη Λιβύη».
Το ΑΚΕΛ το μόνο που διαδηλώνει
Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έγιναν στην Κύπρο ο Κουκουμάς τονίζει πως το μήνυμα που ακούγεται σε αυτές είναι «καμιά εμπλοκή, καμιά συνενοχή, καμιά συνέργεια της Κύπρου στο αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων». «Δυστυχώς, το ΑΚΕΛ είναι το μόνο από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου που έχει και διαδηλώνει αυτή τη θέση. Ευτυχώς όμως, σε επίπεδο κοινωνίας, η μεγάλη πλειοψηφία συναισθάνεται τους κινδύνους, δεν αποδέχεται για κανένα λόγο τις σφαγές αμάχων και παιδιών που διαπράττονται στη Γάζα. Και βέβαια αντιλαμβάνεται ότι μια χώρα που υπόκειται σε ξένη κατοχή και εποικισμό δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν βλέπει ότι δίπλα της συμβαίνουν τα ίδια και πολύ χειρότερα» αναφέρει στο in.
Ξυπνούν μνήμες
Εν τω μεταξύ στον κυπριακό Τύπο γίνονται παραλληλισμοί με το παρελθόν, με τον Φιλελεύθερο να αναφέρει σε δημοσίευμα του με αιχμή το ρόλο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, στο πλαίσιο επιθέσεων των Αμερικανοβρετανών κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, πως δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά, που οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο επιθέσεων από τους Αμερικανοβρετανούς, στο πλαίσιο συγκρούσεων στην περιοχή.
Υπενθυμίζει ακόμα πως «τον Απρίλιο του 1986 οι Βρετανοί προσέφεραν στην πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου ως ορμητήριο για τις επιθέσεις εναντίον της Λιβύης, στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη.
»Με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φαράγγι Ελ Ντοράντο» ( El Dorado Canyon), οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Λιβύης, ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη ντισκοτέκ του Δυτικού Βερολίνου, για την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, κατηγόρησε ανοιχτά τον Λίβυο ηγέτη, Μουαμάρ Καντάφι.
»Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 3 Αυγούστου του 1986, οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου τέθηκαν στο επίκεντρο επίθεσης αντιποίνων, που εξαπέλυσαν Άραβες σε διάφορα σημεία των Βάσεων Ακρωτηρίου, προκαλώντας ζημιές στις κτηριακές εγκαταστάσεις, καθώς και τον τραυματισμό τριών προσώπων, μεταξύ των οποίων δύο γυναικών Βρετανών στρατιωτικών».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις