Ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται με τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά, ενώ οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέα επίθεση στην Υεμένη αφού πρώτα είχαν προσθέσει τους Χούθι στη λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων.

Την ίδια στιγμή το Πακιστάν προκάλεσε πλήγματα στο Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο έδαφός του. Ο φόβος ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση γίνεται όλο και πιο υπαρκτός καθώς ανάφλεξη υπάρχει σε μια σειρά από μέτωπα.

Στη Λωρίδα της Γάζας η κατάσταση όλο και χειροτερεύει με το Ισραήλ να σφυροκοπά αδιάκοπα ιδίως στον νότο, ενώ οι τηλεπικοινωνίες συνεχίζουν να είναι εκτός λειτουργίας.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τα αραβικά καθεστώτα στα οποία προτείνουν να αναλάβουν την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά το τέλος του πολέμου που ωστόσο δεν φαίνεται να πλησιάζει.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

05:30 Unicef: Η  Γάζα πηγαίνει από την «καταστροφή στην κατάρρευση»

Τα παιδιά στη Γάζα υποφέρουν από «φρικτές συνθήκες» και το παλαιστινιακό έδαφος παραμένει το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί, είπε ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Ο Τεντ Τσάιμπαν δήλωσε στο τέλος μιας τριήμερης επίσκεψης στη Γάζα ότι από την τελευταία φορά που βρέθηκε εκεί πριν δύο μήνες η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, και πηγαίνει από την «καταστροφή στην κατάρρευση».

Εάν η συγκλονιστική χειροτέρευση των συνθηκών συνεχιστεί, «θα μπορούσαμε να δούμε θανάτους λόγω αδιάκριτων συγκρούσεων να συνδυάζονται με θανάτους λόγω ασθένειας και πείνας», προειδοποίησε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Unicef.

Ο ίδιος αφηγήθηκε ότι συνάντησε ένα 11χρονο κορίτσι με το όνομα Σάμα την Τρίτη στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα. Περπατούσε με φίλους όταν θραύσματα από βομβαρδισμό τρύπησαν την κοιλιά της, με αποτέλεσμα να χάσει τη σπλήνα της. Τώρα, ανέφερε, το ανοσοποιητικό της σύστημα βρισκόταν σε κίνδυνο «σε μια εμπόλεμη ζώνη γεμάτη ασθένειες και μολύνσεις».

Δέκα λεπτά αργότερα είδε τον 13χρονο Ιμπραήμ που βρισκόταν σε καταφύγιο σε καθορισμένη ως ασφαλή περιοχή όταν όλα κατέρρευσαν. Το βαρύτατα πληγωμένο χέρι του έμεινε χωρίς θεραπεία, έπαθε γάγγραινα και χρειάστηκε ν’ ακρωτηριαστεί.

Λίγες ώρες μετά την αναχώρησή μας, πολλές οικογένειες εγκατέλειψαν το νοσοκομείο Νάσερ, καθώς μάχες διεξάγονταν πολύ κοντά, πρόσθεσε.

Ο «πόλεμος κατά των παιδιών» πρέπει να σταματήσει, επισήμανε, παραθέτοντας στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς ότι σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, με έως και το 70% από αυτούς να είναι γυναίκες και παιδιά.

04:45 Ο Νετανιάχου ζητάει τώρα και τον έλεγχο όλης της Δυτικής Οχθης

Αναφερόμενος στη σεναριολογία για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οποιαδήποτε λύση στο ορατό μέλλον πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Δυτική Οχθη.

Αυτό, αναγνώρισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, βρίσκεται σε απόλυτη αντίφαση με την ιδέα της δημιουργίας κυρίαρχου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Στις συνομιλίες που έχει με αντιπροσώπους της Ουάσιγκτον, υπογράμμισε, αποκρούει τις προσπάθειες να υπαγορευθεί οποιαδήποτε πραγματικότητα που κατ’ αυτόν θα ήγειρε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

04:00 Πόσο περισσότερο αίμα και ζωές Παλαιστινίων θέλουν αυτές οι για άμεση εκεχειρία;

Σοκαριστική είναι η ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Παλαιστίνης για τις σφαγές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Με συνεχείς διακοπές της επικοινωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, οι κατοχικές δυνάμεις διέπραξαν 15 σφαγές, με αποτέλεσμα 172 μάρτυρες και 326 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες».

Το υπουργείο διερωτάται: «Πόσο περισσότερο αίμα και ζωές Παλαιστινίων θέλουν αυτές οι χώρες μέχρι να αναθεωρήσουν και να αναγνωρίσουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση εκεχειρία τουλάχιστον με ανθρωπιστικό τρόπο; Περιμένουν τον #εκτοπισμό εκατομμυρίων Παλαιστινίων για να καταλάβουν τους πραγματικούς στόχους του Νετανιάχου για τον πόλεμο;».

03:42 Θα φέρει τη ρήξη Μπάιντεν – Νετανιάχου η εναντίωση στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους;

Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και πολλά χρόνια είναι ότι θα υπάρξει λύση δύο κρατών ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ωστόσο, δεν έχουν ληφθεί πραγματικά συγκεκριμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί λένε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ουσιαστικά παραθέτει αυτό που ήταν το στάτους κβο για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, θα υπάρξει ένας βαθμός δυσφορίας με αυτά που λέει ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και επειδή οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει πολύ σαφές ότι βλέπουν το μέλλον ως λύση δύο κρατών και έχουν δώσει στον Μπενιαμίν Νετανιάχου μεγάλη υποστήριξη τους τελευταίους τρεις μήνες.

Θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στον Νετανιάχου. Αλλά γνωρίζουν επίσης ότι δεν κινούν καθόλου τα νήματα. Έτσι, ο Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί πιέσεις να αρχίσει να ασκεί πίεση στον Νετανιάχου και ίσως ακόμη και να μιλήσει δημόσια και να επικρίνει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Είχαμε αρκετές αναφορές ότι υπάρχει απογοήτευση στον Λευκό Οίκο για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο πόλεμος από τους Ισραηλινούς. Αλλά όλα αυτά ήταν ιδιωτικά, όλα πίσω από κλειστές πόρτες, τίποτα δημοσίως.

Έτσι, θα μπορούσαμε να δούμε κάποια στιγμή μια διάσπαση μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αλλά θα αλλάξει η πολιτική των ΗΠΑ;

Λοιπόν, αυτό είναι απίθανο, απλά και μόνο επειδή η πολιτική των ΗΠΑ είναι η ίδια εδώ και δεκαετίες.

03:25 Σε πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή επιτέθηκαν οι Χούθι

Το χτύπημα των Χούθι στο δεξαμενόπλοιο Chem Ranger, επιβεβαίωσαν οι ΗΠΑ. Μάλιστα σύμφωνα με την ανακοίνωση των Αμερικανών, το πλοίο φέρει σημαία Νήσων Μάρσαλ, ανήκει στις ΗΠΑ και διαχειρίζεται ελληνική εταιρεία.

Μάλιστα όπως επισημαίνει σε ανάρτησή της στο Χ, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) αυτή είναι η τρίτη επίθεση των Χούθι σε εμπορικό πλοίο μέσα σε τρεις ημέρες κάτι που δυσκολεύει τις μεταφορές σε μια από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές οδούς του κόσμου.

Η CENTOM δεν διευκρίνισε την τοποθεσία της επίθεσης, αλλά δήλωσε ότι η ομάδα που εδρεύει στην Υεμένη εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους κατά του δεξαμενόπλοιου χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή τραυματισμοί και το πλοίο συνέχισε την πορεία του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:07 Η Κίνα παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Reuters.

«Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αποκαταστήσουν και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ναυτιλιακών οδών στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι ελπίζει όλα τα μέρη να διασφαλίσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το διεθνές εμπόριο.

02:49 Επίθεση κατά του Ισραήλ με ρουκέτες από τη Συρία

Τουλάχιστον τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Συρίας εναντίον της ισραηλινής πλευράς, του κατεχόμενου τμήματος των Υψιπέδων του Γκολάν, αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, ανέφεραν ο στρατός του Ισραήλ και συριακά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, οι ρουκέτες κατέπεσαν σε ανοικτούς χώρους, κοντά στην κοινότητα Γιονατάν.

Σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης, εκτοξεύθηκαν τρεις ρουκέτες τύπου Κατιούσα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:35 Πέντε νεκροί από ισραηλινό χτύπημα στο Χαν Γιουνίς

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών δυτικά του Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Απροσδιόριστος αριθμός τραυματιών έχει μεταφερθεί στο ιατρικό συγκρότημα Nasser για περίθαλψη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Shehab.

02:17 «Βόμβες» Ισραηλινού υπουργού για Νετανιάχου – «Απέτρεψα τη λάθος απόφαση, να επιτεθούμε στη Χεζμπολάχ»

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εμφανίστηκε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και μέλος του κόμματος «Εθνική Ενότητα», του Μπένι Γκαντζ, Γκαντί Άιζενκοτ.

Ο Γκαντί Άιζενκοτ που συμμετέχει στο συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Uvda» του καναλιού 12 ότι η ευθύνη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου είναι «έντονη και ξεκάθαρη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:58 Στους οκτώ οι νεκροί από την επίθεση του Ισραήλ στο Τουλκαρέμ

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι το πτώμα του 22χρονου Μοχάμεντ Μαχμούντ ανακαλύφθηκε γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα στην Τουλκαρέμ, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών από την επιδρομή του Ισραήλ στην πόλη της Δυτικής Όχθης σε οκτώ.

Η στρατιωτική επιδρομή συνεχίζεται για περισσότερες από δύο ημέρες και ενώ παρόλο που ορισμένες αναφορές έκαναν λόγο για υποχώρηση του Ισραήλ, το Wafa αναφέρει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενεργή ισραηλινή στρατιωτική παρουσία σε διάφορα σημεία της Τουλκαρέμ.

01:40 Επτά συλλήψεις για τον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αγιαλόν – Ανάμεσά τους και συγγενείς ομήρων

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Τελ Αβίβ, όπου ζητούσε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της οργάνωσης που συντόνιζε τις διαδηλώσεις, ορισμένοι από τους συλληφθέντες είναι συγγενείς ισραηλινών ομήρων.

01:22 Αντιδράσεις στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους

Δύο Αμερικανοί βουλευτές στράφηκαν κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις δηλώσεις με τις οποίες απέρριψε τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους
Η βουλευτής Σούζαν Μποναμίτσι ανέφερε: «Καταδικάζω τα σχόλια του πρωθυπουργού Νετανιάχου και τη ρητορική των ακροδεξιών κυβερνητικών ηγετών του Ισραήλ που θέλουν να αρνηθούν στους Παλαιστίνιους το δικαίωμα σε ένα κράτος».
Ο βουλευτής Ντον Μέγιερ δήλωση: «Η θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου, όπως διατυπώνεται εδώ, είναι αντίθετη προς τα αμερικανικά συμφέροντα, τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, την ευημερία των Παλαιστινίων και τις ελπίδες για ειρήνη στην περιοχή. Προτρέπω την κυβέρνηση να την απορρίψει σθεναρά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερουσιαστής, Ελίζαμπεθ Γουόρεν που επέπληξε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την απόρριψη της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους και ζήτησε να τεθούν όροι για την αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η αξιοπρέπεια και η ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», ανέφερε η Γουόρεν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσέθεσε πως «είναι επικίνδυνο και έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πολιτική των ΗΠΑ. Η βοήθεια πρέπει να εξαρτάται από την εργασία προς την κατεύθυνση της ειρήνης», προσέθεσε.

01:04 Μήνυμα ΗΠΑ στο Ισραήλ: «Να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια, να προστατευθούν οι άμαχοι»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ για «τη στροφή του Ισραήλ σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης στη Γάζα, τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, την αστάθεια στη Δυτική Όχθη και μια σειρά από θέματα περιφερειακής ασφάλειας».

Ο Όστιν τόνισε στον Γκάλαντ την ανάγκη να ενισχυθεί η ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Γάζα και να προστατευθούν οι άμαχοι. Επιπλέον, «αναγνώρισε» τις ανησυχίες του Ισραήλ για την εντατικοποίηση των συγκρούσεων με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο και «επανέλαβε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αποτρέψουν την κλιμάκωση της κατάστασης».

00:47 Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης τίμησε τη μνήμη των οκτώ εργαζομένων ασθενοφόρων που έχουν σκοτωθεί

Η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) τίμησε τη μνήμη των οκτώ εργαζομένων ασθενοφόρων που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του πολέμου.

«Έγιναν μάρτυρες ως αποτέλεσμα της στοχοποίησης από την κατοχή, ενώ εκτελούσαν ηρωικά το ανθρωπιστικό τους καθήκον της διακομιδής των τραυματιών», ανέφερε η ιατρική ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο Χατέμ, ο Χαλίλ, ο Αχμάντ, ο Γιουρσί, ο Γιουσέφ, ο Ισλάμ, ο Φουάντ και ο Φαντί. RIP στους αγαπημένους μας ήρωες. Θα σας θυμόμαστε πάντα», κατέληξε.

00:31 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για νέα επίθεση σε αμερικανικό πλοίο

Οι Χούθ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι εκτόξευσαν «αντιπλοϊκούς πυραύλους» εναντίον του πλοίου, του Chem Ranger, και πέτυχαν άμεσα χτυπήματα.

Νωρίτερα, η ομάδα Maritime Trade Operations του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι έλαβε νέα για ένα περιστατικό ασφαλείας περίπου 85 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Υεμένης και ένας Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο Al Jazeera ότι «παρακολουθεί ένα περιστατικό ασφαλείας που σχετίζεται με επίθεση σε πλοίο από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη».

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης επιβεβαιώνουν ότι τα αντίποινα στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτα και ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη», αναφέρει η ανακοίνωση των Χούθι.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν και πάλι νωρίτερα σήμερα πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στο εσωτερικό της Υεμένης, αν και τα σχόλια του προέδρου Τζο Μπάιντεν έθεσαν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητά τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

00:14 Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιδρομές σε χωριά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στα χωριά Ναχαλίν και Χουσάν δυτικά της Βηθλεέμ, αναφέρει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι στρατιώτες ξυλοκόπησαν σοβαρά τέσσερις νεαρούς άνδρες, έκαναν χρήση δακρυγόνων και ανάγκασαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να κλείσουν τα καταστήματά τους στο Χουσάν, ανέφερε το Wafa επικαλούμενο τοπικό αξιωματούχο. Στο Ναχαλίν, οι ισραηλινές δυνάμεις ερεύνησαν αρκετά σπίτια και σταμάτησαν την κυκλοφορία στο χωριό, ανέφερε το δημοσίευμα.

Η βία από Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους έχει αυξηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

23:58 Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ λέει ότι το Ισραήλ παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τους «αδυσώπητους» βομβαρδισμούς

Η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη Φραντσέσκα Αλμπανέζε είπε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με μια «αδυσώπητη» εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαφάνισε ολόκληρες γειτονιές και συνέβαλε σε ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη, η Αλμπανέζε δήλωσε ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα δεν του δίνει την άδεια να απορρίπτει αρχές όπως η αναλογικότητα και η προστασία των αμάχων.

«Αντίθετα, αυτό που συνέβη είναι πάνω από 100 ημέρες αδυσώπητων βομβαρδισμών – τις δύο πρώτες εβδομάδες χρησιμοποιώντας 6.000 βόμβες την εβδομάδα, βόμβες των 2.000 λιβρών, σε ιδιαίτερα πολυσύχναστες περιοχές», είπε.

«Ο αριθμός των παιδιών που ακρωτηριάζονται κάθε μέρα είναι συγκλονιστικός, ένα ή δύο άκρα. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών αυτού (σ.σ. του πολέμου) 1.000 παιδιά ακρωτηριάστηκαν χωρίς αναισθησία. Πρόκειται για ένα τερατούργημα», πρόσθεσε.

23:48 Απαντώντας στον Νετανιάχου, οι ΗΠΑ λένε ότι ελπίζουν πως το Ισραήλ θα αρπάξει την «ιστορική ευκαιρία» για να εξασφαλίσει το μέλλον

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν απάντησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τις τελευταίες δηλώσεις κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

«Δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις (σ.σ. του Ισραήλ) για την παροχή διαρκούς ασφάλειας και δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Γάζας, της εγκαθίδρυσης διακυβέρνησης στη Γάζα και της παροχής ασφάλειας για τη Γάζα, χωρίς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στον Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Μίλερ είπε ότι στις συναντήσεις του με Άραβες ηγέτες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατάφερε να εξασφαλίσει δεσμεύσεις από χώρες της περιοχής, οι οποίες δήλωσαν ότι «θα συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Γάζας, ότι θα συμμετάσχουν στην παροχή βοήθειας για την εγκαθίδρυση της διακυβέρνησης της Γάζας υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, αλλά ότι θα το έκαναν αυτό μόνο εάν υπήρχε μια απτή πορεία προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του, βλέπετε τις χώρες της περιοχής που είναι έτοιμες να εντείνουν και να ενσωματωθούν περαιτέρω με το Ισραήλ και να παράσχουν πραγματικές εγγυήσεις ασφάλειας στο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παίξουν και αυτές τον ρόλο τους, αλλά όλοι πρέπει να έχουν έναν πρόθυμο εταίρο στην άλλη πλευρά», συνέχισε ο Μίλερ.

«Υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ισραήλ… Και ελπίζουμε ότι η χώρα θα εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία», προσθέτει.

23:39 Πώς τα πλοία προσπαθούν να ξεγελάσουν τους Χούθι – Το «τέχνασμα» με τα σήματα

Σε «εφιάλτη» έχει μετατραπεί για τα εμπορικά πλοία η διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν στόχος από τους Χούθι της Υεμένης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:29 Τρέμουν πιθανά αντίποινα στην Κύπρο λόγω των επιθέσεων στην Υεμένη

Εντείνονται οι ανησυχίες για το πώς μπαίνει η Κύπρος στο κάδρο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο στόχαστρο των Χούθι, μέσω του ρόλου που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:20 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του κατά ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, υπονομεύοντας τις αμερικανικές δηλώσεις ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα με αντάλλαγμα την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν έχουν σταματήσει την οργάνωση να πραγματοποιεί επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά θα συνεχιστούν παρ’ όλα αυτά
  • Το Μεξικό και η Χιλή παρέπεμψαν τον πόλεμο στη Γάζα στο ΔΠΔ, εκφράζοντας ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας κατά των αμάχων
  • Ένας γιατρός που συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρει ότι οι συνθήκες στο νοσοκομείο Νάσερ έχουν γίνει «αφόρητες», καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει περιοχές γύρω από την εγκατάσταση
  • Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και τον τερματισμό του πολέμου

Διαδήλωση στο Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων.

23:10 Συνεχίζεται η ισραηλινή επιδρομή στην Τουλκαρέμ για πάνω από 41 ώρες

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Τζαμτζούμ του Al Jazeera, «ο ισραηλινός στρατός λέει ότι πηγαίνει σε αυτούς τους καταυλισμούς και αυτές τις περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη επειδή προσπαθεί να ξεριζώσει το στρατιωτικό κομμάτι εκεί, κυνηγά τους μαχητές της αντίστασης που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές.

Οι Παλαιστίνιοι με τους οποίους μιλάμε λένε ότι όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πηγαίνουν εκεί, προχωρούν με μια μορφή συλλογικής τιμωρίας. Έχουν αυτές τις θωρακισμένες μπουλντόζες που μπαίνουν μέσα, οι οποίες διαλύουν τους δρόμους. Κόβουν γραμμές νερού και ηλεκτρικού ρεύματος – και αυτές είναι οι αναφορές που υπάρχουν από την Τουλκαρέμ.

Η επιδρομή εκεί συνεχίζεται για περισσότερες από 41 ώρες, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ισραηλινός στρατός αρχίζει να αποσύρεται.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, υπήρξαν τουλάχιστον οκτώ Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επιδρομής. Μάλιστα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ανακτήσουν το πτώμα του όγδοου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε νωρίτερα σήμερα.

Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι άθλιες, με αναφορές για καταστροφή σπιτιών, καταστροφή υποδομών και αναφορές για Παλαιστίνιους άνδρες, που ίσως είναι εκατοντάδες, οι οποίοι συλλαμβάνονται και μεταφέρονται εκτός του καταυλισμού για ανάκριση».

Η σχετική ανάρτηση της πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Κύπρο:

23:01 Πεντάγωνο: «Οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με τους Χούθι»

Οι ΗΠΑ δεν είναι σε πόλεμο με τους Χούθι, υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, κατά την ενημέρωση για τον πέμπτο γύρο επιθέσεων εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη.

Η Σαμπρίνα Σινγκ είπε ότι τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένων σημερινών που είχαν στόχο αντιπλοϊκούς πυραύλους, είχαν καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

«Δεν είμαστε σε πόλεμο με τους Χούθι», είπε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, συμπληρώνοντας: «Οι Χούθι είναι εκείνοι που εξακολουθούν να εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ, αντιπλοϊκούς πυραύλους, εναντίον αθώων ναυτικών… Αυτό που κάνουμε, μαζί με τους εταίρους μας, είναι νόμιμη άμυνα».

22:51 Ο Γκουτέρες καλεί το Ιράν και το Πακιστάν να δείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα, δια του εκπροσώπου του, ότι «ανησυχεί πολύ από την πρόσφατη ανταλλαγή στρατιωτικών πληγμάτων μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν» εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Γκουτέρες «προτρέπει τις δύο χώρες να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ σε ανακοίνωση, καλώντας τις δύο χώρες να διευθετήσουν τις διαφορές τους «με τον διάλογο και τη συνεργασία».

«Ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει ότι όλες οι ανησυχίες για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειρηνικά μέσα, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, σύμφωνα με τις αρχές της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Το Πακιστάν εξαπέλυσε σήμερα επιδρομές εναντίον αυτονομιστών μαχητών εντός του Ιράν, σε μια επίθεση αντιποίνων δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι έπληξε τις βάσεις άλλης οργάνωσης εντός του πακιστανικού εδάφους.

22:42 Νέα επίθεση κοντά στην Υεμένη – Η ανάρτηση της UKMTO

Νέα επίθεση έγινε σε πλοίο κοντά στην Υεμένη, σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία UKMTO.

Το πλοίο δεν χτυπήθηκε, ωστόσο ένα οπλισμένο drone έριξε κοντά του.

Σύμφωνα με τη βρετανική υπηρεσία, ο συνασπισμός υπό των ΗΠΑ κινητοποιήθηκε άμεσα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:36 Επίθεση υπουργού στον Νετανιάχου: «Φέρει σαφή και ξεκάθαρη ευθύνη για τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου»

Ο υπουργός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Γκάντι Έισενκοτ δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Uvda» ότι η ευθύνη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι «σαφής και ξεκάθαρη».

«Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος, ενημερώνεται τόσο από τις IDF όσο και από τη Σιν Μπετ, και συμμετείχε, γνωρίζω τη συμμετοχή του στην κατασκευή του φράχτη και αλλού. Φέρει μια σαφή και ξεκάθαρη ευθύνη. Δεν χρειάζεται να αναλάβεις την ευθύνη, υπάρχει», είπε.

Ο Έισενκοτ πρόσθεσε επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο πολέμου κατάφερε να αποτρέψει μια προληπτική επίθεση στο Λίβανο, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν στρατηγικό λάθος.

«Αποτρέψαμε μια πολύ λανθασμένη απόφαση. Αν είχαμε επιτεθεί στο Λίβανο, θα είχαμε πραγματοποιήσει το στρατηγικό όραμα του Σινουάρ. Η παρουσία μας εκεί απέτρεψε το κράτος του Ισραήλ από το να κάνει ένα πολύ σοβαρό στρατηγικό λάθος», πρόσθεσε.

22:26 Εννέα δημοσιογράφοι νεκροί από το ίδιο παλαιστινιακό δίκτυο

Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε ότι εννέα δημοσιογράφοι από το Palestine Today TV έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:17 Διαδηλωτές που ζητούν την απελευθέρωση των ομήρων απέκλεισαν την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ – Οργή των οικογενειών κατά της ισραηλινής κυβέρνησης

Διαδηλωτές που ζητούσαν την απελευθέρωση των ομήρων απέκλεισαν την εθνική οδό Αγιαλόν στο Τελ Αβίβ.

Οι συγγενείς των ομήρων στη Γάζα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την ίδια στιγμή, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι σκοπεύει να εντείνει τα μέτρα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης και για την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

«Ο χρόνος τελείωσε… Οι 100 ημέρες χάριτος τελείωσαν», είπε, για παράδειγμα σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα ο Ντάνιελ Ελγκαράτ, αδελφός του ομήρου Ιτζίκ Ελγκαράτ.

Ο Ελγκαράτ πρόσθεσε ότι οι οικογένειες θα εμποδίσουν την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τα σώματά τους.

«Θα προβούμε σε πολύ ακραίες ενέργειες», είπε, καλώντας το κοινό να σταθεί στο πλευρό των οικογενειών των ομήρων.

Ο Ντάνιελ Ελγκαράτ.

22:07 Γιατί ο Νετανιάχου αψηφά ανοιχτά τον Μπάιντεν για τη λύση των δύο κρατών

Τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρει το Al Jazeera, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει την ανάγκη για μια λύση δύο κρατών, μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια παρουσιών τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει την αμερικανική προσέγγιση, υποσχόμενος ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Γιατί λοιπόν ο Ισραηλινός ηγέτης αψηφά τόσο ανοιχτά τους Αμερικανούς συμμάχους του, αναρωτιέται το Al Jazeera.

Ο Άνταμ Σαπίρο, διευθυντής του τμήματος που ασχολείται με τα θέματα Ισραήλ – Παλαιστίνης στο Democracy for the Arab World Now (DAWN), περιγράφει δύο βασικούς παράγοντες:

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον Νετανιάχου να παίρνει στα σοβαρά τους Αμερικανούς όταν λένε λύση δύο κρατών. Έτσι, δεν θα είχε άδικο να υποθέσει ότι πρόκειται απλώς για ρητορική και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να κάνουν κάτι γι’ αυτό.

Το πολιτικό και νομικό μέλλον του ίδιου του Νετανιάχου εξακολουθεί να εξαρτάται από την παραμονή του στην εξουσία και αυτή τη στιγμή βλέπει ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να το πετύχει αυτό είναι να συνεχίσει να διεξάγει τον πόλεμο στο επίπεδο που το κάνει».

21:58 «Ελεύθερη Παλαιστίνη»: Το σύνθημα που ακουγόταν σε όλο το γήπεδο πριν από τον αγώνα ΗΑΕ – Παλαιστίνης για το Κύπελλο Ασίας

Στο Κατάρ φιλοξενείται το Κύπελλο Ασίας, με το σύνθημα «Ελεύθερη Παλαιστίνη» να δονεί το γήπεδο πριν από τον αγώνα ΗΑΕ – Παλαιστίνης που έληξε με ισοπαλία 1-1.

Στιγμιότυπο πριν από τη σέντρα του αγώνα ΗΑΕ – Παλαιστίνη για το Κύπελλο Ασίας.

21:48 Το Μεξικό και η Χιλή ζητούν από το ΔΠΔ να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα στον πόλεμο στη Γάζα

Το Μεξικό και η Χιλή παρέπεμψαν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εκφράζοντας «αυξανόμενη ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας και ζητώντας από το δικαστήριο να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού επικαλέστηκε ανησυχία για τη βία «ιδιαίτερα εναντίον πολιτικών στόχων».

21:39 Επίθεση από τη Συρία φαίνεται να έγινε στα νότια Υψίπεδα του Γκολάν – Δεν υπάρχουν τραυματισμοί

Σειρήνες ακούστηκαν στην κοινότητα Γιονατάν στα νότια Υψίπεδα του Γκολάν μετά από επίθεση που φαίνεται να έγινε από τη Συρία.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές σύμφωνα με τους Times of Israel.

Πηγή φωτογραφίας: Ayal Margolin / Flash90

21:30 Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει στη στρατιωτική βάση Κίρια των IDF στο Τελ Αβίβ.

Στις πρόσφατες συνεδριάσεις υπήρξαν διαξιφισμοί μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων συμμετεχόντων, με τον Γκάντι Έισενκοτ να φέρεται να απορρίπτει την επιμονή του πρωθυπουργού ότι περαιτέρω στρατιωτική πίεση θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων.

Πηγή φωτογραφίας: Kobi Gideon / GPO

21:25 Σειρήνες ακούγονται στα νότια των Υψιπέδων του Γκολάν και σε κοινότητες κοντά στη Γάζα

Σύμφωνα με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις των IDF, σειρήνες ακούγονται στα νότια των Υψωμάτων του Γκολάν και σε κοινότητες κοντά στη Γάζα

21:21 Αντιπολεμική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ζητά κατάπαυση του πυρός – «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί»

Το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 30 ισραηλινές οργανώσεις, με επικεφαλής τις Standing Together και Women Wage Peace, διοργάνωσαν στο Τελ Αβίβ διαμαρτυρία κατά του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Η διαμαρτυρία είχε αρχικά προγραμματιστεί για την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η αστυνομία δεν έδωσε στους διοργανωτές την έγκριση να την πραγματοποιήσουν.

Ο Ναντάβ Σοφέτ, ακτιβιστής της οργάνωσης Standing Together, δήλωσε ότι η πίεση του κοινού ήταν υπεύθυνη για την έγκριση της εκδήλωσης.

«Δημοσιοποιήσαμε ότι η αστυνομία δεν ενέκρινε τη διαμαρτυρία μας και καταφέραμε να φέρουμε ακόμη περισσότερα κινήματα να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαμαρτυρία σε αυτό το διάστημα», περιέγραψε.

Η πρόσκληση της εκδήλωσης αναφέρει: «Μπροστά μας, ως άνθρωποι που ζουν στο Ισραήλ, έχουμε δύο εναλλακτικές: είτε την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη, το μόνο πράγμα που θα φέρει την ειρήνη, είτε τον αέναο πόλεμο που εγγυάται ένα πράγμα – πολλά ακόμη χρόνια πολέμου, πόνου και δολοφονιών».

Περίπου 2.000 διαδηλωτές διαδηλώνουν στην πόλη, κρατώντας πλακάτ που γράφουν «κατάπαυση του πυρός τώρα», «μόνο η ειρήνη θα φέρει ασφάλεια» και «ειρήνη από το ποτάμι ως τη θάλασσα».

Τα συνθήματα περιλαμβάνουν «δεν θα υπάρξει ασφάλεια εδώ μέχρι να υπάρξει ειρήνη», «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί», «Όχι στον Μπεν-Γκβιρ, όχι στη Χαμάς, έχουμε βαρεθεί τους εξτρεμιστές», ένα αραβικό σύνθημα «τέλος στην κατοχή» και τα καλέσματα «ΤΩΡΑ!» που είναι πανταχού παρόντα στα συλλαλητήρια για την επιστροφή των ομήρων.

«Πρέπει να διαλέξουμε την ελπίδα και τη ζωή από το ποτάμι μέχρι τη θάλασσα», γράφει το αυτοσχέδιο πλακάτ διαδηλώτριας στο Ισραήλ.

21:12 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταπολεμική Γάζα

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σημειώνει ότι δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης των μακροπρόθεσμων προκλήσεων ασφάλειας του Ισραήλ και της ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

21:03 Η Ουάσινγκτον «δεν επιθυμεί κλιμάκωση» της έντασης στη νότια και κεντρική Ασία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν επιθυμούν κλιμάκωση» στη νότια και την κεντρική Ασία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν το Ιράν και το Πακιστάν, το ένα στην επικράτεια του άλλου, τις τελευταίες ημέρες.

Η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος, καθώς συνοδεύει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψή του στη Βόρεια Καρολίνα.

«Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση στη νότια και την κεντρική Ασία. Και είμαστε σε επαφή με τους Πακιστανούς ομολόγους μας», πρόσθεσε.

Το Πακιστάν «επλήγη πρώτο από το Ιράν, κάτι που ήταν μια νέα επικίνδυνη επίθεση, ένα νέο παράδειγμα του αποσταθεροποιητικού ρόλου του Ιράν στην περιοχή», συνέχισε ο Κίρμπι, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θέλουν να δουν ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα».

20:53 Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ στους Χούθι

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα σε δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους των Χούθι που είχαν στόχο την Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν.

20:50 Νέα χτυπήματα του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε εκ νέου θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο μετά από εκτοξεύσεις βλημάτων στο βόρειο Ισραήλ.

Δείτε σχετικό βίντεο:

20:45 Οι ισραηλινές δυνάμεις παραδέχθηκαν ότι αφαίρεσαν σορούς από κοιμητήρια στη Γάζα – Γιατί το έκαναν

Όπως αναφέρει η Haaretz, οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι στρατιώτες τους πήραν πτώματα από νεκροταφεία στη Λωρίδα της Γάζας, σε περιπτώσεις όπου υπάρχει πραγματική υποψία ότι πρόκειται για πτώματα Ισραηλινών ομήρων.

Σύμφωνα με τον στρατό, στις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι τα πτώματα δεν είναι αυτά των ομήρων, επιστρέφονται στη Γάζα. Χθες, Παλαιστίνιοι στη Χαν Γιουνίς ανέφεραν ότι οι IDF μπήκαν σε τοπικό νεκροταφείο και πήραν πτώματα από εκεί.

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον εντοπισμό ομήρων, οι IDF επιχειρούν στοχευμένα σε μέρη για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες υπηρεσιών για την παρουσία ομήρων, συμπεριλαμβανομένων των νεκροταφείων», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση.

Οι IDF «εντοπίζουν πτώματα για τα οποία υπάρχει πραγματική υποψία ότι είναι όμηροι και τα παίρνουν για εξέταση και ταυτοποίηση».

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι «η εξέταση πραγματοποιείται με σωστή διαδικασία, διατηρώντας την αξιοπρέπεια των νεκρών και με σεβασμό».

20:35 Η Χεζμπολάχ καταγγέλλει την κατάταξη των Χούθι στις «τρομοκρατικές οργανώσεις»

Η λιβανέζικη Χεζμπολάχ κατήγγειλε την κίνηση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ο χορηγός της σιωνιστικής τρομοκρατίας και της εγκληματικής επίθεσης κατά της Γάζας».

«Αυτή η απόφαση δεν θα αποθαρρύνει την αποφασιστικότητα του μεγάλου λαού της Υεμένης και τον αποτελεσματικό και σημαίνοντα ρόλο του για την άρση της πολιορκίας της Γάζας – θα ενθαρρύνει την επιμονή του να συνεχίσει αυτή την έντιμη συμπεριφορά για να τερματιστεί η σιωνιστική γενοκτονία εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», ανέφερε η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της.

20:30 Ηγέτης των Χούθι: «Οι αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις δεν μας τρομάζουν – Θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ»

Ο ηγέτης των Χούθι, Άμπντελ – Μαλίκ αλ-Χούθι τόνισε ότι η αντάρτικη οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις σε πλοία που σχετίζονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν παρά τις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις.

«Οι ΗΠΑ δεν πήραν τα μαθήματα από τον πόλεμό τους εναντίον μας που διήρκεσε 9 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

20:23 Σε νέες επιθέσεις στη Ράφα προχώρησε το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις στη Ράφα το απόγευμα της Πέμπτης, με τον βομβαρδισμό πολλών κατοικιών, σύμφωνα με το Al Jazeera.

«Περισσότερες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη Ράφα την τελευταία ώρα», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Τάρικ Αμπού Αζούμ από τη Ράφα.

«Υπάρχει μια σταθερή αύξηση των επιδρομών, των στρατιωτικών χτυπημάτων, στην περιοχή της Ράφα, μαζί με τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Χαν Γιουνίς», πρόσθεσε.

20:14 Μπάιντεν: «Οι επιθέσεις εναντίον των Χούθι θα συνεχιστούν»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη θα συνεχιστούν όσο οι σιίτες αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σε ερώτηση που δέχθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο σχετικά με τα πλήγματα στην Υεμένη, ο Μπάιντεν απάντησε: «Έχουν σταματήσει τους Χούθι; Όχι. Πρόκειται να συνεχίσουν; Ναι».

20:09 Δανεικός στη Μακάμπι Τελ Αβίβ από την Μπασάκσεχιρ ο Εντέν Καρτζέβ μετά το μήνυμα για τους ομήρους στη Γάζα

Η τουρκική Μπασάκσεχιρ έστειλε δανεικό τον ποδοσφαιριστή Εντέν Καρτζέβ στη Μακάμπι Τελ Αβίβ μετά το μήνυμα για τους ομήρους στη Γάζα.

«Στον ποδοσφαιριστή επιβλήθηκε πρόστιμο σύμφωνα με τις πειθαρχικές αρχές του συλλόγου και κρίθηκε σκόπιμο ο ποδοσφαιριστής να συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό», ανέφερε η Μπασάκσεχιρ σε ανακοίνωσή της.

Ο Ισραηλινός ποδοσφαιριστής Σαγκίβ Γεχεζκέλ συνελήφθη επίσης για μικρό χρονικό διάστημα και κατηγορήθηκε για υποκίνηση μίσους στην Τουρκία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αφού έστειλε και αυτός μήνυμα για τους ομήρους στον αγώνα Αντάλιασπορ – Τράμπζονσπορ.

19:59 «Υπάρχουν δεσμεύσεις από τον μεσάζοντα, θα ξέρουμε σύντομα αν τα φάρμακα έφτασαν στους απαχθέντες», είπε ο Νετανιάχου

«Έχουμε μια δέσμευση από τον μεσάζοντα, θα μάθουμε αν (σ.σ. τα φάρμακα) έφτασαν ή όχι αργά ή γρήγορα. Περιμένω από τον μεσάζοντα να συμμορφωθεί με αυτό το θέμα. Θα ξέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα αν όντως έφτασαν στον προορισμό τους», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ήταν δύσκολο για το ίδιο να επιβεβαιώσει ότι τα φάρμακα είχαν πράγματι φτάσει στους απαχθέντες, αλλά ανέφερε ότι είναι πιθανό να είχε συμβεί όντως κάτι τέτοιο.

19:53 Διαψεύδει ο Νετανιάχου: «Δεν υπήρξε προσφορά στον Λίμπερμαν να μπει στον συνασπισμό»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε ότι έγινε πρόταση στον Άβιγκντορ Λίμπερμαν να συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Δεν υπήρξε καμία προσφορά», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο ένα πρόσωπο στο Λικούντ είναι εξουσιοδοτημένο να κάνει μια τέτοια προσφορά και δεν το έκανε».

19:46 Νετανιάχου: «Εκλογές; Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίτευξη της νίκης, υπάρχει χρόνος για πολιτική αργότερα»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, λέγοντας: «Όταν βρισκόμαστε στη μέση του πολέμου, όταν οι ήρωές μας πέφτουν και πληγώνουν τις ψυχές τους, θέλετε να σταματήσετε τα πάντα στη μέση του πολέμου, να ξεκινήσετε εκστρατείες προπαγάνδας, ο ένας (σ.σ. να επιτίθεται) στον λαιμό του άλλου, για να διχάσετε τον λαό αντί να τον ενώσετε; Νομίζω ότι η εστίαση πρέπει να είναι στο τώρα που η νίκη έχει επιτευχθεί, υπάρχει χρόνος για πολιτική αργότερα».

Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ο σημερινός συνασπισμός πρέπει να διατηρηθεί. Νομίζω ότι το να πάμε σε εκλογές είναι ανεύθυνο, θα βλάψει σοβαρά την πολεμική προσπάθεια».

19:42 Νετανιάχου: «Ποιος είπε ότι δεν επιτιθόμαστε στο Ιράν; Το κάνουμε» – «Είναι το κεφάλι του χταποδιού»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στην Κίρια του Τελ Αβίβ γιατί το Ισραήλ δεν επιτίθεται άμεσα στο Ιράν και απάντησε: «Ποιος είπε ότι δεν επιτιθόμαστε στο Ιράν; Επιτιθόμαστε. Το Ιράν είναι το κεφάλι του χταποδιού. Ό,τι βλέπετε από τους Χούθι μέχρι τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτό».

19:32 Ο Νετανιάχου για τη συμφωνία για τα φάρμακα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχολίασε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ενέκρινε τη μεταφορά του φορτίου φαρμάκων για τους απαχθέντες στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς αυτό να περάσει έλεγχο.

«Συμφώνησα να αυξηθεί το απόθεμα των φαρμάκων υπό τον όρο ότι θα αυξηθεί το απόθεμα για τους απαχθέντες μας. Το γεγονός ότι είπα ότι δεν θα γινόταν επιθεώρηση είναι ψέμα. Διέταξα επίσης να επιθεωρείται κάθε φορτηγό και έτσι έγινε. Ο Ερυθρός Σταυρός δεν συμμετείχε στη μεταφορά των φαρμάκων, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ερυθρού Σταυρού δεν συνεργάστηκε μαζί μας, οπότε την παρακάμψαμε. Η φαρσοκωμωδία είναι στην αναφορά και όχι στην εκτέλεση», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

19:28 Οπλισμένο drone καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Ερμπίλ

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν σήμερα ένα οπλισμένο drone πάνω από το αεροδρόμιο της Ερμπίλ στο ιρακινό Κουρδιστάν, σύμφωνα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στην αυτόνομη περιφέρεια του βόρειου Ιράκ.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, στο πλαίσιο του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής λόγω αυξανόμενων επιθέσεων που δέχονται μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τη Δευτέρα οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν εξαπέλυσαν επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στην Ερμπίλ, εν είδει αντιποίνων για τη βομβιστική επίθεση της 3ης Ιανουαρίου στην πόλη Κερμάν, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 100 άνθρωποι κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

19:20 Οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κατέστρεψαν εργοστάσιο παραγωγής όπλων της Χαμάς στην κεντρική Γάζα

Η 36η Μεραρχία των IDF, σε συνεργασία με στρατιώτες των μονάδων Γιαχαλόμ και Σαλντάγκ, «αποκάλυψε και κατέστρεψε την καρδιά της βιομηχανίας κατασκευής όπλων της Χαμάς κοντά στην οδό Σαλάχ αλ-Ντιν στη Λωρίδα της Γάζας. Η περιοχή αποτελείται από εργοστάσια όπλων και τόρνους, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πυρομαχικών και όπλων για τους μαχητές της Χαμάς».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:16 Νετανιάχου: «Όποιος μιλάει για τη μέρα μετά από μένα, μιλάει για τη μέρα μετά από την πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών»

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ ότι «όσοι μιλούν για την ημέρα μετά τον Νετανιάχου, μιλούν για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με την Παλαιστινιακή Αρχή. (…) Η ημέρα μετά τον Νετανιάχου, (σ.σ. θα είναι) η ημέρα μετά την πλειοψηφία των Ισραηλινών πολιτών».

19:13 Η θέση του Νετανιάχου για τους ομήρους

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε και στο θέμα των ομήρων στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Τελ Αβίβ.

Η στρατιωτική πίεση βοηθά στην υπόθεση της επιστροφής των ομήρων, υποστήριξε ο Νετανιάχου.

«Η παύση του πολέμου θα στείλει μήνυμα αδυναμίας και τότε η επόμενη σφαγή θα είναι θέμα χρόνου. Υπόσχομαι – δεν θα τερματίσουμε τον πόλεμο πριν από την επιστροφή όλων των απαχθέντων μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

19:09 «Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι την ολοκληρωτική νίκη εναντίον της Χαμάς», λέει ο Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ ότι «σε αντίθεση με ό,τι λένε, ο πόλεμος συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα και θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Για τον σκοπό αυτό, έχουμε μεταφέρει έναν τεράστιο πολεμικό προϋπολογισμό που θα βοηθήσει το στρατό να επιτύχει τους στόχους του πολέμου και να επιτύχει τη νίκη. Η νίκη θα χρειαστεί πολλούς μήνες ακόμη, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να την πετύχουμε. Όχι απλώς να χτυπήσουμε τη Χαμάς, όχι έναν ακόμη γύρο – την πλήρη νίκη».

19:07 Κατάρ: «Είναι πολύ πιθανό τα φάρμακα να έφτασαν στους ομήρους, αλλά δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Δρ. Ματζίντ αλ-Ανσάρι δήλωσε στο CNN ότι είναι πολύ πιθανό τα σωτήρια φάρμακα να έφτασαν στους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει δυσκολία να επιβεβαιωθεί αυτό λόγω των κατεστραμμένων γραμμών επικοινωνίας στη Λωρίδα.

Ο αλ-Ανσάρι δήλωσε ότι 11 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού παραδόθηκαν στη Γάζα μέσω της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υγειονομικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας – που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς – είναι υπεύθυνες για τη διανομή της ιατρικής βοήθειας.

«Η κατάσταση της ασφάλειας δεν είναι σίγουρα εύκολη. Είναι δύσκολο να συμμετάσχει η Ερυθρά Ημισέληνος ή άλλος οργανισμός (σ.σ. στη διανομή της βοήθειας) αυτή τη στιγμή», είπε.

18:57 Απελευθερώθηκε κι επιστρέφει στην Ελλάδα ο 20χρονος ναυτικός που είχε απαχθεί

Ο 20χρονος δόκιμος πλοίαρχος, ο οποίος επέβαινε στο δεξαμενόπλοιο Άγιος Νικόλαος, απελευθερώθηκε στο Ιράν και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:51 Ο Μπεν-Γκβιρ υποστηρίζει ότι οι δηλώσεις του προς Ισραηλινούς στρατιώτες δεν μεταφέρθηκαν με ακρίβεια

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ δήλωσε ότι το απόσπασμα που κυκλοφόρησε σε δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο είπε στους στρατιώτες ότι «αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή σας και βλέπετε έναν τρομοκράτη, πυροβολήστε τον ακόμη και αν δεν σας θέτει σε κίνδυνο», δεν είναι ακριβές.

Το γραφείο του Μπεν-Γκβιρ διόρθωσε το απόσπασμα, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός είπε στους στρατιώτες ότι όταν μπαίνουν σε δράση, οι ένοπλοι τρομοκράτες πρέπει να εξουδετερώνονται πριν καν πυροβολήσουν και όχι να περιμένουν να ανοίξουν πυρ».

18:42 Παραδοχή Γκάλαντ: «Δεν υπάρχει ολοκληρωτική λύση για τους θύλακες αντίστασης της Χαμάς στη Γάζα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει ολοκληρωτική λύση για τους θύλακες της αντίστασης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και την ολοκλήρωσή της και σε άλλα σημεία, τα κύρια οργανωτικά δίκτυα διαλύθηκαν».

Ταυτόχρονα, ο Γκάλαντ είπε ότι «λόγω του γεγονότος ότι υπάρχουν θύλακες αντίστασης, εξακολουθούν να διεξάγονται μάχες».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στα βόρεια, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ σημείωσε ότι «ίσως χρειαστεί να επιβάλουμε την επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους με στρατιωτικά μέσα.

Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

18:33 Μία εβδομάδα χωρίς τηλεπικοινωνίες συμπληρώνει η Λωρίδα της Γάζας

Το CNN παρουσιάζει σε γράφημα την τραγική κατάσταση και όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου και μετά.

Δείτε πώς έχει η κατάσταση σχετικά με το ίντερνετ στη Λωρίδα, ενώ εδώ και επτά ημέρες οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει για ένατη φορά από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Πηγές: CNN / NetΒlocks

18:24 Σφοδρές μάχες στην πόλη της Γάζας ανάμεσα σε μαχητές της Χαμάς και τις IDF

Η Χαμάς μετέδωσε βίντεο, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι από τις γειτονιές Αλ-Τουφάχ και Αλ-Νταράτζ στην πόλη της Γάζας, με τις μάχες ανάμεσα στους μαχητές και τις IDF να συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ανακοινώσει ότι έχει «σχεδόν» τον επιχειρησιακό έλεγχο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας εδώ και πολλές ημέρες.

Δείτε το βίντεο:

18:14 Χαμάς: «Το Ισραήλ έχει καταστρέψει 390 εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γάζα»

Η Χαμάς καταδίκασε τη «συστηματική στοχοποίηση» σχολείων και πανεπιστημίων στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας την ισραηλινή συμπεριφορά έγκλημα πολέμου που αποσκοπεί στην καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στην παλαιστινιακή επικράτεια.

Πρόσφατα πλάνα των ισραηλινών δυνάμεων να ανατινάζουν το Πανεπιστήμιο Αλ-Ισράα στη νότια Γάζα σε κάτι που έμοιαζε με ελεγχόμενη κατεδάφιση είχαν προκαλέσει διεθνή οργή.

Η Χαμάς δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελούν μέρος της «γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» της Γάζας και της προσπάθειας του Ισραήλ να «καταστρέψει όλα τα στοιχεία της ζωής» στον θύλακα.

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη και τις διεθνείς ομάδες δικαιωμάτων να καταγράψουν αυτά τα εγκλήματα και όλα τα εγκλήματα της τρομοκρατικής σιωνιστικής κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας και να αναλάβουν την ευθύνη τους να καταδικάσουν και να διώξουν αυτή την εγκληματική οντότητα», τόνισε η Χαμάς.

18:05 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: «Η ιατρική βοήθεια καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών στη Γάζα»

Ο Ασράφ αλ-Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου όπου δήλωσε ότι η ιατρική βοήθεια που έλαβε σήμερα καλύπτει μόλις το 30% των αναγκών της περιοχής.

Τι άλλο δήλωσε ο αλ-Κούντρα:

  • Το υπουργείο Υγείας προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπτώσεις της εξάντλησης του νιτρώδους αερίου στα χειρουργεία, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων τραυματιών
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο προειδοποιεί για τις σοβαρές επιπλοκές στην υγεία 350.000 χρόνιων ασθενών ως αποτέλεσμα της έλλειψης φαρμάκων και της μη εισόδου τους στη Λωρίδα της Γάζας
  • Δέκα χιλιάδες καρκινοπαθείς εξακολουθούν να κινδυνεύουν για τους ίδιους λόγους ως αποτέλεσμα της έλλειψης φαρμάκων και της έλλειψης υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές εκτοπισμού, αφού το Τουρκο – Παλαιστινιακό νοσοκομείο φιλίας έπαψε να λειτουργεί
  • Υπάρχει έλλειψη χώρου στο μαιευτήριο Ταλ αλ-Σουλτάν, στο νοσοκομείο Αμπού Γιουσέφ Αλ Νατζάρ και στα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στη Ράφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό ασθενών και τραυματιών
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο καλεί την Αίγυπτο, τις άλλες αραβικές χώρες και τις χώρες του ελεύθερου κόσμου να βρουν νέους μηχανισμούς για να εξασφαλίσουν την εξωτερική ιατρική περίθαλψη των περισσότερων από 6.500 τραυματιών που αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα και να τους υποδεχθούν στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας τους

17:55 Η Δανία θα συμμετέχει στον συνασπισμό υπό των ΗΠΑ ενάντια στους Χούθι

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να συμμετάσχει στον αμερικανοβρετανικό συνασπισμό κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης που λένε ότι επιτίθενται στον εμπορικό στόλο στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο βομβάρδισαν πρόσφατα θέσεις των Χούθι στην Υεμένη στην προσπάθεια να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές που οδήγησαν πολλές ναυτιλιακές εταιρίες να αναστείλουν τη διέλευση του στόλου τους από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Απαντήσαμε στην επιθυμία η Δανία να αποτελέσει τμήμα αυτού του συνασπισμού», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρολς Λουντ Πούλσεν στους δημοσιογράφους.

Η Κοπεγχάγη, που είχε ήδη ανακοινώσει την αποστολή μιας φρεγάτας, θα συμβάλει στον συνασπισμό με έναν αξιωματικό του γενικού επιτελείου που θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

«Δεν πρόκειται για μια ψευδοστρατιωτική εργασία. Είναι μια σοβαρή κατάσταση στην οποία η Δανία δηλώνει πως θα αναλάβει επίσης την πολιτική ευθύνη να θέσει τέρμα σε αυτό που συμβαίνει», επέμεινε ο υπουργός.

Λίκνο του ναυτιλιακού κολοσσού Maersk, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας θαλάσσιων μεταφορών στον κόσμο που σταμάτησε προσωρινά με διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η Δανία είναι ιδιαίτερα δραστήρια από την άποψη της ναυτιλιακής ασφάλειας, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γαλλία αποφάσισε από την πλευρά της να μην συμμετάσχει στα πλήγματα του συνασπισμού, στον οποίο συμμετέχουν εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς και η Ολλανδία «προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» στην περιοχή, δήλωσε προχθές, Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

17:46 Μπεν-Γκβιρ σε στρατιώτες: «Αν δείτε έναν τρομοκράτη, πυροβολήστε τον, ακόμη και αν δεν σας θέτει σε κίνδυνο»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, μιλώντας την Πέμπτη σε στρατιώτες της μυστικής μονάδας της Συνοριακής Αστυνομίας, είπε ότι «αν βρίσκεστε σε μια απειλητική για τη ζωή σας κατάσταση και δείτε έναν τρομοκράτη, πυροβολήστε τον ακόμα και αν δεν σας θέτει σε κίνδυνο».

Διαβεβαίωσε επίσης τους στρατιώτες: «Έχετε την πλήρη υποστήριξή μου».

17:36 Αποφεύγουν την Ερυθρά, αυξάνουν ταχύτητα – Το Plan B για να μην «σπάσει» η εφοδιαστική αλυσίδα

Με τα χτυπήματα να διαδέχονται το ένα το άλλο εντείνεται η έκρυθμη κατάσταση στη Ερυθρά Θάλασσα.

Την ίδια στιγμή, οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποφασίζουν να αυξήσουν ταχύτητα στα πλοία τους προκειμένου να επισπεύσουν κατά μια εβδομάδα τον περίπλου της Αφρικής με κατεύθυνση τα λιμάνια της Δυτικής και Βορείου Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:27 Η επέκταση του πολέμου στη Δυτική Όχθη δείχνει ότι το τέλος της σύγκρουσης «δεν είναι καθόλου κοντά»

Η Μέλανι Κάμετ, καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, δηλώνει στο Al Jazeera ότι το γεγονός ότι ο πόλεμος στη Γάζα «εξαπλώνεται με αυξημένο ρυθμό» στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη υποδηλώνει ότι το τέλος της σύγκρουσης «δεν είναι καθόλου κοντά»

«Υπάρχει μια πραγματικά βαθιά σύγκρουση που είναι ακόμη πιο παρατεταμένη από ό,τι πριν και δεν βλέπω πολλές ελπίδες για μια κατάληξη σε αυτό οποτεδήποτε σύντομα», είπε η καθηγήτρια, προσθέτοντας ότι όταν ο πόλεμος τελικά τελειώσει με διπλωματικές προσπάθειες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα είναι δύσκολες.

«Οι Ισραηλινοί Εβραίοι και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να ζήσουν δίπλα-δίπλα, αλλά, ειλικρινά, δεν βλέπω τη λύση των δύο κρατών ως βιώσιμη στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε η Μέλανι Κάμετ.

17:17 Ο Νετανιάχου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τη βάση Κίρια

Σύμφωνα με το ynet, o Μπανιαμίν Νετανιάχου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου από τη βάση Κίρια στο Τελ Αβίβ σήμερα το απόγευμα στις 19:00 η ώρα.

17:09 Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι δεν παίρνει μέρος στην παράδοση φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν συμμετέχει σε καμία περίπτωση στην παράδοση φαρμάκων στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για την οποία μεσολάβησαν Κατάρ και Γαλλία.

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενο ισχυρισμό της Χαμάς ότι η ΔΕΕΣ θα συμμετείχε. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ είχε δηλώσει ότι η ΔΕΕΣ θα παρέδιδε τα φάρμακα στα νοσοκομεία και στους ομήρους.

Στην ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ γράφει: «Η ΔΕΕΣ έχει συνεργαστεί με τα μέρη για να συμφωνήσουν σε έναν μηχανισμό για την παράδοση φαρμάκων στους ομήρους. Η ΔΕΕΣ ξεκίνησε τη συζήτηση στο πλαίσιο του ρόλου της ως ουδέτερου διαμεσολαβητή.

Τα μέρη διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας των φαρμάκων που θα παραδίδονταν και από ποιον, με το Κατάρ να μεσολαβεί για τη συμφωνία.

Ο μηχανισμός που συμφωνήθηκε δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή της ΔΕΕΣ στην εφαρμογή του, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των φαρμάκων.

Η ΔΕΕΣ χαιρετίζει τη συμφωνία για την παράδοση φαρμάκων στους ομήρους και σε ιατρικές εγκαταστάσεις για τους κατοίκους της Γάζας ως ένα θετικό ανθρωπιστικό βήμα».

Η συμφωνία προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση στο Ισραήλ χθες, όταν προέκυψε ότι το φορτίο των φαρμάκων δεν επρόκειτο να επιθεωρηθεί από το Ισραήλ κατά την είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίθεση με την τρέχουσα ισραηλινή πολιτική ότι όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα πρέπει να επιθεωρείται από τις ισραηλινές δυνάμεις πριν παραδοθεί.

16:59 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ υποστηρίζουν ότι ανατίναξαν ένα φορτηγό μεταφοράς στρατευμάτων ανατολικά της Τζαμπάλια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, οι μαχητές της οργάνωσης ανατίναξαν ισραηλινό φορτηγό μεταφοράς στρατευμάτων με ένα πύραυλο Al-Yassin 105, όπως αναφέρουν στο Telegram.

Η επίθεση έγινε κοντά στο Ανατολικό Κοιμητήριο, ανατολικά της Τζαμπάλια, βόρεια της Φατάα στη Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες ανακοίνωσαν και άλλες επιθέσεις στην Αλ Τουφάχ, στη Χαν Γιουνίς κ.α.

16:50 Το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ θα συνεδριάσει σήμερα

Σύμφωνα με τη Haaretz, το υπουργικό συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ θα συνεδριάσει σήμερα Πέμπτη το απόγευμα.

16:46 Το Πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ καταδικάζει τον βομβαρδισμό του Πανεπιστημίου Ισράα στη Γάζα

Το Πανεπιστήμιο Μπιρζεΐτ, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καταδίκασε την ανατίναξη του Πανεπιστημίου Ισράα στη Γάζα.

Το Ισράα είναι το τελευταίο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που καταστρέφεται ολοσχερώς από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Πανεπιστήμιο Μπιρζέιτ κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι έκλεψε περισσότερα από 3.000 σπάνια αντικείμενα από το εθνικό μουσείο στην πανεπιστημιούπολη του Ισράα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:38 Η Ερυθρά Ημισέληνος έχει παραλάβει περίπου 6.000 φορτηγά με βοήθεια από την αρχή του πολέμου

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχει παραλάβει 5.939 φορτηγά με βοήθεια διαμέσου του περάσματος στη Ράφα.

Το ίδιο διάστημα η οργάνωση έχει παραλάβει 88 ασθενοφόρα.

Η παραπάνω βοήθεια δεν θεωρείται ούτε κατά διάνοια αρκετή, σύμφωνα με αναφορές τοπικών και διεθνών οργανώσεων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:28 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 24.620 οι νεκροί – 172 θύματα μόνο τις τελευταίες 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, που διοικείται από τη Χαμάς, ανέφερε ότι υπήρξαν 172 νεκροί και 326 τραυματίες τις τελευταίες 24 ώρες και 24.620 νεκροί, 61.830 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο, με την αιματοχυσία να συνεχίζεται αδιάκοπα στη Λωρίδα.

16:19 Ξεκινάει ξανά τις πτήσεις της προς το Ισραήλ η Ryanair

Η Ryanair ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επαναλάβει τις πτήσεις προς και από το Ισραήλ την 1η Φεβρουαρίου, επικαλούμενη τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) και την επανέναρξη των πτήσεων από άλλους ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στις 9 Οκτωβρίου ακύρωσε όλες τις πτήσεις προς και από το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa, η Swiss, η Austrian και η Aegean έχουν ήδη επαναλάβει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Τελ Αβίβ. Η Air France ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις πτήσεις από το Παρίσι στις 24 Ιανουαρίου.

16:09 Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός υπό δύο προϋποθέσεις

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά καταδικάζει τη «δυσανάλογη στρατιωτική απάντηση» του Ισραήλ στη Γάζα και ζητά τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός», υπό δύο προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με 312 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 72 αποχές, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων όλοι οι όμηροι και να εξαρθρωθεί η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των προσπαθειών για μια πολιτική λύση, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι όμηροι θα απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων και η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς θα εξαρθρωθεί.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς κατά του Ισραήλ, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τη «δυσανάλογη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ», η οποία έχει πρωτοφανή αριθμό νεκρών αμάχων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου», το οποίο σημαίνει ότι «όλα τα μέρη σε μια σύγκρουση πρέπει να κάνουν διάκριση, ανά πάσα στιγμή, μεταξύ των μαχητών και των αμάχων», ότι «οι επιθέσεις πρέπει να κατευθυνονται μόνο σε στρατιωτικούς στόχους» και ότι οι άμαχοι και πολιτικά αντικείμενα δεν πρέπει να στοχοποιούνται.

Επείγουσα ανάγκη, η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τη δεινή και ταχέως επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για την πλήρη, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και απαιτούν την άμεση αποκατάσταση των υποδομών ζωτικής σημασίας.

Επαναφορά της λύσης των δύο κρατών

Το ψήφισμα ζητά μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την επαναφορά της λύσης των δύο κρατών και τονίζει την απόλυτη αναγκαιότητα άμεσης επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Χαιρετίζει την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου για την Ημέρα Ειρήνης για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε λίγο πριν από τις επιθέσεις στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν επίσης πλήρως την Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία του 2002, η οποία προσφέρει πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και όλων των αραβικών κρατών σε αντάλλαγμα για την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από όλα τα παλαιστινιακά και αραβικά εδάφη που κατέχονται από το 1967 και ζητούν την πλήρη συμπερίληψη των της Παλαιστινιακής Αρχής ως προς αυτό.

Τέλος στην κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών

Οι ευρωβουλευτές ζητούν τον τερματισμό της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών και τονίζουν ότι οι ισραηλινοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Καταδικάζουν σθεναρά την αύξηση της βίας εξτρεμιστών εποίκων που διαπράττεται κατά των Παλαιστινίων και ζητούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων της ΕΕ σε εξτρεμιστές εποίκους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

Τέλος, το ψήφισμα υπογραμμίζει την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ για το έργο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης και καλεί τους υπεύθυνους για τρομοκρατικές ενέργειες και για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να λογοδοτήσουν. «Η σύλληψη ομήρων και οι εσκεμμένες επιθέσεις κατά αμάχων αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου», προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.

15:20 Ο πληθυσμός της Ράφα σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου

Ο προπολεμικός πληθυσμός της Ράφα, ο οποίος ανερχόταν σε 300.000 κατοίκους, αυξήθηκε σε περίπου 1,2 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του πολέμου, αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, καθώς οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι αναζητούν καταφύγιο σε υπερπλήρεις καταυλισμούς και σκηνές.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εργάζεται για την παροχή βοήθειας, ακόμη και όταν το ίδιο το προσωπικό της αγωνίζεται να παραμείνει ασφαλές από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα πλήγματα έχουν προκαλέσει ζημιές σε 150 κτίρια της UNRWA και έχουν σκοτώσει 150 μέλη του προσωπικού της, λέει η υπηρεσία.

15:10 Νεκρός ο διευθυντής ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού Al-Quds

Ο Wael Fanouneh, διευθυντής ειδήσεων του καναλιού al-Quds TV, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ισραηλινού βομβαρδισμού στην πόλη της Γάζας.

Ο Fanouneh είναι ο ένατος υπάλληλος του καναλιού που σκοτώνεται σε ισραηλινές επιθέσεις. Οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι είναι οι εξής: Α: Ahmed Khair El Din, Jabr Abu Hadros, Hassan Farajallah, Mohammad Nabil al-Zaq, Mohammad al-Thalathini, Hamada al-Yaziji, Mohammad Abu Huwaidi και Mahmoud Mushtaha.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες – ένα πρωτοφανές ποσοστό στη σύγχρονη ιστορία του πολέμου.

14:50 «Ύποπτο αντικείμενο» πάνω από τον εναέριο χώρο του Ισραήλ

Το Ισραήλ εντόπισε την Πέμπτη έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» να πλησιάζει το έδαφός του πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και εκτόξευσε ένα αναχαιτιστικό προς το αντικείμενο, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

«Πριν από λίγο, μετά τις σειρήνες που ήχησαν στην πόλη Εϊλάτ, στο νότιο Ισραήλ, ένα αναχαιτιστικό εκτοξεύθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας προς έναν ύποπτο εναέριο στόχο που πλησίαζε το ισραηλινό έδαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση των IDF.

«Οι σειρήνες ήχησαν στην περιοχή του Εϊλάτ μετά την εκτόξευση του αναχαιτιστικού. Το περιστατικό έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος περιστατικού ασφαλείας».

Η προέλευση του «ύποπτου εναέριου στόχου» είναι ασαφής.

14:35 Το Ισραήλ επιτίθεται με λευκό φώσφορο στο Mays al-Jabal του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε την πόλη Mays al-Jabal στο νότιο Λίβανο με βόμβες λευκού φωσφόρου, καταγγέλλει το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου με βάση τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν ως εμπρηστικά όπλα τόσο κατά ανθρώπων, όσο και κατά του περιβάλλοντος.

Επίσης, το NNA αναφέρει ότι ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε ένα σπίτι στη συνοριακή πόλη Καουκάμπα, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά δεν δηλώθηκαν τραυματισμοί. Πυρά πυροβολικού αναφέρθηκαν επίσης στα περίχωρα των πόλεων αλ-Νταχάιρα και Γιάριν.

14:19 Σειρήνες ηχούν στην Εϊλάτ

Σειρήνες ηχούν στη πόλη Εϊλάτ του Ισραήλ. Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός μεταδίδει ότι ακούστηκε έκρηξη ως αποτέλεσμα της αναχαίτισης μιας εισερχόμενης εναέριας απειλής.

Δεν είναι άμεσα σαφές ποιος ήταν ο στόχος, αλλά ακολουθεί τις απόπειρες των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην Υεμένη να εκτοξεύσουν βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην πόλη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

14:02 Οι Ταλιμπάν καλούν Ιράν και Πακιστάν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις επιθέσεις στο Πακιστάν και το Ιράν, καλώντας και τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

«Υπό το πρίσμα της νεοαποκτηθείσας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μετά από παρατεταμένους επιβαλλόμενους πολέμους και αστάθεια, οι δύο πλευρές θα πρέπει να κατευθύνουν τις προσπάθειές τους προς την περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού και του διαλόγου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί στο Χ.

13:54 Ερυθρά Ημισέληνος: Τραυματίες από σφαίρες στη Δυτική Όχθη

Η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι τα συνεργεία της αντιμετώπισαν 6 τραυματισμούς που προήλθαν από πραγματικά πυρομαχικά, 9 από σφαίρες και 8 τραυματισμούς που προήλθαν από σοβαρά χτυπήματα κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής στην Τουλκάρμ στη Δυτική Όχθη.

Οι άγριες ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη για ακόμα μία φορά συνοδεύτηκαν με καταστροφές σπιτιών και υποδομών όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

13:35 Τα ασθενοφόρα παρεμποδίζονται διαρκώς από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική όχθη

Ο Mahmoud Alsaadi, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις ασθενοφόρων για την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο (PRC) στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, λέει ότι οι ισραηλινές επιδρομές και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία έχουν καταστήσει αδύνατη για την ομάδα την έγκαιρη παροχή περίθαλψης σε τραυματίες και ασθενείς Παλαιστίνιους.

Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τους Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν από ισραηλινές επιθέσεις, είπε, αλλά και άλλους Παλαιστίνιους που αντιμετωπίζουν άλλα ιατρικά επείγοντα περιστατικά.

«Δεν μεταφέρουμε μόνο τους τραυματίες και τους τραυματισμένους από σφαίρες», δήλωσε ο Alsaadi. «Υπάρχουν πολλές ανθρωπιστικές περιπτώσεις και δεχόμαστε κλήσεις από πολίτες με ιατρικές παθήσεις – νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς ή καρκινοπαθείς. Όλες αυτές οι περιπτώσεις απαιτούν μεταφορά σε νοσοκομεία».

Λόγω των μακροχρόνιων επιθεωρήσεων των ισραηλινών αρχών στα ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου και της «παρενόχλησης του ιατρικού προσωπικού», τέτοιοι ασθενείς που χρειάζονται επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη μπορεί να καθυστερήσουν για περισσότερο από μία ώρα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, δήλωσε ο Alsaadi.

13:30 Βομβαρδισμός του Ισλαμικού Πανεπιστημίου στη Γάζα

Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο στη Γάζα.

13:27 Τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ζητούν 300 παλαιστινιακοί σύλλογοι

Περισσότεροι από 300 παλαιστινιακοί αθλητικοί σύλλογοι και δεκάδες μεγάλες παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απευθύνουν έκκληση για τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αρχής γενομένης από τους αγώνες στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι.

Οι παλαιστινιακοί σύλλογοι, καλούν τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να «εφαρμόσει τις αρχές της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, απαγορεύοντας το Ισραήλ από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι τον Ιούλιο του 2024, μέχρι να τερματίσει τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως το σύστημα απαρτχάιντ και τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του στη Γάζα».

Οι παλαιστινιακοί σύλλογοι περιλαμβάνουν ομάδες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ ανδρών και γυναικών, καθώς και εκείνες των οποίων οι παίκτες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές σφαίρες.

Τον περασμένο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον προπονητή της παλαιστινιακής ολυμπιακής ομάδας ποδοσφαίρου, τον αρχηγό Hani Al Masdar. Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατέστρεψαν επίσης το γραφείο της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Γάζα.

13:18 Πρώτη φορά οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει τόσο νότια στη Λωρίδα της Γάζας, λένε οι IDF

Οι στρατιώτες της γέφυρας Γκιβάτι των IDF επιχειρούν στη νοτιότερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας στην οποία έχει φτάσει ο στρατός μέχρι στιγμής στον πόλεμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε φυλάκιο της Χαμάς και έφτασαν στο γραφείο του διοικητή του τάγματος στη νότια Χαν Γιουνίς και σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας και των τεθωρακισμένων δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, οι στρατιώτες εντόπισαν πολλά έγγραφα πληροφοριών, καθώς και όπλα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χειροβομβίδων, τυφεκίων Καλάσνικοφ, πυρομαχικών και φυσιγγίων, εξοπλισμού εκσκαφής, εκτοξευτών πυραύλων RPG, εκρηκτικών και εγγράφων διαχείρισης μάχης.

Το φυλάκιο, σύμφωνα με τις IDF, χρησιμοποιήθηκε από τη Χαμάς για την εκπαίδευση σε μάχες σε δομημένες και ανοικτές περιοχές, μαζί με επιχειρησιακά γραφεία που χρησιμοποιούνταν από τις ταξιαρχίες της Χαμάς στH Χαν Γιουνίς.

13:13 ΟΗΕ: «Ατελείωτο χάος και αυξανόμενη απελπισία»

Αφού πραγματοποίησε το τέταρτο ταξίδι του στη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι ο θύλακας έχει βυθιστεί ακόμη περισσότερο «στην απόγνωση» και ανανέωσε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Όλοι όσοι συνάντησα είχαν να μοιραστούν μια προσωπική ιστορία φόβου, θανάτου, απώλειας, τραύματος», ανέφερε ο Επίτροπος της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί σε δήλωσή του για την τελευταία του επίσκεψη. «Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν περάσει από το απόλυτο σοκ της απώλειας των πάντων, σε ορισμένες περιπτώσεις κάθε μέλους της οικογένειάς τους, σε έναν εξουθενωτικό αγώνα για να παραμείνουν ζωντανοί και να προστατεύσουν τους αγαπημένους τους».

«Αυτό έχει συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό. Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτούς τους πολέμους. Υπάρχει ατελείωτο χάος και αυξανόμενη απελπισία. Ζητώ για άλλη μια φορά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για να υπάρξει κάποια ανάπαυλα», είπε.

13:09 Συνάντηση Γκουτέρες με απελευθερωμένους ομήρους – Διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες συναντήθηκε, για πρώτη φορά, με απελευθερωμένους ομήρους και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττει η Χαμάς. Ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Γκουτέρες έβγαλε από την τσέπη του μια ασημένια ταυτότητα με την επιγραφή «Bring Them Home Now» – που φοριέται ευρέως από ανθρώπους σε όλο το Ισραήλ. Είπε ότι την κρατάει «στη δεξιά τσέπη του παλτού μου. Την έχω παντού μαζί μου για να θυμάμαι όλους τους ομήρους κάθε στιγμή».

13:05 Η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει, λέει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν απηύθυνε έκκληση να «σταματήσει η γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο για το Ισραήλ να δικαιολογεί τις επιθέσεις του στη Γάζα για λόγους ασφαλείας», δήλωσε.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι στο Αμμάν, ο Χακάν είπε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Τον Νοέμβριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Τελ Αβίβ, επικαλούμενο την άρνηση του Ισραήλ να αποδεχθεί κατάπαυση του πυρός, τις «συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον αμάχων» και την άρνηση ελεύθερης εισόδου στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ήταν το αποκορύφωμα μιας ρήξης πτώσης των σχέσεων από τις 7 Οκτωβρίου.

13:01 Ιορδανία: Το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει στους εκτοπισμένους κατοίκους της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει στους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στη Γάζα να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.

Ο Ayman Safadi μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Hakan Fidan.

«Όσον αφορά τις τρέχουσες προτεραιότητες, αυτές είναι σαφείς: τερματισμός της επίθεσης στη Γάζα, να επιτραπεί επαρκής και μόνιμη ανθρωπιστική βοήθεια σε όλα τα μέρη της Λωρίδας, νότια και βόρεια, να σταματήσει η καταστροφή και να εργαστούμε άμεσα για την επιστροφή των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας στις περιοχές και τα σπίτια τους», δήλωσε ο Safadi.

12:56 Αναφορές για αεροπορικές επιδρομές της Ιορδανίας στη Συρία – Δέκα νεκροί

Σύμφωνα με τα τοπικά συριακά μέσα ενημέρωσης και τους παρατηρητές που παρακολουθούν τη σύγκρουση, από ύποπτες αεροπορικές επιδρομές της Ιορδανίας στη νότια Συρία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τις ιορδανικές αρχές.

Ο στρατός της Ιορδανίας έχει εντείνει την εκστρατεία κατά των εμπόρων ναρκωτικών τις τελευταίες εβδομάδες μετά τις συγκρούσεις τον περασμένο μήνα με δεκάδες άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με φιλο-ιρανικές πολιτοφυλακές, οι οποίες μετέφεραν μεγάλα φορτία ναρκωτικών μέσω των συνόρων της με τη Συρία, μαζί με όπλα και εκρηκτικά.

Το τοπικό πρακτορείο Sham F.M. ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές της Ιορδανίας έπληξαν δύο σπίτια στην πόλη Αρμάν της νότιας επαρχίας Σουγουέιντα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα.

Το Suwayda24, ένα συριακό ειδησεογραφικό portal που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, ανέφερε ότι ταυτόχρονες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν την κατοικημένη συνοικία Arman στα νοτιοανατολικά της επαρχίας, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Είπε ότι από τα πλήγματα σκοτώθηκαν 10 άμαχοι – δύο παιδιά, πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες, αλλά δεν ταυτοποίησε τα πλήγματα ως ιορδανικά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στα ιορδανικά πλήγματα στη Σουγουέιντα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Η Ιορδανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγόρησαν για την αύξηση του λαθρεμπορίου την Χεζμπολάχ που εδρεύει στο Λίβανο και υποστηρίζεται από το Ιράν και άλλες φιλοϊρανικές ομάδες που ελέγχουν μεγάλο μέρος της νότιας Συρίας.

12:48 Οι επιζώντες της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία ζητούν από το δικαστήριο του ΟΗΕ να προστατεύσει τη Γάζα

Οι επιζώντες της γενοκτονίας και του πολέμου στη Βοσνία έγραψαν ανοιχτή επιστολή προς το Διεθνές Δικαστήριο, με την οποία το καλούν να «εφαρμόσει ταχέως τα απαραίτητα προσωρινά μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα».

Η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο παρελθόν να προστατεύσει τον βοσνιακό πληθυσμό κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα το 1995 και το δικαστήριο δεν πρέπει να επαναλάβει «αυτό το σοβαρό λάθος σήμερα», αναφέρεται στην επιστολή.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας το 1992-95, 8.000 εκ των οποίων ήταν Βόσνιοι άνδρες και αγόρια σε μια σφαγή σε αυτό που ανακηρύχθηκε «ασφαλής ζώνη» στη Σρεμπρένιτσα. Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια.

12:38 Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό διασώζει πλήρωμα μετά από επίθεση σε πλοίο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ότι διέσωσε το πλήρωμα ενός πλοίου αμερικανικής ιδιοκτησίας στον Κόλπο του Άντεν μετά από επίθεση των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Η Ινδία δήλωσε ότι εκτρέπει ένα πολεμικό πλοίο που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να διασώσει το 22μελές πλήρωμα του Genco Picardy, μεταξύ των οποίων ήταν και εννέα Ινδοί. Όλα τα μέλη του πληρώματος ήταν ασφαλή και μια πυρκαγιά στο πλοίο κατασβέστηκε.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι οι πύραυλοί τους έπληξαν «ευθέως» το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου. Η ναυτιλιακή εταιρεία Genco επιβεβαίωσε την επίθεση και δήλωσε ότι το πλοίο της χτυπήθηκε από βλήμα ενώ διέσχιζε τον Κόλπο του Άντεν με φορτίο φωσφορικού πετρώματος.

Επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

12:23 «Το Ισραήλ προσεύχεται τα φάρμακα να φτάσουν στους αιχμαλώτους»

Όπως έχουμε αναφέρει, ένα φορτίο ιατρικών προμηθειών και άλλης βοήθειας για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους και τους Παλαιστίνιους πολίτες εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε ότι το Ισραήλ «προσεύχεται ότι όλα τα φάρμακα» θα φτάσουν στους αιχμαλώτους, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Έκανε τα σχόλια αυτά καθισμένος δίπλα σε μια φωτογραφία του μικρότερου από τους 132 αιχμαλώτους, του ενός έτους Kfir Bibas.

12:18 Η ποσότητα φαρμάκων που παραδόθηκαν στη Γάζα απέχουν πολύ από το να ανακουφίσουν την κατάσταση – «Βάζουμε αλάτι στις πληγές»

Οι ιατρικές προμήθειες διανέμονται με το σταγονόμετρο στα νοσοκομεία της Γάζας, ενώ είναι σαφές ότι η ποσότητα απέχει πολύ περισσότερο από αυτό που χρειάζεται καθώς υπάρχουν πάνω από 61.500 τραυματίες.

Τα ράφια των νοσοκομείων είναι άδεια εδώ και εβδομάδες, ενώ ορισμένοι ασθενείς υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς χωρίς αναισθητικό.

«Οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν τίποτα για να θεραπεύσουν τους ασθενείς τους, τώρα χρησιμοποιούν μόνο αλάτι. Ακόμη και το αλάτι κοστίζει 13 δολάρια το κιλό. Μπορείτε να φανταστείτε να βάζετε αλάτι στις πληγές των ανθρώπων για να τις απολυμάνετε;» δήλωσε ο εκτοπισμένος Παλαιστίνιος Ibrahim Baraikat στο Al Jazeera.

«Έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο. Οι άνθρωποι πεθαίνουν και δεν έχουν καν παυσίπονα».

12:03 Χέρτζογκ: Ο πληθυσμός της Γάζας είναι περιχαρακωμένος από ένα «δίκτυο τρομοκρατίας» και «αυτοκρατορίας του κακού» που εκπορεύεται από το Ιράν

Ο πρόεδρος του Ισραήλ δήλωσε στο συνέδριο του Νταβός ότι υπάρχει μια «αυτοκρατορία του κακού» που εκπορεύεται από την Τεχεράνη, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει ένας πολύ ισχυρός συνασπισμός, και ότι ο πληθυσμός της Γάζας είναι περιχαρακωμένος από ένα δίκτυο τρομοκρατίας.

Δισεκατομμύρια δολάρια, είπε ο Isaac Herzog, δαπανώνται για την αποσταθεροποίηση του κόσμου, με το Ιράν να χρηματοδοτεί πληρεξούσιους σε όλη την περιοχή για να υπονομεύσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Herzog ξεκίνησε λέγοντας στους εκπροσώπους του Νταβός ότι ο κόσμος του Ισραήλ γκρεμίστηκε στις 7 Οκτωβρίου από τις επιθέσεις της Χαμάς.

Αν μιλήσει κανείς με Ισραηλινούς πολίτες, είπε ο Herzog, δεν μπορούν να σκεφτούν μια ειρηνευτική συμφωνία, διότι όλοι θέλουν να μάθουν αν μπορεί να τους εγγυηθεί ασφάλεια. Κάθε Ισραηλινός θέλει να ξέρει ότι δεν θα δεχθεί επίθεση από το βορρά, το νότο ή την ανατολή, πρόσθεσε.

Ο Herzog είπε ότι εδώ και χρόνια ζητάει ειρήνη με τους γείτονες του Ισραήλ, αλλά η τρομοκρατία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, προσθέτοντας ότι πρέπει να σταματήσει εντελώς και να τεθεί εκτός συζήτησης.

Ο Herzog δήλωσε ακόμα ότι επιθυμεί ένα καλύτερο μέλλον για τους Παλαιστίνιους που είναι «οι γείτονές μας».

Στην ακροαματική διαδικασία στο διεθνές δικαστήριο κατά του Ισραήλ, η Νότια Αφρική το κατηγόρησε ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και επικαλέστηκε τον Χέρτσογκ ως πρόεδρο που «υπέγραψε βόμβες που προορίζονταν για τη Γάζα» και «έχοντας προηγουμένως σημειώσει ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας είναι υπεύθυνος [για την 7η Οκτωβρίου] και ότι «αυτή η ρητορική περί αμάχων που δεν γνωρίζουν, δεν συμμετέχουν, δεν είναι απολύτως αληθινή … θα πολεμήσουμε μέχρι να τους σπάσουμε τη ραχοκοκαλιά»».

11:40 Το Ισραήλ κλείνει τον κύριο δρόμο της Γάζας

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι ανακοίνωσε το κλείσιμο της οδού Σάλα αλ Ντιν, του κύριου δρόμου του θύλακα, λέγοντας ότι «ο ανθρωπιστικός διάδρομος» μεταφέρεται στην οδό Αλ Ρασίντ (Αλ Μπαχρ).

«Ο ανθρωπιστικός διάδρομος στην οδό Αλ-Ρασίντ (Αλ-Μπαχρ) θα είναι ανοιχτός μόνο για την κυκλοφορία από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας, είτε με τα πόδια είτε με αυτοκίνητα, μεταξύ των ωρών 09:00 το πρωί και 16:00 το απόγευμα», πρόσθεσε στην ανακοίνωση στο Χ.

«Θα υπάρξει επίσης τοπική και προσωρινή τακτική αναστολή των στρατιωτικών δραστηριοτήτων για ανθρωπιστικούς σκοπούς στη δυτική γειτονιά της Ράφα από τις 10:00 π.μ. έως τις 14:00 μ.μ., για τους σκοπούς του ανεφοδιασμού».

11:25 «Ξανανοίξτε τις τηλεπικοινωνίες» λένε οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους ισραηλινούς ηγέτες να αποκαταστήσουν τις επικοινωνίες στην πολιορκημένη Γάζα μετά από ένα μπλακ άουτ μιας εβδομάδας.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η συνεχιζόμενη διακοπή των επικοινωνιών θα μπορούσε να κάνει την ήδη άσχημη κατάσταση της Γάζας ακόμη χειρότερη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν «έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Ισραήλ σχετικά με αυτό το μπλακ άουτ και την έχουν παροτρύνει να ενεργοποιήσει ξανά τις τηλεπικοινωνίες», αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Η απουσία τηλεπικοινωνιών στερεί από τους ανθρώπους την πρόσβαση σε πληροφορίες που σώζουν ζωές, ενώ υπονομεύει επίσης την ικανότητα των πρώτων ανταποκριτών και άλλων ανθρωπιστικών φορέων να επιχειρούν και να το κάνουν με ασφάλεια», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αντριέν Γουάτσον.

11:06 Ποια οργάνωση στοχοθέτησε το Πακιστάν στο Ιράν;

Το Απελευθερωτικό Μέτωπο των Βελούχων (BLF), για το οποίο αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είπε πως ήταν ο στόχος των πακιστανικών πληγμάτων στο Ιράν, επιδιώκει την ανεξαρτησία της δυτικής πακιστανικής επαρχίας του Μπαλουτσιστάν (Βελουχιστάν).

Οι μαχητές της εθνότητας των Βελούχων (Μπαλούτς) πολεμούν εναντίον της κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες για τη δημιουργία ενός χωριστού κράτους, υποστηρίζοντας πως η κεντρική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται άδικα τους πλούσιους φυσικούς πόρους αερίου και μεταλλευμάτων της επαρχίας του Μπαλουτσιστάν, η οποία συνορεύει με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Το BLF είναι μεταξύ των εξεγερμένων που συχνά στοχοθετούν εγκαταστάσεις αερίου, υποδομές και θέσεις ασφαλείας εκεί, όμως έχουν αρχίσει να εξαπολύουν επιθέσεις και σε άλλα μέρη του Πακιστάν. Επιτίθενται επίσης σε κινεζικά εργοτάξια και σκοτώνουν ευκαιριακά κινέζους εργάτες, παρά τις διαβεβαιώσεις από το Πακιστάν ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύει τα κινεζικά εργοτάξια.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ 

10:52 Σε εννέα ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση του Πακιστάν στο Ιράν

«Δύο άνδρες σκοτώθηκαν επίσης στην επίθεση με πύραυλο σήμερα το πρωί σε ένα από τα συνοριακά χωριά του Σαραβάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε εννέα», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, επικαλούμενο τον Αλιρέζα Μαρχαμάτι, αναπληρωτή επαρχιακό κυβερνήτη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλοχιστάν του Ιράν.

Ο Μαρχαμάτι είχε δηλώσει νωρίτερα ότι τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν στα πλήγματα.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν Αχμάντ Βαχιντί δήλωσε ότι όλοι οι νεκροί «δεν ήταν Ιρανοί».

10:37 Νεκρός από ισραηλινά πυρά 27χρονος στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης

Ένας 27χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στον προσφυγικό καταυλισμό Nur al-Shams κοντά στην Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

10:28 Οι παρασκηνιακές συμφωνίες των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία και το σχέδιο «προσπέρασης» Νετανιάχου

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο και να υποστηρίξει μια μεταρρυθμισμένη παλαιστινιακή κυβέρνηση στον θύλακα, αναφέρει το NBC News, επικαλούμενο τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η Σαουδική Αραβία έχει επίσης συμφωνήσει να να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες θα ανοίξουν δρόμο για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση, αναφέρει το NBC News.

Ωστόσο, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξακολουθεί να είναι απρόθυμος να ανοίξει τη συζήτηση για ένα παλαιστινιακό κράτος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «τον προσπερνά» για να δει αυτό το όραμα να υλοποιείται, δήλωσαν οι ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης που επικαλείται το NBC News.

Ο Νετανιάχου «δεν θα είναι εκεί για πάντα», δήλωσαν αρκετοί από τους αξιωματούχους στο πρακτορείο (διαβάστε περισσότερα εδώ).

10:15 Στους 19 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη Ράφα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα αυξήθηκε σε 19. Τα θύματα είναι «κυρίως παιδιά και γυναίκες».

Στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το Wafa αναφέρει ότι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες «ερεύνησαν και επιθεώρησαν ένα όχημα της Ερυθράς Ημισελήνου κατά τη διάρκεια της επιδρομής».

10:00 Τι συζητά η Χεζμπολάχ με τις ΗΠΑ – Ποιες προτάσεις απέρριψε ως μη ρεαλιστικές

Η Χεζμπολάχ απέρριψε τις αρχικές προτάσεις της Ουάσιγκτον για την παύση των αψιμαχιών με το Ισραήλ, αλλά παραμένει ανοιχτή στην αμερικανική διπλωματία για την αποφυγή ενός καταστροφικού πολέμου, δήλωσαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Μια πρόταση, που μεταβιβάστηκε από Λιβανέζους διαμεσολαβητές, την περασμένη εβδομάδα, ήταν να μειωθούν οι συνοριακές εχθροπραξίες παράλληλα με ισραηλινές κινήσεις προς επιχειρήσεις χαμηλότερης έντασης στη Γάζα, δήλωσαν τρεις λιβανέζικες πηγές και ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Μια πρόταση που κοινοποιήθηκε επίσης στη Χεζμπολάχ ήταν να απομακρυνθούν οι μαχητές της 7 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Αυτό θα άφηνε τους μαχητές πολύ πιο κοντά από τη δημόσια απαίτηση του Ισραήλ να αποσυρθούν 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από τον ποταμό Λιτάνι, όπως προβλέπεται σε ψήφισμα του ΟΗΕ του 2006.

Η Χεζμπολάχ έχει απορρίψει και τις δύο ιδέες ως μη ρεαλιστικές, δήλωσαν οι Λιβανέζοι αξιωματούχοι και ο διπλωμάτης.

Ωστόσο, η ομάδα ήταν «έτοιμη να ακούσει», δήλωσε ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος με γνώση της κατάστασης.

09:47 Διακόπτει την επίσκεψή του στο Νταβός ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Anwaar-ul-Haq Kakar θα διακόψει την επίσκεψή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και θα επιστρέψει στη χώρα αργότερα σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου το Πακιστάν πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στο ιρανικό έδαφος.

09:42 Το Ιράν καλεί τον ανώτερο Πακιστανό διπλωμάτη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε τον επικεφαλής των διπλωμάτη του Πακιστάν (την υψηλότερη διπλωματική θέση ελλείψει πρεσβευτή) στην Τεχεράνη για να «δώσει εξηγήσεις» για τις επιθέσεις σήμερα το πρωί.

«Μετά την πρωινή επίθεση του Πακιστάν σε ένα συνοριακό χωριό στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, πριν από μία ώρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών ο υπεύθυνος των πακιστανικών υποθέσεων στην Τεχεράνη για να δώσει εξηγήσεις», ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Το Πακιστάν ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στο Ιράν μετά τις επιθέσεις την Τρίτη.

09:33 Συμφόρηση στα λιμάνια της Αφρικής λόγω της κρίσης στη Ερυθρά

Εκατοντάδες πλοία έχουν αλλάξει δρομολόγιο και πλέον περνούν από το Ακρωτήριο Καλής Ελπίδας αυξάνοντας κατά 10-14 ημέρες το ταξίδι τους, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά.

«Τα πλοία απομακρύνονται από την Ερυθρά Θάλασσα και επαναδρομολογούνται γύρω από τις ακτές της Νότιας και Δυτικής Αφρικής. Αυτή η αυξημένη κίνηση έχει δημιουργήσει τεράστια συμφόρηση στα λιμάνια σε όλη την Αφρική και έχει ασκήσει σημαντική πίεση στις λιμενικές υποδομές», λέει ο John A Bassadone, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προμήθειας καυσίμων Peninsula.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν τα πρώτα που εκτράπηκαν από την Ερυθρά Θάλασσα και τώρα ακολουθούν τα πετρελαιοφόρα και τα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Οι επιθέσεις των μαχητών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τα αντίποινα των ΗΠΑ έχουν αυξήσει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται. Η διαδρομή αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης και λειτουργεί ως ζωτικός αγωγός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

09:27 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε 60 Παλαιστίνιους μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες

Οι περισσότεροι από τους μαχητές σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς στα νότια, ενώ άλλοι σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα, μεταξύ άλλων σε μια τοποθεσία που χρησιμοποιείται από την οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που επικαλείται το Reuters.

Χθες το βράδυ αναφέρθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ παλαιστίνιων μαχητών και των ισραηλινών δυνάμεων στη Χαν Γιουνίς, υπό βαριά αεροπορική κάλυψη.

09:17 Δραματική αύξηση των αποβολών εγκύων στη Γάζα

Η δραματική αύξηση των εγκύων γυναικών που χάνουν τα μωρά τους οφείλεται στις περιορισμένες ιατρικές προμήθειες και την περιορισμένη πρόσβαση σε κέντρα υγείας, γεγονός που τις θέτει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Η Nour Beydoun, περιφερειακή σύμβουλος για την προστασία και το φύλο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της ανθρωπιστικής οργάνωσης CARE, δήλωσε στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Jezebel ότι οι αποβολές αυξάνονται επίσης επειδή οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν την κατάλληλη διατροφή.

«Όλες οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν πλέον σοβαρό κίνδυνο να γεννήσουν σε μη ασφαλείς συνθήκες, καθώς αναγκάζονται να γεννούν σε αυτοκίνητα, σκηνές και καταφύγια», δήλωσε η Ammal Awadallah, εκτελεστική διευθύντρια της Παλαιστινιακής Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού και Προστασίας.

Πολλοί τοκετοί, ακόμη και και οι καισαρικές τομές, «πραγματοποιούνται χωρίς βασικές ιατρικές προμήθειες ή αναισθησία και χωρίς καμία μεταγεννητική φροντίδα», δήλωσε η Awadallah. «Ο  κίνδυνος αιμορραγίας και λοιμώξεων είναι πλέον τεράστιος, χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία και φάρμακα».

Η υγειονομική κατάσταση στη Γάζα

09:02 Επιδρομές τρόμου στη Ράφα

Οι προσπάθειες διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι που είχαν βρει καταφύγιο τρεις οικογένειες. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση και άλλοι τραυματίστηκαν. Αναμένεται αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί καθώς μπορεί να βρεθούν και άλλα θύματα κάτω από τα ερείπια.

Η Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Τα σημεία που λειτουργούν ως καταφύγια είναι υπερπλήρη όπως και τα σπίτια καθώς χιλιάδες εκτοπισμένοι βρίσκονται εκεί. Δεν υπάρχει σημείο χωρίς συνωστισμό. Άνθρωποι μένουν σε πεζοδρόμια και δρόμους, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φρίκη των βομβαρδισμών.

Το γεγονός ότι στη Ράφα έχει συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος αριθμός Παλαιστινίων από άλλες περιοχές, ένας μόνο πύραυλος μπορεί να σκοτώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε τόσα πολλά θύματα από κάθε αεροπορική επιδρομή. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά, επειδή είναι αυτά που είναι πιο πιθανό να έχουν καταφύγει σε σκηνές και σπίτια.

08:50 Η ΕΕ δεν θα χαρακτηρίσει τους Χούθι «τρομοκρατική» οργάνωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντίθετα με τις ΗΠΑ, δεν θα χαρακτηρίσει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης «τρομοκρατική» οργάνωση, καθώς τους επιβάλλονται ήδη κυρώσεις, ενώ ο χαρακτηρισμός αυτός είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

Χθες Τετάρτη οι ΗΠΑ πρόσθεσαν ξανά τους Χούθι στον κατάλογο των διεθνών «τρομοκρατικών» οντοτήτων παρά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν όταν είχε εκλεγεί τους είχε αφαιρέσει από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Στους Χούθι, οι οποίοι έχουν εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα δεκάδες επιθέσεις εναντίον εμπορικών και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επιβάλλονται κυρώσεις της ΕΕ και του ΟΗΕ από το 2022, θύμισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσης (ΕΥΕΔ) χθες.

Οι κυρώσεις σε ισχύ παγώνουν όλους τους οικονομικούς πόρους που τυχόν διέθεταν οι Χούθι στη δικαιοδοσία της ΕΕ και απαγορεύουν την αποστολή χρημάτων στην οργάνωση.

Κατά συνέπεια το να χαρακτηριστούν οι αντάρτες «τρομοκρατική» οργάνωση θα είχε κυρίως συμβολική αξία και θα ήταν συγκριτικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε όλη την ΕΕ, καθώς θα απαιτούνταν αποφάσεις σε εθνικά δικαστήρια καθεμιάς από τις 27 χώρες μέλη.

Η ΕΕ σχεδιάζει ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας, διακριτή από αυτήν του συνασπισμού που ίδρυσαν οι ΗΠΑ.

08:38 Χούθι: «Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε ισραηλινά πλοία»

Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους σε ναυτιλιακές γραμμές της Ερυθράς Θάλασσας παρά τις αυξανόμενες επιθέσεις του αμερικανικού στρατού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη στόχευση ισραηλινών πλοίων ή πλοίων που κατευθύνονται προς λιμάνια στην κατεχόμενη Παλαιστίνη για να υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας, Mohammed Abdelsalam, στο Al Jazeera.

Πρόσθεσε ότι η ένοπλη ομάδα θα απαντήσει στα νέα πλήγματα στην Υεμένη από τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, οι Χούθι δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και «σημείωσαν άμεσο και ακριβές χτύπημα» στον Κόλπο του Άντεν.

08:26 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό σπιτιού ανατολικά της Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τοπικές πηγές και βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera.
  • Μαζικές συλλήψεις αναφέρθηκαν σε χωριό κοντά στη Βηθλεέμ, καθώς η ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα.
  • Πέντε φορτηγά που μεταφέρουν ιατρική βοήθεια για νοσοκομεία και 45 ισραηλινούς αιχμαλώτους εισέρχονται στη Γάζα, μετά τη διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας για συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ.
  • Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον ισραηλινό στρατό, καθώς 11 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Η κυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει ότι λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι κυρώσεις κατά των Χούθι δεν θα επηρεάσουν τον λαό της Υεμένης, εν μέσω ανησυχιών για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις.
  • Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Υεμένη, την τέταρτη σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

08:18 Εξηγήσεις από το Πακιστάν ζητά το Ιράν

Η ιρανική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, δήλωσε ότι το Ιράν «καταδίκασε έντονα» την επίθεση και κάλεσε το Πακιστάν να δώσει «άμεση εξήγηση» για τις επιθέσεις.

08:04 Κίνα: Πακιστάν και Ιράν πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση

Η Κίνα, στενός σύμμαχος του Ιράν και του Πακιστάν, προέτρεψε τις δύο χώρες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Mao Ning, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι και τα δύο έθνη θα πρέπει να «αποφύγουν ενέργειες που θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της έντασης».

07:53 Βίντεο από την επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ η επίθεση έπληξε πυραύλους των Χούθι.

07:40 Οι πιο έντονες μάχες μεταξύ Παλαιστίνιων μαχητών και των IDF στη Χαν Γιουνίς – Κάλεσμα της Χαμάς στους μαχητές της Δ. Όχθης

Οι μάχες μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών στη νότια Χαν Γιουνίς της Γάζας την Τετάρτη ήταν οι πιο έντονες εδώ και δύο μήνες, ενώ παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες συνεχίζουν να επιτίθενται σε Ισραηλινούς σε περιοχές που έλεγαν ότι είχαν προηγουμένως ελέγξει στην εμπόλεμη περιοχή.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου και το Critical Threats Project, δύο δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφεραν επίσης ότι ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς κάλεσε Παλαιστίνιους μαχητές από άλλες ένοπλες ομάδες να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους κατά των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

07:26 Υπό πολιορκία ο προσφυγικός καταυλισμός στην Τουλκαρέμ στη Δ. Όχθη – Ελεύθεροι σκοπευτές σημαδεύουν τους κατοίκους

Σύμφωνα με το AJ, o ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει όλες τις εισόδους του προσφυγικού καταυλισμού και υπάρχουν ελεύθεροι σκοπευτές στις ταράτσες.

Έχουν επίσης εισβάλει, κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Χεβρώνα και τη Ραμάλα.

Η ευρύτερη εικόνα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση.

Συνέβαινε ακόμη και πριν από την 7η Οκτωβρίου, αλλά σίγουρα υπάρχει μια ραγδαία αύξηση αυτών των επιδρομών.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση λέει ότι περίπου 40 επιδρομές πραγματοποιούνται κάθε μέρα.

07:21 Περίπου 15 δισ. δολάρια απαιτούνται μόνο για την ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα

Περίπου 15 δισ. δολάρια θα χρειαστούν μόνο για την ανοικοδόμηση των σπιτιών της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου Μοχάμεντ Μουσταφά στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Επικαλούμενος διεθνείς εκθέσεις, ο Mustafa δήλωσε ότι περίπου 350.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει στη Γάζα από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Ακόμα δεν μιλήσαμε για τις υποδομές, δεν μιλήσαμε για τα νοσοκομεία που υπέστησαν ζημιές, τα δίκτυα», πρόσθεσε.

Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν όλοι οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού εδάφους.

Οι ΗΠΑ συζητούν με τα αραβικά καθεστώτα για να αναλάβουν τα ίδια την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης Γάζας μετά τον πόλεμο, με κάποια κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, να φαίνεται πως συμφωνούν με την προϋπόθεση να υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

07:18 Νέες δηλώσεις του Μπεν Γκβιρ για κατοχή της Γάζας και εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Ο ακροδεξιός υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβρι, ζήτησε την κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να «ενθαρρυνθούν» να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό κανάλι 13 του Ισραήλ, το βράδυ της Τετάρτης, ο Γκβιρ δήλωσε: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποκατασταθεί η ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ» εκτός από την πλήρη κατοχή του παλαιστινιακού εδάφους.

«Θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η εθελοντική μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας», δήλωσε για ακόμα μία φορά.

Επέκρινε επίσης τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τον πόλεμό του στη Γάζα, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες κάνουν «εξαιρετική δουλειά», αλλά το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δεν τους υποστηρίζει σωστά, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

«Ελπίζω τα στοιχεία του Λικούντ να μην μας γυρίσουν πίσω όσον αφορά τα επιτεύγματα», είπε για τον πόλεμο.

07:13 Κλιμακώνεται η ισραηλινή επίθεση στη Δ. Όχθη – Συγκρούσεις με μαχητές

Εκτεταμένες επιδρομές και συλλήψεις σημειώθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Οι πιο έντονες από αυτές έγιναν στον καταυλισμό της Τουλκαρέμ, με αναφορές για δεκάδες συλλήψεις Παλαιστινίων από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επιδρομή εκεί πριν από 23 ώρες.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επίσης επιδρομή στην πόλη Qalqilya, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με Παλαιστίνιους.

Επιδρομές και συλλήψεις αναφέρθηκαν επίσης στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • 46 άτομα συνελήφθησαν από μία οικογένεια στο χωριό Tkoo’ στη Βηθλεέμ.
  • Αρκετά χωριά δέχθηκαν επιδρομές στο κυβερνείο της Ναμπλούς.
  • Ένας άνδρας συνελήφθη στην πόλη Balaa, ανατολικά της Τουκλαρέμ.
  • Δύο άνδρες πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών στις περιοχές της Ραμάλα, του el-Bireh και του καταυλισμού al-Amari
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν έναν άνδρα στην πόλη Beit Rima, βορειοδυτικά της Ραμάλα
  • Ένας πρώην κρατούμενος συνελήφθη στην πόλη Kafr ad-Dik, δυτικά της πόλης Salfit.
  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν από την al-Jalama, βορειοανατολικά της Τζενίν.
  • Η ισραηλινή αστυνομία κάλεσε οκτώ άνδρες από την πόλη Qatana, βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ, για ανάκριση.

07:08 Δεκαέξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Ράφα

Τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα κατά τη διάρκειά της νύχτας. Πλάνα που επαληθεύτηκαν από το AJ δείχνουν τις σορούς τριών παιδιών που σκοτώθηκαν από την επίθεση στο σπίτι τους, ανατολικά της Ράφα να φτάνουν στο νοσοκομείο Abu Youssef Al Najjar.

Οι ισραηλινές επιθέσεις εναντίον της πόλης στη νότια Γάζα, που είχε προηγουμένως χαρακτηριστεί ως «ασφαλής ζώνη» από το Ισραήλ, έρχονται την ώρα που οι Παλαιστίνιοι εκεί αγωνίζονται να επιβιώσουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

07:06 Χούθι: Οι ΗΠΑ επιμένουν σε εγκληματική συμπεριφορά κατά της Υεμένης

Το πρακτορείο ειδήσεων SABA που συνδέεται με τους Χούθι επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύθηκαν πύραυλοι εναντίον στόχων στις επαρχίες Χοντέιντα, Τάιζ, Νταμάρ, αλ-Μπάιντα και Σαάντα απόψε και κατηγόρησε τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επιθέσεις.

Ο αξιωματούχος των Χούθι Αλί αλ-Καχούμ χαρακτήρισε τις επιθέσεις «σαφή επιμονή σε εχθρική και εγκληματική συμπεριφορά κατά της Υεμένης».

«Είναι ένας ανοιχτός πόλεμος και πρέπει να υπομείνουν τα συγκλονιστικά, ισχυρά και συντριπτικά πλήγματα και τις απαντήσεις», έγραψε στο Χ.

Νωρίτερα, οι Χούθι επιβεβαίωσαν ότι εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον αμερικανικού σκάφους στον Κόλπο του Άντεν, επιτυγχάνοντας «ακριβή και άμεσα» πλήγματα. Αυτό έγινε μετά τον επαναπροσδιορισμό της ομάδας με έδρα την Υεμένη από τις ΗΠΑ ως «παγκόσμια τρομοκρατική» οργάνωση.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

07:03 Ανεξάρτητη έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) δήλωσε ότι μια σειρά δολοφονιών Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει εγείρει ανησυχίες για «παράνομες» θανατηφόρες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η OHCHR ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις στα κατεχόμενα εδάφη και ότι την Τετάρτη σκότωσαν εννέα ανθρώπους, εκ των οποίων τρία παιδιά, σε αεροπορική επιδρομή σε όχημα κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Ναμπλούς και σε δεύτερη αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τουλκαρέμ.

«Οι παράνομες δολοφονίες Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε το γραφείο του OHCHR στην Παλαιστίνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το Ισραήλ πρέπει να διασφαλίσει μια άμεση, ανεξάρτητη και αποτελεσματική έρευνα» για τις δολοφονίες, καθώς «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, και οι δύο περιπτώσεις εγείρουν ανησυχίες για παράνομες δολοφονίες».

06:56 Πλήγματα του Πακιστάν στο Ιράν – Αναφορές για επτά νεκρούς

Σειρά εκρήξεων ακούστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νοτιοανατολικό Ιράν, μεταδίδει το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, δυο ημέρες μετά τα πλήγματα της Τεχεράνης εναντίον θέσεων «τρομοκρατών» στην επικράτεια του Πακιστάν.

«Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν σε διάφορους τομείς γύρω από την κοινότητα Σαραβάν», διευκρίνισε το IRNA, επικαλούμενο πηγή του στην αυτοδιοίκηση της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν του Ιράν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι αντιμέτωπες με αυτονομιστική εξέγερση για δεκαετίες.

«Αρκετοί πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από την κατεύθυνση του Πακιστάν έπληξαν ένα συνοριακό χωριό στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν του Ιράν», δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας από την επαρχία αυτή.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον τρεις γυναίκες και τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν σε μία από τις εκρήξεις, διευκρινίζοντας ότι κανένας δεν ήταν Ιρανός υπήκοος.

Ο στρατός του Πακιστάν εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον οργανώσεων ανταρτών στην επικράτεια του Ιράν, δήλωσε πριν από λίγο στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στις πακιστανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω (…) ότι προχωρήσαμε σε πλήγματα εναντίον ένοπλων αντιπακιστανικών οργανώσεων στο Ιράν», είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί καθώς δεν είχε λάβει άδεια ανωτέρων της να μιλήσει σε ΜΜΕ, διαβεβαιώνοντας πως θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης του Πακιστάν.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

06:47 Μπλακ άουτ και πλήγματα σε κατοικίες, νοσοκομεία και νεκροταφείο

Ένα συνεχιζόμενο μπλακ-άουτ στις τηλεπικοινωνίες περιόρισε την τελευταία ενημέρωση από την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA), ενώ οι πληροφορίες από τη βόρεια Γάζα περιορίζονται ακόμη περισσότερο λόγω της εξαιρετικά περιορισμένης πρόσβασης.

Η έκθεση αναφέρει ότι ένας πύραυλος φέρεται να έπληξε την κλινική υγείας της UNRWA στο Νταράτζ, στην πόλη της Γάζας, την Τετάρτη, αλλά ότι «περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον αντίκτυπο του βλήματος δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Στη νότια Γάζα, το OCHA ανέφερε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες σημειώθηκαν σφοδροί βομβαρδισμοί στην περιοχή Χαν Γιουνίς με στόχο κτίρια κατοικιών, ένα νεκροταφείο και νοσοκομεία.

«Οι αρχικές αναφορές και το βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του νεκροταφείου al-Namsawi καταστράφηκε και οι τάφοι είναι άδειοι, ενώ ορισμένα πτώματα φέρονται να λείπουν», αναφέρει η ενημέρωση του OCHA.

06:38 Επίθεση των ΗΠΑ στην Υεμένη

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα, την 104η ημέρα του πολέμου, τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή καθώς ανοίγουν νέα πολεμικά μέτωπα.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο, για τέταρτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο της εβδομάδας, θέσεις στα εδάφη που ελέγχουν οι Χούθι στην Υεμένη, προχωρώντας τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη σε πλήγματα στο έδαφος εναντίον δεκατεσσάρων πυραύλων των προσκείμενων στο Ιράν ανταρτών, οι οποίοι επιτίθενται για εβδομάδες εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι νέες επιδρομές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, η οποία μοιάζει να πλησιάζει ολοένα περισσότερο στην ανάφλεξη, ανακοινώθηκαν μερικές ώρες αφού η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε ξανά «τρομοκρατική» οντότητα τους υεμενίτες αντάρτες, που συνεχίζουν από την πλευρά τους να βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Δείτε όσα προηγήθηκαν εδώ