Νταβός 2024: Oι γεωπολιτικοί κίνδυνοι «απειλούν» την ανάπτυξη – Τρομάζει ο Τραμπ
Οι προοπτικές υποχώρησης του πληθωρισμού και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου προσφέρουν κάποια ενθάρρυνση στους επενδυτές παρά το σκηνικό του πολέμου και του λαϊκισμού
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Δεν σας αφήνει ο σκύλος σας να φύγετε από το σπίτι; - Οι τρόποι για να λυθεί το πρόβλημα
Ο κόσμος βρίσκει μια δύσκολη ισορροπία με ένα πιο ήπιο οικονομικό σκηνικό που επισκιάζεται από μια πανοπλία γεωπολιτικών κινδύνων, σύμφωνα με το τελικό συμπέρασμα του φόρουμ στο Νταβός για το 2024, που μεταδίδει το Βloomberg.
Οι προοπτικές υποχώρησης του πληθωρισμού και ανάκαμψης του παγκόσμιου εμπορίου προσφέρουν κάποια ενθάρρυνση στους επενδυτές παρά το σκηνικό του πολέμου και του λαϊκισμού, συμφώνησαν η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και οι ομόλογοί της καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πλησίαζε στο τέλος του.
«Εξομάλυνση – αυτό έχουμε αρχίσει να βλέπουμε», είπε στο ακροατήριο στο ελβετικό θέρετρο, αν και φάνηκε συγκρατημένη στις προβλέψεις της. «Δεν οδεύουμε προς την κανονικότητα», πρόσθεσε.
Η εξαμελής επιτροπή ανέλαβε να συνοψίσει το κλίμα στο Νταβός μετά από μια εβδομάδα όπου οι συμμετέχοντες έτειναν να δείχνουν ένα γενναίο πρόσωπο στις παγκόσμιες προοπτικές, τονίζοντας την πιθανότητα ότι μια βαθιά ύφεση πιθανότατα θα αποφευχθεί παρά την άνευ προηγουμένου σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.
Αυτή η αισιοδοξία έχει κατά καιρούς υπονομευθεί από το φάντασμα της γεωπολιτικής, με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή να διαφαίνονται μεγάλοι, και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα επίσης. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα τη Δευτέρα, που τον έβαλε στο δρόμο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έγινε επίσης δεκτή με ανησυχία από πολλούς παρευρισκόμενους, σύμφωνα με το Βloomberg.
Αβεβαιότητες παντού, ο Τραμπ καραδοκεί
«Υπάρχουν τόσες πολλές αβεβαιότητες – και φυσικά όλες οι εκλογές που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και τι μπορεί να φέρει αυτό», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ngozi Okonjo-Iweala. Συμμερίστηκε την άποψη της Λαγκάρντ ότι ο κόσμος «ίσως κινείται προς την εξομάλυνση», ενώ την ίδια στιγμή σίγουρα «δεν είναι φυσιολογικός».
Η προοπτική μιας δεύτερης προεδρίας Tραμπ αναφέρθηκε συχνά κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπό την προεδρία της Francine Lacqua της τηλεόρασης του Bloomberg. Η Λαγκάρντ υιοθέτησε μια αισιόδοξη στάση, λέγοντας ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και πιέζοντας για την ενίσχυση της Ευρώπης με τη δημιουργία «μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ήταν πιο επιφυλακτικός.
«Μιλάμε πάρα πολύ για τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη», είπε, «Το να κάνουμε την προεργασία μας είναι η καλύτερη προετοιμασία για πιθανή δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό περιλαμβάνει τις δυνατότητές μας να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας».
Για τον David Rubenstein, συνιδρυτή και συμπρόεδρο της Carlyle Group Inc., η πραγματικότητα είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολιτική στασιμότητα, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται για τον υπόλοιπο κόσμο.
«Σχεδόν όλα όσα έλεγε κάθε υποψήφιος πιθανότατα δεν θα είναι αλήθεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον, επειδή πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να κάνουν αυτό που λένε ότι πρόκειται να κάνουν», δήλωσε ο Rubenstein, ο οποίος παρουσιάζει επίσης μια εκπομπή στην τηλεόραση του Bloomberg.
Δημοσιονομικές ανησυχίες
Μια τέτοια ανησυχία που εκφράστηκε συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ήταν το δημοσιονομικό σκηνικό στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Σιγκαπούρης Tharman Shanmugaratnam ίσως υπαινίχθηκε αυτό όταν είπε ότι «ο πιο σημαντικός και πιο παραμελημένος τομέας της δημόσιας πολιτικής είναι η δημοσιονομική μεταρρύθμιση». Ο Rubenstein ήταν συγκεκριμένος σχετικά με τις προκλήσεις στις ΗΠΑ.
«Αν δεν το επιλύσουμε αυτό, κάτι θα συμβεί στο δολάριο», είπε. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να οργανώσουν τη δημοσιονομική τους δράση, κάποια στιγμή, οι άνθρωποι θα κάνουν ό,τι έκαναν στη βρετανική λίρα και το ολλανδικό φιορίνι πριν από χρόνια».
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής της Deutsche Bank AG, James Von Moltke, περιέγραψε μια «στιγμή “τσίμπημα” λόγω της έκπληξής του για την ανθεκτικότητα των οικονομιών και των χρηματοπιστωτικών αγορών, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ken Rogoff ανησυχούσε ότι «η γεωπολιτική κατάσταση δεν μοιάζει με τίποτα που έχω δει στην επαγγελματική μου ζωή».
Ο Λίντνερ επέλεξε να πάρει την πιο θετική κλίση. Περιέγραψε τη χώρα του ως «κουρασμένο άνθρωπο μετά από μια σύντομη νύχτα», σε αντίθεση με την ετικέτα του «άρρωστου» που πρόσφατα επανασυνδέθηκε με αυτήν. Ήταν επίσης πιο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το Βloomberg.
«Είναι μια νέα κανονικότητα, για την οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε. «Το 2023 μου έδωσε ελπίδα».
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις