Τουρκία: Εν πτήσει προς τον Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος αστροναύτης της χώρας
Ο 44χρονος Άλπερ Γκεζεραβτσί είναι πρώην πιλότος μαχητικών αεροσκαφών.
Ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας βρίσκεται την Παρασκευή εν πτήσει προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) ως συνεπιβάτης μισθωμένου σκάφους της SpaceX, μια αποστολή 14 ημερών για την οποία η χώρα του πληρώνει εισιτήριο δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πύραυλος Falcon, τον οποίο μίσθωσε η αμερικανική εταιρεία διαστημικού τουρισμού Axiom Space, εκτοξεύτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.
Εννέα λεπτά αργότερα τέθηκε σε προσωρινή τροχιά και προγραμματίζεται τώρα να φτάσει στο τροχιακό συγκρότημα το Σάββατο.
«Είναι η αρχή του επόμενου αιώνα για την Τουρκία»
Η Τουρκία, η Σουηδία και η Ιταλία πλήρωσαν την Axiom τουλάχιστον 55 εκατ. δολάρια η καθεμία για να στείλουν από έναν αστροναύτη στον ISS. Οι τρεις πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών συνοδεύονται από έναν πρώην αστροναύτη της NASA που εργάζεται σήμερα για την Axiom.
Μιλώντας στου δημοσιογράφους πριν από την εκτόξευση, ο Tούρκος Άλπερ Γκεζεραβτσί, 44 ετών, επισήμανε ότι η αποστολή έρχεται λίγο μετά την επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας, η οποία μέχρι σήμερα περιοριζόταν «σε ό,τι μπορούσαμε να δούμε μόνο με τα μάτια μας».
«Τώρα αυτή η αποστολή τραβά εντελώς την κουρτίνα … Είναι η αρχή του επόμενου αιώνα μας» είπε ο Γκεζεραβτσί, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί ως πιλότος της Turkish Airlines.
Μαζί του ταξιδεύουν ο 43χεονος Sουηδός Μάρκους Βαντ, ο οποίος το 2022 επιλέχθηκε ως αναπληρωματικός αστροναύτης της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, και ο 49χρονος ιταλός σμήναρχος Βάλντερ Βολαντέι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι πέταξε στο όριο του Διαστήματος με σκάφος της Virgin Galactic.
Το πρωί του Σαββάτου το σκάφος της SpaceX θα προσδεθεί στον ISS, ο οποίος φιλοξενεί σήμερα επταμελές διεθνές πλήρωμα.
Οι τρεις επιβάτες θα παραμείνουν στον διαστημικό σταθμό περίπου δύο εβδομάδες και προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν περισσότερα από 30 πειράματα, πολλά από τα οποία αφορούν την επίδραση της έλλειψης βαρύτητας στην ανθρώπινη φυσιολογία.
Ο ISS συνήθως φιλοξενεί αστροναύτες των εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα –της NASA, της ESA και των διαστημικών υπηρεσιών της Ρωσίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.
Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος και δύσκολα θα μπορούσε να είχε στείλει αστροναύτη της στον σταθμό χωρίς τη βοήθεια της Axiom.
Εδώ και λίγα χρόνια, οι ιδιωτικές αποστολές που οργανώνει η εταιρεία με την άδεια της NASA δίνουν σε περισσότερες χώρες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαστημικές αποστολές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις