Το παιχνίδι με τον σκύλο σας δυναμώνει τη σχέση σας – Τα παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε
Μία από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε, είναι να εντάξετε στην καθημερινότητα σας το παιχνίδι με τον σκύλο σας. Γνωρίζετε γιατί;
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Το παιχνίδι προσφέρει ευχαρίστηση σε μικρούς και μεγάλους. Φυσικά, και στον σκύλο.
Το παιχνίδι με τον σκύλο είναι μια ενέργεια που εκτονώνει σωματικά και πνευματικά τον μικρό σας φίλο. Συμβάλλει, δηλαδή, στην ευημερία του.
Κάνει καλό, όμως, και σε κάτι άλλο.
Παίζοντας με τον σκύλο σας τον κάνετε χαρούμενο και ενισχύετε την σχέση σας
«Με το παιχνίδι η σχέση με τον σκύλο μας ενδυναμώνεται, δημιουργούνται ισχυροί δεσμοί ασφάλειας και εμπιστοσύνης.
Αν έχουμε κουταβάκι, το παιχνίδι μαζί του είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να το φέρουμε κοντά μας από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες. Ειδικά όταν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, και δεν μπορούμε να το βγάλουμε έξω», αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Κώττα.
Με το παιχνίδι, που είναι κάτι ευχάριστο, όπως λέει, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και, παράλληλα, κερδίζουμε την προσοχή του. Που είναι πολύ σημαντικά και για τη μελλοντική μας επικοινωνία.
Διευκρινίζει ότι το παιχνίδι συμβάλλει στη νοητική ανάπτυξη του σκύλου, σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται.
Παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε με τον σκύλο μας
1. Το κλασσικό σχοινάκι
«Ένα από τα πολύ ευχάριστα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε, είναι το λεγόμενο Tug of War. Δηλαδή, το κλασσικό σχοινάκι, ή οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να τραβήξει. Ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι για τον σκύλο μας, με το οποίο ενδυναμώνουμε την αυτοπεποίθηση του», διευκρινίζει η κα Κώττα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να του επιτρέπουμε να μας δαγκώνει στα χέρια. Ή να το αρπάζει χωρίς σταματημό. Επιπλέον, μπορούμε να προσθέσουμε ορισμένες εντολές, με τις οποίες θα επικοινωνούμε. Για παράδειγμα, μπορούμε να του μάθουμε το «Άστο», «Πάρτο».
Προσοχή, όμως! Δεν παίζουμε με αυτό το παιχνίδι εάν είναι κουτάβι και αλλάζει δόντια, ή αν ο σκύλος μας έχει προβλήματα με τη γνάθο του.
2. Μπαλάκια
Τα μπαλάκια αρέσουν στους περισσότερους σκύλους και είναι, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, ένα παιχνίδι που τους εκτονώνει. Όμως, υπάρχουν και εκείνοι που, όπως λένε οι κηδεμόνες τους, δεν ασχολούνται, δεν τους αρέσουν, ή δεν επιστρέφουν το μπαλάκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ένα tip. «Έχουμε δύο ίδια μπαλάκια και κάνουμε εναλλαγές, μεταξύ των δύο», αναφέρει η κα Κώττα. Ή μπορούμε να προσπαθήσουμε να του κεντρίσουμε το ενδιαφέρον με τον ενθουσιασμό μας, ώστε να θελήσει να ασχοληθεί.
Στη μέθοδο με τα δύο μπαλάκια μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε τις εντολές «Φέρτο», «Άστο», «Πάρτο». Επιπλέον, το μπαλάκι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και για να ενισχύσει την όσφρησή του. Δηλαδή, του μαθαίνουμε τη λέξη «μπαλάκι» – μια λέξη που τα σκυλιά την καταλαβαίνουν πολύ εύκολα. Αφού τον ενθουσιάσουμε με το μπαλάκι, αρχικά το κρύβουμε σε κάποιον κοντινό χώρο. Και παρακινούμε τον σκύλο να το αναζητήσει με την λέξη «Βρες το»», περιγράφει η εκπαιδεύτρια.
Όταν το βρει, η επιβράβευση του, όπως λέει η κα Κώττα, είναι αρχικά το ίδιο το μπαλάκι (αυτο-επιβράβευση). Όμως, για να το επαναλαμβάνει κάθε φορά μπορούμε να τον παροτρύνουμε με τον χαρούμενο τόνο της φωνής μας. Και όταν το βρει, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια, να του πούμε «Μπράβο» με έντονο ενθουσιασμό και ευχάριστη διάθεση.
3. Διαχωρισμός παιχνιδιών
«Ένα ακόμη παιχνίδι που αυξάνει και την εξυπνάδα του τετράποδου φίλου μας, είναι ο διαχωρισμός αντικειμένων. Δηλαδή, έχουμε δύο αντικείμενα, που τα αγαπάει και ασχολείται πολύ με αυτά. Για παράδειγμα, το αγαπημένο του αρκουδάκι και παπάκι. Του μαθαίνουμε να τα ξεχωρίζει, ανάλογα με το τι του ζητάμε», εξηγεί η κα Κώττα. Και συμπληρώνει: «Πρώτα του μαθαίνουμε τη μία λέξη και μετά την άλλη. Αφού μάθει να ξεχωρίζει τα δύο παιχνίδια, θα πρέπει, όταν για παράδειγμα του ζητάμε το παπάκι, με κάποιο τρόπο να μας το υποδείξει».
4. Κρυφτό
Το καλύτερο και πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι, όπως λέει η κα Κώττα, είναι το κρυφτό. Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, μπορούν να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι με τη συμμετοχή και του τετράποδου φίλου μας.
Συμβουλή
Κλείνοντας, η κα Κώττα επισημαίνει ότι τα παιχνίδια στο τέλος κάθε δραστηριότητας θα πρέπει να τα μαζεύουμε και να τα κρύβουμε. Για δύο σημαντικούς λόγους. Για να έχουμε πάντα έναν ενθουσιασμένο σκύλο, όταν τα εμφανίζουμε, αλλά και για να μάθει τη λήξη του παιχνιδιού. Που σημαίνει ότι τώρα ηρεμεί.
● Η κυρία Αλεξάνδρα Κώττα είναι απόφοιτος της Σχολής «Star Dogs Trainer Academy» εκπαίδευση σκύλων, και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την εκπαίδευση αλόγων επί εδάφους με δάσκαλο το Βασίλη Μπουρντένα. Έχει αποφοιτήσει από το Αρσάκειο Ψυχικού, και στη συνέχεια τελείωσε την ιατρική αισθητική. Έχει εργαστεί στον χώρο του φαρμακείου.
Και όπως λέει: «Αφορμή για να ασχοληθώ με τα ζώα συντροφιάς ήταν ένας σκύλος, η Ήρα. Στην κυριολεξία έπεσε πάνω μου. Είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς, κυρίως φόβου και επιθετικές διαθέσεις προς άλλα σκυλιά. Έκανα ότι μπορούσα να βελτιώσω την ψυχολογία της, καθώς όταν με βρήκε ήμουν 17 ετών. Και είχα άγνοια με την εκπαίδευση. Περάσαμε μαζί πολλά σημαντικά χρόνια. Και στο τέλος είπα τα καταφέραμε ΜΑΖΙ! Όταν την έχασα κατάλαβα, πως αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να βοηθάω κάθε σκύλο, ώστε να ζει ευτυχισμένος.
Με σκοπό να μπορώ να βοηθήσω, και άλλους ανθρώπους, που είναι στην θέση, που υπήρξα. Και να μπορώ να τους δώσω λύσεις.
Όπως συνηθίζω να λέω, δεν αρκεί μόνο η αγάπη χρειάζεται και η γνώση».
Είναι δημιουργός της σελίδας «Glow Paw Εκπαίδευση και ψυχολογία ζώων συντροφιάς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις