Αλλαγή ατζέντας με στροφή στην καθημερινότητα
Επιταχύνεται η διαδικασία για τα ομόφυλα ζευγάρια μετά το Νταβός και τις ΗΠΑ - Τι είδαν οι βουλευτές στην Πειραιώς
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
Αλλαγή ατζέντας ή έστω ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου με θέματα πέραν του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία κάνει η κυβέρνηση, με τον Μητσοτάκη να στρίβει τον προβολέα «στα μεγάλα και στα μικρά», σύμφωνα με τη χαρακτηριστική αποστροφή του, «τα οποία ουσιαστικά διαμορφώνουν την καθημερινότητα» κάθε πολίτη.
Ο Πρωθυπουργός βγήκε εκ νέου μπροστά με τη δεύτερη – σε πέντε μέρες – «βόλτα» του για συζήτηση με πολίτες.
Η προσπάθεια δεσμεύσεων και προβολής έργου «καθημερινότητας» συνοδεύεται και απο… προεκλογικές νότες
«Αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, την παιδεία, την άμυνα, την ασφάλεια» είπε από την Αγία Παρασκευή, ορίζοντας την οικονομία ως «πρώτη προτεραιότητα» μερικές ώρες προτού αναχωρήσει για το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.
Και χαρακτήρισε την κυβέρνησή του «ταγμένη» στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματός της.
«Κάθε μέρα θα κάνουμε βήματα στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε ως μήνυμα και προς τους υπουργούς του, δεδομένου ότι τους έχει ζητήσει να βρίσκονται στα πεδία εξελίξεων του χαρτοφυλακίου τους.
Η προσπάθεια δεσμεύσεων και προβολής έργου «καθημερινότητας» συνοδεύεται και από… προεκλογικές νότες.
Εκτός από τις αναφορές του στη διπλή εκλογική νίκη του 2023 και τις δεσμεύσεις για «σκληρή δουλειά» – τόσο από το Γαλάτσι προ ημερών όσο και από την Αγία Παρασκευή – ο Μητσοτάκης δείχνει από τώρα προς τον ορίζοντα της επόμενης πολιτικής αναμέτρησης.
«Θα πιστοποιήσουμε και πάλι», είπε ενόψει της – παραδοσιακά πιο χαλαρής – ευρωκάλπης, «ποια είναι η μεγάλη προοδευτική ευρωπαϊκή παράταξη».
Πίσω από τα φώτα
Στο μεταξύ και μετά από συνολικά 6 ώρες μαζικής διαβούλευσης στην κομματική έδρα για τον νόμο που προκαλεί τριγμούς, οι διεργασίες θα συνεχιστούν πίσω από τα φώτα με κατ’ ιδίαν συζητήσεις και με «οδηγία» για αποφυγή εμπρηστικών τόνων.
Γραμμή ενότητας, που επιβεβαιώνει την αναζήτηση φόρμουλας συνεννόησης με τον Μητσοτάκη όταν έρθει η ώρα της ψήφισης, χάραξε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ενώπιον κομματικού ακροατηρίου (ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής).
«Δεν θα αφήσουμε μια διαφωνία να διχάσει την παράταξη. Ο Πρωθυπουργός έχει την απόλυτη στήριξή μας και έτσι θα συνεχίσουμε συντεταγμένα την πολύ σημαντική δουλειά που κάνει αυτή η κυβέρνηση» είπε.
Ο Πρωθυπουργός, έπειτα από το Νταβός, επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη (για επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan) και το Σικάγο (επαφή με ομογενείς για την επιστολική ψήφο) την ερχόμενη εβδομάδα αλλά προτίθεται να επιταχύνει τη διαδικασία ψήφισης της «ισότητας στον γάμο», μένοντας μέχρι τέλους στην αρχική γραμμή του.
Είτε συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο τη μεθεπόμενη εβδομάδα είτε γρηγορότερα προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, ο νόμος θα ψηφιστεί εντός Φεβρουαρίου.
Αν και στη ΝΔ μιλούν για «πλειοψηφικό ρεύμα» στήριξης, είναι… ανησυχητικά διψήφιος ο αριθμός όσων φαίνεται να επιμένουν στην καταψήφιση (Αντώνης Σαμαράς, Θάνος Πλεύρης, Αννα Καραμανλή, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Θεόδωρος Καράογλου, Χαράλαμπος Αθανασίου, Στράτος Σιμόπουλος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Περικλής Μαντάς κ.ά.).
Παρ’ όλα αυτά, οι επιτελείς σε Μαξίμου και ΝΔ διαβλέπουν περιθώρια μεταστροφής – όπως τελευταία φάνηκε με τον Μακάριο Λαζαρίδη από την Καβάλα και την Τζίνα Οικονόμου από την Ευρυτανία – για ορισμένους με ήπιους προβληματισμούς.
Η επιχειρηματολογία
Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική επιχειρηματολογία κινείται στους άξονες του 20σέλιδου PowerPoint του Ακη Σκέρτσου, που παρουσιάστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Πειραιώς.
Σε αυτό εντάχθηκε, μεταξύ άλλων, ενημερωτικό σημείωμα του καθηγητή Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Βασίλη Ταρλατζή συνοδεία βιβλιογραφίας και ερευνητικών δεδομένων για παιδιά ομόφυλων ζευγαριών:
«Δεν διαφέρει η ψυχοκοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξή τους (…) Η ομοφυλοφιλία των γονέων δεν επηρεάζει την ταυτότητα φύλου του παιδιού και δεν έχει παρατηρηθεί υψηλότερο ποσοστό ομοφυλοφιλίας σε σχέση με τα ετερόφυλα ζευγάρια (…) Ερευνα σε 2.786 ομόφυλα ζευγάρια γυναικών και ανδρών και >1 εκατομμύριο ετερόφυλων ζευγαριών, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε ομόφυλη οικογένεια είχαν καλύτερες επιδόσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (…) Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συχνά τα παιδιά αυτά είναι ο στιγματισμός στο σχολείο, να γίνει σωστή ενημέρωση της κοινωνίας».
Ανάμεσα στα slides του υπουργού Επικρατείας υπάρχουν και διευκρινίσεις στο «γιατί δεν λύνονται όλα με τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης».
Πρόκειται για επιχείρημα που διατυπώνεται έντονα στο γαλάζιο παρασκήνιο, εξού και ανέλαβαν τις απαντήσεις και οι καθηγήτριες Κατερίνα Φουντεδάκη και Λίνα Παπαδοπούλου, εκ των συντακτών του νομοσχεδίου.
Μεταξύ άλλων διευκρινίστηκε ο θεσμός της «επιτροπείας» που δεν δίνει δικαίωμα διατροφής στο παιδί, κοινωνικοασφαλιστικές παροχές ή κληρονομιά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις