Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Νέα παιχνίδια από την Τουρκία

Νέα παιχνίδια από την Τουρκία

Η Αγκυρα θέλει να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης και για έρευνες υδρογονανθράκων, διαμηνύει ο τούρκος υπουργός Ενέργειας

Ως μία σαφής δήλωση ότι η Τουρκία δεν έχει μετακινηθεί από τις θέσεις της και θεωρεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο σε πλήρη ισχύ αξιολογείται από αρκετούς διπλωμάτες και αναλυτές η δήλωση του τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, από την Τρίπολη, πως η Αγκυρα θέλει να δραστηριοποιηθεί στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβυής και για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, επικαλούμενος τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και αυτό που ακολούθησε και αφορούσε τη συνεργασία Αγκυρας – Τρίπολης στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, πριν από μερικές μέρες, αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των τουρκικών ερευνητικών σκαφών και τη διάθεση των δύο χωρών «να συνεχίσουν τη συνεργασία τους σε πολλούς τομείς στον τομέα της ενέργειας».

Στις συναντήσεις που είχε στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης το κεντρικό ζήτημα ήταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να επαναλαμβάνει με έμφαση την ανησυχία του

Ενα από τα ερωτήματα είναι πού θα επιχειρήσουν τα τουρκικά ερευνητικά, εφόσον υπάρξουν έρευνες, αλλά και το αν η Τουρκία θα συνεχίσει να βάζει στο τραπέζι με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις διεκδικήσεις της, παρά τις δηλώσεις περί ηρεμίας και την πολιτική δέσμευση της Διακήρυξης των Αθηνών, αλλά μέσω της Λιβύης.

Υπενθυμίζοντας όσα θεωρεί «δικαιώματά της» και επιμένοντας στη «Γαλάζια Πατρίδα».

Η Αθήνα δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, με το ζήτημα της Λιβύης να είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην ατζέντα τής κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν χθες στο Κάιρο, Γιώργος Γεραπετρίτης και Σάμεχ Σούκρι, καθώς πέραν των δηλώσεων Αλπαρσλάν υπάρχει και το ζήτημα της ανακοίνωσης από την πλευρά της Τρίπολης «συνορεύουσας ζώνης» με σχετική επιστολή στον ΟΗΕ.

Διπλωματικές πηγές έχουν ήδη αναφέρει στα «ΝΕΑ» την πρόθεση της Αθήνας να αντιδράσει, λόγω του κλεισίματος του κόλπου της Σύρτης, καθώς και το ότι η ελληνική πλευρά είναι σε συντονισμό με την Αίγυπτο και όχι μόνο.

Με το ΥΠΕΞ να κρατά χαμηλούς τόνους και τον Γεραπετρίτη να υπενθυμίζει (Al Ahram) τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για τις θαλάσσιες ζώνες που υπεγράφη το 2020 και εδράζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους

Οι συναντήσεις

Στις συναντήσεις που είχε στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης το κεντρικό ζήτημα ήταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι να επαναλαμβάνει με έμφαση την ανησυχία του για ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης και την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Θέσεις που υπογράμμισε και ο Σούκρι στις δηλώσεις του απορρίπτοντας τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Ο Γεραπετρίτης από την πλευρά του τονίζει την ανησυχία της Αθήνας για «την κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Οχθη, την πιθανότητα διάχυσης της κρίσης στον Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στην Ερυθρά Θάλασσα ο ΥΠΕΞ επεσήμανε πως «η Ελλάδα, ως χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο παγκοσμίως, και η Αίγυπτος που ελέγχει το γεωστρατηγικό σημείο σύνδεσης μεταξύ Μεσογείου και Ερυθράς Θάλασσας, έχουν κοινό συμφέρον να επιβάλουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας ισχυρής συνεργασίας προκειμένου να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της κρίσης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, που επαναβεβαιώθηκε και συζητήθηκε ένας οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθησή της, με αναφορές και στο σχήμα τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και έμφαση στην ενέργεια και την ηλεκτρική διασύνδεση, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Με τον ΥΠΕΞ να σημειώνει ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και την πρόθεση της Αθήνας να συνεχίσει να αποτελεί σύμμαχο της Αιγύπτου στην ΕΕ.

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Αίγυπτο, ο Γεραπετρίτης τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο της Ελλάδας στο μέτρο που αποτελεί έναν αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μία κίνηση για την επόμενη μέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

inView

Πώς ψηφίζουν οι αστροναύτες από το διάστημα;

Για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ψηφοφορίας τα ψηφοδέλτια είναι κρυπτογραφημένα και προσβάσιμα μόνο από τον αστροναύτη και τον υπάλληλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2024