Ο Μητσοτάκης ξαναδιαπιστώνει ότι καλπάζει η ακρίβεια, ψάχνει επενδυτές και επισπεύδει το σ/ν για ομόφυλα ζευγάρια
Όλα όσα είπε στη συνέντευξη
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Μιλώντας από το Νταβό στο Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας και ότι το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό, ενώ ουσιαστικά προσπάθησε να παρουσιάσει ενδεχόμενα εισπρακτικά μέτρα και ανακατανομές δαπανών για τη δημιουργία «υγιούς πλεονάσματος» ως δρόμο για τη στήριξη των περισσότερο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας: «Υπάρχουν βέβαια ανησυχίες, το κόστος διαβίωσης είναι υψηλό, αλλά είμαι αισιόδοξος» είπε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει ότι: «χρειαζόμαστε ένα υγιές πλεόνασμα για δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να στηρίξουμε πιο ευάλωτους και τις νέες οικογένειες’».
Σε συνέντευξη του, ο μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Σχετικά με την οικονομία και την ακρίβεια
Παρότι στο εσωτερικό της κοινωνίας κυριαρχεί η ανησυχία για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει εικόνα αισιοδοξίας επενδύοντας κυρίως στο ζήτημα των επενδύσεων Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία, προσθέτοντας ότι «έχουμε ένα βιώσιμο momentum. Αναπτυσσόμαστε πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θα έχουμε πολλές ξένες επενδύσεις».
Σε ότι αφορά την οικονομία ανέφερε «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να παράγουμε υγιή πρωτογενή πλεονάσματα, να μειώνουμε το χρέος και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Αλλάξαμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ελλάδα είναι μια επιτυχημένη οικονομία και προσελκύει ενδιαφέρον.» «Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας αλλά είμαι αισιόδοξος» συμπλήρωσε.
Αφού τόνισε το πόσο σημαντική είναι η πορεία της οικονομίας επισήμανε ότι «καταφέραμε να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για να βοθήσουμε τους πιο ευάλωτους Έλληνες. Υπάρχει ένα ζήτημα ακρίβειας στην Ελλάδα και θέλουμε να στηρίξουμε κυρίες τις νέες οικογένειες με παιδιά σε σχέση και με το ζήτημα του δημογραφικού. Είναι προτεραιότητα για εμάς το πώς θα στηρίξουμε τις οικογένειες, όσους ενοικιάζουν σπιτία και να περιμένετε μέτρα που θα ανακοινωθούν σύντομα για τη στήριξή τους».
Δηλαδή, ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, είτε σε σχέση με το κόστος προϊόντων όπως τα τρόφιμα, είτε σε σχέση με την εκτίναξη των ενοικίων, μετατοπίζοντας τη συζήτηση είτε γενικά στην ανάπτυξη είτε στην ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί «δημοσιονομικός χώρος» για στοχευμένες παρεμβάσεις, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει πώς ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν θα σημαίνει επιστροφή σε πολιτικές λιτότητας ή σε εισπρακτικά μέτρα που θα πλήξουν τη μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
«Θα γίνει νόμος τους πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, κάνοντας σαφές ότι έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτό το ζήτημα στην προσπάθειά του να «αλλάξει την ατζέντα» και να μετοπίσει την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα προβλήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος ότι θα γίνει ελληνικός νόμος. Πρόσθεσε ότι έχει πει ανοιχτά ότι επειδή είναι σημαντικά ζητήματα για ορισμένους πολίτες δεν έχει επιβάλει πειθαρχία στο κόμμα του.
Όπως είπε «το θέμα της ισότητας στο γάμο θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο και μετά από δημόσια διαβούλευση θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο. Και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει ελληνικός νόμος στις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου». Η συνεδρίαση του Υπουργικού, αναμένεται να γίνει την Τρίτη.
Πρόσθεσε δε « Μέχρι τώρα έχουμε μια υγιή συζήτηση. Εξηγούμε το ζήτημα για την ισότητα στο γάμο και πρέπει να προστατέψουμε τα δικαιώματα των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Είναι μια πραγματικότητα. Και εν τέλει πιστεύω ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αποτέλεσμα νομοθετήματος του ελληνικού κοινοβουλίου».
«Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο»
Ακόμη, όταν ρωτήθηκε για τις υπάρχουσες γεωπολιτικές κρίσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας είναι «πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια ταραγμένη περιοχή.
Υπάρχει ανησυχία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Και εκτιμώ ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα εγκρίνουμε τα 50 δισ. για την Ουκρανία.»
Σχετικά με την είσοδο του αεροδρομίου στο χρηματιστήριο
O κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για την πώληση του 30% του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και απάντησε ότι «αυτό θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Έχουμε πουλήσει και μετοχές από τις τράπεζες μας, θα πουληθεί και ένα σημαντικό μέρος της Τράπεζας Πειραιώς.
Αλλά βλέπω και νέες εγγραφές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η Αθήνα είναι ένας προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στοχεύουμε σε αγορές υψηλών εισοδημάτων. Αλλά όσα χτίζονται πρέπει να είναι βιώσιμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις