«Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη: Πολλαπλά τα μέτωπα της κυβέρνησης – Δεν τη «σώζει» ο γάμος ομοφύλων
Αν και έχει μονοπωλήσει την ατζέντα η συζήτηση για την εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια, η κυβέρνησή του δέχεται ομαδικά «πυρά» για πολλούς τομείς πολιτικής
Με τις ευρωκλογές στην επόμενη «στροφή» και τη συζήτηση για το – κάπως, κάπου, κάποτε – νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια να έχει εξελιχθεί σε προσωπική φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδείξει ότι μπορούν να είναι προοδευτικοί σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και οι δεξιοί, η ατζέντα συνεχίζει να είναι «βαριά» για την κυβέρνηση, που δέχεται απανωτά χτυπήματα για την πολιτική της, πρωτίστως σε θέματα καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και ευρύτερα.
Την ώρα που η ακρίβεια «ροκανίζει» το εισόδημα των Ελλήνων, η στεγαστική κρίση επιμένει, η εγκληματικότητα «χτυπάει κόκκινο», το ΕΣΥ – που δεν… διαπρέπει, εξάλλου – απειλείται και πάλι λόγω της νέας παραλλαγής κορονοϊού, ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη λογική των «μεταρρυθμίσεων», έχει ανοίξει πολλά και διαφορετικά μέτωπα, όχι μόνο με μία αποδυναμωμένη αντιπολίτευση, όσο με την ίδια την κοινωνία.
Για αυτό, άλλωστε, σε κάθε ευκαιρία επισκέπτεται – όχι αυθορμήτως, όπως θέλει να πείσει – σπίτια πολιτών, γειτονιές και καφετέριες και μοιράζει υποσχέσεις για στήριξη των αδυνάμων, μη παραλείποντας βέβαια να υπενθυμίσει ότι έρχονται και ευρωεκλογές…
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για απροθυμία να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, με το Μαξίμου να επιμένει στο επιχείρημα της «εισαγόμενης ακρίβειας»
Επιπλέον, σε εξέλιξη είναι οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής (σ.σ. ουδείς πολίτης περιμένει οτιδήποτε από οποιαδήποτε εξεταστική, βεβαίως) για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, με τα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» και την πλειοψηφία να επιμένει στο «ανθρώπινο λάθος».
Και σαν να μην έφταναν οι εσωτερικοί «εχθροί», ο κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει πλέον και την πρωτοφανή για τη χώρα μας έκθεση που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην ίδια λίστα με την Ουγγαρία του Όρμπαν, αναφορικά με τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες.
Παράλληλα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός μοιάζει να βαδίζουν ακόμα το δρόμο της κυριαρχίας του 40% και να ξεχνούν ότι ο ψηφοφόρος, κατά διαστήματα, αφυπνίζεται και δίνει τη δική του απάντηση γυρίζοντας την πλάτη σε εκείνους που κάποτε έφερε στην εξουσία, κυρίως για να τιμωρήσει τους προηγούμενους (σ.σ. παλαιά ελληνική συνήθεια).
Καταλήψεις και συλλαλητήρια κατά των μη κρατικών ΑΕΙ
Μία άλλη, σημαντική για την κυβέρνηση, «μεταρρύθμιση» είναι αυτή της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, τα οποία, ωστόσο, έχουν ήδη παραλύσει λόγω καταλήψεων, πριν καν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκαν και πάλι μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και με αίτημα την αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας.
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης – πλην ΠΑΣΟΚ – να διαμηνύουν ότι θα επιδιώξουν να σταματήσουν το νομοσχέδιο, τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών στα «κάγκελα» και τις καταλήψεις να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση, που είναι προφανές πως δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα αυτό, καλείται να πείσει με πράξεις ότι επιθυμεί να στηρίξει τη δημόσια εκπαίδευση.
Ακρίβεια και οικονομική ανασφάλεια
Ευρωπαϊκό ρεκόρ ακρίβειας σε φρούτα, τυρί και ελαιόλαδο κατέχει η Ελλάδα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή κι άλλα μέτρα για την καταπολέμηση του «υπ’ αριθμόν ένα» προβλήματος των πολιτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο κατέγραψε αύξηση 8,9% στην Ελλάδα έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τη χώρα μας να παίρνει αργυρό μετάλλιο ακρίβειας, αφού ο εγχώριος πληθωρισμός στα είδη διατροφής ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μετά από εκείνον της Μάλτας.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για απροθυμία να αντιμετωπίσει φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά, με το Μαξίμου να επιμένει στο επιχείρημα της «εισαγόμενης ακρίβειας» και στα, κυρίως, επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα στήριξης.
Γίναμε… Σικάγο
Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας διασχίζει το δρόμο και δεν ξέρει πια από πού θα… του έρθει η σφαίρα του καλάσνικοφ, καθώς μαφιόζοι και εκτελεστές κάνουν ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανοίγοντας πυρ σε κεντρικές περιοχές της Αθήνας, με αυτοκίνητα και πεζούς να περνούν σε απόσταση αναπνοής και να κινδυνεύουν να γίνουν «παράπλευρες απώλειες» του οργανωμένου εγκλήματος.
Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφάσισε, τελικά, να «ξηλώσει» την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η οποία «έλαμψε» δια της αποτυχίας και, μάλιστα, της απανωτής, ωστόσο, δεν μπορεί να εκτελούνται συμβόλαια θανάτου στη μέση του δρόμου και εκείνος να κοιμάται ήσυχος.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μάλιστα, η εγκληματικότητα και η ελλιπής αστυνόμευση είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα για τους κατοίκους της Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος της κυβέρνησης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε στη διαδρομή προς τις επόμενες κάλπες, ούτε και, κυρίως, στην αξιοπιστία που επιθυμεί να διατηρήσει στα μάτια των ψηφοφόρων της.
Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, δήλωσε συνομιλώντας στο Νταβός με τον αρχισυντάκτη του Foreign Policy, ότι «οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει για τη Νέα Δημοκρατία πως «είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες και ταυτοχρόνως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική».
Αμέσως μετά, αναφέρθηκε ξανά στη συζήτηση που γίνεται στη χώρα μας για την ισότητα στο γάμο, λέγοντας πως «δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».
Με τη διαφορά ότι ο προοδευτισμός και δη στην κοινωνική πολιτική δεν περιορίζεται στην ισότητα στο γάμο, αλλά διατρέχει όλους τους τομείς της καθημερινότητας ενός λαού, όπως το επίπεδο διαβίωσης, οι υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας και ούτω καθεξής.
- Αμαλιάδα: «Οι δικοί της με ρωτούσαν αν έκανε κακό στο παιδί», αποκαλύπτει η νονά του 2ου παιδιού της Ειρήνης
- Έρχεται η… Legoland του Minecraft
- Αμαλιάδα: Όταν η Ειρήνη Μουρτζούκου μιλούσε ως Πόπη – Ντοκουμέντο του «Τούνελ»
- Αμαλιάδα: «Μελάνιασε και τέζα…» – Τι έλεγε η Ειρήνη λίγο μετά τον θάνατο του μικρού Παναγιωτάκη
- Αμετάβλητη διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας η Fitch
- Ανησχυχία για παιδί που βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών