ΕΕ: Το ειρηνευτικό σχέδιο Μπορέλ για τη Μέση Ανατολή
Η ΕΕ αναζητεί από καιρό λύση στο Μεσανατολικό - Τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης για την ειρήνη
Έναν οδικό χάρτη 10 σημείων ετοίμασε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, για να ανοίξει το δρόμο για μια «αξιόπιστη, συνολική λύση» στην σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και, εν τέλει, στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη.
Το έγγραφο δεν έχει δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα, όμως το ενημερωτικό δίκτυο Euronews έλαβε γνώση του περιεχομένου και το παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα.
Στον οδικό χάρτη Μπορέλ, που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης τη Δευτέρα, περιγράφεται μια σειρά διαδικαστικών βημάτων που ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πιστεύει ότι θα μπορούσαν να φέρουν την ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας, να δημιουργήσουν ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, να εξομαλύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να εγγυηθούν μακροπρόθεσμα την ασφάλεια στην περιοχή.
Κεντρικό σημείο του σχεδίου είναι μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη», στην οποία θα συμμετέχουν «βασικοί παράγοντες» όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, ο Αραβικός Σύνδεσμος και τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι συμμετέχοντες θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που αναφέρονται ως «τα μέρη της σύγκρουσης», αλλά οι δύο δεν θα είναι αρχικά «υποχρεωμένοι να κάθονται ο ένας με τον άλλον».
«Ο χρόνος για μια συνολική ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη είναι τώρα»
Η Λωρίδα της Γάζας και η Δυτική Όχθη θα εκπροσωπούνταν από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και όχι από τη Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα από την κατάληψή της το 2007 και έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Η Διάσκεψη θα έχει στη διάθεσή της ένα έτος για να σχεδιάσει το πλαίσιο ενός ειρηνευτικού σχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη την αντίδραση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προηγούμενες προσπάθειες διαμεσολάβησης. Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στα «μέρη της σύγκρουσης» και θα χρησιμοποιηθεί ως η κύρια βάση για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και παρά τις προφανείς δυσκολίες και αβεβαιότητες, ο χρόνος για την προετοιμασία μιας συνολικής ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρήνης είναι τώρα», αναφέρει στην εισαγωγή του το έγγραφο, σύμφωνα με το Euronews.
Η αποκάλυψη έρχεται μία ημέρα μετά την απόρριψη της λύσης των δύο κρατών από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και την υπόσχεση να συνεχίσει τη στρατιωτική επίθεση στη Γάζα μέχρι την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Τα δέκα σημεία του Οδικού Χάρτη για την ειρήνη
Σύμφωνα με το Euronews, τα 10 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζοζέπ Μπορέλ είναι τα εξής:
1. Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα «ζει πλάι-πλάι» με το Ισραήλ και στην «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
2. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας «αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης» στη Χαμάς.
3. Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει «το συντομότερο δυνατό» να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
4. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ «σχεδόν ταυτόχρονα» θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.
5. Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το «αρχικό πλαίσιο» για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.
6. Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει «όσο το δυνατόν πιο πρακτικά» τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.
7. Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, «υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή».
8. Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης «σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή» κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ’ όλα αυτά.
9. Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. «Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο», αναφέρει το έγγραφο.
10. Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις