Γερμανία: Το Κοινοβούλιο εγκρίνει μέτρα απλοποίησης των απελάσεων αλλοδαπών
Τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της μέγιστης διάρκειας κράτησης των αλλοδαπών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας απέλασης.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Επειτα από μακρά διελκυστίνδα στη γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού (SPD/FDP/Πράσινοι), η γερμανική κάτω Βουλή, η Μπούντεσταγκ, ενέκρινε χθες Πέμπτη το βράδυ σχέδιο νόμου το οποίο προωθεί σειρά μέτρων, όπως ιδίως η παρατεταμένη κράτηση αλλοδαπών, για να αποτρέπεται η αποτυχία των διαδικασιών απέλασής τους (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Michael Dalder, επάνω, μετανάστες από την Ερυθραία στο Μόναχο).
Για τη διευκόλυνση της απέλασης αλλοδαπών που κρίνεται πως δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στη χώρα, τα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παράταση της μέγιστης διάρκειας κράτησής τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας από τις 10 ημέρες σε 28.
Ο νόμος προβλέπει και σκληρότερα μέτρα εναντίον των διακινητών μεταναστών
Επιπλέον, αντιπρόσωποι των αρχών θα επιτρέπεται στο εξής να εισέρχονται σε δωμάτια ή χώρους κοινής διαμονής, πέρα από τα δωμάτια ή τους χώρους στους οποίους διαμένουν τα πρόσωπα υπό απέλαση.
Στο παρελθόν, απελάσεις που είχαν διαταχθεί από τις αρχές δεν έγιναν διότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούσαν να βρεθούν.
Το νομοσχέδιο είχε αφαιρεθεί από την ημερήσια διάταξη κατά την τελευταία συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου πριν τα Χριστούγεννα, επειδή ο ένας από τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού — οι Πράσινοι — αξίωναν βελτιώσεις.
Κατόπιν της επιμονής του οικολογικού κόμματος, οι μετανάστες και πρόσφυγες υπό απέλαση θα δικαιούνται πλέον δικηγόρο, δημοσία δαπάνη αν απαιτείται.
Διασώσεις
Ο νόμος προβλέπει εξάλλου σκληρότερα μέτρα εναντίον των λεγόμενων διακινητών μεταναστών.
Επειτα από έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστέθηκε παράγραφος στο συγκεκριμένο εδάφιο προκειμένου ν’ αποσαφηνιστεί πως ο σκοπός δεν είναι να ποινικοποιηθούν οι διασώσεις προσφύγων και μεταναστών που διατρέχουν κίνδυνο στη θάλασσα από ΜΚΟ.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις