Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Δύο μητέρες σκοτώνονται κάθε ώρα στη Γάζα - 16.000 γυναικόπαιδα νεκρά από την έναρξη του πολέμου

Live: Δύο μητέρες σκοτώνονται κάθε ώρα στη Γάζα – 16.000 γυναικόπαιδα νεκρά από την έναρξη του πολέμου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Λουτρό αίματος χωρίς τέλος στη Γάζα, στις 24.762 οι νεκροί - «Αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Ρωσία»

Το Ισραήλ θα ελέγχει τη Δυτική Όχθη εκτός από τη Γάζα, είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απορρίπτοντας ουσιαστικά αυτό που η Ουάσινγκτον προβάλει ως εναλλακτική -έστω και τυπικά-  δηλαδή τη λύση των δύο κρατών.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ωστόσο να στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ παρά τις νέες δηλώσεις ενώ οι επιθέσεις στην Υεμένη δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τους Χούθι, όπως ομολόγησε ο Μπάιντεν.

Η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με το νοσοκομείο Νάσερ στα νότια να κινδυνεύει να μετατραπεί σε Αλ Σίφα καθώς οι IDF το στοχοποιούν με τον ίδιο τρόπο. Το μπλακ άουτ στις επικοινωνίες συνεχίζεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει από τις μεγαλύτερες επιδρομές του στη Δυτική Όχθη, αφήνοντας πίσω του νεκρούς, τραυματίες, κατεστραμμένα σπίτια και υποδομές.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

06:00 Μωρό πεθαίνει εβδομάδες μετά τη διάσωσή του από τα ερείπια

Πέθανε μωρό 10 μηνών που είχε διασωθεί από τα ερείπια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα τον περασμένο μήνα, ανέφερε αμερικανικό μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Η Tala Rouqa ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια στις 28 Δεκεμβρίου σε μια δραματική διάσωση, μάρτυρας της οποίας είχε γίνει το NBC News.

Ο πατέρας της, Ahmed Rouqa, δήλωσε στον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό ότι η κόρη του υπέκυψε στα τραύματά της σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε 10 μέλη της οικογένειάς τους.

«Υπέφερε από κατάγματα και τραύματα στα πόδια της. Και έπαιρνε φάρμακα», είπε ο πατέρας της. «Υπήρχαν επιπλοκές από το χτύπημα. Δόξα στον Αλλάχ, ενώθηκε με τα αδέρφια της. Δοξάστε τον Αλλάχ για όλα», πρόσθεσε.

05:00 Το Ιράν σκότωσε βρέφος με ολλανδική υπηκοότητα

Παιδί με την ολλανδική υπηκοότητα σκοτώθηκε στα πλήγματα που εξαπέλυσε το Ιράν σε προάστια της Αρμπίλ του βόρειου Ιράκ τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χάνκε Μπράουνς Σλοτ μέσω X, προσθέτοντας πως «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση και ότι απαίτησε εξηγήσεις από τον ιρανό ομόλογό της.

«Ο θάνατος του μικρού παιδιού, που ήταν μικρότερο από ενός έτους, είναι αληθινά συνταρακτική, συλλυπούμαστε βαθιά την οικογένεια που θρηνεί» και τους οικείους των άλλων θυμάτων, σημείωσε η επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας, συμπληρώνοντας πως καταδικάζει την επίθεση και πως αξίωσε εξηγήσεις από τον ομόλογό της και κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο ΥΠΕΞ.

04:03 Τι είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν για τη λύση δύο κρατών

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο CNN πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή ότι τα δημόσια σχόλια που έκανε την Πέμπτη, στα οποία φάνηκε να απορρίπτει την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δεν είχαν σκοπό να αποκλείσουν την πιθανότητα ενός παλαιστινιακού κράτους σε οποιαδήποτε μορφή.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου συζήτησαν τα πιθανά χαρακτηριστικά ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους σε μια «λεπτομερή» και «σοβαρή» συζήτηση, δήλωσε ακόμα το συγκεμένο πρόσωπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:52 Συνετρίβη αμερικανικό drone στο Ιράκ

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στο Ιράκ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, αφού μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν υποστήριξαν νωρίτερα ότι έριξαν εναντίον ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) που πετούσε πάνω από τη χώρα.

«Ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στην αεροπορική βάση Μπαλάντ, στο Ιράκ» ανέφερε στο AFP αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας.

«Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν το αεροσκάφος. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «διεξάγεται έρευνα για τα αίτια της συντριβής». Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια ένοπλη ομάδα που συνδέεται με το Ιράν, δήλωσε νωρίτερα ότι πυροβόλησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χειριζόταν η «αμερικανική κατοχή» καθώς πετούσε πάνω από τη χώρα.

Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ πραγματοποιεί τακτικές επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, τον οποίο η ομάδα έχει περιγράψει ως αντίποινα για την υποστήριξη του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον.

03:36 ΟΗΕ: Το Ισραήλ απέρριψε σχεδόν το 70 τοις εκατό των αποστολών βοήθειας για τη βόρεια Γάζα

Η υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη (UNOCHA), ανέφερε ότι τα φορτία της αναγκαίας βοήθειας αντιμετωπίζουν εκτεταμένες αρνήσεις από τις ισραηλινές Αρχές.

Η UNOCHA ανέφερε σε ενημέρωση ότι ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν προγραμματίσει 29 αποστολές παράδοσης βοήθειας στη βόρεια Γάζα κατά το πρώτο μισό του Ιανουαρίου, το Ισραήλ ενέκρινε μόνο επτά από αυτές.

«Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου παρατηρήθηκε δραματική αύξηση του ποσοστού των αρνήσεων από τον ισραηλινό στρατό για πρόσβαση σε περιοχές βόρεια του Γουάντι Γάζα», δήλωσε η ομάδα. «Αυτό έχει εμποδίσει την κλιμάκωση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων».

Όπως αναφέρει ότι το ποσοστό άρνησης 69% αποτελεί απότομη επιδείνωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, όταν το ποσοστό απόρριψης ήταν περίπου 14%. Ο Νετανιάχου δήλωσε πρόσφατα ότι το Ισραήλ επιτρέπει μόνο το «ελάχιστο» επίπεδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία «ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε το 95 τοις εκατό (18 από 19) των αποστολών που αφορούσαν τη χορήγηση καυσίμων και φαρμάκων σε δεξαμενές νερού, πηγάδια και εγκαταστάσεις υγείας στο βορρά κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου».

03:19 Μπορέλ: Ίσως χρειαστεί να επιβληθεί στο Ισραήλ η ίδρυση κράτους της Παλαιστίνης από τη διεθνή κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα ίσως χρειαστεί να προχωρήσει στην «επιβολή» στο Ισραήλ της ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης αν είναι απαραίτητο, δήλωσε χθες Παρασκευή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Αν δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος, το «μίσος» και ο πόλεμος θα διαιωνίζονται, «γενιά τη γενιά», είπε ο Υπατος Εκπρόσωπος σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, όπου του απονεμήθηκε τιμητικά διδακτορικός τίτλος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:02 Η ρητορική της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με τη λύση των δύο κρατών δεν υποστηρίζεται από πράξεις

Ο Στίφεν Ζούνες, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής και καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι ο στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι σαφής: η προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάστηκε με το πρόσχημα ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να  πείσει τους Ισραηλινούς να μετριάσουν. Αλλά τώρα φαίνεται ότι ο Μπάιντεν κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν με τον Νετανιάχου. Το ερώτημα, όμως, είναι ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση στο Ισραήλ – εκτός του Νετανιάχου και της ακροδεξιάς – σε οποιοδήποτε είδος βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Ο Μπάιντεν μιλάει συνεχώς για λύση δύο κρατών, αλλά αναγνωρίζει το Ισραήλ και όχι την Παλαιστίνη. Ενθαρρύνει τις χώρες να αναγνωρίσουν μονομερώς το Ισραήλ, ενώ αποθαρρύνει ενεργά τις χώρες ή τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη. Αρνείται να θέσει όρους στην παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ ή να σταματήσει να ασκεί βέτο στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει τίποτα που να κάνει ο Μπάιντεν που να υποστηρίζει πραγματικά τη ρητορική του για λύση δύο κρατών», είπε ακόμα.

Από πολιτική άποψη, η ακλόνητη υποστήριξη του Μπάιντεν στον Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου στη Γάζα δεν έχει νόημα, δήλωσε ο Ζούνες.

«Πολιτικά, αυτό είναι μια καταστροφή για τον Μπάιντεν. Νομίζω, ειλικρινά, ότι είναι ένας ιδεολόγος που πιστεύει πραγματικά στο ισραηλινό σχέδιο και είναι προσκολλημένος σε αυτή την αφελή υπόθεση ότι με το να είναι καλός με τον Νετανιάχου μπορεί να καταφέρει να κάνει τους Ισραηλινούς να συμβιβαστούν, παρόλο που αυτό έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά, ότι απλά δεν λειτουργεί».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:46 Washington Post: Το Ισραήλ είπε στις ΗΠΑ ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Washington Post, επικαλούμενο δυτικό διπλωμάτη και τρεις αξιωματούχους από τον Λίβανο που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο το τέλος Ιανουαρίου την κλιμάκωση της σύγκρουσής του με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Ο δυτικός διπλωμάτης φέρεται να δήλωσε στην Post ότι το παράθυρο για την επίτευξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ «στενεύει».

Η ρητορική των ισραηλινών αξιωματούχων λέει το ίδιο, με την πιο πρόσφατη απειλή για κλιμάκωση να προέρχεται από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ την Παρασκευή.

02:31 Το Ισραήλ ισοπέδωσε σπίτια στον νότιο Λίβανο

Τουλάχιστον τρεις κατοικίες «καταστράφηκαν ολοσχερώς» χθες Παρασκευή εξαιτίας πληγμάτων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στο χωριό Κφαρ Κίλα, στον νότιο Λίβανο, μετέδωσαν το λιβανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ANI και ο δήμαρχος της παραμεθόριας κοινότητας.

Το ANI αναφέρθηκε σε τέσσερα σπίτια που έγιναν στόχος ισραηλινών πληγμάτων στο Κφαρ Κίλα από χθες το πρωί. Τα τρία «καταστράφηκαν ολοσχερώς».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:17 Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ – «Αν καταλήξουμε με 136 φέρετρα, έχουμε χάσει»

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ, Ταμίρ Πάρντο, δήλωσε στον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kann News ότι αν η χώρα τελειώσει τον πόλεμο με 136 φέρετρα, που αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ομήρων που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα, «το Ισραήλ έχει χάσει για πρώτη φορά».

«Πρέπει να φροντίσουμε να διορθώσουμε την παραμέληση και την προδοσία των πολιτών της χώρας», προσέθεσε.

02:01 Δύο μητέρες σκοτώνονται κάθε ώρα στη Γάζα – 16.000 γυναικόπαιδα νεκρά από την έναρξη του πολέμου

Υπολογίζεται ότι 16.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των οποίων περίπου δύο μητέρες κάθε ώρα, ανέφερε μια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή με θέμα «Ο έμφυλος αντίκτυπος της κρίσης στη Γάζα», η UN Women εκτιμά ότι τουλάχιστον 3.000 γυναίκες μπορεί να έχουν μείνει χήρες από τις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 10.000 παιδιά μπορεί να έχουν χάσει τον πατέρα τους, ανέφερε.

Από τα 2,3 εκατομμύρια του πληθυσμού της περιοχής, 1,9 εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι και «σχεδόν ένα εκατομμύριο είναι γυναίκες και κορίτσια» που αναζητούν καταφύγιο και ασφάλεια σε μια περιοχή όπου κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές, ανέφερε.

Η Σίμα Μπαχούς, εκτελεστική διευθύντρια της UN Women, ανέφερε σε δήλωσή της:

«Αυτή η αποτυχία, και το τραύμα γενεών που προκλήθηκε στον παλαιστινιακό λαό κατά τη διάρκεια αυτών των 100 ημερών, θα στοιχειώνει όλους μας για τις επόμενες γενιές».

01:44 Νέα χτυπήματα των ΗΠΑ κατά των Χούθι – Έπληξαν τρεις αντιπλοϊκούς πυραύλους

Στις τελευταίες επιθέσεις της εναντίον των Χούθι η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον τριών αντιπλοϊοκών πυραύλων που ήταν έτοιμοι να εκτοξευθούν κατά πλοίων που είχαν στόχο τη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή επιθέσεων σε θαλάσσια σκάφη και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα στις 19 Ιανουαρίου, περίπου στις 6:45 μ.μ. (ώρα Σαναά), οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν πλήγματα κατά τριών αντιπλοϊκών πυραύλων των Χούτι που είχαν στόχο τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και ήταν έτοιμοι να εκτοξεύσουν. Οι αμερικανικές δυνάμεις εντόπισαν τους πυραύλους σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης και διαπίστωσαν ότι αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή. Στη συνέχεια, οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν και κατέστρεψαν τους πυραύλους σε αυτοάμυνα. Η ενέργεια αυτή θα καταστήσει τα διεθνή ύδατα ασφαλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:28 Ένας τραυματίας από την ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπλούς

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι ένας νεαρός άνδρας τραυματίστηκε από πραγματικά ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στη γειτονιά Ραφίντια στα δυτικά της κατεχόμενης πόλης της Δυτικής Όχθης.

Βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera δείχνει αυτές τις συγκρούσεις. Στα πλάνα φαίνονται θωρακισμένα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να καταδιώκουν νεαρούς Παλαιστίνιους που τους πέταξαν πέτρες. Οι ήχοι των πυροβολισμών ακούγονται καθαρά.

01:12 Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διερωτάται με αγωνία – «Πόσο είναι αρκετό;»

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Ντένις Φράνσις κάλεσε το σώμα να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πιέσει για τον τερματισμό του «μακελειού» στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Αυτή η κατάσταση οφείλουμε να ρωτήσουμε- πρέπει να ρωτήσουμε: Πόσο είναι αρκετό; Αν υπάρχει καν η έννοια του «αρκετά» σε αυτό το σκηνικό;», διερωτήθηκε ο Φράνσις.

«Ανανεώνω το αίτημα για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αυτό στέκεται ως η μόνη αξιόπιστη πορεία δράσης για την αυθεντική αντιμετώπιση – πόσο μάλλον την επίλυση – αυτής της σύγκρουσης», προσέθεσε.

00:57 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ ζητά «κατάπαυση του πυρός τώρα»

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους μοιράστηκε πλάνα από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Γάζα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο X ότι «τρεις στους τέσσερις ανθρώπους στη Γάζα είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι», ενώ ζήτησε «κατάπαυση του πυρός τώρα».

00:42 Μπάιντεν: «Ο Νετανιάχου δεν αντιτίθεται στη λύση των δύο κρατών»

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν η λύση των δύο κρατών είναι «αδύνατη» όσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι στην εξουσία, ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε: «Όχι, δεν είναι».

Είπε ότι ο Νετανιάχου δεν είναι αντίθετος σε όλες τις λύσεις δύο κρατών και ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι που είναι δυνατοί. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Μπάιντεν προσπαθούσε να προγραμματίσει το τηλεφώνημα «εδώ και αρκετό καιρό» και αρνήθηκε ότι αυτό έγινε σε απάντηση στο σχόλιο του κ. Νετανιάχου την Πέμπτη που είπε ότι αντιτίθεται στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση που δεν εγγυάται την ασφάλεια του Ισραήλ.

00:26 Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης: Οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επιδρομή σε σπίτι ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Χεβρώνα

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa μετέδωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο σπίτι του Παλαιστίνιου ακτιβιστή Ιμάντ Αμπού Σαμσίγια στη Χεβρώνα, απειλώντας τον ίδιο και την οικογένειά του με κράτηση.

Ο Σαμσίγια είναι εθελοντής της ισραηλινής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’tselem, η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις και την κακομετάχειρηση των ισραηλινών Αρχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων με τη χρήση βιντεοκάμερας.

Το Wafa αναφέρει ότι ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι του Σαμσίγια στην Τελ Ρουμέιντα, έψαξαν τα τηλέφωνα των μελών της οικογένειας και απείλησαν την κόρη του με κράτηση αν δεν σταματήσει να κινηματογραφεί περιστατικά με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Χεβρώνα.

00:12 Το Ισραήλ απέχει πολύ από την ήττα της Χαμάς – Τι αναφέρουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας και ανέφεραν ότι η επικρατούσα άποψη στην Ουάσιγκτον, αλλά και μεταξύ των ανώτατων διοικητών του ισραηλινού στρατού, είναι ότι το Ισραήλ απέχει πολύ από το να επιτύχει τη νίκη επί της Χαμάς.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε ουσιαστικά «διαλύσει» τις υποδομές της Χαμάς στη βόρεια Γάζα, λίγες ημέρες πριν από τις επιθέσεις με ρουκέτες που πραγματοποίησαν μαχητές της οργάνωσης από την ίδια περιοχή της Λωρίδας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο πόλεμος της χώρας του στη Γάζα δεν θα τελειώσει μέχρι να ηττηθεί πλήρως η Χαμάς και να επιστραφούν όλοι οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι.

23:55 Οι Δημοκρατικοί πιέζουν τον Μπάιντεν για το θάνατο των πολιτών στο Ισραήλ

Δεκάδες Δημοκρατικοί υπέγραψαν επιστολή με την οποία καλούν την κυβέρνησή του Τζο Μπάιντεν να επαναβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στον «αναγκαστικό και μόνιμο εκτοπισμό» των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Την επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, της οποίας ηγούνται οι Αγιάνα Πρέσλεϊ και Τζέιμι Ράσκιν, υπογράφουν 60 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Δημοκρατικών.

Αντανακλά την ανησυχία, ιδίως της αριστεράς, για τον απότομο φόρο αίματος στους Παλαιστίνιους πολίτες από την εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

«Σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να επαναλαμβάνετε τη σταθερή δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή τη θέση και σας ζητάμε να παράσχετε διευκρινίσεις σχετικά με ορισμένες διατάξεις του συμπληρωματικού αιτήματος της κυβέρνησης για χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της ασφάλειας», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ 3,8 δισ. δολάρια σε ετήσια στρατιωτική βοήθεια.

Και ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον 14 δισ. δολάρια, μέρος ενός σαρωτικού συμπληρωματικού αιτήματος χρηματοδότησης που έχει κολλήσει στο Κογκρέσο, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαπραγματεύονται αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική.

23:39 Οικογένειες  ομήρων κατασκηνώνουν έξω από το σπίτι του Νετανιάχου για να τον πιέσουν

Δεκάδες συγγενείς των ομήρων στη Γάζα κατευθύνονται προς την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Καισάρεια, όπου σκοπεύουν να κατασκηνώσουν τη νύχτα και να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης, όπως λένε, όσον αφορά την απελευθέρωση των αγαπημένων τους προσώπων.

«Οι ημέρες χάριτος κατά τις οποίες σέρνατε τα πόδια σας τελείωσαν», αναφέρει σε ανακοίνωση του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

«Αποδείξτε την ηγετική σας ικανότητα και ηγηθείτε μιας θαρραλέας κίνησης που θα προωθήσει το σχέδιο που ως γνωστόν βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν πρόκειται για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά για τη διάσωση ζωών», λένε οι οικογένειες προς τον Νετανιάχου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:27 ΗΠΑ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισραήλ διαπράττει «σκόπιμα» εγκλήματα πολέμου

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το Μεξικό και τη Χιλή που ζήτησαν έρευνα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Γάζας, ο Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν έχει κάποιο σχόλιο.

«Ακόμα συλλέγουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι θα συνεπαγόταν αυτό. Αλλά θέλω να πω ξανά, ότι δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι υπάρχουν σκόπιμες προσπάθειες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τον ισραηλινό στρατό», δήλωσε.

Το Al Jazeera έχει μιλήσει με Παλαιστίνιους που λένε ότι έγιναν μάρτυρες της εκτέλεσης περισσότερων από δώδεκα ανδρών στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό.

Ο Γουίλιαμ Σάμπας, καθηγητής διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, μας είπε ότι αν αποδειχθεί αξιόπιστο, το υλικό αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απόδειξη εγκλημάτων πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Οι συνοπτικές εκτελέσεις ακόμη και μαχητών είναι έγκλημα πολέμου», είπε.

23:16 Μεγαλώνει το χάσμα ΗΠΑ – Νετανιάχου

Σύμφωνα με το Al Jazeera υπάρχει ένα όλο και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για μια λύση δύο κρατών, για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, μόλις τελειώσει αυτή η σύγκρουση, αλλά αυτό είναι κάτι που ο Νετανιάχου δεν έχει υποστηρίξει ποτέ.

Το βράδυ της Πέμπτης απευθύνθηκε στο έθνος λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των δυτικών περιοχών, από τον Ιορδάνη ποταμό, ότι αυτό έρχεται σε σύγκρουση με την παλαιστινιακή κυριαρχία και επίσης λέγοντας ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί απειλή για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει.

Αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτή είναι μια θέση που ο Νετανιάχου έχει κρατήσει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, αλλά και του κόμματός του Λικούντ, οπότε δεν υπάρχουν εκπλήξεις εδώ.

Αλλά δέχεται επίσης μεγάλη πίεση. Ό,τι και αν του ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να κάνει, υπάρχουν ακροδεξιοί υπουργοί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού να πιέζουν τον Νετανιάχου να κάνει κάτι άλλο. Έχουν απειλήσει ότι θα μπορούσαν ακόμη και να εγκαταλείψουν τον συνασπισμό.

23:08 Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν περισσότερες επιθέσεις στην Υεμένη

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πρόσθετες επιθέσεις στην Υεμένη, καθώς οι Χούθι συνεχίζουν να πραγματοποιούν επιδρομές εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Κίρμπι σημείωσε ότι οι Χούθι εξακολουθούν να διατηρούν επιθετικές δυνατότητες.

23:00 Το Ισραήλ αρχίζει νέες επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε δύο παλαιστινιακές κοινότητες στα δυτικά της Ναμπλούς, όπως δείχνει βίντεο που επαληθεύτηκε από το Al Jazeera. Το βίντεο δείχνει ισραηλινές αυτοκινητοπομπές να εισέρχονται στη γειτονιά Ραφίντρια και στο χωριό της Ναμπούς.

22:54 Ήχησαν σειρήνες της Χάιφα ενεργοποιήθηκαν λόγω «ύποπτου εναέριου στόχου»

Οι  Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι οι σειρήνες πυραύλων ήχησαν στη βόρεια πόλη Χάιφα λόγω της εκτόξευσης ενός πυραύλου αναχαίτισης της αεράμυνας σε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο».

Οι IDF προσέθεσαν πως το περιστατικό έχει λήξει, χωρίς να διευκρινίζουν.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

22:44 Παλαιστινιακή οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο ενός ομήρου που υποστηρίζει ότι σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα

Μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, σύμμαχος τους ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, έδωσε απόψε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει έναν Ισραηλινό όμηρο ο οποίος, όπως υποστηρίζεται, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:37 Προειδοποίηση Χεζμπόλαχ σε Ισραήλ – «Αν επεκτείνει τη σύγκρουση θα δεχθεί χαστούκι στο πρόσωπο ως απάντηση»

Κορυφαίος αξιωματούχος της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχτεί σκληρά αντίποινα αν επεκτείνει τη σύγκρουση κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ.

«Εάν το Ισραήλ αποφασίσει να επεκτείνει την επιθετικότητά του, θα λάβει ένα πραγματικό χαστούκι στο πρόσωπο ως απάντηση», δήλωσε ο νούμερο δύο της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε δήλωσή του.

Οποιαδήποτε αποκατάσταση της σταθερότητας στα σύνορα εξαρτάται από «τον τερματισμό της επιθετικότητας στη Γάζα», πρόσθεσε.

«Ο εχθρός πρέπει να γνωρίζει ότι το κόμμα είναι έτοιμο, ότι προετοιμαζόμαστε με βάση την αρχή ότι μια ατελείωτη επίθεση μπορεί να συμβεί, όπως και η θέλησή μας να απωθήσουμε την επίθεση είναι άπειρη», προσέθεσε.

22:30 Το Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή

Μία σοκαριστική – τουλάχιστον για το Τελ Αβίβ – δήλωση έκανε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρηματοδοτεί τη Χαμάς για να «αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή της Φατάχ».

Ο Ευρωπαίος διπλωμάτης δεν παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:16 Οι ΗΠΑ «ανησυχούν σοβαρά» για το θάνατο του Αμερικοπαλαιστίνιου στη Δτρική Όχθη

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «ανησυχεί σοβαρά» για τις αναφορές ότι ένας Παλαιστίνιος Αμερικανός έφηβος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη αλ Μαζράα αλ Σαρκίγια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχεδόν 370 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών και τριών γυναικών.

22:00  Βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο Zografia

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της επίθεσης των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στο ελληνόκτητο πλοίο Zografia, η οποία έλαβε χώρα στην Ερυθρά Θάλασσα, ήλθε στο φως της δημοσιότητας.

Όπως μπορείτε να δείτε στο υλικό, στην περιοχή της πλώρης του του καραβιού, τ’ οποίο πλέει υπό μαλτέζικη σημαία, σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη και πυκνοί καπνοί τυλίγουν το κατάστρωμα.

21:46 Αντιτίθενται σε μια γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αντιτίθενται σε μια γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, πιστεύοντας ότι θα βοηθήσει τη Χαμάς, δήλωσε ακόμα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι. «Υποστηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις, όπως είπα, για να προσπαθήσουμε να βγάλουμε τους ομήρους έξω και να φέρουμε περισσότερη βοήθεια, αλλά δεν υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Κίρμπι σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχε κατάπαυση του πυρός στις 6 Οκτωβρίου», προσέθεσε.

21:31 Ποια είναι η κατάσταση με τις επικοινωνίες στη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera την τελευταία ώρα, οι κάτοικοι βιώνουν μια μερικής επιστροφή των επικοινωνιών στο εσωτερικό της Γάζας, καθώς οι τεχνικές ομάδες έκαναν ό,τι μπορούσαν, και διακινδύνευαν τη ζωή τους, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προέκυψαν από τις αδιάκοπες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού.

Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στο εσωτερικό της περιοχής είχαν οδηγήσει στην πλήρη διακοπή των επικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στο εσωτερικό της Γάζας για περισσότερες από επτά ημέρες.

Αυτή τη στιγμή, με τη μερική επιστροφή, οι Παλαιστίνιοι έχουν χαρεί εκ νέου. Αυτή τη στιγμή, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά περιμένουν πλήρη σήματα στα τηλέφωνά τους προκειμένου να συνδεθούν, μόνο και μόνο για να μπορούν να επικοινωνούν καλά μέσα στην πλήρη κατάσταση φρίκης που η πλειοψηφία τους έχει δει τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο κυβερνοασφάλειας NetBlocks μέχρι τότε η Γάζα βίωνε «σχεδόν ολοκληρωτικό μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες». Ο οργανισμός δήλωσε ότι με 168 ώρες η «διακοπή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς».

Είπαν επίσης ότι η σχεδόν ολοκληρωτική διακοπή ρεύματος «συνεχίζει να περιορίζει σημαντικά την ορατότητα των γεγονότων στο έδαφος».

21:18 Περισσότερες πληροφορίες για τη συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Στη συνομιλία που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος  του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν για την ευθύνη του Ισραήλ να μειώσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Γάζα.

Ακόμα αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος απέρριψε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Σύμφωνα με τον Κίρμπι ο Μπάιντεν πιστεύει ακόμα στην υπόσχεση και στη δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών.

21:07 Κυρώσεις της ΕΕ σε έξι άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς

Η ΕΕ επέβαλε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε έξι άτομα που, σύμφωνα με την ίδια, συνδέονται με τη Χαμάς.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαρίθμησε ως κυρωθέντες τον χρηματοδότη Αμπντελμπασίτ Χαμζά Ελχάσαν Μοχάμεντ Χαΐρ με έδρα το Σουδάν, τον Ναμπίλ Τσουμάν,  τον γιο του, Χάλεντ Τσουμάν, τον ανώτερο χρηματοδότη της Χαμάς Ρίντα Αλί Χαμίς, τον ανώτερο πράκτορα της Χαμάς Μούσα Ντουντίν και τον χρηματοδότη Αϊμάν Αχμάντ Αλ Ντουουάικ με έδρα την Αλγερία.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να διευρυνθεί ώστε να στοχεύει «όλους όσοι υποστηρίζουν, υλικά ή οικονομικά», τη Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ, πρόσθεσε το Συμβούλιο.

«Το νέο πλαίσιο κυρώσεων θα ισχύει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025. Θα βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση και θα ανανεώνεται ή θα τροποποιείται ανάλογα με την περίπτωση», ανέφερε το Συμβούλιο.

21:00 «Κρανίου τόπος» το Τουλκαρέμ μετά την επιδρομή του Ισραήλ

Η Φαϊχά Χανφ ανάρτησε ένα ρεπορτάζ στο Instagram, στο οποίο δείχνει σκηνές με κατεστραμμένους δρόμους, βανδαλισμένα σπίτια και καμένα αυτοκίνητα στο Τουλκαρέμ μετά την επιδρομή του Ισραήλ.

Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια μιας μαζικής διήμερης επιδρομής των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

20:51 Η ολλανδική κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για εξηγήσεις

Η ολλανδική κυβέρνηση κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν για εξηγήσεις στη χώρα μετά το θάνατο ενός μωρού με ολλανδική υπηκοότητα σε επίθεση του Ιράν στο Ερμπίλ του Ιράκ.

Το Ιράν έπληξε τη Δευτέρα το Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν του Ιράκ, με βαλλιστικούς πυραύλους, σε μια επίθεση, όπως είπε, εναντίον ενός ισραηλινού κατασκοπευτικού αρχηγείου, έναν ισχυρισμό που αρνήθηκαν Ιρακινοί και Ιρακινοί Κούρδοι αξιωματούχοι.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας επιφανής Κούρδος επιχειρηματίας και το βρέφος του.

Ένα παιδί ηλικίας κάτω του ενός έτους με υπηκοότητα Ολλανδίας έχασε τη ζωή του από τις επιθέσεις του Ιράν στο Ερμπίλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικών Χάνκε Μπρούινς Σλότ.

20:43 Σε σημείο συλλογής στη Γάζα τα φάρμακα για τους ομήρους

Τα φάρμακα για τους ομήρους έφτασαν σε ένα σημείο συλλογής στη Γάζα, από όπου οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Χαμάς αναμένεται να τα παραλάβουν και να τα μεταφέρουν σε έναν κατάλογο ομήρων που θεωρούνται ότι έχουν ανάγκη, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ισραηλινή πηγή εικάζει στο δίκτυο ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι όμηροι να παραλάβουν τα φάρμακα και ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εμπιστευτεί τον λόγο των διαμεσολαβητών του Κατάρ ότι τα φάρμακα έφτασαν στον προορισμό τους.

20:35 Μερική επιστροφή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα

Ο πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Λωρίδα της Γάζας, Paltel αναφέρει σε ανάρτησή της στο X ότι τα συνεργεία της κατάφεραν να αποκαταστήσουν τις «βασικές υπηρεσίες» στους συνδρομητές της «όπως ήταν πριν από την πρόσφατη διακοπή».

«Ανακοινώνουμε τη σταδιακή επιστροφή των υπηρεσιών επικοινωνιών σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, καθώς τα τεχνικά μας συνεργεία εργάστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να αποκαταστήσουν πολλές από τις σημαντικές δυσλειτουργίες που προκλήθηκαν από τη συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον της Λωρίδας», ανέφερε η εταιρεία.

Η Γάζα υφίσταται πλήρη διακοπή των επικοινωνιών για περισσότερες από επτά ημέρες.

20:21 Η Ιορδανία λέει ότι το Ισραήλ στόχευσε σκόπιμα το νοσοκομείο εκστρατείας στη Γάζα

Ο ιορδανικός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στόχευσαν σκόπιμα το νοσοκομείο εκστρατείας στη Γάζα την Παρασκευή, αποκλείοντας την είσοδο με ένα τανκ και πυροβολώντας στο νοσοκομείο και κτίρια όπου στεγάζονται ιατρικοί υπάλληλοι.

Το Ισραήλ αρνήθηκε τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς, δηλώνοντας ότι αντιμετωπίζει Παλαιστίνιους μαχητές σε κοντινή απόσταση. Η Ιορδανία έχει δηλώσει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σταθερά στοχοποιήσει ιατρικές εγκαταστάσεις της Ιορδανίας παρά τον «συνεχή συντονισμό με την ισραηλινή πλευρά».

«Αυτή η ενέργεια δεν ήταν συνέπεια μιας σύγκρουσης με ομάδες της αντίστασης», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Ιορδανία «ισχυρίζεται σθεναρά ότι η σκόπιμη στόχευση του ιορδανικού νοσοκομείου εκστρατείας ήταν μέρος της συνεχούς προσέγγισης του Ισραήλ για τη στόχευση νοσοκομείων στη Γάζα».

20:11 Αμερικανική αεροπορική εταιρεία ακυρώνει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ εν μέσω πολέμου στη Γάζα

Η Delta Airlines αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ακυρώνει επιπλέον πτήσεις προς το Τελ Αβίβ μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

Η ανακοίνωση επικαλείται τη «συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή» ως δικαιολογία για την απόφαση της.

20:02 Επτά νεκροί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές βόμβες χτύπησαν σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Νταργουΐς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Δύο επιπλέον Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία αλ-Αμάλ της Χαν Γιουνίς.

Το WAFA πρόσθεσε ότι ισραηλινά πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν επίσης αρκετές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι στη νότια Γάζα.

19:52 Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλε νέες κυρώσεις σε Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ

Το Συμβούλιο της ΕΕ έβαλε στο στόχαστρό του μια σειρά από άτομα που συνδέονται με τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ, δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία τους και απαγορεύοντας τους να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώτος κατάλογος των ατόμων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνει τον χρηματοδότη Αμπντελμπαζίτ Χάμζα Ελασάν Μοχάμεντ Χαΐρ με έδρα το Σουδάν, τον Ναμπίλ Τσουμάν, τον γιο του Χαλίντ Τσουμάν, τον ανώτερο χρηματοδότη της Χαμάς Ρίντα Άλι Χαμίς, τον ανώτερο αξιωματούχο της Χαμάς Μούσα Ντουντίν και τον χρηματοδότη Άιμαν Άχμαντ Αλ Ντουβαΐκ με έδρα την Αλγερία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

«Το νέο πλαίσιο κυρώσεων θα ισχύει έως τις 19 Ιανουαρίου 2025. Θα βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση και θα ανανεώνεται ή θα τροποποιείται ανάλογα με την περίπτωση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

19:43 Νέα συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, η σχέση των οποίων είναι διαβόητα δύσκολη, αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και το Ισραήλ» περιορίστηκε να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, με την υπόσχεση ότι θα δώσει αργότερα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνομιλία τους.

19:34 Συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους από Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, χωριστά, με τους ομολόγους τους από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, έγινε σήμερα γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς θα συναντήσει τους Ευρωπαίους υπουργούς τη Δευτέρα το πρωί, και το απόγευμα θα είναι η σειρά του επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας Ριάντ Αλ-Μαλίκι, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, προσθέτοντας ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δυο ανδρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:25 Πακιστάν και Ιράν συμφώνησαν να προχωρήσουν «σε αποκλιμάκωση των εντάσεων» μετά τα πρόσφατα πλήγματα που εξαπέλυσαν

Το Πακιστάν και το Ιράν «συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση» των εντάσεων, μετά τα πλήγματα που εξαπέλυσαν το ένα στο έδαφος του άλλου αυτήν την εβδομάδα, ανακοίνωσε το Ισλαμαμπάντ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συμφώνησαν ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και σε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να ενισχυθούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Πακιστανού υπουργού Τζαλίλ Αμπάς Τζιλάνι.

Νωρίτερα, ο Τζιλάνι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, μία ημέρα μετά τα πακιστανικά πυραυλικά πλήγματα σε ένα μεθοριακό χωριό του Ιράν, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Την Τρίτη το Ιράν έπληξε με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους βάσεις της οργάνωσης Τζαΐς Αλ Αντλ στο πακιστανικό έδαφος. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν δύο παιδιά, σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές.

Ταραχώδης προϊστορία

Μολονότι το Ιράν και το Πακιστάν έχουν ταραχώδη προϊστορία, και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία να πέσουν οι εντάσεις και να συνεργαστούν σε «όλα τα θέματα».

Σύμφωνα με τα ιρανικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε: «Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν μας ενδιαφέρουν πολύ και η διμερής συνεργασία είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να εξουδετερώσουμε και να καταστρέψουμε τα στρατόπεδα των τρομοκρατών στο πακιστανικό έδαφος».

Το τηλεφώνημα έγινε την ώρα που ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Ανουάρ ουλ Χακ Κακάρ συγκαλούσε την Επιτροπή Εθνικής Ασφαλείας, με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των υπηρεσιών του στρατού, όπως ανέφερε μια πηγή του γραφείου του.

Ο Κακάρ συντόμευσε την παραμονή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και επέστρεψε στο Πακιστάν την Πέμπτη. Το γραφείο του ανέφερε ότι το Πακιστάν και το Ιράν θα μπορούσαν αμοιβαίως να ξεπεράσουν τα προβλήματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας.

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να λάβουν μέτρα για να αποκαταστήσουν τη σχέση τους όπως ήταν πριν από τις 16 Ιανουαρίου» και «το Πακιστάν θα καλωσορίσει και θα ανταποδώσει όλα τα θετικά μέτρα» που θα λάβει η Τεχεράνη, πρόσθεσε.

19:15 Το Ηνωμένο Βασίλειο δηλώνει ότι εξετάζει νέους τρόπους για την παροχή πρόσθετης βοήθειας στη Γάζα

Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι η χώρα διερευνά επιλογές για την αποστολή της αναγκαίας βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της εκφόρτωσης της βοήθειας στο Ισραήλ, όπου η βοήθεια θα μπορούσε να περάσει από τη διάβαση Κερέμ Σαλόμ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Σαπς είπε ότι η βοήθεια «θα μπορούσε να πάει απευθείας στο Ισραήλ και μάλιστα μέσω του Κερέμ Σαλόμ που έχουν ανοίξει οι Ισραηλινοί».

19:06 Οδικός χάρτης δέκα σημείων από τον Ζοζέπ Μπορέλ για να λήξει ο πόλεμος στη Γάζα

Οδικό χάρτη δέκα σημείων για να λήξει ο πόλεμος στη Γάζα κατέθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Στο έγγραφο που είδε το Euronews, τα δέκα σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου του Μπορέλ είναι τα εξής:

  • Η διαδικασία θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος που θα «ζει πλάι-πλάι» με το Ισραήλ και στην «πλήρη εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου.
  • Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει να βοηθήσουν τα δύο μέρη να προετοιμάσουν τις βάσεις για την ειρήνη και να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας «αναζωογονημένης πολιτικής εναλλακτικής λύσης» στη Χαμάς.
  • Οι διεθνείς παράγοντες θα πρέπει «το συντομότερο δυνατό» να διοργανώσουν μια προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη για την αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου πολέμου και, ιδίως, της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
  • Η Διάσκεψη θα πρέπει να συγκεντρώσει τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διευθυντές διεθνών οργανισμών για να συζητήσουν την ειρηνευτική διαδικασία, ενώ «σχεδόν ταυτόχρονα» θα πραγματοποιούν ξεχωριστές συναντήσεις με τα μέρη της σύγκρουσης.
  • Η Διάσκεψη θα πρέπει να συστήσει ομάδες εργασίας και να σχεδιάσει το «αρχικό πλαίσιο» για ένα ειρηνευτικό σχέδιο εντός ενός έτους.
  • Το σχέδιο θα πρέπει να αγγίξει «όσο το δυνατόν πιο πρακτικά» τα κεντρικά στοιχεία για μια συνολική ειρήνη, βασιζόμενο σε προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσπάθειες διαμεσολάβησης.
  • Το σχέδιο θα πρέπει να παρέχει «ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας» για το Ισραήλ και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, «υπό την προϋπόθεση της πλήρους αμοιβαίας διπλωματικής αναγνώρισης και ενσωμάτωσης τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων στην περιοχή».

«Σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή»

  • Η Διάσκεψη θα πρέπει να διαβουλεύεται με τα μέρη της σύγκρουσης «σε κάθε βήμα και ανά πάσα στιγμή» κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του ειρηνευτικού σχεδίου. Κρίσιμο είναι ότι, αν κάποια από τις δύο πλευρές αποφασίσει να αποσυρθεί, οι εργασίες θα πρέπει να συνεχιστούν παρ’ όλα αυτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το σχέδιο θα πρέπει να παρουσιαστεί στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους. «Θα είναι στο χέρι τους να διαπραγματευτούν το τελικό κείμενο», αναφέρει το έγγραφο.
  • Παράλληλα με τη διαδικασία, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να μετριάσουν τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, να αποτρέψουν την περιφερειακή κλιμάκωση, να ενισχύσουν τη δημοκρατική νομιμότητα της Παλαιστινιακής Αρχής και να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση της Γάζας, μεταξύ άλλων στόχων.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:56 Ο 17χρονος που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη ήταν Αμερικανοπαλαιστίνιος

Ένας Αμερικανοπαλαιστίνιος έφηβος σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας την Παρασκευή στη Δυτική Όχθη, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο γεννημένος στην Αμερική, Ταουφίκ Ιτζάκ ήταν 17 ετών είπε στο Reuters ο θείος του νεαρού, προσθέτοντας ότι το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό που περιλάμβαναν πετροπόλεμο από Παλαιστίνιους.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA αναφέρει ότι ο νεαρός σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ο Ταουφίκ Ιτζάκ.

18:47 Γκάλαντ: «Όσο συνεχίζονται οι μάχες στον νότο, θα υπάρχουν μάχες στον βορρά»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε ότι «όσο συνεχίζονται οι μάχες στον νότο, θα υπάρχουν μάχες στον βορρά».

«Αλλά δεν θα δεχθούμε αυτή την πραγματικότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Θα έρθει μια στιγμή που αν δεν επιτύχουμε μια διπλωματική συμφωνία στην οποία η Χεζμπολάχ θα σέβεται το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν εδώ με ασφάλεια, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε αυτή την ασφάλεια με τη βία», είπε ο Γκάλαντ, ενώ περιηγήθηκε στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

18:37 Δάκρυα χαράς στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – Η στιγμή που ο 20χρονος ναυτικός ξανασμίγει με την οικογένειά του

Επαναπατρίστηκε ο Έλληνας ναυτικός του δεξαμενόπλοιου «St. Nikolas», το οποίο κατελήφθη από στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, ενώ έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Σοχάρ, στο Ομάν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

18:27 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ λένε ότι χτύπησαν ισραηλινές δυνάμεις στην πόλη της Γάζας

Παλαιστίνιοι μαχητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, δηλώνουν ότι έβαλαν στόχο ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Οι Ταξιαρχίες ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι σε μια ξεχωριστή επίθεση στην ίδια γειτονιά, μαχητές επιτέθηκαν με ρουκέτα εναντίον μιας ομάδας στρατιωτών που «είχαν ταμπουρωθεί μέσα σε ένα κτίριο» και εκτόξευσαν ένα βλήμα Yassin-105 εναντίον ενός ισραηλινού άρματος μάχης που έφτασε για να υποστηρίξει τους στρατιώτες.

18:18 H Pizza Hut έστειλε πίτσες σε Ισραηλινούς στρατιώτες και εκείνοι την ευχαριστούν ενώ φωτογραφίζονται με αυτές

Πίτσες σε Ισραηλινούς στρατιώτες έστειλε η Pizza Hut.

Στρατιώτες των IDF φωτογραφήθηκαν με τα κουτιά που περιείχαν τις πίτσες, με τις φωτογραφίες να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η εταιρεία έκανε repost φωτογραφίες των στρατιωτών στα δικά της social media.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

18:08 Γιατί επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της Χαμάς τη Μόσχα – Η εκτίμηση του Al Jazeera

Αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Χαμάς συναντήθηκε με τον Ρώσο διπλωμάτη Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στη Μόσχα, σηματοδοτώντας το δεύτερο ταξίδι μελών της οργάνωσης στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Αν μιλάμε για το Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χαμάς ήταν η πρώτη που επισκέφθηκε τη Μόσχα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών στις 7 Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου και ήταν ένα σημαντικό φωτογραφικό στιγμιότυπο για τη Χαμάς», ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, Γιούλια Σαποβάλοβα, από τη Μόσχα.

«Ήταν σημαντικό γι’ αυτούς να αποδείξουν ότι ήταν ευπρόσδεκτοι εδώ, ότι δεν βρίσκονταν σε απομόνωση και ότι πράγματι έβλεπαν τη Μόσχα ως φίλο και εταίρο τους», τόνισε.

Η σημερινή συνάντηση περιλάμβανε συζητήσεις για το πώς θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και την ανάγκη η Χαμάς να απελευθερώσει τρεις ομήρους με ρωσική υπηκοότητα, προστίθεται στο ρεπορτάζ του AJ.

17:59 Βίντεο από το σημείο που σκοτώθηκε ο 17χρονος Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη

Το Quds News Network έχει αναρτήσει βίντεο από το σημείο όπου σκοτώθηκε ο 17χρονος Παλαιστίνιος σε χωριό της Δυτικής Όχθης σήμερα Παρασκευή.

Δείτε το βίντεο:

17:49 Δήλωση Μπορέλ που θα συζητηθεί για Ισραήλ, Χαμάς και Παλαιστινιακή Αρχή

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι το κράτος του Ισραήλ χρηματοδότησε τη Χαμάς σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των αντιπάλων του στο Ισραήλ και ορισμένων παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης ότι η κυβέρνησή του πέρασε χρόνια ενισχύοντας ενεργά τη Χαμάς στη Γάζα.

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ», είπε ο Μπορέλ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

17:40 Al Jazeera: «Η Γάζα ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ στο Νταβός»

Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera, Τζέιμς Μπέιζ, σε ρεπορτάζ από τη Ζυρίχη, σημειώνει ότι ήταν σαφές ότι η Γάζα δεν ήταν στην κορυφή της ατζέντας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αυτής της εβδομάδας στο ελβετικό θέρετρο.

«Πριν από έναν χρόνο, όλοι, όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες, μιλούσαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και καταδίκαζαν τη Ρωσία – και ήταν τα πιο έντονα σχόλια», τονίζει.

«Πρέπει να πω ότι φαίνεται πως στο φετινό Νταβός η Γάζα ήταν ο ‘ελέφαντας στο δωμάτιο’ που κανείς δεν ήθελε πραγματικά να αναφέρει».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ακόμη και οι χώρες που υποστήριξαν τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός «φάνηκαν κάπως υποτονικές» και «προσεκτικές με τα λόγια τους».

17:33 Ποινικές καταγγελίες κατά Χέρτσογκ – Το επιβεβαίωσαν Ελβετοί εισαγγελείς

Ελβετοί εισαγγελείς επιβεβαίωσαν σήμερα πως ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ αποτελεί αντικείμενο ποινικών καταγγελιών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, καθώς το Ισραήλ κατηγορείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:23 Η ανακοίνωση της Χαμάς για την επίσκεψη αντιπροσωπείας της στη Μόσχα

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς που επισκέφθηκε τη Μόσχα είχε επικεφαλής τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, ενώ η ρωσική αντιπροσωπεία που την υποδέχθηκε είχε επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

Η αντιπροσωπεία της ηγεσίας της Χαμάς επεσήμανε ότι «τα εγκλήματα της σιωνιστικής κατοχής και η συμπεριφορά της εναντίον του λαού μας και των λαών της περιοχής αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς «τόνισε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού μας να επιτύχει την ελευθερία και την επιστροφή, καθώς και το δικαίωμά του να αντισταθεί στη σιωνιστική κατοχή με όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ζητήθηκε από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατά στη Γάζα.

17:14 Γάμος μέσα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα στη νότια Γάζα

Η Σαντάντ και ο Μοχάμεντ παντρεύτηκαν στη νότια Γάζα εν μέσω πολέμου σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Mohammed Salem / Reuters

17:04 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 17χρονο έφηβο Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη

Ιατρικές πηγές δηλώνουν στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 17χρονο Παλαιστίνιο πυροβολώντας τον στο κεφάλι στο χωριό αλ-Μαζρά’αχ αλ-Σαρκιγιάχ, βορειοανατολικά της Ραμάλας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 369, συμπεριλαμβανομένων 98 παιδιών και τριών γυναικών.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος τραυματίστηκε στον μηρό από πραγματική σφαίρα που έριξε Ισραηλινός στρατιώτης στο χωριό Καφρ Νι’μάχ, δυτικά της Ραμάλας.

16:55 Φοιτητές στο Χάρβαρντ: «Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα»

Σε νέα κινητοποίηση υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα προχώρησαν φοιτητές στο Χάρβαρντ παρά τις πιέσεις που έχουν δεχθεί να μην οργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις.

«Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα», γράφει ένα από τα πανό που είχαν κρεμάσει οι φοιτητές.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

16:50 «Ένας τραγικός κύκλος πόνου και δυστυχίας» – Για τα υψηλότερα επίπεδα βίας στη Δυτική Όχθη μιλάει ο Φιλίπ Λαζαρινί

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, γενικός επίτροπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, προειδοποίησε ότι η κατεχόμενη Δυτική Όχθη βιώνει τα υψηλότερα επίπεδα βίας που έχουν καταγραφεί ποτέ, σε έναν «τραγικό κύκλο πόνου και δυστυχίας», όπως τον χαρακτήρισε.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Λαζαρινί ανέφερε ότι από τις 7 Οκτωβρίου, ο αριθμός, η διάρκεια και η ένταση των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού «έχουν αυξηθεί σημαντικά, ιδίως στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Ο Λαζαρινί σημείωσε ότι η αυξημένη βία των εποίκων αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση ασφάλειας.

«Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν πέρυσι τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022, όταν νομίζαμε ότι είχαμε δει τα χειρότερα», έγραψε. «Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 90 παιδιά μόνο τις τελευταίες 100 και πλέον ημέρες. Είναι δύσκολο να συμβαδίσουμε με τις ζωές που χάνονται, δεδομένου του πόσο διάχυτη έχει γίνει η βία».

16:40 Το ρωσικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Ρωσία

Αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέφθηκε τη Μόσχα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και όπως είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα ρωσικά ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ρωσική πλευρά τόνισε την ανάγκη η οργάνωση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους, σύμφωνα με το υπουργείο.

Καταδίκασε επίσης την «καταστροφική» ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

16:36 Πώς η Ευρώπη μπορεί να «εκμεταλλευτεί» την ένταση στη Μέση Ανατολή – Ανάλυση της Commerzbank

Καθησυχαστική για την επίδραση των εντάσεων της Μέσης Ανατολής στον πληθωρισμό εμφανίζεται η Commerzbank, σε νέα ανάλυσή της για το κόστος μεταφοράς και τη συνέχεια των αλυσίδων εφοδιασμού.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

16:27 Οι IDF εντόπισαν ρέπλικα ισραηλινού τανκ σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς

Στρατιώτες της 7ης Tεθωρακισμένης Tαξιαρχίας των IDF πραγματοποίησαν επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, όπου εντόπισαν και κατέστρεψαν αντίγραφα ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, αναφέρει ο στρατός.

Οι IDF λένε ότι το συγκρότημα χρησιμοποιούνταν ως χώρος εκπαίδευσης, καθώς και ως σημείο συνάντησης για ανώτερους διοικητές της Χαμάς της Ταξιαρχίας της Χαν Γιουνίς.

Εκτός από το αντίγραφο του άρματος μάχης και άλλα αντίστοιχα τεθωρακισμένα οχήματα, τα στρατεύματα βρήκαν αρκετά φρεάτια σήραγγας, δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών και άλλα όπλα, λένε οι IDF.

Ρέπλικα ισραηλινού τανκ σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της Χαμάς ανακοίνωσαν ότι βρήκαν οι IDF.

16:20 Μαζική διαδήλωση στην Υεμένη – Για συμπαράσταση στη Γάζα και εναντίον των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στους Χούθι

Μαζική διαδήλωση έγινε στην Υεμένη για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους στη Γάζα και εναντίον των αμερικανοβρετανικών επιθέσεων στους Χούθι.

Δείτε φωτογραφίες:

Πηγή φωτογραφίας: Khaled Abdullah / Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Khaled Abdullah / Reuters

16:11 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στην Αράμσα στη Γαλιλαία.

16:02 Στην Ελλάδα ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος από το «St. Nicolas» που κατελήφθη από το Ιράν

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην Ελλάδα και κοντά στους δικούς του ανθρώπους βρίσκεται πλέον ο δόκιμος ναυτικός του ελληνόκτητου πλοίου «St. Nicolas» που κατελήφθη και κρατείται από τις δυνάμεις του ιρανικού στρατού.

Το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Έλληνας δόκιμος πλοίαρχος, συνοδευόμενος από τον πρέσβη της Ελλάδος στο Ιράν Στυλιανό Γαβριήλ, προσγειώθηκε νωρίτερα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι 18 Φιλιππινέζοι ναυτικοί του πλοίου δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:54 Ερντογάν: «Ο Νετανιάχου είναι ο σημερινός Φύρερ»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και πάλι στη Γάζα σε ομιλία του σε τελετή παράδοσης πλοίων στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

«Αυτοί που οργανώνουν αριστερά και δεξιά αποστολές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες δεν έχουν δει τα παιδιά, τα μωρά και τις γυναίκες που δολοφονούνται βάναυσα εδώ και 105 ημέρες.

Το μόνο που μπόρεσαν να παρακολουθήσουν ήταν τις γενοκτονικές βαρβαρότητες του Νετανιάχου, του σημερινού Φύρερ και της ομάδας του, που τα μάτια τους είναι γεμάτα αίμα και μίσος εναντίον του παλαιστινιακού λαού», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος πρόεδρος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:44 Ο αδερφός του Μοχάμεντ αλ-Ντούρα, εμβληματικού προσώπου της δεύτερης Ιντιφάντα, σκοτώθηκε στη Γάζα

Το Quds News Network μεταδίδει ότι Άχμαντ αλ-Ντούρα, αδερφός του Μοχάμεντ αλ-Ντούρα, εμβληματικού προσώπου της δεύτερης Ιντιφάντα (2000-2005), σκοτώθηκε στη Γάζα.

Ο Μοχάμεντ αλ-Ντούρα είχε σκοτωθεί από Ισραηλινούς στρατιώτες στην αγκαλιά του πατέρα του, Τζαμάλ.

Ήταν μόνο 12 ετών όταν σκοτώθηκε.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Τον Οκτώβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει δύο αδερφούς του Τζαμάλ αλ-Ντούρα, μια κουνιάδα του και μια ανιψιά του.

15:35 «Αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Ρωσία»

Το κρατικό ρωσικό πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέπτεται τη Ρωσία.

15:34 Μαζική διαδήλωση συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στην Ιορδανία

Διαδηλωτές στο Αμάν της Ιορδανίας κρατούν σημαίες και πλακάτ που γράφουν: «100 ημέρες ανθεκτικότητας, θυσίας, ηρωισμού και υπερηφάνειας» κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

15:25 Ο Ολλανδός πρωθυπουργός ζήτησε από το Ισραήλ να μειώσει «δραστικά» τη βία στη Γάζα

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην οποία τον προέτρεψε να μειώσει «δραστικά» το επίπεδο της βίας κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και να διακόψει αμέσως τις μάχες για να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας στο πολιορκημένο έδαφος

«Το Ισραήλ πρέπει να αφήσει να μπουν πολύ περισσότερα αγαθά βοήθειας πολύ πιο γρήγορα», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συζητήσαμε για συγκεκριμένα μέτρα για να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο Ρούτε.

15:16 Για άλλη μια Παρασκευή οι ισραηλινές δυνάμεις παρεμποδίζουν Μουσουλμάνους πιστούς στην Ιερουσαλήμ

Οι ισραηλινές δυνάμεις παρεμποδίζουν για άλλη μια Παρασκευή Μουσουλμάνουν πιστούς να ασκήσουν το θρησκευτικό τους δικαίωμα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, τους στόχευσαν με νερό από ειδικό όχημα.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

Δείτε βίντεο από το τέμενος Αλ-Άκσα:

15:06 Sky News Arabia: Η Παλαιστινιακή Αρχή συντονίζεται με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για το μέλλον των συνοριακών διαβάσεων στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, δηλώνει Παλαιστίνιος αξιωματούχος στο Sky News Arabia.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο αξιωματούχο, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις υψηλού επιπέδου από αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής και τους Αιγύπτιους ομολόγους τους σχετικά με το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και των συνοριακών της διαβάσεων.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι ρυθμίσεις σχεδιάζονται σε συντονισμό και με το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες έχουν επικεντρωθεί στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του περάσματος Κερέμ Σαλόμ για την είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων και ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να κλείσει το πέρασμα της Ράφα στα κοινά σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ άνοιξε εκ νέου για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα στα μέσα Δεκεμβρίου αφού είχε κλείσει μετά την επίθεση της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, λειτουργεί με περιορισμένο τρόπο και παραμένει κλειστό για όλους τους σκοπούς εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια.

14:57 Τραυματίες μετά από επίθεση του Ισραήλ σε εκτοπισμένους κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που είχαν βρει καταφύγιο στο κεντρικό της γραφείο κοντά στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ στη Χαν Γιουνίς.

Η καταγγελία έρχεται μετά από αναφορές ότι το ισραηλινό πυροβολικό χτύπησε την εγκατάσταση τις πρώτες πρωινές ώρες το πρωί της Παρασκευής.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

14:47 Οι Χούθι δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν να επεκτείνουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν περαιτέρω τις επιθέσεις τους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν, πέρα από τους δηλωμένους στόχους τους για αποκλεισμό του Ισραήλ και αντίποινα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας για τις αεροπορικές επιδρομές.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Χούτι στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο της χώρας, δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα δεν σχεδιάζει να στοχεύσει τους μακροχρόνιους εχθρούς της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

14:38 Αρχηγός του στρατού στη Γάζα: «Απαλλάσσουμε στρατιώτες γνωρίζοντας ότι μπορεί να ξανακληθούν»

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χέρζι Χαλέβι, μίλησε με διοικητές σήμερα Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας ότι ο στρατός «απαλλάσσει κάποιους ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι θα κληθούν ξανά».

Σύμφωνα με τον Χαλέβι, ο στρατός κατανοεί ότι υπάρχει «ένταση μεταξύ του πεδίου της μάχης και του σπιτιού για τους εφέδρους».

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι ο Χαλέβι πραγματοποίησε αξιολόγηση της κατάστασης στη Γάζα στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, συνταγματάρχης Γιαρόν Φίνκελμαν, ο επικεφαλής του τμήματος προσωπικού, συνταγματάρχης Γιανίβ Ασούρ και ο διοικητής της 99ης Μεραρχίας, αντισυνταγματάρχης Μπαράκ Χιράμ.

Ο Χέρζι Χαλέβι (τρίτος από αριστερά) στη Λωρίδα της Γάζας.

14:29 Το Βέλγιο θα προμηθεύσει πλοίο για την αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα

Το Βέλγιο θα προμηθεύσει πολεμικό πλοίο στην αποστολή της ΕΕ για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, μετέδωσε την Παρασκευή ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας VRT, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές.

Πολλές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο στη Γάζα.

14:20 Δήμαρχος στην πόλη της Γάζας: «Η εξάντληση των καυσίμων αποτελεί πρόκληση για την παροχή υπηρεσιών»

Ο Γιάχια αλ-Σαράτζ, δήμαρχος της πόλης της Γάζας, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιθετικότητα και η κρίση έλλειψης καυσίμων αποτελούν πρόκληση για την παροχή βασικών υπηρεσιών στους πολίτες.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως και να παράσχει καύσιμα, γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και εξοπλισμό για την παροχή υπηρεσιών», δήλωσε ο αλ-Σαράτζ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 50.000 τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στο αποκλεισμένο έδαφος, απειλώντας με εξάπλωση επικίνδυνων ασθενειών και επιδημιών.

14:10 Οι IDF υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν drone από τον Λίβανο πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο καταρρίφθηκε πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη της Άκκρας, σύμφωνα με τις IDF.

14:00 Γιατρός στη Γάζα ακρωτηρίασε το πόδι της κόρης του στο σπίτι χωρίς αναισθησία

Οι υγειονομικές συνθήκες στη Γάζα είναι τόσο άσχημες που ένας γιατρός αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει το πόδι της τραυματισμένης κόρης του στο σπίτι χωρίς αναισθησία.

Ο γιατρός, Hany al-Faisal, δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να λάβει το δραστικό αυτό μέτρο, επειδή οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατέστησαν πολύ επικίνδυνο για την οικογένεια να φύγει από το σπίτι της για να αναζητήσει θεραπεία σε νοσοκομείο.

13:57 Το υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης καταδικάζει τον βομβαρδισμό του Πανεπιστημίου Al-Israa στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης καταδίκασε την κατεδάφιση του Πανεπιστημίου Al-Israa στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ

Είπε ότι η καταστροφή του πανεπιστημίου αποτελεί «συνέχεια της καταστροφικής δύναμης [του Ισραήλ] που στοχεύει τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και είναι «μέρος του εγκληματικού πολέμου που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

«Αυτή η καταστροφή αποτελεί σαφή παραβίαση όλων των διεθνών νόμων, χαρτών και κανόνων που εγγυώνται την προστασία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και διαφυλάσσουν την ιερότητα τους», δήλωσε το υπουργείο.

Το Πανεπιστήμιο Al-Israa ανατινάχθηκε με 315 νάρκες την Τετάρτη σε μία ελεγχόμενη έκρηξη, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την πανεπιστημιούπολη για περισσότερο από ένα μήνα. Όλα τα πανεπιστήμια στη Λωρίδα της Γάζας είχαν ήδη καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό.

Το βίντεο με την κατεδάφιση του Al-Israa έχει γίνει viral.

13:48 Jerusalem Post: Στα πρόθυρα κατάρρευσης η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ

Η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ που σχηματίστηκε εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα μπορεί να είναι «κοντά στην κατάρρευση», σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Το ισραηλινό μέσο αναφέρει ότι «το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα γίνουν εκλογές το 2024, αλλά μάλλον πότε το 2024», καθώς η θέση του Νετανιάχου παραπαίει εν μέσω των αποτυχιών του Ισραήλ στην επίτευξη των στόχων στη Γάζα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι οι εκλογές είναι απίθανο να πραγματοποιηθούν άμεσα, καθώς τα περισσότερα μέλη του συνασπισμού έχουν λάβει τους προϋπολογισμούς τους και είναι απρόθυμα να ταρακουνήσουν τα πράγματα παρά τις απαιτήσεις του πληθυσμού.

Η Jerusalem Post είχε επίσης αναφέρει την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενη μέλη του Λικούντ που δεν κατονόμασε, ότι πιστεύουν ότι ο χρόνος του Νετανιάχου ως ηγέτη του κόμματος είναι μετρημένος, καθώς το κόμμα συνεχίζει να έχει κακές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις.

13:36 Ακόμα 142 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Τουλάχιστον 142 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 278.

Τα τελευταία θύματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου σε 24.762, ενώ 62.108 έχουν τραυματιστεί. Πολλά θύματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα συντρίμμια και δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν οι διασώστες.

13:30 ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο

Η Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Francesca Albanese, δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο με τους βίαιους βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι οδήγησαν στην ισοπέδωση ολόκληρων γειτονιών και στη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων.

«Το Ισραήλ έχει κάνει μια σειρά από πράγματα που είναι σε μεγάλο βαθμό παράνομα», δήλωσε η Αλμπανέζε σε συνέντευξη Τύπου στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται για την προστασία των ανθρώπων που δεν συμμετέχουν στη μάχη: των αμάχων, των αιχμαλώτων πολέμου, των ασθενών και των τραυματιών», εξήγησε η Αλμπανέζε.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και να διασφαλίζεται ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις είναι ανάλογες ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική βλάβη των αμάχων.

Αντ’ αυτού, αυτό που συνέβη ήταν πάνω από 100 ημέρες βαρέων βομβαρδισμών», συνέχισε. «Τις πρώτες δύο εβδομάδες, χρησιμοποιήθηκαν 6.000 βόμβες την εβδομάδα, βόμβες βάρους περίπου ενός τόνου η καθεμία, σε πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές».

13:12 Ο Βορράς της Γάζας δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου βοήθεια εν μέσω απειλής υποσιτισμού

Η συνεχιζόμενη δυσκολία στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αυξάνει τους κινδύνους υποσιτισμού.

«Λιγότερο από μια μικρή ποσότητα βοήθειας έχει παραδοθεί στο βόρειο τμήμα, στο οποίο οι άνθρωποι υποφέρουν απ] πραγματικό λιμό», λέει ο Hani Mahmoud του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Ράφα στη νότια Γάζα.

Τον Δεκέμβριο, ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει με «επικείμενο λιμό» καθώς ο πόλεμος μαίνεται.

Ο πληθυσμός στη Γάζα αποτελεί πλέον το 80% του πληθυσμού παγκόσμια που υποφέρει από πείνα

13:02 Αμερικανός δημοσιογράφος «στριμώχνει» τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Γάζα – Βίντεο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Matt Lee στρίμωξε τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου, σε σχέση με την επίθεση σε πανεπιστήμιο της Γάζας.

Όπως είπε ο δημοσιογράφος από το βίντεο φαίνεται πως πρόκειται για μια ελεγχόμενη κατεδάφιση σαν αυτές που πραγματοποιούνται και στις ΗΠΑ για παλιά κτίρια. Ο δημοσιογράφος ζήτησε από τον Μίλερ να σχολιάσει το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο κατεδαφίστηκε χωρίς το Ισραήλ να διατρέχει κάποιο κίνδυνο, καθώς οι στρατιώτες κατάφεραν να φτάσουν εκεί και να τοποθετήσουν εκρηκτικά.

Μετά από περιστροφές ο Μίλερ απάντησε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει εάν δεν ενημερωθεί επίσημα από το Ισραήλ.

12:54 UNICEF: 20.000 μωρά γεννιούνται στον πόλεμο της Γάζας, ενώ 135.000 ανήλικοι διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» υποσιτισμού

Σύμφωνα με τη UNICEF, σχεδόν 20.000 μωρά έχουν γεννηθεί στον στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, ενώ 135.000 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας ηλικίας κάτω των δύο ετών διατρέχουν «σοβαρό κίνδυνο» υποσιτισμού.

Η Τες Ίνγκραμ, εκπρόσωπος της UNICEF, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη: «Η κατάσταση των εγκύων γυναικών και των νεογέννητων στη Λωρίδα της Γάζας είναι απίστευτη και απαιτεί εντατικοποιημένες και άμεσες δράσεις».

«Η ήδη επισφαλής κατάσταση της βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας έχει επιδεινωθεί καθώς το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καταρρέει», τόνισε η Ίνγκραμ, προσθέτοντας ότι οι μητέρες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις στην πρόσβαση σε επαρκή ιατρική περίθαλψη, διατροφή και προστασία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες και τα μωρά τους ζουν σε «απάνθρωπες συνθήκες, σε πρόχειρα καταφύγια (με) κακή διατροφή και μη πόσιμο νερό».

«Αυτό θέτει περίπου 135.000 παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών σε σοβαρό κίνδυνο υποσιτισμού», προειδοποίησε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

12:43 Το Ιράν στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία σε διεθνή ύδατα

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι στέλνει νέα στρατιωτικά σκάφη σε «διεθνή και ωκεάνια ύδατα» εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένους σταθμούς ή προορισμό.

Ο ναύαρχος Σαχραμί Ιρανί, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του ιρανικού στρατού, γιόρτασε την Πέμπτη με το πλήρωμα των πλοίων στη νότια πόλη Μπαντάρ Αμπάς τον απόπλου τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ημιεπίσημου ειδησεογραφικού ιστότοπου Tasnim.

Η Tasnim επικαλέστηκε τον στρατό λέγοντας ότι η «ναυτική ομάδα εκπαίδευσης μάχης» θα περιλαμβάνει το αποβατικό πλοίο Tonb κλάσης Hengam και το πλοίο υποστήριξης Bushehr. Δεν δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με άλλα πλοία που πιθανόν συμμετέχουν στην αποστολή.

«Το σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της αποστολής είναι η μεταφορά ναυτικής εμπειρίας και εκπαίδευσης στους σπουδαστές του πολεμικού ναυτικού του στρατού, προκειμένου να είναι σε θέση να εκτελέσουν τις επίσημες αποστολές του πολεμικού ναυτικού στο εγγύς μέλλον».

12:36 Αυξάνονται τα θύματα από ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο άτομα στην περιοχή Abasan της Χαν Γιουνίς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην πόλη σε 10 από χθες το βράδυ, αναφέρει το Al Jazeera.

Νωρίτερα, ο ειδησεογραφικός οργανισμός ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν να βομβαρδίζουν τη Χαν Γιουνίς, ενώ έφερναν ενισχύσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών από το χθεσινοβραδινό χτύπημα σε σπίτι στο δυτικό Χαν Γιουνίς αυξήθηκε σε οκτώ.

12:27 Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων: Το Ισραήλ συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στον κατάλογο με τις χώρες που φυλακίζουν μαζικά δημοσιογράφους

Μια έκθεση από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αποκάλυψε ότι το «Ισραήλ» συμπεριλήφθηκε, για πρώτη φορά, στον κατάλογο των «κρατών με τις περισσότερες φυλακίσεις δημοσιογράφων».

Το «Ισραήλ» κατέχει επί του παρόντος την έκτη θέση στην κατάταξη, με 17 Παλαιστίνιους δημοσιογράφους υπό κράτηση με στοιχεία που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο. Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη περίπτωση που το «Ισραήλ» καταγράφεται μεταξύ των χωρών με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις και ο τρέχων απολογισμός έχει αυξηθεί σε 19 δημοσιογράφους που κρατούνται.

«Η θέση του Ισραήλ στην απογραφή των φυλακών του 2023 της CPJ είναι απόδειξη ότι ένας θεμελιώδης δημοκρατικός κανόνας – η ελευθερία του Τύπου – φθείρεται καθώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί δρακόντειες μεθόδους για να φιμώσει τους Παλαιστίνιους δημοσιογράφους. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει», δήλωσε η Jodie Ginsberg, διευθύνουσα σύμβουλος της CPJ.

12:07 Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: Δεσμευόμαστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις βόρειες περιοχές και σύντομα θα πάρουμε σημαντικές αποφάσεις

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι μίλησε με τον ομόλογό του υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, λέγοντας ότι το Ισραήλ «έχει δεσμευτεί να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια και πλησιάζει μια απόφαση για το θέμα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γκαλάντ, το Ισραήλ προτιμά να το επιτύχει αυτό μέσω της διπλωματικής οδού «αλλά ταυτόχρονα είναι έτοιμο να το κάνει και με στρατιωτική δύναμη».

Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δύο τους μίλησαν για τις μάχες και την πρόοδο στη Λωρίδα της Γάζας.

12:00  Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε τη θέση του ότι αντιτίθεται σε ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος.
  • Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά τον τελευταίο γύρο ισραηλινών επιθέσεων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει το αίτημα της Χιλής και του Μεξικού προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη διερεύνηση εγκλημάτων κατά αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.
  • Αυξάνονται οι επικριτικές φωνές κατά του Νετανιάχου με υπουργό του πολεμικού συμβουλίου να δηλώνει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Χαμάς οι όμηροι δεν θα επιστρέψουν ενώ πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ζήτησε πρόωρες εκλογές.
  • Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι τα πλήγματα κατά των Χούθι θα συνεχιστούν, αν και δεν πιστεύει ότι αυτό αποθαρρύνει την ομάδα της Υεμένης.
  • Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στο Τελ Αβίβ για να ζητήσουν κατάπαυση του πυρός και ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

11:43 Ο αριθμός των νεκρών από το ισραηλινό χτύπημα κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa ανέρχεται σε 15

Ο απολογισμός των νεκρών από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε πολυκατοικία κοντά στην υγειονομική μονάδα της πόλης της Γάζας έχει πλέον φτάσει τους 15.

Ένα άλλο πλήγμα στη συνοικία Σάμπρα στα βόρεια της πόλης της Γάζας τραυμάτισε επίσης αρκετούς πολίτες, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

11:25 Αξιωματούχος της UNICEF: Τα παιδιά της Γάζας υποφέρουν από «τις πιο φρικτές συνθήκες που έχω δει ποτέ»

Μετά από επίσκεψή του στη Γάζα, ο Τεντ Τσάιμπεν, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά, προειδοποίησε ότι τα παιδιά στον θύλακα αντιμετωπίζουν πείνα και ασθένειες, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν ως τις χειρότερες που έχει δει ποτέ.

«Τα λίγα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα δεν καλύπτουν τις  διατροφικές ανάγκες των παιδιών. Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες παιδιά υποσιτίζονται και είναι άρρωστα», ανέφερε σε δήλωσή του.

«Εάν αυτή η μείωση συνεχιστεί, θα μπορούσαμε να δούμε θανάτους λόγω αδιάκριτων συγκρούσεων να επιδεινώνονται από θανάτους λόγω ασθενειών και πείνας», είπε.

11:04 Κορυφαίο στέλεχος της «διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης» της Υεμένης ζητά από τις ΗΠΑ χερσαία εισβολή

Ο δεύτερος τη τάξει του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης ζήτησε χθες Πέμπτη διεθνή υποστήριξη για να διεξαχθούν χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι, παράλληλα με τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον τους.

Οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης απώλεσαν από το 2014 και μετά τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Από τον Μάρτιο του 2015, έχουν την υποστήριξη στρατιωτικής συμμαχίας που σχημάτισε η Σαουδική Αραβία για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι.

Για τον Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, αντιπρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού είναι «ανεπαρκείς» για να ηττηθούν οι Χούθι.

Οι δυνάμεις που «ανήκουν στη νόμιμη κυβέρνηση» της Υεμένης πρέπει να «βοηθηθούν», είπε ο κ. Ζουμπάιντι στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, επιχειρηματολογώντας πως «τα (αεροπορικά) πλήγματα χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις είναι ανώφελα».

Το προεδρικό συμβούλιο της Υεμένης δημιουργήθηκε το 2022 και ο Υεμενίτης πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που είχε καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, μετέφερε όλες τις εξουσίες του στο οκταμελές σώμα με έδρα την Άντεν, μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Χούθι που είναι πλέον η de facto κυβέρνηση και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση συμφώνησαν να εφαρμόσουν νέα κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει ειρηνευτική διαδικασία, με τη συμφωνία της Σαουδικής Αραβίας.

10:56 Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ χαιρετίζει τις εκκλήσεις για έρευνα του ΔΠΔ για τον πόλεμο στη Γάζα

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι υποστηρίζει το αίτημα της Χιλής και του Μεξικού προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει εγκλήματα κατά αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

«Το δικαστήριο πρέπει να εκπληρώσει την εντολή του προς τα θύματα της Παλαιστίνης και να εξασφαλίσει δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από Ισραηλινούς αξιωματούχους, χωρίς φόβο», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο X.

Ξεχωριστά από τον ΟΗΕ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό όργανο που έχει δικαιοδοσία σε άτομα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.

Το Μεξικό και η Χιλή, στην έκκλησή τους προς τον οργανισμό, ανέφεραν ότι υπάρχει «αυξανόμενη ανησυχία για την τελευταία κλιμάκωση της βίας, ιδίως κατά πολιτικών στόχων, και για τη φερόμενη συνεχιζόμενη διάπραξη εγκλημάτων που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου».

10:48 Η Αίγυπτος συζητά με τους Χούθι και το Ιράν

Δημοσίευμα της εφημερίδας New Arab αναφέρει ότι η Αίγυπτος συνομιλεί με τους Χούθι και την ιρανική ηγεσία προκειμένου να περιορίσει τις ραγδαία αυξανόμενες επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Το πρακτορείο που εδρεύει στο Λονδίνο επικαλείται ενημερωμένες αιγυπτιακές πηγές – υπό τον όρο της ανωνυμίας- που λένε ότι το Κάιρο πλήττεται από τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο εμπόριο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και αναζητά τον τερματισμό του πολέμου ως βασική αιτία του προβλήματος.

Η Αίγυπτος φέρεται να έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες σε επίπεδο αξιωματούχων ασφαλείας με τους Χούθι και τους έχει πει ότι δεν θα συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους, ενώ έχει λάβει εγγυήσεις ότι τα αιγυπτιακά πλοία θα είναι ασφαλή, καθώς οι Χούθι ενδιαφέρονται για πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι το Κάιρο σημειώνει πρόοδο και στις συνομιλίες με το Ιράν και ότι μπορεί σύντομα να φιλοξενήσει τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

10:40 Οργή στη Δυτική Όχθη – Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ θέλει να τους διώξει στην Ιορδανία

Η οργή ξεχειλίζει στον προσφυγικό καταυλισμό της Τουλκαρέμ στη Δυτική Όχθη όπου η ισραηλινή επιδρομή κράτησε για πάνω από 40 ώρες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση του Ισραήλ από τις 7 Οκτώβρη.

Οι ισραηλινές μπουλντόζες έχουν σκάψει τους δρόμους στην είσοδο του καταυλισμού. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνελήφθη. Κάποιοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ανάκριση, ενώ μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός.

Αυτό για το οποίο οι άνθρωποι είναι πραγματικά θυμωμένοι είναι η καταστροφή, αναφέρει ο ανταποκριτής του AJ. Καταστροφή επιχειρήσεων, καταστημάτων αλλά και σπιτιών.

Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι οι καταστροφικές επιδρομές γίνονται όλο και πιο συχνά επειδή το Ισραήλ θέλει να κάνει τη ζωή στους καταυλισμούς πολύ δύσκολη, ώστε να φύγουν. Υπάρχει η ισχυρή πεποίθηση ότι το Ισραήλ θέλει να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη τους, να τους σπρώξει μέχρι την Ιορδανία, αν είναι δυνατόν.

10:24 Οι IDF λένε ότι σκότωσαν αξιωματούχο της Ισλαμικής Τζιχάντ που ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή ομήρων

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία δολοφόνησε τον αναπληρωτή επικεφαλής της μονάδας προπαγάνδας της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Wa’el Abu Fanuna.

Ο Abu Fanuna ήταν υπεύθυνος για την καταγραφή των ομήρων, τη διανομή των βίντεο τους και των βίντεο που δημοσιεύτηκαν και δείχνουν τους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ να πυροβολούν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, πρόσθεσαν οι IDF.

10:17 Κανονιοφόρα πλοία βομβαρδίζουν την πόλη της Γάζας

Ισραηλινά κανονιοφόρα πλήττουν παράκτιες περιοχές της πόλης της Γάζας, η οποία έχει επίσης υποστεί σφοδρές αεροπορικές επιδρομές.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα που έπληξε κατοικία κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης.

Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν επίσης αρκετά σχολεία που φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένους στη συνοικία Ταλ αλ Χάουα, στα νότια της πόλης της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:02 Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ ζητά πρόωρες εκλογές

Η κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου αυξάνεται, με τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Μπαράκ να ζητά πλέον πρόωρες εκλογές.

«Ο πόλεμος διαρκεί ήδη 15 εβδομάδες. Στο πεδίο της μάχης βλέπουμε εμπνευσμένες επιδείξεις θάρρους και θυσίας», έγραψε ο Μπαράκ σε άρθρο γνώμης στην ισραηλινή έκδοση Haaretz.

«Στο Ισραήλ, βλέπουμε απόγνωση, την αίσθηση ότι παρά τα κέρδη του ισραηλινού στρατού, η Χαμάς δεν έχει ηττηθεί και η επιστροφή των ομήρων απομακρύνεται».

Μια δημοσκόπηση του Israel Hayom την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 63% των ερωτηθέντων Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Πολλές δημοσκοπήσεις από την έναρξη του πολέμου έχουν δείξει ότι οι πρόωρες εκλογές θα είχαν ως αποτέλεσμα το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να χάσει έδρες.

09:43 Ηπατίτιδα Α και ίκτερος εξαπλώνονται στη Γάζα

Τα τεστ ανίχνευσαν 24 κρούσματα ηπατίτιδας Α στον πληθυσμό της Γάζας, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus, ο οποίος πρόσθεσε ότι γνωρίζει επίσης για αρκετές χιλιάδες περιπτώσεις ίκτερου στον πολιορκημένο θύλακα.

Η ηπατίτιδα Α, μια φλεγμονή του ήπατος, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

«Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης – σχεδόν καθόλου καθαρό νερό, καθαρές τουαλέτες και δυνατότητα διατήρησης του περιβάλλοντος χώρου καθαρού – θα επιτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της ηπατίτιδας Α και θα αναδείξουν πόσο εκρηκτικά επικίνδυνο είναι το περιβάλλον για την εξάπλωση της ασθένειας», έγραψε στο Χ.

09:25 Η αλληλεγγύη κρατά όρθιους τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Οι εικόνες που έρχονται από τη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή του πολέμου δείχνουν ότι οι Παλαιστίνιοι προσπαθούν να επιβιώσουν και να αντέξουν βοηθώντας ο ένας τον άλλο απέναντι στην καταστροφή.

Κάθε φορά που ένα σπίτι βομβαρδίζεται οι γείτονες σπεύδουν για να βοηθήσουν στη διάσωση με γυμνά χέρια. Έτσι γίνεται και η μεταφορά στα νοσοκομεία – όσα λειτουργούν – καθώς τα ασθενοφόρα και οι διασώστες ούτε είναι αρκετοί ούτε μπορούν επίσης να κυκλοφορήσουν ελεύθερα στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς στοχοποιούνται από τις IDF.

Στο παρακάτω βίντεο μία Παλαιστίνια σε έναν καταυλισμό στη Ράφα που έχει στηθεί πάνω στην άμμο, πλέκει για τα παιδιά προκειμένου να μη κρυώνουν, ενώ οι βόμβες συνεχίζουν να σφυροκοπούν την περιοχή. Η ίδια ασχολείται για ώρες με αυτό ενώ δίπλα της σχηματίζονται ουρές από παιδιά που περιμένουν το δώρο τους.

Η εγγονή της έχει αναλάβει με χαρά χρέη βοηθού, για να μπορεί να περνά τη μέρα της χωρίς να μένει άπραγη.

Η 64χρονη γυναίκα που αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη της Γάζας και βρίσκεται με χιλιάδες άλλους πλέον στη Ράφα έχει τη δική της ευχή. Να καταφέρει κάποια στιγμή να προσευχηθεί στο Τέμενος Αλ Άκσα.

09:08 Αποσύρονται οι κατηγορίες για έγκλημα μίσους από πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε επιτεθεί σε Άραβα μικροπωλητή

Ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Stuart Seldowitz, ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να αποκαλεί «τρομοκράτη» έναν πωλητή φαγητού χαλάλ στη Νέα Υόρκη και να λέει ότι ο θάνατος 4.000 Παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα «δεν είναι αρκετός», κατέληξε σε συμφωνία για να αποσυρθούν οι κατηγορίες για εγκλήματα μίσους.

Ο Σέλντοβιτς διατάχθηκε να παρακολουθήσει 26 εβδομάδες εκπαίδευσης κατά των προκαταλήψεων σε αντάλλαγμα για την απόσυρση των κατηγοριών.

Ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής, είχε καταγραφεί σε βίντεο να παρενοχλεί Άραβα πωλητή φαγητού με ρατσιστικές ύβρεις και απειλές με φόντο τον πόλεμο στη Γάζα ευχόμενος μάλιστα να σκοτωθούν ακόμα περισσότερα παιδιά

09:00 Το Ισραήλ παραδέχεται ότι κατέστρεψε τάφους στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι στρατιώτες του έσκαψαν τάφους στη Γάζα, αλλά ισχυρίστηκε ότι αυτό έγινε για να επιβεβαιωθεί ότι τα πτώματα των αιχμαλώτων δεν ήταν θαμμένα.

«Όταν λαμβάνονται κρίσιμες πληροφορίες ή επιχειρησιακές πληροφορίες, ο στρατός διεξάγει ακριβείς επιχειρήσεις διάσωσης ομήρων στις συγκεκριμένες τοποθεσίες όπου οι πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να βρίσκονται τα πτώματα των ομήρων», ανέφερε εκπρόσωπος του στρατού στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

Διάφορα νεκροταφεία στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τον ισραηλινό στρατό, με πτώματα Παλαιστινίων να αφήνονται στο σκαμμένο έδαφος μετά την αποχώρηση των στρατιωτών, ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες ότι οι IDF πήραν κάποιες από τις σορούς.

08:51 Γαλλία: Δεν θα υποστηρίξουμε την απόφαση του ΔΔΔ εάν αυτή στρέφεται κατά του Ισραήλ

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Stéphane Séjourné, δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα υποστήριζε την απόφαση του ΔΔΔ, εάν αυτή στρεφόταν κατά του Ισραήλ, διότι η κατηγορία της γενοκτονίας «ξεπερνά ένα ηθικό όριο» και «εκμεταλλεύεται την έννοια της γενοκτονίας για πολιτικούς σκοπούς».

08:47 Τουλάχιστον 12 οι νεκροί από αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία κοντά στο Αλ Σίφα

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 12, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

08:35 Κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Δ. Όχθη

Το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες επιδρομές τα ξημερώματα σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη στις ακόλουθες περιοχές:

Γειτονιές στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Τουλκαρέμ και νότια της Ναμπλούς.

Στα χωριά Budrus και Qubayya, δυτικά της Ραμάλα.

Στις πόλεις Beit Ummar Shall και ad-Dhahiriya στη Χεβρώνα.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι η ισραηλινή πολιορκία της πόλης Τουλκαρέμ έληξε μετά από 44 ώρες.

Το πτώμα ενός Παλαιστίνιου, που σκοτώθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή, βρέθηκε στον καταυλισμό της Τουλκαρέμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν συνολικά κατά τη διάρκεια των πολυήμερων επιδρομών.

Συνολικά 368 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 4.200 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων και εποίκων από τις 7 Οκτωβρίου.

08:20 «Δεν υπάρχει περίπτωση να φέρουμε πίσω ζωντανούς τους ομήρους» λέει μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Ο υπουργός του πολεμικού συμβουλίου και πρώην αρχηγός του επιτελείου των IDF, Gadi Eisenkot, δηλώνει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ο ισραηλινός στρατός ή οι μυστικές υπηρεσίες να διασώσουν τους ομήρους από τη Γάζα κάνοντας λόγο για σενάρια τα οποία στην πραγματικότητα λειτουργούν ως αυταπάτες.

«Πρέπει να ειπωθεί, με γενναιότητα, ότι. . . δεν είναι δυνατόν να επιστρέψουν οι όμηροι, ζωντανοί, στο εγγύς μέλλον, χωρίς συμφωνία», λέει, κατακεραυνώνοντας «οποιονδήποτε προσπαθεί να πουλήσει φαντασιώσεις στο κοινό»

Για μια νέα συμφωνία θα χρειαστεί κατάπαυση πυρός, όπως είπε, που μπορεί να διαρκέσει παραπάνω από την προηγούμενη φορά αλλά μετά από αυτό το διάστημα, «οι πολεμικοί στόχοι θα εξακολουθούν να ισχύουν».

08:12 Οι Χούθι υπόσχονται ασφαλή διέλευση για ρωσικά και κινεζικά πλοία – Στόχος μόνο αυτά που συνδέονται με το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι υποσχέθηκε ασφαλή διέλευση ρωσικών και κινεζικών πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από το ρωσικό πρακτορείο Izvestia την Παρασκευή, ο Mohammed al-Bukhaiti επέμεινε ότι τα ύδατα γύρω από την Υεμένη -τα οποία ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης- είναι ασφαλή εφόσον τα πλοία δεν συνδέονται με ορισμένες χώρες, ιδίως το Ισραήλ, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αξιωματούχος των Χούθι δήλωσε:

Όσον αφορά όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, η ναυσιπλοΐα τους στην περιοχή δεν απειλείται.

Επιπλέον, είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους στην Ερυθρά Θάλασσα, επειδή η ελεύθερη ναυσιπλοΐα παίζει σημαντικό ρόλο για τη χώρα μας.

Οι επιθέσεις σε πλοία «που συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το Ισραήλ» θα συνεχιστούν, πρόσθεσε.

08:00 Σύνοψη τελευταίων εξελίξεων

  • Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κτίριο κατοικιών δυτικά της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.
  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε 15 «σφαγές», σκοτώνοντας 172 ανθρώπους σε ένα 24ωρο υπό την κάλυψη ενός μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τμήματα της Τουλκαρέμ και των γύρω περιοχών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για δεύτερη ημέρα.
  • «Δεν υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» χωρίς «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς στον απόηχο των δηλώσεων Νετανιάχου για στρατιωτικό έλεγχο και της Δυτικής Όχθης.
  • Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαιώνει αναφορές για επίθεση σε αμερικανικό πλοίο κοντά στην Υεμένη, αλλά λέει ότι το πλοίο δεν υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των Χούθι.

07:38 Κυβερνητικός αξιωματούχος στη Haaretz: Ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει μέλλον, ο Νετανιάχου «σκοτώνει χρόνο» για να αποφύγει της ευθύνες του

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, σύμφωνα με τις οποίες «αυτός ο πόλεμος δεν έχει κανένα σκοπό και κανένα μέλλον, αλλά η παράτασή του είναι ο τρόπος [του Νετανιάχου] να αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα της ευθύνης».

Ο ίδιος ο οποίος συμμετέχει σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφέρει ότι ο Νετανιάχου επαναλαμβάνει κάθε φορά ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί για πολύ καιρό μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς και να επιστρέψουν οι όμηροι, αλλά εκτιμά ότι στην πραγματικότητα ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν ενδιαφέρεται για τους ομήρους καθώς δεν αφιερώνει χρόνο στις τοποθετήσεις του σε αυτό το θέμα.

Πιστεύει επίσης ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα του ομήρους καθώς τότε θα αποχωρούσαν οι ακροδεξιοί και η κυβέρνηση θα κατέρρεε.

Ο Νετανιάχου προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο, επιμένει ο κυβερνητικός αξιωματούχος, και για αυτό δεν συζητά για το πιο φλέγον ζήτημα που είναι το μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας.

Σχετικά με το πεδίο της μάχης ο αξιωματούχος αναφέρει: «όσον αφορά την καταστροφή της Χαμάς, είναι ήδη προφανές ότι υπάρχουν περιοχές [στη Γάζα] στις οποίες δεν θα εισέλθουμε, και τα κέρδη στη βόρεια Λωρίδα εξαφανίζονται επίσης. Όλοι περιμένουν να είναι τυχεροί για να βρουν τον [ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας] Σινουάρ σε κάποιο τούνελ, να τον δολοφονήσουν και να παρουσιάσουν τη δολοφονία ως εικόνα νίκης».

07:26 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχει τρόπος επίλυσης των μακροπρόθεσμων προκλήσεων ασφάλειας του Ισραήλ, ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Δεν υπάρχει «κανένας τρόπος» να λυθούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις ασφάλειας του Ισραήλ στην περιοχή και οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Γάζας χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Μίλερ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει μια ευκαιρία αυτή τη στιγμή, καθώς οι χώρες της περιοχής είναι έτοιμες να παράσχουν διαβεβαιώσεις ασφαλείας στο Ισραήλ.

«Αλλά δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις τους για την παροχή διαρκούς ασφάλειας και δεν υπάρχει τρόπος να επιλυθούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις της ανοικοδόμησης της Γάζας και της εγκαθίδρυσης διακυβέρνησης στη Γάζα και της παροχής ασφάλειας στη Γάζα χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

07:13 Το Ισραήλ αναφέρει ότι άλλος ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά στη Γάζα

Ένας 20χρονος λοχίας της ισραηλινής ταξιαρχίας Γκιβάτι υπέκυψε στα τραύματά του σε μάχη στη νότια Γάζα την Τετάρτη, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Τρεις ισραηλινοί έφεδροι τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά σε μάχες στα βόρεια και στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τις IDF.

Επικαλούμενος τον ισραηλινό στρατό, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μέχρι στιγμής 191 ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην χερσαία εισβολή στα παλαιστινιακά εδάφη και περίπου 1.178 έχουν τραυματιστεί.

Δεν έγινε γνωστό αν ο τελευταίος θάνατος και οι τραυματισμοί συμπεριλαμβάνονται στον απολογισμό των ισραηλινών θυμάτων που ανακοινώνει ο ΟΗΕ.

07:04 Οι IDF συνεχίζουν να χρειάζονται τη συνδρομή της αεροπορίας στη βόρεια Γάζα για να αντιμετωπίσουν τους Παλαιστίνιους μαχητές

Παλαιστίνιοι μαχητές συνεχίζουν να επιτίθενται στις ισραηλινές δυνάμεις σε όλη τη βόρεια Γάζα, παρά τους ισχυρισμούς του Ισραήλ πριν από μερικές εβδομάδες ότι είχε «εκκαθαρίσει» το βόρειο τμήμα της παλαιστινιακής επικράτειας από τις κύριες μαχητικές δυνάμεις της Χαμάς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας κάλεσαν την Πέμπτη αρκετές φορές την πολεμική αεροπορία να επιτεθεί εναντίον παλαιστίνιων μαχητών «που αποτελούσαν απειλή για τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις», ανέφεραν το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και το Critical Threats Project (CTP), δύο δεξαμενές σκέψης με έδρα τις ΗΠΑ, στην τελευταία τους έκθεση για το πεδίο της μάχης.

«Η δραστηριότητα των Παλαιστίνιων μαχητών αυξήθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις μείωσαν την παρουσία τους εκεί και πέρασαν σε στοχευμένες επιδρομές», ανέφεραν οι δεξαμενές σκέψης.

«Η δραστηριότητα αυτή δείχνει σύμφωνα με την εκτίμηση του CTP-ISW ότι η Χαμάς πιθανώς διεισδύει εκ νέου σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές», ανέφεραν.

Παλαιστίνιοι μαχητές εξαπέλυσαν επίσης «πολλαπλές επιθέσεις» εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στη νότια Χαν Γιουνίς την Πέμπτη και ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς την περιοχή Κισουφίμ του νότιου Ισραήλ.

06:53 Αμπάς: «Δεν υπάρχει ασφάλεια και σταθερότητα» χωρίς παλαιστινιακό κράτος

Δεν θα υπάρξει «καμία ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή» χωρίς την «ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά την επανάληψη της αντίθεσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην παλαιστινιακή κρατική οντότητα σε πύρινη ομιλία του για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εκπρόσωπος του Αμπάς δήλωσε ότι η ειρήνη θα επέλθει μόνο μετά την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με «πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967», αναφέρει το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στα πρόθυρα έκρηξης λόγω της επιθετικής πολιτικής που ακολουθούν οι ισραηλινές αρχές κατοχής εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των νόμιμων δικαιωμάτων του», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

06:44 Η παραδοχή Μπάιντεν ότι τα χτυπήματα στην Υεμένη δεν σταματούν τους Χούθι ανοίγει τη συζήτηση για την αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής

Η παραδοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι τα πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις επιθέσεις των ανταρτών κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συζήτηση σχετικά με την ιστορία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο την Πέμπτη αν τα πλήγματα σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι έχουν αποτέλεσμα, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Λοιπόν, όταν λέτε έχουν αποτέλεσμα, εννοείτε εάν σταματούν τους Χούθι; Όχι. Θα συνεχίσουν; Ναι».

Ορισμένοι σχολιαστές στο διαδίκτυο εξέλαβαν τα σχόλια του Μπάιντεν ως μια σπάνια παραδοχή -έστω και ακούσια- ότι η εξωτερική πολιτική της Ουάσιγκτον έχει συστηματικά αποτύχει να επιτύχει τους στόχους της.

06:37 Ο Νετανιάχου δίνει το σήμα στις ΗΠΑ απορρίπτοντας την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή που έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν αφήνει περιθώρια για διπλωματικό τέλος στον πόλεμο της Γάζας καθώς απέρριψε αυτό που οι ΗΠΑ και η ΕΕ επαναλαμβάνουν χρόνια ως λύση, δηλαδή τη λύση των δύο κρατών.

Ειδικότερα αναφερόμενος στη σεναριολογία για την περίοδο μετά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως οποιαδήποτε λύση στο ορατό μέλλον πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού σε όλη τη Δυτική Οχθη, απορρίπτοντας ουσιαστικά την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους.

Στις συνομιλίες που έχει με αντιπροσώπους της Ουάσιγκτον, υπογράμμισε, αποκρούει τις προσπάθειες να υπαγορευθεί οποιαδήποτε πραγματικότητα που κατ’ αυτόν θα ήγειρε απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ 

Sports in

Τα απόλυτο με σούπερ Λαουτάρο η Αργεντινή (2-0) – Ιστορική πρόκριση στους «8» για τον Καναδά (0-0,vids)

Η Αργεντινή έκανε το 3/3 στον όμιλο με τον Λαουτάρο Μαρτίνες να σκοράρει δις κόντρα στο Περού (2-0) – «Χρυσός» βαθμός για τον Καναδά κόντρα στην Χιλή (0-0)

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024