Ποιος θα αναδειχτεί νικητής σε περίπτωση πολέμου Κίνας-ΗΠΑ – Τα τέσσερα σενάρια
Τα εφιαλτικά σενάρια και οι υποθέσεις από τα πολεμικά παίγνια που διεξήγαγε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στις ΗΠΑ.
Η αλλαγή του χρόνου συνοδεύτηκε με αυστηρές δηλώσεις υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων της Κίνας, προειδοποιώντας Αμερικανούς ομολόγους τους να «σταματήσουν να εξοπλίζουν» την Ταϊβάν. Οι Κινέζοι μάλιστα τόνισαν ότι δεν θα έκαναν «ποτέ τον παραμικρό συμβιβασμό» για την Ταϊβάν.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ τα «γεράκια» φουσκώνουν σε τέτοιο βαθμό τον κινεζικό αμυντικό προϋπολογισμό, ζητώντας περισσότερα δισ. δολάρια για εξοπλισμούς.
Τι θα γινόταν, όμως, εάν αυτό που απέφυγαν το 1961 οι Νικίτα Χρουστσόφ και Τζον Κένεντι, δηλαδή έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, πραγματοποιούνταν σήμερα;
Δίχως αμφιβολία, μια σύρραξη με δύο κράτη των οποίοι αθροισμένοι οι αμυντικοί προϋπολογισμοί κυμαίνονται γύρω στο 1.3 τρισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν καταστροφικός για όλους. Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg ένας πόλεμος για την Ταϊβάν θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 10 τρισ. δολ.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια σειρά πολεμικών παιγνίων που διεξήγαγε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), -μια δεξαμενή σκέψης που χρηματοδοτείται και από την αμυντική βιομηχανία– ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να «κερδίσουν» έναν πόλεμο για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια κινεζική αμφίβια επίθεση, αυτό θα ήταν μια Πύρρειος νίκη.
Τα τέσσερα σενάρια και οι απώλειες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πολεμικά παίγνια του CSIS, τέσσερα είναι τα βασικά σενάρια:
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο (base scenario), η κινεζική ήττα είναι ξεκάθαρη, λόγω εν πολλοίς στην ικανότητα των αντιπλοϊκών πυραύλων των ΗΠΑ, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας να καταστρέψουν τον κινεζικό αμφίβιο στόλο, προτού οι κινεζικές δυνάμεις καταλάβουν λιμάνια και αεροδρόμια για να αυξήσουν τη ροή της δύναμης πέρα από τα στενά.
Τα σενάρια (Optimistic scenarios) που ευνοούν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, θα έχουν μεν τα ίδια αποτελέσματα, αλλά θα επιτευχθεί η δυτική νίκη πιο γρήρα και με λιγότερα θύματα.
Τα σενάρια που ευνοούσαν την Κίνα (Pessimistic scenarios) ο κινεζικός στρατός θα κατάφερνε να αποβιβάσει κατά μέσο όρο 60 τάγματα. Η τελική δύναμη των δυνάμεων του PLA στην ξηρά, μετά από απώλειες, ήταν κατά μέσο όρο 43 τάγματα, ή 43.000 μάχιμοι στρατιώτες και προσωπικό υποστήριξης. Στο τέλος, οι Κινέζοι θα ήλεγχαν κατά μέσο όρο το 17% της Ταϊβάν. Η τελική επίλυση θα απαιτούσε πολλές επιπλέον εβδομάδες της μάχης. Σε περίπτωση αδιεξόδου, ο πόλεμος μπορεί να συνεχιζόταν για πολλούς μήνες.
Το χειρότερο σενάριο για την Ταϊβάν είναι να μείνει μόνη της να αντιμετωπίσει την μαζική κινεζική προέλαση, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάληψη του νησιού από τον κινεζικό στρατό.
Οι συγκλονιστικές απώλειες για την Ουάσινγκτον
Σύμφωνα με την έκθεση, οι απώλειες σε όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις θα ήταν μεγάλες και για τις δύο πλευρές.
Σε όλα τα σενάρια, εκτός του τελευταίου που η Ταϊβάν μένει μόνη της, η Κίνα θα έχανε τη μεγάλη κυριαρχία του στόλου επιφανείας της, συμπεριλαμβανομένων των αμφίβιων πλοίων, τα πλοία επιφανείας και των αεροπλανοφόρων καθώς και ενός τμήματος του υποβρυχίου της στόλου.
Στα περισσότερα σενάρια, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα έχανε δύο αεροπλανοφόρα και περισσότερα από δώδεκα πλοία επιφανείας καθώς και τέσσερα υποβρύχια. Αυτή τη μεγάλη αιμορραγία οι Αμερικανοί θα την απέφευγαν μόνο σε αισιόδοξα σενάρια, επειδή οι τότε δεν θα προωθούσαν τον στόλο τους μπροστά ως μια κίνηση αποτροπής της σύγκρουσης.
Όσον αφορά τις αεροπορικές απώλειες, στα πιο αισιόδοξα σενάρια, οι Αμερικανοί θα έχαναν κατά μέσο όρο γύρω στα 200 αεροπλάνα. Στο βασικό σενάριο, οι απώλειές τους θα ανέβαιναν στα 283 αεροπλάνα και στα πιο απαισιόδοξα σενάρια η αμερικανική πολεμική αεροπορία θα γνώριζε τρομερή καταστροφή χάνοντας 484 αεροπλάνα!
Κοντολογίς, σε όλες τις προσεγγίσεις, οι απώλειες αεροσκαφών των ΗΠΑ κυμαίνονταν από το χαμηλό των 90 έως το υψηλό των 774.
Η Ιαπωνία θα έχανε περισσότερα από 100 αεροσκάφη στις περισσότερες υποθέσεις, ενώ η η Ταϊβάν θα έβλεπε ολόκληρη των αεροπορία της να αφανίζεται.
Από την άλλη πλευρά, οι αεροπορικές απώλειες των Κινέζων θα ήταν κατά μέσο όρο 161 αεροπλάνα (βασικό σενάριο), 327 (απαισιόδοξα σενάρια) και 290 στα πιο αισιόδοξα σενάρια. Οι κινεζικές αεροπορικές απώλειες κυμαίνονταν από το χαμηλό των δεκάδων έως το υψηλό των 748. Οι απώλειες εδάφους διέφεραν κυρίως ανάλογα με τη διάρκεια της εκστρατείας και τον αριθμό των δυνάμεων που θα προσγειώνονταν στην Ταϊβάν.
Οι προϋποθέσεις για να ηττηθεί η Κίνα
Σύμφωνα πάντως για να αποτύχει μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν μέχρι το 2026, πρέπει να ισχύουν τέσσερις προϋποθέσεις.
- Η Ταϊβάν θα πρέπει να αντισταθεί σθεναρά. Αν δεν το κάνει, τα υπόλοιπα είναι μάταια.
- Οι ΗΠΑ πρέπει να συμμετάσχουν στις εχθροπραξίες εντός των ημερών και με όλο το φάσμα των δυνατοτήτων τους. Οι καθυστερήσεις και τα ημίμετρα κάνουν την άμυνα πιο δύσκολη, αυξάνουν τις απώλειες των ΗΠΑ και αυξάνουν τον κίνδυνο οι Κινέζοι να δημιουργήσουν μια ανεπανόρθωτη κατάθεση στην Ταϊβάν.
- Οι ΗΠΑ πρέπει να χρησιμοποιούν τις βάσεις τους στην Ιαπωνία. Χωρίς αυτές, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πολυάριθμα μαχητικά/επιθετικά αεροσκάφη τους.
- Τέλος, οι ΗΠΑ πρέπει να διαθέτουν αρκετού;ς αντιπλποϊκούς πυραύλους (Anti-ship cruise missiles, ASCMs) μεγάλης εμβέλειας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις