Unicef: Σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στην κόλαση της Γάζας τους τελευταίους τρεις μήνες
«Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση»
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Συνελήφθη ένας από τους ανήλικους για την επίθεση με μαχαίρι στα δύο αδέρφια στην Πάρο
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του
Σχεδόν 20.000 μωρά γεννήθηκαν στην «κόλαση» της Λωρίδας της Γάζας αφότου ξεκίνησε, πριν από σχεδόν τρεις μήνες, η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα, ανακοίνωσε η Unicef την Παρασκευή.
«Αυτό σημαίνει ότι κάθε δέκα λεπτά γεννιέται ένα μωρό εν μέσω αυτής της φοβερής σύγκρουσης», τόνισε η Τες Ίνγκραμ, εκπρόσωπος του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Αφού επισκέφθηκε τη Γάζα, όπου συνεχίζονται αδιάκοπα οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Ίνγκραμ περιέγραψε πολλά περιστατικά που μαρτυρούν την εφιαλτική κατάσταση για τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα βρέφη τους.
«Το να βλέπουμε τα νεογέννητα να υποφέρουν, ενώ ορισμένες μητέρες αιμορραγούν μέχρι θανάτου, θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε»
Μια νοσηλεύτρια, η Ουέμπντα, της είπε ότι έκανε κατεπείγουσα καισαρική τομή σε έξι γυναίκες που σκοτώθηκαν τις περασμένες οκτώ εβδομάδες. Όσο για τις αποβολές, η ίδια είπε ότι έχει χάσει τον λογαριασμό.
«Στη Γάζα, μητρότητα σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση»
Η Ουέμπντα αφηγήθηκε την περίπτωση της Αμάλ, μιας Παλαιστίνιας, στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης, που θάφτηκε κάτω από συντρίμμια σε μια επίθεση. Το μωρό της, η Σάμα, γεννήθηκε τελικά σε καλή κατάσταση, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση της νοσηλεύτριας με την Ίνγκραμ, όμως η νεαρή μητέρα δεν είχε άλλη επιλογή από το να φύγει αμέσως από το νοσοκομείο για να αναζητήσει ένα αυτοσχέδιο κατάλυμα στους δρόμους της Ράφα.
«Το να γίνεσαι μητέρα θα έπρεπε να είναι γιορτή. Στη Γάζα, αυτό σημαίνει ότι φέρνεις ένα παιδί στην κόλαση», είπε χαρακτηριστικά η Τες Ίνκραμ.
Η εκπρόσωπος της Unicef ζήτησε να αναληφθεί αμέσως δράση από τη διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση, που «η ανθρωπότητα δεν μπορεί να την θεωρεί φυσιολογική», όπως ανέφερε. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ίδια είχε πρόσβαση μόνο στη νότια Λωρίδα της Γάζας και ότι στο βορρά η κατάσταση είναι «απείρως χειρότερη».
«Θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε»
«Το να βλέπουμε τα νεογέννητα να υποφέρουν, ενώ ορισμένες μητέρες αιμορραγούν μέχρι θανάτου, θα έπρεπε να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε. Το να ξέρουμε ότι δύο πολύ μικρά παιδιά, που απήχθησαν από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη θα έπρεπε επίσης να μη μας αφήνει να κοιμηθούμε», τόνισε.
Κατά την επίσκεψή της, η Ίνγκραμ συναντήθηκε με νέες μητέρες. Μία από αυτές, η Ιμάν, της είπε ότι έτρεχε τρομοκρατημένη στους βομβαρδισμένους δρόμους της Γάζας, ενώ διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της. Σήμερα, 46 ημέρες μετά την καισαρική στην οποία υποβλήθηκε, νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη και είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί να κρατήσει στην αγκαλιά της τον νεογέννητο γιο της, Άλι.
Είναι αδύνατον να υπολογιστεί η παιδική θνησιμότητα στη Γάζα, αλλά «μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι τα παιδιά πεθαίνουν σήμερα τόσο λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης όσο και από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά», δήλωσε η Ίνγκραμ, προσθέτοντας πως «οι μητέρες και τα νεογέννητα χρειάζονται μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις