Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Famagusta: Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο – Η μεταμόρφωση και η πρόκληση

Famagusta: Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνει τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο – Η μεταμόρφωση και η πρόκληση

Με αφορμή την πρεμιέρα του Famagusta, ανατρέχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για τον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη τις Σεϋχέλλες.

Με αφορμή την πρεμιέρα του Famagusta, ανατρέχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για τον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έβαλε στον παγκόσμιο χάρτη τις Σεϋχέλλες.

Την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στις 21:00 το βράδυ, ξεκινά στο MEGA μια ξεχωριστή ιστορία αναζήτησης της αλήθειας με φόντο τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου το καλοκαίρι του ’74. Η σειρά Famagusta υπόσχεται να ξυπνήσει συναισθήματα και να ανασύρει από τη μνήμη βιώματα και τραυματικές εσωτερικές φωτιές που δεν σβήνουν, παρότι έχουν περάσει 50 χρόνια.

Η τριάδα των επιτυχιών – Αντρέας Γεωργίου, Κούλλης Νικολάου, Βάνα Δημητρίου – υπογράφουν μια πολύ ξεχωριστή ιστορία μυθοπλασίας, ένα οικογενειακό δράμα που μοιάζει να κινείται παράλληλα με την πληγή ενός ολόκληρου έθνους. Μία πατρίδα κομμένη στα δύο, σαν μάνα που το παιδί της αγνοείται στον πόλεμο, στοιχειωμένη από το πένθος και την ακατάσχετη νοσταλγία, αναζητά την επανένωση με το άλλο της μισό.

Μια νεαρή μητέρα, χάνει την ημέρα της τουρκικής εισβολής τον τριών μηνών γιο της. Τι κι αν έχουν περάσει 50 χρόνια, εκείνη δεν έχει πάψει ποτέ να ελπίζει πως θα τον βρει ζωντανό. Ένας πενηντάχρονος άνδρας, μεγαλωμένος στο Λονδίνο, επιστρέφει στην Κύπρο, στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ για την κυπριακή τραγωδία. Η μοίρα θα υφάνει έτσι το μονοπάτι της ζωής και των δύο, ώστε να συναντηθούν!

Η σειρά Famagusta είναι ίσως η πρώτη παραγωγή τέτοιου μεγέθους που καταπιάνεται με την Κύπρο και την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Παρότι ο σκοπός των δημιουργών δεν είναι να αγγίξουν την πολιτική διάσταση του ζητήματος, ιστορικές φιγούρες που συνδέθηκαν άρρηκτα με το νησί θα περάσουν από τη μικρή οθόνη.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ενσαρκώνει τον Μακάριο

Για τις ανάγκες της σειράς του MEGA, ο έμπειρος ηθοποιός, Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνει να ενσαρκώσει τον Εθνάρχη της Κύπρου, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα, αλλά και απαιτητική. Η προετοιμασία του, προκειμένου να πλησιάσει εξωτερικά στο ιστορικό πρόσωπο, απαιτεί 4 ολόκληρες ώρες, ενώ όπως έχει δηλώσει ο ηθοποιός στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και η ερμηνεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.

Οι πρώτες εικόνες του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, όπως θα τον δούμε στην τηλεόραση μέσα από τη σειρά Famagusta έγιναν viral, σε χρόνο μηδέν, καθώς η ομοιότητα με τον Κύπριο ηγέτη είναι χαρακτηριστική. Το πρώτο πορτρέτο του Γρηγόρη Βαλτινού με τη γενειάδα και το επανωκαλύμαυχο αποκάλυψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ο σκηνοθέτης της σειράς, Αντρέας Γεωργίου.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Σύμφωνα με πληροφορίες του In.gr, μεταξύ των σκηνών που θα «δανειστεί» η σειρά Famagusta από την ιστορική πραγματικότητα θα περιλαμβάνεται και ο πύρινος λόγος του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση του «Αττίλα ΙΙ» που χώρισε την Κύπρο στα δυο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η «ανακάλυψη» των νησιών, Σεϋχέλλες

«Έχω επισκεφτεί πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και δεν είναι υπερβολή να πω ότι τα νησιά των Σεϋχελλών περιέχουν τα πιο όμορφα μέρη που έχω δει ποτέ» έχει δηλώσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος για τις εξωτικές Σεϋχέλλες. Ήταν μετά την παραμονή του εκεί, σχεδόν 20 χρόνια πριν την τραγωδία της Κύπρου, όταν η βρετανική κατοχή τον έστελνε εξόριστο στα περιβόητα νησιά των Εξορίστων.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Ο Γρηγόρης Βαλτινός ως Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

Στις 14 Μαρτίου 1956, τα Νησιά των Εξορίστων, όπως ήταν τότε γνωστές οι Σεϋχέλλες, δέχθηκαν τον πιο διάσημο από όλους τους εξόριστους που εξορίστηκαν ποτέ στις ακτές τους. Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 9 Μαρτίου 1956, ο Κύπριος ηγέτης, καθοδόν προς το αεροδρόμιο Λευκωσίας για να πετάξει στην Αθήνα στην Ελλάδα για διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ να βρίσκεται σε εξέλιξη, συνελήφθη από την αποικιακή αστυνομία και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο.

Οι Βρετανοί αποφάσισαν να εξορίσουν τον Μακάριο μετά την εκ μέρους του απόρριψη του σχεδίου που του υπεβλήθηκε νωρίτερα από τον Κυβερνήτη της Κύπρου Σερ Τζον Χάρτιγκ. Μαζί με τρεις άλλους συλληφθέντες εθνικιστές, τον Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό, τον Παπά Σταύρο Παπαγαθαγγέλου και τον Πολύκαρπο Ιωαννίδη, οδηγήθηκαν σε άγνωστο προορισμό για αυτούς.

Ο Μακάριος έβαλε στον χάρτη τις Σεϋχέλλες

Είναι πολύ ενδιαφέρον πως στην επίσημη ιστοσελίδα της νησιωτικής χώρας, φιλοξενείται ειδικό αφιέρωμα στην περίοδο της εξορίας του Κύπριου ηγέτη στο έδαφός της. Όπως σημειώνεται, η είδηση της εξορίας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έκανε τον γύρο του κόσμου και οι Σεϋχέλλες ήταν σταθερά έκτοτε στον χάρτη, καθώς ο διεθνής Τύπος αναφερόταν τακτικά στην εξορία του Μακαρίου και στον τετραετή κυπριακό πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Ο ελληνικός Τύπος πάσχιζε να συγκεντρώσει πληροφορίες, καθώς οι Σεϋχέλλες ήταν τόσο απομονωμένες και η αυστηρή ασφάλεια τους πρώτους μήνες καθιστούσε το έργο αυτό σχεδόν αδύνατο.

Ο Μακάριος κρατήθηκε στην απομόνωση των Σεϋχελλών για 13 μήνες, από τον Μάρτιο του 1956 μέχρι τον Απρίλιο του 1957. Απελευθερώθηκε στις 28 Μαρτίου του 1957. Αφού επέστρεψε στην Κύπρο, ο Εθνάρχης δεν ξέχασε τον τόπο που τον φιλοξένησε.

Ο Μακάριος αποζητούσε την επιστροφή στις Σεϋχέλλες, ελεύθερος πια, όπου αγόρασε 17 στρέμματα γης στο όρος Josephine με την πρόθεση να χτίσει ένα ησυχαστήριο για να περάσει τις ημέρες μετά την συνταξιοδότησή του και μια μικρή εκκλησία. Δυστυχώς, τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής ματαίωσαν τα σχέδιά του, ενώ μετά τον θάνατό του, η οικογένειά του δώρισε την έκταση αυτή στην κυβέρνηση των εξωτικών νησιών.

Η πρώτη εμπορική πτήση που προσγειώθηκε στο Mahe, το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού κράτους, με το άνοιγμα του αεροδρομίου, τον Ιούλιο του 1971, ήρθε από το Λονδίνο μέσω Λευκωσίας. Μέχρι τον Ιούλιο του 1974 υπήρχαν πτήσεις δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ Λευκωσίας και Mahe. Η Κύπρος ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων χωρών που συνήψαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τις Σεϋχέλλες τον Ιούλιο του 1976. Με την πάροδο των χρόνων ο ιστορικός δεσμός μεταξύ των δύο νησιωτικών κρατών αναπτύχθηκε σταθερά.

Πληροφορίες: Polygnosi, διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Κύπρου (http://www.polignosi.com/cgibin/hweb?-A=43810&-V=limmata)
Επίσημη ιστοσελίδα της ιστοσελίδας των Σεϋχελλών (nation.sc / https://www.nation.sc/archive/213163/archbishop-makarios-of-cyprus-a-historic-anniversary)

Must in

Το story του Λεσόρ μέσα από το ασθενοφόρο παρέα με τον γιο του (pic)

Το story του Ματίας Λεσόρ μέσα από το ασθενοφόρο κατά την διακομιδή του στο νοσοκομείο, παρέα με τον γιο του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο