Ερυθρά Θάλασσα: Με φρεγάτες Βέλγιο και Γερμανία στην ευρωπαϊκή επιχείρηση στην περιοχή
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα συνδράμουν στην επιχείρηση αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προστατεύσουν τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή συζητούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ προσπαθώντας το σχέδιο να λάβει σάρκα και οστά το συντομότερο δυνατό.
Το Βέλγιο από την πλευρά του θα συμμετάσχει με την φρεγάτα «Louise-Marie» όπως ανέφερε στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων η Υπουργός Άμυνας, Λουντιβίν Ντεντονέρ.
Οι διαβουλεύσεις έχουν ακόμη δρόμο – Πρέπει να αποφασιστεί η εντολή που θα έχει η περιοχή δράσης αλλά και ποια κράτη θα συμμετέχουν και με ποιο τρόπο
Με φρεγάτα θα συνδράμει και η Γερμανία, όπως είχε επισημάνει πριν από μία εβδομάδα η επικεφαλής της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει η απόφαση να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών.
Ωστόσο, οι διαβουλεύσεις για την ευρωπαϊκή επιχείρηση προστασίας της ναυσιπλοΐας έχουν ακόμη δρόμο, καθώς πρέπει να αποφασιστεί αφενός η εντολή που θα έχει η περιοχή δράσης -σημείο το οποίο ενέχει δυσκολίες- όπως επίσης και ποια κράτη θα συμμετέχουν και με ποιο τρόπο.
Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, χωρίς όμως να αναμένεται κάποια απόφαση. Στόχος είναι να έχει ληφθεί απόφαση και να έχουν επιλυθεί τα ζητήματα μέχρι το επόμενο ΣΕΥ στις 19 Φεβρουαρίου ή ακόμη νωρίτερα εάν είναι εφικτό.
Φωτιές άναψε ο Ζοζέπ Μπορέλ
Τη Δευτέρα πάντως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα κληθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψαν οι δηλώσεις του περί χρηματοδότησης της Χαμάς από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, συνεχίζοντας να απορρίπτει αυτή τη λύση δύο κρατών «έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει το ίδιο τη Χαμάς. Ναι, η Χαμάς έχει χρηματοδοτηθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή υπό την ηγεσία της Φατάχ», ανέφερε ο Μπορέλ σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ στην Ισπανία.
Toν Ιούνιο του 2021, η Άνχαλ Βόχρα, εξηγούσε σε άρθρο της στο Foreign Policy τον τρόπο που γινόταν αυτό γράφοντας συγκεκριμένα ότι «ξεκινώντας το 2018, ο απεσταλμένος του Κατάρ ταξίδεψε με εκατομμύρια δολάρια συσκευασμένα, τακτοποιημένα σε βαλίτσες Louis Vuitton από τη Ντόχα στο αεροδρόμιο Ben Gurion στο Τελ Αβίβ και συνοδευόμενος στη Λωρίδα της Γάζας από τη Μοσάντ, την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ.
»Ο Yossi Cohen, πρώην αρχηγός της Μοσάντ, επισκέφτηκε ακόμη και το Κατάρ για να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και ενθάρρυνε τους Καταριναούς να συνεχίσουν να έρχονται τα δολάρια. Με τα μετρητά αγόρασαν καύσιμα για το μοναδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της πολιορκημένης λωρίδας, χρηματοδότησαν έργα υποδομής και παρείχαν μηνιαίο επίδομα 100 δολαρίων σε χιλιάδες φτωχές παλαιστινιακές οικογένειες».
«Η σκέψη ήταν ότι τα μετρητά του Κατάρ θα κρατούσαν τη Χαμάς ήσυχη» προσθέτει.
Eν τω μεταξύ, την κρίση στη Μέση Ανατολή θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί σε ξεχωριστές συναντήσεις που θα έχουν στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογό τους Ίσραελ Κατζ, τον Παλαιστίνιο Ριάντ αλ-Μαλίκι, ενώ ανταλλαγή απόψεων θα έχουν μεταξύ άλλων και με τον επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας, Σάμεχ Σούκρι.
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]